Valóban, ezt konkrétan nem írtam le, hogy "rengetegszer használom" itt, de írtam jónéhány tapasztalatot, ami alapján következtethettél volna arra, hogy nem csak 1-2x próbáltam a rendszert. Mivel rendszergazdának tanulok, 2 éve rendszeresen használgatom, tesztelgetem a linuxot (erre is írtam, hogy 4x is próbáltam dist-upgradeelni, ntfs-re is sokszor írok, mert elsődleges rendszerem azért még mindig a Win, és el kell érnem a dolgokat).
Én nem fikázom, hanem leírtam a hibáit - első sorban tapasztalataimra alapozva. Ha nem ingyenes lenne a rendszer, akkor ez nyugodtan lehetne fikázásnak nevezhető amúgy - bár akkor valószínűleg nem lenne olyan, aki nem szidná. :D
Az Ubuntuval egyébként nagyon nem vagyok megelégedve, ahelyett hogy egységesítenék a rendszert (ráerőltetnék mindenkire a gnome asztalt például, azt tökéletesítenék, és nem kubuntu xubuntu lubuntu, és most ez az új unity amit még eddig nem hallottam, hogy bárkinek is tetszene). Debian mind stabilitásban, mind sebességben aláássa (csakhogy példát is mondjak, asztalin 720p -s videót nem tudta beleakadozgatás nélkül lejátszani, debian az 1080p -s is tükörsimán viszi, kompizkocka forgatása közben is).
Persze ez meg macerásabb, nem otthoni felhasználóknak való, de legalább ha valami gond van, viszonylag egyszerűbb találni leírást (míg ubuntunál szinte minden verziónál másképp kell megoldani), meg belőni rajta a dolgokat, átláthatóbb is. Csak itt pláne nincs minden benne repoban/szoftverközpontban.