189
  • narumon
    No pl erről beszéltem amikor azt mondtam, hogy korai még következtetéseket levonni. MS visszavonta a korábbi dolgokat, azaz a konzol lehet örökké offline (kivéve, hogy megvételkor aktiválni kell), a használt játékok szabadon eladhatóak.
  • narumon
    No az újabb infok szerint csak 24 óráig lehet játszani internet nélkül. Szerintem ez nekem így felejtős lesz...
  • narumon
    Azért a launch címek nekem nem tűnnek gyengének - azt is mondhatnám, hogy erős a lineup.
  • M2 #186
    XBOX, LAUNCH SPIDER MAN!
  • NEXUS6
    Jaaaaa!

Hát majd meglássuk. Ha a hw gyártók majd kitalálják a skálázható, direkt szerverekbe szánt GPU-t, sőt nagyobb átlagos grafikai teljesítményt tudnak majd az ilyennel összehozni a neten átküldött képpel, mint egy asztali kütyüvel, akkor mindenképpen az lesz.
    De egyelőre még nem ez a helyzet.
  • M2 #184
    Én amikor áttérésről beszélek, a következő 10 év folyamatára gondolok, ami alatt fokozatosan növekszik a felhőre eső számítási arány. A végén pedig az új konzolgeneráció már csak képet jelenít meg (vagy nem is lesz konzolgeneráció mert minden készülék képes lesz rá).
    A konzol gyártók nem gyártanak többé konzolt, hanem birtokolnak több ezer szervert és szolgáltatnak. Egyik hónapban a Microsoft-nál fizetsz elő X játékra, másikban a Sony-nál Y játékra.

A folyamatot persze fel tudná gyorsítani egy-egy új szereplő belépése a piacra, ez lehet a Google a hatalmas szerverparkjával vagy az Apple a rengeteg pénzével és kliensével.
  • NEXUS6
    "Tőlem bármilyen mélyre ledughatod a fejed a homokba, mert ezen bizony nem álmodoznak, hanem dolgoznak ezerrel."

Aha. Ezért csinált a Sony meg az M$ is egy hw tekintetében egy combosabb játék PC-vel felérő konzolt. A Sony megvette a Gaikai-t, amin majd a PS3 játékokat fogja futtatni, hogy biztosítsa a kompatibilitást. Tartok tőle, hogy a M$ is hasonló céllal csinálja a saját kis felhőparkját. Szal nem kevés az, amit a felhővel manapság meg lehet csinálni, de nem ugyan az a szint, mint egy asztali, erős hw tud.

"Francokat. Szerveren bent csücsülhet az egész játék egy piszok gyors memóriában, előre generált adatbázisokkal. Ha ez egy-két terabyte, akkor annyi. Töltési idő is a múlté. Kalózkodás, warezelés, illegális használat szintén. Nincs még milliárdnyi legyártott műanyag "hulladék" amiket szállítani is kell - a gyártásról nem is beszélve.

Ma már a hálózat sem gond, HD filmek keringenek mindenfelé, a játéknak sem kell sokkal nagyobb adatforgalom (felfelé kell még küldeni a kontroller adatokat)."
    Örülök, hogy a szíveden viseled a környezeti kérséseket is. De pl. a töltési idő az egy dolog a grafikai minőség meg egy másik.
    A CiiNOW is arra tér át, hogy nem pusztán a képet küldik a kliensnek, hanem grafikai alapelemeket. Így csökkentve a sávszélességet, a felhőnél jelentkező számítási igényt, és viszonylag növelve a minőséget.

Ha annyira buli lenne a felhő-géming, akkor a Gaikai vásárolta volna meg a Sonyt és nem fordítva, gondolom!
    ;)

"Itt is rosszul számolsz, ugyanis beruházol egy hardverbe, amit aztán az idő 5 százalékában használsz. A szerver olyan, mintha a maradék 95% időben átadnád másnak, hogy játsszon rajta. A nyereség persze nem nálad fog realizálódni."
    Remek, ma már mindenki úton útfélen szerverparkokat épít, és ki használja őket? Hát én, meg a többi júzer. Kinek adsz el ilyen fölös képességeket, ha van egyáltalán, a NASA-nak? Miért neki neincs szerverparkja? Dehogynem!
    Egy szerverparkot aztán ugyan úgy a csúcs igénybevételre kell számolni, mintha a konzolokkal biztosítanád a szolgáltatást. Mert mi van, ha a tervezettnél többen akarnak jáccani? Simszitizés a köbön?
    ;)

"Sokkal jobb grafikát kapsz és többet fogsz érte tejelni. C’est la vie."
    És az a jobb grafika honnan lesz? A konzolban most van egy csúcs grafikát biztosító hw. Egy ugyan ilyenhez mégha virtuálisan összekapcsolaható, de alacsonyabb teljesítményű GPU-kat is használunk összességében ugyan az, vagy nagyobb számítási képesség kell, mint ami a konzolban van.

