436
Informatikai állások keresése, bemutatása stb.
-
#316 a kezelhetőség a flash terén uj dimenzioba lép, az nem a flash hibája hogy vannak akik az oldalt átláthatatlanra csinálják. egyébként ez a "csicsa" tipikus programozo szo a flash-re, sokszor hallottam már.:)
kicsit eltér(t)ünk a témától nem?:) -
#315 dehogynem, magát a honlapot a google kereső megtalálja, csak az oldalon belüli strukturára nem tudsz keresni google-ben. ami fölösleges is, ha jol meg van csinálva az oldal. -
#314 Mivel honlapot azért csinálsz, hogy valamilyen információt megossz, ezért nem árt, ha információ kereséssel valaki oda is talál. Ha meg nem tudnak rákeresni meg van lőve az egész. Reklámozhatod orrba szájba, lesz néhány érdeklődő, de aki valóban kíváncsi rá, az oda se fog találni, mert nincs hogy. -
#313 "egy honlapnak sem kell szépnek kinéznie, a tartalom a lényeg, miért nem fehér alapon feket szöveg minden honlap?"
Túlzottan sarkítasz.
Egy weboldalon a szép, letisztult kinézet és az akadálymentes, átjárható tartalom nincsenek messze egymástól.
A 3D (illetve a túlzott csicsa) viszont nehezebben kezelhető. Játékokban, szórakozásnál elmegy, de hatékony információkezelésnél minél kevesebb energia megy el a navigációra, minél kevesebb energiád megy el a csicsa bámulására, annál biztosabban megtalálod a kívánt információt. -
#312 böngésző cimsávra gondoltam sry, késő van. (addressbar)
a 3d egyébként egy lehetőség, amivel lehet élni, nem kötelező kihasználni (egy honlapnak sem kell szépnek kinéznie, a tartalom a lényeg, miért nem fehér alapon feket szöveg minden honlap?)
egyébként ahogy látom a keresőmotor on kivül másba nem igen tudtok belekötni, és ez jo hir:) -
#311 "a flash véleményem szerint, gyakorlatilag mindenhova jó, csak értelmesen kell használni, egyre több portál (!) is kezd full flash oldal lenni."
Ha elolvastad volna az általam linkelt anyagot, ott olvasható, hogy a tartalmat alternatívan elérhetővé kell tenni, hogy a keresőrobotok felismerhessék a szöveges tartalmat.
"a headerbe ki tudsz iratni tartalmat"
A fejrész (<head> és </head> tagek közti rész) nem a tartalom megjelenítésére szolgál. A keresőket segíti, de az oldal tartalma igen fontos a keresők számára.
" a 3D azért nem terjedt el eddig, mert nem volt rá pénz + még inkább nem voltak rá elég erősek a gépek, és a fejlesztői eszközök. a vrml egy gyenge probálkozás volt"
Egy 3d-s felületen a felhasználó nehezebben navigál, mint egy 2 dimenzióson. többnyire 2 dimenziós síkon "vándorlunk" (ugyebár önmagunktól nem tudunk repülni, nem ugrálunk fákon); a 3 dimenziós tér több információt hordoz mint a 2 dimenziós (többet kell feldolgozni, ami fárasztó) - pláne még ha hanggal is ki van egészítve. -
#310 A #304-ben említett Tomb Raideres példánál maradva:
Van benne szöveges tartalom, de a keresőrobotok nem tudják letárolni őket. Külön XML-ből húzza be az adatokat, de azok valószínűleg csak csücsülnek valahol a szerveren, egy nagy adathalomként, amivel a kereső robot nem tud mit csinálni. Ha meg is találja, az nem tud mit kezdeni vele, nem tudja hova kötni, nem tudja melyik oldal használja, számára az csak egy összefüggéstelen információhalmaz. -
#309 indexelés alatt mit értesz? a headerbe ki tudsz iratni tartalmat, és abbol el is tudod igazitani a flasht. keresni magán a flash-en belül nem, bár legtöbbször a flash külsö helyről tölti be az adatokat, igy azokkal könyebb a helyzet, ennek ellenére ez nem olyan nagy probléma a gyakorlatban mint néhány felfujják -
#308 Jah, max a flash fájl nevét. A lefordított bináris vagy bájt kódot az életbe nem fogod te indexelgetni, se keresni. -
#307 van néhány dolog amivel nem értek egyet:
a flash véleményem szerint, gyakorlatilag mindenhova jó, csak értelmesen kell használni, egyre több portál (!) is kezd full flash oldal lenni.
a 3D azért nem terjedt el eddig, mert nem volt rá pénz + még inkább nem voltak rá elég erősek a gépek, és a fejlesztői eszközök. a vrml egy gyenge probálkozás volt, a shockwave viszont annál jobb, rengeteg 3d-s játékot láthatsz weben ami shockwave. És hogy a legtöbb oldal miért nem 3d? mert 3d-re nem mindenhol van szükség, de egyre inkább kezdik gyönyörüen felhasználni, lásd
egyik kedvenc oldalam
gondolom a vektorosan flash motor által rajzolt 3dről beszélünk, mert előre renderelve még több 3d van az oldalakon már , de azt mondanom sem kell -
#306 "a keresőszavakat be lehet állitani..."
