Megingott a fekete lyukak eredetének elmélete

Oldal 1 / 2Következő →

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Csak most tudatosult bennem, hogy te nekem válaszoltál, alul van egy válasz gomb...

Akkor reagálok. Az ősrobbanásból még nem következik, hogy bolygók alakulnak ki, és főleg nem közvetlenül. Közvetetten, nyakatekerten lehet felelőssé tenni, de minek, mit akartál azzal mondani? Számomra nagyon bizarr, amikor egy ember, az emberiségről vagy emberekről nyilatkozik lenézően, mintha te nem egy ember lennél vagy te képes lennél valami felsőbbrendű, magasabb erkölcsi vagy szellemi síkból szemlélni az emberiséget, akik nem túl okos "lények". Ezzel a felsőbbrendűségtől vezérelt, lenéző dologgal nem nagyon tudok mit kezdeni, próbáld meg inkább elfogadni, hogy te is ember vagy, az emberiség része. A megértés vagy megismerés (emberi) képességének vannak-e korlátjai, azt senki nem tudja, egyenlőre nem találtuk korlátot, értelmetlen erről vitát folytatni (legalábbis én nem szeretnék). A másik bajom, hogy nem vagy tisztában azzal, hogy az Elmélet szót tudományban mire használják, nem, nem arra amire te a hétköznapokban, így totál értelemtelen amit mondani szerettél volna. Javaslom, fogalmazd át újra, és beszélj egy kicsit konkrétabban mert így nem értem. Köszönöm!
Utoljára szerkesztette: Irasidus, 2014.10.16. 15:29:50

A fekete lyuk értelmezhetetlen jelenség , ami kérdéses ,olyan fizikai törvény jön létre ,ami ismert fizikai tudásunk határát súrolja, nem ért lyuk milyen elemi fizikai törvény érvényesül más univerzumokban.
És ez se teljesen igaz, ha igaz is. Hiszen ezeknek is kellett, h legyen valamilyen elõzménye. Mellesleg az a bizonyos õsrobbanás lehetett elõzmény, de nem valószínû, hiszen az szóródott ez alapján szét az ûrben. A csillagközi anyagoknak is valahogyan létre kellett jönniük ebben a világban és az ember elég sok év múlva majd csak eljut addig, h rájön erre is. Csak akkor már nem biztos, h lesz Föld, mire el érné azt a szintet.

De igazad van abban, amit az elõzõ hozzászólásban írtál. Nem tudok sokat. És valóban van némi alapja a világûr egyes dolgairól való kijelentéseknek. Elvégre egy-egy ilyen képletre nem egy év alatt jöttek rá és nem kevés vizsgálat után.
Mégis...annak ellenére, hogy van alapja, az ember nem egy túlságosan okos lény véleményem szerint. És amiket a vizsgálatok, megfigyelések alapján jelentettek ki az továbbra is csak elmélet marad. Távolinak tûnhet, h ezt mondom(mert az igazságra sok év múlva jönnek csak rá), de lehet, hogy rengeteg világûrrel kapcsolatos dologban hamis képet alkottak még a legalaposabb megfigyelésekkel is. Annyi dolog van: fekete lyuk, neutron csillag, fénysebesség, éter, féreglyuk...stb(tényleg nincs fogalmam egyikrõl sem). És errõl mindrõl van már valamiféle elmélet, ami ad egy magyarázatot, de könnyen lehet, h elnapolhatók a megállapítások egy nagy tévedések könyvbe.
1. A csillagászat megfigyelésekbõl derít ki valamit.

2. Remek mert nem az õsrobbanással keletkeztek a bolygók. Röviden és érthetõen: A bolygók és a csillagok csillagközi anyag gravitációs összehúzódásával jönnek létre. A fekete lyukak nagy tömegû csillagok gravitációs kollapszusából.

3. Egyébként azt elárulhatnád ha ilyen keveset tudsz a témáról, hogy mered kijelenti, hogy ez vagy az marhaság? Elhiheted amit fentebb írtam, és amit itt ezen pocsék portálon találsz, na ennél sokkal többet tudunk. Az õsrobbanás létére több bizonyíték van, mint ahány betûbõl állt a bejegyzésed! A képlet egyszerû, "te nem tudsz róla, ezért nem létezik." - Ezen túl kellene lépni, nem gondolod?

