Nem lehetséges az időutazás

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

wraithLord
Szerintem 30000 év múlva már nem okoz semmiféle gondot az emberiségnek sarki körülmények között élni. (És már most inkább 7 milliárdan vagyunk.) Sõt, az is lehet, hogy addigra mi fogjuk irányítani a Föld éghajlatát, és nem lesz jégkorszak.
De az is lehet, hogy addigra már nem lesz senki a Földön, vagy nem lesz Föld stb.

philcsy: Az meg a másik, hogy 30k év alatt elég sokat fejlõdhet az ember. Lehet, hogy addigra jobban fogunk hasonlítani a kis szürke idegenekre, mint arra, amilyenek most vagyunk. És esetleg tele leszünk mindenféle mû alkatrésszel. 😄
Pedig én szoktam idõben utazni... jó idõben, rossz idõben, attól függ ugye, esik-e vagy fúj, megilyenek...
B0nFire
Elvileg 30 000 éven belül újabb jégkorszak jön, amikor is az emberek levándorolnak majd az egyenlítõi zónába, és mivel ez a zóna kicsi 6 000 000 000-nak, így megkezdõdik a háború a víz, az energia birtoklásáért. Szóval ritkulni fogunk.

Egyébként meg:

"Kihûl a Föld.
Kihûl a leves.
Jaj nekünk, jaj nekünk!"

By Marabu

A szenvedés az az, amitől az ember jobbá válik. Csak túl kell élni.

Lesz az, csak maximum nem embernek hívják.

Ĥ|Ψ>≈iħ∂|Ψ>/∂t (Az ember) \"Tudásra törpe és vakságra nagy.\" \"Ami igazán lényeges, az a szemnek láthatatlan.\" Használj TE is szinkrotronsugárzást!

TreDoR
10000000 év múlva az emberiség már rég sehol nem lesz... (szerintem már 10000 év múlva se)

\"Sergeant of the master sergeants most important person of extreme sergeants to the max!\" Duty Calls

Örökké nem fog tartani, hisz elõbb utobb a Föld is bekrepál a Nap is stb.

Illetve megemlitek még egy dolgot:

ha nagyon régre küldenek vissza embert, akkor azt valószinüleg megfigyelésre küldik és nem beavatkozásra. Ez miatt viszont nem veszik észre. Képzeld el, visszaküldenél 1000 évvel ezelõtre egy egy ûrhajót ami a Föld körül kering és onnan fotozza a dolgokat. Észrevennék a helyi lakosok? Nem.

Ha meg a közelmúltba küldik vissza, akkor azért nem veszik észre mert nem lesz eltérés. Ha 50 évet kéne visszautazni, akkor a történelmi ismeretek birtokában simán visszaküldhetõ lenne egy ember anélkül hogy lebukna. Ismerve az emberi arroganciát, ha meg esetleg állítaná hogy õ idõutazó és ezt azzal bizonyitani hogy tudja hogy kell hordozható atomreaktort épiteni, másnap már a föld alatt pihenne az olajlobbinak hála 😊

Csak akkor ha végtelen ideig tudják ezt folytatni.
A termodinamika viszont behatárolja a jövõnket.
Bár ha már idõt utazunk, akkor lehet, hogy ez is borulni fog. 😊

Egy másik gondolat. Ahhoz amit mondtál az szükséges, hogy mindig ugyanoda utazzanak vissza az emberek.
Ha pl. mindenki csak 10 évet utazik vissza, akkor már megint nem fogunk hemzsegni az idõutazóktól.
küldjék

Ĥ|Ψ>≈iħ∂|Ψ>/∂t (Az ember) \"Tudásra törpe és vakságra nagy.\" \"Ami igazán lényeges, az a szemnek láthatatlan.\" Használj TE is szinkrotronsugárzást!

