118
  • mikike
    #118
    sose hallottam mukrohullámról :(
  • RealPhoenixx
    #117
    Brueni: oke, igazad van abban hogy nem azt irtad hogy o talalta fel, hanem hogy o tokeletesitette.

    Viszont utana nezhetnel hogy ki is volt o, o nem tokeletesitett semmit, es nem is kiserletezett. O a sajat koraban egy igencsak tokes csaladbol szarmazo szemely volt, aki penzelt elegge sokminden dolgot.

    De nyilvan ugy van ahogy mondod, mivel en is penzelem az izzo gyarakat, hiszen veszek izzokat, ezert en vagyok az aki tokeletesitette az energia takarekos izzokat. -sajnalatos a kicsinyesseged es a tudatlansagod, mi is jon a felkialto jel utan??- :) lol gyerek :)
  • brueni
    #116
    ha tudnál olvasni, akkor látnád, hogy nem azt írtam, hogy Edison találta, fel, hanem a tökéletesítéséről beszéltem.

    az összes többi hozzászólásodat meg nem mínősítem, mert egyszerűen szánalmas vagy, ahogy itt rágalmazol mindenkit

    javaslom vedd fel az übermensch nick-nevet. jobban passzol az egodhoz...
  • RealPhoenixx
    #115
    Nem pascal, es nem sima fourier, hanem 2 vagy tobb nagy szam szorzasara akarom felhasznalni, tudom a neten osszesen 2 forras van ezt illetoen, azok is marha nehezen szerezhetoek be, masreszt az egyik a kettobol ami megvan valszeg nem is muxik rendesen, szval marad 1.
    De a lenyeg az optimalizacion van, mert nagyon sok olyan matematikai eljaras van amik hanyagul-rekurzivan-folos lepesekkel, etc-vel vannak bovitve, vagy legalabbis szamomra folos lepesekke /az optimalizacionak pont ez a lenyege, hogy talalj foloslegesnek minositheto lepest, vagy egyszerubb modon helyettesithetonek, etc/.
    A lenyeg, hogy ott van a Karatsuba szorzasi eljaras, az egy eleg hatekony, de arra kidolgoztam egy dolgot, amivel tovabb lehet novelni a hatekonysagot, es nem is kicsit, es ugyanez a dolog valoszinuleg el az FFT eljarasra is, de ahoz hogy igazoljam, teljessen meg kell ertsem azt, es ezzel van a problema, tehat nem sima fourier-el van gond, bar nehol igen, hanem ezzel a specializacioval az FFT-t illetoen, szval szopokan vagyok meg egy jodarabig
  • babajaga
    #114
    "Sósav alatt érthetjük a HCl vizes oldatát és magát a gázt is, sajnálatos módon jelenleg számomra nincs egyértelműen definiálva a dolog"

    A 100%-os sósav az gáz halmazállapotú, több kémiai reakcióhoz csak ez használható. 1l víz 500 l sósavat nyel el ekkor 38%-os vízes oldatot kapunk amely használható kémiai reakciókhoz (pld a keményítő cukorrá bontásához) csak ki kell számolni hogy mennyi a tényleges sósavtartalom, hogy az egyenértéknyi mennyiségeket tudjuk reagáltatni. Az ún ipari sósav 30-33%-os amit háztartásban is lehet használni. Ugyanis pld 10 %-os sósavat még vízkőoldásra sem lehet használni mert a vízkőre öntve a savkoncentráció rohamosan csökken és a reakció leáll.
  • szivar
    #113
    Semmi gond van. Úgy is szeretem ha kötözködik valaki, mert szeretek visszakötözködni... Aki jól ismer, megmondhatja :). Amúgy meg senki sem tévedhetetlen :(.

