436
Informatikai állások keresése, bemutatása stb.
-
#276 Ha az OKJ-s papír felsőfokúnak, akkor szerintem igen. -
MeTaL #275 Azért az én kérdesemre és válaszoljatok plz ( #265 ) -
#274 rosszul hallottad ^^ -
#273 Algebrán, nem valszámon, vagy geo-n. :)) -
#272 az egész jo ugy hallottam -
#271 nem, félreértetted:) a sablon, és a szabvány az két különböző fogalom. a W3C nevü szervezet szakosodott arra, hogy szabványosítsa a html forráskódokat, tehát előirja, hogy a böngészőknek milyen parancsokra hogyan kell megjelenitenie a honlapot, ill hogy a kódolok hogyan irják meg a scriptet egy adott problémára. Illetve nem kötelező betartani, ez csak azt a célt szolgálja hogy egységesen mindenhol ugyanugy nézzen ki egy konkrét honlap.
Tehát szo sincs itt arrol hogy előirnának bármiféle szabványok használatát a kinézetre vonatkozólag, itt az a lényeg hogy technikailag hogyan van leprogramozva egy site. -
#270 DE MFK -
#269 hol végeztél? -
#268 én is info szakon végeztem
pár tapasztalat, info (nemcsak az enyém):
A nyelvtudást (angol, esetleg német) szinte minden nagyobb cég megköveteli. Nem érdekli őket a papír, hanem az interjún kell beszélni. Például számos csop. társamat hívták be egy nagy német céghez és aki nem tudott társalgási szinten németül, vagy angolul attól szépen elköszöntek: "Viszontlátásra".
Közeli rokonom Bp-n egy multinál programozó. Az összes munkatársa magyar, de mivel a cég több országban foglalkoztat csapatokat, telefonon/skype-on gyakran konzultálnia kell angolul külföldiekkel. és ő csak egy egyszerű programozó.
Ahogy elnéztem az álláshirdetéseket, normális helyekre (jó fizetésért) komoly szaktudást és több éves gyakorlatot követelnek. Na ezek azok, amik nekem nincsenek. :( De nem olyan reménytelen a helyzet, mert hiány van informatikusból és néhány helyre kezdőket is vesznek fel. Ezt egy állásbörzén az Ericsson Mo-osoktól hallottam. Azt mondták, hogy adnak bőven betanulási időt, plusz ha valamiből fejlődni kell, akkor elküldenek tanfolyamokra (amik nem olcsók).
Szerintem egy ilyen helyet érdemes megpályázni. Ha az ember előrébb akar lépni, nincs értelme elmenni valahova win-t telepítgetni, meg egy 5-10 gépes hálózatot felügyelni.
Ami nálam eddig biztosnak tűnik az az, hogy nem fogok hálózatokra szakosodni. Itt a fél társaság hálózatos témáról írta a szakdogáját. Túl nagy lenne a konkurencia. :) Mondjuk most csinálom a cisco CCNA-t, de csak azért, mert érdekel és jól mutat az önéletrajzban. Ja igen, ez az amit még tapasztaltabbaktól hallottam: Ha látják, hogy motivált vagy, hajlandó vagy tanulni, akkor "beléd fektetnek". -
MeTaL #267 most látom hogy elírtam egy szót: képzettség -> végezettség ( bár tök8 ) -
MeTaL #266 lásd: http://profession.hu/hu/allas/115172 -
MeTaL #265 Elvárások:
* Felsőfokú informatikai és/vagy műszaki végzettség
Ez a felsőfokú képzettség csak a főiskola és az egyetemre, azaz a diplomára igaz ? Vagy az OKJ-s 55-ös OM-ü felsőfokú képzésekre is ? -
#264 "én se teszem... vagyis NEM AKAROM a "szabványokat" követni..."
Potenciális látogatót veszítesz, keresőhelyezésednek annyi, a kód átláthatatlanná válik, és lentebb adsz a minőségből. Ha profitot akarsz, és minőségi szolgáltatást kívánsz nyújtani, akkor nem köthetsz kompromisszumokat.