Namost előbb utóbb persze eljut a felhő-géming is arra a szintre, hogy mindenkinek egy a jelenlegi, vagy annál jobb szintű grafikát biztosítson. De mikor, 5 év múlva? Akkor viszont hol lesznek a legerősebb asztali hw-ek?
  • narumon
    Látom sokan még mindig nem értik, hogy a felhőszolgáltatás egy KIEGÉSZÍTŐ dolog. Nem egy buta dobozt kapsz ami nem tud semmit a net nélkül, óvatos becslések szerint is 1.25 TFlops a számítási teljesítménye az Xone-nak. Ez nagyon nagyon nem kevés - szóval nem értem a szar grafikáról meg only casual gamekről hőbörgőket. Az X360 a maga 0.25!!!! TFlopsával is elég jól elvitte azokat a "szar" játékokat amikből 10 milliónyit adtak el. Most natívban ott van a fejlesztők alatt MINIMUM 5x teljesítmény többlet és néhányan azon aggódnak, hogy majd nem lesz rá értelmes játék meg jó grafika? Ez kissé szánalmas szerintem.
  • M2 #181
    "Tehát kapsz egy szarabb, lagosabb grafikát és ugyan annyit fogsz tejelni."

Sokkal jobb grafikát kapsz és többet fogsz érte tejelni. C’est la vie.
  • M2 #180
    "A konzol esetén te ruházol be a hw-be"

Itt is rosszul számolsz, ugyanis beruházol egy hardverbe, amit aztán az idő 5 százalékában használsz. A szerver olyan, mintha a maradék 95% időben átadnád másnak, hogy játsszon rajta. A nyereség persze nem nálad fog realizálódni.
  • M2 #179
    "a felhő alapú számteknek, mint helyettesítő eszköznek az alkalmazásáról csak álmodozni lehet"

Tőlem bármilyen mélyre ledughatod a fejed a homokba, mert ezen bizony nem álmodoznak, hanem dolgoznak ezerrel.

"A konzol esetén te ruházol be a hw-be és a legtöbb ezzel kapcsolatos gondot te állod. Te biztosítod, az elhelyezését, az áramellátását, a netes kapcsolatot, ha lejárt a gari akkor a javíttatását, az új beszerzését."

Rögtön pár jó érv a marketing csapatnak, amivel majd hamar meg tudják győzni az embereket, miért is jobb a felhő.

"A felhő esetén max megközelítő, de nem jobb grafikai minőségről beszélünk"

Francokat. Szerveren bent csücsülhet az egész játék egy piszok gyors memóriában, előre generált adatbázisokkal. Ha ez egy-két terabyte, akkor annyi. Töltési idő is a múlté. Kalózkodás, warezelés, illegális használat szintén. Nincs még milliárdnyi legyártott műanyag "hulladék" amiket szállítani is kell - a gyártásról nem is beszélve.

Ma már a hálózat sem gond, HD filmek keringenek mindenfelé, a játéknak sem kell sokkal nagyobb adatforgalom (felfelé kell még küldeni a kontroller adatokat).
  • NEXUS6
    No meg ez is a cikkben van:

"Persze a kérdés nem fekete-fehér, a felhő nem ellensége az asztali gépeken futó programoknak, viszont kiválóan kiegészíti azokat."

Nézd, amíg szigorúan mérnöki szempontból egy csúcs grafikai szintű videojáték futtatása egyértelműen egy asztali gépen a legcélszerűbb, addig a felhő alapú számteknek, mint helyettesítő eszköznek az alkalmazásáról csak álmodozni lehet. X felbontású, Y poligont Z effekteket tartalmazó grafika legenerálása W számtek teljesítményt igényel, amit valamikor valakinek meg kell vennie.
    A konzol esetén te ruházol be a hw-be és a legtöbb ezzel kapcsolatos gondot te állod. Te biztosítod, az elhelyezését, az áramellátását, a netes kapcsolatot, ha lejárt a gari akkor a javíttatását, az új beszerzését.

