358
-
7HTH7 #278 "Szép kis vita van itt."
Ja, van. Üdv a hadszintéren! :D
"Én is szívesen mennék a marsra. Jó móka lenne."
Ak iratkozz fel te is a várólistára, ha jól számolom már vagyunk négyen XD
"Amúgy meg ezen a minden programozónak min 140-es IQ-ja van kijelentésen röhögnöm kell. Meg hogy az egyetemen csak intelligens emberek vannak. :D"
Jó, ez csak egy mondás, nem én találtam ki, csak idéztem, de látom itt sokan nem ismerik :D
"Az egyetemek 80%-hoz elég ha magolni tudsz és jó a memóriád.
Rengeteg síkhülye embert láttam már egyetemen. Volt amelyik tanított is.
Az az érzésem, hogy aki azt hiszi, hogy az egyetemeken csak 130 és afölötti IQ-val rendelkező ember tanul az sosem volt egyetemista vagy épp ő is azok közé a síkhülyék közé tartozik aki azt hiszi magáról, hogy baromi okos."
Hát azért megnézném én, hogyan magolsz be egy forráskódot úgy, hogy még csak nem is tudod előre mi lesz a ZH-n. Helyben kell megírnod a programokat, természetesen csak papírt és tollat használhatsz. Egy átlagos inteligenciával rendelkező, de jó memóriájú embernek rohadt jó esélyei vannak ;)
"Ja és a 140-es IQ rendkívül magasnak számít ám. Ha még 120 lett volna mondva akkor az még talán hihető is lett volna."
Hát ez az én szakmámban annyira azért nem ritka ;) -
#277 ja, bocs ez 2002-ben volt, azóta már fémhabot is csináltak a fik ("Magyar siker! Fémhab az űrben! Sikerült fémhabot előállítani vasárnap a három évtized után második magyar anyagtudományi űrkísérletben a Nemzetközi Űrállomás (ISS) fedélzetén - erősítette meg Bárczy Pál egyetemi tanár, a habosítóberendezést kifejlesztő, miskolci székhelyű Admatis Kft. igazgatója.") -
#276 Nekem is 140 az IQ-m, de nem tartom magam kiemelkedőnek. Ettől függetlenül szívesen elmennék egy Mars expedícióra, még ha csak "one-way-ticket"-et kapnék, akkor is. :) -
#275 "A Miskolci Egyetem Anyagtudományi Intézete
A Miskolci Egyetem kiemelkedő kutatási eredményekkel rendelkező Anyagtudományi Intézetnél eredményesen ötvöződik az elmélyült természettudományi ismeretszerzés, az alapkutatás az alkalmazott kutatással, a problémamegoldó gondolkodással.
A Miskolci Egyetemen 1994-ben jött létre az Anyagtudományi Intézet, az 1923-ban alapított Fémtani Tanszék és a Nemfémes Anyagok Tanszéke köré szerveződve, amely mára már egy akadémiai kutatócsoporttal is bővült.
A Nemfémes Anyagok Tanszékén poliolefinek szerkezetvizsgálatától kezdve az ejtőtornyos mikrogravitációs kísérleteken át a sokzónás űrkemence fejlesztéséig szinte minden kutatási program széles körű nemzetközi együttműködésben zajlik. Az alapkutatás mellett a K+F terén kiemelkedő a Széchenyi-tervben jelentős támogatást kapott járműipari kutatásuk. Az intézet fémtani részlegén a kutatások a töretfelületek szerkezetétől a fémmátrixú kompozitok vizsgálatán át a martensites átalakulások vizsgálatáig terjednek, melyekkel több nemzetközi kutatási kooperációban is részt vesznek.
Az intézet munkatársai még az első magyar űrrepülést követően, a nyolcvanas években kezdtek hozzá egy univerzális sokzónás kristályosító berendezés, az űrkemence kifejlesztéséhez, amely 1991 óta áll szabadalmi oltalom alatt, s a berendezés újabb változatát jelenleg is a NASA Marshall Űrrepülési Központjá laboratóriumában tesztelik. A miskolci űrkohót talán már a közeljövőben a Nemzetközi Űrállomáson helyezhetik üzembe. Az űrkemence mellett a földi mikrogravitációs kutatások terén, szintén sokéves együttműködésben, az ejtőtornyos kísérletekhez több berendezés épült már a miskolci laboratóriumokban.
A Miskolci Egyetem Anyagtudományi Intézete több munkatársának nevéhez számos rangos szakmai elismerés és szabadalom fűződik.