"most csak azért,mert vki csinál kb 4 oszlopos,és 8/6 soros tábla-sablont, attol mitől lesz jobb?"
A táblázat - felolvasószoftverek, keresőmotrok - számára nem annyira átlátható. Másrészt nem szemantikus (nem oldalszerkezet kialakítására szolgál). Harmadrészt nehezebben kezelhető.
Olvasgass egy kis Jakob Nielsen-t. Vagy például ezt a leírást. Vagy külföldi szakfolyóiratokat. Vagy a Weblabort.
Grid-based layout? Section 508? WCAG? Acessibility? Usability? Diszkrét Javascript? Tartalom/struktúra/viselkedés különválasztása? Mondanak ezek neked valamit? Nem? Akkor már lemaradtál.
"mitől lesz jo az én munkám,ha fogok 1 sablont, és csak a szövegeket irom át rajta???"
Sablonok használatával szakmai körökben hiteledet veszted. És előbb-utóbb a megrendelők között is.
"sztem inkább ettől lesz 1edi 1-1 munka,és nem a "szabványoktól"..."
Hatalmas tévedés. A web információközlő médium - az információ közlésére azonos nyelv szükségeltetik (és egy fajta nyelvjárásban - ami a fejlesztő dolgát könnyíti meg). A design másodlagos dolog (fontos, de a közlendő információnál nem).
A Flash-nél nagyon el lehet rontani a dolgokat az akadálymentesség és a keresőbarát oldalkialakítás hátrányára. Epilepsziások? Csökkentett látásúak? Színtévesztők? Szöveges/Flasht-nélkülöző böngészőt/mobil eszközt használók? Gondolni kell rájuk is.
Szó se róla van ahol remekül alkalmazható a Flash. Mozgóképnél, animációknál, vektografikus, pixelpontos grafikáknál, hangoknál. De máshol elég a HTML+CSS+... -
#263 igy átolvasva még1x, végülis 1etértek a blog irojával... csak kár,h minden tanfi ilyen...
az oktatoval meg azért értek 1et,mert tényleg nem kéne mindenféle sablonos kinézetekhez ragaszkodni...
én se teszem... vagyis NEM AKAROM a "szabványokat" követni...
minden olvashato lesz,mégis uj... (remélem) :)
most csak azért,mert vki csinál kb 4 oszlopos,és 8/6 soros tábla-sablont, attol mitől lesz jobb?
átszinezem,és máris "uj"?
erre irtam én azt,h "bőr" :P
meg erre irtam,h 2 nap alatt összedobhatnék 10-15 "bőrt"...
csak azért,mert a gombok hátterét átszinezem, ezt azt lekerekitek,v sarkositok, attol az még nem ujdonság...
sztem legalábbis nem...
és bár az én felbontásom 1280*1024, mégis 800*600-ra optimalizálok, biztos ami biztos :)
hát igen, a flash előnye,h pixelesedés nélkül átméretezhető :P
ezért nem akarok soha "CSAK designer" lenni,mivel ott vannak korlátok...
flashben meg azt csinálok,amit tényleg akarok,és bármilyen felbontáson ugyanaz látszik, csak 1-1 javascript megoldja helyettem,h milyen a valos felbontás,és a böngészők valos ablakának mérete...
sztem inkább ettől lesz 1edi 1-1 munka,és nem a "szabványoktól"...
elvégre is:
mitől lesz jo az én munkám,ha fogok 1 sablont, és csak a szövegeket irom át rajta???
pl. vegyünk 1 akármilyen áruházlánc sablonját...
átirom a szöveget, és felajánlom 1 másik áruházláncnak,h inkább használják azt...
ha van köztük kicsit is jártas,v olyan,aki nap mint nap böngészi a netet árváltozások után kutatva, az levágja,h ez csak 1 sablon,és visszadobják a melot...
