358
  • dronkZero
    Hát baromira nem.

Annyiból igaz, hogy az ilyen csőlátású szakbarbár seggfejek általában meg vannak róla győződve, hogy ők a legokosabbak a világon, csak amikor nem konkrétan kockulás a téma, akkor rendre akkora faszságokat adnak elő nagy arccal, hogy az nem mindennapi.
    Gyakorlatilag a szakbarbárság és csőlátás kizárja a magas intelligenciát. Logikai képességeik lehet, hogy a legjobbak, de az asszociációs képességek eléggé elbaszottak, tekintve hogy nem tudnak _mire_ vonatkoztatni. Az meg az intelligencia elég fontos pillére.

Másik fele, hogy a legtöbb ostoba faszságot nem a tévéből, hanem a netről lehet "megtanulni", úgyhogy egy kocka nagyobb eséllyel fog hülyeségeket "tudni". Emellett, ha még csőlátású is, akkor nincs kontrollja, hogy amit épp tanult, az orbitális faszság-e, tehát még jobban növeli a kockázatot az elhülyülésre.

Mindeközben az önteltség, meg a "száznegyvenes íkúm van geccó" mentalitás a hibák kijavításának esélyét csökkenti.
  • rágógumi
    "A Marsnak nincs sem ózon, sem mágneses pajzsa"
    az király :D de a barlangba behúzódhatunk és dekkolhatunk ott egész nap :D király terv :D
  • 7HTH7
    Van elég tömege, egykor a Földéhez hasonló sűrűségü légköre volt, a légkör nagy részét egy kisbolygó becsapódás miatt vesztette el.
  • mousee
    Nyilván nem az összes kocka okos, de itt most a totál élettelen kategóriára gondolt szerintem. Akiknek a bal ctrl és a numerikus - jel közötti távolság is komoly sportot jelent. Na azoknak tényleg van sütnivalójuk, nem butította el őket a külvilág (a tévéből áradó szemét, a szennylapok, stb).
  • dronkZero
    Ja, persze, 140-es IQ alatt nincs kocka... Nyilván. Azé' ne szállj el má' ennyire a saját nagyszerűségedtől, baszki!

http://xkcd.com/715/

Egyébként a szempontjaidat figyelembe véve kínai fehérgalléros bűnözöket kellene küldeni. Az elítéltek jól bírják a bezártságot (kénytelenek), a kínaiak kicsik, és nincsenek problémái az emberi jogok nyirbálásával, a gazdasági bűnözők meg jellemzően nem hülyék. (Bár, akit elkapnak, az lehet, hogy az.)

Szal akkor nem a kockák a legjobbak erre a feladatra. :P
  • mousee
    Ape, számítunk rád :D (az én ötletem volt a sci-fi, én is kérek egy mellékszerepet :D)
  • 7HTH7
    Remélem ezt Ape beírja a forgatókönyvbe, amit írni akar :D
  • boond
    Nézzél doukumentum filmet, a tudosok már most ezen agyalnak!
  • 7HTH7
    Ja, a humorérzék alap XD

• mousee
    Most így bevillant egy jelenet:
    Kockák a Marson:

Cube01, Cube01 csapat jelentkezz. Itt Cube01, hallgatuk Hjuszton. Hogy állnak a kőzet kutatással? Mindjárt. Nem értem, Cube01, hogyhogy Mindjárt? Jó, egy perc... Cube01, valami gond van? Hallo Hjuszton, itt Cube01, minden oké, a kutatás kicsit lelassult, mert épp egy 10v10 tournamentet toltunk...

(Ki ismeri fel a reakciókat?:D)
  • dronkZero
    Soha nem lesz terraformálva, mert nincs elég tömege a bolygónak ahhoz, hogy megtartsa a légkörét, onnantól kezdve minden terraformálási kísérlet bukó.

(Ja, négy elakadásjelzővel eléggé marsi internet szimulátor jellege van a fórumnak, 5 percenként enged csak hozzászólni... :D )
  • mousee
    Teljes egyetértés :D A 140-es IQ-t kivéve én is beleférnék az ideális marsi expedíciós kritériumba :D De persze erre lehet gyúrni.

