166
  • babajaga
    "Egyezzünk meg abban hogy van elméleti tudás meg alkalmazott tudás"

Pontosan van elméleti tudás meg technikai fejlettség. Hiába tudtak elméletben sok mindent ha nem lehet a technikai fejlettség hiánya miatt megvalósítani.( a röntgensugarakat csak a katódsugárcső megépítése után lehetett felfedezni)
  • babajaga
    "A Technokoll Rapid ragasztónak pedig az oldószere (triklóretilén"

A technokolrapid oldószere etilacetát volt de alkoholmérgezési tüneteket, májkárosodást okoz.
  • babajaga
    A pillanatragasztók ciánalapúak? Akkor mérgeznek?
    A régi papírragasztókkal szipóztak a nebulók? Képszer volt benne?

A cianoakrilát veszély nem azt jelenti hogy mérgező egyáltalán, ez ciano vegyület nem cián vegyület. A kettő csak rokon nem ugyanaz. A higanyklorid igen erős méreg a nátriumklorid nem, hogy példát mondjak. A cianoakrilát azért veszélyes mert mohón magába köti a vízet és megszilárdul közben ecetsav hasad le, ezért van a megkötő ragasztónak szúrós szaga. A bőrre, szembe kerülve megköti a vízet, (a szem nagyon nedves)és megszilárdulva ráköt a felületre.

A Technokoll Rapid ragasztónak pedig az oldószere (triklóretilén) volt kábító hatású, belégzés után. Mikor megcsinálták vízes diszperzióban annak a ragasztóképessége sokszorosan gyengébb lett.
  • assdf
    Nézd: mára az emberek kitaláltak egy csomó technikai dolgot. Jelenleg gőzerővel arra van forditva az összes töke hogy ezeket elterjesszék az egész emberiség körében. Ez óriási tett még akkor is ha üzleti érdekek állnak mögötte.
    Ilyenek pl az interenet, a számitógép, az orvostudomány stb. Szerintem ez sokkal fontosabb mint az hogy egyre ujabb és újabb dolgokat találjunk fel amit aztán az egész emberiség 0.0001% használ. A vásárlóerő pedig nem az újdonságokban van, hanem a már kiforott technologiák elterjesztésében. Kinek kell egy olyan ultimate telefon amivel csak két emberrel tud a világon beszélni mert másnak nincs olyan?

De én képes vagyok kompromisszumra. Egyezzünk meg abban hogy van elméleti tudás meg alkalmazott tudás. Lehet hogy 100 éve is hasonló szinten áltak elméleti tudásban mint most, de alkalmazott tudásban nagyságrendekkel mögöttünk voltak.

Aztán meg te azt mondod hogy nem fejlődnek elég gyorsan a technológiák. Én meg erre azt mondom hogy az embereknek 5000 éven keresztül jó volt a ló meg a lovaskocsi. Ehhez képest az utóbbi 200 évben volt gőzmozdony, gőzautó, benzinmotor, dieselmotor, elektromos motor, bicikli,motor,repülő, helikopter, ürrrepülő,ürhajó. Mindez csak az utóbbi 200 évben, mig előtte 5000 éven át használták ugyanazt a közlekedési eszközt. Akkor mi ez ha nem a technika eszméletlen fejlődése?

Akarsz látni mai edisonokat? Kérlek tessék, bill gates. Vagy nézz körbe a nobel dijasok körében. Akik feltalálták az össejtek alkalmazását. De nem tudod a nevüket ugye? Azért nem amiért einsten nevét sem tudta senki amikor 20 éves volt. Azért mert ezek a dolgok majd 20-30 év múlva lesznek a tömegek számára is alkalmazhatóak és majd akkor lesznek ismert emberek.

