Nem lehetséges az idõutazás

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Az idõ NEM létezik.

Csak egy felvetés... <#alien2>

(B terv: Az idõ létezése és a helyes logika létezése kizárja egymást. <#fogmosas>)
a fénynek nem sebessége van hanem irányvektora <#falbav> mint a másik három dimenziónak is. http://goo.gl/fY7ZZ
Mármint a tudósok közé? Nem, én nem vagyok tudós, csak tisztelem a magaménál nagyobb tudást.
NEXUS6, ezalatt azt érted, hogy az tér és az idõ is kvantálható, és lényegében az idõ múlása is egy-egy kvantumállapot változás? És ha igen, akkor miért van ennek minden folyamatosan kitéve, miért "ugrálunk elõre" az idõben, és legfõképp, hogy a fenében tud ez makro szinten is összehangoltan mûködni (pl. testem minden sejtje, atomja, stb. egyformán "öregszik")?<#wilting>
NEXUS6
De miért veszed magadra, csak nem te is közéjük tartozol?
<#hehe>

Histeria est magistra vitae. Ez nem trollkodás, ez online graffiti! ;) https://suno.com/@nexus65ongs

Bocs a gyorsulas is vektor:(
NEXUS6
Valószínûleg a tér a tömeg és a sebesség/idõ között azért van egy olyan összefüggés, amivel adós még a fizika. Nagyjából ezeket ugyan jól összehangolja az általános relativitás elmélet, de nem ad magyarázatot a részletekre. Ha adna, akkor nyilvánvaló lenne, hogy miért nem lehet, vagy épp hogy lehet a fénysebességet átlépni.

Pl ha a sebesség nem más, mint két szomszédos kvantumállapot "átugrásának" a módja, akkor mondhatni minden megoldódott. Van az un Planck-méret/idõ ami a téridõ legkisebb szemcsézettségét jelenti. Az ugrás módjából esetleg kijön az is, hogy a frekvenciával, energiával, milyen összefüggésben van a két Planck-távolságra levõ állapot közötti kvantumugrás, aminek természetérõl mondjuk eleve marha keveset tudunk azon kívül, hogy van ilyen és esetenként idõt, energiát és teret is figyelmen kívül hagyva történik meg (alagút effektus, EPR kísérlet akármi).

Histeria est magistra vitae. Ez nem trollkodás, ez online graffiti! ;) https://suno.com/@nexus65ongs

A gyorsulas nem vektor, hanem skalar. Akarmerre mesz, mindig ugyanugy hat rad.
De itt nem is errol van szo, hanem a nagy sebesseg miatti idodilataciorol. Mivel vegig mas sebesseggel haladsz, mint az origod, vegig mashogy fog jarni az oratok, es ez nem egyenlitodik ki. Ha 2x mesz fenysebesseggel, 2x-es lesz a kulonbseg is.
<#worship>
mjevsrsh ma 14:31

Lehet, hogy léteznek a húrelméletbõl a felcsavarodott, nagyon kicsiny dimeziók, és ezek a kvantumok valójában ezeken az extradimenzókon keresztül nézve annyira közel vannak egymáshoz, hogy kölcsönhatásba lépnek. :)
ja és már volt sikeres kísérlet.. szóval elvileg igaz az elmélet

üdv mindenkinek, nem tudom hogy valaki felhozta-e már ezt nem olvastam el az összes kommentet...De biztos hallottatok már a teleportálásról itt sg-n is volt róla cikk én most itt olvastam errõl. Szóval azt írják hogy vannak ezek a "kvantumkuszálódott" részecskék amik függetlenül a távolságtól megváltoztatják állapotukat, nos ha jól értem ha ezek messzebb vannak egymástól mint 300K km akkor az már gyorsabb információ áramlás mint a fénysebesség.
Mit gondoltok errõl?

Áá pedig pont most akartam visszamenni tegnapra, mert elfelejtettem bevenni a tegnapi adag multivitamint :)

Én még hiszek a dologban, hogy egyszer mégis utazgathatunk majd ide-oda a múltban és a jövõben.

Origin: Mikeee89, NFS World: HUNMikeee, Shift 1: HUNMikeee

Persze bármi kiderülhet, ennek ellenére -vagy inkább éppen emiatt- eléggé bosszantanak az ilyen "a hülye tudósok mindig elfelejtik hogy... pedig teljesen nyilvánvaló egy ötéves számára is..." jellegû kommentek.
wraithLord
Hát most attól, hogy bizonyították, a fény nem tud gyorsabban haladni a fénynél, még nem értem, honnan veszik, hogy nem lehetséges az idõutazás. Ez ilyen "mert az ásó a pincében van" kategória. Nem csak az léetzik, amirõl (már) tudunk.

