Több univerzumra utal a háttérsugárzás
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
visszaélõk lerombolják a társadalmat, valamint visszataszítják a fejlõdésben morális és technikai szinten és megtámadja annak tagjait, és az õt képviselõ intézményeit.Azok akiket ezt elkövetik nihilistáknak nevezik: olyan személy aki nem tiszteli a környezetét és annak törvényeit semmibe veszi és megszegi
Mindazonáltal minden rendszert anarchia követ, és azután alakul meg az újjabb rendszer.
Viszont épp ezért érdemes a dolgok mögé nézni, és nem kell követni minden esetben a fõsodor vonalat.
Irasidus másik kérdésedre válaszolva: a tudomány módszere a saját helyességének ellenörzésére: megismételhetõ és adott körülmények között ugyanazokat az adatokat produkáló kísérlet általi szemléltetése az általa helyesnek vélt adatok, elméletek alátámasztására, amely kisérlet igazolja hogy az adott elmélet igaz és mûködõképes
néhány link amit érdemes megnézni:
Ha bemutatott témában megítélésed szerint elegendõ információt halmoztál fel és ennek ellenére nem tartalmaz ellentmdondásokat, lyukakat ( nagy hiányosságokat )( számoknak, idézett véleményeknek, említett statisztikai adatoknak, a feltüntetett források léteznek e, ezeknek nézz utánna )
Ez helyett kiderül, hogy igazak, nem mondanak ellent egymásnak, hanem összefüggenek, megerõsítik egymást, miközben egymástól függetlenek,
Valamint a témát közlõ személyek józan, tiszta és ésszerû érvelést alkalmaznak, amelyet igyekeznek tényekkel alátámasztani
[justify]Aki nem ért valamilyen szót vagy nem ismer egy nevet, helység nevet, állítsa meg a filmet és vegye a fáradságot és nézzen utánna legalább röviden, másképp zavaros lesz neki az a téma amit a film közölni szeretne.
így nevezik, a valódi neve: Federal Reserve System: Szövetségi Tartalék Rendszer
Vagy Bank of England: az angol központi bank.A Magyar Nemzeti Bank is egy központi bank.
Egy másik szó, résztartalék rendszer: azt fejezi ki hogy ha a bank 100 forintal rendelkezik akkor kibocsáthat 1000 forintot, vagyis a tõkéje 10-szeresét.
Aminek nem nézel utánna, azzal kapcsoladban lyukak lesznek az elmédben a témát illetõen, és függõen attól mennyire fontos része a témának a szó, olyan zavaros lesz számodra az információ amihez hozzá jutsz.
Gazdasági erõk lobby vagy hatalom
9/11 1
9/11 2
9/11 3
9/11 4
9/11 5
9/11 6
9/11 7
9/11 8
9/11 9
Interneten olvasható irodalom:
Drábik János
könyvek:
Drábik János - Uzsoracivilizáció II
Drábik János - Tudatmódosítás
Lenkei Gábor - Cenzúrázatlan Egészség
William Dufty - Cukorblues
Edward Griffin - A világ rák nélkül
forgalmazás módját jól bemutatja, ez a rész nem tartalmaz semmilyen olyan állítást amely nem megerõsíthetõ más forrásból.Valamint a film feleslegesen támadja az egyházakat, hajlamos a józan érveléstõl elrugaszkodóan tárgyalni a témákat, ennek ellenére érdemes megnézni, aki képes ignorálni ( ignorálni: nem tudomást venni róla ) a filmben tapasztalható negatívumokat, annak mindenképpen ajánlom.
Az elsõ 8 perc elég unalmas, de onnantól érdekessé válik
Zeitgeist film
Zeitgeist film bejezõ része
VS
"Semmilyen 'akarat' nincs a beprogramozva a szimulacioba, ugyhogy fogalmam sincs, mirol beszelsz."
,,Boldogok, akik üldözést szenvednek az igazságért, mert övék a mennyek országa.\" //INRI
Az egyenletek egy minden lehetseges uton halado forgo vektorok amplitudoinak szuperpoziciojabol szamol valoszinuseget.
Semmilyen 'akarat' nincs a beprogramozva a szimulacioba, ugyhogy fogalmam sincs, mirol beszelsz.
