239
-
#39 Nem hiszem hogy sok ember van itt aki szeretne lövöldözni, az már más dolog hogy elfogadjuk azt a tényt hogy egy háborúban mire lehet számítani. Senki nem mondta, hogy az amcsik „de jó fejek” voltak. Ez nem mozi ahol jó és rossz küzd, háborúban csak két ellentétes érdek létezik. Ha amcsi katona lennék és rám lő egy gyerek gond nélkül üríteném a tárat. Ha apa lennék, aki így veszti el a fiát pusztítanék ahogy tudok. Ennyi, aki ott van saját okkal cselekszik, szó nincs arról ki a jó vagy rossz, van olaj, tömegpusztító fegyver vagy bármi más. -
#38 Ti mit éreznétek, ha egy családtagotok egy hasonló helyzetben biztonságosnak vélt helyen lenne és egyszer csak 4-5 db 30 millis páncéltörő lövedék zúzná szét a testét egy Apache chaingunjából? Marhára örülnétek mi?
Mit éreznék? Az, hogy egy biztonságosnak vélt hely, az akkor biztonságos, ha tényleg az is. Hány turisztikai iroda szervez Irakba turistautat? Nem volt kötelező odamenni a sajtósnak. Az ilyenért elég sok pénzt kapnak. Ja, hogy a pénz ekkora úr? Joe baka mennyiért is viszi vásárra a bőrét? Ráadásul őt vezénylik és nem önként dönt.
Én azt gondolnám, hogy kedves rokonom idióta volt, hogy háborús övezetbe ment. A veszélyek ismertek. -
gombabácsi #37 "Jól beszótam a tévé előtt, mit hogy kell csináni".
(De azért örülök hogy vannak józanabb emberek is itt az sg-n.) -
Jamaha #36 Úgy látom itt szinte mindenki szeret lövöldözni. De kíváncsi volnék, mit szólnának egyesek hozzá, ha mondjuk egy számukra nem kedvező választás után, mondjuk magyarország politikai célponttá válna és ide is bevonulna a a drágalátos amerikai rendcsináló hadsereg? Természetesen ez durva fikció, de 2003 óta mi a fenét keresnek még mindig irakban? Hol vannak azok a állítólagos tömegpusztító fegyverek, melyek miatt lerohanták megint? Saddamot nem sajnálom, hogy eltették láb alól, de csodálkoznak, hogy az arab világ hócipője tele van az amerikaiakkal? Szerintetek a videón szétlőtt emberek családja mit érezhet? "Jaj de jó, a hős amerikai katonák rendet tesznek?" Ti mit éreznétek, ha egy családtagotok egy hasonló helyzetben biztonságosnak vélt helyen lenne és egyszer csak 4-5 db 30 millis páncéltörő lövedék zúzná szét a testét egy Apache chaingunjából? Marhára örülnétek mi?
Ráadásul egy Apache pilótája fél egy AK-tól? amikor azon a gépen még a rotorlapátok is kibírják a 23mm lövedékeket? Akkora távolságról egy feltételezett RPG meg mit ér ellene? Az nem irányított fegyver, a helikopter meg állandóan mozgásban volt. Ez értelmetlen állati mészárlás. Kurva amerikaiak azt hiszik, nekik már mindent szabad. -
#35 Nekem egy négyéves kisfiam van egyébként,úgyhogy rohadtul durva volt számomra ez az egész dolog.Az amcsi katona kezébe a széttlőtt gyerek...borzasztó -
#34 A háborút csak megnyerni lehet, jól, humánusan, igazságosan csinálni nem. Sajnos a civilek sem lehetnek biztonságban. Nem csak Irakban, de a világon nem volt még olyan háború ahol a lakosság egy pillanatra is biztonságban lehetett. Aki ismeri az ottani harcok hogy zajlanak, tudják hogy rengeteg támadás a civilek közt rejtőzők felöl érkezik. Ha ott lennétek, két perc alatt elfelejtenétek minden emberséget. Ha óvoda alá telepítik a fegyverraktárt, vajon mi a teendő? Ha 12 évesek lőnek rád? Tény hogy mindkét oldal alkalmazkodik, és ez csak nagyobb káoszt okoz.
Ami a felelőségre vonást illeti, azért marad el, és próbálják eltusolni az ügyet mert nem lehet úgy harcba küldeni a katonákat hogy minden pillanatban a hadbíróság és a bekapott találat közt kelljen egyensúlyozniuk. Békében élők, saját normák szerinti ítélete, abban a környezetben /sajna/ elég nevetséges.