Amúgy szerintem hülyeség ez az idõutazás. A jövõbe nem lehet utazni, mert az még nincs, a múlt pedig már nincs. Mindenféle szempontból. Csak a most van.

De biztos majd ki fog derülni, hogy tévedek, és a téridõ nem is az, aminek most hisszük (hiszem én, mint laikus, aki azért ért valamicskét a termodinamikához pl.).
Nem értem ezt a gyorsan megyek lelassul az idõt! Tegyük fel döcögök közel fénysebességgel, hátranézek tényleg mintha lelassult volna az idõ, de melyik marha figyel hátrafelé ilyen sebességgel? Elõre nézzen a szerencsétlen és akkor azt látja, hogy éppen hogy felgyorsult az idõ! Szóval csak nézõpont kérdése az idõ amit a tudósaink rendszeresen elfelejtenek. Tök egyszerûen magyarázva, ha egy adott pontból nevezzük origónak elindulok fénysebességgel akkor az úgy néz ki mintha az idõ lelassulna és megállna. DE VISSZAFELÉ FELGYORSUL ÉS AZ ORIGÓHOZ KÉPEST PONTOSAN UGYANANNYI IDÕ TELIK EL NEKEM MINT ANNAK AKI OTT MARADT. Na ezt felejtik el számításba venni. Összekeverik a relatív és a szubjektív dolgokat.
Pedig hogy elszórakoznék egy idõgéppel...pl amíg elszívok egy cigit, visszamegy 1000 évet. Kicsit szétnéznék..aztán hazajönnék ebédelni...természetesen dátumot mindig felírnám, nehogy rossz nap jöjjek vissza..aztán folytatnám tovább..:)

Azt felejtitek el hogy ezúttal nem arról van szó hogy nem tudjuk hogyan kellen nekikezdeni a fénysebesség átlépésének, hanem nagyon komoly érvek (pl. a kísérletileg igazolt relativitás elmélet, vagy az a megfigyelés hogy világunkat nem lepték el az idõ-turisták) szólnak amelett hogy ez teljesen lehetetlen. Ettõl függetlenül még lehet hogy tévedünk, de ne hasonlítgassunk már egy kutatást 100-200 éve élt tanulatlan bunkók korlátolt kijelentéseihez.
Mondjuk én az idõutazásba mint lehetséges dolog nem hiszek, mert akkor már minden megtörtént és minden meg is fog történni. Ergo egy paradoxonba vagyunk.

ÉRthetõbben: Én visszamegyek az idõben mondjuk 2050 bõl 2010 be, node akkor már valaki visszament elõttem is, mert akkor minden megtörtént 1x minimum. Ergo maga az idõ nem is halad csak egy bizonyos szakaszig

Az igazság az,hogy nem kell jó idõ-italozáshoz<#mf1>
Az idõutazás nem csak úgy lenne lehetséges, hogy dimenzió közti utazás lenne? (régebben valami fizikus ilyesmit magyarázott, hogy 2 dimenzió átmenete közt lehetne egy féreglyuk vagy hogyan)

sztem ez nagyon buta kijelentés... Úgy már jobban hangzana, hogy "A tudomány mai álláspontja szerint az idõutazán nem lehetséges mert...."
A tudomány nagyon sok olyan kijelentést tett már, amit már rég megcáfoltak. Az elején könnyû volt (pl. a vonat egyhelyben fog állni, meg levegõnél nehezebb test nem tud repûlni, stb... megjegyzem: a madár is nehezebb a levegõnél), de most már olyan technikai tudás kell az ellenkezõ bizonyításához, hogy nem biztos, hogy pl. bizonyítható... még.
Nekem a kedvencem: senki nem mérte meg még egy foton sebességét... De azért hivatkoznak mindehol a fotonok sebességére amit még gy.k. senki nem mért meg.
(illetve csak egy nagyon hozzávetõleges mérés volt mér nagyon régen)
Tudomány...

