323
  • babajaga
    "Tényleg jó lenne, ha sikerülne felvenni a kommunikációt az 1000-10000 évvel előttünk járó emberekkel"

Azokkal akarod a kapcsolatot felvenni akik nem is léteznek?
  • willcox
    A fekete lyuk nem elmélet, hanem egy elméletben feltételezett valami (az sem biztos, hogy van olyan).
    Elméleteim nekem is vannak, de azokat megtartom magamnak, úgysem lenne tőle senki sem beljebb (a többi elmélettől sem).
    Nem hinném, hogy hibás a másik feltételezésem. Az már csak a fizikusok pongyolasága, hogy egy ismert definíciót (tömeg) a kvantumfizikai elképzeléseikért önkényesen más jellemzőkkel látnak el. Hívják akkor másnak, ne tömegnek. De ez így nagyon zavarosban való halászás, amolyan "vak vezet világtalant" szerint van magyarázgatva. Megjegyzem, hogy ebből a szempontból nagy a hasonlóság vallásmagyarázgatásokkal. Bevezetik a soha meg nem ismerhetőt, aztán már szabadon lehet mindenféle elméleteket gyártani. Na, ezért ez nekem nem szimpatikus. Én a megismerhető dolgokat szeretem.
  • kukacos
    Tévedsz, az állítás az volt, hogy semmilyen más elmélet nem tudja magyarázni a megfigyelt adatokat, mint egy fekete lyuk. Olvass vissza. Senki sem írta, hogy fizikailag nem férne el, sem én, sem a wiki; csak Epikurosz érthette így, de akkor ő félreértette.

A részecskék világában fabatkát sem érnek a klasszikus fizikából merített elképzeléseid, mint pl. hogy tömeghez térfogatnak is kell tartoznia. Egyszerűen nem tudjuk, mi az elektron, csak azt, hogy eddig nem mutattunk ki semmilyen struktúrát benne. Elméletek vannak, de senki sem érti igazán, miről is van itt szó. Lásd pl. az egyik elméletcsaládot itt:

http://en.wikipedia.org/wiki/Preon

A másik teljesen hibás feltételezésed, hogy a részecskék világában is létezik valamilyen ellenállás, ha két "tárgy" egymáshoz közelít. Mint írtam, a kvantummechanika legszabványosabb verziója szerint is két elektron tetszőleges közel helyezkedhet el egymáshoz, sőt, bármilyen távolságon belül nullánál nagyobb valószínűséggel található meg.
  • lan bo
    Pontosítás véget a fenti cikkhez: Gödel osztrák (volt), nem pedig ausztrál.
  • willcox
    Ennyit a sokat idézgetett, és sokak által referenciaként kezelt wikiről.
  • willcox
    Én is azt írtam...
  • Legendary
    Pontos, tudományos megfogalmazás
  • Epikurosz
    Nem számoltam utána, de lehet, hogy a Wikiben rosszak az adatok.
    ----

A kvantummechanika egyik akármije, hogy a megfigyelő megváltoztatja a megfigyelt akármit, tehát ha a jövőbe belenézel, máris megváltoztattad.
    Én csak annyit tudok elképzelni, hogy egy hperszámítógépbe beletápláljuk a jelenlegi állapotot, és kiszimulálja, hogy mi lesz n év múlva. Ha rosszat jósol, akkor esetleg megkérhetünk egy lepkét, hogy nem a jobb, hanem a bal szárnyát lebegtesse meg. Vagy én pislogok egyet, és utánaszámolunk, hátha akkor már jó lesz.
  • Legendary
    A másik meg, hogy az elektron sem nem pontszerű, sem nem részecske, sem nem hullám. Azt hogy mikor melyik modell alkalmazható rá leginkább, mindig az elvégzett kísérlett dönti el.
    Ja és természetesen az elekron rendelkezik tömeggel.
  • willcox
    Az állítás ugye az volt, hogy nem férhet el annyi nap akkora térrészben. Pedig röhögve, bőven, levegősen elfér. És szó sem volt pályarendszerről, vagy struktúráról.
    Tömeggel rendelkező részecskének lennie kell térfogatának is, akkor viszont nem beszélhetünk pontszerű részecskéről. Vagyis r ennélfogva nem lehet nulla értékű.
  • Legendary
    Hi,
    Magyarázd már el nekem, hogy mi köze az alagúteffektusnak ahhoz, hogy "bármely két elektron távolsága ebben a pillanatban is tetszőlegesen kicsi"
  • blaze
    10, 23, 29, 58, 65 Én csak ezt az 5 db. számot szeretném magamnak visszaküldeni az időben, mondjuk úgy 3-4 nappal ezelőttre. Szinte már magam elé képzelem a ropogós kis 200 millácskát.:)
  • kukacos
    Fizikailag elférne, de nincs az a pályarendszer vagy struktúra, ami stabilan tudna tartani egy ilyen rendszert egy ilyen kicsi térrészben milliárd évekig, a súrlódás és az ütközések nagyon rövid idő alatt menthetetlenül lelassítanák.