Én még előírnám a kötelező humorérzéket is, mert ha ott a savanyú képűek megvetik a lábukat, akkor az egész ment a levesbe :) (najó, ez csak poén...báááár)
  • boond
    A legnagyobb tömeget jelenleg az üzemanyag jelenti. A 2025-ös expedícióra épp ezért úgy tervezik, hogy a visszaútra a Marson készítik el az üzemanyagot. (mivel rendelkezésre áll minden)

"Viszont van realitasa a dolognak, mert ugyan alapvetoen vissza lehet jonni a Marsrol, de sokkal tobbe kerul, mert ha csak egy iranyba megyunk, akkor az odauton a hasznos teher csak felszerelesbol es az utasokbol all, mig oda-vissza ut eseten az odauton a hasznos teher a teljes visszatero rendszerbol all, ami kb. a negyszeresere noveli az indulo tomeget"
  • 7HTH7
    Így van a pszichés terhelést csak két társadalmi csoport bírja jól a katonák és a kockák. Viszont a katonáknál gyakori a túlzott agresszióra való hajlamosság, tehát a kockák mégiscsak megfelelőbbek a küldetéshez. De nézzük csak mik is a legfontosabb feltételek a küldetés sikeréhez:

1.) Jól bírják a bezártságot: Itt a kockák jobban teljesítenek, semmi bajuk a bezártsággal. Önnmaguktól is szivesen vannak bezárva. 6 hónap utazás egy dobozban meg se kottyan nekik, ha a laptopjukhoz van áram :D

2.) Alacsony szintű agresszivitás: Kockák esetén ez adott, általában nem tartják megfelelő megoldásnak a fizikai agressziót.

3.) Magas inteligencia: Kockák esetén ez alap, 140-es IQ alatt nincs programozó XD

4.) Alacsony testtömeg: Ez is fontos lehet, mivel a testsúly helyére lehet hasznos eszközöket vagy üzemanyagot pakolni. Ez sok kocka számára nem jelentene gondot.

5.) Kevés élelem és víz ellenére is jól bírja: A katonák 1-2 hétig kibírják kaja nélkül, a kockák hónapokig XD

6.) Legyen vegetáriánus: Ez szükséges, mivel az állattenyésztés nem lenne kifizetődő a Marson. Kockák közt akad vega bőven, pl én is az vagyok :D

7.) Napokig bírjanak dolgozni alvás és pihenés nélkül. Na erre a kockák a legalkalmasabbak :D 3-4 napot fent vannak alszanak 4 órát és megint 3-4 nap meló meg se kottyan nekik, saját tapasztalat XD

8.) Használható tudás: A katonák lövöldözni tudásának nem lenne sok haszna, viszont a kockák műszaki tudása létfontosságú a küldetés szempontjából. Csak a saját példámból kiindulva, amikhez értek: programozás, elektronika (robotokat is programozok) és még valamennyire rádióamatőrködés is, ami szintén fontos lehet. Bár ez utóbbi az ürhajósoknál amúgy is alapkövetelmény :D
  • mousee
    A környezetszennyezést figyelembe véve lehet hogy lesz olyan idő, amikor a Marson lehet levegőt venni, a Földön meg nem...
  • dronkZero
    Visszajönni majd akkor lehet, ha és amikor beindul az üzemanyaggyártás azon a bolygón is.

Igaz, hogy kissé embertelen, de a leendő telepeseket lehetne születésüktől fogva úgy nevelni, hogy soha ne lássanak kék eget és napfényt, és soha ne legyen túl nagy életterük. 16 éves korukban nekiindítani őket az űrnek, aztán hajrá. De ugye a jelenlegi nyugati társadalmunk ezt nem fogja megengedni, tehát az első, Marsot kolonizáló ország Kína lesz.