    Fourier? Remélem nem pascalban akarod megírni, mert az majnem akkora szopásosság mint asmban... :D
  • RealPhoenixx
    #112
    Szivar: rendben
    Azert vannak dolgok biztosan amikben te mozogsz otthonosan, en sem vagyok tevedhetetlen.
    En is csak azt az utat probalom kovetni, amit Joshnak mondtam el.
    (55-os hozzaszolas NB: -reszeben)
    Tehat csak probalom, vagyis neha letevedek rola, de ez ember reven termeszetes, manapsag pedig a Fast Fourier Transzformacioval szivok (mar 2 eve meg akarom erteni teljessen az alapjaitol), de maga a tema az eredettol tekintve tul nagy mert kell hozza: fizika-kinematika-matrix-differencialas-diff egyenletek-integralbol a hatarozott es hatarozatlan, a komplex szamok, illetve nehany specialis ismeret, szval ezert szivok vele joideje, es csak egy megerzes miatt csinalom az egeszet, ugyanis egy algoritmust akarok ezt illetoen, es most meg csak megerzesem van egy fain optimalizaciot illetoen, de azt csak akkor tudom konkretizalni, ha a boncolt alany minden reszletevel teljessen tisztaban vagyok, szval szivok en is mint mindenki mas akinek vannak tervei, otletei
    NB: es mindezt senki sem fizeti -sajnos
    /ez van, ilyen az elet, mi meg igazi faszok vagyunk, mert allni akarunk *helyt allni es nem helyben allni*/ -es bocsi a buzzeraert-
  • szivar
    #111
    ÁÁÁÁÁ. Mire kattintottam?

    babajaga hozzászólására akart menni...
  • szivar
    #110
    Utánanéztem a témának és szégyenszemre meg kell hogy kövesselek...

    A sósav mint fogalom elég gázos egy téma, pláne mivel eléggé keveri az összes oktatási anyag is a dolgot, néha egymásnak ellentmondó módon.

    Sósav alatt érthetjük a HCl vizes oldatát és magát a gázt is, sajnálatos módon jelenleg számomra nincs egyértelműen definiálva a dolog. Ezúton is bocsánatot kérek tőled állításaim pontatlanságai miatt.
  • szivar
    #109
    "Masfelol meg a kulsoegesu motornak a lenyeget sem erted, ezert nem tudtad, de most megtanulhatod, hogy az egester akar tobb ezer kilometerre is lehet."

    "Es hogy meg tanulj kicsi fiam, kulso egesternek a kovetkezot nevezzuk: olyan ter, amely ter kivul esik az eszkozon. Vagyis a gozgepek nem kulso egesteru motorok te butus!!!!!"

    Nos, most a leírtak szerint adott egy motor, legyen egy Stirling-motor a példának kedvéért. Ha a munkevégző dugattyús-hengeres részt én bedugom a kazán közepébe, az égéstér máris az eszközön belül található, pláne ha rakunk rá egy burkolatot és kikiáltjuk az egészet egy eszköznek.

    De ha most a kazán és a Stirling-motor között 100km van és valami csoda folytán sikerül a keletkező hőt elszállítani a kazánból a Strirling-motorig (közel 100%os hatásfokkal), és az egészre egy burkolatot helyezek, akkor ismét kaptam egy belső égésű motort, mert az égéstér ismét az eszközön belül található.

    Ez így ebben a felállásban nem igazán fedné a valóságot.

    Na, ilyesmire céloztam a "Ha egy motor két része működés közben 1000km-re van egymástól, az belső égésű motor, mert fedi egy párezer négyzetkilométeres burkolat" mondatféleséggel.


    ""Es hogy okulj kicsit a dologbol: mond mar meg egy külső égésű motor esetében, az égő térnek mekkora lehet a maximalis tavolsaga??" "

    Elméletben igazad van abban hogy az égőteret tetszőleges távolságra el lehet helyezni a 'munkavégző' résztől. De gyakorlatban a távolság növelésével veszteségek keletkeznek (akár hősugárzás, akár áramlás útján közvetítődik a hő), melyeknél egy bizonyos távolság után (megnövekedett veszteségek) nem működhet a motor.

    Ezért lehetett volna úgy is feltenni a kérdést hogy megadod a hőforrás teljesítményét, azt hogy milyen módon közli a hőt a hőforrás a munkavégző résszel, a hő továbbítása folyamán fellépő veszteségeket, stb. Bár ekkor meg lusta lennék utánaszámolni, úgyhogy végeredmény szempontjából tök mindegy.
  • szivar
    #108
    Be kell látnom hogy tévedtem a gőzgéppel kapcsolatban. Kiváncsiságból rákerestem a google-n a témára és mindenhol a te állításodat erősíti meg mindenki... Bocsánatot kérek tőled, mert ennyire durván erőltettem a magam igazságtalanságát.
  • RealPhoenixx
    #107
    Szivar: Meg mielott ertetlenul allnal a 106-os hozzaszolasomhoz: 50% meg elegtelen a kormany ertekelesnel is, nemcsak a suliban :) -de aszem ez nem igazan eri el meg az 50%-ot sem.

