165
-
#45 Megjöttek a foteltudósok. -
kvp #44 Par megjegyzes:
-a mi vilagegyetemunk elvileg egy 3d-ben zart ter, mint egy gomb felszine (csak valamivel tobb dimenzioja van)
-korbeerni nem igen tudunk rajta, mert elvileg fenysebesseggel no a merete (ha meg tart a felfuvodas)
-ha mar megallt vagy megfordult a felfuvodas, akkor korbe lehet menni, tehat ha elindulunk egy iranyba, akkor nagyon sok ido mulva visszaerunk a kiindulasi pontunkra
-ha van tobb univerzum, akkor azok magasabb dimenziokban leteznek sajat teridovel
-a cikkben leirt kutatas azt vizsgalja, hogy elofordulhat-e az, hogy a mi teridonkbe belenyuljon egy masik univerzum terideje
Egyebkent a tobb univerzumos elmeletre a man in black cimu film elso reszenek vegen lehet latni egy jo megfilmesitest... (szoval az otlet nem uj, csak a tudosok lassan haladnak a megoldasaval) -
#43 Miért pont ennyi? -
MacropusRufus #42 sztem a tudósok keresik az elméletükben a hibákat és ilyenkor jönnek a hasonló agymenések. Miért is? Mert mi csupán a dimenziókból csupán 3-at érzékelünk.
Tehát ha van is több dimenzió mi csak 3-at fogunk abból is tapasztalni. Már ha olyan dimenzióról van szó ami rendelkezik az általunk is felfogható 3 dimenzióval és ezért amikor a két univerzum találkozik (3. dimenziós és mondjuk az 5.) akkor a 3dimenziós lenyomatát fogjuk csak tapasztalni az 5 dimenziós univerzumnak ami akár egy kisebb felvillanás is lehet, mert lehet csak ennyi lóg be a mi dimenziónkba, DE ha a kérdéses dimenziónak nincs az álltalunk ismert 3dimenzióban kiterjedése akkor nem fogjuk soha érzékelni, csupán a közvetett bizonyitékait... talán. De ahhoz is az kell, hogy egy ilyen univerzum valamilyen módon kölcsönhatásba tudjon lépni egy 3d térrel.
Egyszerű példa: egy 3d-ben létező pl. lény, soha nem fog tudni megfogni egy 2dimenziós lényt, csupán azért mert nem tud vele kapcsolatba kerűlni fizikálisan, hiszen a 2dimenziós lénynek/tárgynak nincs vastagsága, csupán szélessége v. hosszúsága (de lehet vastagsága és hosszúsága csak szélessége nincs... lehetséges egy variáció).
Szóval szerintem amit ott mértek az nem univerumok találkozása. Mint ahhogy azt sem tudják, hogy a mi univerumunk egyáltalán megkora most. (ha elfogadom azt, hogy volt ős bumm kb. 14milliárd éve és ez a bumm gyorsúlva tágúl akkor ha mi vagyunk a középpontban tőlünk minimum 16-20milliárd fényévre kell lennie a robbanás szélének, de lehet még keveset is mondtam... meddíg is látunk be a világűrbe?)
-
nextman #41 Nem lehet, hogy morze kód van a háttérsugárzásban?
Mondjuk egy karácsonyi bevásárlási lista?
1kg zselés szaloncukor, fél kg mák, ponty, erős pista... -
#40 Hát igen, hiszen végső soron minden, a matematika által vizsgált dolog: halmaz. Amúgy nem bonyolult a dolog, csak a 3 dimenziótól több dimenzióval történő gondolkodás csak addig tűnik egyszerűnek, amig nem próbáljuk egymáshoz illeszteni a dimenziókat, márpedig azokat egymáshoz kell illeszteni, mert egymásnak részei. Olyan ez, mint a két-dimenziós lényeknek iszonyú feladat megérteni a 3 dimenziót......, látják, amint a 2 dimenziós viágukun áthalad a rakéta, de csak a 2 dimenziós szeleteit, és abból megpróbálják elképzeini, mi volt az a körvonalában folyton változó valami, ami mintha sötét anyaggal lenne kapcsolatban. -
DontKillMe #39 Egész pontosan tudod, hogy miről beszélek, csak játszod itt..:)). -
#38 Vegre. Ez a lenyeg. A cikk meg kb The Sun szintu.. -
#37 Kesz kabare. -
#36 Te kis csalafinta! ;) :DD -
#35 LOL -
Nailyenugysincs #34 Vmi olyasmi akar lenni mint a halmazok, vagy nem? Azok is érintik egymást és a metszeteikben lévő dolgok több halmazban is benne vannak de attól még ugyanúgy egy dologról van szó. Márha jól értelmezem amit mondtál:D -
Nailyenugysincs #33 Én is csak kapisgálom hogy miről akar beszélni:D -
#32 Semmi baj.
