118
  • NKing
    Realpoenixx: Ez olyan, mintha azt állítanád, hogy a kőolajból csupán annyi energia nyerhető ki, amennyit a felhozásakor felhasználtak, holott ez nem igaz. Ahogy itt is, két teljesen más folyamat az hogy a műanyag alkotórészeire bomlik, és az, hogy azt az anyagot ami a műanyagot alkotta, újra elégetik. Tehát a többletenergia elméleted hibás.
    Szerintem ez a gép működhet, és talán hatékony is. Hallottunk már bőven olyanról hogy autógumikat hasznosítottak újra, ez most kibővíti a lehetőségeket.
  • babajaga
    Csak egy baj van hogy a műanyagban adalékok vannak amelyek az égésnél mérgező gázokat fejlesztenek. Volt egy eset mikor egy hajó kigyulladt és rengetegen meghaltak mert némelyik műanyag égésekor ciángáz fejlődött.
  • Caro
    Az érvelésed ott rossz, hogy a műanyag is ég, tehát abból is lehetne energiát előállítani már.
    Ez kb. olyan, mint hogy akkor szerinted a benzin sem használható, csak a kőolaj?
  • L3zl13
    Jah. A nehezen lebomló műanagyok az egyik legkézenfekvőbb mód a C tartós lekötésére.
  • L3zl13
    Szerintem meg a te logikáddal van probléma.
    Sehol nincs perpetum mobile ebben a folyamatban.

Két különböző kémiai folyamat energiája nem kell, hogy megegyezzen. Márpedig a műanyag bontása, és a gázolaj/gáz elégetése különböző folyamatok. Pusztán ebből még nem következik semmi.
    Az, hogy valóban képes-e ellátni energiával a gépet a termelt olaj elégetése az a konkrét kémiai folyamatok energiaigénye/termelése határozza meg, illetve az, hogy a felhasznált eszközök (generátor, mikrohullámú berendezés...) milyen hatásfokkal dolgoznak.

Ettől, még lehet, hogy a találmány kamu, vagy csak gyakorlatban nem lesz hasznosítható. De pontos adatok nélkül nem lehet ilyet biztosan kijelenteni.
  • RealPhoenixx
    Sztem pedig az egesz nem megy masra, mint a szervezet aki meghirdette ezt az egeszet, tamogatasokat es egyebb anyagi juttatasokat kapjon az un. tovabbfejlesztesekre, amelyeket amugy elfognak nyomni, s amugy pedig kizart, hogy ugymond tobbletenergia elvet produkaljon.

Magyarul szinte kizart az a teny, hogyha ez valoban mukodik, akkor csak egy kis hanyadot kell elegetni a keletkezett szetbontott anyagokbol, hogy a gep folyamatosan uzembe tarthato legyen, ez majdnem perpetum mobile elv letrejottet tanusitana.

Vagyis ha kiszamoljuk az energiakat amiket be kell fektetni a szetbontashoz, az nem lehet kevesebb, mint amennyi energiat tartalmaz a szetbontando anyag (mar a letrehozasa is eleg nagy energia befektetes, az energia java pedig eldiszcipal *ld mikor lehul a muanyag*)

Szval szerintem ez a cikk csak vagy rossz szamitasokon alapul, vagy pedig hulyites.

Fontos: a tortenelem soran a hulyeseget mindig el lehetett adni, de a jo otleteket tobbnyire csak elveszik/ellopjak/eltulajdonitjak *hatalmi/eroszakos/jogi uton*
  • roliika
    Jah...amúgy tök jó meg minden de eddig a műanyag pihent évekig amíg nekiállt lebomlani, most már ez is a légkörbe kerül, meg bele oda az emberekbe....überlol.
  • roliika
    Szar visszaforgatás....
  • palcsika
    marha jó hogy rájöttek erre és ha elkezd működni akkor nem fogják használni a napenergiát satöbbit és csak tovább szenyezzük a környezetet.
  • Cat 02 #29
    "Műanyagból újra olaj mukrohullámmal"