• BlackRose
    Senki nem mondta, hogy okosabbak voltak mint most, amire én célzok, hogy vajon a tudásunkat és a rendelkezésünkre álló eszközöket kihasználjuk e olyan mértékben, hogy ennek az arányában fejlődünk jelenleg? Szerintem nem, szerintem sokkal gyorsabban kellene fejlődnie egy mai 1000x több tudásal rendelkező, 1000x több tékével és pénzel rendelkező és ezerszer erésebb vásárlóerével rendelkező civilizációnak mint ahogyan jelenleg fejlédik. Nem mondom, hogy egy vékony réteg ma nem művel csodát és nem is akarom lekicsinyíteni az általuk elért eredményeket, de azt hiszem a legtöbb esetben erősen alulmaradunk a teljesítményben a most rendelkezésünkre álló eszközökhöz viszonyítva mint mondjuk 50 vagy 100 évvel ezelőtt. Szerintem 100 évvel ezelőtt amikor csak a szerencsés vagy a nagyon elkötelezett emberek tudtak könyvekhez hozzájutni, amikor pl. egy vad és kopasz kontinens (mondjuk amerika) állt az emberek előtt és sokkal kevesebb tőkével és sokkal fejletlenebb eszközökkel is csodákat műveltek építették az autóutakat és a városokat stb. ehhez képest most az emberiség legnagyobb része rohadtul tehetetlen, lusta és az égből várja a sültgalambot. Szeretnék látni egy modern kori Einstent, Russelt, Misest, Teslat, Edisont, Polányit, Balzakot, Petőfit, Leonardót, Shakespearet stb.

Különben ne gondolja valaki, hogy a Rómaiak többet tudtak mint mi, de az azért nem jó ha valamit amit ék tudtak mi most elfelejtsük. De nem a Rómaiakról van szó, néhány százéve ismert dolgokat amelyekről könyveket irtak, és amely könyvek szabadon a rendelkezésünkre állnak ma egyszerűen nem tudjuk, hogy ez a tudás létezik. Pl. siralmasnak tartom a politikusokat akik nemzetközi politikát folytatnak anélkül, hogy pl. Grotius műveit ismernék, olyan dolgokal hibáznak nagyot amelyek már 500 éve ismertek voltak. Aztán ne felejtsük el a nyelv dekadenciáját amelyről pl. George Orwell 50 éve már irt, szóval ezek a dolgok azok amelyek szerintem elég nagy gondod jelentenek, nem a Római ragasztó.
  • assdf
    "Azért az elven van a lényeg. Én mindig is mondtam, hogy először az elmélet, és ha az helyes, lehet továbblépni. A rakéta 500 ével ezelőtt is rakéta volt, csak más technikai eszközöket használt."

Nézd elméletben valószinüleg már az ösember is 100 ezer évvel ezelőtt kitalálta hogy de jó lenne a holdra repülni. ÉS???
    Ez megintcska egy jó nagy általánosság. Mindenre rá lehet fogni hogy ezt már 1000 éve is ismerték.
    De akkor ennyi erővel kössük fel magunkat mert akármit is találunk ki azt már az ősember is tudta...
  • assdf
    Szóval az a lényeg hogy essünk tévhitbe. A mai ember sokkal többet tud mint a 100 évvel ezelőtt, a mai tudomány sokkal több mindent ismer mint a 100 évvel ezelőtti (azt sem tudták mi az a kvantumechanika) és ma sokkal előrébb járunk mint 100 éve. Aki ezzel ellentéteset állit az cimeres ökör.

Egy mai egyetem EGY szakon több ismeretet tanitanak mint 100 éve egy egész egyetemen. A mai informatika önmagában kitesz annyi ismeretet mint 100 éve az egész tudományos ismeret. És megmondom öszintén hogy örülök hogy 2007-ben élek és nem 1007-ben, mert az a sok ember aki szerint a régiek milyen okosak voltak visszakerülnének hirtelen 1007-be igencsak meglepődnének amikor a szomszéd fejbeverné őket egy nagy kalapáccsal, vagy épp belehalna egy mezei pestisbe, esetleg influenzába... Vagy akár csak egy pici karcolásba ami vérmérgezést okozna... vagy amikor rájönne hogy este nem tudja felkapcsolni a villanyt mert nincs és gyertája sincs mert ahhoz meg vagoyn kéne... vagy hogy becsukná az ablakot de nincs üveg csak egy lyukas fadeszka... vagy elmenne a szomszéd városba (100 km) de csak ló van amivel 3 nap...
  • Epikurosz
    "valaki 1500ban csinált egy "rakétát" ami felrepült 30 méter magasba az nem ugyanaz mint épiteni egy rakétát ami elmegy a holdig, 300 ezer kilométert..."

Azért az elven van a lényeg. Én mindig is mondtam, hogy először az elmélet, és ha az helyes, lehet továbblépni. A rakéta 500 ével ezelőtt is rakéta volt, csak más technikai eszközöket használt.