A kohászatnak, az anyagtudomány művelésének e vidéken kétszáz évre visszatekintő múltja van, az ómassai őskohótól az űrkemencéig, a napjainkban itt folyó világszínvonalú anyagtechnológiai kutatásokig. Az intézet eredményesen ötvözi az elmélyült és tettre kész természettudományos ismeretszerzést, az alapkutatást az alkalmazott kutatással, a problémamegoldó gondolkodással, s szellemi világítótoronyként sugározza szét e tudományterület eredményeit és folytonosan megújuló, a kor kihívásaihoz igazodó célkitűzéseit.
innen -
7HTH7 #274 "De mindig azzal kezdődik, hogy megpróbáljuk számításba venni a létező összes problémát. Amik szerinted csak szóra sem érdemes apróságok."
Pontosan te nem vetted figyelembe. Jöttök itt nekem a napszél általi légkör erózióval, mint nyomós okkal a Mars terraformálhatatlanságára, közben figyelembe se vettétek, hogy ugyanez a jelenség a kis tömegű, de sűrű légkörrel rendelkező égitesteknél is jelen van, de ellensúlyozza a vulkanikus tevékenység. Sőt a légkör szökése még a Föld esetén is megfigyelhető, a magnetoszférát ne képzeld egy üvegbúrának ahonnan nem mehet ki semmi, mert nem az.
"Te már csak tudod... programozó."
Te már csak tudod hídépítő barátom...
"Egyébként nem tudom feltűnt-e, de egy kurva szóval nem mondtam, hogy megvalósíthatatlan lenne egy bánya a Holdon, csak azt, hogy semmi értelme, és végtelenszer több probléma van vele, mint amennyit megold."
Az, hogy te nem vagy képes felfogni az értelmét a te személyes problémád. A NASA mérnökei már évtizedekkel ezelőtt értelmét látták, úgy mint most én.
"Ők foglalkoztak azokkal a problémákkal, amiket te magasról leszarsz."
Ki is szarja le most a Hold-bázis szükségességét és a Mars-kolóniák fontosságát???
"Gyakorló hídtervező mérnökként elhiheted, hogy van némi rálátásom a mérnöki szakmára."
Jah, mert a hídtervező a kutatói szférában dolgozik, mint mi. Halvány lila gőzöd sincs arról amit mi csinálunk. Egy hidat szerintem nem olyan bonyolult megtervezni, mint egy teljesen autonóm robotot. Ha azt hiszed csak a vezérlőprogramot írom meg hozzá és az milyen egyszerű, akkor nagyot tévedsz. -
#273 Pszt! Csak halkan, és csak neked megsúgom, hogy valójában napi tizenkét órában ganajozom a gyesznyókat. De el ne áruld senkinek! :P :D -
Artak #272 Szép kis vita van itt.
Én is szívesen mennék a marsra. Jó móka lenne.
Amúgy meg ezen a minden programozónak min 140-es IQ-ja van kijelentésen röhögnöm kell. Meg hogy az egyetemen csak intelligens emberek vannak. :D
Az egyetemek 80%-hoz elég ha magolni tudsz és jó a memóriád.
Rengeteg síkhülye embert láttam már egyetemen. Volt amelyik tanított is.
Az az érzésem, hogy aki azt hiszi, hogy az egyetemeken csak 130 és afölötti IQ-val rendelkező ember tanul az sosem volt egyetemista vagy épp ő is azok közé a síkhülyék közé tartozik aki azt hiszi magáról, hogy baromi okos.
Ja és a 140-es IQ rendkívül magasnak számít ám. Ha még 120 lett volna mondva akkor az még talán hihető is lett volna. -
#271 Szerintem te is bölcsész vagy, mint én! :D -
7HTH7 #270 "Nem, nem ez a lényege."
Igen pont te fogod egy mérnöknek megmondani, hogy mi a mérnök szakmájának lényege. Vicces...
"A legfontosabb szempont a praktikusság, nem pedig a megvalósíthatóság, és nagyon fontosak a gazdasági szempontok is, a megtérülés és a költséghatékonyság.
És ezen szempontok alapján a javaslataid epic fail kategóriába tartoznak. Értelmetlen, elképzelhetetlenül drága és erőforrásigényes, és a megtérülése erősen kétséges."
OK, mennyire is volt Gagarin repülése költséghatékony? Hányan is tartották a megtérülését kétségesnek? Egyébként meg az űrkutatás még ma sem megtérülő dolog, hasznot csak a rá épülő ipar, infrastuktúra hoz, maga az ürkutatás csak nyeli elfelé a pénzt, tehát ezen az alapon akár hagyhatnánk is a francba az egészet...
"A mérnöknek két lábbal kell a földön állnia, ez az álmodozás ez nem mérnökhöz méltó."