    Masreszt: emlitettem: egyertelmuen latszik, hogy a kemia jobban megy neked, miert nem maradsz azon a teruleten, ahelyett hogy csacsisagokat hordasz ossze, avagy inkabb miert nem kerdezel, de csak miutan utana olvastal a dolgoknak.

    Konkretumok: a Stirling motor esetet tekintve a kerdesem abszolute nem volt semilyen tekintetben felreertheto, persze ha valaki nem ert valamihez, mint pl bizonyos esetekben a fourier analizishez, de legalabb meg akarja erteni, akkor van kerdese konkretan amit ha egy biologusnak teszunk fel, nyilvan azt mondja: "Mellesleg ha konkrét és nem félreérthető kérdést teszel fel, arra mindig válaszolni szoktam." -ez spec. a te hozzaszolasod :)

    NB: idezet megintcsak tolled: "Ha egy motor két része működés közben 1000km-re van egymástól, az belső égésű motor, mert fedi egy párezer négyzetkilométeres burkolat. Hogyne." - nem mintha a kerdes a kovetkezo lett volna: "Es hogy okulj kicsit a dologbol: mond mar meg egy külső égésű motor esetében, az égő térnek mekkora lehet a maximalis tavolsaga??" -sebaj, se valasz, se szovegertelmezes, nah mind1, ezt mar megszokhattam volna
  • RealPhoenixx
    #106
    Szivar:
    A belso meglehetosen zart teret jelent.
    Igy nyilvan igazad van, hogy a kazan kulso egesteru a gozgepek eseteben, bravo :)
    Es nyilvan a hajtasokat a hajto kozeg szempontjabol szoktak meghatarozni, erre is csak azt tudom mondani hogy bravo :)
    Csak arra kerlek ne terjeszd, nehogy masok a te oktatasi nivodra essenek le :)
  • szivar
    #105
    Tudom, tudom, (csak így az öcsikézésről) te már akkor az izéddel ijesztgetted a lányokat homokozó környékén, amikor én még csak apám izéjében lifteztem, nem kell magyarázkodni... Mellesleg nyugodtan megbánthatsz - lesza... izé, nem szokott érdekelni. Mellesleg ha konkrét és nem félreérthető kérdést teszel fel, arra mindig válaszolni szoktam. Legfeljebb úgy hogy "nem tudom".

    A gőzmozdony külső égésű motor, ahol a víz a munkavégző közeg, csak hogy a csacsiságomat kijavító orbiális marhaságot kijavítsam.

    Iigen, mondták már mások is hogy bunkó vagyok, csak saját magukról nem veszik észre ha azok. És ez áll az élet minden területére, legyen hülyeség, nagyképűség, beképzeltség vagy bármi más.

    Hát nem annyira...

    Ja értem már... Ha egy motor két része működés közben 1000km-re van egymástól, az belső égésű motor, mert fedi egy párezer négyzetkilométeres burkolat. Hogyne. Sőt a gőzgépek munkahengerében maga a gőz ég||robban, és ez hajtja aaaa pl. mozdonytot. Ezért belsőégésű motor... Eddig naivan azt hittem hogy egy külső égéstérben égetnek el valamit, ami a vizet elforralja hogy gőzzé váljék és ezzel munkát végeztetünk. Persze. Nem kell mondanod, értem én, te vmi tanár vagy, és már akkor diplomád volt, amikor én még a betűvetést sem tanultam az elemiben...

    A mikrohullám vajon miért nem tág egy fogalom? Talán azért mert még a terahertzes tartomány is beletartozhat, attól függően hogy mikor fingik egyet az az egypár ember aki definiálja? Így is három nagyságrendet átfog a frekvenciatartománya, a jelenlegi értelmezés szerint.

    Nem értem hogy kerül ide a barátnő... Biztos vmi eszkimó szokásra céloztál, de köszönöm nem élek vele. Tananyagfejlesztés? Értem már hogy miért is hanyatlik az oktatás színvonala. :D

    De legalább nem taglalod 312 hozzászólásban a mondanivalódat. De van olyan csodás találmány is a fórumon belül hogy "válasz erre" nevezetű link.
  • RealPhoenixx
    #104
    Szivar:

    Bakker ocsike, nem tudod a dolgokat, es baz kerulgeted a valasz adast, te aztan tenyleg sokat tudsz -majdnem mast irtam, de aszem nem foglak megbantani teged inkabb-.

