50
-
#50 Más szemszögből nézze meg más!
Te meg majd eldöntheted, hogy kinek van igaza. -
#49 "Mit gondoltak hogy? Kezdem elveszteni a fonalat."
Úgy tűnik már elvesztetted.;)))
"Pontosan. A magyar ízlésnek nem felel meg, tehát nem is veszik. De ettől még nem a kolbász a szar (ha szar lenne akkor kínában se vennék)."
Ööööö, ki beszélt itt a szar kolbászról? Te kezdeted szídni a japánok ízlését!
""A M$-nek ugyan azt a leckét kellett volna megcsinálnia és nem sikerült."
Mi nem sikerült?"
Piacvezetőnek lenni az X1-el! Az nem sikerült, Japánban meg még akkorát is bukott mint állat!
"Szerintem elég nyílvánvaló, hogy az xbox nem komoly ellenfél a PS2-nek, az eladott darabszám a töredéke, a játékokról nem is beszélve."
Nem arról beszéltem, hogy most, hanem amikor indították. Persze hogy nem úgy fogják indítani, hogy tudjuk, hogy bukás lesz, de azért kiadjuk. Minden esetre azért elég gyorsan eltüntették a nyomait.
""A gond inkább az, hogy már nem igazán van több az X-ben."
Ezt honnan veszed?"
Öööö, nem sok HD meghajtót, vinyót, meg a cell-hez képest extra procierőt látok benne. (Lásd pl. EA fejlesztők nyilatkozata a leguóbb.)
""Mint klasszikus konzolt, egyszerű fun gépet a Wii lesöpri"
Vagy nem. A Live Arcade elég erősnek tűnik nekem."
És ezt a Wii vásárlók is tudják?;) Ugyan is azt úgy tűnik pont ilyen meggondolásból veszik mint állat.
""és mint komolyabb berendezést, média centert a PS3"
Vagy nem. Az X360 is éppen elég erős. Az MS Media Center-e pedig elég jó (bár nem tudom, hogy X360-on van-e)."
A különbség csak az, hogy ahhoz hogy ha ilyenre akarod használni az X-et, akkor nem árt egy PC-is otthonra. A PS3-nál, lehet hogy meg tudod úszni.
""A M$ online stratégiája sem igazán tartogathat sok meglepetést"
Pedig elég szépen fejlesztik."
Hát a legutóbbi FW frissítés valóban lehet, hogy hoz egy két meglepetést. Pl az IP alapján nem odavalókat kicsapják a Store-ból meg ilyenek.
És akkor valami Home-hoz hasonló dolog hol van? -
BiroAndras #48 "A gond inkább az, hogy már nem igazán van több az X-ben."
Ezt honnan veszed?
"Mint klasszikus konzolt, egyszerű fun gépet a Wii lesöpri"
Vagy nem. A Live Arcade elég erősnek tűnik nekem.
"és mint komolyabb berendezést, média centert a PS3"
Vagy nem. Az X360 is éppen elég erős. Az MS Media Center-e pedig elég jó (bár nem tudom, hogy X360-on van-e).
"A M$ online stratégiája sem igazán tartogathat sok meglepetést"
Pedig elég szépen fejlesztik. -
BiroAndras #47 "Én nem csodálkoznék, ha mondjuk úgy 3 év múlva már elő is állnának valami újjal (és az első boxhoz hasonlóan rövid úton halálra ítélnék ezt)"
A konzoloknál ez nem így működik, és ezen az MS se fog változtatni. Az első x azért volt rövidebb életű, mert az MS-nek a PS életciklusához kellett igazodnia.
"A régi nóta: a MS tesz a felhaználókra és a szokásokra, neki csakis a profit a fontos, és a versenytársak kitúrása, akármilyen áron."
Ne hidd, hogy a Sony jobb. -
BiroAndras #46 "Úgy tűnik te marhára mindent elnézel az M$-nek"
Csak azt, amit bármelyik másik cég is megtenne a helyében.
"de had idézzek az egyik linkedből, így jellemzi azt a piacot, ahova a PS-nek kellett benyomulni"
Nem kell idézned, én is elolvastam. A lényeg azlett volna, hogy a Sony nem a semmiből lépett be a piacra azonnal teljes győzelmet aratva.
"A M$-nek ugyan azt a leckét kellett volna megcsinálnia és nem sikerült."
Mi nem sikerült?
"Az X360-nal az volt az óriási szerencséjük, hogy a másik két versenyző eltotojázta a dolgot, mi lett volna ha egyszerre indulnak?"
Nem hiszem, hogy nagyon más lett volna az eredmény. Bár egyelőre még nem is tudjuk mi lesz az eredmény, úgyhogy nem sok értelme van találgatni.
"Ezt nem mondod komolyan!!!?"
De igen. És nem csak én mondom, hanem nagyjából minden hozzáértő.
"Behozol Magyarországra valami terméket, monnyuk vietnámi macskakolbászt, amit kínában is kamionszámra vesznek a népek. Erre itt meg nem fogy, hát hülyék ezek a magyarok, kapják be a saját kolbászukat!;)))"
Pontosan. A magyar ízlésnek nem felel meg, tehát nem is veszik. De ettől még nem a kolbász a szar (ha szar lenne akkor kínában se vennék).
"Most akkor komolyan gondolták, vagy nem?"
Mit gondoltak hogy? Kezdem elveszteni a fonalat.
"Szal az a rengeteg hájp csak marketing volt, amit természetesen a júzerek is tudtak, és direkt vettek olyan konzolt, amihez monnyuk Európában csak kb 3 évig adtak ki játékokat."
Nem értelek. Szerintem elég nyílvánvaló, hogy az xbox nem komoly ellenfél a PS2-nek, az eladott darabszám a töredéke, a játékokról nem is beszélve. Szerintem nem logikus ugyanolyan támogatást elvárni hozzá. Egyébként meg halvány fogalmam sincs, hogy mi járt azoknak a fejében, akik xbox-ot vettek (én egyébként se veszek konzolt). De pl. a Halo 1-2 biztosan sokat dobott az eladásokon.
"De visszatérve az eredeti kérdéshez, miért ne bírnák akár legalább addig is mint az előző generáció esetében a konzolos játékok a fejlettebb HW-en futó PC-s gámákkal szemben a versenyt, főleg hogy ez utóbbiak még jó sokáig csak eléggé gyéren csordogálnak?"
