76
  • Benedicht
    Az OpenGl-nek a legnagyobb elonye es egyben legnagyobb hatranya az extension-ok:
    -Gyorsan lehet hozzaadni plusz feature-oket
    -Az egyes feature-oket a kulonbozo gyartok kulonbozo keppen valosithatjak meg...(kulonbozo mukodes, kulonbozo API). Ezek szinten valtozhatnak, ha esetleg elfogja oket az ARB, es bekerulnek a core feature-ok koze.
  • BiroAndras
    "A Vista meg olyan lehet mint a többi windows változat: semmi baj vele, amíg nem használja az embör gyermöke..."

Ugyanez elmondható a linux-ról is.
  • BiroAndras
    "Most bekerült valami az application data-ba, valami a my gamesbe, meg mindenhova, mostmár a szuper m$ által kijelölt stabil helyre rakva alig találom meg a dolgokat"

Meg kell szokni, és nincs gond. Sokkal egyszerűbb, mint a program files-ben keresgetni. És ha le akarod menteni a dolgokat, kevesebb helyről kell szedni, ha sok progi beállításai/mentései kellenek.

"Persze egy ingyenes fejlesztésnek könnyű, a világ leggazdagabb cégének meg olyan nehéz :D mindjárt megsajnálom az m$-st."

Ismétlem :
    Unix = Nagygépes OS, nagy vas, sok memória, eleve hálózatos, multitaszkos, és multijúzeres környezetben. Ráadásul sokkal régebben kezdték fejleszteni, mint a win-t.
    DOS/Windows = Desktop OS. kicsi, olcsó PC, lassú proci, kevés RAM. 1 júzer, nincs hálózat.

Mindkettő az igények változásával együtt fejlődött, és mára kb. ugyanott tartanak (mára almosódott a határ a kis és nagy gépek közt), de nem szabad elfelejteni, hogy teljesen máshonnan jöttek, korábban más igényeknek kellett megfelelniük. Mindkettőbe értelmetlen lett volna olyan fícsöröket rakni, amikre nem volt szüksége senkinek. Unix-ba nem kellettek varázslók, win-be meg komoly hálózat meg jogosultság kezelés.
  • BiroAndras
    "dx9.0c a legfrissebb, dx10 holvan?"

A végleges DX10 SDK már hónapok óta elérhető.

"Játék? Működő végleges directx 10-es játék?"

Egy játék fejlesztése minimum 1-2 év.

"ígéretekkel nem lehet összehasonlítani."

Nem ígéretek, hanem konkrét működő fícsörök.

"Nagyon hasznosak, egy csomó dolgot egyszerűbben lehet velük megoldani."

Pl.?

"Néztem glsl shader kódot, és hát elég egyszerű, és rövid volt"

Nem erről van szó, hanem DX vs. OpenGL mindenestől.

"de az biztos hogy hatékonyabban lehet vele a videokártya erőforrásait kihasználni."

Miért is?
  • BiroAndras
    "nem találkoztál még olyannal, hogy egy háztartásban két ember egyszerre akarta volna használni a számítógépet?"

Használják felváltva. De ma már inkább az a jellemző, hogy több gépet vesznek (pl. valami olcsó használtat másodiknak). Az egyik fő otthoni felhasználás egyébként is a játék, amiből meg kettőt nem igazán bír el a gép (egy gyengébb gép még a játék+net-et se nagyon).
  • BiroAndras
    "mégis valahogy sokszor férgesedünk, itt-ott elkapunk valami izét"

Az már az XP kiadása után volt. A 9x korszakban mennyi netes vírus volt?
  • violazoli
    Örömmel tudatom mindenkivel, hogy nemrég megnyitottam a saját fórumomat a http://birodalom.net/forum link alatt! SMF alapú, "full extra de luxe". No és ezt amiatt írtam le ide, mert itt van egy topik "MUFF, avagy Microsoft Utáló Fickók Fóruma" névvel. Azt hiszem a név mindent elmond... Van topik M$-vicceknek is.