De térjünk vissza a témára!

Ragasztókról tessék ide értekezéseket írni!

Miért kevertek a kínaiak rizset a Nagy Fal anyagába?
    Miért élt nálunkfelé az a hit, hogy az emberi vér erősíti a falakt (Kömíves Kelemen)? Régi emberáldozatok emléke?

A természetes ragasztóanyagok, például amilyennel a pók rgaasztgatja a hálóját, vagy amivel a tetvek rögzítik a serkékekt a hajon, vajon überolják a mesterséges ragasztókat?

Mire jó a csiriz?

A pillanatragasztók ciánalapúak? Akkor mérgeznek?
    A régi papírragasztókkal szipóztak a nebulók? Képszer volt benne?
    stb. stb.
  • assdf
    elmúlt 20 évben? kérlek a c-64től eljutottunk a core2duoig. képesek vagyunk össejtet levenni és gyógyitani vele. Épült x kilométer új autpálya. Elkészültek a laptopok (mert ugye 20 éve ami volt az nem nevezhető laptopnak tulzottan...). Soroljam még?

De egyébként neked igazán tudnod kellene hogy a fejlesztés nem minden. Azt tudni is kell alkalmazni. Hány de hány találmányról tudunk ami megelőzte a korát hogy aztán a süllyesztőbe kerüljön? Akkor meg mi értelme volt? Az ohgy most valaki elpanaszolja hogy ezt 500 éve is tudtuk. Igazán hogy nem tudták a gyakorlatban megvalósitani és legyártani de tudták...
    Szerintem sokkal fontosabb hogy a fejlesztések elterjedjenek mint az hogy 5 évente feltalálunk eg ycsomó mindent, aztán majd 1000 év múlva sikerül alkalmazni
  • BlackRose
    F-117 (sőt akár F-22), antibiotikum, DNS, wireless... ez mind évtizedekkel ezelőtti munka. Én arrol beszélek ami most van, és max az elmúlt 10-20 évben (2000. után meg kimondottan) amióta elképesztő szerszámot kaptunk mint tömegárút (számítógépet).
  • BlackRose
    Sajnálom de a mobiltelefont a '60-'70 években találták ki, a '80-as években már elég elterjedt luxus volt (főleg amerikában) kb. a '90-es évek közepéig, aztán elég gyorsan lett tömegárú - főleg európában de aztán máshol is. De még mindég várom a választ pazarolunk e vagy sem? 1000x annyi egyetemet végzett ember van (sőt nagyrésze viszonylag olcsón vagy díjmentesen szerzett diplomát) mint pl. 100 évvel ezelőtt, látszik e ez a mai tudományban, vagy sem, van e ennek eredménye vagy sem? Általában ami olcsó (általában azért mert sok van, mert több van mint amennyire szükségünk van) azzal könnyű pazarolni, nagyapám amikor ceruzát és papirt kapott (vett stb.) akkor azt jól kihasználta, nem pazarolta el, mert drága volt ezért elég jó grafikákat rajzolt (amatőr festőművész volt), ma pl. a szomszéd fia ceruzák százait és temérdek papirt pazarol el semmi összehasonlítható eredménnyel a nagyapámhoz képest. Nem beszélve a számítógép adta lehetőségekről... Szóval erre keresem a választ?
  • Piel
    Nem szabadna elfelejteni, hogy a régi korok embere nem volt butább a mai embernél, legfeljebb a régi korok tudományát tudta csak alkalmazni. A régi korok tudománya semmivel sem volt kevesebb a mai kutatók tudományánál. Ebből a tudásból rengeteg elveszett a hozzá nem értők gáncsoskodásából adódóan. A régi alkimisták ma kémikusok, a régi füves emberek ma természetgyógyászok, bár ennek sok ága van. Sokszor belehalt a páciens, sokszor meggyógyult, nem tudni miért? Valamilyen módon mindig gyógyították az emberek magukat, csodaszernek nevezett valamivel ragasztottak és ez a tudás az emberi gyarlóság miatt elveszett. Gondolom ezen a nyomon valamelyik kutató elindul és egy új "nagyszerű" ragasztót fog kreálni. Nem hiszem, hogy reklámozni fogja, hogy már 2000 ezer évvel ezelőtt is ismerték az emberek ezt az anyagot. Gondolom a mai korban az összetevők összeállításához nem kell hatalmas befektetés, ezért hülyére fogja keresni magát. Ezt hívják piacgazdaságnak. Szerintem inkább pofátlanság...
  • assdf
    Azért ne keverjük már a szezont a f@szommal.
    Az hogy 1000 évvel ezelőtt valakinek valami eszébe jutott egy dolog.
    Meg egy másik dolog hogy meg is tudta csinálni.

