4740

civilizationbanner.jpg

Sid Meier's Civilization
  • Lacee
    én régebben azt csináltam, hogy a lényeget irányítottam kézzel (városok környéke, összekötő utak, nyersanyagok), aztán a "fölösleges" munkásokat szabadon eresztettem, csináljanak ami jól esik. Simán lehet hogy rossz taktika, de így tűnt a legegyszerűbbnek :)
    hát itt már nem ez lesz, úgy tűnik.
  • dronkZero
    Na egyébként pont ez az a része a játéknak, ahol lehet SOKKAL jobban csinálni az AInál, sztem a legnagyobb hiba, amit Civben el lehet követni, az az automata worker.
  • Lacee
    akkor maradok a kézinél, köszi... reméltem, hogy okosabb lett a 4-hez képest a worker AI, de nem úgy tűnik - a "mindenhova trading postot" baromi idegesítő.
  • dronkZero
    Be lehet állítani, hogy kész imprúvmentet ne építsen át. De meg még úgy is segghülye, és többet árt, mint használ, szerintem ne legyél lusta kézivezérelni...
  • Chris
    Hihetetlen idegesítő az automata worker, minden farmot trading post-ra épít át és az sem zavarja ha körönként +50-60 goldot abszolválsz. Jó lenne ha mondjuk az adott város célkitűzései (food, production, stb.) befolyásolnák a területére épített tile improvementek átalakítását is.

Más, universitynél vajon szánt-szándékkal rakták be, hogy minden egyes dzsungel után +1 science jár? Nem emlékszem ilyesmire korábbról, talán a kutatásoknál volt vmi ami hozott egy ilyen passzív bónuszt.
  • apedro
    Igen, nekem is sok időmet el fogja venni, amíg az asszony eltűri. Pont ez a gondom, hogy már nem áll annyi idő rendelkezésre, mint boldog tinédzser meg egyetemista koromban. Nincs idő tesztelni - másra kell -, így sokszor inkább kérdezek vagy gyorsan rákeresek a neten.
    Persze, nem sírom vissza, mert szép volt jó volt, de a "most" is szép és jó.
  • Molnibalage
    Én gyak. soha semmilyen játékban nem fogadtam szót a "segíségnek". A teljesen hülye és abszolút kezdőknek adnak támpontot.
  • dronkZero
    Én "a másik"-ra gondoltam, két haverral játszottuk a civet és beszélgettünk róla rendszeresen, és amire nem jöttünk rá, az bizony kimaradt.

Szerintem még mindig a legjobb része egy játéknak az ismerkedés időszaka, főleg egy stratégiánál vagy egy összetettebb sandbox játéknál, és ez a civ5 elég bonyesz ahhoz, hogy érdekes legyen kitapasztalni.
  • apedro
    Azt, hogy nem volt játékipar, természetesen mai viszonyok között értem, megspékelve a 80-90 évek magyar viszonyaival, amikor eredeti játék elvétve volt csak az országban.
  • dronkZero
    Na igen, nem szabad figyelembe venni a "segítséget". Gyakorlatilag mindig mindenre tesz javaslatot a gép: hová tedd a várost, mit csinálj a workerrel, melyik technológiát válaszd, mit építs a városban, stb.