Külön a HTML-ben kell elérhetővé tenni a tartalmat, mert a Flash bináris formátuma miatt nem válik áttekinthetővé a keresőrobotok számára.
Ha ezt nem teszed meg, az oldal nehezebben indexelhető be -> potenciális látogatóktól esel el -> potenciális bevételkiesés -> kiábrándult megrendelő.
"a javascript önmagában nagyon sokmindent meg tud oldani..."
De tegyünk be még egy csavart az egészbe: a MS 2006-ban pert vesztett az Eolassal szemben. Ennek következményeként az eddig beillesztett Flash cuccosokra rákerült az aktiválás árnyéka.
Ezt ugye úgy kerülhetjük el, ha Javascripttel tesszük be a Flasht.
No igen, de Javascriptet kezeli a keresőrobot?
Mivel a keresőrobot feladata az, hogy a szöveges információt minél gyorsabban beindexelje nem fog a Javascript értelmezésével vacakolni.
Na ezért is szükséges az alternatív tartalom.
Illetve ezért kerülendőek a "href="javascript:"-jellegű popup-ablakok, a csak-Javascriptes menük, a nem-diszkrét Javascriptes megoldások.
"az igaz,h firefox alatt vannak olyan problémáim, amik pl. opera alatt nem jelentkeznek... pedig ha jol tom,akkor ugyanaz a motor... :)"
Nem talált.
A Firefoxban Gecko (3.0-tól Cairo), az Operában régen az Elektra, újabban a Presto "kódnevű" motor fut. Az IE-ben meg a Trident; a Safariban meg a Webkit.
"értem: szimpla böngészőazonositás, és annak megfelelő megjelenités...
de a kod ua lesz minden létező böngészőben :)"
Ha a Javascriptet letiltják, akkor meg oda a böngészőazonosítás.
Esetleg szerveroldali nyelvvel elfogod a User-Agent HTTP-headert...
"holott nagyon nagyon sok játékgyárto cég hivatalos weblapja se áll másbol, csak és kizárolag flash-ből..."
Tévedés. HTML mindenképpen szükséges hogy az oldal elérhető legyen a böngészőből (illetve az előbb említett alternatív tartalom miatt is fontos). Javascript meg az IE miatt.
"de azért az érdekelne,h miért van mindenki a konkrét flash-esek ellen,"
Én nem a Flash ellen vagyok, csak a Flash nem megfelelő használata ellen. A Flashnek megvan a maga jogosultsága - és ez a multimédia (mozgó/vektorgrafikus kép+hang+videó). Lásd a #264-es hozzászólásom legutolsó bekezdését.
Vegyük például a 3D-t. A 3D a weben (X3D/VRML) nem igazán terjedt el. Miért? Mert túl komplikálttá teszi a kezelőfelületet (emberek vagyunk nem békák, akiknek a szemük a fejük két oldalán van). Bővebben erről Jakob Nielsen - Designing Web Usability című könyvében olvashatsz.
A de facto' szabványosítás meg nem sablon, hanem a fejlesztők számára egy egységes nyelvezet a böngészőháborúkat megsínylett webnek. Lásd a #252-es hozzászólásomban szereplő galériákról elérhető oldalakat. -
#305 lehet keresni, és indexelni is:)
amikor a flash ellen szólnak, akkor általában 1.olyat irnak ami nem igaz 2.rossz példákbol indulnak ki.
én elhiszem hogy ami uj attol fél az ember, de a flash már elmult 10 éves is, és az informatikában nem kéne félni az ujtol:) -
#304 Mert a Flash csak egy program, fut a böngészőben, azt nem lehet keresni, nem lehet a keresőmotoroknak indexelni, nem tudsz kulcsszavak alapján a tartalmára következtetni. Meg pl. Firefox alatt nem működik középső klikk, plusz a lentebb említett dolgok.
Viszont lehet vele csinálni szép vizuális effekteket, háttérzenét berakni, stb., amivel egy játékot könnyebben el lehet adni.
