189
-
#149 "elképzelem a játékban hogy megyek az erdőben, látszanak a napsugarak, bemegyek a fa mögé, már takarja a napot, de még mindig látszik a fénysugár a fán keresztül, mert még nem ért oda a gépemhez az adatcsomag "
25-jére irom le. Bemész az erdőbe. Látsz 100 fát. Nem mindegy, hogy 100 fa mögé a te gépet számolja a fénysugarat, vagy csak az első 5-re a többire a felhő. és ahogy haladsz ez úgy változik.
Az egy jó kérdés, hol lesznek szerverek. (Lesz-e európában pl), mert most csináltam pingtestet én kutyaközönséges thome alap nettel 37ms-al pinggelem angliát. kétszer 40ms az 80 - számoljon valamit a felhő mondjuk 100ms-ig akkor az 180ms, legyen 200ms - azaz a másodperc tört része. Azt gondolom te is el tudod képzelni, hogy amit 100ms alatt kiszámolsz a saját gépeden azt nem érdemes elküldeni. De ha van egy feladatod amit a te géped amit programozól 500ms alatt számol ki, akkor már nagyon megéri, hiszen fele idő alatt elkészülsz. -
M2 #148 Mellesleg a valóságban is felhőben számolódnak a dolgok! Ez onnan látszik, hogy latency-vel érkeznek az adatok. Például felrobban egy atombomba, előbb jön a fény, aztán a hang és a szél erre, majd arra... :-) -
#147 "Azt írtad hogy azt lehet felhőben számolni mert km-ekre vagyok tőle. De ha nem vagyok ott mitől omlik le?"
Azzal kezdtük, hogy multi, hátul egy tankos haver átment rajta. Felrobbantotta az ellenség, a gyalogság körbehugyozta és nem bírta a maró hatást, stb.
"Mmo játékokban pedig semmi sem ott számolódik. Ott csak a grafika megy a gépeden, a mozgásnál csak kérést küldesz a szervernek hogy te erre akarsz mozogni, ezt a skillt használnád, stb."
MMOról eddig nem beszéltünk. (És nem is releváns jelen tárgynál). -
#146 Na ez naggyoneccere vót!
Na ez a reáltálym, nem az XBO grafikája!
-
sanyicks #145 ""és akkor mitől omlik le a fal, úgy magától? senki nincs a közelébe is leomlik?"
Mivan? Te írtad hogy belelősz (gondoltam ez alapján rombolásra gondolsz)"
Azt írtad hogy azt lehet felhőben számolni mert km-ekre vagyok tőle. De ha nem vagyok ott mitől omlik le?
"Ezt nem teljesen tudtam értelmezni. Tudtommal egy FPS multiban mindent a TE géped számol, a szerver nem igazán számol semmit, csak leküldi az adatokat a gépedre, hogy helyileg hol helyezkedik el tőled a másik játékos (és egyéb dolgok)." Höhö ennek örülnének is a csíterek, sokkal könnyebb dolguk lenne, nem kéne autoaimozni, meg whzni, egyszerűn behekkelnék hogy akire ránéznek haljon meg. Nem. Esetleg fps-ben a mozgás saját gépen számolódik, de a sebzés soha. Mmo játékokban pedig semmi sem ott számolódik. Ott csak a grafika megy a gépeden, a mozgásnál csak kérést küldesz a szervernek hogy te erre akarsz mozogni, ezt a skillt használnád, stb. -
#144 Ja kösz, akkor pont erre gondoltam. Bemész az erdőbe a ködben, a felhő meg jáccik neked alacsonyabb fps-sel egy HDR-es bevillanásos, meg volumetrikus fog effektet. Csak ha mellérakod az "igazi" realtime módon készültet, akkor elhányod magad. Persze most jó, mert még ilyen se nagyon van a játékokban.
Olyan ez, mint a gyümi ital vs gyümi ízű ital esete.
KB.
Vidékre jó lösz ezis ám! Megasszonta a székelynagyapám is, hisze'!
