52
  • Irasidus
    #52
    Csak most tudatosult bennem, hogy te nekem válaszoltál, alul van egy válasz gomb...

    Akkor reagálok. Az ősrobbanásból még nem következik, hogy bolygók alakulnak ki, és főleg nem közvetlenül. Közvetetten, nyakatekerten lehet felelőssé tenni, de minek, mit akartál azzal mondani? Számomra nagyon bizarr, amikor egy ember, az emberiségről vagy emberekről nyilatkozik lenézően, mintha te nem egy ember lennél vagy te képes lennél valami felsőbbrendű, magasabb erkölcsi vagy szellemi síkból szemlélni az emberiséget, akik nem túl okos "lények". Ezzel a felsőbbrendűségtől vezérelt, lenéző dologgal nem nagyon tudok mit kezdeni, próbáld meg inkább elfogadni, hogy te is ember vagy, az emberiség része. A megértés vagy megismerés (emberi) képességének vannak-e korlátjai, azt senki nem tudja, egyenlőre nem találtuk korlátot, értelmetlen erről vitát folytatni (legalábbis én nem szeretnék). A másik bajom, hogy nem vagy tisztában azzal, hogy az Elmélet szót tudományban mire használják, nem, nem arra amire te a hétköznapokban, így totál értelemtelen amit mondani szerettél volna. Javaslom, fogalmazd át újra, és beszélj egy kicsit konkrétabban mert így nem értem. Köszönöm!
    Utoljára szerkesztette: Irasidus, 2014.10.16. 15:29:50
  • bergerj
    #50
    A fekete lyuk értelmezhetetlen jelenség , ami kérdéses ,olyan fizikai törvény jön létre ,ami ismert fizikai tudásunk határát súrolja, nem ért lyuk milyen elemi fizikai törvény érvényesül más univerzumokban.
  • sylvanor
    #49
    És ez se teljesen igaz, ha igaz is. Hiszen ezeknek is kellett, h legyen valamilyen előzménye. Mellesleg az a bizonyos ősrobbanás lehetett előzmény, de nem valószínű, hiszen az szóródott ez alapján szét az űrben. A csillagközi anyagoknak is valahogyan létre kellett jönniük ebben a világban és az ember elég sok év múlva majd csak eljut addig, h rájön erre is. Csak akkor már nem biztos, h lesz Föld, mire el érné azt a szintet.

    De igazad van abban, amit az előző hozzászólásban írtál. Nem tudok sokat. És valóban van némi alapja a világűr egyes dolgairól való kijelentéseknek. Elvégre egy-egy ilyen képletre nem egy év alatt jöttek rá és nem kevés vizsgálat után.
    Mégis...annak ellenére, hogy van alapja, az ember nem egy túlságosan okos lény véleményem szerint. És amiket a vizsgálatok, megfigyelések alapján jelentettek ki az továbbra is csak elmélet marad. Távolinak tűnhet, h ezt mondom(mert az igazságra sok év múlva jönnek csak rá), de lehet, hogy rengeteg világűrrel kapcsolatos dologban hamis képet alkottak még a legalaposabb megfigyelésekkel is. Annyi dolog van: fekete lyuk, neutron csillag, fénysebesség, éter, féreglyuk...stb(tényleg nincs fogalmam egyikről sem). És erről mindről van már valamiféle elmélet, ami ad egy magyarázatot, de könnyen lehet, h elnapolhatók a megállapítások egy nagy tévedések könyvbe.
  • Irasidus
    #48
    1. A csillagászat megfigyelésekből derít ki valamit.

    2. Remek mert nem az ősrobbanással keletkeztek a bolygók. Röviden és érthetően: A bolygók és a csillagok csillagközi anyag gravitációs összehúzódásával jönnek létre. A fekete lyukak nagy tömegű csillagok gravitációs kollapszusából.

    3. Egyébként azt elárulhatnád ha ilyen keveset tudsz a témáról, hogy mered kijelenti, hogy ez vagy az marhaság? Elhiheted amit fentebb írtam, és amit itt ezen pocsék portálon találsz, na ennél sokkal többet tudunk. Az ősrobbanás létére több bizonyíték van, mint ahány betűből állt a bejegyzésed! A képlet egyszerű, "te nem tudsz róla, ezért nem létezik." - Ezen túl kellene lépni, nem gondolod?