Példa
Föl le járkáló Lara Croftot az életbe nem csinálsz HTML, CSS és JavaScript segítségével. Persze berakhatsz mozgó gifet, csak az elég ótvarul nézne ki. -
#303 A felsőfokú képzettség általában egyetemet vagy főiskolát jelöl ha nem specifikálták a szükséges tudásanyagot tovább. -
#302 Metal: felsőfokú végzettség = főiskola vagy egyetem -
#301 azt nem én csináltam, hanem a másik srác (ketten csináljuk a honlapot). -
#300 aekostudioban a 3D naon ott van -
#299 de az nem a flash hibája, mert be lehet állitani hogy valami kijelölhető legyen vagy nem:) -
#298 Megnéztem, nem tetszik, mert fless. :P
:))) -
#297 akkor ebben tévedtem
merthogy a flessek szoktak lenni száksz anti kijelölhetők -
#296 én pl nagyon nem vagyok a flash-esek ellen, sőt bár vannak nálam sokkal tapasztaltabbak, én is flashesnek mondhatom magam (akit érdekel az a vargaandras.com ill aekostudio.com oldalakon talál infot a dolgaimrol, ez most nem reklámnak ment, elnézést attol aki annak veszi).
A flashben tényleg nagyon sok lehetőség van, a baj az, hogy ugyanugy kell hozzá alázat a szakmához, és sokan ezt elfelejtik. anno persze én is ugyanugy voltam vele, de rá kell jönn hogy a webdesignban lévő alapszabályok ugyanugy vonatkoznak flashre mint htmlre igy aki átugorja a html-t az sokszor "gagyi"-t csinál flashben, és elég sok ilyen van. ami egyébként nem baj, csak ha pénzért csinálja -
#295 ráadásul a vicces az hogy a clickclickclick en semmi flash nincs:) -
#294 neked nem a flashsel van bajod, hanem a flashet rosszul használokkal:) -
#293 De ez nem így van.
Az kell, ami ízléses és infót ad.
Illetve attól függ, hogy ki a célközönség. :) -
#292 Pedig a népnek az kell, minden ami szép. -
#291 Nagyon gáz a flash. Itt van minnyá példának az clickclick...com oldal. Még csak másolni sem lehet a szöveget.
Lassú, a tököm kíváncsi a hülye effektekre, információ kell, nem dizájn.
Sokszor a görgetés is egy rémálom.
Általában ez a bajom a flessel így hirtelen. -
#290 de azért az érdekelne,h miért van mindenki a konkrét flash-esek ellen, holott nagyon nagyon sok játékgyárto cég hivatalos weblapja se áll másbol, csak és kizárolag flash-ből...
(én őket céloztam meg eredetileg) -
#289 jolvan, megcsinálom,és kész!!!
aztán benyomom ide a linket, oks?
aztán ha bárkinek bármi nyügje lenne különféle böngészőkkel, akkor korrigálom, és ennyi...
erre kell nekem a társadalom: "tesztelésre" ,és kész
eddig is erre kellett (2001 óta), és ezután is erre kell majd
ennyi
értem a kocsis példád, de csak kb 57%ban helyt állo...
azért jo példa volt, ugyh eszerint modositom a felfogásom :) -
#288 értem: szimpla böngészőazonositás, és annak megfelelő megjelenités...
de a kod ua lesz minden létező böngészőben :)
az igaz,h firefox alatt vannak olyan problémáim, amik pl. opera alatt nem jelentkeznek... pedig ha jol tom,akkor ugyanaz a motor... :)
ha hülyeséget irok,és már változott,akkor szoljatok nyugodtan :) -
Tothenkopf #287 attól hogy négy kereke van meg alváza más egy porsche meg más egy bmw...
jah é mindkettőn van forgalmi meg rendszám... -
#286 ugy látom,te elég jártas v a témában,és valszeg tnék mit tanulni tőled :)
ugyh valszeg előbb-utobb meg foglak keresni néhány konkrét "konzultáciora",ha a te időd is engedi...
ne feledjük az alapszabályt a sakkból:
"ha tanulni akarsz, mindig okosabb ellenféllel állj ki"
/revolver c. film/
nameg itt van az is,h "okosabbtol tanulni nem szégyen" :)
hát én nem szégyellem,h viszonylag pályakezdő vok, de azokat a keresős hülyeségeket elvetném...
mivel...
a keresőszavakat be lehet állitani...
a javascript önmagában nagyon sokmindent meg tud oldani...