A felhő esetén max megközelítő, de nem jobb grafikai minőségről beszélünk, és ne reménykedj abban, hogy a fenti költségek eltűnnek, azokat is valakinek fizetnie kell. Neked, természetesen, ugyan is nincs ingyen ebéd.

Tehát kapsz egy szarabb, lagosabb grafikát és ugyan annyit fogsz tejelni.
  • M2 #177
    Ez se mai cikk:
    Számítási felhő, az internet jövője

...és már abban is ott volt a lényeg:
    "Az iparág nagyágyúi, a Google-től a Microsofton át az IBM-ig mind ebben látják a jövőt, a korlátlanul skálázható szolgáltatásokban, kihasználva hogy a horribilis, 300-500 millió dolláros belépési költségek a kis cégek számára lehetetlenné teszik a piacon való megjelenést."

Nyugi, ha összeülnek a kreatívok, a marketingesek és a fejlesztők egy hétre, több tucat dolgot fognak kitalálni amik miatt nincs élet a konzolon felhő nélkül.
  • Papichulo
    Harom masodperc, harminc masodperc, harom perc... ki tudja? Ugye azert nem varod el, hogy kidolgozzak most egy komplett concepciot az otlet kiaknazasara? En mindossze emlitettem par teruletet, ahol a cloud be tud segiteni egy consolenak. Sorolhatnek meg joparat, de az itteni "profi jatekprogramozoknak" meg ennyi sem ment. ;)
  • Zero 7th
    Tehát ez a cloud arra jó, hogy három másodperccel kevesebb legyen a töltőképernyő az átvezetőknél? Amit esetleg egy lassú nettel be is bukik rögtön? Az tényleg hasznos...
  • Papichulo
    Nem kivantam nyilatkozni a console jovojet illetoen. Szerintem az is beszedes, hogy az sajat xbox-omat sem kapcsoltam be honapok ota. Lehet, hogy ez csak ilyen old-school dolog, de en is szeretem ha az alkalmazasaim nem fuggenek a nettol es en sem ertekelem pozitivumkent ha addicionalis infrastrukturalis beruhazasokat varnak el tolem a mar korabban kifezetett termek maradektalan hasznalatahoz. Majd meglatjuk, hogy az xbox1 (fantaziadus nev) milyen kimpromisszumokat kovetel ezen a teren, de - hacsak nem lesznek ezek nagyon restriktivek - akkor ketlem, hogy ez okozna a bukasat. En remelem, hogy - eppugy, mint a PS4 - ez is sikeres lesz es komoly konkurencia fog kialakulni a ket iden megjeleno console-ra irt jatekot minoseget illetoen. Ezen mindenki csak nyerhet. Ellenben ha elbukik mind a Sony, mind az MS keszuleke, akkor jo esely lesz ra, hogy casual mobil platformokra native jatekokkal kell kihuznunk a kovetekezo par evet, mivel kizarolag PC-re kevesen fognak fejleszteni, igy pedig az AAA jatekok szama elegge meg fog csappanni, ami a fejlesztoi kapacitas es felhalmozott tudas eros erodaciojahoz vezet, ami kicsit tavolabbra tekintve semmikeppen sem jo.

Visszaterve az erdeti gondolathoz, en azzal kivantam vitatkozni - az itteni nagy jatekfejlesztok elleneben :) - hogy a cloudban vegzett szamitas, jatekok eseteben lehet-e hasznos vagy sem. Szerintem korlatozottan ugyan, de sok esetben igenis lehet.

• M2 #173
    Látom nem érted: van a jelenlegi állapot, aztán van amikor a kliens már csak textúráz és effektez, meg van az amikor már csak kiteszi a képet a megjelenítőre. Az utóbbi kettő egyre gyengébb hardvert követel (sőt a legutolsót már egy smartTV is tudja).
  • Szefmester
    Azt azért ne felejtsük el hogy a külső ésKÜLÖN megvásárolható tv tuner nélkül te nem nézel rajta tévét, csak lesz egy konzolod ami -sokak kéjcsöppes álmaiban- a net nélkül egy darab kavics mert annyi mindent számol a páragombóc hogy a konzolkájuk anélkül semmit sem ér, és mivel a legtöbb kéjcsöppes emberke szerint az optikai adathordozók ideje leáldozott nyilván BD filmeket sem fognak nézni rajta. Azaz net nélkül ez a vhs paródia semmit sem ér!
  • NEXUS6
    Az embereknek egyszerűen nem vonzó, hogy nem birtokolhatják azt a képességet, ami ezeket a szolgáltatásokat nyújtja számukra.