DjDano
A föld lapos, pont. <#idiota>

Oké, azt én értem, én sem vagyok meggyõzve, sõt szurkolok hogy lehetséges legyen az idõutazás, de a hasonlatot továbbra sem tartom jónak. Ugyanis ha évente elmegy 1 ember a Marsra mondjuk 1 napra akkor egy tetszõleges idõpillanatban megfigyelve a Marsot 1/365 valószínûséggel találunk rajta embert. Viszont ha 1000000000000 év múlva úgy döntenek hogy 10000000 évente visszaküldenek 1 embert erre a pillanatra akkor most megszámlálhatóan végtelen sokan lennénk itt.
Nem ismerem ezt a "forgó, gyûrû alakú fekete lyuk" dolgot, így nem tudom, hogy itt csak "tér-manipulációról" van-e szó. Mindössze meglódította fantáziám amit korábban írt ide valaki. függetlenül ettõl ha az idõutazás természetes jelenségként is létezik/létezett, akkor az boríthat bilit nagy anyagmennyiség esetén.
Ne felejtsd el, hogy a tér-manipuláció az nem! idõutazás.
"irreálisan nagy energiaigénye van, vagy nagyon magas a kockázata"

Más szóval nem lehetséges a civilizációnk számára és a tetszõlegesen sok idõ elteltével sem lesz az. Más civilizációk számára se. Persze ez nem bizonyíték, csak van aki számára azt sejteti hogy soha nem leszünk képesek az idõutazásra. De igazából simán lehet hogy már most is több milliárd idõutazó van közöttünk, csak kínaiaknak álcázzák magukat, vagy ilyesmi.
Elméletben. Gyakorlatban nem biztos. Az a gond, hogy nem veszitek figyelembe a valós problémákat és ezért nagyon jó hasonlat az ûrutazás, csak valamiért mindig skippelitek.

Mennyi energia kell ahhoz hogy egy embert eljuttassunk a holdig? A marsig?
Idõutazás ugyan ez. Ugyan csak fikcióról beszélünk, de nem értem hogy miért gondoljátok úgy, hogyha egyszer alkotnak egy idõgépet, akkor az mindenkinek lesz otthon és 4.5 voltos zsebteleprõl fog müködni....

Egyszerüen simán lehetséges hogy egy idõgéphez egy fél csillagnyi energia kell és még igy is csak 50 kilót tud 3 évre visszavinni az idõben. 30 évhez már 3000 csillagnyi energia kéne stb.
És ezt az emberiség nem tudja biztositani, mert többe kerül elõállítani ezt az energiát mint amennyit ér az hogy visszamehetsz az idõben.

Stb stb, egy kis képzelõerõt kérnék, ne legyetek korlátoltak. Egyszerüen csak gondoljatok bele, hogy lehet hogy egyszer képesek leszünk idõgépet alkotni, de az olyan sok energiát igényel hogy sosem fogjuk használni, vagy csak egy-kétszer. És mire eljutnánk oda, hogy a szükséges energiát biztositsuk, már lehet hogy rég kiirtottuk magunkat, vagy mások kiirtottak minket, vagy jött egy üstökös vagy felrobbant a nap stb stb.

Közben az jutott eszembe, hogy ha az idõutazás lehetséges, és netán természetes formában is jelentkezik a világegyetemben ("forgó, gyûrû alakú fekete lyuk"?), akkor az idõutazás folyamán átvitt anyag megbonthatja a világegyetemben található anyag meggyiségét.

Egyszóval nem tudhatjuk, hogy amit jelenleg észlelünk anyagot a világegyetemben annak egy része nem a jövõbõl/múltból jött-e, vagy vice versa, az anyag hiánya nem épp ennek róható-e fel. <#idiota>
Szerintem jó hasonlat. Pl. ha irreálisan nagy energiaigénye van, vagy nagyon magas a kockázata, akkor csekély számú idõutazó lesz.

&#292;|&#936;>&#8776;i&#295;&#8706;|&#936;>/&#8706;t (Az ember) \"Tudásra törpe és vakságra nagy.\" \"Ami igazán lényeges, az a szemnek láthatatlan.\" Használj TE is szinkrotronsugárzást!

Nem értem akkor nekik mi az idõutazás. Vagy a cím rossz, hiszen Einstein állítása, miszerint a fényhez közeli sebességgel haladó tárgy számára másképpen telik az idõ már bizonyított.

