lpollo#62
Na végre egész normális hangnemben vannak a hozzászólások! Én kb. 2,5 éve váltottam át végleg Linuxra. Eleve egy Ubuntu LiveCD-vel felfegyverkezve mentem el notebook-ot vásárolni és azt vettem meg, amelyiken eleve nem volt Windows és ezzel tökéletesen ment. Ha valami hardvert veszek (legutóbb egy duplexes színes lézerprintert), megnézem melyiknek van Linuxos támogatása és azt veszem (így lett HP helyett Kyocera). Játékot játszom, de nekem a FreeCiv (Civilisation), OpenTTD (Transport Tycoon) és Cgoban (ez egy táblás GO játék) elég; ezek meg normálisan futnak. Hobbiból fényképezek, megtanultam a GIMP-et használni, így utólag azt mondom, megérte a befektetett időt, mert a GIMP zseniális program (tanulás közben azért sokat anyáztam). Munkára a LibreOffice Writer tökéletes, nemrég fejeztem be a 280 oldalas új könyvemet tele ábrával, táblázattal, tartalomjegyzékkel, láb- és végjegyzetekkel, tárgymutatóval - mégis egész pofásra sikerült megformáznom és nyomtatáshoz a LibreOffice által készített PDF-et lehet használni (11 éve a StarOffice-ra éppen azért váltottam, mert a nagy terjedelme miatt az MS Word folyton összeomlott). A Calc eddig minden táblázatkezelési gondomat megoldotta, pedig egyes ügyfeleimnél vannak nagy Excel guruk, akik az fkeres()-sel, makrókkal és pivot táblákkal ébrednek és fekszenek. Előadást ritkán tartok, az Impress több annál, mint amire szükségem van. Viszont a Draw nagyon jó kis rajzoló program, rengeteg ábrát, feliratot, még logót is készítettem vele. A LibreOffice egy rakás (akár fejlett SQL!) adatbázishoz is hozzáfér, ezt leggyakrabban körlevelekhez szoktam használni. Az ugyancsak vektorgrafikus Inscape-et tanulom: ez is nagyon tetszik a Linuxban, hogy kiváló programokhoz jogtisztán jutok hozzá néhány kattintással. Én már a 90-es években is csak jogtiszta programokat használtam (még a játék CD-ket is megvettem), nem vesz rá a lélek szoftver lopásra. Levelezés, időpont egyeztetés az ügyfeleimmel az Evolution-nal megy. Internetet FireFox/Chrome-on keresztül érem el, ma már ritka az olyan honlap, ami ezekkel hibásan nyitható csak meg. Korábban telepítettem egy Wine-t, de több mint egy éve már egyáltalán nem használom, minden számomra szükséges nagy és kis programot már megtaláltam magamnak Linux alatt is. Videós beszélgetésre eddig a Skype volt, most hogy a Microsoft megvette, valami más után kell majd néznem, mert nyilván meg fogja szüntetni a Linuxos támogatást (bőven van kínálat). Zenével ritkán foglalkozom, mikrofonos hangfelvételekre az Audacity-t, CD/DVD lemez írásra a Brasero-t használom. Az új 11.04-es Ubuntu Unity felületével ismerkedek, néha anyázok is, de elismerem, hogy ha minden program ehhez rendesen lesz illesztve, akkor könnyebb lesz vele az életem. Eddig az a tapasztalatom, hogy minden önkéntesség, nem tervezettség ellenére a számomra fontos frissítések néhány hónapon belül megérkeztem és addig is kis korlátozásokkal, kényelmetlenségekkel (pl. egyes program funkciókat csak kerülő úton tudtam elérni), de folyamatosan tudtam dolgozni. Eddig vagy 10-15 alkalommal akadtam el valamilyen problémán, de némi angol nyelvű fórum olvasás után (ezek néha órákig tartanak) eddig mindig magam meg tudtam oldani a gondot (talán egyszer segített egy magyar fórumozó olyanban, amit máshol nem találtam meg). Rendszergazdám nincs, senkihez sem járok karbantartatni a gépet, a frissítéseket magam végzem (persze előtte mentek egy külső HDD-re, amit egyébként is rendszeresen megteszek, mert már kétszer lopták el a notebook-omat - és a mentésből néhány nap veszteséggel, de mindig vissza tudtam állítani az adataimat). Szerintem technikailag érett az Ubuntu komoly munkákra is, én megszerettem. Ez is le tud fagyni, mint egy vindóz, de vírust eddig összesen egyet láttam (fent van tűzfal, víruskereső, minden ami kell), és nagyon takarékos a hardverrel (pl. 1 GB memóriával még nekem nem swap-el, amit azért egy 7-es vindózzal valószínűleg ennyi program feltelepítése mellett nem tudnék elérni. A szabványos dokumentum formátumokat 11 éve használom, azóta nincs kompatibilitási gondom. Persze nagy testvír' mindent elkövet, hogy azért ne aludjak nyugton és egyre újabb formátumokat talál ki a Word-höz, de a Google cloud ezekkel is egyre ügyesebben bánik el és formázza át nyílt formátumra. Én mindenkinek nyugodtan ajánlom desktop környezetbe is az új Ubuntu Linuxot, ha van egy csöpp kitartása az első néhány hónap átvészelésére (nekem úgy volt, hogy eleve nem telepítettem vindóz partíciót, így kényszerítettem magamat), az nem fogja megbánni a választást. Polló László