Egymillió éve használja az ember a tüzet
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Valamiben nagyon jól teljesítõ ember is mond hülyeségeket és hihet badarságokban.
Makovecz például elmesélte, hogy õ megnézeti a vízereket mielõtt építkezésbe fog.
Ami ugye szintén ökörség, holott egy viszonylag nagy mûveltségû ember volt.
A materialista világlép miért lenne szûk?
Én egy csepp jó büdös természetes vízben még egy óra nézelõdés után is találok új és érdekes dolgokat a mikroszkópommal.
De a távcsövemmel is mindig látok új dolgokat.
Semmi szükség ákombákomra, mákonyra és egyéb hites maszlagra.
A valós Világ sokkal szebb és érdekesebb.
Élõlények szaporodása. Exponenciálisan szaporodnak, amíg korlátba nem ütköznek, ami sokszor egy másik exponenciális folyamat, pl ragadozók szaporodása.
"Jelenleg az ember tud a legtöbb környezethez alkalmazkodni az összes élõlény közül."
Nem igaz. A baktériumok. (Ha az ûrre gondolsz: az ránk sem igazán vonatkozik. "Élni" nem képes ott az ember.)
"Csakhogy nem biztos, hogy a létszámot kell a sikeresség szempontjának elfogadni."
Igazad van. Én nem is erre gondoltam. Habár az izeltlábúak létszáma is lenyûgözõ, az állatfajok kb. 80 százalékát teszik ki (ha jól tudom). Ez a változatosság mi, ha nem az alkalmazkodóképességük mutatója?
"Jelenleg az ember a legbonyolultabb lény az összes közül amelyet ismerünk."
Genetikai és fiziológiai értelemben nem, de idegrendszeri összetettségben gondolkodva teljesen igazad van. Hosszútávon kiderül majd, hogy ez a hatalmas tudás evolúciós zsákutca vagy sem.
Sõt, nem hogy kárt, hanem valszeg a kihalás szélére sodorja önmagát. Dicsõen. Autózva. Bulizva. Olajat habzsolva kétpofára. Nagyképûen. "
És ennek mi köze van az evolúció létéhez vagy nem létéhez?
Munkaállomás: C64 64K RAM 5,25\" floppy & Dataset Szerver: XT8086 640K RAM 10 MB MFM HDD 12\" Hercules Monitor DOS 1.0 Megy rajta a Crisys, mint az állat!
Munkaállomás: C64 64K RAM 5,25\" floppy & Dataset Szerver: XT8086 640K RAM 10 MB MFM HDD 12\" Hercules Monitor DOS 1.0 Megy rajta a Crisys, mint az állat!
"Nem 5-6 nyelvrõl beszélek, hanem több ezerrõl, ami akkoriban létezett."
Egyrészt azért mert a gyökerek egyeznek(mármint az, hogy hanggal kommunikálunk), másrészt azért, mert több kevesebb technolóiáig, minden földrészen elértek a népcsoportok és a nyelv ennek a hozadéka. Harmadrészt a helyileg közeli nyelvek egymástól vették át a szavakat, keveredtek, ez hatalmas kiegyenlítõ erõ a különbözõ csoportok között.
Nem függetlenül alakultak ki nyelvek egymástól, hanem családok vannak, amik valamilyen szempontból közös tõrõl erednek. Ezekbõl persze külön nyelvek fejlõdhetnek, ha pl. egy népcsoprt kétfelé szakad.
Függetlenül akkor alakulhat valami, ha hermetikusan elzárt a környezet, de ilyen nem igazán volt. Illetve csak ritka esetekben, de ezekre manapság maximum a tényleg érintetlen területeken találunk példát. Azoknak a nyelve -szókincse viszont jelentõsen eltér a mienktõl. Õket ez a keveredõ-kiegyenlítõ erõ nem érte még el.
Miért mondod, hogy nem ugyanolyan szintre jutottak el?
A 6000 évvel ezelõtti állapotokról beszélek. De legyen 10 000 év.
Eltörpül az 1 milló mellett.
Az, hogy e röpke pár ezer év alatt nagy különbségek alakultak ki az egyes nyelvek szókincsében a technikai fejlõdés miatt, az még inkább megkérdõjelezi, hogy miért lehettek egy szinten 990 000 év fejlõdés után?