Egyébként szerintem ez az Amerikás analógia elég szar, Amerika élhető volt alapvetően, a Mars meg nem az. Ha valaki kiment Amerikába, legalább abban biztos lehetett, hogy LEVEGŐT VENNI ott is fog tudni.
  • boond
    Én is ellátogatnák, élnék is rajta...(Marson...) de sajnos nincs terra formálva, nem élhető jelenleg. Később mikor lesz elvileg, akkor viszont szívesen megnézném milyen ott az élet.

Amúgy ne gondolja azt senki, hogy nekik arany életük lenne a Marson, csak próbáld ki a földön milyen lehetett a telepesek élete anno... (ez még annál is sokkal nehezebb lesz.)

• WilliamMcKinley
    Én is ezt számolgattam, komoly vitákat lehetne folytatni így msn-en vagy akármin :D
  • kvp
    Ez a poent a google is elsutotte egyszer aprilis elsejen es talaltak is par tucat jelentkezot a csak odautra, mielott megmondtak, hogy csak poen volt.

Viszont van realitasa a dolognak, mert ugyan alapvetoen vissza lehet jonni a Marsrol, de sokkal tobbe kerul, mert ha csak egy iranyba megyunk, akkor az odauton a hasznos teher csak felszerelesbol es az utasokbol all, mig oda-vissza ut eseten az odauton a hasznos teher a teljes visszatero rendszerbol all, ami kb. a negyszeresere noveli az indulo tomeget.

Alternativa meg, hogy taviranyitasu robotokkal epitunk egy koloniat, majd csak ezutan kuldunk oda embereket es csak veszelyhelyzet vagy tobb eves valtasok eseten lenne lehetoseguk visszajonni, ami mar a legtobb embernek elfogadhato. Internet (azaz halozati kapcsolat) mar most is van a bolygon, a leszalloegysegek a bolygo korul keringo muholdakat hasznaljak atjatszo allomasnak. Csak a kesleltetes nagy, de azert egy kis robotot elvezetni igy is el lehet a felszinen. (a nasa jpl osszes masrsi robotja taviranyitasu es nem autonom)

Az emberekkel kapcsolatban olyanokat kell kivalasztani akik pszihologiailag es szaktudasban is alkalmasak a feladatra. En peldaul nagyon szeretek a termeszetben jarkalni es a kek eget nezni, ami nem igazan lenne megoldhato egy idegen bolygon. Ez a tarsadalomtol fuggetlenul alapvetoen kizar engem az alkalmasak kozzul, meg akkor is ha szakmailag esetleg megfelelo lenne a kepzettsegem egy karbantartoi allashoz. (villany+info, ipari automatizalas+mesterseges intelligencia szak, hobbi: robotok/elektronika barkacsolasa)