Elnézést.

Lehet, h számolásokból derítették ki a világûrrõl azt a sok marhaságot, de igen.
Találgatás csak.
Ami engem konkrétan érdekelne, h hogy jött létre a világûrben a sok bolygó, mert ugye ez az Õsrobbanás dolog nekem nem tûnik túl valósnak. ; ) És persze a fekete lyukak is. Mi van benne, hogy jön létre. Csak kíváncsiságból. ; )
mrlujoak
...mondom én, hogy minden fekete lyuk belsejében egy villanyszerelõ épp biztosítékot cserél...azaz cserélne, de nem lát az orráig sem, mert nincs elemlámpája... 😊

Lehet, hogy a csillag átalakulása nem csak a tömegével függ össze. Lehet, hogy befolyásolja az összetétele, vagy hõmérséklete, vagy más egyéb.

„[…] – a tiszta lelkiismeret zálogára a tudományban!” IV. ∮Bdl ≡ μ∑\'I+μεd/dt∫EdA » rotH ≡ J+∂D/∂t

"Ezt a fogyást úgy érhette volna el, ha egy kozmikus páros, úgynevezett kettõs csillag része lett volna, melyben társcsillaga elvonja tõle tömegének jelentõs részét" - ha ez ilyen egyszerû lenne, akkor a Vénusznak már rég nem lenne légköre.
Kara kán
Az ET-kutatásban is van evolúció. Érdekes, ahogy a földönkívüli intelligenciák keresésétõl elmozdultak a földönkívüli MESTERSÉGES intelligenciák keresése felé.

Piszkáld te is az SG.hu-t, hogy teremtsenek lehet?séget egyes felhasználók tiltására!

Kara kán
A tudomány márcsak ilyen.

Piszkáld te is az SG.hu-t, hogy teremtsenek lehet?séget egyes felhasználók tiltására!

Én azt gondolom egyetlen ellenpélda nem jelenti az elmélet megdõlését, ezt nagy túlzásnak tartom. A csillagfizika könnyedén megmagyarázza a szomszéd csillag elszívó erejével, mivel ilyen gyakran elõfordul szoros kettõs, többes rendszerekben törvényszerûen.
Az égbolton minden második csillag többes rendszer, néhány látható is, a szoros kettõsök sokkal ritkábbak, de esetenként az egész szomszédját felfalja némelyik, simán megehette a 90%át.
A gond max az lehet, hogy igy a zabáló csillag tömege lép jóval a kritikus fölé és belõle kéne fekete lyuknak keletkeznie. De ez nem feltétlen így történik, az átáramlott anyag kibillenti a kajáló felet az egyensúlyból, az anyag nem gócszerûen rendezõdik el, hanem változó sûrûségû héjat alakít a csillagkörül, ami ugyanugy fuzionálhat mint más csillagokban a mag, s igy már bármi lehetséges, pl egy belsõ robbanás szétrepítheti a héjat szanaszét.
A megmaradó magmaradvány pedig a felfalt csillaggal spirális pályán közelebb és közellebb húzódik, majd õrült forgással egybeolvad, s robanásokkal vagy anélkül egy neutroncsillagot eredményez.
A forgatókönyv lehet máshogy is, ezen agyalhatnak a fizikusok még egy kicsit, de a cikk címét hülyeségnek vélem.
Már mindenki tud mindent. Fõleg a tudósok. MINDEN, amit eddig összelapátoltak az SZENT és MEGVÁLTOZTATHATATLAN! Ha a valóság mégsem egyezik ezzel, majd idõvel igazodik hozzá. Világos??!
Tetsuo
LOL

https://www.youtube.com/shorts/zECTF2H8Jp8

Kara kán
nyitott kapukat döngetsz. Én ezt mint tudom, de itt nem akartak a részletekbe belemenni. Féltem, hogy nem értitek meg.

Irreleváns dologról beszélsz. Marshallair jól mondja: a *végsõ* robbanás bekövetkezte azon múlik, hogy a nukleáris láncreakciók leállásakor mekkora a csillag tömege. A szóban forgó esetben épp az a lényeg, hogy a csillag tömege lényegesen változik élete során, és a kezdõtömege lényegesen eltér a robbanáskori tömegétõl.