Majd egyszer.
Talán.......
-
#31 Nagyon erőltetem az agyam, de ezt a csalafintaságot nem sikerült megértenem. :-) -
#30 Na, szóval, a mi világunk az a-b-c jelű dimenzió.
De van még másik kettő ugyanilyen dimenzió. Tehát d-e-f jelű, meg a g-h-i jelű is.
Így lényegében 9 dimenzió van.
De, ha a dimenziók szélei összeérnek, amik ugyanazokból az anyagokból hoznak létre újabb dimenziókat, akkor a világegyem-(ek) anyagmennyisége-(i) nem változik, de a (látszólagos) dimenziók száma drasztikusan nő.
Tehát pl. lesz a-b-d, meg a-b-e, stb.
De a világegyetem tömege változatlan marad.
Mi meg számolgatjuk a dimenziókat, hogy-asszongya 142-143-144-...., stb.
De a probléma sokkal egyszerűbben megoldható.
Ez az összeérő dimenziók csalafintasága.
-
s0nik #29 Kara: Hú. Mi tart vissza a birodalom megalapításától?
DontKillMe: Most az hogy valami nálam bőven kvalifikáltabb seggagy előjön azzal hogy a szeme sarkából lát egy másik univerzumot, mennyiben hasonlítható a macskád trigonometriai ismereteihez? Másrészt a macskák baromi jól kezelik a röppályákat, ami nem csak a trigonometria, de a gravitáció és az idő fogalmainak magasfokú ismeretét feltételezi náluk. Nem fogja neked levezetni képletekkel, de azért a talpára esik. Albert ezt szerintem poénnak szánta, nekem bejött :) -
DontKillMe #28 "Mint amikor a fénysebesség közelébe ér valami akkor lelassul az idő igy soha nem lépheti ást a fénysebességet."
-Einstein 1916-ban publikált elmélete pont ezt boncolgatja.. -
DontKillMe #27 Ez az univerzum dolog szerintem sokkal de sokkal bonyolultabb, mint azt egy élő ember fel tudná fogni. Egyszerűen túl hülyék vagyunk hozzá. Ez nem szégyen, ennyire futotta. A macskám sem feszegeti a trigonometriát, mert nincs annyira fejlett, hogy eljusson arra a szintre. Albert barátunk is megemlítette az életrajzi könyvecskéjében, amit 67 éves korában rittyentett össze. Vannak dolgok, amit a büdös életben nem fogunk megérteni. -
Nailyenugysincs #26 Erről volt vmi régebbi sci-fi könyv is.
Én úgy képzelem el ezt az egészet mint a galaxisokat. Egy csomó csillag, felhő, franctudjami vándorol a nem is tudom már miben és néha ütköznek. Egyszer töltöttem le vmi filmet amiben tudósok beszéltek arról hogy a galaxisok télleg így vándorolnak és mi sokmilliárd év múlva az andromédával fogunk ütközni. Lehet hogy ez van az "univerzumokkal" vagy mikkel. Most lehet hogy definiálni kéne az univerzum szót -
#25 Biztos, hogy ellopják!
Óva intenék bárkit is, hogy eredeti ötleteit itt közzé tegye, mert csak tőlem annyi ilyen elloptak már, hogy abból egy újabb MS/Google-birodalmat lehetne alapítani. -
s0nik #24 Ez a tisztelt publikum itt nem a szakma, nem, nem, nagyon nem. Én sem. A szakirodalom a szakmabelieknek szól, abban a körben vagy a "mennybe" jut az illető, vagy tojnak rá, utóbbi az anyagi forrásokat tekintve problémás helyzetet teremt.. Egy ilyen fórum arra jó hogy egyesek figyelmét felkeltse olyan projektek iránt, amiket a "szakma" kivetett magából. Ha valami jó gondolatod van, miért nem dobod fel ide? Mert ellopják? -
#23 Egyébként nekem - mint húrelméletbuzinak - ez a hír nem volt nagy szám. Sőt, ez sem vágott oda. Mondjuk erre a másikra azért még kíváncsi vagyok. Nagy remények nélkül, persze. -
#22 Teljesen igazat adok neked.
Te a barátom vagy! -
#21 Roppant érdekes kérdés. Remélem van több univerzum is és átjárható. Már csak arra az esetre is ha ez kipukkadna. De sok mindent nem tudunk még... -
stain #20 Úgy tűnik, hogy ilyen cikkekből már minden hétre jut egy. A múltkor Roger Penrose is összehordott mindenfélét a CMB-ről, most meg ez a Feeney gyerek. Ha meg az ember kidolgozza a belét, hogy összehozzon egy rendesen megalapozott cikket, arra tojik az egész szakma. -
#19 Állítólag 10^500 (tíz az ötszázadik hatványon) univerzum van. Az lenne a csoda, ha valamelyik eddig nem könyökölt volna belénk.