-
sanyicks #143 elképzelem a játékban hogy megyek az erdőben, látszanak a napsugarak, bemegyek a fa mögé, már takarja a napot, de még mindig látszik a fénysugár a fán keresztül, mert még nem ért oda a gépemhez az adatcsomag :DD
Bár ezt az egészet nehéz elképzelni, mert úgy egészben összeegyeztethetetlen a realtime 3d renderrel. -
#142 "és akkor mitől omlik le a fal, úgy magától? senki nincs a közelébe is leomlik?"
Mivan? Te írtad hogy belelősz (gondoltam ez alapján rombolásra gondolsz)
"Az előre számolt füst, pedig évek óta van a játékokban(sőt a legtöbben már valamennyire dinamikus füstnél tartanak) de ezen már illene túl jutni, elég gagyi már a környezetre nem reagáló füst, amihez egyébként alig kell erőforrás."
Megint nem érted. Egy környezetre reagáló füstnek nem kell reatimenak lennie! Miért kéne annak lennie? 1-2mp-ként frissíteni bőven elég. (És mielőtt felhoznád példának - nem amin te éppen átlépsz füst és az felkavarodik azt nem a felhőben fogja számolni hanem ott a te kicsi gépeden. Viszont a távolban látszó füstöt, meg a távolbán szálló lángokat nem kell, hogy olyan gyorsan számolják.
"Egyébként multiban amúgy is minden a "felhőben" szerveren történik. A szervernek csak annyi jut hogy a játékos merre AKAR menni, mire akar lőni (általában a tényleges akció csak a szerver visszaigazolása után szokott lenni, a laggolást, és a csítelést kiküszöbölve), aztán a szerver számít minden történést és küld szét a klienseknek."
Ezt nem teljesen tudtam értelmezni. Tudtommal egy FPS multiban mindent a TE géped számol, a szerver nem igazán számol semmit, csak leküldi az adatokat a gépedre, hogy helyileg hol helyezkedik el tőled a másik játékos (és egyéb dolgok). -
sanyicks #141 1 ezred másodperc alatt? max lanban. Amúgy jó lesz az átlag 20ms-nek is, ez is csak úgy ha országon belül van jópár felhőszerver, ha viszont usában lévő szerverre megy akkor alap 80ms, aztán számol valahány ms majd a visszaküldés megint 80ms. -
sanyicks #140 miért írnék az m$-nek? Egyrészt az m$-t soha sem érdekelte a userek véleménye (lásd win8 csempe), másrészt ők is tudják hogy a marketing részleg agyszüleménye ez, egy kis szépítés.
"a ott állsz a fal előtt akkor az bizony egy latency INTENSIVE alkalmazás azaz NEM számolható a felhőben (ezért kell az erős gép amit nem ért NEXUS)"
és akkor mitől omlik le a fal, úgy magától? senki nincs a közelébe is leomlik?
Az előre számolt füst, pedig évek óta van a játékokban(sőt a legtöbben már valamennyire dinamikus füstnél tartanak) de ezen már illene túl jutni, elég gagyi már a környezetre nem reagáló füst, amihez egyébként alig kell erőforrás.
Egyébként multiban amúgy is minden a "felhőben" szerveren történik. A szervernek csak annyi jut hogy a játékos merre AKAR menni, mire akar lőni (általában a tényleges akció csak a szerver visszaigazolása után szokott lenni, a laggolást, és a csítelést kiküszöbölve), aztán a szerver számít minden történést és küld szét a klienseknek. -
M2 #139 Nem a Microsoftékat védem (mert nem érdemlik meg), hanem mert a felhő alap a jövő. Sony is meg fogja oldani. -
#138 http://arstechnica.com/gaming/2013/05/how-the-xbox-one-draws-more-processing-power-from-cloud-computing/
Rögtön ez az első kérdés:
Our first question had to do with the 300,000-server cloud architecture that Microsoft says the Xbox One will use to help support "latency-insensitive computation" in its games. What does that mean exactly, and can laggy cloud data really help in a video game where most things have to be able to respond locally and immediately?