Viszont ha ezeket a tanácsokat megfogadom, akkor miben különbözök egy AI pléjertől?
  • apedro
    A régi időkben tényleg az volt a csodálatos, hogy a játékokat fel kellett fedezni. Ez részben azért volt, mert az ősidőkben olyan, hogy számítógépes játékipar még nem létezett. A civ 1 is lényegében egy garázsprojekt volt, főleg mai szemmel nézve. Nem készültek játékleírások, mert nem az volt a cél, hogy minél több embernek el lehessen adni a minél nagyobb bevétel érdekében. Hobbiként, alkotói örömmel készültek a játékok, a játék élvezete volt a középpontban, aminek a szerves része a felfedezhetőség, a kijátszás. Szép idők voltak. A civ sorozat azért jó, mert bár nem mentesülhetett a mai viszonyok hatása alól, valamit megőrzött a fenti feelingből.
    A másik, hogy nem volt net, így fórum sem, ahol több tucat ismeretlen krapek az ország különböző részéről azonnal megossza a tapasztalatait. Nehéz ennek a lehetőségnek ellenállni.
  • Molnibalage
    És soha semmit nem bíztam az automtára. Minden felderítést, munkát én csinálok meg. Ne akarjon helyettem gonolkozni, mert az úgysem fog menni...
  • BladeW
    F2-F9-ig próbálkozz, meg fogod valamelyikben találni a supply-t.
  • Lacee
    szerintetek az auomatára állított worker felújítja a sima utakat vasútra, vagy ezt kézzel kell megtenni?
  • dronkZero
    Azon gondolkozom közben, hogy ennyi infót, amit itt összehordunk, anno a civ1ről kábé egy év alatt lehetett kitapasztalni...
  • Molnibalage
    A vasútépítéshez villámgyorsan legyártottam 4-6 db-ot. Aztán mennek a levesbe. Addigra már szinte készen van minden.

A gép az egységfenntartás és gyártás terén mintha 4. szinten is már erősen csalna... :(
  • dronkZero
    Na én meg ezt a "supply szám"-ot nem találtam / nem vettem észre. Hol van?

Sztem nem a gyártás-felszámolás a megoldás, azt nem szabad, bukott kalapácsok nem jók sosem. Akkor inkább érdemes eleve keveset használni... Nekem nem volt sok munkásom, az utolsó körig volt mit csinálniuk. Lassan szerzik a területet a városok, mindig van hex, amit művelni kell, nem beszélve a kampányszerű vasútépítésről, szén-, alumínium- és uránbányákról, olajkutakról.

Disband szerintem csak és kizárólag a csőd előtti utolsó pillanatban elfogadható.

Viszont ha ez a sok worker csődbe visz, akkor ez kicsit más megvilágításba helyez dolgokat. Amikor Egyiptom megtámadott, és elfogyott a támadó serege, akkor még szállingóztak a területemre munkások. Nem értettem, mit keresnek ott, messze volt Egyiptom. Lehet, hogy direkt küldte őket a genyó, hogy csődbe vigyen?
  • Molnibalage
    Ezt is vizsgáltam. Nem tudtam értelmezhető korreálicót találni.
  • apedro
    Sajna, a 233 oldalas manual érdemi infót nem tartalmaz az egység fenntartás költségeire. Csak annyit, hogy van és hogy nehézségi szint függő.
    Én a magam részéről mintha azt is tapasztaltam volna, hogy a kulturális határon kívül állomásozó egységek fenntartása drágább, mint ha határon belül állomásozik.
  • sirdond
    ezt én is alátámasztom
    nekem alig 1-2 worker van talonban, attól függ mennyi város van
    az elején kell sok,de utána felesleges,csak az aranyat viszik
  • Molnibalage
    Egy biztos. MOD alapnak a Civ V sokkal jobb.
  • Molnibalage
    A supply szám lehet a kulcs. Régi civben megérte tartalékolni a workereket. Itt nem. Ha kész a meló, azonnal felszámolni őket, kurva drágák!
  • Kmarha
    egyet értek. Az alapok nem rosszak, innen már csak fejlődni lehet :D meg várom az első jobb mod-okat is!
  • apedro
    Hát, nyilván játékstílus függő, de én a vallási civicsek nélkül nem tudtam játszani, ezek némelyikéhez nem ártott, ha van államvallás, és az minél több (legjobb ha az összes) városodban elterjedt. Volt olyan játékom CIV IV-ben ahol nem tudtam egyik vallást sem kifejleszteni, de akkor meg alig vártam, hogy valamelyik vallás felüsse a fejét a városaimban. A diplomáciai viszonyban is meghatározó volt vallás. A nem azonos vallású népepl szemben kapásból -4 jelentett a relationsban. Az sem volt mindegy, hogy a felfedezett vallás főépületének megépítése után (erre a great prophet volt képes)minden azonos vallású város után +1 arany járt. Az iszlám feltalásáa után felhúzható Minaret bonuszáról nem is szólva.
  • BladeW
    Csatlakozom, nekem szórakoztatóbb ez a rész, mint a 4 volt, bár nem vagyok híve a mostani "butítsunk minden játékot" trendnek. Sőt az AI képes kihívást nyújtani a modernebb korokban is, szerintem itt nem dől el az egész játék a középkorban.
  • dronkZero
    Ja, mert Firaxisék így csinálják. Majd két év múlva ilyenkor lesz "kész" a játék. Kap még másfél tucat lídert és népet, plusz két komolyabb játékmechanikai újítást, és akkor lesz majd teljes értékű Civ.
    Ez már az ötödik rész, megszokhattad volna, hogy az első kiadás mindig csak egy váz. Nézd meg a vanilla Civ4-et a Beyond the Swordhöz képest, ugyanez várható most is.
  • Kmarha
    na végre sikerült egy jót játszanom. Sajnos ez csak normál léptékü játék során jött össze, Epic és Maraton esetében sehogysem akart.

