323
  • Cat 02 #83
    Sztem ha valaki vissza tudna menni a múltba arról már tudnánk
  • lekvároshurka
    egzotikus részecskék ??? xD egzotikus nök vannak, nagy fekete lyukkal a lábuk között, de ök nem veszélyesek 1álltalán az univerzumra :P
  • Frayer
    De ha már mentek tűzzétek ki a zászlótokat.
    Ami az új ország tezsvír jelzése, a VILLÁMOT ELLOPÓ FEKETE KÉZ.
  • seprioth
    hey szinesfem akko dik gazsival megyunk azt kolcson veszuk^^es meg a vilagot is megmentjuk ROMA power:P
  • kukacos
    Kurt Gödel osztrák matematikus volt, nem ausztrál. A nem-teljességi tételeiről ismert inkább.

Először én is aggódtam egy kicsit az LHC és társai miatt, de ez megnyugtatott:

Review of speculative 'disaster scenarios' at RHIC

Nemcsak a fekete lyukak miatt lehet aggódni, hanem pl. strangeletek miatt (egzotikus részecskék, amelyek elméletben minden normál anyagot átkonvertálnak valami mássá), normál vákuum-hamis vákuum, és persze lehet rettegni teljesen új, ismeretlen dolgoktól is, kinek hogy tetszik.

Lényegében a Hold léte elég jól igazolja, hogy nem lesz baj: egyes kozmikus részecskék sok-sok nagyságrenddel erősebbek, mint amit az LHC generálni képes, és ezek milliárd évek óta szabadon csapódnak a Hold felszínébe, ami összemérhető körülményeket jelent. Persze semmi sem 100% - a gyorsítók valamilyen szinten speciális környezetet jelentenek. Nagy energiák + emberi intelligencia együtt: no ez, amit még sosem figyeltünk meg a természetben. Mert mi történik, ha valami zseninek ott eszébe jut valami új, sosem látott elrendezés, ami érdekes lehet, de végzetesnek bizonyul? A Holdon viszonylag ritkák a szimmetrikus neutronsokszorozók és a számítógépek.
  • Romel
    Szerintem sem hülyeség. A Nagy-Bumm-nál véges sok anyagi mennyiség, véges sok sebességgel ütköztek, vagy haladtak el egymás mellett, létrehozva így azt a tér-idő görbületet, torzítást, amely féreglyukakat eredményezett. Ezen elgondolkodva az sem kizárt, hogy az Univerzum egy henger, vagy gömb alakú fekete lyuk, ahol a hurok érintési pontján (oldalán) kívülre tartó eséssel, egy, a hurkon belüli másik pontba térnél vissza random.
  • arrakistor
    hitler bácsihoz én is visszamennék... nosztalgiázni ...
  • savior
    mindossze arrol van szo, hogy most egy eddigieknel nagyobb reszecskegyorsitot keszitettek. fekete lyukat pedig mar allitottak elo. annyira kicsi, hogy csak a kornyeken levo atomokat van ideje beszippantani, utana meg is semmisul. a fekete lyukak is taplalkoznak es nem vegtelen nagy a gravitaciojuk es a tomeguk. ha mar nem tudnak mit beszippantani szepen elfogy az energiajuk es eltunnek. olyan mint egy kamion, ameddig van benzin a tankban, addig marha eros, de aztan meg se moccan.
  • ziipp
    Találtam egy _nagyon érdekes_ előadást a Mindentudás Egyetemének honlapján. Nézéttek meg! :)

www.mindentudas.hu/almar/20040806almar2.html
    Almár Tamás - Élet az Univerzumban, szabály vagy kivétel?

Bocs, hogy így linkeltem, de nem rég regeltem, és nem engedte a rendes URL beszúrást. :P
  • ziipp
    Pontos időpontot lehet tudni, hogy mikor lesz ez az egész? Azért engem megborzongatott. :) Mi van, ha tényleg valami olyanba nyúlunk bele, ami viszaüthet? Ha nyílna egy fekete lyuk, akkor az elvileg beszippant mindent. Legalábbis én eddig azt halottam mindenhol, hogy ezt csinálja. :P Persze itt kisebb energiáról van szó, de ha fekete lyukban - valóban - végtelen gravitáció van, akkor elvileg az a kis atomnyi méretű "lyukacska" is be tud szippantani mindent nem? Másrészt fekete lyuk is csak bizonyos tömeg fölött alakulhat ki, pl. kis csillag csak meghal, nagyból meg lesz egy feketlyuk. Viszont ez ellentmondás, mert ezek alapján nem alakulhat ki fekete lyuk ilyen kis méretben. Tehát rosszak a számítások -> féregjárat sem alakulhat ki. De cserébe fél Svájcban nem lesz áram. :D (~NGE)
  • tunyo902
    Had éljem már le végig az életem!
  • Kelta
    Azért ezen rendesen röhögtem..kösz jó volt..:)

