436
Informatikai állások keresése, bemutatása stb.
-
#356 Megvan! Marketinges (van annak is valami informatikai vállfaja)! Gazdasági informatikus! Mérnök informatikus! És hasonló érdekes párosítások...
Vagy ott van a kihaló (?) szakma a számítástechnikai műszerész. -
#355 Kicsit más kérdés:
Milyen szót használnál egy szabadszavas keresőben egy álláskergető oldalon?
informat~, programozó, fejlesz~, web~, html~, grafik~, helpde~, rendszer~...? Mi van még? :) -
#354 Igen, ez a ... rész. :)))
Na jó a grafikát valahogy valahova valahogyan télleg, de ő sztem mindenhova kicsit. Azaz úgy is lehet grafikus valaki egy gmae projektben, h még nem látott TP-t sem.
De mi van még? :) -
#353 A webfejlesztő részt kissé szétbontanám: vannak a grafikusok, akik az oldal kinézetét készítik el, de alkalmasak más környezetben is (arculatterv, DTP,vagy akár 3 dimenziós munkálatokba/filmkészítésbe is be tudnak segíteni). Ehhez kell valamilyen "művészi véna".
Van a "multimédiás" fejlesztő. Ide tartozik a Flash is.
Van a kliens oldali programozó, aki a grafikustól kapott layout-tot alakítja HTML-lé, illetve egészíti ki Javascriptes dolgokkal.
Van a szerver oldali programozó, aki a HTML keretbe rakja bele a szerverről jövő (adatbázisok, adatállományok,...) dolgokat, fogadja az űrlapokról jövő adatokat különböző szerveroldali nyelvek segítségével.
Ez utóbbi két csoportot végezheti programozó is (sőt egyes esetekben programozók végzik ezeket a dolgokat).
Persze ezen csoportok között erőteljes átfedések vannak - a szabadúszók esetében kötelezően.
Rendszergazdák - na ennek is van sok fajta vállfaja:
* A helpdesk és a rendszergazda között elhelyezkedő "segéd", aki kisebb ügyekkkel foglalkozik (biztonsági mentések, felhasználói siralmak, account-kezelés)
* Az "átlag" rendszergazda, különösebb szakosítás nélkül (sima OKJ-s képzés).
* A szakosított rendszergazda: ilyen például az MCSA, a CCNA, az LCA,...
* És ezek felett a rendszermérnök - ha ez vehető külön kategóriaként az előzőtől...
Még a grafikusok mellé jöhetnek a CG animátorok, akik például a 3D-s animációkat csinálják.
Ja és még a tanár... ;) -
#352 Akkor léci léci, meséld már el, hogy mi az a SAP!
De úgy, mintha olyannak mesélnéd, aki most hallotta életében először ezt a szót (na, ilyen szinten vagyok én :]). -
#351 Én vezetői infórendszerek szakirányon végeztem (SAP és tsai), szal valami köze csak van hozzá. De nem érdekel a téma. -
#350 ja, az az álomszakma minden gémernek! :) -
#349 Ja meg van ez a SAP cucc, amiről én igen keveset. De azt hallottam, hogy úgy informatikához semmi köze nincs. -
#348 Épp most akartam írni a • tesztelőt, mint játéktesztelő, de ilyen élő emberről még nem hallottam. Mert gondolom a legtöbb ember álma játékokat tesztelni éjjel nappal. :D -
#347 van még ipari informatikus (gyártórendszerek), rendszertesztelő informatikus, és pl. van aki mikrokontrollerekkel foglalkozik. -
#346 Csacsi vagyok.
Akár ide sorolhatunk még:
• Projekt vezető: olyan programozó, aki szintén progrmaoz, de egy projektnek ő a vezerője és szétosztja a részvefadatokat más programozóknak
• Számtek bótban dolgozó: elad, forgalmaz, árukiszállít, összeszerel, szervizes
Nah, ilyen is van.
Gyűjtsünk még. :) -
MeTaL #345 Jó kérdés, valami még biztos van. -
#344 Ezeknek a keveréke. -
#343 értem
ugy látszik,tényleg van mit tanulnom még :) -
#342 A téma témához hozzászólva engem is érdekelne, hogy milyen informatikusok léteznek.
• Vannak a progrmaozók: midenn féle, C, Delphi, stb stb...
• Vannak febfejlesztők: HTML-től JS, PHP, stb..stb.
• Vannak helpdesk-esek: telefonos, vagy céges segítségnyújtás..