Egy kezsuöl gémer elpötyög valami ingyenes webes kis játékon, de az az ember aki egy konzol árát beáldozza erre, az akar is kapni valamit a pénzéért.

Ha a M$ fordítva csinálná, pl itt ez a felhőn alapuló szolgáltatás, ami médiacenter is, meg minden, van benne szkájp, meg játék és ingyenes, vagy olcsó havidíjas, akkor abból tudna valami platform független dolgot is csinálni, ami esetleg sikeres. Esetleg. És ha veszel hozzá egy konzolt, akkor pedig ugyan azokat a játékokat megkapod egy nagyon felturbózott grafikával. Na ez a modell működne ma, szerintem.

Ehelyett jön egy konzolnak álcázott set-top-boxszal, elég homályosan fogalmaz, hogy mire képes és mire nem, szal ez ma igen csak kevés a sikerhez. OK ez csak a bemutatkozás volt, de ha ebbe az irányba megy, akkor olyan ma sikeres vszórakoztató dolgokkal kell mérkőznie, mint a FB, vagy a Google szolgáltatásai.
  • Vol Jin
    Azt már felvetettétek itt, hogy dobozosítva lecsapták az appletévé ambíciózus terveit? Mert hogy ez itt egy médiabox, ami mellékesen játékkonzol is. Tehát egy olyan appletévé, ami nem a készülékben van, hanem külön dobozban egy játékkonzollal egybeépítve.
  • Papichulo
    Szerintem az nem latott meg jatekot belulrol aki nem tudja, hogy rengeteg jateknal van egy rakas elore szamolt tablazat... hogy mondjuk a dinamikusan valtozo cutscene-ekrol ne is beszeljunk! Boven lehet a cloudnak mit szamolnia.
  • sanyicks
    mondom így megy ez a multiplayer kezdeteitől... a kliens csak kirajzol, és a felhasználói inputot küldi a szervernek. És nem vertex adatok utaznak, hanem objektum adatok (pozició, animáció trigger, alap információk).
  • M2 #167
    "Nem tudok p2p multiplayer játékról..."

Nem is nagyon fogsz, nincs benne pénz, így nem áll mögé senki fejleszteni. De bezzeg a felhő... :-)
  • M2 #166
    Mert ez a két lehetőség van ugye, p2p vagy szerver. Szerver át tud venni feladatot a klienstől, egészen a kép teljes megalkotásáig. Ez p2p-ben nem értelmezhető (nincs értelme egymástól átvenni számítási feladatot).

Lehet köztes megoldás is, amikor a textúrák a kliensen vannak feltelepítve és csak a látható vertex adatok utaznak. Előző példát véve: a szerveren dől a fal, esik darabjaira, de a render a kliensen történik, mindenkinél csak annyi, amennyi a látószögébe esik.
  • sanyicks
    "Van még aztán egy rakat olyan dolog, ami meg csak felhőben kivitelezhető. Mondjuk egy több száz fős csata teljes fizikai környezettel számolva - ezt kliensek nem tudják leszinkronizálni egymás közt, de egy szervernek nem gond, aztán csak kiküldi mindenkinek a képet."

Ez amióta létezik multiplayer, így megy. Csak eddig még szervernek hívták felhő helyett ;)
    Nem tudok p2p multiplayer játékról...
  • sanyicks
    arma sorozattal lehet próbálkozni, ott előfordul több száz fő.

Én az előddel az Arma: cold war crisis-el játszottam évekig (leánykori neve Operation Flashpoint: Cold war crisis), ott párszor próbával összehoztunk 100+ fős csatákat, de nem volt gyakori. Viszont 18 player és 140+ AI egységes multik előfordultak elég gyakran, tankokkal, gyalogosokkal, repülőkkel, helikopterekkel, több száz km2-es szigeteken.

