35802
-
#12594 legyen
"Nintendo és Euro Truck Simulator humor 1.0"
-
#12593 nemá, ha kocka humor lesz ide fog járni az összes nintendos buzi, és nem fogunk itt elférni :( -
#12592 2 -
#12591 2 -
#12590 tirexi vs geo: az elvetemült kockák -
#12589 2. -
#12588 legyen pc humor 1.1 -
geo91 #12587 ha van valami más ötletetek a címre, szavazhattok arra is. -
#12586 én is úgy vagyok hogy jónak tűnt, de furcsa lenne a "kockahumor", szerintem pc maradjon, az 1. -
#12585 1 -
geo91 #12584 nem tudom hányadszorra nézem ezt, de még mindig szakadok :DDDD -
geo91 #12583 nagy csata lesz, érzem :D -
#12582 1. -
#12581 én nemtom...a kocka humor furán hangzik...nemtom...maradjon a pc...:D 1 -
#12580 2 -
geo91 #12579 MI LEGYEN A TOPIK NEVE?
Opciók:
1. Maradjon PC HUMOR.
2. Legyen Kocka Humor.
A szavazás ideje ~24 óra, holnap éjfélig lehet szavazni. -
geo91 #12578 -
#12577 koknúb -
#12576 meg a "kok geci" -
#12575 -
Pio #12574 A f*szt nem azt jelenti, hülyeséget beszélsz! :D -
#12573 nem is cáfolatként írtam :)
(a "Válasz 'x' üzenetére" nem azt jelenti, hogy "Én most jól megmondom neked, hogy hülyeséget beszélsz") -
Pio #12572 Amúgy alapvetően pont ugyan ezt írtam én is... :) -
#12571 Főnököm ugyanígy járt. :)
2 vinyóból lett 1 jó. -
#12570 ezt konkrétan Kürti Sándor (az egyik alapítóatyja a cégnek) mesélte, hogy ezeka náluk rendelkezésre álló technológiák - persze, nekük is sokkal kevesebb a dolguk akkor, ha nem történt felülírás, és egy átlag ember számára pedig szinte megfizethetetlen az, ha egy többször felülírt állományt próbálnak meg visszaszerezni - de megpróbálják, ha megfizetik.
És ahogy írtam is (és ami látszik a leírásból), az kevésszeri 0-s felülírás az, ami nagyjából konzisztens adatokat tart meg - ha egy bármilyen adattal történik felülírás, akkor csak az "oldalra csúszott" maradványokban lehet reménykedni - az meg nincs sok. -
Pio #12569 Igen, ez már jóval reálisabban hangzik, ilyen esetekben tényleg hatékony lehet az adatmentés. :) -
#12568 jól hangzik :) -
#12567 meg is kérik az árát :)
Amúgy a technológia lényege hasonló a memóriakártyáról és az optikai tárolókról mentésnél is.
A legtöbb esetben egyébként a "vinyóhalál" az elektronika és/vagy az olvasófej problémája, ami nem igényel ekkora beavatkozást - kicserélik az elektronikát, vagy tisztaszobában kiszedik a sérült fejet és beraknak egy másikat, és onnantól egyszerű a feladat. A lenti profi technológiákat csak akkor veszik elő, ha komolyabb baja esett a rendszernek - pl. széttörtek, megégtek a lemezek, vagy egyéb, komoly sérülés van.
De elektronika cserével pl. mások is mentenek adatot (én is vettem már Vaterán úgy vinyót, hogy csak az elektronika miatt, és vittem egy másik céghez - ők összepasszolták a hulla vinyóval és már húzták is le róla az adatokat - itt az volt a móka, hogy találni kellett egy azonos sorozatszámú másik vinyót :) - amit valószínűleg ugyanakkor - 5-6 éve - gyártottak. Imádták a hirdetést feladók, mikor 16 jegyű számsorokról faggatóztam :) ) -
Pio #12566 Szerintem jó ötlet lenne. -
Pio #12565 A hangsúly a "Ha a felület nem íródott felül" részen volt. És még úgy kábé 20 helyen van a honlapon ilyen-olyan utalás elrejtve a honlapjukon arra, hogy ha felülíródott, akkor szopóágra kerültél.
Szerintem amit leírsz, az egy szép elmélet, de a gyakorlat nagyon messze van attól, hogy tényleg komoly mértékű adatmentést tudjanak ilyesmik alapján végezni. Szerintem legfeljebb dokumentumok szövegének részleteit és hasonlóan kis méretű adattöredékeket tudnak összekaparni.
