165
  • globint
    Na, ez egy NAGY-NAGY marhaság!!!!
    A gyávák ideológiája.
    Fúj, ez undorító.
  • new001
    <&gt;<span style="filter:glow(color=BLUE)">Boldog</span> <span style="filter:glow(color=Red)">karácsonyt</span> <span style="filter:glow(color=White)">Mindenkinek</span>&lt;>
    <&gt;Az ember nem születik gyengének, hanem megtanítják rá.&lt;>

Minden aktuális rendszer akadályozza a fejlődéshez szükséges változást, bármi legyen is a rendszer neve: monarchia ; demokrácia. Ne csak a rendszer által tanított vektorok mentén gondolkodj, hanem vizsgáld a dolgokat több nézőpontból is, ésszerű keretek között.Másképp előfordulhat hogy a változás szele váratlanul ér, és elsodor, akárcsak az általad tévedhetetlennek és öröknek hitt rendszert.

A művész, a sportoló mindenkié, ha Te közéjük tartozol, ne támogass semmilyen politikai irányzatot a széles nyilvánosság előtt és ne add az arcod
    politikai reklámokhoz.
    Ne így ismerjen meg az aki elősször hall, lát Téged. Rólad az jusson az emberek eszébe amit képviselsz, értékesebb az arcod a maholnap süllyesztőbe kerülő pártoknál.
  • Pares
    A Pí végtelensége nem a végtelen hosszot, hanem a végtelen pontosságot mutatja. Szerintem...
  • who am I 7
    Meg a Pí se végtelen...Meg a gömb felületén se mehetünk végtelenségig megállás nélkül..meg nyilván az univerzumunk is egy kis lufi és ott a vége fuss el véle :( körülötte ugye semmi sincs hanem csak a ott a vége fuss el véle, hiszen nincs végtelenség o.O' asszem eddig mindenki hülye volt :(

ps.: Boldog karácsonyt mindenkinek! JA és a háttérsugárzás monnyonle!
  • moikboy
    A természetes számok végtelen sokan vannak. Ez most akkor butaság?
  • Kara kán
    Sok sikert és boldog karácsonyt!
  • globint
    Drukkolok, hogy mielőbbi megoldjad, publikáld, és megkapd érte a Nobel díjat.
    Boldog karácsonyt.
  • Sylarin
    Először is, boldog karácsonyt mindenkinek!

Nagyon keveset szoktam hozzászólni a dolgokhoz, de regisztrációm van, pont az ilyen esetekre. Egy jó Másfél hónapja, a buszon utazva vissza a koliba, kaptam egy nagy képet. Voltak eddig is ötleteim, de valahogy nem formáltak egészet soha sem. De azon az ominózus napon megszületett. A sejtésem, mind az ősrobbanásról, a mi vagyis "Isten" univerzumának kialakulásáról. Egyik legjobb barátom, miután megosztottam vele, egy egész éjszakás vitázáson keresztül győzött meg a sejtés egyik nagy tévedéséről. Ezt kijavítva, tegnap újragondoltam és alkottam az egészet. Erre tessék, itt egy bizonyíték a helyességére. Igaz kicsit leegyszerűsített formában. Ha befejezem a matematikai részét a dolognak, (várhatóan 4-5 év, de ha 20 lesz az sem baj.) :) Ha megvan, nemcsak, hogy az egyesítési elméletet oldja meg, hanem a jelenlegi kérdésinkre szintre mindre választ ad.

UI: Az aki rámondja valamire, hogy végtelen, az vagy nagyon bátor vagy nagyon buta. :D
  • stain
    Na ezekre érdemes válaszolni...

Par megjegyzes:
    -a mi vilagegyetemunk elvileg egy 3d-ben zart ter, mint egy gomb felszine (csak valamivel tobb dimenzioja van)

Az tudományos körökben legelfogadotabb elméletek szerint a világegyetem majdnem pontosan sík. Ebbe belefér az is, hogy egy 4d gömb felszíne, aminek csak egy kis részét látjuk, meg az is, hogy egy nyeregfelület-szerűség felszíne - ebben az esetben is csak egy kis részét látjuk, viszont ez soha nem ér vissza magába. (Ez utóbbit kicsit nehezebb elképzelni még a 4d gömbnél is, de matematikailag nem bonyolult leírni). A harmadik eset a sík, vagyik euklideszi geometria. Sajnos a mérések nem annyira pontosak, hogy a három eset közül egyértelműen dönteni lehessen. Általában azt mondják, hogy nyílt a topológia (nyeregfelület), de olyat is olvastam már, hogy ezt soha nem fogjuk tudni eldönteni különböző okokból. Én személyesen afelé hajlok, hogy teljesen sík, de ez nem túl megalapozott véleményem, viszont ha így van, akkor ez adhatna valami magyarázatot a sötét energiára... (Na itt a nagy ötlet, amit el lehet lopni, sajna én nem tudok hozzá elég ált.rel-t, hogy ezt megoldjam, de ha lesz egy kis időm, akkor nekiülök a tanulásnak.)