Ki mondta, hogy nem fogják? Az igaz, hogy a hardverük gyorsan elavul, de jobban elhet rájuk optimalizálni, és főleg nem kell a low-end gépekre is tervezni, mint PC-n. Persze vannak olyan korlátok a konzolokon, amit nem lehet megkerülni. Az Pl. a kontroller, és a memória. -
#45 Nexus te egy kicsit elvakult vagy nem? Ugyanazt a szemellenzős dumát nyomod mindig. Miért nem nyitsz egy kicsit? Miért nem nézed meg más szemszögből is a dolgokat? -
#44 Hát igen, meglepő párhuzamosságot mutat a PC születése az X-ével. Adott egy óriásvállalat akik be akarnak törni egy új piacra, de ezt minnél olcsóbban, minnél kevesebb erőfeszítéssel, minnél rövidebb idő alat akarják megúszni. Ezért aztán mindent a polcról vesznek le.
De az M$ amellett , hogy inkább a HW-en spórol viszont a marketinge meg elég sokat befektet. Erre mindegyik konzol megjelenésekor 1-2 mrd-t költött!
Az első Box életútja szerintem sokkal kevésbé volt tervezve, mint azt gondoljuk. A körülmények hozták így. Majdnem félidőben jelent meg és igazából nem volt sikeres, a váltó típus is előbb jelent meg. Később jött előbb ment.
Az új X sem tekínthető igazán sikernek, 10 millió 1 év alatt igazi versenytársak nélkül, 2 full kapacitásos karácsonyi szezonnal, de japán bukással, olyan ha ló nincs, szamár is jó benyomást kelti. Minden esetre azért bíztató szám, de azért egy 30-40 milliós felhasználói bázistól még messze vannak, de ugyan így a Wii-is, a PS3 meg pláne.
A gond inkább az, hogy már nem igazán van több az X-ben. Mint klasszikus konzolt, egyszerű fun gépet a Wii lesöpri, és mint komolyabb berendezést, média centert a PS3. A M$ online stratégiája sem igazán tartogathat sok meglepetést, ha ezen az úton megy tovább. De ennek ellenére egy-két új szolgáltatással fel lehetne dobni. A marketing is sokat jelent.
Egy új konzol kiadása viszont hatalmas kockázat. 2-3 évig igazából még a jelenlegi hw-ek is jelentenek annyi tartalékot, amit ki lehet aknázni, egy új erősebb hw nem jelent azonnal előnyt a progik tekíntetében. Ha a jelenlegi generációval, már profitot is fognak tudni termelni, az már győzelem lesz. Szerintem egyelőre nem is akarnak mást. -
dez #43 Én nem hiszem, hogy az x360 dollármilliárdokban lett volna. Elvileg a legköltségesebb a HW, főleg chip fejlesztés. A Xenon egy-egy magja nem sokban különbözik a Cell PPE-jétől, és az IBM munkája, amiért persze fizetett a MS, de nem nekik kellett 0-ról csinálni, és nem kellett saját chipgyárat építeni, stb. A Xenos, azaz az R500 meg az ATI első unified shaderes szárnypróbálgatása, amiből az R600 kinőtte magát. (Szóval nem hiszem, hogy az egészet a MS fizette volna.) A nyák... 1-2 közepes mérnök egyhavi munkája. A gép többi részén is csak egy párfős csoport dolgozott. A másik nagy terület, a szoftverek. Na hát szerintem ez sem volt annyira horribilis, lényegében - ha jól tudom - egy leegyszerűsített Windows-kernel, DirectX-szel, plusz némi GUI. A fejlesztői környezet sem full egyedi, ha jól hallottam. Persze benne volt az egséz biztos jópár milliócskában, de nem milliárdokban.
Én nem csodálkoznék, ha mondjuk úgy 3 év múlva már elő is állnának valami újjal (és az első boxhoz hasonlóan rövid úton halálra ítélnék ezt), ellentétben az eddig megszokott 6-8 éves aktívabb, majd továmmi néhány év kevésbé aktív életúttal. Aztán ezt szépen követhetné a Sony, mert valószínű kénytelen lenne, stb. A régi nóta: a MS tesz a felhaználókra és a szokásokra, neki csakis a profit a fontos, és a versenytársak kitúrása, akármilyen áron.
Azért remélem, mégsem így lesz. -
#42 Szerintem elég erős a nyomás, hogy az Xboxot most már tényleg profitálóvá tegyék. Egy fejlesztés újabb milliárdokat nyelne el egyik pillanatról a másikra, és azért a M$-nél legalább látszatra úgy tesznek mintha üzletemberek volnának. Szal szerintem azért várnak még néhány évet. -
dez #41 Attól tartok, az xbox3 valóban jóval hamarabb jön majd, mint amire értelmesen számítani lehetne. A MS a konzolok világába is beáramlott, és most készül fel- és kiforgatni, és a saját képére formálni azt. -
#40 Úgy tűnik te marhára mindent elnézel az M$-nek, de had idézzek az egyik linkedből, így jellemzi azt a piacot, ahova a PS-nek kellett benyomulni:
"There was no arcade company to supply their console with games, and no in-house development team...They also had no real experience in a fast growing and incredibly competitive market but what they did have was a brand spanking new machine that wouldn't be bogged down by their dated heritage ( the SNES was getting VERY long in the tooth by now). The only thing they actually needed was a shit hot marketing division and a megacorporation with enough finances to put all the muscle required into boosting their console. Not asking for much are they (!)"
A M$-nek ugyan azt a leckét kellett volna megcsinálnia és nem sikerült. Az X360-nal az volt az óriási szerencséjük, hogy a másik két versenyző eltotojázta a dolgot, mi lett volna ha egyszerre indulnak?
""Szal előbb utóbb át kell állni egy fejlettebb gyártástástechnológiára"
Már megtörtént."
Hát az elite alaplapját meg a gép fogyasztását, hőtermelését nézve nem úgy tűnik.
""Ebben a csatában nélkülük nem lehet nyerni."
Eggyelőre nem így látszik."
Nem azt mondtam, hogy nekem hidd el, az elemzők mondják. Velük vitatkozz!
""Hiába jobbak az X eladásai az USA meg EU piacon, ha a Sony a japcsi piacon behozza."
Ez viszont azt jelenti, hogy nem az X a szar, hanem a japcsik elfogultak."
Ezt nem mondod komolyan!!!?
