216
  • mizar1
    Biztosan, hiszen nem vagyunk egyformák.
    De én úgy gondolom nem a gabonákkal vagy a tejjel van a baj, hanem azokkal a dolgokkal amiket ezekbe a termékekbe kevernek.

Ha igazi tejet iszol és nem boltit, valamint magad sütöd a kenyeret szerintem semmi bajod nem lesz. Persze a margarinról is szokj le, cseréld vajra és rendes házi zsírra.
    Így alig eszel adalékanyagot.
  • philcsy
    Azért mert a szervezet egy puffer oldat. A puffer oldat olyan, hogy nagy mennyiségű savat vagy lúgot hozzáadva is csak kis mértékben változik a pH-ja.
  • SlickAdam
    leggyorsabb mondja, ha ravizelsz egy PH-csikra. az mar jelzi elegge biztosan. persze 10-bol 9 embernek ugyis savas. nagy meglepire nem kell szamitani.
  • SlickAdam
    gyors, mert MEG nem ment tonkre. neked meg rendben van (legalabbis ugy tunik...), ez lehet testi adottsag. kulonbozoek vagyunk. de hogy neked nem tenne rosszat, azt ketlem. en mindenesetre nem varnam meg, amig jelentkeznek a gondok.
  • mizar1
    Hogyan méred meg, hogy egy szervezet el van savasodva vagy lúgosodva?
  • SlickAdam
    mar kinottem a korral, de amikor meg rengeteg volt rajtam es komoly problemakat okozott, akkor se az amugy normal esetben logikus elso lepessel foglalkoztunk (TAPLALKOZAS, mint mindig), hanem kulonfele gyogyszereket irogattak fel (amit kesobb be is tiltottak), hogy majd attol elmulnak. ja meg hogy mogyit ne egyek...
    termeszetesen szart se ertek. valoszinuleg csak artottak.
    tejrol kellett volna lemondani "csak". ott volt elottunk a megoldas. imadtam/imadom a tejet, ittam amikor csak tudtam. nem tunt fel, hogy ez is lehet egy ok.
    miota tudom ezeket a dolgokat, kerulom a tejet. de amikor par havonta nem birok magammal es megiszok huzora egy liter tejet, egybol meg is latszik az eredmenye. ennel tobb bizonyitek nem kell. az, hogy valakin ilyen formaban nem idez elo problemat a tejcsi, meg nem nem jelenti azt, hogy jo es nyomatni kell. lassan, de hat az szepen. meg feherjeforraskent el is fogadnam amugy, mint ervet. de a masik hazugsag, hogy "tej, a kalciumforras"... legnagyobb tevedes, ami letezik. epp, hogy forditva hat.
  • Roman
    Mizar: a savasodáson én is csak röhögök, de vannak pontok, amikkel nem lehet vitatkozni (nagy energiasűrűség, inzulinpumpa, gyulladások).

Valakinél kevésbé hangsúlyosak, valakinél kifejezettebbek. Túl sok személyes beszámoló ismert már, ahol az egyének a gabonák elhagyása után jobb közérzettel, emésztéssel bírtak. Sokaknak beválik, sőt, a legtöbb embernek kifejzetten kellemes.

Csak drága.. (ismét)
  • mizar1
    Nem értettem, mit tesz az inzulinháztartással, valahogy nem odaillő szót használtál.

Egyébként meg egészséges fiatalok inzulinválasza gyors, azt fogyaszt amit akar.
    Még most is akármennyi édességet ehetek és semmi bajom, pedig már 55 vagyok.
    Még mindig semmi jele ha sok csokit vagy tortát eszem.
  • SlickAdam
    es miert okorseg? meg tudod magyarazni vagy csak valaki azt allitotta es elismetled?
  • Roman
    Slick Adam: a pattanásos dolgokkal egyet kell értenem... kb. 4 éve kísérletezgetek magamon kajálás terén, és igaz: a tejtermékektől pattogsz ki, nem a magvaktól..