Jómagam különben mint ebből sejthető, linuxpárti vagyok, és egy szuperúj Linux-disztró, a GoboLinux elterjesztésén és magyarításán igyekezem, melynek fórumot is nyitottam a http://linux.birodalom.net/smf linken.

A Vista meg olyan lehet mint a többi windows változat: semmi baj vele, amíg nem használja az embör gyermöke...

• avman
    konzumer piacról beszéltünk, ha nem fogtad volan fel.
  • Neerpelt
    Nem érdekel a Windows, de mindig elolvasom az ilyen cikkeket, érdekes, hogy a fórum ilyen hír esetén nem marad üresen. 25#-nek igaza van (pártfüggetlen vagyok)!
  • Sanyix
    "Már hogy a fenébe ne lenne? A beállítások az Application Data, a mentések a My documents alá kerülnek. Ez már réges rég így van, és a normálisabb progik már évek óta így is használják. Pl. a GTA és a Mafia is a dokumentumok alá ment, pedig már jópár évesek."
    Hát szerencsére még nincs ennyire így. A kedvenc játékom 2. részénél is bevették ezt a documents and settingsbe beállítások, mentések stb szétszórását. 1. részben volt egy user mappa, ebben voltak a custom soundok, arcok, saját küldetések, multi pálya cache, logok. Most bekerült valami az application data-ba, valami a my gamesbe, meg mindenhova, mostmár a szuper m$ által kijelölt stabil helyre rakva alig találom meg a dolgokat, és egy profil kimentés is bonyolultabb, hiszen nem 1 könyvtárat kell kimásolni. Egyébként a mafia a saját mappájába azon belül a savegame mappába ment szerencsére, nem a documents akármibe.

"A linuxnak könnyű, hiszen nagygépes OS-ből lett fejlesztve, ahol már rég alapvető a biztonság. " Persze egy ingyenes fejlesztésnek könnyű, a világ leggazdagabb cégének meg olyan nehéz :D mindjárt megsajnálom az m$-st.
  • Sanyix
    "Itt máris hibáztál, mivel a DX10-zel kell hasonlítani, ha már a legfrissebbeket nézed."
    dx9.0c a legfrissebb, dx10 holvan? Játék? Működő végleges directx 10-es játék? Nincs, szal dx10 nem létezik, ígéretekkel nem lehet összehasonlítani.

"És ezek hasznos fícsörök (a játékok szempontjából)?" Nagyon hasznosak, egy csomó dolgot egyszerűbben lehet velük megoldani.

"Én ugyan nem értek ennyire a 3D-hez, de megkérdeztem azokat, akik ebben profik. Ha jól emléxem, azt mondták, hogy nem rossz az OpenGL, csak a komolyabb fícsöröket macerásabb programozni."

Néztem glsl shader kódot, és hát elég egyszerű, és rövid volt, szal nemhiszem hogy sokkal bonyolultabb lenne, de az biztos hogy hatékonyabban lehet vele a videokártya erőforrásait kihasználni.

Nézd meg jobban.

dx9.0c az opengl 2.0 képességeinek kb 60% tudta, így elég érdekes lenne, ha dx10-be, majdnem 2x annyi képességet raknak, főleg hogy most úgy tűnik a dx10 újdonsága az hogy gyorsabb, mivel átdolgozták, és a shader 4.0, ez pedig nem sok. Főleg azt nézve hogy vindózon, vistán is a legújabb használható opengl az 1.4, pedig 1.5 2.0 és 2.1 is van gondolom azért, hogy nehogy valakinek eszébe jusson opengl-t használni(igy könnyen multiplatform programot készíteni), és így gyengíteni a dx helyzetét, ami az m$ adu ásza, amivel maga mellett tarthatja a játékos vásárlókat.
  • Sanyix
    Igen szabad akaratból, egy kis támogatással együtt ;)
  • nemetho
    "linuxon a 2.6-os kernellel és az újabb xorg-gal már nem nagy bonyolultsággal a helyi többfelhasználó is megoldható - ami kell hozzá: 2 monitor, 2 videókártya, 2 egér és 2 billentyűzet"