Nem tudom, mit akarsz ezen 'megbeszelni'. Gyere at a kvantumfizika topikba, de elotte vegyel nagy levegot.
lol
Egyszer azért szívesen elbeszélgetnék valakivel errõl az álláspontról. Vajon milyen akarata lehet a fénynek és ha van télleg neki akkor miket akarhat még? 😊
Piszkáld te is az SG.hu-t, hogy teremtsenek lehet?séget egyes felhasználók tiltására!
A pontos valasz itt lapul. Ahogy irtam, a koordinata-ido es a sajatido kulonbozosege az ok. Ez felirhato ugy is , hogy lassul a feny, ahogy a lenti egyenlet mutatja.
Ha szamolsz, akkor koordinata-idoben nagyobb tavolsagot tesz meg a feny, de ez lenyegtelen, mert a koordinata-rendszer teljesen mas a bent levo tomeg miatt, igy a ket tavolsag nem osszemerheto.
Ahogy kozeledsz a tomeghez, csokken. Itt az egyenlet.
http://en.wikipedia.org/wiki/Schwarzschild_metric
Ranezesre a r->vegtelenbe alulrol kozelit c-hez.
A problemat az okozza, hogy ha kiveszed a Hold tomeget, akkor az egesz koordinata-rendszer atmeretezodik. Az ido, a ter, a testek hossza, minden.
Szamold ki. ,-)
Lõjjünk fel a Földrõl egy szondát.
Lõjjünk rá egy lézersugarat, és mérjük meg az idõt, amíg eljut oda.
Várjuk meg, amíg a kettõ közé belép a Nap. Elõtte, utána, amikor görbül a fény, mérjünk idõt.
De ugyanez megjátszható olyankor is, amikor a Föld-Nap közé egy másik bolygó kerül - szonda sem kell.
A pályaadatok ismertek.
Ha a fény lassabban ér el hozzánk, amikor egy test közbeékelõdésre közelít, akkor ott van az eredmény.
Napfogyatkozás is jó lenne erre, de a Hold tömege elég kicsi ehhez.
Piszkáld te is az SG.hu-t, hogy teremtsenek lehet?séget egyes felhasználók tiltására!
De 0.99c sebessegnel igen. Amit irtam, erre a sebessegre vonatkozik.

Ennyi erovel mondhatom. hogy ez batman hivojele. xD
De a problema nem ennyi. Te azt hiszed, a ter erintetlen marad.
De ez nem igaz, az is eltorzul. Ugyan akkora koordinata-idoben nagyobb tavolsagot tesz meg a feny. De ez nem jelent semmit, nem hasonlithatod az elozo ter allapotahoz.
Foleg nem szamolhatsz ezzek a torzult tavolsagbol es a sajatidobol sebesseget, mert az ket koordinata-rendszer osszekeverese.
A feny mindig c-vel halad.
Ehhhehe.
Ha van egy fényforrásom, amely fényt bocsát ki, amelyet x méterre elcsípek úgy, hogy a közelben nincs nagyobb tömeg, akkor az a fény egyenes úton haladt.
Ha közben odamozog a Nap, ugyanaz a fény már nem egyenes úton halad, meg lesz görbítve.
Az, hogy a tér(idõ) görbül meg, engem, mint külsõ megfigyelõt nem érdekel. Az eltérés ívmásodpercekben mérhetõ.
Azt lenne még érdekes kimérni, hogy van-e késleltetés.
Valszeg van, mert a fény hosszabb utat tesz meg a gravitációs elhajlítás miatt. Ha nincs késleltetés, akkor az azt jelenti, hogy nagyobb a sebessége, mint c. Vagy valami ilyesmi.
Ami zavart a linkelt cikkben, hogy kvazárok fényét nézegetik. Éppen a gravitációs hatások miatt maga a kavzár kiinduló fénye nem a legjobb minta. Egy kevésbé nagy tömeggel rendelkezõ objuktum lenne alkalmasabb.., de a fenti kérdés szempontjából ez most mindegy.
Javítanék, mert félre értetem a kérdést(Jan 1. nem írok többet):
olvasni való
Röviden: 0
Hosszan: "A Michelson–Morley-kísérletet 1887-ben végezte el Albert Michelson és Edward Morley, a mai Case Western Reserve University-n. A kísérlet célja az volt, hogy megmérjék a Földnek az éterhez, illetve az abszolút térhez viszonyított sebességét. A kísérlethez a Michelson által kifejlesztett Michelson-interferométert használták. Abszolút sebesség nincs.