úúú tovább tudjuk szennyezni a bolygót xP
  • Caro
    Minden anyag relatív dielektromos állandója és relatív permeabilitása frekvenciafüggő.
    Lehet, hogy a 2.4 GHz-s mikrohullám nem nagyon nyelődik el a műanyagban, de létezik olyan frekvencia, ami arra hatékony.
  • saba30
    Ezért, volt jó a szélerőmű példa. Mo-n. az a baj a szénerőművekkel, hogy hiábba vannak, mindenképp kell egy ugyan olyan teljesítményű foszilis erőműnek is lenni, mert ha nincs szél, attól még villamos energia igény van, ezért pl. Móvár környékén felváltva üzemetetik őket, hogy be nem rozsdásodjanak:). Nyugaton ezt úgy oldották meg, ha van szél viszont energia többlet van, vizpumpákat üzemeltetnek, amivel a vizet felnyomják a hegyre, energia hiánykor meg szépen leengedik, és vízi generátorok termelik az áramot. Nehéz a villamos enegiát tárolni. Lehet miden naperőmű, szélerőmű mellé telepíteni kéne egy ilyent, + egy müanyag szeméttelepet.
  • kernerster
    Hát gyerekek nem akarom elkiabálni, de ez átverés. Szkeptikus vok. Ha jól értem ez a gép olyan frekvencia tartományt idéz elő a műanyagok atomjaiban, amitől azok C atomjai közötti pí és sygma kötései felszakadnak. (Most abba nem megyek bele, hogy nem is mindegyik műanyag szerves szal szén alapú). Csakhogy ezt a folyamatot a kémai ismeri: krakkolásnak hívják.

Na meg a legfontosabb: a mikrohullámok az olyan anyagokra, amelyek nem tartalmaznak vizet, nem járnak hatással. Nem melegítiik fel.(Most nem tartozik a tárgyhoz a fémdrót, ami ugye ívet húz tehát azért van rá hatás) Ha vmi nincs felmelegítve akkor az atomjai/molekulái sem jönnek rezgésbe ergo nem szakadhatnak fel a kötéseik.Egyébként a mikró is csak a vizet képes bontani de azt sem atomjaira, hanem molekuláira(vízgőz)
    Ja és "mikróálló" műanyag azér van, mert a melegített étel átadja a hőt, és ezzel megolvasztja/megolvasztaná. Ha víztartalom nélkül beraksz vmilyen műanyagot(bármilyet és úgy értem hogy nem vizes) akkor azzal nem fog semmi sem történni, bármeddig is hagyod benn.
  • AzUs
    MUKROHULLÁM POWAH
  • stukov
    Csak arra tudnak gondolni, hogy jó lesz a szeméttelep gépeinek üzemeltetésére?
    Ha ez működik akkor megoldódik az olaj utánpótlás! Egy ilyen találmány simán Nobel-díjat érdemelne, márha igaz...
  • Kovász
    Ha a dolog tényleg működik, akkor az olajlobbi majd szépen megveszi a technológia licenszét, felhúz egy csomó újrahasznosító üzemet, és másodjára, harmadjára, stb. is eladja ugyanazt az olajat
  • babajaga
    "lebomlanak dízelolajra és gyúlékony gázra"

Sokféle műanyag van és azok miért bomlanának ugyanarra? KÉMIA!
  • ScarY MAN
    sztem nem szurta ki a szemed :) ... mikrohullám vagy mukrohullám... sztem nem mind1
  • babajaga
    Evidens hogy több energiát igényel mint a műanyag legyártása. Úgyhogy csak óvatosan.