Ez win-en is müxik elvben (a szerver verziókon, mert a többinél le van tiltva). De nem hiszem, hogy erre a megoldásra komoly igény lenne.

nem találkoztál még olyannal, hogy egy háztartásban két ember egyszerre akarta volna használni a számítógépet?
    én úgy tudom windows-on egy speciális kártya szükséges hozzá - ponstosan az operációs rendszer hiányosságai miatt
  • nemetho
    "de akkor még nem volt olyan kritikus a biztonság, hogy bevállaljanak ennyi szopást."
    mégis valahogy sokszor férgesedünk, itt-ott elkapunk valami izét
    ó igen a kompatibilitás is fontos lehet, mégis történt már egy párszor drasztikus változtatás (...), és elég sok víz lefolyt a dunán, ahhoz hogy a windows felnőjjön a "nagygépekhez"...
    "közben ezek a nagygépek mégnagyobban lettek :)"
  • BiroAndras
    Nem értelek.
  • BiroAndras
    "OpenGL shading language"

van olyan is, hogy HLSL, ami ha jól tudom régebbi is, mitn a GLSL.

"meg lehet azt is nézni mit alkottak annak idején az nvidia által fejlesztett cg (c for graphics) segítségével, amikor még a microsoft-nak semmilyen megoldása nem volt a shaderek programozására"

A Cg professzionális renderelésre lett kitalálva profi kártyákhoz, nem játékra. A DirectX meg játékra való, következésképp nem volt szükség shader programozást rakni bele, amíg a gamer kártyák nem voltak programozahtók.
    Egyébként meg a Cg megy DirectX-szel is, csak a HLSL jobban együttműködik vele.

"dehogynem - ilyen-olyan erkölcstelen megoldásokkal"

Konkrétan mire gondolsz? Én egy játékfeljesztő cégnél dolgozom, és nem tapasztaltam semmiféle kényszert vagy megvesztegetést, vagy bármilyen befolyásolási szándékot az MS részéről.

"amiről több trösztellenes per is szólt"

Azok nem erről szóltak.
  • nemetho
    Pontosan...
    Pontosan - azt is mondhatnám, hogy jól felsoroltad a semmit illetve mindazt amit én is felvetettem a windows és a "neki köszönhető" problémák kapcsán.
  • BiroAndras
    "pontosan arról is írtam a vista kapcsán, hogy lehetetlen úgymond biztonságosan használni az otthoni átlag felhasználónak a windowst mert még mindig nincs meg a stabil biztos helye, hogy hová tegyék a programok a beállításaikat vagy például egy játék a mentett állását"

Már hogy a fenébe ne lenne? A beállítások az Application Data, a mentések a My documents alá kerülnek. Ez már réges rég így van, és a normálisabb progik már évek óta így is használják. Pl. a GTA és a Mafia is a dokumentumok alá ment, pedig már jópár évesek.

"Nézd meg, hogy hasonló okok miatt hányan használják rendszergazdaként (minden biztonságot mellőzve) telepített rendszerüket"

A Vistát nem igazán. Pont az az egyik fő fícsöre, hogy az MS eldöntötte, hogy kikényszeríti a fejlesztőkből és júzerekből a biztonságos üzemelést.