Ettől függetlenül képtelen vagyok lemondani róluk :'( :)
  • philcsy
    Itt pont a mértéktelenségen van a hangsúly.
    A világ cukortermelése 176 millió tonna/év. Egyenletesen szétosztva a 7 milliárd ember között, ez évi 25kg/ember, 7 dkg tiszta cukor egy nap! Ez önmagában 1100kJ energiát jelent, ami durván fele a napi szükségletnek.
    Fejlett országokban ennek 2-3x-as. És ez átlag, ebbe benne vannak gyerekek is!
    Ehhez jön még a burgonya, gabona (Magyarországon 60 és 100kg/év), a zsír (40kg/év), és a végeredmény az, hogy átlagban kétszer annyi energiát viszünk be mint egy élsportoló, viszont annyit mozgunk csak mint egy lajhár.
  • mizar1
    Átfutottam az ajánlott linkeket.
    Már ott hitelét veszíti előttem, hogy a szervezet savasodásáról beszél.
    Az pedig úgy ökörség ahogyan van.
    A lúgosodás a másik fele...
  • SlickAdam
    ugye megintcsak az inzulin? legjobb kombo, amikor a gyerekek egeszseges reggelinek kukoricapelyhet kapnak tejcsikevel. mindketto bassza az inzulinhaztartast, egyutt meg fokozzak is a hatasukat. szoval koran kell elkezdeni nyirni a gyereket.:D
    es amit (ha jol lattam atfutva) nem emlit a cikk, az a rengeteg hormonszarmazek a tejben, amikre NINCS szuksegunk. pattanasos embereknek foleg nincs. ugyanis a genetikai adottsag mellett a tej (es cukor kombo) hozza elo oket. nem pedig az olajos magvak, amit a diplomas borgyogyasz neni allit... ez egy pelda.
  • mizar1
    Én úgy tudom, hogy a tejcukrot nem tudják páran lebontani egy enzim hiánya miatt ami egy múltbéli mutáció következménye.
    Ettől még a tejet fogyasztani kell, hiszen a benne lévő fehérje hasznosítható, no és ami még fontosabb, a nyers tejben lévő baktériumtörzsek.

Tej és tejtermékeken egyébként egészen jól el lehet lenni.
    A szkíta népeket tejivóknak is nevezték. Csak úgy vedelték a kancatejet és a tehéntejet.
  • Roman
    Mizar: a legtöbb ember gyomra eléggé érzékeny a különféle "ragadós" protkókra, amik a gabonafélékben vannak, s a tejet sem emésztik jól sokan.

Szerencsére én a másik véglet vagyok, egyszerűen, ha nem tömöm magam kefírrel és joghurttal (natúr aldis kefír és joghurt.. egyrészt, mert a legfinomabb, másrészt mert a legócsóbb.) eléggé "líki" a belem.

http://www.tesztoszteron.hu/emagazin_07_160_Gabona_manifeszto.php
    http://www.tesztoszteron.hu/emagazin_07_162_Tej_manifeszto.php
    http://www.tesztoszteron.hu/emagazin_07_163_Foldimogyoro_manifeszto.php

pár czikk a témában. :^^
  • mizar1
    "Amihez viszont nem volt idő alkalmazkodni jelentősen az épp a tej és a gabona. Fogyasztani ugyan tudjuk őket, éhhalál ellen biztosan jobb, viszont sok a gond velük."

-Milyen gondok vannak a tejjel és a gabonával?
  • mizar1
    Nem hinném, hogy a cukor különösebben káros lenne. Mértékkel bizonyosan nem.
    Nyilván az életkor előrehaladtával a hasnyálmirigy nem tud olyan gyorsan reagálni, tehát még egészséges ember is jobb ha visszavesz a cukorfogyasztásból.

Ami a ragadozó-gyümölcsevő vitát illeti, az ember elődei eredendően ragadozók lehettek, erre utalnak a ma is hegyesebb szemfogak, és a rövid bélcsatorna.
    A gyümölcsök kiegészítő táplálékok voltak, ahogyan ma is esznek gyümölcsöt a ragadozók. A medvék, rókák, görények, stb. mind fogyasztanak gyümölcsöket is.
  • philcsy
    "Az hogy alapvetően gyümölcsevő az nem azt jelenti, hogy gyümölcsevő, hanem hogy egy gyümölcsevő szervezet alakult át húsevésre is."
    Én is pont erről beszélek. Epehólyagja annak van akinek nagy mennyiségű epére van szüksége. A húst ritkán fogyasztó állatokban is termelődik epe, de az közvetlenül az emésztőrendszerbe jut. Az epehólyag arra való, hogy a ritkán nagy mennyiségben elfogyasztott állati eredetű élelmet meg tudd emészteni. A nagy mennyiségű húshoz sok gyomorsav termelődik, illetve nagy mennyiségű zsírt tartalmaz. A gyomorsav semlegesítéséhez és a zsír lebontásához kell az epehólyagban, mert abból rövid idő alatt nagy mennyiségű epét tudsz felszabadítani.