-
sanyicks #18 szerintem ha űrhajóval mennél, egy idő után oda érnél vissza ahonnan kiindultál... úgy hogy jól csinálták pár régebbi játékban :D -
s0nik #17 Ha ennek van egyáltalán bármilyen vetülete a téridő általunk ismert fogalmaira. Ha egyáltalán nem megint valami elhamarkodott sci-fi baromság az egész.
WP: CMBR - "almost exactly the same in all directions, that is not associated with any star, galaxy, or other object. This glow is strongest in the microwave region of the radio spectrum" - a mellékelt és közismert (?) (tér)kép ponthogynem homogén jelleget mutat "in all directions", inkább valamit, amit eddig úgy magyaráztak hogy így nézett ki az Univerzum miután kikelt a tojásból, a cikk szerint az új és nyilván az előzőnél okosabb interpretáció az, hogy ezek a foltok másik univerzumok ütközésének nyomai.
Vagy nem látunk (és talán (?) soha nem is láthatunk) elég messzire hogy pontosabban lefotózzuk ezeket a sugárforrásokat, amik akármik is lehetnek, vagy elfogadjuk hogy Nagy A'Tuin (a négy elefánttal a páncélján, amelyek ezúttal egy egész Univerzumot tartanak a hátukon, a mágia miatt lassan csordogáló fénnyel, ez kinek ismerős? Pratchett azért egész jól szavakba öntötte ezt az egészet..) épp párosodni készül (..ez esetben mindent bele öregfiú! :)
Nem tudunk lóf@szt se.
Azt tudjuk hogy úgyis maradunk a számunkra kijelölt porszem (amúgyis felfoghatatlanul nagy porszem, Föld vagy Nap vagy Tejút, nem mindegy?) gravitációs terében, és irigykedhetünk azokra akik efféle meredek ötletekkel szórakozhatnak korrekt fizetésért, esetleg kicsit meglóghatnak erről a korongról magáért az élményért - de azért mind itt élünk, azon a "Blue Marble", vagy messzebbről "Pale Blue Dot", sokkal távolabbról szimplán csak "sötétség"-nek nevezett helyen. Ahol egyébként egész jó lenni, már amíg valamit végleg el nem b@szunk.
Üdv, Földlakó -
#16 és Isten?
SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!bocsánat :D xD ... semmi flame xD ! -
#15 Ráadásul én úgy tudom, hogy nem a téridőben jött létre a világ, hanem a világ létrejötte hozta létre a teret és az időt (vagy hogy), szóval két külön létrejött világ hogy kerülhetne "ugyan abba" a téridőbe? -
Tsol #14 De mi (maradok a hasonlatodnál) a Föld belsejében vagyunk. Szóval belülről elérhetjük a gömb felületét. Nem? -
csimmasz #13 Szerintem nem ha abból indulok ki hogy nem tér van, hanem tér/idő akkor mielőtt elérnéd a határát ugy lelassulna az idó hogy a tágulás mindig egy picivel gyorsabb mint ahogy elérnéd a szélét.
Mint amikor a fénysebesség közelébe ér valami akkor lelassul az idő igy soha nem lépheti ást a fénysebességet.
Persze ez csak az én foteltudós véleményem! -
csimmasz #12
-
Irasidus #11 Nem. Ha teljes Földet víz borítaná egy hajóval akkor sem tudnál mást csinálni mint körbe-körbe menni. A cikk hibája, hogy túlságosan 3D-ben mutatja be a történetet de azt nem teszi hozzá, ez csak egy szemléltető hasonlat... Nos amit én írtam feljebb az is az, a lényeg űrhajóval nem lehet. -
#10 Lehetséges, a Körös Volánnak láttam az oldalán úticélként, de borzasztóan drága a jegy. -
Pares #9 Jól értem, hogy ez azt jelentené, hogy Univerzumunknak jól megszabható határai vannak (amik folyamatosan tágulnak)? Ezek szerint elméletileg ha egy űrhajóval sokáig egy irányba megyek, akkor tételezzük fel, hogy elérhetem az Univerzum határát? Elég abszurd elképzelés. Mert ha két Univerzum összeütközik, akkor mindkettőnek meg kell lennie a határának, ráadásul ugyan abban a "magasabb szintű" téridőben kell "úszkálniuk". Lehet hogy hülyeséget írtam, de másképp nehezen tudom elképzelni ezt az egész ütközést. Ha viszont mégis így van, akkor mi van a két Univerzum közti térben? Lehetséges átmenni az egyikből a másikba? -
#8 Ez a cikk rengeteg dologra rávilágított, amit eddig nem értettem.. (nem) -
csimmasz #7 Pontossan! -