"el tudnák-e végezni mindenféle munkájukat kényelmesen korlátozzott felhasználóként bejelentkezve"

Ha a Vista be lesz járatva, akkor igen. Ezt meg lehetett volna lépni a Win2K-nál is, de akkor még nem volt olyan kritikus a biztonság, hogy bevállaljanak ennyi szopást.
    A linuxnak könnyű, hiszen nagygépes OS-ből lett fejlesztve, ahol már rég alapvető a biztonság. A win asztali OS-nek indult, és jó sokáig nem is volt internetre kötve (de még LAN-ra se), így teljesen értelmetlen lett volna úgy lekorlátozni a felhasználókat úgy, mint a unix-okon. Ráadásul a PC-k jóval kisebb teljesítményével, és memóriájával nem is lehetett volna akkor megoldani.

"Régen is több ember használt egy számítógépet - gyengébb oprendszeren felváltva profibbon egyidőben hálózaton"

Tévedés. Nagyon sokáig egy júzer használta csak egyszerre az otthoni gépeket, és nem voltak hálóba kötve. A céges és egyetemi hálókon unix vagy Novell DOS futott, és ők feleltek a biztonságért és több felhasználó kezeléséért.

"linuxon a 2.6-os kernellel és az újabb xorg-gal már nem nagy bonyolultsággal a helyi többfelhasználó is megoldható - ami kell hozzá: 2 monitor, 2 videókártya, 2 egér és 2 billentyűzet"

Ez win-en is müxik elvben (a szerver verziókon, mert a többinél le van tiltva). De nem hiszem, hogy erre a megoldásra komoly igény lenne.
  • nemetho

OpenGL shading language:
    http://www.opengl.org/documentation/glsl/
    http://www.lighthouse3d.com/opengl/glsl/
    meg lehet azt is nézni mit alkottak annak idején az nvidia által fejlesztett cg (c for graphics) segítségével, amikor még a microsoft-nak semmilyen megoldása nem volt a shaderek programozására

"Az MS nem tudja megakadályozni a fejlesztőket abban, hogy OpenGL-t használjanak"

dehogynem - ilyen-olyan erkölcstelen megoldásokkal - amiről több trösztellenes per is szólt
  • BiroAndras
    "Ahhoz, hogy megjelent annak idején a TNL vagy nem is olyan rég
    megjelentek a shaderek a directx-nek nem sok köze van!!!"
    http://en.wikipedia.org/wiki/Shader"

Ugyan nem volt időm alaposan elolvasni, de nem láttam semmit, ami az állításodat alátámasztaná. Ellenben az tény, hogy legalábbis a DX9 óta az MS határozza a fícsöröket. A kártyák képességeit is a DX verzió támogtás alapján határozzák meg.

"Hol vannak a játékok 64 bites binárisa"

Mivel a 64-bites XP nem lett túl népszerű, értelmetlen lenne rá külön fejleszteni.

"A különböző felhasználói programoknál is ott kellene lenni a 64 bites binárisnak!"

A szervereknél pl. elterjedtebb a 64 bit, és így vannak is rá progik. Desktop-on majd a Vista fogja kikényszeríteni a fejlesztőkből (remélem).
  • nemetho
    pontosan arról is írtam a vista kapcsán, hogy lehetetlen úgymond biztonságosan használni az otthoni átlag felhasználónak a windowst mert még mindig nincs meg a stabil biztos helye, hogy hová tegyék a programok a beállításaikat vagy például egy játék a mentett állását - mivel például a flatout2 is a játék könyvtárába teszi a mentést

Nézd meg, hogy hasonló okok miatt hányan használják rendszergazdaként (minden biztonságot mellőzve) telepített rendszerüket, el tudnák-e végezni mindenféle munkájukat kényelmesen korlátozzott felhasználóként bejelentkezve

"az otthoni felhasználóknak korábban nem volt szüksége ilyen komoly biztonságra"

a kezdetektől fogva nem úgy születettek az emberek, hogy mindenkinek ott volt a karjára nőve a számítógép. Régen is több ember használt egy számítógépet - gyengébb oprendszeren felváltva profibbon egyidőben hálózaton
    (linuxon a 2.6-os kernellel és az újabb xorg-gal már nem nagy bonyolultsággal a helyi többfelhasználó is megoldható - ami kell hozzá: 2 monitor, 2 videókártya, 2 egér és 2 billentyűzet)
  • BiroAndras
    "Az M$ épp ezért terjesztette el a dx-et, hogy arra fejlesszenek, így ne lehessen multiplatform, és csak az m$ cuccokon lehessen használni, ezzel alapozta meg a mostani előnyét."