Könnyen lehet, hogy idõutazás lehetséges, csak pl. nincs köze semmiféle mozgáshoz. Nem kell fénysebességre gyorsítanom semmit ahhoz, hogy idõben mozogjak. (bár monjduk önmagában idõutazás hülyeség. Mindeféleképpen téridõ itazásnak kell lennie, ha nem akarok pl. a világûrben megjelenni tegnap. Lévén, hogy pl. a Föld tegnap nem pont ott volt ahhol ma van :) )
Nem másik világra gondolok, hanem olyan dologra, amit nem érzékelünk. Lehet majd a részecskegyorsítós kisérletekkel találnak valamit. Valamit, amiben ha találnának rendezettséget, értelmet, akkor lehet eljutnánk a lélek létezéséhez, vagy ahoz hogy hogy manipuláljuk ezt az "anyagot" ahoz hogy a multban változzon valami, vagy ilyenek....tehát egy hozzáférést a mindenkori tér-idõhöz.

Szerintem nagyon korai még a mai technikával ilyen merész kijelentést tenni. Mikor naponta találnak fel új okosságot. Ma még így ismerjük a fizikai korlátokat de ki tudja mi lesz 50-100-200 év múlva...
BaltásRém!Szerintem az Õsrobbanás (már ha valóban volt) minden anyagot,idõt,teret,kontinumot nagyjából egyformán szórt szét a szélrózsa minden irányába és így minden világ ezeken alapulhat.Nem?
Mondjuk beleolvad az energia a kozmikus háttérsugárzásba. Akkor észre sem vesszük.
Van egy teóriám, aki ráér elolvashatja. :)
Inkább fantáziálás a világról, semmi alapja...
Mi van akkor, ha a számunkra eddig ismert, a számunka anyagi, tömeggel rendelkezõ részecskék világban nem létezik idõutazás, meg semmi scifi-s dolog. De mégis létezik olyan ANYAG, közeg, részecske, mittomén, ami valamiképp eltér mindentõl amit eddig ismerünk. És lehet ez a valami lehet a lélek, az identitás, az Isten, vagy valamiféle intelligencia táptalaja. És ez maga az korlátlan tér-idõ birodalma, és amivel ez az anyag kölcsönhatásba lép anyagi világunkban, ott elkezdõdik az élet. Lehet az egy naprendszer születése, egy embrió....és így sosem halunk meg létezni, életünk végtelen, de itt, és most, a Földön csak annyit tudunk tenni amennyit. Aztán itt kimúlunk, majd a "megbölcsült" lelkünk szabad akaratával oda megy térben és idõben ahova akar, és ott kezd egy új életet ahol akar.
:))))))))))
Na ? Jó ?

Üdv Nektek!Álmos vezér vagyok.Mi ez az idõutazás téma?
NEXUS6
És hova lesz az energia?
Ugye itt valami disszipációról beszélsz, az energia termodinamikai, vagy hasonló okból történõ elszivárgásáról. Hova lesz az a rengeteg energia, ami az elfáradó fotonokból jön ki?

NEXUS6
És õ mit ír?
Hogy a kozmikus méretû tágulás, az entrópia növekedése miatt egyirányú.
KB.

Na de mi az az entrópia?
Rendezetlenség?
Bonyolultság, komplexitás?
Miért visznek a makrofizikai folyamatok az egyszerûtõl, a bonyolultig?
Vajon ez nem egy kozmikus evolúció következménye?
Hogy esetleg a kvantumfizikai folyamatokban van eleve egy ilyen szimmetria sértés?
A gond az, hogy ott biztos nincs. Eleve olyan szûk az a modell, hogy nincs lehetõség arra, hogy olyan rendszereket építsünk velük (elméletben), amelyek képesek egyáltalán érzékelni az egyszerûség és bonyolultság közötti eltéréseket.

Úgy értem, lényegében végtelen utat tesz meg a fény, mire valamelyik galaxisból ideér hozzánk. A vizsgálatok pedig csak ehhez képest elenyészõ távolságban tudják tesztelni a fényt. Analógia egy határértékre. Egy sor pl. lehet konvergensnek látszik ha csak szakaszát vizsgáljuk, de valójában divergens. Mi van akkor, ha az lényegében végtelen hullámmozgás, amit a fotonok tesznek meg többmillió fényév alatt, idõvel "ellaposítja" a hullámot és a vörös felé tolja el? Biztos, hogy ez lehetetlen?
NEXUS6
"Elfáradás" ugyan nem, de ha úgymond görbült az univerzum térideje, akkor a gravitáció okozhat vöröseltolódást.

Sõt, a kozmikus háttérsugárzás is gyakorlatilag válasz arra, hogy miért nem ragyok egyenletesen az ég, hiszen gyakorlatilag bármerre nézünk csillagok vannak az univerzumban. Ragyog, csak a görbület miatt a látható fény tartományból lemegy kb 3K-es hõsugárzás tartományba a frekvencia, szintén a vöröseltolódás miatt.
Ha ismernénk a görbültség nagy léptékû valós méretét, akkor kiszámíthatnánk az univerzum valós méretét is.