Ja, a mérnökök nem álmodoztak űrhajókról annak idején, vagy repülőkről? Mindenki kiröhögte őket és azt mondta lehetetlen, akkoriban a ma már nélkülözhetetlen eszközeink még csak sci-fikben léteztek és csak a mérnökök hitték, hogy megvalósíthatók. Ha az általad leírt szemlélete lenne a mérnököknek, akkor még lovasszekérrel járnál ;)
"Bizony, itt a lényeg. Szerinted hány ember épít meg egy műholdat?"
Akár emberi kéz nélkül robotokkal is el lehet készíteni, mehet sorozatgyártásban is, tudod, mint a suzuki a japán gyárakban ;)
"Mennyi olyan anyag kell hozzá, ami a Holdon egyszerűen nincs?"
Semennyi, van ott minden ami kell. Vagy te azt hiszed, hogy a Hold egy teljesen üres homogén felépítésű égitest? Tévedsz, ha így gondolod.
"Mennyivel lenne környezetkímélőbb egy szájbatekert alumíniumbányához képest az a rengeteg rakétakilövés, amivel feljuttatod a munkaerőt, az eszközöket, és a folyamatos ellátmányt? A visszatérések környezetterhelése?"
Ne gondold, hogy nagy munkaerő kell, erre valók a robotok. Ha szerinted majd a holdra telepített üzemekben idős nénikék fogják vállogatni a kavicsot a szallag mellett, akkor nagyot tévedsz.
Ellátmány? A jelenlegi technológia mellett tudsz valamit mondani, amit ott nem lehetne előállítani a létfontosságú dolgok közül?
Nem csak aluminium van ott, bár abból tényleg annyi van, hogy idővel megérné a Földre is hozni belőle.
A Földről mennyibe kerülne 40000 tonna aluminiumot vagy vasat a világűrbe juttatni? Egyáltalán lehetséges lenne? Na ezen gondolkozz el. Ha teljesen önfenntartó űrállomásokat és nagy távolságok megtételére alkalmas nagy sebességű űrhajókat akarunk építeni, akkor az lehetetlen egy kiépített holdbázis nélkül. -
#269 "Annak eredménye nem 5 perc alatt születik meg, mint egy fórum hozzászólás."
De mindig azzal kezdődik, hogy megpróbáljuk számításba venni a létező összes problémát. Amik szerinted csak szóra sem érdemes apróságok.
"Aki pedig mindennel szemben alapból szkeptikus, az nem is lehet jó mérnök sosem."
Te már csak tudod... programozó.
Egyébként nem tudom feltűnt-e, de egy kurva szóval nem mondtam, hogy megvalósíthatatlan lenne egy bánya a Holdon, csak azt, hogy semmi értelme, és végtelenszer több probléma van vele, mint amennyit megold.
"Igen és így irja ki magát a mérnök kategóriából az összes eddigi NASA mérnök is ;)"
Ők foglalkoztak azokkal a problémákkal, amiket te magasról leszarsz.
"Hát, te aztán tudod is :D"
Gyakorló hídtervező mérnökként elhiheted, hogy van némi rálátásom a mérnöki szakmára. -
#268 "Na ez a mi szakmánk lényege..."
Nem, nem ez a lényege. Ebből látszik, hogy nem vagy mérnök, csak egy programozó; hogy valódi problémák megoldásán még életedben egy percet sem dolgoztál. Egyébként ilyen párbeszéd nincs, jellemzően a mérnök mondja a közgazdásznak, hogy mi az, ami megvalósítható és mi az, ami nem, illetve a "nem éri meg" az tényleg tipikus válasz lehet a közgazdász részéről, de a többi totál fantazmagória.
A legfontosabb szempont a praktikusság, nem pedig a megvalósíthatóság, és nagyon fontosak a gazdasági szempontok is, a megtérülés és a költséghatékonyság.
És ezen szempontok alapján a javaslataid epic fail kategóriába tartoznak. Értelmetlen, elképzelhetetlenül drága és erőforrásigényes, és a megtérülése erősen kétséges.
A mérnöknek két lábbal kell a földön állnia, ez az álmodozás ez nem mérnökhöz méltó. Az álmodozás az írók és a filozófusok dolga.
"Na itt a lényeg. Ha egy holdbázison készítenék a műholdakat és onnan állítanák pályára őket, akkor az mennyivel lenne környezetkímélőbb és olcsóbb, mint ha ugyanezt a Földről lövik fel. "
Bizony, itt a lényeg. Szerinted hány ember épít meg egy műholdat? Mennyi olyan anyag kell hozzá, ami a Holdon egyszerűen nincs? Mennyivel lenne környezetkímélőbb egy szájbatekert alumíniumbányához képest az a rengeteg rakétakilövés, amivel feljuttatod a munkaerőt, az eszközöket, és a folyamatos ellátmányt? A visszatérések környezetterhelése? Alumínium még bőven van a Földön, mi értelme van ennek egyáltalán?