Amúgy tőlünk szokott menni oda laborlátogatás, legközelebb elnézek és majd szállítom az infót. -
geo91 #12564 :D -
#12563 -
#12562 FAT esetén az a gond, hogy ott a FAT táblában tárolja az oprendszer, hogy egy-egy fájl hol helyezkedik el a vinyón - ha töredezett, akkor melyik darabjai hol. Na most ha elpusztul a FAT, akkor a töredezett darabokat felismerni, hogy hova való - az egy érdekes feladat. Mondjuk egy sima txt szövegnél nem olyan nagy durranás, egy képnél még esetleg lehet puzzle-zni, de egy tömörített állománynál már szinte esélytelen, hogy sikerül megtalálni, hogy egy fragmentum vajon hova tartozhatott. -
#12561 ja -
Na ez így korrekt, érthető válasz.
Ilyeneket nem is sejtettem, de teljesen logikusan hangzik.
Viszont ha ez így van akkor eszméletlen brutális munka lehet visszaállítani pl. egy teljes winchestert...
-
geo91 #12559 ezen én is filózom egy ideje... szavazzuk meg? -
Pio #12558 Keresztelkedjünk át Kocka humorra... :) -
geo91 #12557 ez még simán belefér egy kocka topikba. :D addig míg nem fajul flémmé. :D -
#12556 egyrészt ezért világhírű cég, hogy ilyesmiket ők tudjanak, és rajtuk kívül kevesen :)
másrészt pár dolgot azért elárulnak: a mágneses jel egy "átlagos" vinyófej számára 0 vagy 1 lehet (így vagy úgy áll benne egy pár molekula) - a gyakorlatban ez azért egy sokkal több lehetséges állást felvevő rendszer - vegyük például 0-100-ig. Az átlag olvasófej számára mondjuk 60 és felette 1-et jelent a mágnesezettség, 60 alatt pedig 0-t.
Az írás úgy történik, hogy rúgnak bele egy nagyot 100 irányába, és mondjuk felmegy 80-ig a jel, vagy lent marad 20 körül. Ha ezek után 0-kkal felülírod az adatot (teljes törlést hajtasz végre, tehát minden jelet 0 felé rúgsz), akkor a 80-ból 40 lesz, a 20 pedig lemegy 10-re. Ezt már egy átlagos vinyó szép tiszta 0-nak érzékeli, az ő párezerszer érzékenyebb műszerei viszont a 40-eket jelentősen más adatként érzékelik, mint a 10-eket, és így helyre tudják állítani az eredeti adatokat. Ha 3-4 felülírás történik, akkor a fenti 40-10-ből mondjuk 15-3 lesz, még így is észlelhető a különbség (bár már jóval nehezebben, és több hibalehetőséggel, mert lesz, ahol jobban sikerül a 0 felé közelítés). Ez az egyik módszer.
A másik az, hogy az írás és az olvasás molekuláris szinten nem ugyanonnan történik mindig - nagyon durván (a valós számok itt is mások, csak szemléltetés) egy-egy jel tárolása úgy néz ki a vinyón, hogy van 10 egység üres hely, aztán 30 egység "jel", aztán 10 egység üres (mint a CD/DVD-n a gödrök) - na most íráskor a 30 egység nagy részén a fenti változás történik, ebből lesz a jel - viszont a tányér gyorsan forog, a pozicionálás nem tökéletes, így a 10 egység üresbe is sikerül beleírni - törléskor pedig esetleg ott fennmarad egy kevés, az írófej hatását elkerülő adat - amit olvasáskor nem érzékel a vinyó, de meg lehet találni (az ő eszközeikkel). És mivel a sávok egymás mellett sem szorosan helyezkednek el, így "oldalt" is lehet találni ilyen lelógó adat-cafatokat.
Erre találták ki a 25-szörös felülírást (plusz a pepita felülírást - tehát először 01010101-el, aztán 10101010-val váltogatva írják felül sokszor), mert az annyiszor megy végig egy felületen, hogy sem az első módszerrel található maradványt nem hagy (elvégre oda-vissza van rugdosva a mágnes), plusz a sokszoros felülírás biztosítja, hogy a másodszor leírt "túlcsúszások" már nem hagynak annyi adatot, hogy az valamilyen módon értelmezhető legyen. -
#12555 we killed the topic :D