A másik dolog, amit rosszul tudsz, hogy az elvi határok, mint a Chandrasekhar-határ, mindig a csillag magjára vonatkoznak, sosem az egész csillagra. A források többnyire pontatlanok és nem foglalkoznak ezzel. A valódi mérethatárok sok mindentõl függhetnek, pl. a csillag forgási sebessége, a robbanás típusa, stb. Pl. úgy becsülik, hogy neutroncsillagok nyolcszoros napnyi kezdõtömegû csillagoktól felfelé alakulnak ki (noha a csillag összeomló magjának valóban csak 1.4 naptömegnyinek kell lennie). Fekete lyukak hússzoros naptömegtõl felfelé.

Hozzáteszem, hogy szerencsére, mert ez azt jelenti, hogy egy felrobbanó szupernóva anyagának 90%-át kiszórja a környezõ térbe, amibõl aztán bolygók tudnak kialakulni. Csak a maradék, néhány naptömegnyi anyag "fagy be" a neutroncsillagba.

Pedig világos. Mi nem világos?

Ami itt fura volt az az, hogy olyan gyorsan omlott össze, hogy fekete lyuknak kéne lennie, de ehelyett valahogy mégis neutroncsillag lett.

Az állítás az, hogy élete túlnyomó részén olyan nagy volt, ami a fekete lyukhoz kell, aztán a vége felé leszívták, így a bumm csak kicsire sikerült, ezért látunk csak neutroncsillagot - de még elég nagyra ahhoz, hogy neutroncsillag legyen.

Egyetértek.
Csak a feltételezés, hogy miért nem az történ aminek kellett volna, azért lehet rossz, mert véleményem szerint a kettõs komponens második tagját észlelték volna, illetve az "anyaghidat" is. Ilyen méretekben az már látható szerintem.

Kara kán
Tehát, 4a naptömegnyi => Tehát, a 40 naptömegnyi

Kara kán
Nem jól t'od.
A csillag öregedése nem jár törvényszerûen együtt a robbanással.
Ha a tömege kb. feleakkora, mint Napé, akkor vörös törpeként akár több ezerszer tovább élhet, mint a Nap, a végén esetleg fehér törpévé alakul. Tehát: kis méret -> hossssszúúúú élet.

Ha a tömege kb. akkora, mint a Napunké, akkor
felfúvódik (vörös óriás), majd egy idõ után fehér törpévé alakul, majd újabb sok idõ múlva fekete törpévé. A világegyetemünk túl fiatal ahhoz, hogy fekete törpék legyenek benne.

Ha a tömege kb. 40%-kal több a Napnál, akkor elérte a Csandrasekár-határt, és robban. Vagy mint szupernóva, vagy mint nóva. Ami megmarad abból lesz a neutroncsillag. Ez pedig általában forog, és pulzál (-> pulzár).
Ha a csillag kezdõtömege 2-3-szor volt nagyobb a Napnál, a robbanás után ami marad jobban összeroskad, mint egy neutroncsillag, és ebbõl lesz a fekete lyuk.
Tehát, 4a naptömegnyi csillag bõven fekete lyukká kellett volna, hogy alakuljon, ezért csodálkoznak a cikkbéli tudósok, hogy miért nem.

Ja, még annyit, hogy 120 naptömegnél nagyobb csillagok nem nagyon vannak, mert nem tudnának egybemaradni.

Ha neki ez a véleménye írja le.

Horger Antal úrról sem a Hétfalusi csángó népmesék jutnak eszünkbe... Ki tudja egyszer valamire izomból rátrafál, és húúúúú de híres elismert magasztalt szupernóvában úszó lesz.
S'akkó végötök lössz mint a botnak. <#circling>

286/20Mhz; 1Mb; WD Paradise 512Kb; 40Mb; Mono VGA; ...Wolfeinsten 3D priman fut rajta 1.2 rendszerfloppyrol :>

nem a mérete miatt robban fele gy csillag vagy lesz vörös óriás, hanem mert eléri " élete" kritikus szakaszát, azaz elfogy az " üzemanyaga" hidrogénje... a magfúzió nem tartható fent tovább, amúgy is labilis folyamat és ezért egyszercsak bumm.. én így tudom
nem még mindig nem szabad narxis félisten is be böfögte hogy nem<#hehe>

Mackószanitéc! ignored list: pares,tetsuo,

És mi a helyzet a delfinekkel? 😄
Kara kán
Isten hozott a klubban!
Normálisabb vagy te, mint az ápolóid.