...
E kísérlet eredménye, negatív volt, vagyis a keresett sebesség mindig nullával volt egyenlõ. A kísérletet többször is elvégezték, és mindig ugyanarra az eredményre jutottak."
"A fény, amikor görbe úton halad, sokszög mentén mozog vagy törésmentes íven halad? A válasz több ponton is megnyugvást adhatna 😊"
Egyenesen. (Ha egy labdán húzol egy egyenest, az most egyenes vagy görbe? Vigyázz becsapós! Egy kis segítség: Mit nevezünk egyenesnek?)
Csak kicsit sokat ittál. :-)
A második kérdés talán könyebb, ami a fotonokra irányul 😊 Mérési ötelem viszont erre nincsen...
juj
,,Boldogok, akik üldözést szenvednek az igazságért, mert övék a mennyek országa.\" //INRI
- merre haladunk az ütközést nézve ez akár fontos is lehet. Itt arra gondolok, hogy mi a Föld abszolút sebessége a térhez képest? Itt ugye Nap körüli keringés lenne a legkisebb komponens és a globális mozgás sebessége érdejelne. Konkrét mérés erre lehetne a tér rögös mintáját figyelve kellene azonosat találni a bolygó különbözõ pontjain elhelyezett állomásokon. Nem tudom, hogy ez megvalósítható-e.
- A fényrõl: tetszik a vákum csillapítás/tired light kérdés. A grvitációval kombinálva született a másik kérdés. A fény, amikor görbe úton halad, sokszög mentén mozog vagy törésmentes íven halad? A válasz több ponton is megnyugvást adhatna 😊
A filozófia ma ugyanazt a szerepet tölti be, mint régen a vallás, összegez eredményeket, de önmagában semmit nem ér.
A vallás és a filozófia alól mára már mindent kiszerveztek, még az erkölcsöt is. Ezzel nem vitatom a létjogosultságát, de mai formájában nem termékeny. Ugyanúgy, ahogy nem termékeny a l'art pour l'art sem.
Néha találkozom olyan emberekkel, akik pl. költészetbõl akarnak megélni. Az, hogy meg lehet ebbõl élni nem azt jelenti, hogy meg is kell ebbõl élni. Én azokat a költõket (filozófusokat) szeretem, akiknek van egy tisztességes szakmájuk, és szabad idejükben verset írnak (filozofálnak).
Pedig nekem pl.: nagyon tetszene ha nem azt kellene tanítani az iskolában, hogy kettõ meg kettõ az négy hanem mondjuk 2+2 = 12. Nekem ez tetszik, és "kalkulációs maximum-halmaz tétel" miatt ez lehetséges is. Amit én találtam ki mert elolvastam néhány ismeretterjesztõ fércmûvet a neten, meg a wikipédiát is vágom, ja és ezt tételt meg ne keresd sehol, mert ezt én találtam ki, most... Tetszik? Persze, hogy nem tetszene, és valószínûleg az sem tetszene ha ilyeneket terjesztenék a neten. Az meg gondolom a legkevésbé ha felhívnád figyelmemet, hogy ugyan már ez egy marhaság, erre újabb általam kitalált szóvirágokkal érvelnék, amíg lehet ... utána személyeskednék. Mert konkrétan itt errõl szólt ez a móka.
(Megjegyzés: A videó nem rossz.)
Néha eljátszom a gondolattal, milyen is lenne egy igazán törvények nélküli világ, meg ha lenne ilyen, milyenek lennének benne a megismerni vágyó ember kilátásai (ha ugyan lehetne egyáltalán). (Beindul, csak picit várni kell a stream-elésre, meg van egy rövid reklámblokk is az elején)
Azért mert filozófia analizálja és néha mindenféle hajmeresztõ dolgot állít a tudományról attól még ugyanolyan távol lesz a egymástól a két "tudományterület" mintha nem értekezne róla. Például Polányi éppen Kuhn ellenzõjét állítja, vagy még sokan mások. A filozófia éppen ilyen, vagy elfogadod az egyiknek vagy másiknak az állítását, vagy elveted. Nincs filozófiai bizonyítás (bár voltak erre törekvések pl.: Logikai Pozitivizmus - de elhalt)!