Hogyne létezne pontszerű részecske: például a teljesen közönséges, hétköznapi elektronnak mai napig semmilyen struktúráját nem sikerült megtalálni. Két elektront tetszőlegesen közelíthetsz egymáshoz amíg betáplálod a szükséges energiát, semmilyen gátat nem ismerünk, legfeljebb a mérhetőség határát jelentő Planck-távolságot (és az már épp a kvantumgravitációval függ össze). Bizonyos eséllyel bármely két elektron távolsága ebben a pillanatban is tetszőlegesen kicsi (lásd alagúteffektus), a távolságot nem kell nullára csökkenteni, hogy a gravitáció számottevővé váljon, csak nagyon kicsire.
  • willcox
    "Ezek szerint 6 fényóra átmérőjű gömbben nem férne el 3,7 milliónyi naptömeg csak úgy" - kattintgatni tudsz, de számolni már nem. Te is tipikusan agymosott wikis lehetsz, akit leszoktattak a gondolkodásról, és minden baromságot elhisznek. ~1.3*10^11 nap férne el a mi napunk kiterjedésével... Ez meg egy kicsit több, mint amit leírtál :)
  • who am I 7
    Nem jó...Nincs elég intelligencia hozzá...Hidd el, sokkal rosszabb lenne, ha tudnánk...Legalábbis még most.Egy pár generációnak még el kell múlnia, h intelligensen tudjunk dönteni a sorsunkról.Most csak hisztériát és káoszt keltene egy rossz jövőkép.Fölösleges.
  • Legendary
    Hát emberek, nem semmi hogy miket tudtok írni egy bulvár hírre! :D
  • Frayer
    Én úgy gondolom, ha a jövőből kapnánk egy üzenetet hogy csináljunk valamit, mert 4500 ra már csak kevesebb mint 100 ember él a földön, akkor ennek a tudatában tudunk módosítani a jövőnkön. Az információ, a kapcsolat kivált olyan eseményeket amik a kapcsolat nélkül nem jönnének létre, tehát máris módosul a világunk ahoz az alternatív világhoz képest akik az üzenetet kapták.
    Bizonyíték lenne a változtatás lehetőségére például az is, hogy ha megkérdeznénk a jövőböl az embereket,hogy 2010 ben kaptak e üzenetet a jövőből?
    És ha "nem" a válasz. Máris egy módosult világban élünk mint ők éltek akkoriban. Akkor is ugyan ez van, ha mégis kaptak üzenetet, de más tartalommal.

A fizikában minden jel arra mutat, minden mérés azt igazolja,hogy a világ összes energiáinak, anyagának más más állapota lehet, minden viszonyítási rendszerben.
    A jővőbeni világ is egy viszonyítási rendszer, nem azonos a miénkel, tehát meg van a változtatás képessége nekünk is.

Jah, és minden ilyen változtatáskor nem jön létre új univerzum vagy egy új alternatív világ, csupán arról van szó, hogy a világot alkotó elemek tulajdonságai más világok számára, vagy akár más inercia rendszerek számára, mint mondjuk két különböző sebességel haladó repülők akár, számukra más más állapotot mutatnak a világ elemei.
    Egy univerzum van, de NINCSENEK ABSZOLUT állapot leírók. Mint ahogy nincs abszolut tér, és idő, ugyan úgy lehet valami egyik viszonyításban kék, a másikban zöld.
  • Falabu #186
    Még valami, és talán ez a logikusabb, ugy emberek vagyunk kezünkbe van a változatás lehetősége vagy minden cselkedetünk kihat a jövőnkre. Ha most fogok egy kést és levágom mindkét herémet akkor a jövőben nem lesz gyerekem, de ha úgy döntök mégse vágom le a herémet akkor megváltoztatom a jövőmet, vagyis a jövőm megváltozik a döntéseim által, akkor viszont nem egy jövő van hanem a milliárdnál is több. Ha ezt feltételezzünk akkor honnan tudjuk hogy melyik jövőnkbe nyitottunk egy féreglyukat, honnan tudjuk hogy az a jövő fog bekövetkezni?
  • csimmasz
    Szerintem egyszerü kideríteni hogy lehet e időutazni.