Ezek azok a szempontok, amik mellett nagyvonalúan elsiklasz, emiatt vagy totál komolytalan álmodozó.
Talán egyszer kinövöd, és tényleg mérnök lesz belőled, de egyelőre fényévekre vagy a mérnöki szemlélettől. -
7HTH7 #267 "A Földet elsősorban a saját magnetoszférája védi, baszod."
Az egy dolog, hogy védi, ennek ellenére jelentős mennyiségű légkört veszít, ezt bármely csillagász megerősíti neked. Ha nem nem lenne vulkanizmus és biológiai légkör regenerálás, akkor már a Földnek is jóval ritkább légköre lenne. Akár a Marshoz hasonlóan ritka is lehetne.
Biológiai úton történő légkör regenerálódás, a gyengébbek kedvéért: A bioszféra képes a talajban kötött formában lévő oxigént és nitrogént a légkörbe juttatni és ez fordítva is igaz. -
7HTH7 #266 "Csak szólok, hogy ezek alapján te nem vagy mérnök ezzel a hurráoptimizmusoddal.
Amit te "földhözragadtság"nak vagy "lehúzás"nak nevezel, az pontosan ez a minden részletre kiterjedő megközelítés, és a hibaelemzés."
Fogalmad sincs mi a hibaelemzés. Annak eredménye nem 5 perc alatt születik meg, mint egy fórum hozzászólás. Aki pedig mindennel szemben alapból szkeptikus, az nem is lehet jó mérnök sosem. A mérnök nem alapból leint dolgokat, hogy azt lehetetlen megoldani, hanem inkább azt keresi minden erővel, hogy hogyan oldhatná meg a problémát, még akkor is, ha az lehetetlennek tűnik elsőre.
"Neked ezek apróságok, amikkel nem is kell foglalkozni.
Így írod ki magad a mérnök kategóriából."
Igen és így irja ki magát a mérnök kategóriából az összes eddigi NASA mérnök is ;)
"Lehet, hogy a papírodon ez van/lesz, de ettől még rettentően messze vagy a mérnöki szemlélettől."
Hát, te aztán tudod is :D -
7HTH7 #265 "Még mindig nem értem, hogy mi a haszna annak gazdaságilag, hogy telepet hozunk létre a Holdon, hogy kitermelje azt az aluminiumot, amit a Földön is ki lehet bányászni. Mondjuk minimum ezerszer többe kerülne. Mondjuk annyi, hogy a Holdon építenek fel egy űrhajót, ami eljut mondjuk a Plutóra vagy az Uránuszra?
Na, annak mi haszna van?"
Mondtak már milyeneket régebben is, idézgetek a nagy szavakból:
- Mi haszna van annak, hogy eljussunk a Holdra?
- Mi haszna van annak, hogy űrállomást építsünk?
- Mi haszna van annak, hogy űrhajót építsünk?
- Mi haszna van annak, hogy hajót építsünk?
- Mi haszna van annak, hogy házat építsünk?
- Mi haszna van annak, hogy lemásszunk a fáról?
Na, kezd leesni milyen a te hozzáállásod?
Tudod a mérnökök közt van egy nagyon jó mondás: A közgazdász azt mondja ez lehetetlen, nem lehet megcsinálni, nem éri meg. A mérnök erre azt mondja, meg lehet csinálni, görcsöl rajta napokat, heteket, hónapokat, éveket és végül meg is csinálja. Na ez a mi szakmánk lényege...
"Az űrprogram jelenleg igen aktív. A tudományos kísérletekre szükség van, a praktikumot pedig a műholdak képviselik."
Na itt a lényeg. Ha egy holdbázison készítenék a műholdakat és onnan állítanák pályára őket, akkor az mennyivel lenne környezetkímélőbb és olcsóbb, mint ha ugyanezt a Földről lövik fel. Na ez a nem mindegy. Persze egy Hold-bázis kiépítése megfelelő infrastuktúrával kerülne kb harmad annyiba mint az iraki háború, áhh borzalmas össszeg, inkább költsük újabb háborúra... -
#264 Hol ordítok, te nyomi? Egyébként meg CAPS LOCK NAP VAAAAAAAAAAAAAN! :D
Alapvetően az a gyenge, aki védelemre szorul. Azzal, hogy itt a haverod véded, pont a gyengeségeteket ismered el. :P -
zserrbo #263 Nem csak html és java van a világon. Amúgy meg ezért nem egyformák az emberek. Van aki tud rendesen beszélni meg van aki gyenge és ordít. -
7HTH7 #262 "Esetleg ha visszaküld a fára, és rak utána a szmájlit, akkor már elfogadható, nem? "
Természetesen, Mars vissza a fára! :D -
#261 Igen, aki vezérlést programoz, azt én is mérnöknek tekintem. Aki meg HTML-t kódol meg JAVA-ban szarakszik, azt meg nem, és kiröhögöm, ha annak tartja magát. Ennyi.