pl: az ohgy valaki 1500ban csinált egy "rakétát" ami felrepült 30 méter magasba az nem ugyanaz mint épiteni egy rakétát ami elmegy a holdig, 300 ezer kilométert...

Ha én most irok egy könyvet a teleportációról, majd 1000 év múlva megvalósitják akkor az nem azt jelenti hoyg nekem bármi közöm is lett volna a teleportációhoz.

De ne felejtsük el hogy atomerömü csak 50 éve van, tank 80 éve, repülö 100 éve, atombomba 50 éve stb. Azt meg főleg ne hogy 100 éve egy repülö meg ma egy f117 hát köszönöviszonyban sincs egymással. Vagy egy mai laptop egy 50 évvel ezelőtti számitgéppel. Gyakorlatilag semmi köze a kettőnek egymáshoz. Esetleg antibiotikum? Védoltás? DNS? wireless hálózat? optikai kábel?

Arról meg felesleges vitázni hogy 2007-ben mi uj találmány született, hisz amit ma feltalálnak arról mi majd csak 10-20 év múlva fogunk leghamarabb értesülni. Vagy később főleg ha katonai fejlesztés. Ilyen egyszerü ez. Persze majd mindjárt jön valaki aki bebizonyitja hogy az atombombát is ismerték már a görögök is...
    Szóval elég nagy demagógia az hogy a régiek annyit tudtak mint mi
  • opeca
    Az azt jelenti, csak a légmentes kifejezés a rossz.
    Amit "légmentesen" lezárnak, az azt jelenti, hogy még a gázhalmazállapotú anyagok sem nagyon távoznak belőle.