"One example of that might be lighting," he continued. "Let’s say you’re looking at a forest scene and you need to calculate the light coming through the trees, or you’re going through a battlefield and have very dense volumetric fog that’s hugging the terrain. Those things often involve some complicated up-front calculations when you enter that world, but they don’t necessarily have to be updated every frame. Those are perfect candidates for the console to offload that to the cloud—the cloud can do the heavy lifting, because you’ve got the ability to throw multiple devices at the problem in the cloud.
De teljesen mindegy mit mond, mert mint tudjuk sanyicks szerint ez hülyeség, tehát felesleges is elolvasni. -
M2 #137 Francokat. Elmegy a lövési utasításod 1 ezredmásodperc alatt a szervernek, az leszámolja a fizikát és a következő frame-edre már meg is érkezett hozzád a megjelenítési adat. Sokkal pontosabb és élethűbb multikat lehet így csinálni, csalásokat is kizárva. -
#136 A gond ezzel az, hogy nem évekről beszélnek hanem aktuális játékról. Az évek alattról csak ott beszélnek, hogy most 3 szervert ér el egy XBO, 3 év múlva meg lehet hogy 13-at. -
#135 Miért? Miért nem látsz az orrodnál tovább? Senki nem beszélt ilyenről! Ha ott állsz a fal előtt akkor az bizony egy latency INTENSIVE alkalmazás azaz NEM számolható a felhőben (ezért kell az erős gép amit nem ért NEXUS). Viszont az, hogy a pálya elején kiszámolják hogy most nyugati szél fúj és hogy szálljon a köd a füst, vagy éppen a katona ruhája arrafele lebegjen azt nem kell realtime számolni. (Sem azt, hogy ami mögötted van 2km-rel fal az hogy omlik le). -
#134 OK ez jól hangzik, de mondj olyan dolgot, ami egy 3D videojátéknál nem interaktiv, nem változik pillanatról pillanatra jobb esetben 60 fps-sel?
Elfordítod a fejed, már minden megváltozott, de a hajad még mindíg tart, mint a drályvettertaft rekámban?
Régebben pl a vetített árnyékokat 10 fps-sel számolták, mert erre volt a hw-nek kapacitása. Most akkor visszatérünk oda? Szerintem tök gagyin nézett ki már akkor is. -
sanyicks #133 hol látsz te arm szerű magot?
Ez a felhős bejelentés arra volt jó, hogy hardverben ugye nem tudnak villantani. Aztán belöktek valami bullshittet megnyugtatásul, hogy de majd a felhővel fú de jó lesz néhány év múlva. Ezt beszopva meg veszik az emberek, aztán szépen megfeledkezik az egészről az m$, hiszen a kritikus konzoltömeget már megvásárolták, csak nem fogják visszavinni :) -
#132 Mondom igazad van. Az MS-nél csak hülyék dolgoznak mert még odáig sem jutottal el a tervezésnél ami neked itt 5 perc alatt lejött. Aztán meg még égetik is magukat, hogy ezt marketingelik. Mondjuk írhatnál nekik egy emailt, hogy ne égessék magukat ilyesmivel, ne nyilatkozzanak technikai újságoknak - mert EZ NEM MŰKÖDIK! -
sanyicks #131 és erre már meg lett mondva az, hogy "és akkor belelősz a falba és mondjuk 1 másodperc múlva esik szét ami után visszaérkezik az adat a felhőből? -
#130 Oké, akkor igazad van hülyeség az egész. Maga a konzol is hülyeség - nem is láttak még játékot belülről, hogy gondolják, hogy 8db ARM szerű mag el fog vinni valamit is mindenféle GPU számítással (ne legyenek téveszméink prohardveren a múltkor megmagyarázta a srác, hogy ez életképtelen, így nem lehet programozni). -