Ez a tudatlanság felháborító nem hagyhatom szó nélkül, már csak azért sem mert a nemzetközi csillagfigyelõ és kutató astófizikai társaság leányvállalatának portása voltam négy évig! Jómagam már 52 éve foglalkozok a csillagászat és a rotációs kapák tökéletesítésével. Benne voltam számos kutatásba mely a fekete lyuk és a politikusok zsebeinek párhuzamos létsíkját kutatta. Dr. Bubo Hubo 1965-ös szakkönyvének társszerzõje voltam, ami az atommag hasadását vizsgálta toplessbárba és igen nagy eredményekre jutottunk az öltánc elemzésében félrészegen is!
Na most, hogy már mindenki tudja ki vagyok, elkerekedett szemeitek elõtt feltárom a valóságot, érezzétek megbecsülve magatokat, hogy ilyen nagy történelmi pillanatnak lehetek tanúi.
Elsõnek is a világegyetemrõl alkotót képetek hibás! Ugyanis Dr. Huss-konzerv Béla számításai szerint a világegyetem egy tõlünk mintegy egy csiliion tyúklépésnyire levõ tejföllel leöntött óriási túros gombóc körül kering. Ez a túros gombócos elmélet tény aki ezt cáfolni merészeli az egy akkorka tahó, hogy még vitába sem érdemes szállni vele. A túros gombóc körül 12 jóllakott napközis dagadt gyerek kering, ezek biztosítják a cukorkészletet a galaxisban. De most nem is a galaxisról szerettem volna beszélni hanem a fekete lyukról. A fekete lyuk elmélete amit a híres Dr. Háromlábú Jóé (angol tudós) szerint a fekete lyuk belsejében egy izgatott házmester van kezében egy villanykörtével aki keresi a lámpát mert a körte kiéget. Most mennem kell mert az ápolok mindjárt visszajõnek, de ha még egyszer kitudok szökni akkor elmesélem miért hullik a hajam.
Kara kán
De!

nem szabad!!!

Mackószanitéc! ignored list: pares,tetsuo,

Pedig igazuk van. Ebbõl a cikkbõl is az jön át, hogy fogalmuk sincs, mi történt ezzel a csillaggal.
jhetedikj
valószínû

anno 1987

"a hiányzó fekete lyuk rejtélyére magyarázattal szolgálna, ha az elõd csillag "megszabadult volna tömegének 90 százalékától még a szupernóvarobbanás elõtt." Ezt a fogyást úgy érhette volna el, ha egy kozmikus páros, úgynevezett kettõs csillag része lett volna, melyben társcsillaga elvonja tõle tömegének jelentõs részét, magyarázták a tanulmány szerzõi"

Jómagam lassan 14 éve foglalkozom amatõr csillagászattal, és ezalatt az idõ alatt ragadt rám egy pici elmélet is. A feltételezés elsõ részével kapcsolatban felmerül bennem egy kérdés. Én úgy olvastam, hogy egy csillagból akkor lesz szupernova, ha az elér egy bizonyos tömeget. Ha ezen kettõs láthatatlan komponense elszívja az anyagot még a szupernova robbanás elõtt (nem is keveset 90%), akkor hogy a fenébe lesz még szupernova belõle? Azt írja a cikk, hogy az elõd csillag kb. negyvenszerese a napnak. Ebbõl vegyünk le 90%-ot. Elméletileg a mi napunk nem robban fel még nova ként sem, csak vörös óriás, kitágul a Mars pályájáig, majd ledobja az anyagot. Szóval most akkor ez hogy van?

Kara kán
on

szerintem mérési hibáról van szó.

Kara kán
Szabad.

Lost Lont
Szerintem csak fényerõre azonosak a Holddal, méretre azért kisebbek. Persze attól még szép lehet, hogy éjjel is nappal van. 😄

Windows 7 & openSUSE 11.4 @ 64-bites kenyérpirító.

"itt kutatnának a bolygon értelmes dolgok után".
reménytelen, tele vagyunk hozzád hasonlókkal...
Narxis
Nem szabad.

Értem én, csak leszarom. :) Nem kell válaszolnod, igazam van.

Kara kán
Nekem szabad, diódás.