(jártam már igy, nem kérek erre kommentárt)
szal inkább maradnék a baromi gyors flash - megjelenitésnél az automata átméretező javascript beágyazással...
nah,most 1 kicsit visszatérek a "techdemo ref.munkámhoz"...
vagy elmegyek holnap táppénzre,h mielőbb végezzek,és a mai napot átpihenhessem... ezt majd 1 jo hütőfürdőben eldöntöm,mert itt baromi meleg van (Győrben) :(
ui: ha elkészülök vmikor, tuti titeket kérlek meg,h mondjátok majd el a véleményetek :)
ti elég sokan vtok, és ah kivettem a szavaitokbol,még értetek is a dolgokhoz :)
szal ide fogom linkelni az oldalt, v pü-ben küldöm szét, még nemtom...
csak készüljön már el végre,mer baromira unom,h még mindig időzitéssel szarakodok :( -
#262 oks,megtaláltam :D elolvastam...
tényleg...
kik is használnak keretrendszereket?
én inkább a rétegkezelés és a réteghivatkozások hive vok :)
semmi táblázat + macro-soft??? :D
hát ezek tényleg nagy luzerek :D
nah,az a blog megy a kedvenceim közé,mert nagyon muris :D
ezt fogom mutogatni mindenkinek :D -
#261 Én voltam... -
#260 milyen blog? hol irtam én blogot?
pill, visszaolvasok, asszem elkerülte vmi a figyelmem :) -
#259 Az ECDL Webkezdő maximum arra jó, hogy Gizike a titkárnő (elnézést a névért és a titulusért) magának oldalacskát tudjon készíteni. Ráadásul a HTML-t már a középiskolákban (már ahol) is oktatják.
"és a javascript hol van a listájukbol?"
Javascript az már kvázi programozás, szóval nem az ECDL tárgykörébe tartozik. -
#258 köszi,megyek, mert bár van vmi,amit tok használni, de értelmét nem látom,mivel... de azt majd swf.hu-n :)
de köszi a linket :)
remélem el tnak ott magyarázni a scene 2-vel kapcs.ban vmit, amit használhatnék, de minek... pedig gondolom nem véletlenül találták ki :) -
#257 A Blogban szereplő 2F-et ismerem dolgoztam nekik marketigesként (telefonos főzaklató) és jártam is a tanfolymukra.
A munka kicsinált idegileg, a suli meg szart sem ér valóban egy nulla az egész iskola. Az oktatóik meg pláne.. -
#256 "http://www.ecdl.hu/index.php?cim=webkezdo - tessék megnézni a követelményeket... "
ennél még én is többet tanultam a tanfin, pedig az aztán tényleg 1 nagy nulla :)
és a javascript hol van a listájukbol?
mer ez a link inkább tematikának néz ki,és se alap flash (actionscriptek nélkül - pl. bannerkészités), se javascript...
érdekes tematikájuk van... -
#255 dede ugyanugy számolja:)
egyébként a lenti linkek jok, még kettőt tennék hozzá:
fwa
swf.hu
ha a flash is érdekel.
gyere egyébként az swf-re nyugodtan, sokan segitenek azoknak akik elakadnak valahol. -
#254 Az hogy valaki seggeli a magyart nem azért seggeli hogy szüksége lesz később a memoriterekre hanem mert lehet szüksége lesze ezen képességére más szakon. (pl magyarországon a jogászoknak vizsgaidőszakról-vizsgaidőszakra kb 4-5K oldalt kell bemagolni szóról szóra + tudni a törvényeket.)