Nem 5-6 nyelvrõl beszélek, hanem több ezerrõl, ami akkoriban létezett.
Azóta folyamatosan halnak ki nyelvek a kiemelkedõk térnyerése miatt.
Viszont ettõl még, áll az alapszituáció, ami innen indult:
"Egy szóval sem mondtam, hogy hihetetlen, hogy kialakul több ezer nyelv. Mert ez tény.
A kérdés az, hogy hogyan és hogyhogy ugyanolyan tempóban az 1 millió éves skálán?"
Ez az alapkérdés, és véleményem szerint ez becsületesen cáfolásra került. Nem ugyanolyan tempóban alakultak ki és nem is ugyanolyan szintre jutottak el.
Nem tudok lováriul, de gondolom a gamma az gamma, mert görög betû. A sugárzásra nyilván van szavuk, mert a napsugár az nekik is süt, a detektor meg mondjuk legyen detektor. Már csak össze kell rakni. :)
Mellesleg nem értettél meg.
Azt mondtam bármelyik nyelv alkalmas az ûrhajózás kifejlesztésére, persze egyesek nem a mai formájukban, de a kommunikációs képességek, lehetõségek egyik nyelvben sem állítanak korlátot a technikai fejlõdés útjába.
Majd akkor lesz szókincsük olyan fokú kommunikációra, ami elég egy ûrhajó megépítésére, ha elérnek oda technológiailag és a nyevük a szükség miatt, annyit bõvül a szókincsében, hogy alkalmassá válik rá. Nem a nyelv van elõször a nyelv bõvülése a fejlõdés hozadéka. A nyelvet a környezet formálja, mind a külsõ behatások, mind pedig a belsõ igények.
"A 33 ezerhez az is oda volt írva, hogy ennyit gyûjtöttek össze, de ennél több van."
a 170k sem a felsõ határ... ez csak egy szótár:
"A 20 kötetes Oxford English Dictionary 2. (nyomtatott) kiadásából (1989) a ma is használt szavak száma"
SZóval ez sem az összes valaha létezett angol szó.
Az elõbb hivatkozott hozzászólásodból egy ateista materialista emberre következtettem.
Na most Szemerédi ezt a világképet túl szûknek érzi, hatalmas matematikai tudásának birtokában.
Mi errõl a véleményed?
A 33 ezerhez az is oda volt írva, hogy ennyit gyûjtöttek össze, de ennél több van.
A másik link amit küldtem, abban nagyon jó adatok voltak. Pl.:
"9812 - Csokonai Vitéz Mihály színmûveibõl kimutatható szókincse"
Szóval az a 33 ezer is kegyetlen nagy szókincs.
A Bibliát 8-10 ezer szóval írták meg.
A 170 ezer mellé:
"1 millió - A magyar nyelvben kb. ennyi szó (lexéma!) van (túlnyomórészt elavult vagy rendkívül speciális szavak)"
Nyilván a technikai fejlõdéssel együtt jár a szókincs bõvülése, mert új dolgoknak kell neveket adni, viszont sok szó el is tûnik ezekbõl a nyelvekbõl, de a szótárakba azért bekerül, hogy "gereben", holott már nagyítóval kell keresni azt aki tudja mi a fene ez.
Én csak azt állítom, hogy minden nyelv eléggé kiforrott ahhoz, hogy az ûrhajózás kifejlesztésére alkalmas kommunikációt biztosítson.
És azt kérdezem hogyan lehetséges ez?
A primitívebb egyszerûbbet jelent.
A kultúrák nem egyforma fejlettségûek, így nyilván nyelvük sem.
Egy kõeszközöket pattintgató kultúra nyilvánvalóan primitívebb mint egy számítógépeket programozó, és ez nyelvükben is megmutatkozik.
Persze nem elsõsorban a technikán van a hangsúly, hanem a szokások bonyolultságán.
Pl. az Európába eljutott Ezeregy éjszaka meséinek nyelvezetén az európaiak csak ámultak bámultak, az arab világban pedig egyszerû nyelvezetû fércmûvekként tartották számon.
De a dévédé lejátszót én be tudom kapcsolni, és ehhez a témához is hozzá tudok szólni.