Behozol Magyarországra valami terméket, monnyuk vietnámi macskakolbászt, amit kínában is kamionszámra vesznek a népek. Erre itt meg nem fogy, hát hülyék ezek a magyarok, kapják be a saját kolbászukat!;)))
"Miért ne gondolták volna komolyan? Ha véletlenül lenyomja a PS2-t, akkor nem esett volna kétségbe az MS. Egyszerűen arról van szó, hogy épeszű ember nem számított ilyesmire, így nem lehet eme váratlan fejelmény elmaradását bukásnak nevezni."
Most akkor komolyan gondolták, vagy nem?
Szal az a rengeteg hájp csak marketing volt, amit természetesen a júzerek is tudtak, és direkt vettek olyan konzolt, amihez monnyuk Európában csak kb 3 évig adtak ki játékokat.
Most már értem.
""Ez eddig minden csak nem látványos fejlődés!"
Attól, hogy még nem használják ki az újdonságokat azért azok léteznek. Amint a fejlesztők megemésztik az új szabályokat majd lesznek itt érdekes dolgok. És onnantól a továbblépés már sokkal könnyebb lesz."
Na ja, ezt szokják a PSesek fejéhez is vagdosni, hogy hol a bizonyíték, hogy olyan szuper a gép, ha nincs rá játék.
De visszatérve az eredeti kérdéshez, miért ne bírnák akár legalább addig is mint az előző generáció esetében a konzolos játékok a fejlettebb HW-en futó PC-s gámákkal szemben a versenyt, főleg hogy ez utóbbiak még jó sokáig csak eléggé gyéren csordogálnak? -
BiroAndras #39 "Na azért a PS2 masszivan nyereséges, ennyivel áll jobban a Sony, az a saját fejlesztését már rég behozta."
A PS2 fejlesztését igen, de itt most PS3 vs. X360 meccs van. az XBox1 célja nem a nyereség termelése volt, hanem az, hogy az MS megvesse a lábát a konzol piacon.
Jelenleg az MS áll jobban, főleg mert a Sony 1 évet késett.
Sony will not disclose the total cost of creating the PlayStation 3, which has been in development for six years. But analysts say it is in the billions of dollars. Sony has said that it spent $2 billion on one component alone, the Cell microprocessor, which was co-developed with IBM and Toshiba.
With such vast investments, analysts estimate that Sony must sell 30 million to 50 million units just to break even.
http://www.iht.com/articles/2006/11/10/business/wbsony.php
"Az is gond, hogy az X360 olyan ócska, hogy a ma júzereknél levő gépeket max 2-3 éven belül ki kell cserélniük. Van jó pár ember, aki már a második X-ét fogyasztja."
Hát emlékeim szerint a PS2-vel is volt baj bőségesen. Egyébként messze nem ilyen rossza a helyzet, már többször leírták, hogy arányaiban nem jelentősek a hibák (és az MS szó nélkül cseréi őket).
"Szal előbb utóbb át kell állni egy fejlettebb gyártástástechnológiára"
Már megtörtént.
"Érdekelni engem se érdekelnek. Csak azért a konzolpiac kb. 1/4-ét adják."
Lehetséges, de nekem úgy tűnik, hogy a világ többi részén egyre többen vesznek konzolt, így a jövöben ez könnyen változhat.
"Ebben a csatában nélkülük nem lehet nyerni."
Eggyelőre nem így látszik.
"Hiába jobbak az X eladásai az USA meg EU piacon, ha a Sony a japcsi piacon behozza."
Ez viszont azt jelenti, hogy nem az X a szar, hanem a japcsik elfogultak.
"Vagy is kijelenthetjük, hogy az M$ a vásárlók lelkesedésével hazárdírozott?"
Te miről beszélsz?
"Ha a DC-sek, SEGAfanok tömegesen nem Boxra váltanak, akkor bebukott volna, mert hogy nem is gondolták komolyan az egészet?"
Mi van??? Miért ne gondolták volna komolyan? Ha véletlenül lenyomja a PS2-t, akkor nem esett volna kétségbe az MS. Egyszerűen arról van szó, hogy épeszű ember nem számított ilyesmire, így nem lehet eme váratlan fejelmény elmaradását bukásnak nevezni.
"Amúgy nem értem miről beszélsz, miért kell mentegetni az M$-t, tudtommal pl az első PS generáció is sikeres volt, nem is kicsit, pedig a Sony hasonlóan kezdő volt a piacon, mint az M$ az X-szel!"
Na azért a Sony-nak se ment olyan simán.
Sony Playstation History
És a Sony már akkor is jó nevő gyártó volt (Walkman, CD, ilyesmi). Valamint, amennyire látom messze nem volt olyen erős ellenfele, mint most az MS-nek.
"Ez megint mentegetőzés, az előző generációs PS2, meg a másfeledik generációs Wii simán szárnyal."
A PS2-ből el van adva 100+ millió darab, és sok ezer játék van rá. Nem csoda, hogy jól megy. A Wii meg vadiúj, semmi másfeledik nincs benne, és egyébkéntis teljesen más kategória.
"Lehet hogy gyorsul a dolog, de azért játékok szempontjából a konzolok most 1 generációval a PC elött járnak és ez még 1-2 évig így is marad."
Hát ezen lehet vitatkozni. Egy csúcs PC a már most erősebb (bár egyes dolgokban a PS3 lekörözheti). És a játékok még csak kóstolgatják az új konzolok lehetőségeit.
"mert DX10 sincs"
De van.
"meg normális meghajtó"
Az is van.
"meg a progikat sem a többprocis/magos rendszerekre optimalizálják"
Majd fogják. Egyelőre nem olyan sürgős. A verseny sajnos inkább a grafika terén folyik, ahhoz meg GPU kell izmos, nem annyira CPU.
"És akkor még nem beszéltünk arról, hogy a Wii masszivan nyomul, ha az X meg a PS3 túlságosan lefékeződik, akkor a konzoloknál is a Wii szintű gámék lesznek a standarok!"
Hát, én nem vagyok annyira elájulva a Wii-től. Kétségtelenül érdekes ötlet az a kontroller, és ezért nagyon jól is fogy, de sokan már kiábrádultak belőle. Valahogy sokkal szórakoztatóbbnak hangozott, mint amilyen a valóságban. A hardvere meg elég gyenge, és ráadásul relatíve drágább, mint a nagyok (mivel a HW-t is nyereséggel adják, nem veszteséggel, mint a többiek).
"Ez eddig minden csak nem látványos fejlődés!"