erre soha nem lennék képes. viszont tudom, hogyha egy jogászt leültetnék egy marshall Kereszt elé vagy egy Porter féle környezetelmzést bíznék rá azt sem tudná, hogy hol fogjon neki. MÁs tudáshoz más tanulási út vezet. Egyik szakot sem kell lenézni és egyik tanulási módszert sem, de az nagyon rosszul jár aki nem a megfelelő módszerrel tanul az adott szakokon (infon, matekon nem lehet magolni és nem is éri meg különben programozáskor látod hátrányát) -
#253 le van rajzolva minden,és maga a StormOS is elkészülhetne, ha 2 mc-t össze tnék időziteni :) de mintha mc-n belül másképp számolná a 25fps-t, nem ugy,mint az alap háttéren... és ez problémákat okoz... v csak az én gépemen csuszik a 2 "idősik" :D
amugy maga az 5let csak ugy jutott eszembe,h lementem boltba,és megláttam a pékáru feliratot mátrixosan :)
nah,és abbol lett az 1. részlet kész,és most a 2.kal hülyéskedek ahelyett,h inkább a lényeget csinálnám, ez amugy is átléphető "intro" része lesz :)
amugy ált. az a probléma,h amikor végre késznek gondolom, akkor jut eszembe,h lehetne másképp, látványosabban, mégis kisebb fájlméretben megoldani. szal hiába van lerajzolva,h mi micsoda,és agyonvissza nyilazva,h ez ide fog menni kb ennyi fps-t,az meg annyi fpst, ez azután lesz,az meg párhuzamosan azzal,ami után, etc etc, a kész munkánál mégse néz ki az egész olyan jol ugy 1be...
és akkor abbahagyom,és benézek forumozni, és amikor bevillan a szikra, akkor felét kiszedem a forrásnak,és az uj 5letet valositom meg...
nekem ált. elsőre nem sikerült még soha semmi :)
amugy nem konkrétan designer akarok lenni,mert csak ugy "bőrt" nem akarok tervezni kész forrásokra...
oké,oké, adhatnám hozzá a nevem, de sztem 1 flash-site sokkal tutibb, ami olyan gyorsan jön be,mint 1 szimpla html oldal, de látványosabb,elvégre is flash, akkor miért ne inkább ezt csináljam?
uj designeket már nehéz kitalálni...
már a barbi-baba kinézettől egészen a mátrixig mindenféle ocskaságokkal tele van a net, abbol én kimaradnék...
én maradnék az egyedinél, az ujdonságnál :)
nameg az nem gyakorlat,h 2 nap alatt összedobok 10-15 "bőrt" (ugyanarra a koncepciora,mint ah sokan teszik)........
azért is szenvedek ennyit ezzel a cuccal a kevés szabadidőmben :( -
#252 "És persze érdemes külföldi oldalakat nézegetni"
Például az ezeken az oldalon levőket:
"amugy hivatalosan webfejlesztő végzettség magyarországon (OKJ) nincs"
Elvileg lesz:
- itt van egy webmester "elágazás"
- tessék megnézni a követelményeket... -
#251 csak annyit füznék hozzá, hogy azért a gyakorlatot követelik meg a webes helyeken, a papir nem számit (gyakorlatilag semmit) ha designer vagy, programozoknál más a helyzet, de a jo designert a referenciái mutatják meg.
Honlapkészitéshez tanács (ha elfogadod, nem kioktatásból mondom, csak segitségként).:
legyen egy koncepcio, amit vagy tudatosan megtervezel (papir-ceruza), vagy eszedbejut egy ötlet , ami köré kiépited az egészet, a lényeg hogy egy alapvető irányelv legyen mindig a fejedben hogy nagyjábol mit akarsz csinálni. Amikor aztán megvalositod akkor változhaz, eszedbe jut ezaz, de a lényeg hogy ugy ne ülj neki hogy közben találod ki hogy mi hogyan és merre. És persze érdemes külföldi oldalakat nézegetni, azokbol tanul a legtöbbet az ember -
#250 előzőleg azt irtad, hogy:
Ismerősöm az ilyen embereket szórta ki. Nem ok nélkül (mert hogy csak a házit csinálta/csináltatta meg, attól nem lesz önálló, gyakorlott, kreatív, problémákat könnyen megoldó ember).