Ami meg bennmaradt(levegő), az meg bennmaradt, de attól még ott van.
  • toto66
    A technika gyorsabban fejlődik mint az átlag emberi gondolkozás, sajnos sokkal nagyobb tudást lehetne elvárni az átlagtól, mint amivel rendelkezik.
    Attól hogy valaki technikai eszközt használ egyáltalán nem biztos hogy okosabb is. Extrém példa: két "sűrűn napozott magyarul beszélő" szállt ki a posta előtt a ladából, mind a kettő mobiltelefonált, majd bementek a postára és megkérték a postáskisaszonyt, hogy töltse ki a kérvényt amit fel akarnak adni...
    Vagy egy érdekesség: a processzorokban a félvezető áramkörök (pl:logikai kapuk stb.)elhelyezkedését optimalizálni kell, a lehető legjobb teljesítmény érdekében, ezt ma már számítógép végzi hiszen ennyi tranzisztornál mire ezt az ember elkészülne már elavult lenne a proci, ebből következi, hogy nincs ember a Földön aki pontosan tudná, hogy néz ki a valóságban egy közönséges asztali PC processzora belűröl...
  • feamatar
    egy technológia kialakulása és felfutása mindig időigényes folyamat és nem egyik napról a másikra történik. Ergo a régi technológiák is folyamatosan váltak az élet részévé. A nagyobb lépések csak kiragadott pillanatok egy folyamatos fejlődésből.
    Az első atombomba ledobását is hosszú tervezési és kísérleti fázis ellőzte meg. Itt az internet. Az se egyik napról a másikra lett. Vagy a mobiltelefonok. A 90es évek két nagyon fontos "találmánya". Amely mára kezd igazán beérni.
    Sztem pont az hogy álleejtő a fejlődés, már nanotechnológiáról és fúziós erőművekről kezdünk beszélni. Persze még mindkét technológia gyerekcipőben jár, de ki tudja hova jutunk...
    Ha vissza gondolok hogy 20 éve még a Commodore volt a király és most ránézek a PCmre... megdöbbentő.(mondjuk én kiskoromban Atariztam meg NESeztem de most mind1)
  • valaé valaé ná
    Hadd tegyem még hozzá, hogy még az úgynevezett jobb módúak is rendszeresen éheztek, akiknek nem volt ilyen gondjuk, azok is sótlanul, cukortalanul és egyhangúan táplálkoztak.
    Kivéve a nagy uralkodókat, de azokból nem sok volt.
    Nem tűnik nagy dolognak, de ki kell próbálni, hogy mennyire rombolja a közérzetet és az egészséget.
    Az orvostudományról már ne is beszéljünk, mert abból még az uralkodók is csak a kínzásos részt kapták leginkább.
  • Atomreaktor
    e-papír
  • BlackRose
    És ezt talán kevesebb pénzel értük el? Összehasonlíthatatlanul több pénz van ma, összahasonlíthatatlanul nagyobb tőke stb.
  • AzUs
    "a pénzről meg inkább nem beszélnék, mert ma összehasonlíthatatlanul több pénzünk van mint akkor volt."
    Nincs több pénz, csak magasabb életszínvonal és technikai fejlettség.
  • valaé valaé ná
    Az akkori emberek sok dolgot tudtak, sok dologban többet is mint a maiak. DE !
    Azért ne feledjük hogy mai szemmel nézve hihetetlenül mocskosak és büdösek voltak a városaik, azonkívül egy vérszomjas kor vadálattá vált gyermekei voltak.
    Szóval azért csak fejlődött valamit a civilizáció, legalábbis humánum terén.
    Persze lehet jönni azzal, hogy itt meg ott ma is mennyire kegyetlen a világ, de ez egyszerűen közel nem olyan mint akkor volt.
    A karosszékes nosztalgia merő idiotizmusból fakad, egy nap után kijózanodna az illető ha belecsöppenne egy akkori átlagember bőrébe.
  • BlackRose
    Minden termék piacképes a kérdés csak, hogy luxustermék, közép vagy tömegtermék.
    Miben különbözik a Burj al Arab pl. a Chrysler Tower-től, vagy a Golden Gate-től sőt azt hiszem nagyobb csoda volt az akkor mint ma a Burj al Arab vagy a Pálmasziget. Rakéták... 100 éve nem de már lassan 70 lesz. Szóval a kérdés marad, pazarolunk e vagy sem? Egy relatív összehasonlításban ki volt erősebb az 50-150 évvel ezelőtti generációk az akkori tudásal és rendelkezésükrá álló eszközökkel vagy mi most a jelenleg rendelkezésünkre álló tudásal és eszközökkel... a pénzről meg inkább nem beszélnék, mert ma összehasonlíthatatlanul több pénzünk van mint akkor volt.
  • PíszLávJuniti
    "1551 Konrad Haas kísérletezik elsőnek a lépcsős rakéta kivitelezésével."
  • PíszLávJuniti
    Valóban, ha több pénz lenne kutatásokra, valószínűleg nem itt tartanánk.
  • Szeszmester
    Mert 100 éve voltak rakéták? Azért az sem egy annyira régi találmány.

Miből gondolod, hogy nincsenek új találmányok? Te csak pusztán a piacképes termékekkel találkozol.

De ha már a Dubai szoba házigazdája vagy, gondolhatnál a Burj al Arab épületre, esetleg a pálmaszigetre. Az smafu?