Ha állandóan több ezer játékos kell, akkor mmorpg ;) Én lineage2-vel is játszottam, ott voltak szép kis 150 vs 150-es mass pvp-k (és diavetítések a foshulladék unreal2 motor miatt)
  • M2 #163
    "egy több ezerfős dítmacska nem jelent nagyobb élményt, mint egy 50 fős."

Nem tudom, még nem próbáltam. Azért néhány régi nagy csatát újrajátszanék - szórakozásilag.
  • M2 #162
    Azt meg ugye vágod, hogy ma is van aki a teljes sávszélességét kihasználja, a többiek meg nem. A játékkal sem lesz másként, lesz olyan elvetemült aki 24/7-ben tolja de a többiek nem generálnak nagyságrendekkel nagyobb forgalmat, mint egy mai átlag netező.
  • NEXUS6
    Csak megjegyzem, hogy egy több ezerfős dítmacska nem jelent nagyobb élményt, mint egy 50 fős.
    Szerintem.

A felhő amúgy egy nagyon jó dolog, pl rákkutatásban valszeg nagyon jól tudják használni, de erre az M$ által kitalált baromságra kevésbé. Azért abba belegondoltál hogy a számtek teljesítményt (HW+SW+villany) valakinek ki kell ám fizetni!?

Ha egy turbo-konzolt veszel akkor természetesen te fizeted.

Ha mindez a felhőn megy... nos akkor is, csak akkor az élményen kívül semmi sem marad.
  • M2 #160
    Engem? Ez igazán rendes tőled, de tényleg nem kell. Nem fogok fizetni, pláne nem a Microsoftnak a Live-ért, köcsög cég, remélem ez az utolsó konzoljuk mielőtt csődbe mennek.

Ja mellesleg szerintem a szervereik leosztásában nagy szerepe van a jelenlegi előfizetők földrajzi eloszlásának, ergo Magyarországon nulla lesz vagy egy se... :-)
  • NEXUS6
    Félreértesz szőke herceg! Én téged sajnállak, amikor majd látva a megnövekedett forgalmat a szolgáltató beruházásokat fog tenni, hogy tényleg tudja biztosítani azt a netet, amire szerződött, de ezt természetesen majd neked kell kifizetned valamilyen formában ugye.
  • M2 #158
    Semmivel nem kell nagyobb sávszél, mint most a Youtube-nak. Azon meg milliók hallgatnak zenét, a kép tök feleslegesen generálja a forgalmat. Úgyhogy ne kezdjük már sajnálni szegény net szolgáltatókat, örülnek ha nagyobb csomagokat adhatnak el.
  • M2 #157
    Az nem is kérdés, hogy a jövőben a felhős rendszer lesz az elterjedt. Hogy mikor lesz ez a jövő, azon lehet persze vitatkozni, de minek.

Gondoljatok bele csak az anyagi vonzataiba: kliens oldalon elég egy pár ezer forintos kontroller-megjelenítő egység (nagy eladási mennyiség, kis veszteség), a havi díjak, a játékok árai, a reklámbevételek, a kikerülhetetlenség (rossz hír a wareznak).

Van még aztán egy rakat olyan dolog, ami meg csak felhőben kivitelezhető. Mondjuk egy több száz fős csata teljes fizikai környezettel számolva - ezt kliensek nem tudják leszinkronizálni egymás közt, de egy szervernek nem gond, aztán csak kiküldi mindenkinek a képet.
  • NEXUS6
    Pláne ugye, hogy a szolgáltatók ugyanazt a sávszélességet adják el többször a júzernek bízva abban, hogy egy időben úgy se fog mindenki teljes sávszélességet igényelni.
    Ezért van a szerződésben ugye ott a garantált minimális sávszélesség, de te természetesen nem azért fizetsz.
    :)
  • kjhun
    Ennek a felhős számolásnak nem sok értelme van szerintem se. Lehet, hogy azért jobb a grafika úgy, mert a lemezeden a játéknak csak a 85-95%-a van meg, míg a maradék 5-15%-nyi jobb minőségű textúrákat a felhőből szedi le? Ráadásul nem is sima DVD9-es lemezek lesznek, hanem BDXL 100-128GB-nyi (ezt pletykálják) kapacitással, nehogy már, hogy ez nem lesz elég a játékok számára? (Szerintem valami DRM lesz ez is.) Amúgy, meg nem mindegy, hogy mit küld el/számol ki/tölt le, a pinget nem is említve és a vele járó képelmaradást és a generált adatforgalomról meg nem is beszélve, ha tömörített képet/videót/netán nagyméretű teytúrafájlokat küld le. Szerintem a netszolgáltatóknak nem fog nagyon tetszeni/bírni a hálózatuk, ha sok lesz a forgalom emiatt, (tíz/százezrek játszanak, akkor az már nem kevés adat) amikor már megint az adatforgalmi korlát felé kacsintgat a piac.
  • Szefmester
    ó máj fáking gád....