tehát az OK az volt hogy nem voltak alkalmasak, ennek persze az lehetett az oka hogy nem irtak még saját programot, de az csak közvetett ok:)
na mindegy a lényeg hogy nagyon hasznos, és kell is hogy az ember részt vegyen kisebb nagyobb projektekben -
#249 #221 hsz utáni érdeklődő hsz-ra
1: beirod keresőbe,h webfejlesztő tanfolyam... tuti dob ki találatot, ahol én tanultam, azt rohadtul NEM ajánlom,mert "mindenből 1 picit" elv az alapja. hát én nemtom,h mi az értelme,h mindennek az alapjaiba megy bele,de legalább tulnőttem a tanfin :)
amugy hivatalosan webfejlesztő végzettség magyarországon (OKJ) nincs, ezért kell várnom arra,mig meglesz a "biziosztás", amikor is kapok 1 azonosito kodot (amit irtam,h bárhol,ahol van ilyen "szakma", utánam nézhetnek), + kapok 1 papirt, ami több,mint 1 oklevél,de kevesebb,mint... nemtom mihez hasonlitsam :)
1ik kedves érdeklődőnek a válaszom: dolgozom.
#225: félkész cuccok vannak,és nagyon kezdetlegesek,mivel azok még amugy is tanfi alatt készültek. a további sorok lejjebb olvashatoak. :)
a #237-es hsz-szel meg tökéletesen egyetértek. minden tele van sivár ocsmányságokkal, átláthatatlan és agyonbonyolilott vackokkal, amik csak innen-onnan lopott scripteket + egyéb elemeket tartalmaznak.
kész oldalam jelenleg nincs (mivel általában igényesen akarok megcsinálni vmit,és legalább 50 emberrel nézetem meg,h mondjanak véleményt,és amikor mind ugyanabba köt bele,akkor inkább hagyom az egészet,és másnak állok neki) :)
de készülget, ma is azért ülök szinte egész nap gép előtt.kb. 20-30%-a van meg. lassan haladok,mer mindig,amikor már ugy döntök,h kész 1 része, eszembe jut,h mit kéne másképp,h jobb és pofásabb legyen, és akkor ált. előlről kell kezdenem az egészet...
programozo csak addig akartam lenni,mig el nem végeztem ezeket a tanfikat,és rájöttem,h ott se szol a programozásrol semmi, mert a szlogen: "programozoi gondolkodásmod kifejlesztése"
na pffff...
beadando cuccot sima gondolkodással,ám nuku ismerettel???
és ezzel vakitják a népet... + elédraknak 1 könyvet,h pötyögd be a forrást, forditsd, futtasd, és találd ki,melyik sor miért van benne...
nah,azota nem akarok progis lenni...
szept.ben is csak a papirért megyek 1 ilyen video és zene és mittom én milyen animácios tanfira, mert videot szerkeszteni és (kész) zenét szerkeszteni nem nagy cucc (főleg,ha az ember normális progit szed le,és nem gagyit),ha vki ráadja a fejét,és nekiáll komolyan autodidakta modon. csakhát az otthonülésből nem lesz papir, ami ugye nem ártana a jövöben.
remélem minden konkrét kérdésre válaszoltam
de akármilyen kérdést szivesen fogadok,csak annyit kérnék,h az PÜ-ben legyen feltéve
(nincs kedvem állandoan sok hsz-t átolvasni 1-1 nekem szolo kérdésért,v kötekedésért,v anyázásért) :) -
MeTaL #248 hehe -
#247 "meg se nézte hogy mire képesek?"
Megnézte. Épp ezért válogatott nagyon körültekintően.
Sok végzett, vagy éppen tanulmányait folytató hallgató képtelen volt önálló munkavégzésre. -
#246 nem mondod hogy a fizikus haverod végzett ELTE progtervező infósokat dobott ki azért mert "csak" iskolai házit írtak...
meg se nézte hogy mire képesek?
tudod aki ttk-s, programozo stb az általában az idejének 95%át az iskolára forditja, a maradék 5 ben eszik, és utazik.. -
#245 "4. Én matek alatt azt a felsőfokú matematikát értettem, amivel algebra órákon engem nyúznak, nem az összeadást. :)"
Én is. ;)
Szükséges a valszám. a matematikai logika.
Geometria képfeldolgozásnál, játékfejlesztésnél elengedhetetlen.