A sebesség de még a tömeg is hatással van az idõre.
Nem jó a hasonlat. Ugyanis idõutazás nélkül összesen véges sok embernek volt a mai napig lehetõsége az ûrben járni. Ezért nagy a valószínûsége hogy jelen pilanatban egy sem tartózkodik ott. Ellenben ha lehetséges lesz valaha az idõutazás, akkor semmi oka annak hogy ne nyüzsögjön a Földön végtelen sok ember egyszerre végtelen példányban.
Nem biztos. El tudunk-e utazni a Holdig? Igen.
És egy 3 milliárd fényévre lévõ bolygóra? Most nem. Késõbb? Talán, de nem biztos.

@bonfire:
nem csúsztatás. Képzeld el, 300 évvel ezelõtt vitatkoznak az emberek, hogy lehet az ûrben utazni. Simán megállapithatták volna, hogy mivel õk nem tudnak, és egy idegen ûrutazó fajjal sem találkoztak még a Földön - pedig ha lehet ûrutazni akkor már biztos ideért volna legalább egy- igy nem lehetséges.

Tehát az idõutazás most nem lehetséges, de csupán azért mert egy idõutazó turistával sem találkoztunk még nem jelenti azt hogy tényleg nem lehet.

"Feltéve persze, ha a sugárzás kizárólag, de legalább is legnagyobb részt csillagokból származik."
Még ez a megkötés se fontos. Elég az ha a környezetben, amin keresztül halad a fény, van H vagy He.

&#292;|&#936;>&#8776;i&#295;&#8706;|&#936;>/&#8706;t (Az ember) \"Tudásra törpe és vakságra nagy.\" \"Ami igazán lényeges, az a szemnek láthatatlan.\" Használj TE is szinkrotronsugárzást!

B0nFire
"Hasonló ahhoz, mint hogy lehet-e az ürben utazni. Lehet. Mégsincs teli a világegyetem emberi ûrhajosokkal."

Ez így roppant nagy csúsztatás, ugyanis az ûrutazás már be lett mutatva, hogy mûködik. Csak éppen most nem utazunk, mert nagyon macerás és költséges. Az idõutazásól mindezt nem lehet kijelenteni. Soha senki nem utazott még az idõben és a tapasztalatait nem osztotta meg a nagyközönséggel, így maradjunk annyiban, hogy _nem lehet_.

A világegyetem pedig elég nagy ahhoz, hogy bármely véges számú csoport tartózkodjon benne (a végtelenben) az nyugodtan tekinthetõ jó matematikai megközelítéssel nullának is, így értelmes lények sincsenek az egész világegyetemben, és mi sem létezünk ennyi erõvel. Attól még millió nép nap mint nap lehet, hogy igenis furikázik az ûrben, csak azért mert mi nem tesszük még nem biztos, hogy mások sem.

És 3 milliárd évet már nem tud visszajönni?

Az idõutazás ellen az szokott lenni a cáfolat, hogy akkor már telilennénk idõutazó turistákkal.

Valójában ez nem cáfolat, inkább hülyeség, amig nem tudjuk hogy mik a limitei.

Hasonló ahhoz, mint hogy lehet-e az ürben utazni. Lehet. Mégsincs teli a világegyetem emberi ûrhajosokkal.

Valaki holnap föltalálja az idõutazást, majd véletlenül másnap kitör a 3. világháború és kipusztul a teljes emberiség és az idõutazás technológiája is. Lehet várni megint 3 milliárd évet, mire valaki eljut oda, hogy megint felfedezze.

Igy van. Ezért én soha semmit nem dugok be a konnektorba, hanem csak a vezeték mellé teszem... A hülye meg én vagyok...