    A gozmozdony belso egesteru, csak hogy a csacsisagodat helyere tegyuk.
    Masfelol meg a kulsoegesu motornak a lenyeget sem erted, ezert nem tudtad, de most megtanulhatod, hogy az egester akar tobb ezer kilometerre is lehet.

    Masfelol: "Nagyon jó hogy hallottál és olvastál róla. Bár, ha a szöveg olvasása a megértésével párosulna, nem kérdezgetnél ilyen érdekes dolgokat, mint alább.
    " -hat igen, ez erosen jellemzo rad, kis ertetlenke, na mind1; *aszem te vagy a legjobb pelda arra, hogy vannak bizonyos beteg emberek, akik a sajat hibajukat masokra vetitik, sajnallak*

    Es abban igazad van hogy hulye kerdesre csak ....... *olvasd csak magad vissza nyugodtan*, de az en kerdesem tok 1ertelmu volt.

    Es hogy meg tanulj kicsi fiam, kulso egesternek a kovetkezot nevezzuk: olyan ter, amely ter kivul esik az eszkozon. Vagyis a gozgepek nem kulso egesteru motorok te butus!!!!!

    A mikrohullam tenyleg tag hatarok kozotti fogalom, remelem hogyha ilyen butus vagy, akkor csak nehany evtized mulva lesz esetleg diplomad *soksok tanulas utan*, ha meg mar van, akkor tudatositsd magadban: tevedes volt hogy kaptal :)

    Blog: jot mosolyogtunk a baratnommel rajtad, es nincs blog *mellesleg siman mernem ellenedbe allitani a baratnomet, mert tutti tobbet tud nalad gepeszmernokkent* /sok suletlennek csinalta meg a vizsgajat, sot szinten sokaknak csinalt feleves feladatokat, meg most is hogy mar nem tanul, hanem dolgozik, s volt olyan is akinek a diploma munkajat gyurta le, fuggetlenul attol, hogy mindketten csinaltunk tananyag fejlesztest, nah mind1/

    Szivar: ez itt meg zarszokent neked szol: maradj a kemianal inkabb, azt latom legalabb az jobban megy :) *nah eddig bezarolag csak neked Szivar* :) -hogy egyertelmu legyen a blog- :)

    Babajaga: nyugi, teged nem nagyon kell kiigazitani, es sztem az egy jo dolog, mert inkabb takarsz valodi tudast, mintsemhogy jogos lenne teged minositgetni!
  • babajaga
    #103
    "Továbbá okfejtésedet folytatva, a szénsav is csak CO2. Meg a kénsav is csak SO3"

    Én ilyen értelmű dolgot nem mondtam, tehát ne magyarázd bele! Tudod mi az hogy SAVHIDROGÉN? ( a savak hidrogénből és savmaradékból állnak.)
    Tudod mi az hogy SAVANHIDRID? A haloidsavaknak nincs anhidridjük,(HCL, HFl ) Az oxigént is tartalmazó oxosavaknak van. A CO2, SO3 az savanhidrid.
  • szivar
    #102
    "Most már nem tudok mást mondani hogy buta vagy!"

    Köszönöm szépen, ez dicséretnek számít, de csak azért mert te mondtad.

    "A sósav nem tartalmaz vízet 100%-os állapotban! A fluórsav sem, EZEK GÁZ HALMAZÁLLAPOTÚAK!"

    Fluórsavat még nem ettem, de a sósav max ~38%os töménységgel bír. Ez pedig számomra azt jelenti, hogy valamiben feloldják azt a nyamvadt gázt...

    "MEGISMÉTLEM!!! A SÓSAV HCL, GÁZ HALMAZÁLLAPOTÚ!! Csak az reagál az acetilénnel!!!! Az oldata nem!!!"