sanyicks #129 Nincs ebben semmi furcsa, egy játéknál mindent realtime kell számolni, mert realtime történik. Esetleg ilyen sakk szerű lassabb játékoknál lehet az AI-t felhőben számoltatni, ha éppen nincs közvetlen interakcióban a játékossal, de mást nem, mert az meg fog látszani. -
#128 Konkrétan multinál egyébként azt hozták fel (már írtam korábban is), hogy képzelj el egy fps-t ahol egyszerre mondjuk 50-en 100-an akcióztok egy pályán, és a pályán minden tereptárgy rombolható. Ha valahol felrobbantanak valamit (amit te nem is látsz mert nem ott vagy) azt elég a szerveren leküldeni, hogy legközelebb mikor arra fordulsz akkor már ott lesz egy rom amit a szerver a fizika alapján kiszámolt a te gépednek viszont csak meg kell jeleníteni anélkül, hogy magát a rombolást ki kellett volna számolnia. -
sanyicks #127 Én láttam. az m$-nél nem nagyon láttak játékot belülről amit a nevük alatt adtak ki azt külső fejlesztőcégek csinálták... -
#126 Ezt mondom én is. Az egyik újság rákérdezett az MS-nél, hogy hogyan működik ez a számítás. Erre én lefordítgattam (mert ugye a múltkor megkaptuk már, hogy ez magyar forum, ne másoljunk angol szöveget) a válaszokat, sanyicks meg elintézi azzal, hogy ez baromság. Ez nekem kissé furcsa. -
#125 Persze, hogy nem - ezek egy része a multiplayert és mindenféle tárolási funkciót fog ellátni. Ez evidens. -
M2 #124 Azért a fizikai csicsa mozgásokat számolhatja felhőben (minimális feltolt adatból) és egy rétegre leküldi a "videót". Például ha offline rohansz, nem zizzenek a falevelek, online meg mint a valóságban.
Multinál mehet az egész történés a felhőben, csak irányítási adatokat küldesz és "videót" kapsz. Esetleg poligonokat és csak a textúrázást végzi a géped. Sok a lehetőség, ne temessük még el a dolgot. -
#123 Figyi sokadjára is leírom, hogy értem, hogy mit mondasz, de arra még mindig nem válaszoltál, hogy akkor most szerinted az MS hasára ütött (mert ezek szerint olyanok dolgoznak ott akik még nem láttak játékot), és azt mondta, hogy lesz egy ilyen (pedig tudhatnák, hogy ez nem működik)? Majd ezután miután minden játékkészítő elküldte őket csába (mert ugye mint tudjuk elég szorosan az ők igényei alapján alakították a gépet), azután még az MS alárak 300e szervert mert csak? Nekem ez a fura. Alapból elutasítjátok, hogy ilyen nincs - ez meg azt veti fel, hogy szerintetek ott hülyék dolgoznak.
Nem a Metro nem jött be (egyelőre), bár az xbox360 vezérlő felülete egyébként tök hasonló és ott viszont marha jó. -
#122 De azt ugye te sem gondolod, hogy csak ezért az egy fícsörért építette ezt ki, mert esetleg van egy fánboly, aki egy multiplatform gamén egyel több fényeffektet akar látni, mint a rivális konzolon van? -
M2 #121 Nem akarok beleszállni a vitátokba de nekem az a bajom ezzel a konzollal, hogy eddig kaptunk:
- sok konkrétumot ami mind-mind csalódás,
- és egy halom ígéretet, amiből még nem tudjuk mennyi része a marketing rizsa. -
#120 "Úgy hogy van egy erős xboxod alá. A felhő az csak kiegészítő. Ugye a mostani saccolás szerint az XBO az durván 1.3TFlops-ot tud. Ha ügyesen használod a felhőt akkor ez lehet, hogy 1,4-1,6 is lehet. Ennyi. Megírják a játékot pl egészen tűrhető fényekkel, effektekkel (vagy amit lehet felhőben számolni) és így fut. Ha meg eléred a felhőt akkor kapsz tök realisztikus fényeket, valami plusz effektet - ilyesmi."
Nem akarok nagyon szörszálhasogatni, de azt tudod, hogy azért ennél kicsit bonyisabb dologról van szó?