Attól, hogy még nem használják ki az újdonságokat azért azok léteznek. Amint a fejlesztők megemésztik az új szabályokat majd lesznek itt érdekes dolgok. És onnantól a továbblépés már sokkal könnyebb lesz. -
#38 "A Sony se áll sokkal jobban. Ez természetes része a konzolok életciklusának. A bevétel akkor fog dőlni, amikor már sok millió konzol lesz eladva, és sok-sok megvásárolható játék lesz rájuk."
Na azért a PS2 masszivan nyereséges, ennyivel áll jobban a Sony, az a saját fejlesztését már rég behozta.
Az is gond, hogy az X360 olyan ócska, hogy a ma júzereknél levő gépeket max 2-3 éven belül ki kell cserélniük. Van jó pár ember, aki már a második X-ét fogyasztja. Szal előbb utóbb át kell állni egy fejlettebb gyártástástechnológiára, mert különben parasztlázadás tör ki. És az se lesz olcsó. A PS3 európai változata technológiailag nagyobb változást jelent, mint az X360 elite a többi verzióhoz képest.
"Kit érdekelnek a japánok? A világpiacnak nem túl nagy részét alkotják. Inkább presztízs dolog ez, mint üzleti: szép lenne a Sony-t hazai pályán megszorongatni."
Érdekelni engem se érdekelnek. Csak azért a konzolpiac kb. 1/4-ét adják. Ebben a csatában nélkülük nem lehet nyerni. Hiába jobbak az X eladásai az USA meg EU piacon, ha a Sony a japcsi piacon behozza. Az elemzők szerint ha így marad, 1-2 év alatt a PS3 lefutja az X-et.
"Milyen siker volt elvárható egy első próbálkozástól???
Az is szép eredmény, hogy nem bukott meg."
Vagy is kijelenthetjük, hogy az M$ a vásárlók lelkesedésével hazárdírozott? Ha a DC-sek, SEGAfanok tömegesen nem Boxra váltanak, akkor bebukott volna, mert hogy nem is gondolták komolyan az egészet?
Amúgy nem értem miről beszélsz, miért kell mentegetni az M$-t, tudtommal pl az első PS generáció is sikeres volt, nem is kicsit, pedig a Sony hasonlóan kezdő volt a piacon, mint az M$ az X-szel!
"Meg öngyilkosságnak is. A konzolok csak hosszú távon nyereségesek. Az első X azért volt rövidebb életű, mert a PS ciklus közepén jelent meg, és a PS3-ra valamit reagálni kellett."
Ez megint mentegetőzés, az előző generációs PS2, meg a másfeledik generációs Wii simán szárnyal. A kettő közé egy X-slim simán beférne jó marketinggel. Szal egy kicsit cserbenhagyás íze van a dolgoknak.
"Számolni lehet, de semmi se biztos. Szerintem a PS2 csak azért húzta ilyen sokáig, mert az ipar az utóbbi jó 5 évben sokat vesztett a lendületéből (gazdasági és technológiai okok miatt is). Most újra gyorsul a fejlődés, és ha ez a tendencia folytatódik, akkor 5 év múlva a PS3 zsebszámológépnek is gyenge lesz."
Lehet hogy gyorsul a dolog, de azért játékok szempontjából a konzolok most 1 generációval a PC elött járnak és ez még 1-2 évig így is marad. Hiába rakok a gépbe csúcs Nvidia meg ATI karit, meg 2x4 magos procit, ha nincs progi a vas alá, mert DX10 sincs, meg normális meghajtó, meg a progikat sem a többprocis/magos rendszerekre optimalizálják, hanem a tecsó pécére.
És akkor még nem beszéltünk arról, hogy a Wii masszivan nyomul, ha az X meg a PS3 túlságosan lefékeződik, akkor a konzoloknál is a Wii szintű gámék lesznek a standarok!
Ez eddig minden csak nem látványos fejlődés! -
BiroAndras #37 "Mondjuk a Microsoftról el tudom képzelni, hogy nagymértékben leszarja az usert."
Az a vicc ebben, hogy pont az ellenkezője igaz. Az MS sikerének egyik titka, hogy komolyan odafigyel a júzerekre. Csak éppen az átlag júzer nem olyan kocka, mint mi, így mások az igényei.
A XBox esetébn is elég komolyan veszi a dolgot az MS. A fejlesztőkörnyezet pl. nagyon jó. Amennyire lehet a már jól ismert winapi-ra és a Visual Studióra épül, így nagyon gyorsab meg lehet tanulni. Viszont a PC-s win-ek nagy halom kompatibilitási kavarása mind hiányzik, így sokkal-sokkal egyszerűbbek ugyanazok a funkciók. Pl. a videó lejátszás PC-n egy rémálom, XBox-on meg végtelenül egyszerű. És ez szinte mindennel így van. Ráadásul folyamatosan fejlesztik. Ezzel szemben PS3-ra sokkal nehezebb fejleszteni. Ezt ugyan személyesen még nemtudtam kipróbálni, de mindenki azt mondja, hogy rettentő fapados a rendszer.
De a játékok terén is nagyon szigorú követelményeknek kell megfelelni ahhoz, hogy az MS jóváhagyja a kiadást. És ezek a szabályok szinte mind arról szólnak, hogy a júzer játékélményét semmi se zavarja meg. -
BiroAndras #36 "Az első X pillanatok alatt eltűnt a piacról, mivel a M$ valszeg a veszteségeket sem akarta tovább növelni, és ezzel beismerte hogy (hogy is mondjam) nem lett akkora siker, mint az elvárható lett volna."
Milyen siker volt elvárható egy első próbálkozástól???
Az is szép eredmény, hogy nem bukott meg.
"Ha az X360 sem teljesíti a konzolok átlagos ciklusidejét ami általában 5 év, akkor az a vásárlók lenyúlásának is tekínthető"
Meg öngyilkosságnak is. A konzolok csak hosszú távon nyereségesek. Az első X azért volt rövidebb életű, mert a PS ciklus közepén jelent meg, és a PS3-ra valamit reagálni kellett. Másrészt meg nem adtak el belőle annyit, hogy érdemes legyen hosszú távon támogatni (a PS2 100+ millió darabja, meg sok ezer játéka egy másik dimenzió).
"És ha kiszámoljuk, hogy a ps3 jelenleg ugyan 2X annyiba kerül, de 2X annyi ideig biztos használhatjuk, akkor már minimum egálban van a júzer."