    Elhiszem hogy oldott formában nem reagál az acetilénnel. :D

    Továbbá okfejtésedet folytatva, a szénsav is csak CO2. Meg a kénsav is csak SO3. Stb. De tudod mit? Belátom hogy tévedtem és nem értek hozzá, csak hogy neked legyen igazad...
  • babajaga
    #101
    Azt is tessék megmondani hogy a sósavnak miért 36,46 a mólsúlya ha a vízes oldat a sósav? ( H=1 Cl=35,46 )
  • babajaga
    #100
    Sok helyen hibásan vannak dolgok leírva, Ez is butaság hogy a HCL hidrogénklorid a vízes oldata meg a sósav. Mit csinálnak a sósavgyártásnál? Egyesítik a hidrogént a klórral. Ennyi. Nem lehet azt megérteni hogy a sósav, fluorsav gáz, a kénsav salétromsav folyékonyak?
    TUDJA VALAKI AZT HOGY VAN SZILÁRD HALMAZÁLLAPOTÚ ALKOHOL? Pld.
  • dez
    #99
    >kötés<
  • dez
    #98
    (Alább az "általános képlet"-es rész figyelmen kívül hagyandó, mert bár a zárt láncú alkánok, és a nyílt láncú v. nem gyűrűs alkének általános képlete egyforma [CnH2n], de az elsőnél egyszeres, a másodiknál kétszeres van a szénatomok között.)
  • dez
    #97
    (Alább az "általános képlet"-es rész figyelmen kívül hagyandó, mert bár a zárt láncú alkánok, és a nyílt láncú v. nem gyűrűs alkének általános képlete egyforma [CnH2n], de az elsőnél egyszeres, a másodiknál kétszeres van a szénatomok között.)
  • dez
    #96
    Akarom mondani alkén. (magyarul)

    (Az egyik csoport tehát az alkánok, a másik meg az alkének.)

    Alkén = olefin = olajképző.

    "A telítetlen szénhidrogénekben a ligandumok száma nem maximális, azaz van olyan szénatom, amelynek ligandumszáma kevesebb négynél! Ezek hidrogénnel telíthetők és így alkánokhoz, cikloalkánokhoz ill. származékaikhoz jutunk."
  • dez
    #95
    Itt látható a vinilklorid előállítása etilén (katalizátoros) klórozásával. Utána polimerizációval hozható létre a PVC: link.

    Etilén: C2H4, ami "a legegyszerűbb alkán"...

    Részlet a babajaga maga által is linkelt oldalról:
    Általános képlet…
    - nyíltlánc esetén: CnH2n+2
    - gyűrűsök esetén: CnH2n
  • dez
    #94
    Szerintem nem így van. A klorid kétféle dolgot jelenthet. 1. egy klorid ion. 2. Olyan vegyületek (lehetnek arár szervesek v. szervetlenek), amikben van egy v. több klór atom kovalens kötésben.

    "The word chloride can also refer to a chemical compound in which one or more chlorine atoms are covalently bonded in the molecule. This means that chlorides can be either inorganic or organic compounds. The simplest example of an inorganic covalently-bonded chloride is hydrogen chloride, HCl. A simple example of an organic covalently-bonded (an organochloride) chloride is chloromethane (CH3Cl), often called methyl chloride." link
  • dez
    #93
    LOL.

    "A hidrogén-klorid szintelen, szúrós szagú, levegőnél nhezebb, mérgező gáz. Vízben jól oldódik, vizes oldata a sósav" link
  • babajaga
    #92
    "hidrogénklorid, klórhidrogén (spiritus salis, acidum hidrochloricum, acid. muriaticum), HCl. Szúrós szagu gáz, "

    Az az igazi butaság hogy valaki nem tud valamit de utána se néz. Ilyet tanártól nem tanulhatott senki hogy a sósav folyékony.
  • babajaga
    #91
    Most már nem tudok mást mondani hogy buta vagy! A sósav nem tartalmaz vízet 100%-os állapotban! A fluórsav sem, EZEK GÁZ HALMAZÁLLAPOTÚAK!