Egyebkent vasimr hajtomuvel elvileg csak 2-3 honap az ut es ha a marsi felszalloegyseg ott marad (tehat lenne egy marsi es egy foldi felszalloegyseg es egy ket bolygo kozti hajo, leszallasi kepessegek nelkul) akkor elvileg megoldhato lenne egy allando kolonia, kb. 1-2 eves, de atlapolt valtasban dolgozo emberekkel (fel evente fordulna a hajo, a szemelyzet 25%-at cserelnek). Es ha valaki ott akar mardni, esetleg gyereke szuletik (aki varhatoan mar nem birna a foldi gravitaciot), akkor pedig vegleg ott maradhatna, egy egyre novekvo kolonian.
  • WilliamMcKinley
    Emberek a cikk megvolt? Kolonizálás, onnan senki nem jön vissza. Amerikából ki akart vissza jönni? Illetve ki ment ki azért hogy majd visszajöjjön? Rengeteg ember van akinek egy teljesen új perspektíva lenne egy új élet ott. (Én a Marsra nem is szívesen, de van az a kötött tengelyforgású exobolygó amit nem régen fedeztek fel, na az szimpi:d)
  • dronkZero
    Csak úgy megemlítem, hogy a Marsra a ping félmillió és két és fél millió közt változna. Ez nyolc, illetve negyvenegy perc. Hát nemtom, fél órás késéssel elég szar lehet CSézni...
    És akkor még arról nem volt szó, hogy amikor épp távol van a Föld, akkor a két bolygó közt útban van a Nap is, amin szerintem nemigen megy keresztül a rádióadás...
  • MacropusRufus
    "Te omlanál össze legelőször marsi körülmények között."
    sztem a CS életben meg totál elzárva a külvilágtól fíling nem ugyan az.
    Az egyikben teljesen igazad van. A másikban már nem annyira.
    A háború nem járék.
    De itt arról van szó, hogy olyan emberek kellenek ide akik bírják a pszichés terhelést, és képesek - ha kell - éjt nappalá téve melózni.
    Természetesen kellenek űrhajósok is, de pl. az doki is, aki nem űrhajós. Meg szakemberek, akik pl. értenek a villanyszereléshez, vagy esetleg a szgépekhez.
    Általában a nagy pszichés nyomás alatt nem feltétlenűl a kockák fognak összeomlani, ui. őket (engem is) szinte mindenki csúfolt és piszkált az életemben. És egy saját példa: 2008-ban khemon voltam. Ott mesélték, hogy a statisztika az, hogy idegileg kikészűlni álltalában a szépen kigyúrt arcok szoktak. Ui. ott nem izomból kell gondolkodni, hanem az agyaddal kell kontrollálni azt, hogy mennyire hagyod a parát eluralkodni magadon.
    Tehát könnyen lehet, hogy a Marson nem lesznek izomagyak, csak csupa csoffat kocka meg hasonló doki, akik bírják a terhelést. Sztem.
  • 7HTH7
    Lehetek az egyik főszereplő, ha megfilmesíted? XD
  • 7HTH7
    Végülis honvágyam az van. Gyerekkorom óta úgy érzem magam, mint akit ledobtak egy idegen bolygóra és magára hagyták, mindig is vágytam elhagyni ezt a bolygót, ezért is vagyok nagy sci-fi rajongó XD Honvágyam van, haza a Marsra :D
  • Ape
    Amúgy tényleg jó sci-fi -t lehetne írni belőle, de olyan igazán jót. Lenne benne minden! Kockák :) poén, dráma, űrtechnika, látvány (főleg ha 3d forgatnák le a filmet), paráztatós thrilleres/horroros elemek, és ami legalább annyira fontos mint ezek lenne mondanivalója és elgondolkodtató lenne. Hu neki is állok megírni :)
  • 7HTH7
    Azzal az a baj, hogy ez a társadalom túlzottan pénzelvű. Magának az emberiségnek kellene már kinőnie ebből a pénzelvűségből. Ez pedig addig nem lesz lehetséges, míg versengenünk kell a véges erőforrásokért. A versengés legyőzésére az egyetlen lehetőség, hogy továbblépünk, kitágítjuk a határokat. Magyarán megkezdjük más bolygók kolonizálását. Az ottani társadalmak már tanulhatnak az itteni hibákból és még időben megelőzhetik azok kialakulását.
  • MacropusRufus
    elolvastam a hsz-ad... namost lehet mi ketten vagyunk hülyék, de én is szívesen mennék innen a fenébe. Gondolj bele: bármit is csinálnak a kolonizálók a Marson az biztos, hogy örökké beirják magukat az emberiség nagy történelem könyvébe.
    A Marson meg biztosan tanítanák is, hogy kik voltak az elsők.
    Honvágy? Hát nem is tudom. Honvágya az embernek oda szokott lenni ahhová vissza szeretne menni. Sztem. De mivel pl. Én v. Te nem szeretnénk visszajönni, ezért nem is lenne honvágy. A szülők hiánya is feldolgozható, ui. komoly erőt tud adni nekem az ha tudom, hogy ők büszkék rám azért amit csinálok. És ők büszkék lennének! A fiuk egy szűk, kíváltságos csoportba kerűlt, és együtt fogjág emlegetni Kolumbusszal, vagy Scottal! :) Tovább: nincs többé anyagi gond. :)
    Azért ez sem mellékes. ;)

Régi felfedezők: őket is sokan visszafogták. Amikor Kolumbusz indúlt, akkor sokak szerint a Föld lapos volt, és a végén leesnek az arcok. Azért ez is kemény para lehetett akkor egy hajós számára. Ha a sok felfedező, az akkori dogmákat elhitte volna, akkor talán még ma sem tudjuk, hogy van amerikai és az egy kontinens, vagy van Ankartisz.