Már korábban is mondtad, hogy az ember emésztőrendszere bizonyítja, hogy eredetileg vegetáriánus volt. Én pont ellenkezőleg látom. Az ember emésztőrendszere pont azt bizonyítja, hogy már nagyon rég óta mindenevők vagyunk. Olyan körülmények között fejlődtünk ki, ahol mind a két szélsőség előfordulhatott. Életben kellett maradnunk úgy is ha csak növényeket eszünk, de úgy is ha csak állatokat.
  • SlickAdam
    az megint mas. en arra gondoltam, hogy a szervezet jelez (mindig jelez!), hogy melyik vitaminbol szenved hianyt, es olyankor az annak megfelelo egy bizonyos gyumire, zoldsegre (esetleg husra) izgul ra az ember.
    nem a cukorehsegre gondoltam. az mar modernkori tunet. el vannak mar korcsosulva az izlelobimboink, kell a tomeny edes. nekem is. olyankor eszek valami mocskot, felmegy a vernyomasom, emelygek tole, ... eleg is volt egy ideig.:D
    a cukorehseg lehet amugy pl betegseg tunete is.
  • Alfa Of NS
    "szerintem veled is elofodult mar, hogy csak ugy hirtelen oriasi vagyat ereztel bizonyos gyumolcsokre, novenyekre, ...
    nem veletlenul... :)"

Így van. Szénhidrát-éhségnek nevezik. Azért érezzük az édeset, hogy tudjuk melyikben van szénhidrát. Azért érzünk vágyat a gyümölcsre, mert korábban azt tapasztaltuk, hogy ha azt esszük, akkor édes ízt érzünk.
  • philcsy
    Egy hajótörött mesélte, hogy először a kifogott hal húsát ette. Egy idő után viszont már undorodott a hústól viszont megkívánta a szemét az ikrát és egyéb belsőségeit. Ennyit tesz az egyoldalú táplálkozás. A szervezet tele van receptorral és jelez, ha valami kell neki.
  • Alfa Of NS
    "vadászatról a 2 millió éves leletek vannak tűzhasználatról pedig csak kevesebb mint egymillió évesek. Nagyon úgy tűnik előbb ettünk húst, majd pedig megsütöttük."

Hát biztos hogy jóval előbb ettünk húst, mint ahogy tüzet rendszeresen használtunk. Viszont egyrészt lehet hogy a hús nagyobb mértékben való fogyasztásához kellett a tűz, másrészt bizonyos időszakokban a hal dominált, aminél kevésbé gáz ha nincs megsütve. Nem a mamut levadászásával kezdtük :)

"Arra is kíváncsi lennék, hogy ha az ember alapvetően gyümölcsevő akkor szerinted miért van epehólyagunk és miért erősen savas a gyomrunk? Egy eredendően növényevőnek ezekre nincs szüksége."

Az hogy alapvetően gyümölcsevő az nem azt jelenti, hogy gyümölcsevő, hanem hogy egy gyümölcsevő szervezet alakult át húsevésre is. Nem tudom hogy erősebb-e a gyomorsavunk mint más állaté, a húsevőknél gyengébb. Viszont ha erősebb is mint mondjuk a majmokénál akkor ennyiben alkalmazkodtunk a húsevéshez szervezetileg is. Viszont nem annyira mint a ragadozók.
  • philcsy
    Nem kell oda receptor. Ha nem tud C-vitamint termelni és rendszeresen eszik gyümölcsöt akkor jól van, egyébként pedig rosszul.
    A kevés C-vitamin bevitel nem jelent feltétlenül halált. A tengerészek közül se mindenki lett skorbutos, pedig náluk előfordult a hosszabb ideig tartó 0 C-vitaminbevitel. (Szárított, sózott hús.) A friss húsban már elég sok van. A kiürülés is csak a reklámban fél nap. A valóságban hetekre van szükség, hogy az állapotod kóros legyen és kialakulhasson a skorbut.
  • SlickAdam
    "Másrészt honnan tudná hogy mit kell ennie a hiányra"