Sikerült egy egész jó civilizációt létrehoznom. Volt katonai ereje, nyersanyag, luxus cikk, szépen kapta a kultur pontokat is, halad előre a tudományok terén (bár ez még mindig nem olyan ütembe mint szerettem volna). Észak és délről a tenger, kelet és nyugatról pedig 1-1 hiperaktiv birodalom korlátozta mondjuk a mozgásszabadságom, de nagyon nem zavart, mert 4 városnál több csak rontott volna az akkori gazdaságomon.

Éreztem, hogy a végén mindkettővel harcolnom, mert egyre bunkóbbak lettek, és ott parádéztak katonáikkal a határomon. Mivel nem akartam nagyon felborítani az egyensúlyt, csak védekezni való hadseregem volt. Ő viszont valami hihetetlen mennyiségű katonával támadott meg, mint az árvíz úgy tört be a területemre. Pár kör elkeseredett védekezés és a szélső szárnyak kostolgatása (főleg íjászokkal) után, kénytelen voltam kivonulni az ostromlott városomból (szerencsére 1 helyre koncentrálta a hadseregét, így a birodalmam viszont meguszta), megerősíteni a maradék 3 városom, és eszeveszett egység gyártásba kezdtem. Az egész gazdaságot feláldoztam rá, ez a második háború végére később meg is mutatkozott.

Egy rövidke határmenti védekezés után (nagyon nem támadott tovább, csak ült a babérjain) már meg is volt a támadó seregem, és elindultam. Közben folyamatos utánpótlás, és viszonylag türhető időn belül visszaszereztem városomat, lezúztam seregét és elindultam a 2. legnagyobb városa felé. Kicsit túlzásba vittem az egység gyártást, és visszakapta a megállíthatatlan hadsereg hullámot, röpke időn belül átmassiroztam városán. Csak én azonnal elindultam a fővárosa felé.
    A régebbi Civekben volt az a taktikám, hogy erős védekező egységekkel elvonom az ellenség figyelmét valahol a határ szélén, addig egy kicsi de erős és gyors támadó különítménnyel beveszem a fővárosát, mert onnantól a birodalom jó esetben darabbokra hullik. Gondoltam itt is az lesz a gyenge pont.
    Ahogy körbevettem 3 rétegben minden irányból a fővárosat, megadta magát. Az összes városát, pénzét nekem adta a békéért, és fővárosáért cserébe. Megadtam neki amit akar, így most van egy kis Sumér rezervátum a birodalmam közepén.

A gyözelmet szinte azonnal követte a nyugati szomszéd hadüzenete. Ez a háború már kevésbé hasonlít villámháborúra. Elfoglalja a városom, visszafoglalom, elfoglalom egy városát, visszafoglalja, de nagyjából haladok előre. De a gazdaságom már most romokba.

Mindig van valami csel, amivel egyenesbe tudom hozni magam (termelés átcsoportosítása: egyik körbe kaja, másikban arany, harmadikban nyersanyag, vagy kifejlesztettem a piacot, policy-k használata, kereskedelem stb), de most már kéne egy kis tűzszünet hogy helyre tegyem a dolgokat. De végre ettől függetlenül mégis csak fejlődök háború mellett is, nem úgy mint amikor maraton játékmenetben probáltam úgyan ezt. Akkor vagy fejlődtem, vagy harcoltam. A kettő együtt nem ment

Szó mi szó, így tetszik a játék :D
  • dronkZero
    Nem, tuti nem 1 arany. Én a játékom vége felé eléggé becsődöltem, disbandolni kellett egységeket.
    Viszont biztos, hogy van benne valami trükk. -23ban voltam, disbandoltam egy cavalry-t. Lett -8. Aztán disbandoltam még egyet, ugyanabban a körben, és nem változott semmi.