Gratulálok a magyarodhoz, de az kemény dió, nem nehéz... Tipikus hiba, csak akkor ne ossz nyelvtani/stilisztikai észt.
Julius Caesar
Ne aggódj, majd megjönnek az ilyenek is: "semmit se tudnak a csillagászok, fingjuk nincs!"

Ja most látom: DeviloftheHell már megtette.

Nem baj, megszoktuk, elnézzük, csak mondom: vótmá ilyen <#nezze>

... Alea iacta est - Veni, vidi, vici ...

Ha egy elmélettel ellentétes mérési eredményt kapnap bizonyos értékrendû tudósok, akkor azonnal hajlamosak valami abszurd feltételezéssel élni.

Most felbukkant egy nyilván láthatalan társcsillag, ami átszipkázta a nagy csillag anyagának 90%-át, mindezt titokban és álcázva.

A fekete lyukká robbanó csillagok elmélete nyilvánvalóan hiányos.
Fekete lyukak léteznek, mert már "láttuk" (nem láttuk, de kitakart/eltorzított más csillagokat) A létrejöttükhöz valószínûleg több tényezõ kell, mint a tömeg.
Már majdnem 8 órája fent van a cikk és még mindig nem álltak elõ új elmélettel az SG fórumozók ?? Nem ezt vártam 😊
Mondd már meg légy szíves mind a 7 milliárd embernek egyenként, hogy mit csinálhatnak meg mit nem!
Azt, hogy az eredeti cikk címe: Black hole mystery unveiled by magnetic star discovery.

:-D

Nem ám "Elszámoltuk magunkat, rosszul becsültük meg vagy a csillag életkorát, vagy a tömegét, vagy a feketelyuk létrejöttéhez szükséges küszöbértéket...", hanem "MEGINGOTT AZ ELMÉLET! :-O"

Most erre mit lehet mondani?
mitsem bizonyit minthogy még mindig lofaszt sem tudnak semmiröl csak találgatnak inkább itt kutatnának a bolygon értelmes dolgok után

g73jh, sapphire 6970, amd 1090t, crosshair 4 formula, vertex 2 120gb, 8gb corsair 1600mhz

Plusz meg a binary star-t is lehet magyarul irni, kettoscsillagnak.
immovable
Van még mit tanulnod az látszik tata.
Kokler69
ugye? engem is azok a csillagok fogtak meg, harha szép lehet!!😄

Ne füccsé....Be. Szeretem ha hűvös a lakás egy picit!

Kara kán
Látom megizzad a Ritchie és a Ricsi is. :-)

Nos, itt van ez az összetett mondat:
"Dr. Ignacio Negueruela, a spanyolországi Alicante Egyetem csillagásza, a tanulmány társszerzõje úgy véli, a hiányzó fekete lyuk rejtélyére magyarázattal szolgálna, ha az elõd csillag "megszabadult volna tömegének 90 százalékától még a szupernóva robbanás elõtt". Ezt a "fogyást" úgy érhette volna el, ha egy kozmikus páros, úgynevezett "bináris csillag" része lett volna, melyben társcsillaga elvonja tõle tömegének jelentõs részét, magyarázták a tanulmány szerzõi a BBC-nek. Ezzel lehetõvé vált volna a fekete lyukká válás elkerülése."

Nehéz dió, elismerem, de ugorjunk neki közösen:

"Dr. Ignacio Negueruela, a spanyolországi Alicante Egyetem csillagásza, a tanulmány társszerzõje úgy véli, a hiányzó fekete lyuk rejtélyére magyarázattal szolgálHAT az, hogy az elõd csillag "megszabadult tömegének 90 százalékától még a szupernóva robbanás elõtt". Ezt a "fogyást" AKKOR érhette el, ha egy kozmikus páros, úgynevezett "bináris csillag" része VOLT, ÉS társcsillaga elvonTa tõle tömegének jelentõs részét - magyarázták a tanulmány szerzõi a BBC-nek. EBBEN AZ ESETBEN ELKERÜLHETTE A fekete lyukká válásT."

Én meg elkerültem a bonyolult feltételes módos szerkezeteket.

Egyszer az unokáink unokáinak az unokái látni fogják azokat a telihold méretû csillagokat! 8)

!!Hajrá ember!!
Oldal 1 / 2Következő →