    MEGISMÉTLEM!!! A SÓSAV HCL, GÁZ HALMAZÁLLAPOTÚ!! Csak az reagál az acetilénnel!!!! Az oldata nem!!!
  • babajaga
    #90
    Kloridok azok melyek kationból és klorid anionból állnak. A szervesanyagoknál ez nem így áll mert vannak klórozott szénhidrogének, és sósavas szénhidrogének. Tehát a PVC neve tulajdonképpen hibás elnevezés.
  • szivar
    #89
    Aki nem tudja hogy a hidrogén-klorid vizes oldata az a sósav, az üljön le és bátran kérdezzen a tanárbácsitól, ne az észt ossza mindenfele a kémiatumányosdoktorátusosszakmásmindentudásos eszeségével. A hidrogénklorid és a sósav az két különböző dolog... Víz nélkül nincs sósav és punktum. A hidrogénklorid az meg víz nélküli sósav, ami ilyenkor nem sósav.
  • babajaga
    #88
    Tulajdonképpen rosszul van írva mert nem klorid hanem acetilénhez kapcsolt sósav, sósavas acetilén. A műanyagoknak ez a lényege hogy molekulák és nem ionok vannak összekapcsolva.
  • babajaga
    #87
    "a sósav az != HCl. A HCl vizes oldata a sósav"

    Micsinálnak a micsodával?

    A SÓSAV MINT KÉMIAI VEGYÜLET: HCL PVC GYÁRTÁSHOZ CSAK HCL HASZNÁLHATÓ ÉS NEM A VÍZES OLDATA!!
  • szivar
    #86
    1. Hoogyne lehetne. De persze ez erősen függ attól, hogy tenéked mi a f****m is jelenti a kőolajat. Mert a kőből nehezen lehet kisajtolni az olajat, mintahogy a babákból is a babaolajat... Továbbá a 'mikrohullám' mint fogalom, olyan tág határok közt mozog, mint a látható fény.

    2. Bocsi, de emlékezetből pofázom többnyire, bár az őszintét megvallva az 'alkánok' nevezetű szóra azért rákerestem a googlen. Mert fingom sem volt arról hogy a parafincsoport tagjait jelöli ez a szó...

    Feleségül ne vegyelek azért?

    Azért valami gázokat is emlegettek a cikkben, és nemcsak diesel-olajat.

    Öööö, miért érdeklődsz ennyire a szappanok iránt? Csak nemhogy leesett? :O Szvsz vedd fel...

    UI.: Ha már blogot írsz, legalább címezd meg hogy kihez beszélsz, a többiek dolgát nem kicsit megseggíted...
  • szivar
    #85
    "Ezekszerint egyertelmu, hogy nem hallottal metanuzemu cuccokrol es egyebekrol."

    Ööö. Lehet valami igazad, mert a gázüzemű autóknak nem létszükséglet a metán, de ha akad, azt is megeszik...

    "Csakhogy ertesitselek: mindarrol amirol irtal hallottam!"

    Nagyon jó hogy hallottál és olvastál róla. Bár, ha a szöveg olvasása a megértésével párosulna, nem kérdezgetnél ilyen érdekes dolgokat, mint alább.

    Továbbá hogy a szöveg értelmezését elősegítsem, leírnám harmadszor is, hogy motorokról volt szó, nem egy, azaz egy darab motorról, ami mindent megzabál. Lsd. nem egyfajta motorról volt szó vazze.


    "Jah: mutass mar kulso egesu motort a Stirlingen kivul, csak mert olyan okos vagy :)"

    Gőzmozdonyt láttál már? Na, az pont olyan motort tartalmaz, mint amire kiváncsi vagy. Esetleg talán turbinával is lehet kombinálni a dolgot, mint ahogy egypár erőműben már van is rá példa.

    "Es hogy okulj kicsit a dologbol: mond mar meg egy külső égéső motor esetében, az égő térnek mekkora lehet a maximalis tavolsaga??"

    Tőled? Lehetőleg minnél közelebb :D. Csak hogy okulj egy kicsit :D. Pontosítani azért tudnád a kérdést? Csak azért hogy ne lehessen rá 59782657892 féle választ adni, ami tőled csak annyi válszt érdemelne hogy: "Hülye vagy, mé' ugacc bele?"
    Mert hülye kérdésre értelmes és megfelelő választ adni elég nehéz.
  • dez
    #84
    LOL. Igen. PVC = polivinilklorid!
  • dez
    #83
    Nem úgy értettem, hogy önmagában áll az a hidrogénatom.
  • RealPhoenixx
    #82
    Jah, megvalami, ha tudod hogy a PVC micsoda, akkor kijelented e, hogy mikrohullamozassal koolaj allithato elo belolle vagy sem??? Merthogy volt olyan allitas, hogy ......

    Szval inkabb erre valaszolj, mintsem .......