Hihetetlen mennyi okos superfizikusunk van az országban, és mind ide járnak :)

gaalikukac csak neked és csak most:)
    1: van ahol por meg homok boritja..:)
    2: egy fém keretbe volt a zászló erösitve amelyik kifeszitve tartotta :)

szerintem alapvetöen rossz az egész téridö kozmosz elméletünk.. mert nem jutunk benne elöre.. találgatás az van böven....de majd kiderül..
  • Csirke4
    A pontos szagkifejezés: "Még belegondolni is szörnyű mi lesz ha ez terroristák kezébe kerül..."
  • xizor
    Akkor legalább a fizikusok utolsó gondolatukban boldogok lesznek, hogy jól találták ki a tézist :)
  • Bubbax
    13 milliárd évvel ezelőtt egy intelligens faj bekapcsolta saját részecskegyorsítóját...az emberiség ezt az eseményt csak Big Bang néven ismeri.
  • UnnameD
    Hmm, erről a hurokról nekem inkább az univerzummal kapcsolatban a Nagy bumm-Nagy reccs elmélet jut az eszembe. Ha ezt összekapcsoljuk ezzel a friss tétellel, akkor talán nem is ostobaság. Folyamatosan lejátszódik újra és újra ugyanaz, de a leírtakkal ellentétben az univerzum maga is egy ilyen toroid időtengelyen mozog.
  • Epikurosz
    ha valaki még ezzel a holdutazáskamu témával előjön, kiverem a balhét. Kérem a modikat, hogy az ilyen hozzászólásokat tilcsák be, a beírókat küldjük máglyára.
    --------

Még senki nem jött azzal, hogy "Csak nehogy a terroristák kezére kerüljön!", pedig itt ez tényleg fontos lenne. Ez az egyik. A másik: miből készült ez a részecskegyorsító? Mert, ha SZÍNESFÉMBŐL, és ilyen közel van, én nagyon erős, állig felfegyverzett, földi, légi stb. őrséget rendelnék oda, magyarán megháromszoroznám az eddigit.
  • WoHu
    Azon 12 éven aluliaktól akik az előző hozzászólásomban található bizonyos trágár kifejezéseket még nem hallottak legalább kétezerszer, elnézést kérek.
  • WoHu
    Arrakistor te már megint itt vagy a kurvanagy inverz téridő hülyeségeddel egyetemben? Bazmeg legalább megtanulhatnál írni... ÁLtudomány, így, egy L-lel. Egyébként meg az a hülyeség amit te nyomatsz, na az a tipikus példája az áltudománynak. Azt sem tudod miről beszélsz, csak ömlesztve, random módon lököd az érthetetlen (értelmetlen) "szakkifejezéseket". Gyökér vagy, és az is maradsz amíg fel nem fogod, hogy ez az inverz buzera amivel minket fárasztasz egy kibaszott nagy ökörség.
    Igen, nagyon szép az animáció, de köszönjük, már láttuk. Legközelebb én is teszek be egy animációt, amin Kádár János seggéből jön ki az univerzum, és majd nyomom a szöveget, hogy "lássátok köcsög birkák, hülyeség a tudományotok vazze, kádár szarta az egészet, csak nézzétek meg az animációt, az a bizonyíték". Szeretnéd?
  • savior
    mivel nem ismerjuk az univerzum egeszet, igy azt se tudjuk megmondani, hogy hol a kozepe. akar a fold is lehet az. galilei annyit bizonyitott, hogy a naprendszerunk nem a fold korul forog.
  • kriszwells
    Az amcsik és az oroszok versenyeznek, ki ér előbb a Holdra. Houstonból követik az eseményeket.
    - Houston, itt Charlie! Az oroszok leszálltak a Holdon!
    - Charlie, itt Houston. Csak nyugalom.
    - De hát elkezdték az egészet vörösre festeni!!!
    - Mondom, csak nyugi.
    - De hát már majdnem az egész vörös!!!
    - Itt Houston. Csak nyugalom.
    - Dehát mit tegyünk???
    - Várjátok meg, míg az egészet befestik, utána írjátok rá fehérrel, hogy Coca-Cola!
  • xizor
    Én elmondom mivolt a holdon.Mivel az összes űrprogramra jellemző volt kismillió hiba, könnyen megeshet, hogy kamuvideó volt.De nem azért, mert hogy ők nemtudnak elmenni a Holdra, hanem mert elbaszták a felvételt, a videó beszart vagy vlm.Nem logikusabb ez mint valami mindent átfogó 50éves konspirációs elmélet?
  • Gerygrey
    a zöldek szoktak ezzel jönni, hogy részecskegyorsító = világvége