• Vannak rendszergazdák: cégnél, suliban. Vidózon, Linuxon.. stb stb..
• Van olyan is, hogy informatikusnak álcázott titkárnő: amikor word exel kell, de te viszed a leveleket a opstára és veszed fel a telefont. Ja ezt szokták még adminisztátornak is hívni.
Mi van még? -
#341 "a html meg azért van,h az ember minden szirszarral teleirkálja a forrást..."
Tévedés. Nézz utána a szemantikusságnak. Nem lehet akármivel telerakni.
"a tárhely regeknél is ott van a kérdés,h a keresők milyen kulcsszavakra keresésekor dobja ki az oldalt találatok közt..."
<meta name="description"...
<meta name="keywords"...
Ennyi. De ez kevés a keresőnek, ami a tartalomban is keres. Ergó külön elérhetővé kell tenni a tartalmat.
Másrészt nem a tárhelynek a kötelessége a keresőszavak megadásának lehetősége (ez az ingyenes tárhelyek miatt terjedt el, ahol a keretes szerkezet - ami SEO szempontjából még jobban ellenjavalt - miatt volt szükséges). -
#340 nagyon kezdetek elvadulni...
sztem a következő lenne a megoldás:
szal van 1,azaz 1 index.html (v php,v amit akartok / kitaláltok)
szépen beillesztitek a flasht...
a tárhely regeknél is ott van a kérdés,h a keresők milyen kulcsszavakra keresésekor dobja ki az oldalt találatok közt...
ejjjj,ez de csunya mondat lett :D
nade ugye ezeket bele lehet pötyögni a forrásba is még a tárhelyi kérdéseken tul...
nem lesz 6 megás a html,ha vki irkál bele 20-25 sort még,és a flasht se fogja kilökni a böngészőablakbol :D
és ha vki ésszel csinálja,akkor meg tja oldani,h ne kelljen 5 percet várni,mig a %-csik végigfut,mint pl. azon a nagyon gagyi kávés pontokat babra cserélős izén, ami sztem nem is eredeti, meg nem is gyors... és sztem jol se néz ki :)
most miért kell még mindig szapulni,h flash,v nem flash?
azt is be kell illeszteni html-be,nem? akkor meg?
a html meg azért van,h az ember minden szirszarral teleirkálja a forrást...
ha tévedek, mint lentebb már tévedtem itt-ott, nyugodtan javitsatok ki.
szivesen tanulok hozzáértőktől, és nem félek a hibás fogalmakat a fejemben helyesre cserélni :)
de most tényleg én vok annyira hülye,h ilyen 1xrüen akarom megoldani ezt a keresős problémátok, v tényleg meg lehet oldani ilyen könnyen?
amugy meg mindenkinek az az isten, amihez ért :) -
#339 flash az isten, minden megoldható benne, technikailag szanaszétgyalázza minden téren a már évtizede elavult html-t (cssestül, ajaxostul együtt), egyedül a SEO-ra alkalmatlan abszolúte, és ezzel az egy dologgal meg is van b*szva teljesen, mivel egy oldalból a pínz a látogatóból jön, a látógató pedig 99%ban a gúgliból gyün :)
ennyi, nemkell ezt túlragozni :D
amíg a gúgli és az adobe nem lép afelé, hogy a flash tartalmak ne szenvedjenek ezen a téren ekkora hátrányt mint most (xml tartalom "elfogadása", illetve valami szabvány flash "linkezés" amit "szeret" a gúgli, valamint még rengeteg dolog), addig a flash csak az ilyen szép, stílusos, "kibővített szórólap" jellegű oldalak kivitelezésére alkalmas...
szeretem a flasht, zseniálisnak tartom, fogjuk rá, hogy értek is hozzá, de azért oly elfogultan megítélni, mint ahogy grizzly barátom teszi butaság :) -
#338 Jó, látom nem érted, szerinted a flash az isten, minden megoldható benne. Ezen túl nem is kívánlak meggyőzni. -
#337 "Hm, én úgy tudtam, hogy a nagy egybefüggő szövegeket talpas betűkkel illik, mert az jobban vezeti a tekintetet "
Nyomtatott (nagy felbontás) médiánál igen.
Viszont a képernyőn (kis felbontás) megjelenő kenyérszövegnél (ami kis méretű - legalábbis a címsoroknál kisebb) nem. Ugyanis a talpas betűtípusok talpai az alacsony felbontás miatt "elvesznek".