Számolni lehet, de semmi se biztos. Szerintem a PS2 csak azért húzta ilyen sokáig, mert az ipar az utóbbi jó 5 évben sokat vesztett a lendületéből (gazdasági és technológiai okok miatt is). Most újra gyorsul a fejlődés, és ha ez a tendencia folytatódik, akkor 5 év múlva a PS3 zsebszámológépnek is gyenge lesz.
A PS3 magas árán is hőbörög mindenki, de ha ezt (a konzol piacról történő korai kivonását) a M$ megint megcsinálja, akkor lesznek csak a népek kiakadva! -
BiroAndras #35 "Az X már a második generációval fürdik be Japánban"
Kit érdekelnek a japánok? A világpiacnak nem túl nagy részét alkotják. Inkább presztízs dolog ez, mint üzleti: szép lenne a Sony-t hazai pályán megszorongatni.
Viszont a világ többi részén jól fogy az X. Amennyire tudom, jobban, mint a PS3. -
BiroAndras #34 "Olyan szempontból azért igaz a dolog, hogy az M$-nek ez az Xbox vállakozás eddig 5 mrd $ mínúszt jelent."
A Sony se áll sokkal jobban. Ez természetes része a konzolok életciklusának. A bevétel akkor fog dőlni, amikor már sok millió konzol lesz eladva, és sok-sok megvásárolható játék lesz rájuk.
És számold hozzá, hogy az előző XBox az MS első próbálkozása volt a piacon. Nem szégyen, hogy nem tudta egyből lenyomni a Sony-t. A második körben már szoros a verseny, ami szerintem elég szép teljesítmény az MS-től. -
BiroAndras #33 "Már készítjük, készítjük az utódot, hagy fizessen "AZ A" játékos?"
A fejlesztés picit tovább tart, mint 5 perc. Van az 3-5 év is. Szóval most kell nekiállni a köv. generációnak, hogy időre kész legyen.
A PS3-at is jó 5-6 éve kezdték fejleszteni.
"Miért érzem úgy, hogy sokkal hamarabb lesz az újabb Xbox, mint a PlayStation3?"
Nagyon rosszul érzed, hiszen a PS3 már megjelent, a köv. X-et meg csak most kezdik tervezni. Ha a PS4-re gondoltál, az nem jühet ki sokkal később, mint a köv. X, mert azzal a Sony lemaradna a versenyben. Viszont az X se jöhet ki túl hamar, mert először illene a réginek némi nyereséget termelnie. -
#32 "Próbálj meg Magyarországon japán gulyáslevest, esetleg amerikai körtepálinkát eladni."
Szlovák/lengyel, tibicsoki meg győrikeksz már van (ajánlott olvasmány az apróbetű, a csokispapíron is!), szerintem a japópálesz meg a musztángból készült zacskósgulyás sem tűnne fel senkinek!;)
"Éppen a PS3 az, ami konzolhoz nem illően "extrakomoly" benyomást próbál kelteni, és ha ránézek, akkor a tiszta izom erőgép jut róla eszembe. A legkevésbé sem "esztétikusan egyszerű", és főleg nem kicsi (nem azt mondom, hogy ronda, hanem azt, hogy nem azok a jellemzői, amiket te írtál).
Az Xbox akkor már sokkal jobban tartja a Nintendó és a SEGA által elkezdett "játékgép, és annak is néz ki, de látszik, hogy mi van benne" kategóriát."
A PS3 egy japán lakkdobozra hasonlít, na jó lakkládára!;)))
Az X360 viszont tényleg sokkal konzolosabb, leszámítva hogy azért elég zajos. De sajna tényleg meg kell kűzdenie az előző konzol rosszhírével is, szal nem ártott volna a világpremier eszméjét feladni egy japánra szabott verzióért.
Amit a Sony termékskálájáról írtál annak nem értem a negatív élét. Persze hogy könnyen ugrál a Sony, hiszen egy HW-t gyártó vállalat. Egyelőre a M$ a newbe ezen a területen, szal sokkal többet kell letennie az asztalra és sokkal jobban kell tudnia alkalmazkodnia ha valamit el akar érni. Szerintem úgy tudna előretörmi, ha a lehető legtöbb hw szabvánnyal kombatibilis eszközt adna ki. De nem ez a helyzet. Az X használhatósága a játékon kívüli területeken sokkal korlátozottabb, mint a PS3-é.
A PS2-öt azért hoztam fel, mert az is lassan teljesíti a 10 évet így nem egy valóságtól elrugaszkodott célkitűzés ugyan ez a PS3 esetében sem.
-
onimusha #31 hát nemtom ,hogy az itt megszólalt sok marhának mennyi köze van a konzolokhoz, de ki nem kakilja mi van a dobozba, meg hogy ki gyártja ? aki konzolt vesz azt az érdekli mivel játszhat, nekem most x360 van, mert vannak rá f.sza játékok meg baromi jó az online része, előtte volt először ps2 aztán meg xbox (mellé meg vettem egy gamecube Zelda the windwaker miatt :) ), és sztem ha lesz elég minőségi játék ps3-ra akkor veszek azt is, mert gamingelni jó. -
#30 A zénapukám meg a legerősebb, és mindenkit kiver ha szólok neki!!!
;)))
Na, jól lekövettem a fórum értelmi színvonalát?;))) -
Yv@n #29 Már nem azért, de te egyedül csapsz akkorát, mint a két tábor összes képviselője egyben :) -
partizan182 #28 Sztem mindkét tábor kitesz magáért. -
#27 10db PS3 fanboy nem csap akkora zajt, mint 1db igzes. :)) -
Morden23 #26 "Na ja, meg ugyan ez igaz japánra is, ott se traktort akart a M$ eladni xbox néven.;)))"
Próbálj meg Magyarországon japán gulyáslevest, esetleg amerikai körtepálinkát eladni.
A japók úgy gondolják, hogy 1. Japán a "konzolok atyja" 2. ebben nagyobb tapasztalatuk van, mint a többieknek 3. ha van saját minek másé 4. húzócímek, visszatérő címek, örökzöld címek mind a saját masinára jönnek ki.
"A Wii kicsi és csendes, viszik, mint a cukrot, a PSTwo szintén, a PS3 nagy és viszonylag csendes, nem is viszik annyira. Az X nagy és zajos és mondhatni egyáltalán nem viszik.