Vagyis a filozófiai állításokat a tudományról mint érdekességet meghallgatom, de vita alapnak semmiféleképpen nem tartom, minthogy teljesen eltérõ módszert alkalmaznak (és mint már említettem a filozófia állításai falszifikálhatatlanok)! Bár értelemszerûen van közös részhalmazuk, mint pl.: a logikai analízis.) Filozófia módszerével valóban nem fogod eldönteni az olyan egyszerû kérdéseket sem, hogy létezik-e a valóság, vagy éppen meg lehet-e ismerni?! Bár az sem jó ha szembeállítjuk a két módszert mivel mindkettõ másra való. Egyes filozófusok (nem Kuhn) ezt néha elfelejtik, és egy pár évvel ezelõtti filozófiai konferencián olyan okos téma volt napirenden, hogy "miért ne lehetne sajtból a Hold?" (Ez sajnos nem vicc!)
Nos, szerintem legyen a kérdés az, hogy mi a tudomány módszere, a tudomány szerint?
Az új kérdésrõl:
,,Szerinted ha egy jelenségre több elmélet születik, hogyan lehet eldönteni az "elméleteknek" a valóságtartalmát? Vagy szerinted ez lehetetlen? ''
Nem tudom, a realizmus vitát nem dönthetem el, mindenesetre én egyáltalán nem tartom eretnekségnek azokat a megközelítéseket, miszerint valóban lehetetlen igazságról beszélni. De nem tartom jelentõsnek a realizmus-vita gyakorlati oldalát, mert akár igaz a dolog, akár nem igaz, mindenképp ugyanaz a végeredmény a mi szempontunkból: egészen nyugodtan tehetünk úgy, mintha a realizmus igaz vol(na).
Szóval van egy olyan munkahipotézisünk, hogy a jobban ,,tömörítõ-zippelõ'' elméletek ,,igazak'', és hogy a világban valamiféle ,,rend'' van, egyáltalán, van ,,külvilág'', ami tõlünk függetlenül, és szabályok alapján szervezõdik, ezek a szabályok pedig elég mélyek ahhoz, hogy érdekes legyen foglakozni velük, de azért nem is reménytelenül nehezek. Mindez afféle kimondatlan alaphipotézis, amit anyira megszoktunk, hgy észre sem veszünk. Tagadhatatlan, hogy igen alapos okunk van rá. Itt nemcsak az ötszáz éves modern tudomány és az ötezer éves civilizáció ezt igazolni látszó tapasztalataira gondolok, a történet szerintem még régebbi:
Úgy tûnik, hogy az elmúlt évmilliók alatt azok az élõlények, amelyek (persze többnyire kimondatlanul) valami ilyesféle ,,realista'' és ,,szabályelvû'' alapra építettek, azok fennmaradtak, versenytársaik meg kiszorultak. Itt persze nem arra gondolok, hogy már az egér is fizikai elméleteket is gyártott volna, hanem csak arra gondolok, hogy az aggyal (idegrendszerrel, szabályozással) rendelkezõ élõlények már pusztán a létükkel is egyfajta benchmark-ot nyújtanak a realizmus-alaphipotézis védhetõségére. Ugyanis az élõlények agyát a lehetséges méretek korlátozzák, tehát minden egyes agynak egy szûken kimért adott kapacitásból kell a veszélyes külvilág minél teljesebb körû modellezését megoldania. Vagyis: az idegrendszer (agy), sõt általában a biológiai szabályozás kialakulása óta az élõlények feladata egyfajta ,,tömörítés''. Minden egyes agy szelektál, szûk modellekkel dolgozik, sõt eleve csak korlátozott ingereket tud felvenni. Az élõvilág versenyszínpada tehát ezekkel a tétekkel játszik.
A végeredmény pedig, vagy legalábbis a jelenleg látható helyzet az alábbi: éppen a modellezésre, tömörítésre legjobban specializálódott faj, az ember valóban sikeres lett. Szóval az élõvilág fejlõdése szerintem valóban jó okot ad arra, hogy a szokásos realista egyéb ,,természetesnek vehetõ'' alaphipotézisekben kimondatlanul is megbízzunk, legalább munkahipotézisként: létezik világ, úgy tûnik rend van benne, elég bonyolult ahhoz, hogy korlátlan mélységig kutatni lehessen, de azért nem is kaotikus, elméleteket gyárthatunk és tesztelhetjük õket hasznosságuk szerint. Szóval itt ezeket értettem ,,realizmus'' alatt, legalábbis itt ebben a hsz-ban.