Szal van egy scene a játékban. Először is kell a te pozíciód, nézőpontod, aztán a fényforrásoké, plusz az intenzitás, szín, egyéb paraméterek. Eddig ez nem sok adat. Nade kell még a kis bizbaz faleveleknek, az összes útbaeső poligonjának a koordináta adata, kb néhány millió. Ha kicsit csicsásabb effekteket akarnak, akkor a textúrák is, legalább valami nagybani színe. És itt kb el is fogyott egy átlagos, mondjuk ADSL netkapcsolat upload képessége (már rég). A Nagy Felhő kiszámolja majd visszaküldi, ha még van rá sávszélességed, valszeg valami kép formátumban, amit postprocessel felraknak a képre. Stabil 30MB/s sebességű kábeles netkapcsolat alatt ez nem fog műxeni tippem szerint. Nekem van 10 ADSL, ezért én nem fogok váltani.
Persze van eccerűbb is, amikor az egész játék a szervereken fut akármilyen grafikai részletességgel , te meg csak a képeket kapod (1-2 MB/s tömörítve), meg tőled a mozgás vezérlő parancsok mennek, az csak a pár kB. De akkor minek is a XBO? Tévézni?;)
"Én is szeretnék látni valami kézzelfoghatót ahol ennek a működését bemutatják. Lehet, hogy tök hasznavehetetlen - ennek csak az mond ellent, hogy nyilván próbálták, ismerik - hiszen van bejelentett játék már októberre, tehát a gépnek legkésőbb addig ki kell jönnie - magyarul a programokon, játékokon már gőzerővel dolgozik egy csomó cég."
És mint tudjuk a M$ soha a nemjószagú életben nem hirdetett olyan dolgokat ezergázzal, ami a valóéletben hasznavehetetlennek bizonyult, és az emberek elutasították, ami miatt bukta lett belőle!
Mondd csak, neked mi a véleményed a metróról? És most nem a budapesti tömegközlekedésre gondolok.
-
#119 Egyébként külföldi forumokat is lapozgatva én azt veszem észre, hogy sokan nem is nézték az XBO bemutatót vagy nem figyeltek oda mert olyanokat hoznak fel érvnek amik elhangzottak.
Pl: PS4 jobb mert fel tudja venni a játékokat (XBO-nál is elhangzott)
PS4 jobb mert van mindenféle social thing (XBO-nál is elhangzott, hogy gyak minden info megosztható bárkivel plusz még ugye ott a skype is)
PS4 jobb mert 4K filmtámogatás is van (XBO-n is van 4K filmtámogatás)
és még sorolhatnám. Szóval egyelőre szerintem bazi sokan lemaradtak valahol (és ez persze az MS hibája, hogy ezek szerint nem súlykolta ezeket megfelelően bár nekem világos és érthető volt). -
#118 Én nem. (Gondolom te sem). Viszont pont ezt magyarázom, hogy most olyan embereket húzol le a kerek-perec "ez marhaság" kijelentéssel akik viszont igen, és nem is keveset. -
#117 Megnyugodtam, akkor nem csak nekem volt ez az érzésem. -
sanyicks #116 nem láttál még játékprogramot belülről ugye? -
#115 Jah félre értés ne essék én nem azt mondom, hogy ez tutibuli - csak arra próbálom felhívni a figyelmet, hogy előre ne temessük már se az XBO-t se a velejáró extrákat. Még árakat sem tudunk! -
#114 Vagyis megint azt gondolom, ha valami nagy hülyeség lenne, vagyon nagyon kérdéses akkor nem dobálnának alá ilyen erőforrásokat - ez nem két forint gondolom. -
#113 Egyik oldalról szoftver funkció igen. Másikról meg hardver. Ha a Sonynál akarnak egy ilyet akkor pikkpakk el kell kezdeniük írni azt a szoftvert ami ezt lehetővé teszi (ha még nem kezdték el) és elkezdeni összeszedni a hardvereket mert közben XBO oldalon jött egy helyesbítés is; nem 30e szerver áll készenlétben hanem 300.000 aminek az össz. teljesítménye nagyobb mint ami 1999-ben az egész világon létezett. -
#112 "vagy egy PS4-et, amit ezidáig erősebbnek mondtak az XBO-nál."