A japán kultúrában a kicsi és egyszerű dolgok esztétikusabbak, mint a nagy, bonyolult, és erőt sugárzók. Ezt manapság már középiskolában elmondják az embernek, de karate/aikido/ikebana oktatáson mindenképp.;)))"
Hát az, hogy a Wii kicsi és aranyos, azt természetesen megértem. De hogy a PS3 és az Xbox között így teszel különbséget, azt nem. Éppen a PS3 az, ami konzolhoz nem illően "extrakomoly" benyomást próbál kelteni, és ha ránézek, akkor a tiszta izom erőgép jut róla eszembe. A legkevésbé sem "esztétikusan egyszerű", és főleg nem kicsi (nem azt mondom, hogy ronda, hanem azt, hogy nem azok a jellemzői, amiket te írtál).
Az Xbox akkor már sokkal jobban tartja a Nintendó és a SEGA által elkezdett "játékgép, és annak is néz ki, de látszik, hogy mi van benne" kategóriát.
"A gond nem az hogy én értem e, hanem hogy a M$ marketingesei ezen nem tudtak változtatni, pedig ha komolyan gondolják a HW gyártást (legalább is hogy a nevüket adják hozzá) akkor nosza, itt az idő!"
Régi beidegződéseket kiirtani az emberek agyából nehéz és embert próbáló meló. Talán majd eljutnak idáig. De azt hozzá kell tenni, hogy "könnyen ugat" a Sony...
Ha te elmész, és megveszed a PS3-adat, akkor felszaladsz egy emelettel feljebb, és pénztárcát/bankkártyát nem kímélve megveszed a Sony HDTV-t (miért ne, hiszen a PS3 az bejön, ergo Sony jó, ergo PS3=HD, tehát kell egy HDTV, ergo veszek a Sony konzolhoz Sony HD-t), de ha már mindezt megvettem, akkor nem ártana élvezni az 5.1-et, úgyhogy csapjuk már hozzá a (szintén) Sony házimozit. És ha már itt vagyunk, akkor veszek egy új MP3 lejátszót is, ha már minden Sony, akkor minden Sony. Ja, és ezek után természetesen adagolom a pénzem a PS3 játékokba, illetve a Blu-Raybe, mindkettővel a Sony malmára hajtva a vizet.
Ellentétben ezzel, ha megveszem az Xboxomat, mióta tudok felmenni egy emelettel feljebb, és megvenni a Microsoft HDtévémet? Esetleg egy jó, márkás Microsoft házimozirendszer? Ne adj' ég egy Microsoft DVD-player?
Azért ez nagyon sokat számít.
"Nem azért mondom, de a PS2 lassan közelíti a 10 évet!"
PS3-ról volt szó, nem? Majd elválik (legyen úgy, ahogyan te mondod, én aztán nem akarok rosszat a PS3 vásárlóknak).
"Én a PS3-at sokkal nagyobb előrelépésnek érzem az előző generációhoz, mint a PS2-őt a PS-hez. 10 év nem olyan hosszú idő.
;)))"
10 év kurvasok idő, ha a termékünk és a hozzá kapcsolódó szolgáltatások/termékek nem termelik ki a szükséges bevételt. Megjegyzem, én állatira kétlem, hogy nem lesz sikeres a PS3. Valószínűleg 1-1,5 éven belül nagyon be fog indulni, talán még kevesebb idő alatt is.
-
Yv@n #25 "Miért nem kultúridegen a PS3 Európában, miért tudták megteremteni a japán cégek a saját imidzsüket, miért a minőség szinonímája a japán termék?"
Mert európában nem japánok élnek :) De tényleg. Mi (jó persze vannak kivételek, amik ezen a fórumon épp fel is tornyosulnak :) ) sokkal hajlamosabbak vagyunk befogadni egy idegen terméket. Különösen pl eu, lévén sajátunk nincs, így kb afelől dönthetsz, hogy keletről vagy nyugatról származó cuccot preferálod. -
#24 "Egyébként pedig a SEGA + Nintendo által megalapozot konzol-kultúra Európában igencsak a Sony malmára hajtja a vizet. Ezt sem illik elfelejteni."
Na ja, meg ugyan ez igaz japánra is, ott se traktort akart a M$ eladni xbox néven.;)))
De kicsit leegyszerűsítve a dolgokat azért szerintem, nem lett volna nehéz kitalálni, hogy mit akarnak a japók. A Wii kicsi és csendes, viszik, mint a cukrot, a PSTwo szintén, a PS3 nagy és viszonylag csendes, nem is viszik annyira. Az X nagy és zajos és mondhatni egyáltalán nem viszik.
A japán kultúrában a kicsi és egyszerű dolgok esztétikusabbak, mint a nagy, bonyolult, és erőt sugárzók. Ezt manapság már középiskolában elmondják az embernek, de karate/aikido/ikebana oktatáson mindenképp.;)))
"A globálköztudatban MS=Win. Kicsit szűkítünk, akkor jönnek a további MS szoftverek, de még mindig szoftverek. Teccikérteni? :)"
Értem én, kezítcsókolom!!!;)
A gond nem az hogy én értem e, hanem hogy a M$ marketingesei ezen nem tudtak változtatni, pedig ha komolyan gondolják a HW gyártást (legalább is hogy a nevüket adják hozzá) akkor nosza, itt az idő!
"Ergo a mostani miliőben az hangzik a legjobban, hogy !!!10 év!!!. Majd meglássuk azt még (nem mondom, hogy nem így lesz, azt mondom, hogy akkor lesz így, ha nekik az megéri... ha nem, akkor "elnéztük anno a számokat")."
Nem azért mondom, de a PS2 lassan közelíti a 10 évet! Ha a bejelentés dátumát nézzük, akkor még 2 év kell hozzá!!!
Istenem hogy repül az idő!
Én a PS3-at sokkal nagyobb előrelépésnek érzem az előző generációhoz, mint a PS2-őt a PS-hez. 10 év nem olyan hosszú idő.
;)))
-
Yv@n #23 A ps3 buzikat viszont szerencsére nem kell keresni, mert jönnek a szagra :) -
#22 Milyen törés van amcsi gépekre?
Én nem tudok semmi törésről. -
roliika #21 Nem látom azokat akik most hype-olnák az Xboxot... -
FecaA #20 Amcsi gépekre már van törés... nem kell sok torrent oldalt átnézned hogy találj valami linket :D -
Morden23 #19 "Hát, ha Japánban kultúridegen az X arról nem a Japánok tehetnek!;)))"
Nem, hanem a kultúridegenség tehet róla.
"Miért nem kultúridegen a PS3 Európában, miért tudták megteremteni a japán cégek a saját imidzsüket, miért a minőség szinonímája a japán termék?"