Sajnos már nem emlékszem jól ezekre a kimondatlanul is elfogadott alapdolgokra, de kb. azokra gondolok, amikrõl emlékeim szerint Paul Davies ír A fizika világképe c. könyve elején. Sajnos nem tudok errõl sokat, ráadásul könnyen belekeverhetek oda nem tartozó szálakat is, fõleg azért, mivel egy másféle értelemben a matematikafilozófián is végigvonul egy realizmus-vita. A lényeg az, hogy Halgatyó írása a mérésrõl és a hipotézisekrõl nekem tetszett, és én nem látom úgy, mintha ne értené, hogy mit kérdez. Sajnos Polányi írását egyáltalán nem ismerem, Kuhn könyve volt az egyetlen részletesebben tanulmányozott könyv általam, meg a szociálkonstruktivizmus egyes vitái.
Nem hiszem, hogy halgatyó "fényfáradásra" gondolt minthogy állítás szerint õ talált ki ezt a szót, bármit is jelentsen - mert ezt eddig nem árulta el. Ha elolvasod a kommentjeit, a fogalmakat csak használja de nem érti és olyan mondatok születnek ami egy középiskolát megjárt személy számára is világosak, hogy valóságtártáluk nulla. Persze lehet olyat játszani, hogy néhány gondolata hasonlít valamilyen régen elavult elmélethez, ez nem is annyira meglepõ minthogy ezer számra vannak ilyenek, és az lenne a csoda ha nem találnánk ilyet...
Tudományfilozófiáról:
A tudományfilozófia szép dolog, és biztos értékes is, de az filozófia, ez meg természettudomány. Gondolom tanultad mi a különbség a kettõ között? Szép gondolatai vannak Thomas Kuhn-tnak (olvastam), de ugyanígy szép gondolatai vannak Polányi Mihálynak is meg a többieknek is... nem tudom érted-e mit akarok mondani vagy kifejtsem?
Elméletekrõl:
Szerinted ha egy jelenségre több elmét születik, hogyan lehet eldönteni az "elméleteknek" a valóságtartalmát? Vagy szerinted ez lehetetlen?
U.i.: A kevesebb néha több! Elnézést!😊
Isaac Asimov: Logika, in: Én, a robot.
Azért jutott csak eszembe, mert szépirodalmi példaként jó lehet arra, hogy egy elvileg egy elmélet milyen messze mehet abban, hogy ad hoc kiegészítõ hipotézisekkel igazolja magát. Végsõ soron nem lehet megcáfolni Zseni robot kozmológiai elméletét sem. Powel elmélete ennek ellenére persze sikeresebbnek nevezhetõ, mint Zsenié, ezt azonban talán úgy lehetne a legjobban megragadni, hogy Powel elmélete egyszerre magyarázatot ad rengeteg más, az eredeti kérdés szempontjából új, ,,idegen'' területre is, míg Zseni elmélete közvetlenül épp csak azt a szûk területet magyarázza meg, amire kitalálta, és azt a szûk területet is rendre állandóan újabb és újabb ad hoc kiegészítõ hipotézisekkel kell megvédenie, ahogy merülnek fel rendre az újabb és újabb ellentmondó tények.
Gondolom, a fényfáradás (tired light) elmélete is azért került ki a fõsodorból,
* egyrészt mert gondolom csak azt magyarázza meg, amire eredetileg kitalálták, és az kitalálása óta eltelt nyolcvan év alatt sem találtak olyan más területet, amire szintén éppen jó magyarázatot adott volna ugyanez az elmélet,
* másrészt mert gondolom az idõközben kiderült ellentmondó tények ellen pedig egyre inkább csak nehézkes ad hoc kiegészítésekkel lehetne megvédeni a tired light elméletet.
A táguló világegyetem elmélete pedig gondolom, azért válhatott uralkodóvá, mert,
* egyrészt ahogy írtad is 95-ben, rengeteg olyan más dologgal is összhangban áll, amire közvetlenül a kitalálásakor eredetileg talán nem is gondoltak (elemek aránya, csillagok kora), tehát afféle ,,független'' területek, amiket ,,egyúttal'' szintén ,,pont'' megmagyaráz,
* másrészt meg gondolom az azóta eltelt évtizedek alatt sem merültek fel olyan ellentmondó tények, amelyektõl csak erõltetett ad hoc kiegészítésekkel lehetne megvédeni az elméletet.