Meg azzal is hogy M0 körgyűrű = világvége, meg Paks = világvége úgyhogy nem igazán kell komolyan venni :)
  • sanner011
    Te jó ég, ennyi hülyeségre még én sem számítottam... XD
  • gyalikukac
    A lényeg még mindig ugyanaz: Fogalmunk sincs mi lesz, majd elválik. Régen az emberek azt hitték,hogy a föld lapos és mi vagyunk a világmindenség középpontjában. ma már tudjuk, hogy ez nem így van. Vagy mégsem? Szerintem az elméletek 90 % csak találgatásokon alapul. Szval majd meglátjuk mi lesz. Jah és tudom, h nem ide tartozik de láttam olyan videót a neten és a tv-ben is amikor az ember leszállt a holdra és a zászló is volt. 1 kérdésem. Tudomásom szerint a holdat nem homok vagy föld borítja amibe csak úgy lehetne szúrogatni. 2: A zászlót fújta vmi, vízszintesen ált. Ami ugyebár érdekes mert a zászló nem stabil anyagból van. Ráadásul nem tudok róla, hogy fújna ott a szél.
  • kriszwells
    Rövid, világos eszmefuttatásairol híres görög filozófus: Iozan Paraszthiész

igen, akkor mi van az időutazás anomáliáival?
  • xizor
    Egyébként valaki próbálja valaki elmagyarázni nekem, a múltba hogy lehet visszautazni.Hiszen most nincs senki itt a jövőből, de ha a jövőben én visszautazok akkor a múltban kellett volna lennem.De az életemben még nemvoltam ott mikor időd utaztam, szal ez 1 ellentmondás.A másik meg az egész káoszelmélet is ellenne rontva, ami szerint nem is létezhetnék mert az egész eseménysor más lenne :) Épp ezért olvastam már valahol, hogy a múltba nem is lehet utazni mert azzal elpusztítod magad mielött az időben visszautaznál.

És szívni igenis jó, főleg ha okoskodni kell ^^
  • Picizöldfül
    [naivember]:ha létrehoznak minifeketelyukakat akkor,nem ott lenne az emberiség vége? szal számolgatnak,de egy feketelyuk mégis csak feketelyuk...
  • Frayer
    így van, akkor lecsap le rá
  • dmegyesi
    Az a kár, hogy ha esetleg feltalálják az időutazást / már feltalálták, akkor sem tudjuk meg, mert lecsap rá a hadsereg, etc...
  • Frayer
    És ha átjönnek az egyik olyan göbön vagy min, járaton a zufók?
    Ako mi van? Ako meg mindenki be fog szarni, hogy beengedtük a földre a tojás fejűeket.
    Most valahogy az a south park rész jut az eszembe amikor a jövőböl átjönnek az emberek ilyen időgéppel, mert ott már a jövőben nagyon szar az élet, nagy a túlnépesedés és nem férnek egymás hegyén hátán az emberek.
    Elég masszívan tömegesen jönnek vissza sout park városában és fillérekért dolgoznak. Még a füvet is maguk nyírják, mert olcsóbb velük nyiratni mint fűnyíróval. Kb ez lesz itt is. Ha ezek képesek lesznek átjönni, én visszamegyek hitler bácsihoz megmondani hogy vigyázzon mert jönnek majd az oroszok is.

Aztán meg ha tényleg lehet majd a jövőből visszautazni legkorábban arra a pontra amikor létrejön az első időgép, és most még csak sub atomos részecskéket lehet csak közvetíteni, az akkor is elég lesz hogy egy nagyon gyenge jelet de tudjunk fogni elektromágnese sugárzást a jövőből, és ezen keresztül átpumpálják a jövő emberei a tudást akkor egy csapásra akár több száz ezer évet is fejlődhetünk. Ha meg sikerül és nem kapunk üzenetet az azt jelenti hogy kimurdeltünk valamikor a jövőben.
  • tomcsa4
    "Sodortál fórumozás közben??" Ezen betojtam :D

DE nem baj, ha olvas arakistor. Nagyon is követendő példa! SAjnos manapság kevesen olvasnak (könyveket, újságokat). CSak nem kell mindent elhinni. Mondjuk a fantáziát növeli és ez legalább normális téma (normálisabb, mint a számolatlan horrorfilm, meg könyv).
  • LeryStar
    betiltották a könyveit, úgyhogy biztos nemvoltigaza!
  • uniu
    Ezt könnyen olvosolhatod, ha elolvasod ki ő: Galileo Galilei. De javaslom, hogy járd újból az általánost.
  • uniu
    Inkább olvasd el újra a hozzászólását mert sztem nem értetted meg.
    arrakistor: ezt a sok zöldséget honnan szedted ? vagy sodortál fórumozás közben ??
  • savior
    azt nem tudta meg senki bebizonyitani, hogy az univerzum kozeppontja nem a fold es hogy nem a fold korul forog minden.
  • immovable
    érdekes cikk

de még érdekesebb, a kommentek, akik úgy gondolják értik is ami le van írva :D
  • Myron
    A Half-Life 3 már az LHC-ben fog játszódni.
  • Tinman #45
    Tudod, hova menj a politikáddal
    Nem igaz, hogy egy ilyen érdekes cikknél is jönnek fröcsögni... nem hiszem el, komolyan.
  • Tinman #44
    Csak ott nem lopták el a lé felét ^^