Egyébként nem vagy az anyám.
Másrészt ezzel csodálatosan ki lehet szűrni, hogy ki az, aki egy felszínes pöcs és a szóhasználaton lovagol, és ki az, aki a mondandóval, a lényeggel foglalkozik.
Harmadrészt meg ezért szép a magyar nyelv. -
Doktor Kotász #260 "Igen, ami nektek sci-fi az a mérnököknek munka. Ilyen sci-fi volt az internet, a mobiltelefon, az LCD kijelző, az érintőképernyő, hologramm, ion- és plazmahajtómű, napvitorla, Hold-utazás, műhold, űrállomás soroljam még?
Mind sci-fi volt, míg a sci-fi mániákus mérnökök meg nem alkották őket a valóságban is."
Még mindig nem értem, hogy mi a haszna annak gazdaságilag, hogy telepet hozunk létre a Holdon, hogy kitermelje azt az aluminiumot, amit a Földön is ki lehet bányászni. Mondjuk minimum ezerszer többe kerülne. Mondjuk annyi, hogy a Holdon építenek fel egy űrhajót, ami eljut mondjuk a Plutóra vagy az Uránuszra?
Na, annak mi haszna van?
Az űrprogram jelenleg igen aktív. A tudományos kísérletekre szükség van, a praktikumot pedig a műholdak képviselik. -
7HTH7 #259 "Direkt nem akartam letörni a lelkesedését azzal, hogy még a Vosztok-1-nek is a fele súlyát a hőpajzs adta, pedig az talán (?) hasonlít az elképzeléseire, ahogyan 1 tonna fémet le kéne dobni a földre. De ne zavarjuk ilyen hülyeségekkel, ő sokkal okosabb nálunk, és jobban tudja!"
Jobban tudom. Ha szépen kinyújtottad volna focipája méretűre azt az 1 tonna anyagot, félgömb alakúra formázod és úgy dobod be, akkor nem feltétlen kellett volna védőpajzs ;)
De ugyebár focipálya méretű 1 tonnás cuccot a közegellenállás miatt nehezebb a Földről felvinni az űrbe, mint onnan a Földre hozni. Sajnos rossz példából indultok ki. -
#258 Esetleg ha visszaküld a fára, és rak utána a szmájlit, akkor már elfogadható, nem? -
zserrbo #257 Tudod van aki beszél róla és van aki csinálja :) -
zserrbo #256 Igen, a mérnök- és prog infósoknak van szoftvertechnológiák órája, ami angolul software engineering. -
#255 Szerintem mi bölcsészek ne szóljunk bele az ilyen dolgokba -
zserrbo #254 Én szerintem se lehetsz valami nagy IQ-jú, attól ha ilyen alpári stílusban írsz még nem vagy menő. Van az a mondás, ami nagyon is igaz, hogy mindig az az erősebb, aki nem tombol, hanem mosolyog. Attól, hogy káromkodsz, meg üvöltesz nem lesz erősebb a mondanivalót, hanem lenéznek az emberek érte és az esetleg értelmes, hasznos gondolatok elvesznek, mert alapból lenézően állnak hozzád SZVSZ. Tudom a vélemény olyan, mint a segglyuk.
És igen van programozó mérnök, nem ugyanaz mint egy programtervező infós. -
#253 "A jó mérnök gondot fordít elméleti tudásának és gyakorlati jártasságának továbbfejlesztésére, tehát állandó önképzést folytat az újonnan felbukkanó technológiákban, a számítógép (hardver, szoftver) használatában, azok alkalmazási területeit beleértve; gyors és logikus gondolkozású, aki minden részletre kiterjedően közelíti meg feladatait, például hibaelemzést folytat azok megoldására"
Csak szólok, hogy ezek alapján te nem vagy mérnök ezzel a hurráoptimizmusoddal.
Amit te "földhözragadtság"nak vagy "lehúzás"nak nevezel, az pontosan ez a minden részletre kiterjedő megközelítés, és a hibaelemzés.
Neked ezek apróságok, amikkel nem is kell foglalkozni.
Így írod ki magad a mérnök kategóriából.
Lehet, hogy a papírodon ez van/lesz, de ettől még rettentően messze vagy a mérnöki szemlélettől. -
#252 Most már mindenki tájékozatlan Egyébként a félévnyi műszaki rajzzal vagy nagyon mérnök? -
#251 Ha figyelmesen elolvastad volna, akkor feltűnt volna, hogy a Vénusz is, a Mars is, meg a Titán is más-más eset. Egyiknek sincs bolygó eredetű magnetoszférája, annyi a hasonlóság. De a Marsot csak az indukált magnetoszféra védi, a Titánt a Naptól való távolság és a Szaturnusz, a Vénuszt meg az igen kiterjedt ionoszféra.