ha flash-be rejtem el (és a tudásodbol itélve eléggé érted,miről beszélek),akkor ugyanott vok,mint akármilyen html vacakkal, ami sablonos (tehát már pár 1000 helyen láthato volt...)
abban igazad van,h nagyon sok helyen nem alkalmazhato a flash...
viszont én először is ezt az ugymond "referencia munkát" saját bemutatásomra szánnám, ami hihetetlen gyorsan töltödik le, és mégis átláthato,és kezelhető...
aztán végülis áttérek majd vmikor a html + css + javascript 2.0-ra, de most nekem ez a flash dolog az,ami ugy nagyon bejön, mert ebben nemcsak a design lesz a lényeg...
olyan megvalositások lesznek benne,amiket alapbol html-be nem lehetne ágyazni...
igen, tom,h tod,h elég lenne az ujdonságokat megvalositani flash-ben, de nekem ez most jelenleg igy könnyebb.
soha nem tagadtam,h van mit tanulnom, minden eddigi hsz-em arrol szolt,h nagyon is kezdő vok :(
nameg bevallom férfiasan,h én inkább a "láthato eredmény" hive vok...
nevezz rohadt wysiwyg -esnek, de frontpage-ben akkor se dolgoznék, ha stukkert tartanának a fejemhez :D
nekem megvan a magam szerkesztője,és nagyon nagyon elégedett vok vele,mer jobb,mint a macromedia dreamweaver CS3 :P
de jelenleg:
uj 5lettel akarok berobbanni ebbe a rohadt szánalmas web-világba, és nem ohajtok mindenféle mátrixos vackokat gyártani, mint ah sokan teszik mindenféle sablon "mátrix-effekt gyárto" progikkal...
és emellett be akarom mutatni a világba,h 1 kb. 150 MB-nyi flash oldal is pillanatok alatt behozhato akár még modemesek számára is... (inkább ezt kéne értékelnie a publikumnak)
nahhh,de a jo hir,h már végeztem a 2. résszel, jöhet a 3. :)
ez már gyorsabban fog menni :)
és a keresők is hidd el,h meg fogják találni,ha beirnak 1 konkrét nevet, amit akkor teszek közzé, amikor végre feltöltöm vhova a konkrét cuccot...
de most szolok:
az 5let nem ujdonság... (annyira...)
inkább fricska 1 multicég orrára,mer nem hitték el nekem,h a progijuk szimplán scripthalmaz, azé zabál annyi memoriát feleslegesen...
igen, ezt angolul fogalmaztam meg nekik,mert irásban jobb vok, mint beszédben... gáz,v sem, ez van...
de a megvalositásom eléggé uj lesz (remélem sikerül 2 nap alatt megértenem azt az as3.0 scriptet, ami lehetővé teszi ezt - flash9)
de jelzem: a keresők meg fogják találni...
de ez nem konkrét oldal, ez amolyan "techdemo" :) -
#285 OKJs papír halmokat. -
#284 még mindig nem érted:)
EGYETLEN EGY adott honlap ugyanugy nézzen ki minden böngészőben ez a lényeg. persze hogy két különbözö honlap máshogy néz ki, de ha nem a szabványoknak megfelelően irod a kodot, akkor a honlapod (tehát egy adott honlap) máshogy néz ki Firefox on és IE-ben pl. vágod-e? -
#283 mit végeztél előtte? -
#282 Én már túlestem az ilyen munkahelyválasztásos herce-hurcán kb. 4 évvel ezelőtt. :) -
#281 Ezt már megmondtam az első kommentemben.
Én biztos vagyok benne, hogy az ott egyetemet jelent. -
MeTaL #280 ennek még utánajárok, remélem az okj-s felsőfoku is odatartozik. ha nem, akkor viszont nem tudok elhelyezni sehová sem... az marha jo lesz... -
#279 Összesített válaszok:
#245: Ja! Nem akarok férfi lenni. :D
#246: IK-s :)
#252: Gondolom fle annyit sme fog érni, mint egyetemen, a negyede multimédiás sáv (ez feleljen meg 2 félév HTML, webfejlesztés, webszerkesztés kurzusoknak)
#256: Na, mondom.. persze nem néztem meg a linket. :)
:) -
#278 csak főiskolára vagy egyetemre -
#277 "azt a célt szolgálja hogy egységesen mindenhol ugyanugy nézzen ki egy konkrét honlap."
köszönöm a felvilágositást, korrigálom a fogalom táram...
de ez nálam már sablon...
mert:
ami már X helyen ugyanugy néz ki,csak más szinekkel, az hiába "szivárvány",nekem már átlagos, vagyis unalmas, vagyis sablonos...