-
#33 A másik gond ezzel az egésszel az hogy amíg az emberek csak statisztikát látnak ebben az őrületben addig nagyon sok ártatlan ember fog még meghalni(pl az olajért mert szerintem ezek azért vannak ott)Ugyan ezt csinálják az izraeli kollégáik is csak ott másra hivatkoznak. -
#32 Ahogy néztem képeket simán szélesedhetnek az elülső végükön is állványodafogó,célzó és miegymás kiegészítő miatt. A hátulsón mindegyik szélesedik.
Itt egy oldal ahol vannak képek: oldal -
GabiWong #31 Usrael Terror Forces -
wednes #30 Én bevállalnám. :)
De nem ezzel van a gond már 5x leírtam. Azt, hogy az eset után ugyanúgy állították, hogy fegyverek voltak. Magyarul ahogy adler30 is írta eltussolták. -
#29 "Hát nem értek annyira a fegyverekhez, de létezik 40cm-es RPG, ami szélesedik a kilövő nyílásánál? A videón elsőre látszik, hogy nem méteres hosszú, és hogy a fala nem párhuzamos."
Amikor a sarkon van akkor csak a kb negyed másodpercre látni a vége fele ,hogy az egy rövid tárgy. Előtte nem látni milyen hosszú, mert eltakarhatja az épület. A másik fele, sem szélesedik? Ha éppen tölti, akkor nem biztos ,hogy kilövő nyílás van a távolabbi végen, mondjuk elvileg az a helyes használat ha igen szerintem... + nem biztos, hogy hagyományos rakétavetőt használ minden lázadó. -
tbundy #28 ha az életetek múlna egy ilyen felismerésen, kíváncsi lennék, hányan vállalnátok be, h azok csak fényképezőgépek, és állványok. -
Foga #27 Szerintem a helikopter kamerájának a képét a központban is látják. -
#26 Nemhiába ültek rajta éveket.Ezek a hazug disznók mindent eltussolnának.Ha tévednek,ismerjék be.Ha a tehcnika nem totálbiztos azaz vagy látom vagy nem,akkor ne az ártatlan emberek szívjanak miatta.Mert utánna könnyű azt mondani hogy bocs tévedtem,de a halottakon ez már nem segít.Ezek még mindíg nem fogják fel hogy a világ nem játszótér.Nemsokára majd egy óvodát fognak lebombázni mert valaki fotózni meri őket. -
Foga #25 Nekem kettős érzésem van a videóval kapcsolatban...ez első támadás szerintem teljesen ok. Amikor kinézett a fickó a ház mögül, tényleg olyan volt mintha lőni akarna. Ráadásul látni, hogy a helikoptert nézi, tehát tudták hogy bajba is kerülhetnek.
Az autóra való támadás, amikor a sérültet akarják elvinni, az nagyon nem szimpatikus nekem. Bár neccesen de megmagyarázható.
Az hogy a gyerekekeet otthagyták az viszont simán katonai bíróság...sztem egy halom egyezményt megsértettek vele...
Mindamellett ha az amcsik itt lennének én még valami rokonomat is kinyirták volna, sztem én is gerillaháborúba kezdenék. Szal teljesen megértem az ott élőket is.
Szerencsétlen eset...ahogy mondani szokták...háborúban bizony lőnek. -
Praetor #24 Hát nem értek annyira a fegyverekhez, de létezik 40cm-es RPG, ami szélesedik a kilövő nyílásánál? A videón elsőre látszik, hogy nem méteres hosszú, és hogy a fala nem párhuzamos.
A szódásüveg alja szemüvegű emberkéket ki kéne szűrni az ilyen jellegű katonai tevékenységből. -
wednes #23 Szerintem a pilóták tisztába voltak a helyzettel. Olyanokat is mondtak, hogy lőnek rájuk. A jajveszékelés meg a rádió másik végén lévő tisztnek csapták, aki semmit se lát az esetből csak a 2 pilóta "megfigyelésére" hagyatkozva adja ki a parancsot. Közelbe nem volt csapat, a helikopter nem volt veszélybe, nem is látták a földön lévő emberek. Mégis azt állította a pilóta, hogy lőnek rájuk. -
wednes #22 "középsőnél a hosszú cső vastagabb és nagyobb, tehát az simán RPG lehet"
Igen lehet látni, hogy 3 rúdból álló valami, magyarán egy fényképezőgép állvány.