"Lásd már be, hogy az elméleted baromság, már a Földnek se lenne légköre, ha a napszél hatást nem "
A Földet elsősorban a saját magnetoszférája védi, baszod.
"ha a napszél hatást nem ellensúlyozná a vulkanizmus és a biológiai regenerálódás. "
Milyen "regenerálódás", te szerencsétlen? Ami molekula egyszer kikerült a bolygóközi térbe, az soha nem tér már vissza. A légkör pótlódhat, amíg van miből, de baszki, anyagmérlegről hallottál már valaha? Ha szigorúan monoton fogy az anyag, akkor szerinted az meddig folytatható?
És pont erről van szó, hogy a Mars ilyen "regeneráló" folyamatai leálltak, nincs vulkánműködés, és amit te, mesterségesen gyártanál, azt ugyanúgy elfújná a napszél, mint ahogy eddig is tette.
Egyébként főleg Lammer cikkei és számításai adják ezekhez az alapot(amit te linkeltél tanulmányt, annak is ő adta az alapját), linkeltem egy cikkét, ő is a napszél pickup folyamatairól, és a légkör vegyi megkötéséről beszél, mint elsődleges okokról, ami a Mars légkörét eltüntette.
De ragaszkodj csak nagy arccal a faszságodhoz, mulatságos olvasni.
Meg az is vicces, hogy a kimagasló intelligenciáddal nem veszed észre ezeket a különbségeket a különböző esetek közt.
Egyébként még mindig:
"The dominant nonthermal loss process on Mars is pick-up from solar winds, because the atmosphere is not dense enough to shield itself from the winds during peak solar activity.[2] Venus is somewhat shielded from solar winds by merit of a denser atmosphere, and solar pick-up is not the dominant nonthermal loss process on Venus" -
#250 Defenzíven vissza leszel küldve te is a fára -
7HTH7 #249 Akkor kezdheted a röhögést, mert a Mérnök Informatikus (régebben Műszaki Informatikus) egy programozó és bizony mérnök. Ráadásul a másik programozói szakma a Programtervező Informatikus (régebben Programtervező Matematikus) is mérnök, csak hazánkban kicsit hülyén nevezték el, más országokban szoftvermérnöknek becézik őket ;)
A NASA mérnökei közül nagyon sokan rendelkeznek ilyen diplomával :D
Gratulálok, ismét tájékozatlan vagy... -
Doktor Kotász #248 Na ez egy olyan hsz, amivel 100% egyet értek. -
7HTH7 #247 Volt ott a Vénuszról is szó, és ha türelmesen elolvasoda tanulmányt, akkor meglátod, hogy a Titán is veszít a légköréből rendesen, igaz nem a napszél miatt, hanem más okból. Ennek ellenére a Titánnak mégis vaskos légköre van. A Vénusz is magáért beszél, sokkal erősebb napszelet kap, mint a Mars és ugyanúgy nem védi meg a magnetoszféra. Veszít is rengeteget a légköréből mikor fujdogál a napszél. A Vénusz légköre mégis igen vaskos az erős vulkanizmus következtében.
Te vagy az idióta. Lásd már be, hogy az elméleted baromság, már a Földnek se lenne légköre, ha a napszél hatást nem ellensúlyozná a vulkanizmus és a biológiai regenerálódás. De tudod mit, menj fel egy csillagász fórumra és közöld velük az elméleted, jót fognak rajtad röhögni :D A Titán és a Vénusz két nagyon jó létező ellenpélda az elméletedre. Vénusz közel a naphoz, alig van magnetoszférája és brutális napszél dózist kap, a Titán annyira kis tömegű és a szökési sebesség annyira kicsi, hogy a légköre napszél nélkül is el kellene, hogy tűnjön, mégis igen sűrű légköre van. -
#246 Na most el ne kezdd már magyarázni, hogy egy programozó az mérnök, mert körberöhöglek, baszdmeg... -
#245 Na jóvan már!
Ok, biztos hogy vannak ilyen, helyek, sőt még súlyosabbak is, ahova nem jutott el a fotós.
De azért van ám ott némi eredmény is ám, nem gondolod?
Pl, hogy nem omlott össze a mi kis liberális világgazdaságunk, a hülye banki/tőzsdei szinten űzött piramis játékok miatt. Kína nélkül, ma ezek a képek rólunk is készültek volna kb.
Kína ma a fejlődés motorja, mint ahogy Amcsi volt régebben, ott mit gondolsz milyen képeket lehetett volna csinálni úgy 1900 táján?
