Ismeretlen erõ hat az ûrszondákra
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
A Gravity Probe B esetében nem relativitáselméleti képlettel számolnak, hanem post-newtoni közelítéssel, mert ott a relativitáselméleti képlet ellenõrzése volt a cél. Egyébként pedig newtoni képletet használnak, és az idõeltolódást, meg ilyeneket lineáris közelítésekkel, meg utólagos korrekciókkal veszik figyelembe. A Gravity B-nél az volt a különbség, hogy magasabb tagokat is figyelembe vettek. Aztán relativisztikus képlettel utánaszámoltak, és jé, kijött 😊
A mérnököket elég nehéz átállítani új szabványokra meg módszerekre, lásd a mértékegységek körüli mizériát. Most kezd el magyarázni egy elektromérnöknek, hogy hullámzik a téridõ, és az a jobbik eset, ha elmenekül biológusnak, az a rosszabbik, hogy megbolondul, és Egely féle ürge lesz belõle 😊😊😊
Fizikakönyvem: http://valek.webs.com/ \"Az a baj az Interneten terjedõ idézetekkel, hogy nem tudod róluk megállapítani, valódiak-e.\" /Petõfi Sándor/
Ott van egy bazinagy állandó mágnes (Föld), és akörül mozog egy vezetõ agyag (szonda, fémvázzal). Ilyenkor valami áram indukálódik a mozgó vezetõ anyagban. Ez meg olyan elektromágneses mezõt gerjeszt, ami ellentétes irányú erõt hoz létre, mint ami õt elõre hajtja. Lényegét tekintve a mûholdban gerjesztett áram, lassítani fogja annak mozgását.
Ez a dinamó effektus, vagymi. Minél nagyobb a gerjesztett áram, annál nagyobb a fékezõerõ.
Vagy mi van, ha a mûholdban/szondában folyó áram (ami ugye több amper is lehet, a fedélzeti rendszereknél) olyan irányú elektromágneses mezõt és ezáltal erõt/nyomatékot gerjeszt, ami viszont gyorsítani fogja a mûholdat. Lásd villanymotor.
Kíváncsi vagyok, hogy ezzel számolnak-e a NASA-nál.
Ugyanez az elektromágneses fékezõerõ, lehet hatással a naprendszer szélét elért szondákra.
Fizikakönyvem: http://valek.webs.com/ \"Az a baj az Interneten terjedõ idézetekkel, hogy nem tudod róluk megállapítani, valódiak-e.\" /Petõfi Sándor/
Azt elhiszem, hogy a Pioneereknél nem foglalkoztak ált rel. hatásokkal, de a Föld körül parittyázóknál már nem.
Az meg kicsit erõs, hogy a NASAnál nem tudnak ilyeneket. A Gravity Probe-ot sem dísznek lõtték fel.
Viszont ahogy a relativitáselméletet egyre több megfigyelés és kisérlet támasztja alá, úgy egyre hangsúlyosabbnak kellene lennie az oktatásban is, de nem ez a helyzet, nem tudom miért. talán nincs benne közvetlen pénz, vagy a haldokló európai civilizációnak már nem számít a kaland... na majd a kínaiak... 😉
ez szégyen.milyen fizikus az aki egy ilyen volumenü "tételt" nem ismer behatóan.(?)
Histeria est magistra vitae. Ez nem trollkodás, ez online graffiti! ;) https://suno.com/@nexus65ongs
ezt azért nehezen hiszem
Kara kánként folytatom tanításom.
A gyakorlati tudományok természetes velejárója, hogy addig ragaszkodnak valamihez, amíg kielégítõen mûködik. Eddig nem kellett newtoni képletnél jobb pontosság, ezek után kelleni fog. Szerintem ennyi.
Jómagam is ilyen naív voltam, egy idõben foglalkoztam a Pioneer-anomáliával, kiszámoltam az eltérést a relativitáselméletbõl számított értékhez képest, kerestem azt a téridõ-geometriát, ami ezt a mozgást okozhatná, stb. Aztán megtudtam, hogy a NASA a newtoni képlettel számol, mindíg is azt használta, korrigálnak bolygóközi gázra, de csak ennyi. És a számításaim mentek a kukába...
A szondák számolt és mért sebessége közötti eltérés abba a nagyságrendbe esik, ahol a newtoni, és az einsteini képletek kezdenek eltérni egymástól. A NASA nem elméleti fizikusokat foglalkoztat, hanem mérnököket, akik sohasem tanultak relativitáselméletet, az ûrkutatásban einstein képletét sehol sem használják pályaszámításra. Könnyen elõfordulhat, hogy a magyarázat egyszerû ennyi, elértük azt a pontosságot, ahol a relativitáselmélet már nem kerülhetõ meg.
De majd ha végre elérhetõvé válik a space.com, és el tudtam olvasni, meg az eredetit cikket is (nem a bulvárosat), akkor majd hozzászólok ahhoz is.
Mottó: olyan nincs hogy a gyermek nem érti, csak másképp érti... C:
Ez tévedés, a fény kettõs tulajdonságú, részecske és hullám...