-
#336 " (az is megoldható image map-es linkeléssel)" dehogy oldhato meg
idővel meg lesz oldva az indexelés is, de szomoru hogy máson nem tudtok lovagolni.
ha tomb raider biographyra vagy kiváncsi, akkor megkeresed a tomb raider oldalt, amit megtalálsz googlival, és ott kiválasztod a biography menüpontot -
#335 Hm, én úgy tudtam, hogy a nagy egybefüggő szövegeket talpas betűkkel illik, mert az jobban vezeti a tekintetet -
#334 Látom nem vágod, ha egy egész oldalt megcsinálsz flashben, az olyan, mintha összeraknál egy teljes weboldalt, nyomnál rá egy printscreent, és azt az egy képet beraknád egy index.html-be. Most az interaktivitástól tekintsünk el (az is megoldható image map-es linkeléssel), de a tartalom az csak egy darab kép, amiben a keresőbot nem fog találni semmi releváns dolgot, ami jellemző lenne az oldaladra.
#304-es példánál maradva ha én pl. Croft kisasszony biográfiájára vagyok kíváncsi, akkor a büdös életbe nem fogja kidobni a hivatalos oldalt (jó, talán valahol a 50. oldal környékén), pedig ott van az egész, kijelölhető, copyzható, de flashben van, és a kereső robot meg nem futtat flash értelmezőt, mert meggebednének a szerverek. -
MeTaL #333 Hmm, az nem rossz ötlet. -
#332 te le-maradiztál meg minden ilyen.. hagyok esélyt a javításra... -
#331 Ha behívnak interjúra, akkor igen.
De (mint már írtam :]), ha a cég az szerint szelektál, akkor be sem fog hívni.
Viszont biztos vagyok benne, hogy ha nagyon tuti vagy a dologban, akkor tudsz olyan önéletrajzot, vagy motivációs levelet írni, hogy felkeltsd az érdeklődését a cégnek! -
#330 igen többen vannak, de hidd el azok is többen vannak akik nem értenek a számitogéphez, mint akik értenek, tehát arra lehet hogy nem kellene alapozni, hogy a többségnek mi a véleménye (a politikát is idekeverhetném, de hagyjuk, mert abbol még nagyobb flame lenne:)).
Azért remélem hogyha majd infotanár leszel, akkor nem adod át a maradi gondolkodásmododad a nebuloknak ;) -
#329 Ááááááááááááááááá!!! Hang! Az a leggázabb dolog, amivel egy szájtot el lehet látni.
De azt hiszem, hogy tudom, hogy hol az alapvető különbség.
Te a játékokra vagy állva, szereted ha ultra szép, animálódik, lassú, hangos.. én nem. És teljesen bizos vagyok benne, hogy többen vannak, akik úgy gondolkodanak, mint én. Pl álláskereső szájtot ne csinálj flessbe. :))) -
#328 jajj ettől a töltögetéstől egyenesen a falra mászom :(
és lassú mint a tök :/ -
#327 Nem.
lévén be sem fogják hívni az interjúra, ha nem látják a felsorolásban valamely felsőfokú oktatást nyújtó intézményt. -
#326 Attól, hogy valami csillivili animált még lehet átlátható információtartalommal rendelkező és ergonomikus. Ráadásul még a keresőmotor is szeretheti. a Kettő nem zárja ki egymást.
És ettől lesz jó egy webdesigner, hogy ezeket egybe tudja gyúrtni. A vevői elvárásokat a felhasználhatóság felé kzelíteni.
Egyébként nem a marketinges fogja követelni hogy csillivlil legyen weblap hanem a buta művészi hajlammal megáldott PR_os vagy propagandista.
A Marketinges az általam felvázolt szempontok szerint érétkel.
Azaz figyelemfelkeltés mellett mennyire értékes és használható az információ ami megtalálható az adott honlapon. -
#325 De hát a minimum követelmény felsőfokú végzettség. -
MeTaL #324 Szerintetek ha egy olyan álláshirdetésre jelentkezik az ember ahol felsőkofú végezettséget kérnek, de az illetőnek csak kéözépfokuja van, viszont az álláshirdetésben megjelölt dolgokat tudja olyan szinten ahogyan azt elvárják, akkor van esélye hogy megkapja az állást ? -
#323 Az a gond, hogy ti most feleslegesen vitáztok, hisz mindketten másról beszéltek.. Míg Faustusék az információtartalom és felhasználhatóság alapján közelítik meg a weboldalak szerkezetét, addig grizzly a marketing oldaláról.. Hogy milyen legyen a kész weblap, azt jórészt úgyis a megrendelő fogja megmondani. Ha ő azt akarja, hogy csili vili animált legyen, akkor nem hivatkozhatsz arra, hogy a keresőmotor nem találja...