De nem is ez a lényeg. Ez az eset 2007-ben történt. És csak most került elő ez a felvétel, azt nem tom, hogyan. Megszerezték feltörték tajta a kódolást. Eddig a pillanatig 2 éven keresztül az USA hadserege azt állította MIDENKI fegyveres volt. Géppuskák és gránátok voltak a holttestek mellett. Nem azzal jöttek, mint itt most a fórumba, hogy elnézték, meg ez háborús övezet. Azt mondták igen ott MINDENKI fegyveres rossz fiú volt. Erre most került elő ez a felvétel. A teljes felvétel egyébként 40 perc, ez össze van vágva. Sokkal több idő telik el még jön a furgon, a család éppen különórára vitte a 2 gyereket és meglátták a földön a sebesültet. Nem is tudták, hogy előtte mi történt. -
#21 Hát azért a terropisták sem járkálnak fegyverrel a kezükben az utcán, úgy mint aki éppen most jön haza a munkából. Eldugják azt és csak akkor viszik magukkal ha azzal céljuk van, akkor meg nem így nyugisan járkálnak. Nem látod te azt ,hogy náluk van, csak ha használják.
Valszeg a sarkon lévő fotós verte ki a biztosítékot, hallani a pilóta hangján is, hogy nagyon megijedt, hogy RPG. Másodszor megnéztem azt a jelenetet és még mindig rohadtul összekeverhető egy éppen RPG-vel tüzelni készülő emberrel. Csak hát akkor nem gyülekeznének mögötte az emberek. Úgy tudom nem jó ha mögötte van vki amikor elsül. Meg rádióba mondták neki, hogy nincs emberük a terepen, akkor kire lőhettek volna? Mondjuk az iraki rendőröket nemtom beleértette abba, hogy nincs emberük. Tele van hasonló logikai összefüggésekkel, amiből lehetett volna következtetni ,hogy sima civilek, mondjuk azért bevetésen nem képes annyira tisztán gondolkodni az ember. -
#20 Utólag monitor elől kurva könnyű... -
Borg #19 Amikor azt mondja, hogy hes got a weapon too, akkor a hátul érkező 3 embernél egyértelműen gépfegyver van, és nem kamera. Sőt, a középsőnél a hosszú cső vastagabb és nagyobb, tehát az simán RPG lehet. Innentől kezdve a csoport ellenségnek tekinthető, és annak is tekintették a saját érdekükben. Az, hogy volt ott 2 kamerás faszi, a kutyát nem érdekli ilyen helyzetben. -
#18 nézzétek meg jobban a felvételt 2 emberkénék nem kamera ,hanem gépisztoly van amit jol láthatóan lóbálnak,egynél meg tuti nem kamera van hanem rpg,vagy csak én nem láttam még rpg kamerát? -
#17 Ennyi erőből mindenki fegyveresnek számít ha van a kezében valami,és ki lehetne lőni a nyílt utcán.Civilek főleg GYEREKEK megölésére pedig nincs mentség!!Felelőtlen vagánykodó szemétládák. -
wednes #16 És te hol láttál RPG-t? -
#15 Felületes matekkal kb 1,6 km távolságból lőttek. Ilyen sugarú körnél a helikopter minden volt csak lassú mozgású nem. Az pedig sajnos nem látszik az emberek viselkedésén hogy civilek, vagy ellenséges katonák, akik nem számítanak támadásra. A sarkon kileső fényképész pedig összehozta a lehető legrosszabb mozdulatot. Olyan környezetben, ahol naponta támadnak a katonákra civilnek öltözöttek nem hiszem hogy sok katona hajlandó kockáztatni. Lehet vitázni, hogy ez kinek a hibája.
Mindenkit úgy fogadnak Irakban hogy : „A túléléshez az kevés hogy nem vagy ellenség, már akkor bajban vagy ha azt hiszik rólad.”
-
#14 te ezt honnan láttad,mert én nem láttam mentöautót -
wednes #13 Hát ha 2 fényképezőgépet, megy egy fényképező állványt fegyvernek néznek akkor, lehet őket fegyvereseknek hívni.
A hivatalos álláspont szerint, amíg ez a felvétel nem került elő azt mondták MINDENKINÉL volt fegyver! A pilóták olyat is mondtak rádiózás közbe, hogy "tüzet nyitottak rájuk" meg "tovább folytatja a tüzelést". A kamerával meg sokkal jobban be lehet zoomolni, ami a helikopteren van. A rádiózást hallgatva a pilóták lőni akartak mindenképp. -
#12 Én nem értek egyett az erőszakkal,a háború az háború,az amerikai hadsereg meg nem egy humanitárus szervezet.Az most abbol a szempontbol ,hogy amcsiknak mi keresni valója van ,ebben az országban az most másodlagos.
Tudjuk és tapasztaltuk ,hogy a teroristáknak milyen módszerekkel operálnak,a katonasággal,és a civilekkel szemben.(Azt hogy ,néha civilek is áldozatul esnek,szerintem nem kirívó eset)a második világháború végén Nagyapám egész családját az amcsik bombázták halálra a Pongráci úti lakotelepen szárnyasbombákkal....... (légópincébe csapott be ,ahol a nők és gyermekek voltak)
Ez most szerintem azért más,ők otthon voltak,és nem az utcán,nem fogtak fegyvert,úgy mint ezek a bagdat-i emberkék,ha jól kivettem RPG,és valami kézi fegyverek is voltak náluk.