Szóval ha van 100 fa ami totál kitakarja a látótered, és akár még egy téglafal is van az útban akkor mit gondolsz melyik játék fog bármit is számolni grafikában olyan területről amit nem látsz? Ez nyers erőforrás pazarlás volna. Egy programozó csapatban ha valaki ilyet csinál arra legközelebb max a pizzarendelést bíznák.

Az hogy a játék kliens fele 60fps-el megy a szerver felől meg egy része a képnek 30al megy, a konzoloknál is előforduló framedroppok esetében máris borzalmas eredményt fognak mutatni!

A távoli füstöt meg ilyesmiket eddig is vidáman megoldották, és nem kellett hozzájuk felhőszámítás!

Most akkor ha offline tolom akkor olyan lesz a játék mint a crysis low beállításon, ha 5megás netem van akkor már elérem a közepes grafikát, ha meg 25ös netem van akkor már fHDben fogom látni ultrán? Ne vicceljünk már...

Spoiler alert: Nincs mikulás, se húsvéti nyuszi... se hihető marketing maszlag amit a hozzá nem értő népnek adnak.
    Azért marketing hogy eladják a használt wc papírt is! Ha valaki minimális kétkedés nélkül is elhiszi amit mondanak neki ám legyen. De engedtessék meg hogy aki nem hiszi, az kétkedjen.

Tudod ha velem a coca cola zeros reklámot megcsinálná a mozis hülyegyerek azt garantálnám hogy fel lenne jelentve és még a képébe is lenne töltve a cucc. Amit rendelek azt kapjam, ha pedig azt kapom akkor ne akarjanak átbaszni azzal hogy egy másik pohárba tölti a megrendelt naftát és azt mondja hogy nem azt kapom.

Itt most az M$ csinálja azt amit a kólás hülyegyerek.. mond valamit te pedig vagy elhiszed vagy nem. Az egyik esetben át leszel baszva, a másikban pedig jogos a felháborodás.
  • sanyicks
    "2. 37ms az már túl sok, 10ms alatti szervereknek kell lennie." kár hogy kábelen és dsl-en csak az helyi alközponthoz való eljutás 10ms körül van, aztán onnan még tovább is kéne menni. 20 alatt csak úgy menne ha minden országban van pár szerver.
  • M2 #152
    "thome alap nettel 37ms-al pinggelem angliát. kétszer 40ms az 80"

1. Minek szorzod kettővel? Ez már az oda-vissza idő.
    2. 37ms az már túl sok, 10ms alatti szervereknek kell lennie.
    3. A HD képfolyam már Gigabiten is le tud jönni, az a része már nem gond.
  • sanyicks
    persze nagyon megéri... bizonyos feladatoknál, csakhogy egy realtime 3d-ben nemnagyon van ilyen :)

100ms is sok, meg kéne nézni egy 100ms input laggal rendelkező TV-t egy fps játékkal. Eléggé ordítóan az a másodperc tört része, így az ilyen tv-k alkalmatlanok a játékra.

Egyébként a játékoknál általános az, hogy a grafikát csak a kamera(és játékos körül) számolja a motor. Ahova nem lát, ott nincs semmi, csak akkor lesz ha oda lát.
  • sanyicks
    amikor átmegy a falon a tankos neki realtime ki kell számolnia... nem egyszerűbb azt amit az ő gépe kiszámolt a többinek elküldeni, ahelyett hogy a felhő mégegyszer kiszámolná, és lehet hogy az eredmény nem lenne ugyanaz mint a tankosnak?

De manapság ez úgy megy hogy a leomlás is szerver oldalon van számolva.

"MMOról eddig nem beszéltünk. (És nem is releváns jelen tárgynál)."

De igen, mert minden multi így működik (mellesleg fps-ről is írtam), esetleg a pörgősebbeknél a mozgást ráhagyják a kliensre, de azt is gyakori szerveroldali ellenőrzéssel.