Egyébként az általad linkelt oldal és leírt adatok is ezt támasztják alá. 33k cigány vs 170k angol. De ebbõl max te olvasod ki, hogy melyik primitívebb, nem én. Ebbõl nem az tûnik ki hogy melyik a primitívebb, mert lehet bizonyos dolgokra a cigány nyelv a kifejezõbb. Ebbõl az tûnik ki, hogy egy fejlettebb, sokszínûbb társadalom nyelve szókincsnagyságát tekintve elõrébb áll. És ez arra vezethetõ vissza, hogy vagy földrajzilag, vagy mint elszeparált társadalmi csoport külön fejlõdtek eltérõ ütemben.
Persze lehet ezen vitázni, csak nem tudom érdemes e a konkrét számokat tagadni, fõleg úgy, hogy ezeket a számokat te linkelted, illetve írtad le.
Csak egy olyan folyamatot mondj ami exponenciális, de úgy az elejétõl a végéig. (És a kitevõ pozitív szám, tehát a csillapított rezgõmozgás és társai nem ér!)
Az exponenciális folyamatok csak idealizált modellek, amiben minden más hatást kiiktatunk. A természetben viszont mindig van valami ami korlátként funkcionál, és ez negatív visszacsatolásként hat, lelassítja az adott folyamatot. A visszacsatolás az elején kicsi, ezért jó az exponenciális közelítés, a végén viszont megnõ és három végkifejletet okozhat:
- legszerencsésebb eset, ha elkezd konvergálni az elérhetõ maximumhoz
- kicsit rosszabb, ha oszcillál körülötte
- legrosszabb, ha instabillá válik a rendszer és el kezd divergálni
Most ugyanezek a kategóriák az emberiségre:
- (konvergálás) a társadalmi és gazdasági berendezkedéseinket egyre inkább tökéletesítjük, és lassan elérjük a tökéletes állapotot
- (oszcilláció) a válságok és a fellendülések periodikusan követik egymást (egyesek szerint ez történik már sok ezer éve, lásd Konfuciusz, ez a legvalószínûbb)
- (divergencia) valamilyen apokalipszis során az emberiség részben/vagy egészben kiírtja magát
Ĥ|Ψ>≈iħ∂|Ψ>/∂t (Az ember) \"Tudásra törpe és vakságra nagy.\" \"Ami igazán lényeges, az a szemnek láthatatlan.\" Használj TE is szinkrotronsugárzást!
"A tolerancia és apátia a haldokló társadalom erényei" - Arisztotelész ASUS Z170 Pro Gaming, Intel Core i5 6600K, Gigabyte GTX 1070 G1, Kingston HyperX Fury DDR4 2x8GB
Ezen jót nevettem! <#nevetes1>#nevetes1>
Elõször is egész pontosan mekkora részét tártuk fel a Föld kérgének? Milyen mélyen? Az óceánok? A lemeztektonika mond neked valamit? Na és a 200 millió év? Szerinted mennyi maradna meg az emberiségbõl 200 millió év múltán itt a Földön? Elárulom: a leghatalmasabb, legmasszívabb, legtartósabb építmények sem bírnának ki 200 millió évet. Mi emberek jelenleg egyszerûen nem tudunk olyan dolgot alkotni, ami 200 millió év múltán is intelligens tervezésrõl árulkodna. Hát még akkor egy civilizáció, ami esetleg a középkor szintjén volt...
"A tolerancia és apátia a haldokló társadalom erényei" - Arisztotelész ASUS Z170 Pro Gaming, Intel Core i5 6600K, Gigabyte GTX 1070 G1, Kingston HyperX Fury DDR4 2x8GB
Én, egyébként, a legnagyobb hibalehetõséget a geológiai kormeghatározás megbízhatóságában látom.
Igazából egyik módszer sem tökéletes.
http://hu.wikipedia.org/wiki/Sz%C3%B3kincsm%C3%A9retek_%C3%B6sszehasonl%C3%ADt%C3%B3_list%C3%A1ja
Sõt, biztos, hogy nem, bár az is kihagyhatatlan elem.
Jelenleg az ember tud a legtöbb környezethez alkalmazkodni az összes élõlény közül.
Valójában az ember képes egyedül arra, hogy a Föld bármelyik helyére eljusson, sõt képes eltávolodni is a Földtõl, hiszen eljutott a Holdra is.
Jelenleg az ember a legbonyolultabb lény az összes közül amelyet ismerünk.
Az intelligencia problémamegoldó képességet jelent, és ebben az ember messze verhetetlen.