Azért, mert 20 évvel ezelőtt összehasonlíthatatlan minőségkülönbség volt a japó termékek javára, és éppen EZ AZ, ami beleitta magát az európai emberbe (de ha megnézed például a japó kocsikat [ami szintén fenenagy divat volt anno], akkor ez némileg már háttérbe szorult, azaz inkább kezd kikopni.
Rengeteg termék van, ami például Japánon kívül már-már az eladhatatlanság határát súrolja, és egy európai ember pofánröhögi, ha lát hasonlót (tamagocsik széles skálája, ami nálunk csak egy gyorsan múló, nagyon szűk hóbort volt, de elmehetünk a hardcore mangák irányába is [és itt most nem a túlpopularizált anime-okról beszélek]... nagyon sok minden (pl. japán kaja) sikeresen implementálva lett, ugyanúgy mondjuk az angol teaház, ír pub vagy olasz pizzázó jóval kevesebb sikerrel kecsegtet Japánban, mint bárhol Európában vagy Amerikában.
Azért a kultúra-téma közel nem annyira egyszerű, hogy "Xbox szar, PS3 jó". Kultúraközi kommunikációra szakosodott emberek ütköznek kemény problémákba, amikor bármilyen aspektusban felbukkan a Közel-Kelet. Nem érdemes bagatelizálni ezt a problémakört.
Egyébként pedig a SEGA + Nintendo által megalapozot konzol-kultúra Európában igencsak a Sony malmára hajtja a vizet. Ezt sem illik elfelejteni.
"És miért nem tud ilyen imidzset összehozni a M$?"
Magyarországról beszélünk? Mert ha igen, akkor azért kuncogok kicsit, mert offline reklámtevékenységet a mostani Vista előtt kb. a Win95-nél lehetett látni. Amúgy meg az MS profilja NEM a home entertainment. A Sony-ról az utolsó 3 éves is tudja, hogy "walkman, tévé, video, kamera, fényképezőgép, telefon, konzol" és még sorolhatnám. Az MS azért nem tudott ilyen téren betonszilárd image-t kialakítani (még, már... tökindegy), mert a legtöbb ember számára az MS hardware furcsa. A globálköztudatban MS=Win. Kicsit szűkítünk, akkor jönnek a további MS szoftverek, de még mindig szoftverek. Teccikérteni? :)
"Talán orrba szájba kellett volna az X-et a legnagyobb japán sztárokkal nyomatni, talán csak egy jó szamurájos reklám kellett volna, nem tudom. De ez legyen az M$ marketingeseinek a gondja."
Ez a "gond" egyébként egy jóval hatalmasabb gond, mint ahogyan te fél mondattal elintézted :)
Egyébként azt sem szabad elfelejteni, hogy a japók játékkultúrája is igencsak más, és óriási húzócímek (Final Fantasy, és még sok manga genre) exklúzívak. Ez csúnyanagy előny ám...
"Minden esetre 2-ből, 2X elbaltázták, márpedig ez a konzol eladások közel egyharmada lehet!"
Nem... a japán konzoleladások a JAPÁN KONZOLOKRA vonatkoznak. Pont ezért szívnak vele. A japán piacot mézesmadzagként meg baszogatásként szokták felhozni. Belépni rá nehezebb, mint BOSS zakót tukmálni egy magyar kőművesre.
"(A Sony a PS3-ra 10 évet mondott!!!)"
Erre a kérdésre majd akkor térjünk vissza, amikor kijön a következő Sony konzolról az első hír. Persze, hogy rálicitál a konkurensre. A Sony azt akarja, hogy az emberek MOST vegyenek konzolt tőlük, most terjedjen egyre jobban (és vigye magával a Bluray-t, és vegyenek az emberek mellé Sony HDTV-t, és vegyenek az emberek mellé Sony hangrendszert, és és és...). Ergo a mostani miliőben az hangzik a legjobban, hogy !!!10 év!!!. Majd meglássuk azt még (nem mondom, hogy nem így lesz, azt mondom, hogy akkor lesz így, ha nekik az megéri... ha nem, akkor "elnéztük anno a számokat").
"És ha kiszámoljuk, hogy a ps3 jelenleg ugyan 2X annyiba kerül, de 2X annyi ideig biztos használhatjuk, akkor már minimum egálban van a júzer."
Hupszi :) Tehát te elhitted. Erről szól a dolog. Már nem is számít, hogy meddig fogod azt használni - mármint ha elmentél, és megvetted.
"A PS3 magas árán is hőbörög mindenki, de ha ezt (a konzol piacról történő korai kivonását) a M$ megint megcsinálja, akkor lesznek csak a népek kiakadva!"
Hát hagyják abba a hőbörgést. Ennyi az ára, és kész. A népek szerintem jobban ki lennének bukva a PS3 korai kivonásán, mint az X-én. De ilyen dolgokról akkor beszéljünk, ha tényekké kristályosodnak.
-
#18 Ezt a Microsoftnak.
Tűnjenek a konzolpiacról. Az N és a Ps3 legalább meg tudott maradni konzolnak 1 gépet adnak ki nem 3 félét, 1 fajta kiszerelés és 5-6 évig biztosan a piacon akarnak maradni. Ez a Wii/Ps3 álláspont nekem tetszik, ráadásul a kedvenc címeim is japán konzolokon vannak. Csak így tovább a 2 öregnek[R.I.P SEGA kár, hogy már nem vagy köztünk] Nem rossz gép a 360 csak a gyors start a minőség rovására ment és kezdünk el pécésedni és én ezt így ebben a formában, utálom. Ha más üzleti stratégiája lenne az MS-nek akkor azt mondom ok, de így... Tudom az MS-nek az is érdeke hogy a PC-s piacot is életben tartsa, de ezt nem a Boxon keresztül kéne megvalósítani.
-
#17 Hát, ha Japánban kultúridegen az X arról nem a Japánok tehetnek!;)))
Miért nem kultúridegen a PS3 Európában, miért tudták megteremteni a japán cégek a saját imidzsüket, miért a minőség szinonímája a japán termék?
És miért nem tud ilyen imidzset összehozni a M$?
Talán orrba szájba kellett volna az X-et a legnagyobb japán sztárokkal nyomatni, talán csak egy jó szamurájos reklám kellett volna, nem tudom. De ez legyen az M$ marketingeseinek a gondja.
Minden esetre 2-ből, 2X elbaltázták, márpedig ez a konzol eladások közel egyharmada lehet!