szerintem veled is elofodult mar, hogy csak ugy hirtelen oriasi vagyat ereztel bizonyos gyumolcsokre, novenyekre, ...
    nem veletlenul... :)
  • Alfa Of NS
    Jó kérdés, de fordítva nehéz elképzelni. Ha sok gyümölcsöt eszünk, akkor mellékesen van időnk elveszteni a C vitamin előállításának képességét. Viszont ha valaki előbb elveszti, akkor annak nincs ideje hozzászokni az új táplálékhoz. Gondolj bele, ha valaki ilyesmi képességgel születik egy genetikai mutáció miatt, akkor az nem a gyümölcsre szokik rá, hanem betegségben meghal. Másrészt honnan tudná hogy mit kell ennie a hiányra? Legalább C vitamin receptoroknak kéne lennie a szánkban, hogy felismerjük, hogy mit kéne enni.
  • SlickAdam
    igen, ez a BARF (Biologically Appropriate Raw Food) taplalkozas. mi se szintiszta hust adunk neki, hanem keverunk bele belsosegeket is. igy kap elegendo feherjet, zsirt, es minimalis zoldseget, kis gyumivel megbolonditva. ugy eszi, mint aki az eleteert kuzd.:D
  • wraithLord
    1. A cukorgyártás nem valami varázslat, amelynek során a természetes, jó cukor mesterséges gonosz cukorrá változik, ami az életünkre akar törni, és a gonosz emberek ezt etetik meg velünk nap-mint-nap...
    2. Az a cukor, amit megeszünk, az ugyanaz, ami a növények táplálószövetében van, csak kivonják, tisztítják, és dúsítják...
    3. És minden cukor szerves vegyület. :)
    Ugyanez igaz a fehérjékre is.
  • Alfa Of NS
    Igen, a kutyáknak se való a gabona. Bár hozzátartozik, hogy a kutyák tápláléka nyers, egész állatok lennének, így a belek, belsőségek elfogyasztásával ki tudja mihez szoktak még hozzá a hús mellett. Amúgy létezik paleolit kutyaeledel.
  • philcsy
    "Nem a fogazatunk, gyomrunk vagy belünk alakult át jelentősen, hanem egyszerűen megsütöttük a húst és számos akadályt le is küzdöttünk ezzel."
    Az a baj az elméleteddel, hogy vadászatról a 2 millió éves leletek vannak tűzhasználatról pedig csak kevesebb mint egymillió évesek. Nagyon úgy tűnik előbb ettünk húst, majd pedig megsütöttük. Arra is kíváncsi lennék, hogy ha az ember alapvetően gyümölcsevő akkor szerinted miért van epehólyagunk és miért erősen savas a gyomrunk? Egy eredendően növényevőnek ezekre nincs szüksége.
  • Alfa Of NS
    "Az emeberi agy fejlődését a legújabb kutatások szerint nagyban segítette a tűz felfedezése, mivel a hús megsütve/főzve puhább és nem kell olyan erős rágó izom, így nagyobb térfogatú agynak maradt helye. A másik, meg így magasabb lett a fehérje bevitel és kevesebb energiát igényelt a rágás és az emésztés, így volt miből létrehozni a nagyobb agyat és fenntartani a működését (az agy kifejlődéséhez sok fehérje kell, míg a működése szöllőcukorot igényel)."

Igen, lehetséges. Ugyanakkor ehhez ugye hozzátartozik, hogy ha tüzet használtunk, akkor már megnövekedett intelligenciával rendelkeztünk. Nyilván valószínűleg arról van szó, hogy mind az intelligenciánk, mind a táplálkozásunk lépcsőzetesen alakult át, és a különböző lépcsőfokok már segítették egymást.

"Az is érdekes, hogy a nyers hús (amúgy a hal is hús) C-vitamin forrás."

Igen, de mintha az állati eredetű ételekben nem lenne olyan sok C vitamin. De a fő probléma, hogy a C vitamin gyorsan lebomlik, max fél nap. Tehát ahhoz hogy húsból pótoljuk a C vitamint ahhoz naponta kétszer kellett volna friss húshoz jutnunk, minden nap. Tekintve hogy a hozzánk rokon fajok gyümölcsevőek és elvesztették C vitamin előállítási képességeiket, így sejthető, hogy mi is azért vesztettük el, mert egykoron nagyrészt csak friss gyümölcsöt ettünk.
  • SlickAdam
    nem, nem csak azokrol van szo. de persze fokent igen.
  • Master Rick
    Egyébként remélem mindenkinek lejött, h a finomított, mindenféle vegyi eljárással kinyert/feljavított cukorról van szó, nem a növényekben található szerves formában jelen lévőkről...