    Sot, ha ilyen szorgos vagy (hogy az egesz konyvtarat elokapod: google meg nehany volt tankonyvet nem szamitva :) ), akkor siman kigyujthetned hogy melyekbol lehet valoban mikrohullammal visszanyerni bizonyos anyagokat, sot, leirhatod azt is hogy milyent, es hozzateheted hogy hany Kcal kell hozzajuk, es mekkora frekin, aztan szepen hozzakretazhatod azt is, hogy miert gondoljak ugy a "feltalalok", hogy csak olajbol keszult anyagok alakithatoak vissza olajja.

    NB: leirhatod azt is, hogy mi a lenyege a szapangyartasnak, es tanulsag gyanant azt is, hogy szappanbol miert nem lesz micsoda :) *ha egyaltalan erted, bar gondolom nem, de ha szolsz majd leirom, bar ha nagy muszaki vagy biztosan erted* :)
  • RealPhoenixx
    #81
    Szivar: Hatha erthetobb lesz a tortenet, ha uttana nezel annak hogy: Motorok
    Esetleg nezz utana a hajtomuveknek is.
    Ezekszerint egyertelmu, hogy nem hallottal metanuzemu cuccokrol es egyebekrol.
    Csakhogy ertesitselek: mindarrol amirol irtal hallottam!

    Es hogy egy kicsit felhomalyositsalak: mutass olyan motort, ami metannal uzemel, es mellette hajlando eluzemelni benzinnel, vagy petroleummal, es folytathatnam a sort.
    NB: es a hajlandosagot nem ugy ertem, hogy kohint egyet vele es kesz, hanem szo szerint irtam: UZEMELNI
    (merthogy az uzemnek ill. uzemeltetesnek a fogalma nem eppen egynehany utemet jelent)

    Jah: mutass mar kulso egesu motort a Stirlingen kivul, csak mert olyan okos vagy :)
    Es hogy okulj kicsit a dologbol: mond mar meg egy külső égéső motor esetében, az égő térnek mekkora lehet a maximalis tavolsaga?? -nagyon kivancsi vagyok tudsz e valaszolni ra es ha igen akkor megis mit *lehet hogy megleplek, lehet hogy nem* - /megtudod ha valaszolsz, ha egyaltalan tudsz/ :)
  • szivar
    #80
    Másodszor is gratulálok 10 percen belül. Ez nem kicsi egy teljesítmény ám, pláne egy szakmabelitől. Vajon mi az elkámpicsorodott, erekkel gazdagon tarkított rücskös lómianevéből állítható elő leggazdaságosabban az acetilén? Ha nem tudod, akkor egy kicsikét frissíteni kellene a kémiatudást, mielőtt lehülyéznél olyasvalakit, aki olyasmit állít, amit te már régen elfelejtettél&||meg sem tanultál.

    De azért segítek. Acetilén előállítása történhet pl. kalcium-karbid és víz elkevergetésével. Van még egy módszer, vmi részleges oxidáció, de hogy melyik gázzal, az nem jut eszembe :D.

    És (tudom, éssel nem kezdünk mondatot) vajon miből állítják elő a PVC-t némi hidrogénklorid segítségével? Hihetetlen módon az acetilénből a legegyszerűbb, de még lehet máshogyan is, biztos vagyok benne :).

    Továbbá a sósav az != HCl. A HCl vizes oldata a sósav. Magában csak hidrogénkloridként szokás becézni...

    ps.: Egyben is lehet ám hozzászólást küldeni, nem muszáj 5-6 részletben ugyanarra válaszolni, a 'Válasz erre' link mellőzésével. thx előre is.
  • szivar
    #79
    De igen, komolyan gondoltam. Amúgy gratulálok az érveidhez. Nem egy motorról volt szó, hanem motorokról (többesszámban írtam másodszor is, hátha így már érthetőbb lesz). Ezek szerint nem hallottál a hidrogénüzemű autókról (kisérleti stádium), a földgázüzemű gépkocsikról, diesel & benzin motorokról, amik szinte minden folyékony és éghető szénhidrogénnel elmennek (pláne a diesel, lsd.: használt sütőolaj és tsai :)), a gőzgépről (több mint 100 éves találmány:)), a külső égésű motorokról,stb. Szóval azonnal nézek ám utána, nehogy igazam legyen :).