Sziasztok,

Elolvastam a kommenteket és egy kísérlet jutott errõl eszembe amit a "spermektrumon" láttam minap.
Azaz...egy fickó elé kiraktak két dolgot és megkérték, hogy most akkor válassza ki valamelyiket és vegye a kezébe. Az agyi megfigyelések alapján figyelem 2 azaz két másodperccel hamarabb megmondták a tudományos urak, hogy a páciens melyiket fogja választani. Szal az agyad sokkal hamarabb eldönt mindent, hogy mit fogsz csinálni mint mielõtt te "magadtól" eldöntöd mit is teszel.
Ennek következtében felvetõdik a kérdés...hogy nem is önálló személyiségek vagyunk. Nem is te döntesz a dolgokról, miközben azt hiszed hogy igen. 😊

Így megállapítom, hogy a kis zöld lények nem akarják, hogy rájöjjünk hogy lehet idõtutazni. 😊
B0nFire
"És ha megtörténik a jövõ, akkor se fogok tudni visszajönni 2010-be, mert akkor még nincs idõgép? Vagyis, az idõgép feltalálásának napja lesz az elsõ, ahova vissza lehet térni a jövõbõl? 😊"

Ha elfogadjuk azt, hogy idõutazás nem lehetséges, akkor ebbõl az következik, hogy késõbb sem lesz az. Ha pedig azt, hogy valamikor a jövõ tudósai fel fognak találni egy idõgépet, amellyel tetszés szerint utazhatnak a jövõben ide-oda, akkor ilyen szempontból indifferens, hogy mikor találják fel az idõgépet, tehát ma is létezik, meg ezelõtt is létezett.

Pont az a legékesebb cáfolata, hogy soha nem fogják feltalálni, hogy jelenleg sincs feltalálva. <#fejvakaras>

Jajjj, de paradox!

NEXUS6
Feltéve persze, ha a sugárzás kizárólag, de legalább is legnagyobb részt csillagokból származik.

Valójában nem tudjuk milyen az univerzum szerkezete. Ez olyan mintha nézel egy 2D-s mozit olyan formákkal, amilyeneket még nem láttál elõtte és bizonyos analógiák alapján próbálod kitalálni a 3D képet, ami mögötte van.

Histeria est magistra vitae. Ez nem trollkodás, ez online graffiti! ;) https://suno.com/@nexus65ongs

"Mint a szintén fénysebességgel haladó elektromos áram a hosszabbítóban."

Honnan vetted ezt, hogy az elektromos áram fénysebességgel mozogna a hosszabbítóban? Az elektromos áram az nagyon lassú a fényhez képest.

Szerintem kevered az áramot a vezetéket körülvevõ szigetelõben terjedõ elektromágneses hullámokkal.

Az áram, azaz az elektronok mozgása a vezetõben csak egy kísérõjelenség, és az energia nem a vezetõben halad, hanem körülötte elektromágneses erõtérként. Az áram csak kísérõjelensége ennek, és lényegesen lassabb.

Munkaállomás: C64 64K RAM 5,25\" floppy & Dataset Szerver: XT8086 640K RAM 10 MB MFM HDD 12\" Hercules Monitor DOS 1.0 Megy rajta a Crisys, mint az állat!

Gerygrey
"Azért nem jött még vissza senki a jövõbõl, mert a jövõ még nem történt meg, azaz nincs még idõgép, ami vissza tudna jönni."

És ha megtörténik a jövõ, akkor se fogok tudni visszajönni 2010-be, mert akkor még nincs idõgép? Vagyis, az idõgép feltalálásának napja lesz az elsõ, ahova vissza lehet térni a jövõbõl? 😊
mad mind
Mindig lenyûgöz, amikor egy tudós kijelenti valamirõl, hogy az lehetetlen. Mint az 1800-as években, amikor egy tudós kijelentette, hogy 30 mérföldnél nem lehet gyorsabban utazni, mert nem kapsz levegõt és meghalsz.

Ha ez így lenne, akkor a kozmikus háttérsugárzásban is fel kellene lelnünk a csillagok jellemzõ (fõleg H és He) spektrumvonalait.

Egy kis fantáziával is lehet.
<#alien2>

Infinitum non creata.

Amúgy az áltrelat szerint is lehet idõutazni forgó, gyûrû alakú fekete lyukak használatával:

http://en.wikipedia.org/wiki/Kerr_black_hole#Kerr_black_holes_as_wormholes

3 Kelvin fok hõmérséklet egy végtelen térben. Szerinted mennyi energiát tárol?

Infinitum non creata.