1 mi a szart kereset ott egy civil kocsi(kicsit maguknak keresik a bajt)
2 A hülye kockáztassa a saját gyereke életét.
3 nem kellene ilyenek bemutatni itt sg-n,meg sehol sem
4 ez nem az RTL clubb,ne csak negatív hírek legyenek,már itt kezd hasonlítani a hiradóra ,amit szerencsére jó ideje nem nézek....
(szenzáció hajhászás,hadjuk már légyszives,mit keres ez a hír itt az SG-n?????)
-
Borg #11 Azért túlzásokba se essünk. Háborús övezetben felfegyverzett emberek mászkálnak, mégis mit várnak, nem lőnek rájuk ha kiszúrják őket?
Viszont az, hogy utána a segítségükre siető mentőket is kilövik, elég durva.. -
#10 Az embernek fölforr az agyvize amikor azt látja hogy félkegyelmű elkényeztetett amerikai taknyosok céltáblának használják a civileket különösebb következmények nélkül.Simán lehet látni hogy civilek pedig nem vagyok lövész. -
pasi29uk #9 Nekünk is tök jó volt, hogy itt voltak az oroszok... aki nem tudná: annyian voltak, hogy lakótelepek épültek nekik... -
#8 Nem kötelező háborús övezetbe menni forgatni
-Szerinted a két gyerek és a többi civil is ott forgatott,vagy csak viccből megengedték hogy miszlikbe darálják őket?Meg a többi több száz embert?
-
#7 Mo. jelenleg nem háborús zóna. Irak az. Akik kimentek tudták. Ennyi. Felesleges ilyen hülye hasnolatokkal jönni. -
andersh #6 gondolom nem hallottál még arról h ironikus megjegyzés
az a helikopter meg jó messze lehetett, kellett vagy 1-2 másodperc míg odaérnek a golyók, direkt jóval mellé is célzott a lövész.
Egyébként tényleg jól lőtt. Kilométeres távolságról van szó. -
#5 Azért szar lehet civilnek kinéző terroristák ellen harcolni és közbe kiválogatni közülük akik nem ellenséges elemek. Gyakorlatilag állandóan ébernek kell lenni, szinte mindenki potenciális veszélyforrás. Egyszer benézed és mégis álcázott rpg volt nála, akkor szevasz.
De azért jó lett volna ha kicsit komolyabb kiképzést kapnak, hogy megkülönböztessék a nem terroristákat, hogy ne kelljen gondolkodniuk, mert bevetésen az nem megy olyan jól. Én pl nem láttam senkinél AK-t, de szerintem tudom mit néztek annak. Amikor a fotós guggolt a saroknál, az viszont tényleg tűnhetett RPG-nek és gyanúsnak. De ezen kívül a viselkedésük sem utalt arra, hogy terroristák lennének. Legalább annyit megért volna, hogy kicsit jobban szemügyre veszi őket. Amikor másodszor tüzet nyitottak, az viszont teljesen indokolatlan volt az én szememben. -
#4 Molni te egy mekkora gyökér szar vagy!
Ha itt lenne a dolog magyarországon a házad előtt, akkor is ilyeneket mondanál?? -
Cat 02 #3 Ha Mo.-n lennének terroristák és helyettük téged lőnének le, lehet te is mérges lennél. -
#2 Tálibok is szeretnek figyelmeztetni mielőtt akcióznak
Nem tudom, hogy ezt a butaságot honnan vetted. A felrobbantott IED és egyéb lestámadások biztos ezt támasztják alá...
Miérlt hiszi azt a sok gyökér újságíró, hogy press igazolvány a nyakában sérthetetlenné és 100%-ig azonosíthatóvá teszi őket.
Nem kötelező háborús övezetbe menni forgatni. Aki ugrik, néha bukik. Nem kellene sírni. Tény, hogy elkúrták, de nem is mindennap történik ilyen. -
#1 Gratulálok a cikk tárgyilagos leközléséhez! :S Az az apache km-ről lőtt. Nem is láthatták honnan lőtt. Figyelmeztetőlövés? Tálibok is szeretnek figyelmeztetni mielőtt akcióznak. Nem védem a pilótákat, szokás szerint a vezetés nem látta a storyt, vaktában adtak parancsot.
De nem erre kéne reagálni, mert a legtöbb hírportál úgy hozta fel ezt a hírt, hogy úgy beszélnek benne, mintha csak videojátékot játszanának. A videojáték olyan mint a háború, nem fordítva. A pilóták valszeg komolyan FPSeznek Irakban, miközben szól a bumm headshot! felkiáltás. Reális.