Mellesleg szerintem a legjobb megoldás a vegyes használat, esztétikai csorbák nélkül..Tehát mondjuk az oldal színeibe passzoló szolid flash menüsor, esetleg a logó időnkénti forgatása/villantása, stbstb, ezek feldobhatnak egy html+css+php kombót is. Vagy esetleg átugorható Intro Flashben, ami bemutatja a megrendelő cég tevékenységi körét, vagy akármit. -
#322 kiforgatod a szavaimat:)
"Játékokban, szórakozásnál elmegy, de hatékony információkezelésnél minél kevesebb energia megy el a navigációra, minél kevesebb energiád megy el a csicsa bámulására, annál biztosabban megtalálod a kívánt információt."
ezt irtad, erre válaszoltam, hogy flashben az átláthatóságot az oldal tervezője szabja meg, tehát ha te valamit nem látsz meg, tul csicsásnak találsz az nem a flash hibája, és erre jött a bináris formátum, amit nem értek hogy jön ide, na de mindegy.
igen ilyenek voltak ergonomián, de ezek alapvető webdesign szempontok, ennél azért joval tovább kell menni -
#321 "de a navigáció kapcsán hoztad fel, tehát annak semmi köze nem volt a keresőrobotokhoz."
Dehogy nincs! Google Sitemaps-röl tetszett hallani?
"ergonomia kapcsán szo sem volt webről, azon amit tanultam"
Kontrasztarányok, színek szerepe (színtévesztés, színvakság), olvashatóság (például hogy kenyérszöveget képernyőre talpatlan betűtípussal írunk), villódzó animációk epilepsziaveszélye, felhasználói tesztek, de ide tartozik az akadálymentesség is (mert ugye egy vaknak is jó, ha el tudja érni a tartalmat), stb. -
#320 de a navigáció kapcsán hoztad fel, tehát annak semmi köze nem volt a keresőrobotokhoz.
ergonomia kapcsán szo sem volt webről, azon amit tanultam -
#319 "tanultam ergonomiát, nem volt tul sok értelme."
Akkor nem tanultad meg rendesen. A weben eléggé nagy jelentősége van.
"az átláthatóságot te hoztad fel a navigáció kapcsán, nem tudom hogy jön ide a bináris formátum."
A keresőrobotok a bináris formátumban nehezebben keresnének.
"Egymásrautaltság: az index.html-edre ugyanugy linkelhetnek más oldalrol, hiába csak egy flash van rajta, tehát a rank ettől nem lesz kevesebb"
Mivel a page rank meghatározásában a tartalom is szerepet játszik, ezért van szerepe. Ha az oldalról kifele vezető linkeket nem tudja feltérképezni a keresőrobot az sem éppen egy jó pont. -
#318 tanultam ergonomiád, nem volt tul sok értelme.
az átláthatóságot te hoztad fel a navigáció kapcsán, nem tudom hogy jön ide a bináris formátum.
az oldal helyezésében én nem hiszek, buta ember az aki google rank alapján dönt (sajnos elég sok ilyen buta ember van), de ez már marketing kérdés is. Egymásrautaltság: az index.html-edre ugyanugy linkelhetnek más oldalrol, hiába csak egy flash van rajta, tehát a rank ettől nem lesz kevesebb -
#317 " csak az oldalon belüli strukturára nem tudsz keresni google-ben. ami fölösleges is"
Ami egy tévedés. Ha a tartalomban nem találja meg a Google a kereőszavakat, akkor gyengébb helyezést kap az oldal.
Másrészt a web a hiperlinkeken való feltérképezésen alapszik - lényeg az egymásra utaltság. Ha nem lehet az oldalt feltérképezni, nem jó.
" az nem a flash hibája hogy vannak akik az oldalt átláthatatlanra csinálják"
A bináris formátumban hogyan keresel? Nehezen az biztos. ;)
Tessék olvasgatni egy kis SitePontot, 456 Berea Street-tet, A list apartot, illetve ergonómiával foglalkozó szakirodalmat. Érdekes dolgokat lehet tanulni.