Szóval ketten már lennénk ;)
  • 7HTH7
    Fordítsunk csak:

"Te omlanál össze legelőször marsi körülmények között."

- Te halnál meg először a pusztában.

"Na mindegy, ebbe ne menjünk bele mert úgysem értenéd még."

- Én vagyok az okosabb!

"Egyszer vitatkoztam egy fanatikus CS (counter strike) játékossal, arról hogy mennyire lenne hasznos a CS tudása egy valós háborúban, és nem tudtam meggyőzni arról valószinüleg ő lenne az első akit agyonlőnének éles helyzetben, mert az egérrángatásnak nem sok köze van egy valódi fegyverrel való célzáshoz és lövéshez és a golyók elől ugrálás sem pont úgy zajlik mint a játékokban..."

- Egyszer vitatkoztam egy fanatikus ábrándozóval, aki a pusztában akart rohanni és nem tudtam meggyőzni, hogy valószínüleg ő lenne az első akit elkapna a kardfogú tigris, mert a kődobálásnak és a botlengetésnek nem sok köze van a valódi harchoz, a kardfogú elől ugrálás sem pont úgy zajlik mint a játékokban...

"Mindenesetre ő kötötte az ebet a karóhoz, miszerint mivel ő kurva jól játékos CS-ben, valódi harci helyzetben is kurva jó lenne mert ekkora nagy tapasztalata van..."

- Mindenesetre ő kötötte az ebet a karóhoz, miszerünt ő jól játszik és valódi helyzetben is jó lenne, mert akkora nagy tapasztalata van...

"Arról az apróságról nem beszélve, a fizikuma alapján kb. fél perc futás után már kilógna a nyelve..."

- Arról az apróságról nem beszélve, a fizikuma alapján kb. fél perc futás után már kilógna a nyelve és megenné a kardfogú. Az ember ugyanis sose lesz olyan jó futó, mint a kardogú...
  • Tetsuo
    Sajnos egyet ertek..
  • Laza
    Mi a fenének akarunk mi arra a bolygóra 'költözni'?
    Inkább azt a lóvét arra fordítanák, hogy a saját, normális bolygónkat ne pusztítsuk el ...
  • boond
    Ez csak egy elméleti elgondolás, ami nem veszi számba a lehetséges katasztrófákat pl.
    De erre azt tudom mondani, hogy előtted is sokan mondták, és még is itt írunk egymásnak...
  • 7HTH7
    Egyébként meg ne legyél abban olyan biztos, hogy én omlanék össze elsőnek. Még csak azt se tudod milyen életutam volt eddig. Annyit elárulok, hogy nem egy leányálom, többnyire ezért is lettem ilyen hülye kocka, amit te annyira megvetsz.

Az ilyen hozzád hasonló pesszimista emberek pedig sajna hátráltatják az emberiség fejlődését. Mindig ti morogtok, hogy "ezt nem lehet megvalósítani", "nem bírjuk ki", "nem vagyunk képesek rá". Még szerencse, hogy azért a megfelelő helyekre időnként nem ilyen emberek kerülnek. Ha a morgósok lennének csak a kulcsfontosságú helyeken, még mindig a fákon csüngenénk afrika mélyén :D
  • boond
    Én spec megkerestem a földet, az Antarktiszra telepítettem egy koloniát, mely érthetetlen módon eltűnt...(hogy győzték le, vagy miért nem tudom...)
    Csak azt vettem észre mire visszatértem, hogy kifejlődött az értelmes élet a bolygón, igaz még csak primitív formája...Mindenesetre hagytam őket... érdekel mire viszik :D (közben meg terra formáltam egy másik helyen egy bolygót, amin csak 1 kis sziget van, ami a városomnak ad otthont (Atlantisznak neveztem el) :D
  • boond
    illetve a sajátjaidat is megoszthatod...
  • Ape
    3000-re már sehol sem lesz az emberiség de jó esélyel már 2100, 2150-re sem..
    100 év alatt volt 2 világháború, következő 100 évben is lesz.. nem csak atom de bio/kémiai fegyverek is bevetésre várnak. Ha pedig mégsem akkor az esztelen pazarlással, környezetszennyezéssel nyírjuk ki magunkat. Madách: Az ember tragédiája. Szóról szóra igaz!
  • boond
    De spore pl...(de van más is...)
    A Spore, több is egy kolonizációs játéknál...
    Szinte bármit megtehetsz, módosíthatod más fajok dns-ét, új fajokat hozhatsz/telepíthetsz, új intelligens lényekkel kerülhetsz kapcsolatba/háborúba