    Elnézést.
  • sylvanor
    #47
    Lehet, h számolásokból derítették ki a világűrről azt a sok marhaságot, de igen.
    Találgatás csak.
    Ami engem konkrétan érdekelne, h hogy jött létre a világűrben a sok bolygó, mert ugye ez az Ősrobbanás dolog nekem nem tűnik túl valósnak. ; ) És persze a fekete lyukak is. Mi van benne, hogy jön létre. Csak kíváncsiságból. ; )
  • mrlujoak
    #46
    ...mondom én, hogy minden fekete lyuk belsejében egy villanyszerelő épp biztosítékot cserél...azaz cserélne, de nem lát az orráig sem, mert nincs elemlámpája... :)
  • djhambi
    #45
    Lehet, hogy a csillag átalakulása nem csak a tömegével függ össze. Lehet, hogy befolyásolja az összetétele, vagy hőmérséklete, vagy más egyéb.
  • willcox
    #44
    "Ezt a fogyást úgy érhette volna el, ha egy kozmikus páros, úgynevezett kettős csillag része lett volna, melyben társcsillaga elvonja tőle tömegének jelentős részét" - ha ez ilyen egyszerű lenne, akkor a Vénusznak már rég nem lenne légköre.
  • SchumiBacsi
    #43
    Ajánlott olvasmány 01
    Ajánlott olvasmány 02
  • Kara kán
    #42
    Az ET-kutatásban is van evolúció. Érdekes, ahogy a földönkívüli intelligenciák keresésétől elmozdultak a földönkívüli MESTERSÉGES intelligenciák keresése felé.
  • Kara kán
    #41
    A tudomány márcsak ilyen.
  • subertus
    #40
    Én azt gondolom egyetlen ellenpélda nem jelenti az elmélet megdőlését, ezt nagy túlzásnak tartom. A csillagfizika könnyedén megmagyarázza a szomszéd csillag elszívó erejével, mivel ilyen gyakran előfordul szoros kettős, többes rendszerekben törvényszerűen.
    Az égbolton minden második csillag többes rendszer, néhány látható is, a szoros kettősök sokkal ritkábbak, de esetenként az egész szomszédját felfalja némelyik, simán megehette a 90%át.
    A gond max az lehet, hogy igy a zabáló csillag tömege lép jóval a kritikus fölé és belőle kéne fekete lyuknak keletkeznie. De ez nem feltétlen így történik, az átáramlott anyag kibillenti a kajáló felet az egyensúlyból, az anyag nem gócszerűen rendeződik el, hanem változó sűrűségű héjat alakít a csillagkörül, ami ugyanugy fuzionálhat mint más csillagokban a mag, s igy már bármi lehetséges, pl egy belső robbanás szétrepítheti a héjat szanaszét.
    A megmaradó magmaradvány pedig a felfalt csillaggal spirális pályán közelebb és közellebb húzódik, majd őrült forgással egybeolvad, s robanásokkal vagy anélkül egy neutroncsillagot eredményez.
    A forgatókönyv lehet máshogy is, ezen agyalhatnak a fizikusok még egy kicsit, de a cikk címét hülyeségnek vélem.
  • bleifrei
    #39
    Már mindenki tud mindent. Főleg a tudósok. MINDEN, amit eddig összelapátoltak az SZENT és MEGVÁLTOZTATHATATLAN! Ha a valóság mégsem egyezik ezzel, majd idővel igazodik hozzá. Világos??!
  • Tetsuo
    #38
    LOL
  • Kara kán
    #37
    nyitott kapukat döngetsz. Én ezt mint tudom, de itt nem akartak a részletekbe belemenni. Féltem, hogy nem értitek meg.
  • kukacos
    #36
    Irreleváns dologról beszélsz. Marshallair jól mondja: a *végső* robbanás bekövetkezte azon múlik, hogy a nukleáris láncreakciók leállásakor mekkora a csillag tömege. A szóban forgó esetben épp az a lényeg, hogy a csillag tömege lényegesen változik élete során, és a kezdőtömege lényegesen eltér a robbanáskori tömegétől.

    A másik dolog, amit rosszul tudsz, hogy az elvi határok, mint a Chandrasekhar-határ, mindig a csillag magjára vonatkoznak, sosem az egész csillagra. A források többnyire pontatlanok és nem foglalkoznak ezzel. A valódi mérethatárok sok mindentől függhetnek, pl. a csillag forgási sebessége, a robbanás típusa, stb. Pl. úgy becsülik, hogy neutroncsillagok nyolcszoros napnyi kezdőtömegű csillagoktól felfelé alakulnak ki (noha a csillag összeomló magjának valóban csak 1.4 naptömegnyinek kell lennie). Fekete lyukak hússzoros naptömegtől felfelé.