Most megalakít a fejlett világ egy projectet,ami arról szól hogy amint elérhetővé válik a technologia,a megalakítás pillanatába küldjenek egy üzenetet.
    Vagyis ha lehetséges rögtön kiderül!
    Arról nem beszélve micsoda ugrásra lenne képes a technologia hirtelen.
    Persze millio ok miatt is befucsolhatna a terv idő közben,vagy direkt nem küldenének üzit mert az valamit megváltoztatna.
    Esetleg egy uj alternatív valóságot kreálna ahova az üzi megérkezne mi meg csak várnánk!
  • Falabu #184
    Tényleg jó lenne, ha sikerülne felvenni a kommunikációt az 1000-10000 évvel előttünk járó emberekkel. A cikkben is írták hogy ha megnyitunk egy csatornát akkor nemtudjuk, hogy az "1000 év múlvában" hol fog megjelenni. Ha ott jelenik meg ahol a mostban megnyittottuk akkor semmi baj, örül mindenki, mert valószínű, hogy sikerül felvenni a kapcsolatot. De mivan akkor ha 1000 vagy 10000 év múlvára kihal az emberiség, mert lehetséges, bármi bekövetkezhet. Ha kihal az emberiség és erről mi tudni fogunk, akkor tudunk-e tenni ellene valamit? Ha mondjuk 2010-re megvalósul a jövővel való "kommunikáció" lehetősége és megtudjuk, hogy 3050-re már nem lesznek emberek, akkor valószínű, hogy nem tudunk tenni az ellen hogy kihaljunk, mert 3000-ben már tudtunk róla hogy ki fogunk hallni hiszen 2010-ben már láttuk a jövőt, de nem tettünk ellene semmit. Vagyis mindeféleképpen kihalunk.:P
    A kérdés, tudunk változtatni a jövőn? Ha belelátunk a jővőbe akkor nem valószínő(mint egy film beletudsz tekerni, de változtatni nem tudsz rajta), bár biztos hogy nem én fogom megváltani a világot ezekkel a gondolatokkal, csak szeretek ilyeneken gondolkodni.
  • Epikurosz
    Nem kell félni a pici fekete lyukaktól.
  • Epikurosz
    Te, én Rákosira gondoltam. Meglepődtél, ugye?
  • Epikurosz
    A Tejút közepéről van szó.
  • Epikurosz
    "# The first estimates indicated that the central object contains 2.6M (2.6 million) solar masses and has a radius of less than 17 light hours. Only a black hole can contain such a vast mass in such a small volume.
    # Further observations[27] strengthened the case for a black hole, by showing that the central object's mass is about 3.7M solar masses and its radius no more than 6.25 light-hours."

Ezek szerint 6 fényóra átmérőjű gömbben nem férne el 3,7 milliónyi naptömeg csak úgy.
  • babajaga
    Gondolom a "véres diktatúra" alatt a Szálasi rendszert érted. Mert akkor volt divat Dunába lőni az embereket.
  • LPG
    Pont arra van leginkább szükségünk...
  • Dracad
    1-el tobb indok, hogy 2020-ra Magyarorszagon epuljon meg, a kozos europai reszecske gyorsito. A vegen meg mi talaljuk fel az idogepet
  • willcox
    Ez nagy zagyvaság volt.
  • willcox
    6 fényóra átmérőben simán elférne 4 millió nap a jelenlegi méretével...
    Mivel nem vagyok hiszékeny, ezért hinni semmiben sem hiszek. Vannak dolgok, amiket elfogadok, de annak semmi köze a hithez.
    Pontszerű részecske nincs, így két pontszerű részecske távolsága csak elméletben csökkenthető nullára, de nemlétező dolgokról értelmetlen beszélni. Semmi valóságalapja nincs. Csak arra jó, hogy vad elméleteket lehessen kitalálni.
    "egyesített kvantumgravitációs elmélet tudja feloldani majd" - vagy nem.
  • savior
    velemenyem szerint az idoutazas valami ilyesmi lesz: epitenek majd egy szamitogepet, amelyben tarolva lesz a vilag osszes atomja, minden informaciojukkal egyutt. ettol kezdve egyszeru a dolog: csak meg kell adni a datumot, a gep pedig kiszamolja, hogy melyik atom milyen mozgast fog addig elvegezni, es a vegeredmeny az az allapot lesz, ahogy a vilag x ido mulva ki fog nezni. persze ehhez figyelembe kell venni a rezgesuket, az egymasra valo kolcsonhatasokat, es a gepnek a sajat mukodeset is bele kell szamitania, ami talan a legnehezebb az egeszben. habar ezzel tenylegesen nem utazhatnak az emberek, de barmit megnezhetnek majd a jelenben es a multban is. (feltetelezem, hogy az informaciokbol azt is lelehet modellezni, hogy ezek az atomok visszamenoleg milyen utvonalat tettek meg). az ido pedig velemenyem szerint pillanatnyi. nem tarolodik el se a mult, se a jovo. viszont a fenti modszert felhasznalva letrehozhato egy masik univerzum, amely a jelenleginek egy idoben tetszolegesen elhelyezett masa (persze jo kerdes hogy ezt hol hoznak letre).
  • toto66
    Mégi melyikre gondolsz?
    Kordon még 56-ban sem volt előtte, max orosz tankok...
  • Epikurosz
    Görbültnek meg ott van a Móricz Zsigmond körtér.
    Ja, ki ne hagyjam a ziccert: a Kossuth téren időutazást is tehetsz, ugyanis a kordonok a véres diktatúra korszakát idézik.
  • Epikurosz
    Kérlek szépen, elsétálsz a Kossuth térre, és ha épp nincs kordon, akkor láthatsz egy szép teret.
  • HUmanEmber41st
    ugyan nem olvasom át ezt a sok hsz-t, de szeretnék már látni egy teret. Jó lesz nekem az egyenes is, de ha csak görbültet tudtok mutatni, az sem baj. Meg elmondhatná valaki, ez a tér vajon miből is van?
  • toto66
    Kár, hogy ilyen szamárságokkal etetik az embereket...
    Már nem is érdemes vitatkozni vele...
  • Frayer
    Apám, már a nevében is benne van " relativitás elmélet" azaz a viszonytagásg elmélete, más szavakkal, hogy minden esemény relatív.
    Semmmi sem lehet abszolut.
    A lorentz transzformáció meg pont hogy ahoz kell,hogy számolni tudjunk ezek között az események között, mintegy átkonvertáljuk az adatokat az egyik inercia rendszerből a másikba.