-korbeerni nem igen tudunk rajta, mert elvileg fenysebesseggel no a merete (ha meg tart a felfuvodas)

Nem nő fénysebességgel a mérete akkor sem, ha gömbi a topológia. Az inflációs elméletek szerint régen nőtt a fénysebesség sokszorosával is, és ez simította ki annyira a belátható részét az univerzumnak, hogy majdnem pontosan síknak mérjük. Ha a sötét energia miatti tágulás viszont folytatódik, akkor idővel valóban előfordulhat, hogy fénysebességnél gyorsabban fogunk távolodni más galaxisklaszterektől (a miénket egyben tarja a gravitáció).

-ha mar megallt vagy megfordult a felfuvodas, akkor korbe lehet menni, tehat ha elindulunk egy iranyba, akkor nagyon sok ido mulva visszaerunk a kiindulasi pontunkra

A felfúvódás megállása, és a topológia két külön dolog. Nyílt (nyeregfelületű) univerzum is megállhat és visszafordulhat. Ezt egyedül az energiamérleg szabja meg, és az a topológiától független. A mérések szerint amúgy az univerzum gyorsulva tágul, nem fog megállni a tágulás, és nem zuhan össze. Ha gömbi topológiájú a tér, akkor sem fogunk soha körbelátni.

-ha van tobb univerzum, akkor azok magasabb dimenziokban leteznek sajat teridovel

Ezt nem értem.

-a cikkben leirt kutatas azt vizsgalja, hogy elofordulhat-e az, hogy a mi teridonkbe belenyuljon egy masik univerzum terideje

Benyúlást mondjuk nem írnak, csak visszapattanást, de azt sem túl alaposan értelmezik.

Egyebkent a tobb univerzumos elmeletre a man in black cimu film elso reszenek vegen lehet latni egy jo megfilmesitest... (szoval az otlet nem uj, csak a tudosok lassan haladnak a megoldasaval)

A több univerzumos elmélet erősen materialista filozófikus beállítottságú fizikusok elmélete, egy olyan elmélet, amire nem lehet bizonyítékot találni, mert mi csak azt az egy valóságot láthatjuk, amiben éppen vagyunk. De amúgy ez egy jó kérdéskör szerintem, csak nem a kozmológiához tartozik, hanem a filozófiához.