    Hozzáteszem, hogy szerencsére, mert ez azt jelenti, hogy egy felrobbanó szupernóva anyagának 90%-át kiszórja a környező térbe, amiből aztán bolygók tudnak kialakulni. Csak a maradék, néhány naptömegnyi anyag "fagy be" a neutroncsillagba.
  • kukacos
    #35
    Pedig világos. Mi nem világos?

    Ami itt fura volt az az, hogy olyan gyorsan omlott össze, hogy fekete lyuknak kéne lennie, de ehelyett valahogy mégis neutroncsillag lett.

    Az állítás az, hogy élete túlnyomó részén olyan nagy volt, ami a fekete lyukhoz kell, aztán a vége felé leszívták, így a bumm csak kicsire sikerült, ezért látunk csak neutroncsillagot - de még elég nagyra ahhoz, hogy neutroncsillag legyen.
  • MasterJay
    #34
    Egyetértek.
    Csak a feltételezés, hogy miért nem az történ aminek kellett volna, azért lehet rossz, mert véleményem szerint a kettős komponens második tagját észlelték volna, illetve az "anyaghidat" is. Ilyen méretekben az már látható szerintem.
  • Kara kán
    #32
    Tehát, 4a naptömegnyi => Tehát, a 40 naptömegnyi
  • Kara kán
    #31
    Nem jól t'od.
    A csillag öregedése nem jár törvényszerűen együtt a robbanással.
    Ha a tömege kb. feleakkora, mint Napé, akkor vörös törpeként akár több ezerszer tovább élhet, mint a Nap, a végén esetleg fehér törpévé alakul. Tehát: kis méret -> hossssszúúúú élet.

    Ha a tömege kb. akkora, mint a Napunké, akkor
    felfúvódik (vörös óriás), majd egy idő után fehér törpévé alakul, majd újabb sok idő múlva fekete törpévé. A világegyetemünk túl fiatal ahhoz, hogy fekete törpék legyenek benne.

    Ha a tömege kb. 40%-kal több a Napnál, akkor elérte a Csandrasekár-határt, és robban. Vagy mint szupernóva, vagy mint nóva. Ami megmarad abból lesz a neutroncsillag. Ez pedig általában forog, és pulzál (-> pulzár).
    Ha a csillag kezdőtömege 2-3-szor volt nagyobb a Napnál, a robbanás után ami marad jobban összeroskad, mint egy neutroncsillag, és ebből lesz a fekete lyuk.
    Tehát, 4a naptömegnyi csillag bőven fekete lyukká kellett volna, hogy alakuljon, ezért csodálkoznak a cikkbéli tudósok, hogy miért nem.

    Ja, még annyit, hogy 120 naptömegnél nagyobb csillagok nem nagyon vannak, mert nem tudnának egybemaradni.
  • pasi29uk
    #30
    Ha neki ez a véleménye írja le.