Az első X pillanatok alatt eltűnt a piacról, mivel a M$ valszeg a veszteségeket sem akarta tovább növelni, és ezzel beismerte hogy (hogy is mondjam) nem lett akkora siker, mint az elvárható lett volna.
Ha az X360 sem teljesíti a konzolok átlagos ciklusidejét ami általában 5 év, akkor az a vásárlók lenyúlásának is tekínthető, hiszen más konzolok esetében az 5 év élettartamra lehet számítani. (A Sony a PS3-ra 10 évet mondott!!!)
És ha kiszámoljuk, hogy a ps3 jelenleg ugyan 2X annyiba kerül, de 2X annyi ideig biztos használhatjuk, akkor már minimum egálban van a júzer.
A PS3 magas árán is hőbörög mindenki, de ha ezt (a konzol piacról történő korai kivonását) a M$ megint megcsinálja, akkor lesznek csak a népek kiakadva! -
Morden23 #16 "Az X már a második generációval fürdik be Japánban"
Ez nem az X ilyen-olyanságtól, hanem egészen pontosan Japántól, mint országtól, illetve (fogyasztói) kultúrától függő dolog. Egyébként ez nem csak Japánra, de a Távol-Kelet nem egy országára (pl. Kína) elmondható. MINDEN teljesen más arrafelé... marketingtevékenységet (az NEM egyenlő a reklámtevékenységgel) folytatni arrafelé mint kultúridegen ember (cég), a leglightosabb megfogalmazás esetén is kib*szottul nehéz.
"A BD meghajtó PS3-ba történő beépítése meg a kritikák ellenére helyes lépésnek tűnik, a Sony HDTV eladásai gondolom ennek is köszönhetően felfutóban vannak."
Természetesen éppen erről beszéltem. Mindennek oka van - ellenben az ok sosem az, hogy adott cég "kedves" vagy "nem kedves" akar lenni a fogyasztókkal.
"elég árukapcsolás szerű dolog volt"
Definíció szerint :)
"A M$-t kevesebért is már beperelték az OS-eit illetően."
Az mondjuk egy egészen más téma, mert ott nem a fogyasztóvédelem, hanem a piacvédelem okán történnek hasonlók (EU sem azért basztatja az MS-t, mert "jaj szegény júzer, kénytelen a WMP-t meg az IE-t használni, amikor az neki nem is jó, hanem azért, hogy a világ legelterjedtebb [>>> amerikai <<<] oprendszerétől való rendkívül sokoldalú "függést" csökkentsék, ezzel teret adva NEM MÁS, HANEM EURÓPAI megoldásoknak).
Én csak a "lenyúlás" dumával nem értek egyet. Lenyúlás az az, amikor valamit MINDENKÉPPEN használnod KELL, és ezzel a helyzettel visszaélve önkényesen emelik az árakat/csökkentik a színvonalat/ecetera. Azt, hogy egy konzolt/lejátszót/home entertainment eszközt MINDENKÉPPEN használnod kell, azért hadd ne nyeljem már le :) (ez most nem rád vonatkozott, hanem mindenkire, aki így gondol az ilyen dolgokra)
-
#15 ez is ujabb lehuzás... tiszta király világba élünk... -
#14 Nem csak a konzolokról, magáról a hw-ről van szó hanem az egész home entertaintment részlegről! Ez a részleg akár önálló cégnek is tekínthető, és masszívan évek óta termeli a veszteséget. Miközben pl a SCE a PS üzletből az új konzolok bevezetése utáni 1-2 évtől kezdődően általában már azért nyereséget termelt!
Az X már a második generációval fürdik be Japánban, hiába adják a kilincset egymás kezébe az ottani vezetők, valamit nagyon ki kéne a marketingeseknek találni.
A BD meghajtó PS3-ba történő beépítése meg a kritikák ellenére helyes lépésnek tűnik, a Sony HDTV eladásai gondolom ennek is köszönhetően felfutóban vannak.
Más kérdés, hogy ez meg azért elég árukapcsolás szerű dolog volt. A M$-t kevesebért is már beperelték az OS-eit illetően. -
Morden23 #13 Ne felejtsd el, hogy amit a konzolok felett realizált veszteség gyakorlatilag a project alkotóeleme csupán.
Annyiban igazad van, hogy az MS a tőkeerős háttér miatt megteheti azt, hogy hosszútávon tervez (ha van pénzed, akkor van időd is). Az első Xbox-al kiválóan megalapozott egy felhasználói bázist, ami kitermelt magából egy fogyasztóképes és befogadóképes szegmenst (á la anno Sony a Playstation 1-el). A későbbiekben nem elsősorban maguk a gépek, hanem a gépeken keresztül tovább értékesíthető termékek és szolgáltatások azok, amik a szaldót pozitív irányba lendítik.
"Semelyik másik cég nem engedhetné ezt meg magának."
Itt nem arról van szó, hogy ki mit enged meg magának, hanem üzleti modellekről és kockázati befektetésekről lehet vitatkozni. Abban én sem vitatkozom, hogy az MS bőven elég erős ahoz, hogy hagyhassa beérni az ötleteit.
Azt mondjuk csak finoman teszem hozzá, hogy hasonlóan tőkeerős cégek nem azért szokták magukat a tönk szélére sorolni, mert kedvesek akarnak lenni a vásárlókhoz, hanem mert valamit nagyon elb*sznak (itt persze maga az üzleti modell is lehet hibás, maga a termék is lehet versenyképtelen, lehet ócska a marketingtevékenység, esetleg már a kezdet kezdetén elkummantják a piaci pozicionálást).
"dömpingáron adott hardverről"
"piacvásárlásról"
Nem gonoszkodni, meg vitát kelteni akarok, de a PS3-ba sem a vásárlók két szép szeméért került BluRay :)
Ovimarketing 101: SWOT analízis. -
#12 Olyan szempontból azért igaz a dolog, hogy az M$-nek ez az Xbox vállakozás eddig 5 mrd $ mínúszt jelent.
Semelyik másik cég nem engedhetné ezt meg magának. Szal itt nincs szó versenyképességről, meg eladható termékről, csak dömpingáron adott hardverről, meg piacvásárlásról, és még így sem megy úgy a szekér mint kéne. -
Morden23 #11 "Hehe ezaz vegyetek évente új mikrofos konzolt. Én megvárom a ps3 törését"
Vicces mentalitás, hogy sztároljuk a PS3 játékokat, hogy mennyire szépek/jók/nextgenek lesznek, és mennyire überelik az X-re vagy a Wii-re kijövő játékokat, de megvenni már derogál.