Aham. Vagy tele lesz a tö*e az egésszel és visszafordul, vagy szabadságot vesz ki. :)))
Nem tenném rá a nyakam.
" de sem az idõ egyetlen kijelölt irányára, sem az oksági viszonyt nem tudjuk magyarázni"

Olvass több Stephen Hawkingot.
Van benne valami de szerintem ezeken a számításokon már rég túl vannak...

Természetesen nem, de van olyan elmélet ami ilyen részecskék létét tételezi fel: http://en.wikipedia.org/wiki/Tachyon
De a legnagyobb poén az ilyen részecskék tömege.
Elképzelhetõ, hogy a fény a nagy megtett távolság alatt "elfárad" és ez okozza a vöröseltolódást, nem a doppler effektust? Mert akkor lehet, hogy nem is tágul gyorsulva az Univerzum...?
A "világegyetemen kívül" szókapcsolat ellentmondás. Definíció szerint.
A Föld kerületi sebessége 1670km/h körül van.
A Föld pálya sebessége (tehát a Nap körüli keringés sebessége) 105 448 km/h
Igenis jelentõs lehet az idõ dilatáció ilyen sebességek mellett.
Még az is elõfordulhat, hogy ezért létezik számunkra az idõ, mint fogalom.
Még egy mezei Wizzair-es gépen is mérhetõ idõ eltérés ha több órát utazol! 1-2 ezred másodperc csak.
Na most számold ki szépen 1 évre....10 évre...5milliárd évre, számold ki 40-50 000Km/h-s sebességgel is ebben az idõsávban....na ugye, hogy kell vele számolni!
Milyen alapkisérletekre gondolsz ? Mit jelent ez számodra ?

Szerintem igenis jó úton haladnak a kutatások. Más kérdés hogy mi mirõl tudunk.

Nincs idõ dilatáció szerinted? :)
Hát elég nagy gáz lenne, ha nem számolnának ezzel.
Tudod a GPS mûholdakat is egymással szinkronizálják mindig, hiába atomóra lakik rajtuk, mert ha ezt nem tennék, az idõeltérés miatt, lehet, hogy egyszer csak a telefonod Alaszkát mutatna Magyarország helyett! :)
Megmérték hogy mi van ha fénysebességel halad a cucc de ha esetleg lemérték volna amikor éppen 88 mérföld per órával megy... Na ugye.
nebazzá fel, földeljed le magad és értsd meg ilyen dolgok nincsenek, csak szimplán hülyék még a tudosok egy része is. Olyan is van, hogy õrültek össsze vissza írnak mindenféle hülyeséget. Nagyon sok dolgot félre lehet érteni már csak az elnevezés alapján is. Ne keverd a sci-fit a tudománnyal. Mindig stabil dolgokból kell kiindulni.

3d vizualizáció és egyéb objektum lakatos, illetve maxscript challenger. render engine szaki, és szeretem a süteményt. xD donorok privátban jelentkezzenek. köszönöm.

Úgy értem, hogy komolyabb laborok állami támogatással is akár költhetnének alapkísérletekre.
Kína egy valamiban jó nagyon.
A másolásban.
Az oktatásuk is erre épül(nem vicc).
A már elvégzett kísérleteket kiválóan meg tudják ismételni.
Ha jól értem a cikket, a professzor úr, újra lemérte, hogy a fénysebesség fénysebességgel halad. (Már csak az volna hátra, hogy a fekete, az tényleg fekete-e :)).
Gyújtsuk fel a cern-t, meg a sok szir-szart, otthon barkácsolt kinetika-modellezõ tárgyakra kellene komolyaban foglalkozni otthon (inga, kis 4-kerekû-kocsi, fakockák...! ) :)
Vagy mégis hogy érted ??

Azt lenne jó megérteni, hogy mi okozza az idõ dilatációt.
És egybõl lenne idõgépünk.
Érdekes, hogy fizikai értelemben az egyenes vonalú egyenletes mozgás egyenlõ azzal, mintha állnánk. Talán a kinetikai modell miatt torzul a téridõ, de ezt azért pontosan ki kéne mérni. Furcsa, hogy milliárdokat költenek mindenféle részecske gyorsítóra, és alapkísérleteket nem végeznek el.
Palinko
volt ott valami még a v8 assal is.