PS: a legtöbb álkozmológus azért nyúl a háttérsugárzáshoz, mert az eléggé misztikus a legtöbb laikus számára, a témához valamennyire értők pedig tudják, hogy mennyire problémás az adatokkal dolgozni. Arra gyakorlatilag csak a tűzhöz nagyon közel levőknek van lehetőségük, hogy a mérési adatokat a nyers mérésből feldolgozzák, ugyanis ahhoz nagy számítási kapacitás, és rengeteg adat kell. (Az adatok publikusak, de esélytelen privátban reprodukálni a térképet a nyers adatokból.) Szóval el kell hinni nekik, hogy a közzé tett térképek valamennyire jók. És ilyen közegben azért több tere van a kavarásnak, mint a galaxisok fotói esetében, amelyiken bárki megszámolhatja, hogy hány galaxist lát...
  • globint
    "ennek ellenére több dimenzióról" értsd, 9-től többről.
  • globint
    A világegyetem, tehát az összes látható világ, és a sötét anyag+sötét energia tömegarányából jön ki a 9 dimenzió.
    Az pedig, hogy ennek ellenére több dimenzióról is beszélhetünk, az-az egymást átfedő (mint halmazok) dimenziók miatt van.
    Ez nem változtat a valós tömeg mennyiségén, lényegében áldimenzóknak nevezhetjük őket.
  • kisemlős
    Azért azt a 9 dimenziót elmagyarázhatnád, hátha megértem...
  • gybfefe
    A legnagyobb hozzászólás :)
  • Nailyenugysincs
    Szögleteszárójelben kell írni:D
  • globint
  • globint
    <marquee direction=right> Nincs semmi, nem neked írtam.....
    </marquee>
  • globint
    Nekem nem működött....
  • globint
    <marquee direction=right> Nincs semmi, nem neked írtam.....
    </marquee>
    <marquee direction=right> Einstein = </marquee>
  • globint
    Nincs semmi, nem neked írtam.....
    Einstein =
  • Nailyenugysincs
    sikerült:D:D:D
  • idebudanemoda
    kattincs a makróra...az alján megtalálod
  • idebudanemoda
    <marquee direction=right> hogy mi van? </marquee>
  • Nailyenugysincs
    Am hogy csinálod ezeket az úszó betűket?
  • Nailyenugysincs
    Már nagyjából összefoglaltam hogy mit akar ez jelenteni:
    "Vmi olyasmi akar lenni mint a halmazok, vagy nem? Azok is érintik egymást és a metszeteikben lévő dolgok több halmazban is benne vannak de attól még ugyanúgy egy dologról van szó. Márha jól értelmezem amit mondtál:D"
  • NEXUS6
    Erre mondta az egyik kollégám, hogy ilyen szuperemberből még 3 kéne és meglenne oldva Magyarország gondja. DE EZER VAN BELŐLE!
  • NEXUS6
    Meg pilóta, meg szociológus, közgazdász, ja és nyelvész is természetesen.
  • kisemlős
    hogy mi van?
  • Kara kán
    Én meg láttam is, na tessék!
    (Egyébként kéne már egy e-könyv olvasó.)
    A 3D-től sajnos nem nagyon tudunk elszakadni. Ahhoz máshol kellett volna születni.
  • Rotyoka
    Magyarországon mindenki Fizikus.
  • janus391
    Esetleg a tudós fordítva vette be a gyógyszerét
  • Pares
    Most így utólag elolvasva lehet, hogy kicsit félreérthető az, amit írtam. Azt akartam leírni, hogy szerintem elég abszurd elképzelés az, hogy az univerzumok úgy ütköznek, mint a buborékok, mármint ha tényleg így gondolják, mert ebből a cikkből ennyit lehet megérteni, és a beillesztett kép is ezt sugallja. Szóval ha így lenne, akkor eleve az Univerzumoknak jól megszabható határának kéne lennie, ráadásul kéne lennie egy "magasabb szintű" téridőnek, egy "magasabb szintű" Univerzumnak, amiben ez a sok kis univerzum úszkál. Ahogy utánam írták páran, szerintem sem 3D-ben kell gondolkodni. Valószínűbbnek tartom azt, hogy egy magasabb dimenzió általunk látott metszeteit érzékeljük (mint a 4D kocka 3D árnyékát, vagy a 3D kocka 2D árnyékát, stb.).
  • Pares
    Le merném fogadni, hogy több könyvét olvastam, mint Te, aki nem hord össze baromságokat.
  • wavrekordz
    Jó sok baromságot hordtatok itt össze... inkább olvassatok Michio Kaku-t (Hipertér, Párhuzamos világok)! Neki sikerül felfogható formába önteni ezeket a fogalmakat. Az itt felsorolt téridős meg dimenziós megközelítések mind alapvetően hibásak, meg sem közelítik a dolog valós komplexitását. Egy Kaku könyv után még napokig szédül az ember ;)
  • idebudanemoda
    és a mi buborékunk mekkora? biztos a legkisebb... :(
  • Kara kán
    Jaj, Istenem a billentyű ördöge nem alszik!

Az, aki hisz, ezeket a cuccokat már rég tudja/sejti.

„Test már a kenyér, a bor igaz vér,
    Hiszem ezt, ámbár elmémbe nem fér."

Egyébként ez az Eukarisztia titka.
  • Kara kán
    Az, aki hisz, az ezeket cuccokat már rég tudja/sejti.

„Test mér a kenyér, a bor igaz vér,
    Hiszem ezt, ámbár elmémbe nem fér."

Egyébként ez az Eukarisztia titka.
  • Omega
    Érdekes, de az miből jön, hogy a többi univerzum másik téridőben van?
  • Pares

És a legjobb, hogy ezt majdnem mindenhova odaírod...
  • dzsagon
    ennél nagyobb ökörséget még életemben nem olvastam
  • Tetsuo
    A bohocok meg mar a #2-tol itt vannak. ;)