Lehet, hogy a városok eltartanak egy egységet, vagy valami ilyesmi?
  • Molnibalage
    Nekem ez az egy, amit abszolúte nem hiányzott. Szinte soha nem használtam őket semmire, mert úgysem én találtam fel őket, ezért terjeszteni sem volt érdemes. Persze hab a tortán lenne, ha visszajönne.
  • apedro
    Persze, van néhány dolog, ami hiányzik a civ IV-hez képest. A vallás pl. ilyen számomra. De abban bízok, hogy az új mechanizmusok majd feledtetik mindezt. Egyenlőre látok erre esélyt,a többi meg eldől pár tucat játékóra után. AZ biztosnak látszik, hogy a CIV V szociális rendszere mellett a CIV IV vallása nem férne el.
  • sirdond
    minél fejlettebb annál több aranyba kerül. egy warrior lehet,hogy csak 1 arany körönként, de egy muskétás biztos,hogy nem
    ha valaki talál pontos infót, hogy mi mennyi, az engem is érdekelne
  • KingPunisher
    Hát 7 unitom van és 13 arany a fenntartásuk ^^ ezt szerintem ugy "kifelejtették" egységekre lebontani. No mind1.
    Megmondom Őszintén én meg civ 4 után ámulok és bámulok, hogy lehetett ennyivel jobb gamet csinálni. Respect az alkotoknak.
  • hooah
    Hát az őszintét, megmondva ez az új ciV valahogy nagyon nem az igazi, a IV után. Pedig meg akartam venni, mint nagy rajongó, de annyi minden hiányzik belőle.
  • KingPunisher
    Jovan azt én is látom ^^ de ott kurvára nem írja hogy az adott sereg mennyi aranyba fáj nekem körönként.
    Amikor meg legyártok 1 unitot ott sem írja hogy lesz fenntartási költség, viszont összesítve mutatja mennyit pénzt visznek el..
    Bár lehet minden egység 1 arany majd kitesztelem.
  • dronkZero
    Ja, hát EGY embert találhatsz maratoni játékra, mi is játszottunk már ilyet. Sőt, még hosszú játékot 2v2-ben ismerősökkel is. Talán még 3v3 is volt. Ha meg van szervezve, akkor bármilyet lehet játszani, persze.

De a "hostolok egy játékot, aztán majd jönnek public népek" hozzáállással hosszú, nagy térképes meccsbe nem lehet belekezdeni.
  • dronkZero
    Nekem kifolyik a szemem a "stratégiai" nézettől. Mondjuk a túlságosan kizúmolt 3D-s nézettől is. Túl sok a vizuális információ...
  • dronkZero
    Út fenntartása EGY arany per hex, vasút meg kettő.
  • sirdond
    a kultúra bónusz sem, arról nem is beszélve,hogy unhappinesst termelnek, ha meg szövetséges, akkor happinesst
    de igazából máshogy játszunk, szóval mindkettő lehet jó megoldás
  • Molnibalage
    Bátyus CiV IV + ROM komobóval nagy téréképen és normal game speeden hónapokig tolta egy olassz sráccal.
  • Molnibalage
    Ezt sem találtam meg.

További érdekes negatívum, hogy a katonai egységek listájával nem találhatsz meg egyésget, nem visz oda.

Épíettem két vadászt, de szőrén szálán eltátnek mikor küldetésre küldtem őket, pedig nem lőtte le őket semmi. Nem tudtam újra rájuk kattaintani. Egyelőre nem vágom, hogy miért.

Az F10 nézet meg egy álom. Szupergyors és kellően szép. Jobban átlátható és kevésbé erőforrásigényes, mitn a csilivi grafikai felület.