• mousee
    Szép cél, és szerintem még elérhető is.

Én azt tapasztalom, hogy ha egy ubuntut jól beállít az ember, aki tényleg ért hozzá, és itt nem a windowsos szakemberekről beszélek (náluk szerintem speciel pont hátrány, hogy a megszokott win-es megoldásokat próbálják ráerőltetni a linuxra), hanem azokról akik mögött tényleg van sok pingvines tapasztalat. Én 3 éve kizárólag ezt használom, pedig nem csak sima desktop dolgokra használom a gépeimet. Videót, zenét, és képeket digitalizálok, vagdosok, retusálok mellékállásban, és ha fizetnének se cserélném le a jól megszokott rendszeremet.
    Persze az én gépemen is van win7, egy kis partíción egy netre ki sem engedett starter, ha esetleg kedvem támadna játszani, de elég ritkán van időm rá.
    Párom egyetemista, netbookján ő is ubuntuzik, imádja a gépét, írtam már róla párszor. Anyám szintén ubuntuzik, és nagyon meg van vele elégedve, apám úgyszintén. Nagyszüleim öreg korukra kedvelték meg a számítógépet, mert nekik a windows túl komplikált volt, bele se akartak vágni.
    Sok általam üzemeltetett gépen is linux van, és remekül mennek, nagyon meg vannak velük elégedve a középiskolás facebook függőktől egészen a nyugdíjazott tanárokig.

A lényeg, hogy fel kell mérni, hogy mire van igény, és ha az igényeknek megfelel a linux, akkor azt kell feltenni, és jól beállítani, esetleg HW-t korrigálni. Na ez a lépés szokott kimaradni, és emiatt szidják a legtöbben. A helyi nagy windows guruk is le merem fogadni, hogy szántak rá egy hetet, max kettőt, aztán meg odavágták a falhoz, hogy ez nekik szokatlan, stb. Kérdezem én, ha teljesen nulla alappal nekimész egy windowsnak, két hét alatt mennyit tanulsz meg belőle?

Írta valaki, hogy a cégnél migráltak 11.04-re. Miért? Friss kiadás, tele újítással, ráadásul nem is LTS. Bármelyik fórumba beleolvasol, azt fogják javasolni, hogy várj a frissítéssel, amíg előjönnek az első nagyobb hibák, és javítják őket. A köztes kiadások azért vannak, hogy az új fícsöröket belepakolják, és kivágják a tömegnek, érkezzenek a bugreportok tonnaszámra, hogy mire LTS-hez érnek, addigra stabil rendszert kapjanak. Én ezért szeretem az ubuntu fél éves rilízeit, mert így mindig kerül be új dolog a rendszerbe, a köztes kiadások túlképp bazi nagy publikus béták, és mire LTS-hez érnek, addigra stabilizálják azokat.

Win Vs Linux: Aki win specifikus programokat használ, vagy játszik, annak nem való a linux. Pont. Kár is lenne erőltetni.
    De amit ki lehet váltani, mert van rá megfelelő alternatív szoftver, ott érdemes egy próbát tenni. Személyes tapasztalatom, hogy aki idáig csak szidta a gépét, és amikor csak tehette kerülte a használatát windows alatt, az linux alatt megszerette a gépét, és jóval több időt tölt el előtte.

Van olyan ismerősöm is, akinek 2-3 havonta feküdt el a gépén a windows (jó, mondjuk ehhez tényleg tehetség kell, de az illető rendelkezett ezzel a tudással :P), most már évek óta probléma nélkül használja a gépét. Kérdeztem tőle hogy milyen, erre azt a választ kaptam, hogy bekapcsolom, és megy. Ennyi.

Szumma: Egy jól beállított ubuntu tényleg remek felhasználói élményt tud biztosítani, de ehhez kell egy szakember, aki előtte belövi a rendszert, hogy az tényleg jó, és működőképes legyen. De ugyanez igaz windowsra is. A 200 millió userhez pedig hajrá, én idáig olyan 60-70 embert tudok a hátam mögött, akik teljesen átálltak linuxra windowsról (és itt csak azokról van szó, akik meg is maradtak a rendszernél), de remélem hogy ezt a számot tudom növelni a jövőben :)

Hajrá! :)