Kicsit durván fogalmazva: ha úgy gondoljuk az elméletekre, mint valami tömörítõ algoritmusokra, melyek a világ jelenségeinek lehetséges magyarázatát ,,gazdaságosan'', valamiféle elv-rendszerek ,,formátumában'' ,,kódolják le'', akkor egyes elméletek gazdaságosaknak nevezhetõek, mások meg kevésbé. A tudománytörténet fordulatai pedig szerintem talán azért vannak, mert hát a zippelõ algoritmusok végsõ hatékonysága is csak akkor mutatkozik meg, amikor kellõen sokféle fájlra ki lettek próbálva: a túl szûk mintás ,,benchmark'' félrevezetõ is lehet.
Pl. a ,,hamis'' elméletek pedig leginkább olyanok lehetnek, amelyek egy eredeti szûk kérdéskör területén látszólag jól kódolnak, de ahogy tágul az érdeklõdés alá vont kérdések köre, úgy bizonyul egyre gazdaságtalanabbnak a ,,zippelésük'' hatékonysága. Mint ahogy lehetne olyan zippelõ programot is írni, amely a tulajdonos néhány személyes fájlját kiemelkedõ hatékonysággal kódolná, viszont tágabb körû használatra gazdaságtalan lenne, általános használatra pedig kifejezetten elõnytelen. Talán a mítoszok csírái is éppen ilyen ,,minizipperek'' lehettek eredetileg, és csak késõbb alakultak át mitológiává.
A ,,félrevezetõ kismintás benchmarknak'' néha persze elõfordulhat az ellentétes jellegû esete is: vagyis egy elmélet elvileg általánosan ,,jól tudna zippelni'', de ez éppen a kitalálása idején még nem látszik egyértelmûen, mert elõször véletlenül épp csak néhány olyan szûk kérdéskör területén használják, amire leszûkítve éppen hogy nem optimálisan tömörít, és ezért a kortárs, versengõ társelméletek kiszorítják, amelyek pedig akár primitívebbek is lehetnek nála, de épp primitívségük miatt az adott szûk kérdéskör területén ,,testreszabottabban,'' tehát hatékonyabban kódolhatnak. No és ahogy bõvül az érdekõdés alá vont kérdések köre, úgy bontakozik ki fokozatosan a ,,jobb'' elmélet elõnye, ami esetleg eredetileg még nem volt egyértelmû. Még akár az is lehetséges, hogy egy mai szemmel nézve helyes elméletnek eredetileg mindenféle ad hoc hipotézissel kellett védenie magát a kortárs primitívebb elméletektõl (állítólag a kémia tudománytörténetében van erre példa).
Szóval szerintem ennek köszönhetõek a tudománytörténet furcsa vargabetûi is, azok, amikrõl Kuhn egy csokrot szedett össze a könyvében (geocentrikus világkép látszólag ,,váratlan'' háttérbe, majd ,,váratlan''elõtérbe kerülése stb.).
Halgatyó kérdése pedig szerintem elsõsorban tudományfilozófiai irányultságú volt: vagyis nem ismerethiányról vagy elfogultságról van szó, hanem egyszerûen csak arra kérdezett rá, hogy hogyan szorulnak háttérbe vagy elõtérbe a kezdetben versengõ hipotézisek: szerintem arra a kérdéskörre gondolt, amit Thomas Kuhn vizsgált. Az a sejtésem, hogy a kísérletekkel való egybevetés mellett az is számít, hogy egyes elméletek meglepõ sikerrel képesek összekapcsolni sok korábban különállónak tartott területet is, sõt végsõ jelentõségük sokszor messze túlterjed az eredetileg felvetett problémakörön ("szeredipaság"), míg más elméletek esetlegesebb jellegûek maradnak, és magyarázó erejük nem terjed túl azon a körön, mint amire eredetileg felvetették õket.
A kérdés azért bonyolult, mert bár a tapasztalat és a kísérlet teszteli az elméleteket, de a kísérleteket, sõt általában a kérdésfelvetéseket részben éppen az elméletek vezérlik, ezért az elmélet és a tapasztalat egymással való viszonya nem igazán egyszerû. Kuhn szerint ad hoc magyarázatokkal meglepõen sokáig fenn tudják tartani magukat a versengõ hipotézisek is, ezért a végsõ háttérbe szorulásuknak a története valóban olyan dolog, amirõl érdemes beszélni.