Ez kb olyan mint a rendes kajákban lévő fehérjék vs. szintetikus táplálékkiegészítők... míg az előzőkre a szervezetnek szüksége van, és hiba nélkül hasznosítja, az utóbbi vesekövet okoz mellékhatásként... és ez csak 1 a sok káros hatása közül...
  • Alfa Of NS
    Remélem kellően fiatal vagy, mert akkor elnézhető neked ez a komédia :)

Az egyik dolog, amit az evolúcióval kapcsolatban meg kell érteni, hogy az élőlényeket nem alapvetően alakítja át, hanem a meglévő felépítést, a meglévő képességeket alakítja úgy, hogy alkalmas legyen a megváltozott körülményekhez. Tehát amikor az ember gyümölcsevő őse elkezdett húst enni, akkor nem alapvetően alakult át, hanem a meglévő gyümölcsevő felépítés kezdett el úgy alakulni, hogy alkalmasabb legyen húsevésre. Ez azzal járt, hogy megőrizte gyümölcsevő jellegét. Ezt tetézi az is, hogy az ember részben kulturálisan alkalmazkodott a húsevéshez, nem pedig genetikailag. Nem a fogazatunk, gyomrunk vagy belünk alakult át jelentősen, hanem egyszerűen megsütöttük a húst és számos akadályt le is küzdöttünk ezzel. Így még jobban megőrizte eredeti felépítését.
    Az evolúcióban nagyjából itt is tartunk. Bár valószínűleg olyan szinten gyümölcsevők már nem tudunk lenni, mint ősünk, viszont még így is tökéletesen egészségesek lehetünk akkor mondjuk ha 75%-ban gyümölcsöt ennénk. Viszont alkalmazkodtunk annyira az állati táplálékhoz is, hogy akár 75%-ban ilyen eredetűt együnk. Elég széles lett a paletta. Amihez viszont nem volt idő alkalmazkodni jelentősen az épp a tej és a gabona. Fogyasztani ugyan tudjuk őket, éhhalál ellen biztosan jobb, viszont sok a gond velük.
  • philcsy
    Ennyi erővel fordítva is lehetett, azért került be bizonyos nagy C-vitamin tartalmú gyümölcsök fogyasztása az étrendünkbe, mert elvesztettük a C-vitamintermelés képességét.
  • SlickAdam
    ha mar benne vagyunk ebben a szenhidrat / gabona temaban... egy kicsit (felig) off:
    szerintetek nem furi, hogy a kutyaeledelekben manapsag szinte mindenutt jelen vannak a gabonak? ha az embernek nem valo / nem volt nagyreszt soha koze hozza, akkor egy ragadozo allatnak mennyire? :D mikor evett gabonat a kutya? soha. eeeees mit latunk? szivbetegseg es egyeb problemak vannak naluk is, pedig nem kene. na ezert eszik a mi kutyank csak hust (kis zoldseggel, gyumivel), megpedig nyerset (az ö gyomruk tokeletes hozza). nincs is semmi baja.
    szerencsere kicsi kutyus, igy nem megy ra a gatyank. sot, olcsobban kijovunk, mint a kutyaeledelekkel.
  • who am I 7
    elég, ha eukaliptusz leveleket rágcsálsz egész nap
  • Garou
    A megnovekedett feherjebevitellel es annak allati eredetevel egyetertunk. A forrasaval kapcsolatban nekem szimpatikusabb a vizimajom elmelet, nem pusztan a jodbevitel miatt. Utana pedig szvsz amit linkeltem videot: az ember megtanult sokaig kitartoan futni, es falkaban vadaszni.
  • wraithLord
    Meg nyilván a többi tápanyag (szénhidrát, zsír, nyomelemek stb.) is részt vesz a felépítésében - vitát megelőzendő... :)
  • wraithLord
    Hát, erre annyit tudok mondani, hogy az ember agya fehérjéből van, nem jódból. A jód csak hormonalapanyag, ami a szervezet fejlődéséhez szükséges. Röviden, tömören... :)
  • A1274815
    Azt azért szögezzük le, hogy az embernek közös ősük volt néhány majomfélével és nem majmokból alakult ki. Az a közös ős lehett nyugottan mindenevő, amit a majmok és az ember többé kevésbé tovább is vittek kivéve a gorillát. Valamint az ősember vándorolt és egyáltalán nem voltak mindig olyan jó viszonyok, hogy mindig volt gyümölcs. Elég sok aszály volt, ami vulkáni tevékenységekre volt visszavezethető illetve a jégkorszakokat se felejtsük le. Többek között ezek sarkallták az embereket a vándorlásokra.

Az emeberi agy fejlődését a legújabb kutatások szerint nagyban segítette a tűz felfedezése, mivel a hús megsütve/főzve puhább és nem kell olyan erős rágó izom, így nagyobb térfogatú agynak maradt helye. A másik, meg így magasabb lett a fehérje bevitel és kevesebb energiát igényelt a rágás és az emésztés, így volt miből létrehozni a nagyobb agyat és fenntartani a működését (az agy kifejlődéséhez sok fehérje kell, míg a működése szöllőcukorot igényel).

Az is érdekes, hogy a nyers hús (amúgy a hal is hús) C-vitamin forrás.