A gázolaj nem olajszármazék hanem olaj. Olajszármazék pl a PVC. A gázolaj egy olajfrakció.
  • Praetor
    A gázolaj pedig olajszármazék...
  • Trb100
    Fel kéne csűrni egy ilyen az autóra is, mint Doc Mr. Fusion-t a DeLorean-re, aztán ha elfogy a nafta, csak egy szelektív hulladékgyűjtő szigetet kéne keresni és kifosztani belőle a műanyag palackokat.. sorban állás lenne :)
  • bardocz
    hu ez jó ötlet,gumiabroncs telepeket el lehetne felejteni,meg minden szart,és az olajsejkek se maybachal járnának:)
  • Trb100
    Nem csak az utcán, de gondolj csak a parlamentre :) Az is tele van szénhidrogén alapú szeméttel, nem lehetne ott kipróbálni?
  • Frosty01
    szerintem köbméter akart lenni... :D
  • UnnameD
    Itthon nagy szükség lenne valami nagyon komoly újrahasznosító rendszerről, mert amikor Pesten járok az utcákon, nincs olyan NÉGYZETMÉTER ahol ne lenne valami szemét.. elképesztő mennyire trehányak az emberek.
  • rolika
    ez annyira jól hangzik, hogy egyelőre el sem hiszem...
    és egyből gázolaj jön ki belőle, nem is valami olajszármazék...
    hihetetlen :-)
  • atlagember
    A cikk szerint "Egy 9 kilós autógumi esetében a Hawk-10 4,5 liter dízel olajat, 1,4 m2 gázt, 1 kg acélt és több mint 3 kilogramm növényi szenet nyer vissza"

Nem tudom ki hogy van vele, de én nem tudom elképzelni, hogy mennyi lehet az az 1,4 négyzetméter gáz.
  • eke
    Nem szikrázna mint az állat? Próbálj meg otthon berakni egy rézdrótot a mikróba Ettől függetlenül, ha nagyüzemi körülmények között működőképes a dolog, hihetetlen alternatívát jelentene...bár kérdés az olajlobby mit lép erre... Lehet, hogy hamarosan eltűnnek ..meghalnak azok a kutatók akik ezzel foglalkoznak.....
  • Xantia
    Otthonra is kéne egy ilyen.
    Saját benzinkutam lenne.
  • teddybear
    "Ha például egy egyszerű elektromos vezetéket veszünk, melynél a rézdrótot műanyag borítás veszi körül, az eljárás feldolgozva a szénhidrogénből készült műanyagot szépen lecsupaszítja a rezet, ezáltal nem csupán üzemanyag termelődik, de megkönnyíti a réz kinyerését az újrahasznosításkor."

Szerintem meg csak a rézhuzal melegedne fel, mert jobban nyelődne benne a mikrohullám. Először csupaszolni kéne a huzalt, vannak ilyenre már gépek, majd a levágott, lemart műanyagot kéne beletenni a gépbe.

Amúgy értelmes dolog, kiegészítve a szelektív hulladékgyüjtéssel.
  • perverztata
    ipri="ipari"
  • perverztata
    Szuperjó dolog, az a kérdés, hogy mennyi az energiaigénye. Ez a kütyü rengeteg problémára jelentene mogoldást, ha ipri méretekben lehetne használni. Felállíthatnának egy szélgenerátort, vagy egy telepet, és a termelt energiával szépen el lehetne tűntetni a gumiabroncsokat, műanyag palackokat, stb. Kiváncsi vagyok az olajlobbi meddig fogja engedni az elterjedését!
  • Frosty01
    woáw! végre valami értelmes dolog :]
  • magyarszurke
    igen,a műanyagot olajból készítik
  • mikloss
    És akkor milenne ha egy embert tennénk ebbe a szerkezetbe?
  • valamit
    böcce jó dolog
  • ScarY MAN
    am vicces kis szerkezet. Ha összejön akkor remélem nem lesz olyan sok szeméttelep...
  • ScarY MAN
    "Műanyagból újra olaj mukrohullámmal?"