Ezek az emberek érted halnak meg, hogy legyen ájpodod, meg pléjsztésönöd, meg a kocsidba olcsó alkatrész baxki!
Ha tiltakozni akarsz ne vegyél semmit vazze, essen ki az egér a kezedből!
De ha így gondolkodsz, meg még sokan rajtad kívül, akkor tényleg megoldod ezeknek a szerencsétleneknek a gondját. Ha nem vesztek ájpodot magatoknak, akkor nincs termelés, és ők is feleslegesek, így nem lesz munkájuk és szépen mehetnek valahova meghalni, valami kis eldugott szomorú helyre!
Kvázi választhattak ők is meg a vezetőik a nagyon rossz és a szörnyű között, ők a nagyon rosszat választották. Te hogy döntöttél volna a helyükben? -
#244 A napszeles tanulmány pont kurvára nem arról szólt, amiről itt beszéltünk, és a következtetés, amit levontál belőle, arról szó sincs benne. Egyébként meg leírja a pickup folyamatot, amiről meg mi beszéltünk. Meg amúgy is alapvetően a Titánnal foglalkozik, és azt is megemlíti, hogy totál más ott a helyzet, mint a Marsnál, mert a napszél energiája sokkal kisebb, és a Szaturnusz is erősen bezavar. De vonjál csak le irreveláns adatokból következtetéseket, aztán meg ragaszkodj hozzá, akkor is ha hülyeség, azzal tényleg az intelligenciádat villogtatod.
http://en.wikipedia.org/wiki/Atmospheric_escape
http://www.scientificexploration.org/journal/jse_10_3_lammer.pdf
Nesze, olvasnivaló.
"The dominant nonthermal loss process on Mars is pick-up from solar winds,"
A termikus veszteségi folyamatnak meg az alacsony szökési sebesség (tehát a kis bolygótömeg, kis gravitáció az oka).
Nyasgem, idióta. -
7HTH7 #243 "1. Nettó hülyeség. A kolonizálás nem arról szól, hogy értesz a járgányhoz, ami odavisz. Amerikát tengerészek kolonizálták?"
Inkább te állítasz hülyeséget, mitől is lenne alkalmasabb egy katona egy mérnöknél a kolonizálásra? Mert nagyobbak az izmai? Tévedsz barátom, ott nem az izomerőre van szükség, hanem az észre, abban pedig az általatok nyomingernek titulált kocka mérnökök sokkal jobbak.
"2. Tippelj mi a foglalkozásom, esetleg ha úgy gondolod, hogy ilyen csökkent képességű embernek is lehet diplomája, akkor milyen diplomám van."
Közgazdász, bölcsész? :D Mérnök nem lehetsz, ahhoz túl tájékozatlan vagy ;)
"3. Nettó hülyeség. Jót röhögtem rajta. Ajánlom a felsőbbrendű búrádnak, hogy a Gattaca c. filmet nézd meg, érdekes cucc, és témába vág :D"
A Gattaca jó film, de a sajna közel sem erről szól. Ott az egészségileg tökéletes szuperemberek vannak előnyben. Itt közel se erről van szó, egyszerűen csak az értelmesebb emberek (akik alkalmasak a világűrben is megtelepedni) idővel elszakadnak az emberiség többségi részétől, mivel azok csak hátráltatni fogják őket, mint ahogy az most is történik.
Inkább te nem veszed észre, hogy ti voltatok az elsők akik támadtak és most is offenzív stílusban írsz. Ennek megfelelően én defenzív vagyok, ezt aki nem elfogult és végig követ mind látja.
"sci-fit, a szarabbik fajtából."
Igen, ami nektek sci-fi az a mérnököknek munka. Ilyen sci-fi volt az internet, a mobiltelefon, az LCD kijelző, az érintőképernyő, hologramm, ion- és plazmahajtómű, napvitorla, Hold-utazás, műhold, űrállomás soroljam még?
Mind sci-fi volt, míg a sci-fi mániákus mérnökök meg nem alkották őket a valóságban is.
" - Mindezt attól az embertől, aki olcsón az űrbe juttatott, könnyű felszereléssel bauxitot bányászik és alumíniumot állít elő. Tájékozatlan vagy, és nem vagy hajlandó beismerni a tévedéseidet."
Ott nem a Földön fellelhető bauxit formájában van jelen az alumínium, de látom ezzel sem vagy tisztában, akkor most ki is a tájékozatlan? Mellesleg igen, egy kezdeti Hold-bázis megfelelő eszközökkel felszerelve képes rá. Ha velem vitázol, akkor vitázz a NASA azon mérnökeivel is akik egykor embert juttattak a Holdra, mert nekik is ez volt a véleményük már akkoriban is. Szépen el is készítették a Hold-bázis terveit és a bányászat beindításának lépéseit. Még a költségeket is kiszámolták. Csak ugyebár valakik leállították őket, hogy nem kell ez nekünk... -
#242 Várjál már, itt azért 2 dologról van szó!