Az MS nem tudja megakadályozni a fejlesztőket abban, hogy OpenGL-t használjanak (ezt bizonyítja az is, hogy vannakl OpenGL játékok win-re is). Tehát teljesen szabad akaratukból döntenek a fejlesztők a DX mellett.
  • BiroAndras
    "Hát én néztem egy összehasonlítást, a jelenlegi legfrissebb onengl-ről, és dx 9.0c-ről"

Itt máris hibáztál, mivel a DX10-zel kell hasonlítani, ha már a legfrissebbeket nézed.

"és hát az opengl kb dupla annyi képességet támogatott mint a dx9"

És ezek hasznos fícsörök (a játékok szempontjából)?

"és van pár opengl-es játékom aminek semmi szégyenkeznivalója nincs dx mellett"

Én ugyan nem értek ennyire a 3D-hez, de megkérdeztem azokat, akik ebben profik. Ha jól emléxem, azt mondták, hogy nem rossz az OpenGL, csak a komolyabb fícsöröket macerásabb programozni.

"nem érdekel a dx10, nem valószínű hogy képességekben utóléri az opengl-t"

Nézd meg jobban.
  • nemetho
    "Persze, de a játékiparban jelenleg DirectX jelöli ki az utat, az OpenGL meg követi. Persze lehetnek az OpenGL-nek is olyan tulajdonságai, amit a DX nem tud."

Ahhoz, hogy megjelent annak idején a TNL vagy nem is olyan rég megjelentek a shaderek a directx-nek nem sok köze van!!!
    http://en.wikipedia.org/wiki/Shader

"Mit nem tud kihasználni a win? A 64-bitet? Azzal azért késtek egy évet, mert megvárták au Intel prociját. Más okuk nem lehetett, hiszen az NT vonalon mindíg volt 64-bites verzió (Alpha, Itanium)."

Hol vannak a játékok 64 bites binárisa - már évek óta ott lehetne a telepítő CD-ken. A különböző felhasználói programoknál is ott kellene lenni a 64 bites binárisnak!
    Egy jó pár linuxon is működő OpenGL-es játéknál már évek óta megtalálható - nem is beszélve a többi felhasználói programról.

• BiroAndras
    "egy olyan dologgal bővül most a windows ami a UNIX rendszereken már évtizedek óta jelen van és alapvető momentuma biztonságának és megbízhatóságának."

Tévedés. Ez a technológia az NT-kben mindíg is megvolt, csak az otthoni felhasználóknak korábban nem volt szüksége ilyen komoly biztonságra (viszont kompatibilitási gondokat okozott volna, mint ahogy a Vistánál is). A Vistával cask annyi történt jogosultságok terén, hogy az otthoni felhasználók számára is használhatóvá tették, illetve alapértelmezésben beállítgatták elég szigorúra. Egy XP-vel is meg lehet csinálni lényegében ugyanazt, csak ott kézzel kell beállítgatni.
    Egyébként a win-ek jogosultság kezelése fejlettebb a linux-énál, és a Mac is csak pár éve érte utól.
  • BiroAndras
    "Ezért is nagyon fontos a MAC OSX, a PS3 - OpenGL, hogyha megjelenik egy új hardver pl egy processzor, akkor azt ki lehessen használni - amire minden operációs rendszer képes csak a windows nem."