Nem kell több millió fényév ehhez. Csupán egy prizmányi neutron.

Infinitum non creata.

Végtelen. Nem kell számolni.

Infinitum non creata.

<#eljen> Mint a szintén fénysebességgel haladó elektromos áram a hosszabbítóban.

Infinitum non creata.

B0nFire

Aztán majd jön holnap a hír, hogy de, mégis lehetséges az idõutazás! 😊 <#nezze>
"És a biológusok is találhatnának a lábfején idegen organizmusokat is."
A fénynél gyorsabban mozgó lábfeje az idõben visszafelé halad. Eközben mikroorganizmusokat szállít a múltba. Így termékenyítette meg az akkor még élettelen földet.<#worship>

Na ez viszont igaz!
Inkább ezt kellene kutatni mint a hülye LHC val bohóckodnak.
És a biológusok is találhatnának a lábfején idegen organizmusokat is.<#fejvakaras><#hamm>
Amikor Chuck Norris pörgõrúgást végez, akkor a lábfeje átlépi a fénysebességet.
Tomalak
"Amúgy ha létezne az idõutazás akkor sem sokat érnénk vele térugrás nélkül. Ha pl. én most visszautaznék pár percet az idõben akkor az üres ûrben találnám magam mivel a föld is mozog a nap körül, a naprendszer a galaxis központja körül és még az egész univerzum is tágul és még lehet tovább is van csak nem tudjuk mérni."

dejóó gondolat, ennyit az egészrõl 😄
B0nFire
Nem igaz! A múltba azért nem lehet utazni, mert felfalják a Langolierek. Ezt minden lusta és haszontalan gyerek tudja!

Mivel nemnulla tömegû, ezért csak megközelítheti a fénysebességet.

OK! a foton nem megy fénysebességgel.
És mi a helyzet a neutrínóval...
ott a pont, a relatívitás pontosan arról szól, hogy mihez képest? mivel azonban nincs fix pont nem lehet meghatározni, hogy mi mihez képest halad, ezáltal a sebesség nevû fogalom eleve értelmét veszíti. a fény-sebesség pedig a tudomány által valaha leszögezett legnagyobb ÖKÖRSÉG.. <#falbav>
Csak ezt a cikket olvastam, de a kérdésem az ha elindítunk egy fotont, akkor prekurzor hulláma, hogy terjedhet elõtte? Mert két eset van: vagy a prekurzor hullám már akkor elindult, mikor még a fotont el sem indítottunk, ami elég misztikus, vagy egyszerre elindultak és a perkurzor hullám valahogy csak megelõzte a fénysebeséggel haladó fotont. Ami meg azt jelenti hogy volt egy olyan idõintervallum amikor fénysebeségnél gyorsabban haladt ez a prekurzor hullám.
Magnum PI
Habár én sem hiszem hogy lehetne utazni az idõben, több okból sem (paradoxonok, stb), számomra itt most csak az lett bebizonyítva hogy a foton nem tud gyorsabban menni a fénynél. Viszont amíg nem értünk meg olyan dolgokat mint a kvantum összefonódás, addig szerintem nem nagyon kéne azt mondani hogy bármi is lehetetlen.

Amúgy ha létezne az idõutazás akkor sem sokat érnénk vele térugrás nélkül. Ha pl. én most visszautaznék pár percet az idõben akkor az üres ûrben találnám magam mivel a föld is mozog a nap körül, a naprendszer a galaxis központja körül és még az egész univerzum is tágul és még lehet tovább is van csak nem tudjuk mérni.

wraithLord
Az 'idõ' csak egy szó arra a 'dologra', folyamatokra, amit többféle szempontból is meg lehet közelíteni/figyelni.

naxa #125: Ez a mondat már inkább tudósra vall... és nem nézettségszámláló-etetés céljából készült... hírnek. X)
Megj. az eredeti cikkben a keresõm szerint egyetlen mondatban szerepel az a szó, hogy "impossible", csak egyszer, mégpedig:
"Then people set their hope on single photons because in the strange quantum world nothing seems impossible".