• Vol Jin
    #71
    "Masreszt ha ha valaki hitelt vesz fel akkor a bank azt a penzt konkretan elloallitja (addig az nem letezett). Eloallitja a semmibol ami akkor keletkezik amikor kolcsonadja."

    Hát nem. A bankok nem állítanak elő pénzt a semmiből. A bankok a betétesek pénzét, vagy eladott kötvényekért kapott pénzt adnak kölcsön. Azaz a más pénzét, ami van.

    Az országok eladósodottsága amit pár mondattal korábban pedzegettél, meg szimplán kormányzati felelősség. A közgazdászok mindig mondják, hogy ennek rossz vége lesz, a kormányok meg szeretnek költekezni, és ez nem érdekli őket. Amúgy volt már ennyire eladósodva az USA. A második világháború után. Tizenöt év alatt ki is fizették szinte. A vietnámi háborúban és Reagen alatt megint megszaladt az adósságuk, amit Clinton elkezdett visszadolgozni, és akkor jött megint a Bush meg az ő kis háborúi. Nullszaldós költségvetéssel 15 év alatt kifizethető lenne, mert a nullszaldósban benne vannak a korábbi adósság aktuális törlesztőrészletei. Csakhogy, amíg korábban az ipari termelés az USA-EU tengelyen volt, most keleten. Így, ha nullszaldóznának, az visszaesést is okozna. Ez a mi problémánk.