Mit nem tud kihasználni a win? A 64-bitet? Azzal azért késtek egy évet, mert megvárták au Intel prociját. Más okuk nem lehetett, hiszen az NT vonalon mindíg volt 64-bites verzió (Alpha, Itanium).
  • BiroAndras
    "Az OpenGL ugyanúgy tovább fejlődik mint a Directx"

Persze, de a játékiparban jelenleg DirectX jelöli ki az utat, az OpenGL meg követi. Persze lehetnek az OpenGL-nek is olyan tulajdonságai, amit a DX nem tud.

"és azt is meg lehet említeni, hogy OpenGL már rég a 3D-s kártyák előtt létezett"

De nem volt alkalmas játékra. A DirectX előtt sem OpenGL-t használtak a játékok.

"a vista "3D"-s felülete miatt csak egy úgymond másodlagos lassab működésre lehet képes egy OpenGL-es játék és ennek az ilyen formában történő kivitelezése csakis a microsoft-on múlik!"

1. Csak ablakos módban van lassulás, és cask akkor, ha az Aero be van kapcsolva!
    2. Technológiailag nem lehet megoldani, hogy egyszerre két rendszer közvetlenül kezelje ugyanazt a hardvert.
  • BiroAndras
    "Belnding, Stencil, AA, Z kivéve minden featurét a külömböző vektor magok (népszerűbb nevén shader egységek) számolank benne. Az összes többi képességet szofveresen tudja vagy nem, a fenti 4 dolog meg már évek óta stabilan benne van a harverben."

Nem egészen világos, hogy most egyetértessz velem, vagy sem.
    Mégegyszer: Amit a kártya hardverből tud, azt tudja valójában. A szoftveres emuláció túl lassú a játékokhoz. Esetleg az alverziók közti kis különbségeket lehet driver-ből megoldani, de egy DX9-DX10 váltást teljesen reménytelen.
  • Sanyix
    "Ha egy játék nem feltétlenül csak windows-ra, tehát OpenGL-re is elkészül, akkor az működhet bármilyen operációs rendszeren és számítógép architektúrán."

Az M$ épp ezért terjesztette el a dx-et, hogy arra fejlesszenek, így ne lehessen multiplatform, és csak az m$ cuccokon lehessen használni, ezzel alapozta meg a mostani előnyét.
  • Sanyix
    Hát én néztem egy összehasonlítást, a jelenlegi legfrissebb onengl-ről, és dx 9.0c-ről, és hát az opengl kb dupla annyi képességet támogatott mint a dx9, és van pár opengl-es játékom aminek semmi szégyenkeznivalója nincs dx mellett, sőt az opengl-t és dx-et támogató játékoknál szinte mindíg az opengl-el van több fps, és legtöbbször szebb is, nem érdekel a dx10, nem valószínű hogy képességekben utóléri az opengl-t, talán sebességben igen, hiszen azt mondják vista alatt gyorsabb lett a dx. Na meg ott a szép hátrány, hogy van dx10 dx9 meg dx8 stb. a kettő között nincs átmenet. dx9-es játék lehet nem indul el dx8-as kártyán, ennyi, opengl-nél szépen lekérdezi a kártya tudását, és ami van kihasználja, amelyik effekt nincs támogatva, azt kihagyja. Ez jobb mint a dx-es cuccok vegyé új kártyát típusú feliratai...
  • Inquisitor
    "A középkategóriát a 150-200e forint közötti notik teszik ki."
    Aham. Szóval egy Core 2 Duo alapgép egy mondjuk 256MB-os normálisabb 3D kártyával, 1GB rammal, stb. szerinted ennyibe kerül notiból?

Vagy újabban a szuper alsó kategóriás ECS/Fusi szinvonalon összetákolt, kifutóprocesszoros gépek már középkategóriának számítanak?
  • strogg
    nem egeszen. A linuxnak nincs olyan nagy gépezetszerű marketingje, illetve az egységsugarú user nem tud, nem akar tanulni semmi újat. a nyitott elme teljes hiánya jellemzi. A legtöbb usernek mgé a winnel is baja van. Tök mind1 neki, hogy milyen színű az ikon amire kattintani kell, nem egyértelmű a számára. És skiít, ha az ikon vizuálisan nem ugyanaz, mint tegnap.
    Szóvala linuxot nem ismeri mindenki. Leginkább nem a desktop user, aki eltartja a cégeket.
  • Inquisitor
    "és szerinted a laptop piac árai nem estek szépen lefele???"