Az egyik, hogy központilag meg akarták állítani a népesség növekedést, nagyjából bármi áron. A másik meg a kínai tradíció, hogy az ember a fiúnál kezdődik, így ha 1 gyereke lehetett mindenkinek, az mindent elkövetett, hogy az fiú legyen.
Ki volt a szemét kegyetlen? A központ, akik megakadályozták, hogy milliók haljanak éhen? Vagy az egyszeri munkásember, aki az emésztőbe dobta a kis puncist, meg eldugványozta a kertben? Megtehette volna, hogy fölneveli, de inkább kinyírta a saját porontyát, mer az a geci rencer ugye!?
Marx nem ír sokkal durvábbakat, bár az biztos viszont, hogy akkor a munkásember életkörülményei nem igen érték el azt, mint ma Kínában van.
De azért leírom, hogy tisztavizet öntsünk a pohárba Kína nem követendő példa, hanem példa arra, amit a ma elfogadott standard nyugati társadalomtudomány, politika akármi nem tud hova rakni, és ami bizonyítja, hogy mekkora faxság az egész.
"Szóval igen, az összemosás az itt a baj. Konkrétan kommunizmusról volt szó, és ne mossuk össze a marxizmust a szociáldemokráciával."
Jó ne mossuk össze, mit értesz kommunizmus alatt? -
torreadorz #241 "Az emberek magukat kizsákmányolva termtettk meg a következő generációknak a jobb életet"
Te miről beszélsz? Láttad te azokat a holdbéli tájakat? A mindenféle degenerált, rákos, nyomorék embereket?
Milyen jövő generációról beszélsz? Hihetetlen mennyire hülyék járnak ide (bocs).
Szóval szerinted, a mostani degenerált, rákos stb. emberek utodai majd nem fogják örökölni tőlük a selejtessé vált dnst? És szerinted, azoknak az utodoknak akik mégis életben maradnak, milyen életük lesz egy agyon mérgezett, kihalt holdébli tájon, ahol 10 centi vastagon állnak a kémiai vegyszerek a fák ágain és a talajon? Ahol a folyóviz ihatatlan méreg, és semmi de semmilyen élővilág nem marad meg benne?
Nem lesz itt semmiféle jövö generáció, főleg nem jövője vagy jobb élete.
Hamarosan kinában lesz a legtöbb selejtes degenerált rákos ember, és az ott élők menekülni fognak onnan, mert az egész terület mérgező, életveszélyes lesz.
További következményként az ott kieregett méreganyag előbb utobb eljut ide is, az oceánokba is, aztán majd itt is 10x annyi rákos ember lesz. Na ennyit a jövő generációjáról. Ha szerinted rákosan, génhibásan fetrengeni a mérgező sárban jobb életet jelent, akkor persze igazad van... -
7HTH7 #240 "Kedves barátom, miért nem mész el az antarktiszra és alkotod meg a nagy csodát?
Te lehetnél a következő Rockefeller. Mert az antarktiszon van viz, levegő és szarásig van nyersanyagokkal is. Igaz néhány kilométer jégpáncél boritja, de mit számit az, nem lehet nehezebb mint a holdon viz és levegő nélkül kitermelni ugyanazt a nyersanyagot.
Szóval hajrá, én támogatlak. Miután bebizonyitottad hogy az antarktiszon meg tudod csinálni azt amit a holdon szeretnél, máris szervezzük az ürexpediciót.
De addig..."
Drága barátom, te is tanúbizonyságát tetted újabb tájékozatlanságodnak. Az Antarktiszon nem azért nem jelentek meg a bányatársaságok, mert nem tudnának a körülmények közt dolgozni vagy nincs elég értékes nyersanyag, hanem mert nemzetközi egyezmények tiltják ezt ;)
Más helyeken, hasonló körülmények között viszont bányásznak. Pl Spitzbergákon ;)
És igen az antarktiszon jégpáncél is van, de az se lenne túl nagy gond a bányatársaságoknak, ügyesek meg tudják oldani.
Levegő a Holdon? Hányszor kell még elmagyaráznom, hogy a Holdon az egyik leggyakoribb elem az oxigén, igaz kémiailag kötött állapotban, de akkor is az egyik leggyakoribb elem. -
#239 Direkt nem akartam letörni a lelkesedését azzal, hogy még a Vosztok-1-nek is a fele súlyát a hőpajzs adta, pedig az talán (?) hasonlít az elképzeléseire, ahogyan 1 tonna fémet le kéne dobni a földre. De ne zavarjuk ilyen hülyeségekkel, ő sokkal okosabb nálunk, és jobban tudja!