215
-
#15 Én pl vennék Ipad Mini-t az pont az a méret/súly/kijelzó/funkciók arányban van amire már befizetnék... ha nem lenne 100e forint. 60-70-ért már azt mondanám tuti vétel. De ezzel ugye 10db-onként ~1500 USD kár keletkezne a cégben (100.000db esetén 15 millió dollár).
Nem csoda ha a pénzéhes banda ennyiért adja, hiszen így is veszik-viszik raklap szám.
Persze nálunk a vám, a szállítás, az ÁFA az ami nem kevés százalékban rátesz az árra. Ha USA-ban bemennék egy boltba kb az általam felvázolt áron tudnám megvenni. -
gombabácsi #14 Szerintem az Apple termékek drágaságának van egy pozitív hatása is: a vevők talán jobban megbecsülik amit megvesznek. De lehet, hogy ez csak egy pár évig lehetett üzletileg pozitív... -
G_ArchAngel #13 Mióta mainstream az Apple, sokat csökkent a minősége a szoftvereknek, hardvereknek és a szolgáltatásoknak. Ha már újgazdag geci, sznob, szabadkőműves művész vagyok, aki fizet azért, hogy hibátlan eszközökön dolgozzon - értve ezt a külsőre és belső tartalomra - akkor felárért nem akarok Windows/Android/Samsung/HP/Dell/dzsunkaPC/DuploLEGOtelefont.
Én a pénzemért azt akarom, hogy igenis szánakozva nézzek le a koreai másolatokat használó jobbágyokra.
St. Jobs, sújts le Cupertinóra a Thunderboltoddal, ez így nem mehet tovább!!! -
asgh #12 Az MS nem adott tőkeinyekciót az Apple-nek. A 90-es évek végén, vásárolt 150000 szavazat nélküli részvényt 150 millió dollárért. Később átkonvertálták 18 millió normális részvénnyé, amit kb. 2001-ig eladtak.
Az eredeti részvényekhez az MS gyakorlatilag zsarolás útján jutott hozzá: a 150000 részvény volt az ára, hogy az MS továbbra is kiadja az Office-t MacOS-re. (Az ügy részletei az MS ellen folyó perben derültek ki.) Az üzlethez semmi köze nem volt Jobsnak, aki akkoriban nem dolgozott az Apple-nek.
Ami a cikket illeti:
Szerintem nem annak kellene osztania az észt, aki majdnem csődbe vitte a céget, főleg nem egy olyan stratégia ellen, ami ezek után a világ legértékesebb vállalatává tette az Apple-t.
Az Apple termékek az üzleti modell miatt drágák: míg más gyártók olcsó hardvert adnak és máshol realizálják a nyereséget (az Amazon pl. a tartalomszolgáltatással), addig az apple komplett, jól működő _rendszert_ ad, amit a hardver magas árával kell megfizetni.
Ezt a modellt nem lehet alacsony hardver árak mellett fenntartani. Az pedig a többi _nem_ ázsiai hardvergyártó vergődéséből jól látszik, hogy semmi értelme az ázsiaiakkal árháborúba keveredni, mert ők mindig tudnak lejjebb adni a minőségből, még 20%-al több gyereket a gyártósorok mellé állítani anélkül, hogy a sajtó ekézné őket, stb., stb.
Amikor megjelentek az olcsó netbookok, ugyanez a mantra ment: az apple kénytelen lesz beszállni az üzletbe és lejjebb adni az áraiból, mert amerikán kívül hódítanak a filléres laptopok és ez a jövő. Aztán az Apple kihozta az iPadot, és a netbook kategória a kihalás szélére került.