"de valahogy kimaradnak az olyan újítások amelyek megoldást jelentenének olyan problémákra amelyekre eddig nem volt megoldás"
    Ez így lóg a levegőben. Pálmasziget?
  • PíszLávJuniti
    Mobiltelefon? PDA? GPS navigáció?
    Persze, ezek is tovább fejlesztések, de egy csöppnyi technikai eltérés van a műholdas navigáció, és az iránytű, szextáns között..
    Minden itt van az öledben, csak már annyira természetes, hogy nem tűnik újdonságnak.
  • babajaga
    Druckbereich Druck in hPa (mbar) Moleküle pro cm3 mittlere freie Weglänge
    Umgebungsdruck 1013,25 2,7·1019 68 nm
    Grobvakuum 300...1 1019...1016 0,1...100 μm
    Feinvakuum 1...10-3 1016...1013 0,1...100 mm
    Hochvakuum (HV) 10-3...10-7 1013...109 10 cm...1 km
    Ultrahochvakuum (UHV) 10-7...10-12 109...104 1 km...105 km
    extrem hohes Vakuum (XHV) <10-12
  • BlackRose
    Vagyis pontosabban amire gondoltam az, hogy én, te, vagy X úgy használja e a rendelkezésekre álló erőforrásokat (tudást, technológiát) ahogyan azt lehetséges, vagyis pazaroljuk e a tudást és technológiát vagy nem?
  • BlackRose
    Belsőégésű motorok, szénerőmóűvek, autók amelyek alapjában nem sokban különböznek a Ford T-től, stb. És ne felejtsétek el azt sem, hogy az Opportunity is von Braun rakétával került a Mars-ra. Amire gondoltam, az, nem az, hogy most nincs fejlődés, hanem alapjában a mai fejlődés a már létező dolgokra újabb megoldást találunk (pl. ha már említetted a postagalambot, az e-mail ezt felváltotta - persze volt közben pl. posta is ugye :) de valahogy kimaradnak az olyan újítások amelyek megoldást jelentenének olyan problémákra amelyekre eddig nem volt megoldás, tehát nem valamit helyetesítő hanem valami teljesen új, mint pl. annak idején a TV vagy a rádió vagy a számítógép vagy a fényképezőgép stb. Most van HDTV, digitális 12MPx fényképezégép, mp3 lejátszó stb. de hol van valami új valami amiről tegnap vagy 50 évvel ezelőtt nem is álmodtunk mert el sem tudtuk képzelni?
  • L3zl13
    A vákuum is csak csökkentett légnyomás. Legalábbis kétlem, hogy az említett kerámia edényekben tökéletes vákuum uralkodott volna...
  • Polemius
    Molnibalage:

Biztosan postagalambon küldte el a hozzászólását is. :)
  • Molnibalage
    Mi az, hogy CSAK? Te sem vagy magadánál?
  • kev
    Nincs új a nap alatt.
  • Szeszmester
    Először az Opportunity ugrott be, ami már közel 4 éve működik a Marson. 100 éve pedig még a La Manche csatornát sem repülték át...
  • BlackRose
    Igaz. De a kérdés nem az, hogy van e vagy nincs e újítás, a kérdés, hogy a mai tudásal és technológiával tényleg csak ennyire vagyunk képesek... ahhoz képest amire pl. 100 évvel ezelőtt képesek voltak papiral és ceruzával. És ha igen akkor miért?
  • asdasdasd
    Könyves Kálmán arró nyilatkozott, hogy azok a boszorkányok nincsenek, akik elcserélik a gyerekeket, mert hogy róla is járta, hogy nem vér szerinti gyerek. Azaz avval, hogy ezt kimondta azt akarta nyomatékosítani, hogy ő valóban jogos örökös. De hagyjuk...
  • Molnibalage
    "alapvető technológiák terén nincs újítás"

Azt bírom, hogy az ilyem hírek után páran mindig közlik, hogy nincs haladás.
    És a lézer az mi? Az elektromosság? Antibiotikum? Sorolojam még te okostojás? Ezek ma MIND alapvetőek...

Ja és lehet,hogy TARTÓS, de tutira nem olyan erős, mint a maiak..
  • babajaga
    Aki azt hiszi hogy régen tudatlan emberek éltek az maga tudatlan. Könyves Kálmán pld mikor jelentette ki hogy boszorkányok pedig nincsenek, ezért róluk szó se essék? Úgye ez azt jelentette hogy pitiáner dolog az egész. Ma magukat boszorkányoknak nevező ostobák hablatyolnak hülyeségeket.
  • kozmate
    A mikróba rakható edények is légmentesen zárnak, mégsem tűnik el a levegő az edényből. Egyszerűen azt jelenti, hogy tökéletesen zár.
  • babajaga
    Nem! A légmentes lezárás azt jelenti hogy nem tud se bele menni a levegő se ki belőle. A konzerveket levegőn zárják le tehát az a levegö ami belekerült az benne is marad ezért igyekszenek teljesen csordultig tölteni. A vákuum azt jelenti hogy ki van szívattyúzva belőle a levegő a lehető legnagyobb mértékig ez pld konzervdoboznál összehorpadást eredményezne. Pld a zöldbab konzerves üvegre tapad a pléhkupak de ez azért van mert melegen teszik bele atöltetet és lehűlésnél csökken a térfogata de ez messze nem vákuum hanem csak csökkent nyomás.