"Akkor mi szeretnél lenni?:)"
De szeretnék én is hej jó sokáig élni
Nézni, hogy lesz lánykákból nõ aztán meg néni
És amikor öreg leszek s iszonyú tapasztalt
Elindulok fölfelé de lerúg egy angyaltalp
De szeretnék én is hej jó sokáig élni
Nézni, hogy lesz fiúból legény aztán férfi
És amikor öreg leszek s iszonyú tapasztalt
Elindulok fölfelé de lerúg egy angyaltalp
Kispál és a Borz - De szeretnék -
MeTaL #244 Akkor mi szeretnél lenni?:) -
#243 Én rájöttem, hogy nem szeretnék progrmaozó lenni. :)
Ettől függeltenül érdekel, meg el-írogatok progikat, de semmi komolyabb. :)
(csak úgy mondom) -
#242 "pl Elte programot suliban irták csak meg a házit, az böven elég:)"
Ismerősöm az ilyen embereket szórta ki. Nem ok nélkül (mert hogy csak a házit csinálta/csináltatta meg, attól nem lesz önálló, gyakorlott, kreatív, problémákat könnyen megoldó ember).
Másik sztori, amit hallottam: egy laboros cég egy programozó céggel elkészít egy komplett vállalatirányítási szoftvert kemény ezres óradíjakért. A program kis modulokból áll, de a végfelhasználók csak szívnak vele, mert nem felhasználóbarát, lassú (de nagyon!). Ez a programozó cég több milliós nagyságrendű bevételhez jutott (arról nem is szólva, hogy a labort üzemeltető cég éhbérért csináltatott meg kis programocskákat pár dolgozójával - amik természetesen sokkal hatékonyabban működtek). -
#241 4. Én matek alatt azt a felsőfokú matematikát értettem, amivel algebra órákon engem nyúznak, nem az összeadást. :)
Amúgy üdv itt (is)! :) -
#240 ez a blog ez kész -
#239 Teljesen igaz sajnos:S
3. attól függ milyen iskola, ha pl Elte programot suliban irták csak meg a házit, az böven elég:) ha az általános iskolában az nem.
-
MeTaL #238 Hmm hát igen, tudom...és vigyázni is fogok az OKJnál. -
#237 Nos én is beszállnék pár dologgal:
1. Az informatika - mint szakma - nagyon felhígult. Egyre másra jönnek a képzetlen (pontosabban tudatlan) programozók, rendszergazdák, grafikusok, stb...
Nézzétek meg a webes piacot (magukat "webfejlesztőnek", "webdesignernek" tituláló emberekből Dunát lehetne rekeszteni) Magyarországon - tisztelet a kivételnek - de hagy némi maga után kívánni valót.
Vagy ismerek olyan "programozót", aki külső gyakorlaton egy cégnek sima statikus honlapot készített (ráadásul Frontpage Express-szel dobta össze az egészet).
2. OKJ-s webfejlesztő képzésekkel nagyon óvatosan kell bánni, Vannak (többségében) igen silány minőségűek mint amiről ez a blogbejegyzés szól.
Többet érsz el autodidakta módon való tanulással.
3. Mivel az informatika folyamatosan fejlődik a "papír" tudás nélkül mit sem ér. Van olyan fizikus ismerősöm, aki projektjükbe keresett volna fiatal, pályakezdő/tanuló programozót, de amikor interjúra hívta be őket, és megkérdezte programoztak-e az iskolai órákon kívül nemleges volt a válasz (szóval nem írtak más programot, csak az iskolai beadandót).
Vagy hallottam olyan cégről akik inkább románokkal (!) csináltatták meg a munkát, mert ők olcsóbbak, és szorgalmasabbak voltak.
4. Matematika és programozás: sok esetben összefügg. A Boole-algebrát a feltételek létrehozásakor érdemes tudni. Ha DSP-kkel, szenzorokkal, képfeldolgozással, játékprogramozással foglalkozol, ugyancsak fontos a matek (mégpedig elég részletekbe menően). Ha optimalizálni kell a kódot, ugyancsak szükséges. Persze ez attól függ, mennyire akarsz elmélyedni benne.
[Ugyancsak nincs nagy barátságban a matekkal, de tisztában van vele hogy szükséges.]