A mit??? Ha ez megint a általad kitalált szó, akkor nehezen tudok utánanézni, mert gondolatolvasó nem vagyok. Esetleg ha leírnád mire gondolsz, és ez hogyan kötõdik a mi beszélgetésünkhöz, nagy öröm volna számomra...
"Továbbá: gondold át még egyszer, hogy egy 3000 K fokos bármilyen anyag (pl. hidrogéngáz) folytonos spektrumú hõmérsékleti sugárzása zömében mibõl származik. (Nem a rekombinációból)"
A rekombinációban éppen anyag keletkezett, nem az anyag volt 3000 k. Na de ezt hagyjuk, akkor szerinted mibõl keletkezet, és miért?
Beszélhetünk a témáról a tovább, vagy még elmondjátok látatlanban én milyen vagyok? A továbbiakban ezt figyelmen kívül fogom hagyni, mert ez engem nem érdekel, se más személye!
Háború a nemzet ellen: http://docler.hu/video/160355 - http://docler.hu/video/160384 - http://docler.hu/video/160291 - http://docler.hu/video/160315
Fel se vedd a felsõbbrendûségre tett kísérletét, ha leszámítom az alakoskodását és személyeskedését, egész jó kis vita alakul(hatott)-t volna ki belõle.
Háború a nemzet ellen: http://docler.hu/video/160355 - http://docler.hu/video/160384 - http://docler.hu/video/160291 - http://docler.hu/video/160315
Én szeretem a kemény ütésváltásokat, fõleg ha nem én kapok.
Javaslom, tanulmányozd az optikailag vastag és optikailag vékony fényforrások fénye közötti különbséget.
Továbbá: gondold át még egyszer, hogy egy 3000 K fokos bármilyen anyag (pl. hidrogéngáz) folytonos spektrumú hõmérsékleti sugárzása zömében mibõl származik.
(Nem a rekombinációból)
a nagyképûséged meglehetõsen ritka.
Képzeld, pontosan tudom, hogy mit írtál le.
Meg azt is gyanítom, amit nem írtál le.
De ha ez neked lelki kielégülést okoz, akkor hülyézz csak nyugodtan másokat
Ugye fogalmad sincs, hogy ezt írtam le? 😊 Ez éppen egy bizonyíték a vöröseltolódás és az univerzum tágulása közti kapcsolatra. Na pislogj egy kicsit és tedd fel a következõ kérdésedet: "De miért?" (Ez a mondat akkor is csúcs :"hogy a fény (és bármilyen elektromágneses sugárzás) 1 Mpc út megtétele után hullámhosszát teljes pontossággal megtartja-e, vagy energiát veszít folyamatosan" - összehordasz hetet-havat aztán szabadkozol hogy te tudtad. Ne áltasd magad!)
K: 1.) Amikor a hidrogénatom létrejön egy elektronból meg egy protonból, akkor szerinted milyen hullámhosszú sugárzás keletkezik?
V: Egy kb. 3000 K fekete-test sugárzás, na ez, mekkora hullámhosszúságú sugárzás? Parancsolj:
A vöröseltolódás okai:
1. a forrás és a megfigyelõ relatív mozgása (Doppler-effektus,relativisztikus Doppler-effektus)
2. a forrás és a megfigyelõ gravitációs potenciálja eltérõ (gravitációs vöröseltolódás)
3. a Világegyetem tágulása (a forrás és a megfigyelõ között)
(1,2 pont fajtáit is soroljam fel? Csak mert az egy egész estés mulatság lenne, és nem sokat értenél belõle...)
2.) Tudom, hogy mi az a vöröseltolódás.
Azt is tudom, hogy a foton energiája fordítva arányos a hullámhosszal.
abszolóte nem értetted, amit írtam. No mindegy.
Következõ hozzászólásodban írod:
"A vöröseltolódásnak, vagyis a relatív hullámhossz változásnak több oka is van, nem csak az Univerzum tágulása,"
Mondj egy olyan okot, emi nem a távolodással kapcsolatos.
"ezt többféleképpen lehet megkülönböztetni egymástól."
Hogyan?