Nem tudom miről beszélsz, miért a maxwell egyenleteket hozod fel? Nem elektromágneses kölcsönhatásokról beszéltem, hanem 4D-eseményekről.

Sajnos összekeverted a dolgokat, mert úg veszem észre,hogy rosszúl értelmeztél egy Einstein axiómát, mely hasonlóan hangzik mint amiről te beszélsz, de ami azt mondja: Minden fizikai jelenségnek, és így a jelenség leírását megadó elmélet matematikájának azonosan kell kinéznie minden inerciarendszerben.
    Azaz , minden viszonyítási pontban azonosak a matematikai számítások alapjai, ugyanazok a képletek, ugyanazok a törvények, DE mások lehetnek a kiindulási értékek. Mivel más más inercia rendszerben, más más adatok álnak rendelkezésre.
    Az egyik ürhajóból nézve a másik szinte áll.
    A másik űrhajóból nézve meg a másik áll, mivel ők azt állapítják meg hogy ŐK mennek közel c vel és nem a másik halad feléjük ennyivel.

Pont hogy a lorentz transzformáció segít a felismerésben,hogy megállapítsuk,hogy a két egymás felé haladó űrhajó amik közel c vel haladnak egymás felé.
    Bármelyik hajóból nézve c vel közeledik a kettő egymáshoz, nem pedig kettő c vel.
    Egy külső inercia rendszerből , mondjuk a földről, meg egyértelműen aztméred,hogy mind a kettő közel c vel egymás felé halad, azaz 2 c a közeledésük egymás felé.
  • kukacos
    Nem, teljesen másról van szó. Valóban a tér görbül, Einstein szerint a gravitációs erő gyakorlatilag trükk: a Föld körül keringő űrhajó valójában egyenes vonalú, egyenletes mozgást végez a *görbült* téridőben. Azért szeretjük ezt a kifacsart nézetet, mert különben nehéz lenne megmagyarázni, miért viselkedik minden szempontból pontosan ugyanúgy egy gyorsuló objektum, mint egy "álló", de gravitációs térben levő.
  • UnnameD
    "milyen kulonos dolog tortenik akkor, ha 2 atomkupac talalkozik?"
    Számomra csak annyi, hogy nem érted, amiről szó van.
    Az időhurok fogalmát tisztázni kéne először talán.
  • Caro
    Ezt rosszul tudod, a relativitás lényege, hogy minden inerciarendszerben ugyanúgy történnek a dolgok. Ilyen elágazások csak a kvantummechanikában vannak, ott vannak multiverzum elméletek, hogy minden kvantummechanikailag lehetséges állapot előfordul, és minden pillanatban új univerzumok keletkeznek.
    A relativitásban ha két űrhajót nézel, ami egymással szembe halad, ha álló megfigyelőként nézed őket ugyan azt az eseményt fogod látni, amit ők is. A relativitás a koordináta rendszerek egymásba transzformálásáról szól, úgy, hogy az Lorentz-invariáns legyen, tehát hogy a Maxwell-egyenletek változatlanok legyenek. A speciális relativitás az egyetlen ilyen lineáris transzformáció.
  • neB
    Mivan ha egy féreglyukon áküldünk egy atomot? Honnan tudjuk hogy átment és megérkezett? Ha megérkezett hova és azt honnan tudnánk meg? Túl sok a kérdés és a ha :O