És ami a társadalmat illeti, az is rád van bizva milyen lesz, hogy alakitod ki a történelmed folyamán, nem csak a társadalom de a faj jellemzőit is meghatározhatod, ezen kívül az épületeket, járműveket is te tervezheted meg, egyszóval szinte mindent. (és rengeteg más álltal kreált lényt/objektumot, járművet stb tölthetsz le ingyen.
  • 7HTH7
    Akkor bizony nagyot tévedtél. Az egyik haverom aki velem együtt volt katona az ország legjobb CS játékosai közül került ki, ő volt a legjobb lövész köztünk. A fizikumára se volt panasz, mivel hozzám hasonlóan ő is gyerekkora ótta sportol.
    Nagyon el vagy tévedve, ha a kockákról azt gondolod, hogy mind csontsovány és sosem mozognak. Én se vagyok épp az a kategória a közel 90 kilómmal a 174 centimhez képest :D

Egyébként meg voltak már erről tanulmányok, hogy a számítógépes játékok növelik-e a koncentrálóképességet és a reflexeket. Igen meglepőek voltak az eredmények a hozzád hasonló szkeptikusoknak :D
  • boond
    Ez a városok lesznek a marsaon é is hallotam, de úgy 3000 -re teszik.
    Mint egy másik Föld.
    Gyanítom 3000-ben már nagyon más lesz a világ...
    Feltételezem már elhagytuk a naprendszert is, talán már a galaxisunkat fedezzük fel...
    Persze most lehet azzal jönni, hogy nézzem meg mi volt 1000-ben és mi van 2000-ben nincs sok változás alapvetően. Ez részben igaz, viszont az utóbbi időben gyorsabban fejlődött az emberiség mint az ezt megelőző 1000 év alatt.
    Így tehát egy újabb 1000 éves ciklusban alapvető változások áthalnak be, sok ma még fikció, már valósággá válhat, akár gyakorlatban is használhatják már.
  • torreadorz
    Te omlanál össze legelőször marsi körülmények között.

Na mindegy, ebbe ne menjünk bele mert úgysem értenéd még.
    Egyszer vitatkoztam egy fanatikus CS (counter strike) játékossal, arról hogy mennyire lenne hasznos a CS tudása egy valós háborúban, és nem tudtam meggyőzni arról valószinüleg ő lenne az első akit agyonlőnének éles helyzetben, mert az egérrángatásnak nem sok köze van egy valódi fegyverrel való célzáshoz és lövéshez és a golyók elől ugrálás sem pont úgy zajlik mint a játékokban...

Mindenesetre ő kötötte az ebet a karóhoz, miszerint mivel ő kurva jól játékos CS-ben, valódi harci helyzetben is kurva jó lenne mert ekkora nagy tapasztalata van...

Arról az apróságról nem beszélve, a fizikuma alapján kb. fél perc futás után már kilógna a nyelve...
  • Locutus51
    Annyira egyetértek :D

Nincs valami kolonizációs számítógépes játék? :D

Bocs, nem bírtam kihagyni, amúgy az egész dolog érdekes, és szerintem is a kolonizáció nem arról szól, hogy ide-oda röpködjünk haza a "víkendtelek" között. Én bízom egy ilyen kísérlet sikerében (nem ezért tesztelik Oroszországban azon a néhány emberen, hogy milyen érzés ötszázakárhány napig bezárva lenni?).