    Horger Antal úrról sem a Hétfalusi csángó népmesék jutnak eszünkbe... Ki tudja egyszer valamire izomból rátrafál, és húúúúú de híres elismert magasztalt szupernóvában úszó lesz.
    S'akkó végötök lössz mint a botnak.
  • Marshallair
    #29
    nem a mérete miatt robban fele gy csillag vagy lesz vörös óriás, hanem mert eléri " élete" kritikus szakaszát, azaz elfogy az " üzemanyaga" hidrogénje... a magfúzió nem tartható fent tovább, amúgy is labilis folyamat és ezért egyszercsak bumm.. én így tudom
  • kissssss
    #28
    nem még mindig nem szabad narxis félisten is be böfögte hogy nem
  • nlght
    #27
    És mi a helyzet a delfinekkel? :D
  • Kara kán
    #26
    Isten hozott a klubban!
    Normálisabb vagy te, mint az ápolóid.
  • OstOr
    #25
    Ez a tudatlanság felháborító nem hagyhatom szó nélkül, már csak azért sem mert a nemzetközi csillagfigyelő és kutató astófizikai társaság leányvállalatának portása voltam négy évig! Jómagam már 52 éve foglalkozok a csillagászat és a rotációs kapák tökéletesítésével. Benne voltam számos kutatásba mely a fekete lyuk és a politikusok zsebeinek párhuzamos létsíkját kutatta. Dr. Bubo Hubo 1965-ös szakkönyvének társszerzője voltam, ami az atommag hasadását vizsgálta toplessbárba és igen nagy eredményekre jutottunk az öltánc elemzésében félrészegen is!
    Na most, hogy már mindenki tudja ki vagyok, elkerekedett szemeitek előtt feltárom a valóságot, érezzétek megbecsülve magatokat, hogy ilyen nagy történelmi pillanatnak lehetek tanúi.
    Elsőnek is a világegyetemről alkotót képetek hibás! Ugyanis Dr. Huss-konzerv Béla számításai szerint a világegyetem egy tőlünk mintegy egy csiliion tyúklépésnyire levő tejföllel leöntött óriási túros gombóc körül kering. Ez a túros gombócos elmélet tény aki ezt cáfolni merészeli az egy akkorka tahó, hogy még vitába sem érdemes szállni vele. A túros gombóc körül 12 jóllakott napközis dagadt gyerek kering, ezek biztosítják a cukorkészletet a galaxisban. De most nem is a galaxisról szerettem volna beszélni hanem a fekete lyukról. A fekete lyuk elmélete amit a híres Dr. Háromlábú Jóé (angol tudós) szerint a fekete lyuk belsejében egy izgatott házmester van kezében egy villanykörtével aki keresi a lámpát mert a körte kiéget. Most mennem kell mert az ápolok mindjárt visszajőnek, de ha még egyszer kitudok szökni akkor elmesélem miért hullik a hajam.
  • Kara kán
    #24
    De!
  • kissssss
    #23
    nem szabad!!!
  • nextman
    #22
    Pedig igazuk van. Ebből a cikkből is az jön át, hogy fogalmuk sincs, mi történt ezzel a csillaggal.
  • jhetedikj
    #21
    valószínű
  • MasterJay
    #20
    "a hiányzó fekete lyuk rejtélyére magyarázattal szolgálna, ha az előd csillag "megszabadult volna tömegének 90 százalékától még a szupernóvarobbanás előtt." Ezt a fogyást úgy érhette volna el, ha egy kozmikus páros, úgynevezett kettős csillag része lett volna, melyben társcsillaga elvonja tőle tömegének jelentős részét, magyarázták a tanulmány szerzői"

    Jómagam lassan 14 éve foglalkozom amatőr csillagászattal, és ezalatt az idő alatt ragadt rám egy pici elmélet is. A feltételezés első részével kapcsolatban felmerül bennem egy kérdés. Én úgy olvastam, hogy egy csillagból akkor lesz szupernova, ha az elér egy bizonyos tömeget. Ha ezen kettős láthatatlan komponense elszívja az anyagot még a szupernova robbanás előtt (nem is keveset 90%), akkor hogy a fenébe lesz még szupernova belőle? Azt írja a cikk, hogy az előd csillag kb. negyvenszerese a napnak. Ebből vegyünk le 90%-ot. Elméletileg a mi napunk nem robban fel még nova ként sem, csak vörös óriás, kitágul a Mars pályájáig, majd ledobja az anyagot. Szóval most akkor ez hogy van?
  • Kara kán
    #19
    on

    szerintem mérési hibáról van szó.
  • Kara kán
    #18
    Szabad.
  • Lost Lont
    #17
    Szerintem csak fényerőre azonosak a Holddal, méretre azért kisebbek. Persze attól még szép lehet, hogy éjjel is nappal van. :D
  • idebudanemoda
    #16
    "itt kutatnának a bolygon értelmes dolgok után".
    reménytelen, tele vagyunk hozzád hasonlókkal...
  • Narxis
    #15
    Nem szabad.
  • Kara kán
    #14
    Nekem szabad, diódás.
  • Laurion
    #13
    Gratulálok a magyarodhoz, de az kemény dió, nem nehéz... Tipikus hiba, csak akkor ne ossz nyelvtani/stilisztikai észt.
  • Julius Caesar
    #12
    Ne aggódj, majd megjönnek az ilyenek is: "semmit se tudnak a csillagászok, fingjuk nincs!"

    Ja most látom: DeviloftheHell már megtette.

    Nem baj, megszoktuk, elnézzük, csak mondom: vótmá ilyen
  • JTBM
    #11
    Ha egy elmélettel ellentétes mérési eredményt kapnap bizonyos értékrendű tudósok, akkor azonnal hajlamosak valami abszurd feltételezéssel élni.

    Most felbukkant egy nyilván láthatalan társcsillag, ami átszipkázta a nagy csillag anyagának 90%-át, mindezt titokban és álcázva.

    A fekete lyukká robbanó csillagok elmélete nyilvánvalóan hiányos.
    Fekete lyukak léteznek, mert már "láttuk" (nem láttuk, de kitakart/eltorzított más csillagokat) A létrejöttükhöz valószínűleg több tényező kell, mint a tömeg.