Mottó: olyan nincs hogy a gyermek nem érti, csak másképp érti... C:
Figyelembe vesznek ált rel. hatásokat is aztán még szoláris meg földi sugárnyomást meg csomó mindent legalább 10^-14 m/s^2 ig. Szóval amit ismerünk azt figyelembe is veszik.
Ki nem szarja le a Visztát?
"The spacecraft then seemed to fly 13 millimeters per second faster than expected. While this is just one-millionth of that probe's total velocity, the precision of the velocity measurements was 0.1 millimeters per second, carried out as they were using radio waves bounced off the craft."
Ez a space.comról van.

archkoven - egyetértek, ez akár mérési hiba is lehet. De abból is következhet, hogy a földfelszín alatti mozgó forró láva, vas, vagy anyámkínja befolyásolja a tömegvonzást.
Hogy ez halál pontosan miért van azt el lehet olvasni 15-20 oldalon keresztül Stephen Hawking - Az idõ rövid története, és a Világegyetem dióhéjban címü könyveiben.
Attól függetlenül sokszor érdekel elgondolkodtató elképzeléseid vannak, de konkrétan erre már van magyarázat, és az nem a tér torzulásain alapul 😊
A szonda 13 mm/s sebességgel gyorsabban halad a vártnál ami a szonda sebességének mindössze egy milliomod része. Ami igazán döbbenetes nekem, hogy a sebességét 0,1 mm/s pontossággal tudják mérni! Ez persze az itteni csillagászprfesszorokat nyilván egyáltalán nem lepi meg, az eltérést nyilván kimérték õk is otthon az erkélyrõl.
A legjobban az örök naív roliika elmélete teszik: számítógépes szimuláció részesei vagyunk😊 Csak nem hogy egyszer lefagyjon a program és bootolás után újra az õsrobbanással kezdjük mert én azt már nem várom ki😄
Egyelõre tudományosan is nem ismerjük teljesen a világot.
-a fold nem tokeletes gomb, csak nagy tavolsagbol tekintheto homogen tomegnek
-a foldi rendszereknek ujabban eleg nagy az eredo elektromagneses tere, ami kezdi zavarni a fold sajat teret
-a forgo testek altal okozott terido-torzulas merheto, bar csak neutroncsillagoknal latszik jol
-a naprendszer a csillagkozi urben repul a galaxis szelen, eleg nagy sebesseggel
-a napnak ugyanolyan vedoburka van mint a foldnek, ez a hatarreteg tartalmazza a sok kavics meretu szemetet es a kisbolygokat is
-a csillagkozi anyag es a naprendszerbeli anyag eltero surusegu es homersekletu, de az aramlasi iranya sem azonos
Osszessegeben egy halom dolgot nem szamoltak bele az alapkepletbe, es ekkor meg csak az ismert jelensegeket emlitettem.
No persze a virtuális részecskék keletkezésére és a hullám terjedésére már nem nagyon lehet közérthetõ, szemléletes (és tudományos) magyarázatot adni, egy nagy adag matematikai levezetésen kívül; de ez szerintem eléggé irreális elvárás lenne. (Miért kéne az alapvetõ természeti összefüggésekre kötelezõen találni valami "mechanikus" modellt? Most ez nem neked szól konkrétan, csak laikusoktól/amatõröktõl gyakran olvasni ilyen kritikákat.)
Megjegyzem a Maxwell-egyenletek éterre alapozott részletes indoklása is eléggé nyakatekert.
1. még fel nem fedezett - viszonylag nagyméretû - égitest befolyásolja a szondák mozgását , valahol a kuiper övön kívülrõl,( amely elég kicsi ahhoz, hogy a nagybolygók mozgását még nem nagyon befolyásolja, viszont a kisméretû bolygóközi tárgyakra hatást gyakorolhat)
...a kutatók a naprendszerközi... << naprendszeren belüli-t akartam írni.
1. még fel nem fedezett - viszonylag nagyméretû - égitest befolyásolja a szondák mozgását , valahol a kuiper övön kívülrõl,
2. egészen egyszerûen a külsõ naprendszerek gravitációs mezejét nem kalkulálták bele a kutatók a naprendszerközi pályamozgásokba,
3. a tényleg van még egy fizikai törvény amely még megválaszolásra vár.
A következõ hír meg már picométer/óra sebességeltérésrõl fog szólni? 😊
Ha nem saját szerzeményrõl van szó, hanem "csak" fordításról, akkor pláne korrekt lenne.
De ha saját szerzemény, az infókat - az esetek nagy részében - gondolom akkor sem az ujjából szopja a tisztelt cikkíró.
Nem volt sem Galileo I, sem Galileo II. Csak Galileo volt. Egy, azaz egyí ûrszonda kutatta ezen a néven a Jupitert.
Amúgy Epikurosz ötlete tetszik, így elsõ olvasatra.
\"Jobb a Linux... De akkor se kell!!! :P :DD\" Írtam egy ingyenes alkalmazást magyar nyelven: http://logout.hu/bejegyzes/deta/egy_hasznos_alkalmazas_tolem_nektek_sok_szeretette/hsz_1-50.html