Az Apple tehát abban jó, ha alakítja a trendeket és nem meglovagolja azokat, az alsó kategóriás piacot pedig átengedi az ázsiaiaknak mert az úgyis az övék, akár tetszik, akár nem. -
#11 Kenytelenek lesznek, mert egyre nagyobb a konkurencia. -
#10 Ez már teljesen unalmas lejárt lemez. A többiek is ugyanott gyártatnak és nem adják olcsóbban a kategóriás telefonjukat. Sőt a tabletjeiket drágábban. Akkor miről beszélünk már megint? -
#9 Én az egyetlen értékelhető alternatívának azt látom, hogy a régebbi terméket is a piacon tartják valamivel olcsóbb áron. Az összes többi szerintem bukta lenne. Vagy erkölcsileg vagy anyagilag - jól nem tudnának belőle kijönni. -
Crane #8 "Vajon mit hagynak majd ki belőle, hogy olcsóbb legyen?"
Az extra profitot. Vagy pl. kisebbre veszik az almás lógót, ezzel már is olcsóbb lesz.
Én egyébként fordítva tenném fel a kérdést: "Mit fognak beletenni, hogy érdemes legyen megvenni annyi pénzért?" -
#7 Az az időszak teljesen más volt. Gyakorlatilag minden PC-n kívüli mikroszámítógépplatform kinyiffant, részben az M$ agresszív üzletpolitikájának köszönhetően.
A 90-es évek végére az Apple is a csőd szélén volt, de pont az M$ adott nekik tőkeinyekciót, egyeztek meg kölcsönösen egymás platformjának a támogatásáról. Vagy is Jobs kezetfgott az ördöggel, így mentette meg a céget.
Mi volt ebből az M$ haszna? Csak hogy nem nyerte túl magát, fel tudta mutatni, hogy a piac nem 100%-a, hanem "csak" 95%-az övé OS-estől, Officostól, böngészőstől, DirectX játékplatformostúl.
Nagyon határán volt, hogy a trösztellenes törvények miatt ne kapják szét 3-4 céggé, mint anno az AT&T-t.
Szal a helyzet kicsit árnyaltabb. Scully kb 4-5 évvel tovább tudta fenntartani a platfomot, ahhoz képest, hogy az olyan nagy nevű a PC alternatíváját jelentő cégek, mint a Commodore, az Atari már sehol sem voltak. Az IBM-mel és a Motorollával közösen létrehozták a PPC technológiát, ami sokáig ellenállt az intel technológiájának, valóban önálló arculatot, saját hw-t adott az Apple-nek.
De jól monnyátok Sztívi Dzsobsz a zisteeeeen, aki egy divatos dizájnstúdiót csinált az epölből, olyan Benetton mintára.
:D -
who am I 7 #6 úgy nem maradna meg a megideologizált sznob imidzs.A szifont lehetne olcsón adni most is, mivel kínában dolgoztatnak filléreké.De mivel eddig az alma habzoszájú profit vadász kezekben van/volt, így nem szabad olcsóbban adni.Talán még inkább drágábban, és dolgoztassanak majmokkal 1 banánért, úgy még több profit lesz az új ferrárira. -
M2 #5 Nem baj ha elmondja a véleményét, legalább tudják a cégnél, hogy mit nem szabad csinálniuk. :-) -
#4 Mondja ezt az az ember, aki kirakta a cégből Jobsot, és utána a csőd szélére vitte a márkát a 90-es évek elején.
Asszem ennyivel le is tudható ez a cikk. -
#3 Pont az egésznek lényege veszne el, ha meglépnék. -
kvp #2 Nem valoszinu, hogy hallgatnanak ra. Anno majdnem csodbe vitte az apple-t es raadasul abban az idoszakban probaltak noname gepekre is licenszelni a macos-t, minimalis sikerrel es meg nagyobb anyagi veszteseggel. -
csimmasz #1 Vajon mit hagynak majd ki belőle, hogy olcsóbb legyen?
Majd itt is lessz majd lag, meg lassulás, vagy ezt nem engedheti meg az Apple mert az megölné a reputációját a ngyobb modelleknek is.
Miben tud majd kevesebbet vajon, erre valami iPhone tulaj mondhatna pár ötletet.