Biztosra veszem, hogy csakúgy mint a mostani generációnál -a multiplatform címeknél nem lesz ennek jelentősége.
"OK nagyjából most csak találgatunk, de nekem ez magas, hogy hogyan lehet csúcs grafikát csinálni a felhőn 60fps-sel."
Úgy hogy van egy erős xboxod alá. A felhő az csak kiegészítő. Ugye a mostani saccolás szerint az XBO az durván 1.3TFlops-ot tud. Ha ügyesen használod a felhőt akkor ez lehet, hogy 1,4-1,6 is lehet. Ennyi. Megírják a játékot pl egészen tűrhető fényekkel, effektekkel (vagy amit lehet felhőben számolni) és így fut. Ha meg eléred a felhőt akkor kapsz tök realisztikus fényeket, valami plusz effektet - ilyesmi.
"Bocs én vagyok a gyagya. Ha ennyire jó ez a dolog és amúgy is állandó net kell a XBO-nak, akkor meg miért nem erre építették a konzolt, (pl fele ekkora teljesítményű, sokkal gyikabb és olcsóbb HW is elég lenne akkor, ami jobb versenyhelyzetet is jelent ugyebár) és miért nem demózták ezt látványosan pl a bemutatkozáskor?"
Egyrészt nem kell állandó netkapcsolat ezt már lenyilatkozták elég egyértelműen. Net nélkül is lehet vele játszani. Másrészről pont azért kell a nagy hardver mert felhőből nem lehet mindent normálisan megoldani. Azzal kezdték már rögtön, hogy latency insensitive számítások. A feladatok nagy részét továbbra is helyben a gépnek kell számolnia. És valószínűnek tartom, hogy ezt is beleszámolták abba amikor úgy döntöttek, hogy kevesebb GPU lesz pl a gépben. A bemutató tényleg csak egy bemutató volt az ég világon semmit nem demóztak látványosan - nemhogy ezt de még egy egyszerű játékot sem demoztak. Az E3-on már okosabbak leszünk (szerintem csak egy picivel).
Én is szeretnék látni valami kézzelfoghatót ahol ennek a működését bemutatják. Lehet, hogy tök hasznavehetetlen - ennek csak az mond ellent, hogy nyilván próbálták, ismerik - hiszen van bejelentett játék már októberre, tehát a gépnek legkésőbb addig ki kell jönnie - magyarul a programokon, játékokon már gőzerővel dolgozik egy csomó cég. -
#111 Amúgy meg ez nem egy HW funkció, sokkal inkább SW. Tehát mi az, hogy elméleti esély sincs rá a PS4-nél, vagy egy PC-nél? -
#110 "Ezt nem értem. Ha a PS4 nem fogja tudni ezt a funkciót akkor ott még elméleti esély sincs rá. Azért veszel majd X helyett PS4-et mert kevesebbet tud? Ezt nem igazán értem."
Ezt úgy értem, ha kiderül, hogy csilió MB/s átviteli sebesség kel zéro késleltetéssel az effekthez, ami nekem nincs, akkor valszeg veszek inkább egy erősebb grafkarit a PC-mbe, vagy egy PS4-et, amit ezidáig erősebbnek mondtak az XBO-nál.
OK nagyjából most csak találgatunk, de nekem ez magas, hogy hogyan lehet csúcs grafikát csinálni a felhőn 60fps-sel. Bocs én vagyok a gyagya. Ha ennyire jó ez a dolog és amúgy is állandó net kell a XBO-nak, akkor meg miért nem erre építették a konzolt, (pl fele ekkora teljesítményű, sokkal gyikabb és olcsóbb HW is elég lenne akkor, ami jobb versenyhelyzetet is jelent ugyebár) és miért nem demózták ezt látványosan pl a bemutatkozáskor?