Természetesen az evolúciónak nincsen célja vagy céljai, csak okozati összefüggések láncolata, ezért olyan tökéletes visszafelé tekintve a soron.
Az evolúciónak, mint ahogy már irták elõttem is, az intelligencia nem célja. Jelen tudásunk szerint a földön 3,7 milliárd éve van élet, és ebbõl csupán 0,7 milliárd évet mondhatnak magukénak a többsejtû életformák. Meglepõ az 1 millió év? Nekem nem. Rengeteg minden végbement ezalatt, attól, hogy nem ismerünk vagy nem tartunk fontosnak egyes lépéseket.
Aztán meg meglódult.
Sok mindennek együtt kell lennie ahhoz, hogy újra minõségi változás legyen.
A Kazak pusztákon már Marco Polo idejében is égtek a gázfáklyák és tocsogott a kõolaj a földön.
Lámpában égették, tudtak róla.
De nyilván nem tudták még autóban égetni mert nem tartott még ott Európa ipara.
Az bizonyosnak tûnik, hogy volt egy hajózó kõkorszaki civilizáció, hiszen kõoszlopokat, nagy kõszobrokat a Világ sok helyén találni, õserdõk mélyén is világtól eltakarva és elfeledve.
Amerikába pedig eljuthattak az Atlanti óceánon át nem csak északon mint a vikingek, hanem délebbre Marokkó partjaitól, hiszen az áramlatok onnét Amerikába sodornak mindent.
Elképzelhetõ, hogy Atlantisz is létezett valahol a Kanári szigetek környékén, vagy talán éppen a mai szigetek a hajdani Atlantisz csúcsai.
Azt is tudom, hogy nem kering egy pár csizma a Hold körül.
Azt is tudom, hogy nincsenek szellemek, nincs Isten, nincs pokol, nincs mennyország.
Sok más egyebet is tudok. :-)
A tudást baromi nehéz megbízhatóan rögzíteni és átadni generációról generációra, még a kor legnagyobb birodalmainak sokmilliós populációival is megesett az a csúfság, hogy kultúrájuk nagy része odalett. Elsikkadt, a birodalom megszûnte után az emberek egyszerûen elfelejtették.
Tízezer évvel ezelõttig pedig nem léteztek közel ekkora közösségek sem, csak kisebb-nagyobb törzsek, akik ráadásul meglehetõsen gyakran estek áldozatul járványoknak, természeti katasztrófáknak, éghajlati változásoknak vagy épp egymásnak. Az "általános mûveltség" kimerült a vadászat, tûzgyújtás, a primitív törzsi kulturális szokások ismeretében. Ez a tudás még átjutott a Bering-szoroson, aztán elolvadt a jég, ezután párhuzamosan, külön utakon fejlõdtünk.
Az amerikai õslakosok a 16. században nem ismerték (legalábbis nem használták) a kereket, feltételezhetõen azért, mert nem volt háziasított igásállatuk. Tehát az álattartás elterjedése kellett ahhoz, hogy a kerék jelentõségét felismerjük. Vagyis egy ilyen fontos lépés megtétele is csak több speciális elõfeltétel megléte után vált lehetõvé. A sokat hangoztatott közös pont, a piramisok magyarázatához nem kell sok ész, nagyméretû építményhez ez a legstabilabb forma, a legkönnyebben megépíthetõ, már ha szabályosabbat akarsz egy kõrakásnál. Véletlenül párhuzamosan megjelent több kultúrában. Nagyjából ennyi hasonlóságról tudok, javíts ki ha tévedek.
Könnyen lehet, hogy számtalan elszigetelt esetben feltaláltak korábban csomó mindent, is pl. a számolást, az írást, kezdetleges technikákat és mesterségeket is ismerhettek egyének, de befogadó civilizáció hiányában ezek "érdeklõdés hiányában" a feltalálóval együtt a sírba szálltak. Kellett egy közepesen fejlett társadalom, hogy a fejlettség szintjei egymásra rakódhassanak. Véletlenek hosszú sora, valószínûtlen feltételek együttállása, tényleg nem értem miért olyan nehéz elhinni, hogy ez eltarthatott néhány százezer évig...
Szoval intelligencia szerintem mindig hasznosabb, de ez csak az en velemenyem.
Persze ha nem voltak azok, nem is banyasztak.