Nem, és nem csak a laptopé, de asztalié se. Egy alsó, közép, felső kategóriás gép ugyan annyiba kerül mindíg, csak más van benne.
  • virs lee
    A ps3-mal - ilyen szempontból - meg az a baj, hogy más architektúra. Hiába linux, más utasításkészlet, az meg azért nem fog futni pc-s linuxon. A linuxot most is ismeri mindenki, a gond ott van, hogy nem írnak rá játékot (1-2 opengl-es kivételtől eltekintve). Nem a tudás hiányával volt eddig se a probléma, hanem a megvalósítás hiányával. Ezen a ps3 se segít.
  • GulaSoft
    800$??
    Hát az is hülye aki megveszi!!
  • NEXUS6
    Majd most jönnek a szagértők, és megmagyarázzák, hogy a win igen is biztonságos, csak a sok lamer progifejlesztő rontja el a helyzetet.

Nekem meg mint egységsugarú júzernek meg tökre nevetséges, hogy a télleg megbízható progik, vagy internetoldalak, mindenféle biztonsági tanusítváynokkal szórakoztatnak, aztán megtagadják mindenre hívatkozva azt amit akarok. Miközben a kis shareware progik, vagy maximálisan veszélyes oldalak elindulnak föltelepülnek föltelepítenek bármit bármire, mert megtehetik.
  • sathinel
    Olvass vissza néhány cikket) sokan úgy gondolták hogy a linux fele olyan biztonságos sincs mint a win:D erre most bejelenti a win hogy a linux-nál megszokott jól bevált dolgokat alkalmazza az eddigi legjobb win-ben:DDDDDDDD

Na ennyit a sok biztonsági szakemberről akik több éve kardoskodnak a win melett, hogy mekkora biztonságos rendszer......
  • nemetho
    Még egy hasznos "rekláminformációval" szolgálhatok a vista-hoz:
    egy olyan dologgal bővül most a windows ami a UNIX rendszereken már évtizedek óta jelen van és alapvető momentuma biztonságának és megbízhatóságának.

A biztonsághoz hozzátartozik, hogy a lehető legkevesebb processz fusson rendszergazdai módban és a rendszer használható legyen "korlátozott" felhasználóként is - csak a legszükségesebb esetekben vegyük fel a rendszergazdai jogosultságot (például ha valami adminisztrációt végzünk).

ezek után fog "véglegesen" kialakulni, hogy egy program hol tárolhatja a felhasználó szintű beállításokat (vagy pl egy játék a mentett állásokat)
    Például miért van az, hogy a flatout2 a játék könyvtárába teszi a mentett állásait - ha az ember "korlátozott" felhasználóként akar játszani, gépét és adatait biztonságban tudva, akkor különféle jogosultságokat kell állítgatnunk.

Látható, hogy a windows ezidáig kiadott verziói a szervezettlenség magasiskolája!!!

Ezek miatt is a windows alapvetően használhatatlan biztonságos működésre - ez azért is érdekes mert nagyon sokat reklámoz a microsoft a biztonságról.
  • nemetho
    a ps3-as hozzászólásom is illik ide:
    A PS3 a "pc"-s játékipart is tovább jó irányba formálhatja!

Úgy vélem több ember "merne kipróbálni" egy "másfajta" operációs rendszert, ha tudatában lenne, hogy azzal játékban is kiválthatja lehetőségekben korlátozott operációs rendszerét.

nem is igazán a használhatóság, mintsem a megszokás tarthat még vissza egyeseket hiszen ha nem "windows" szemmel nézünk például egy linuxot, akkor rájöhetünk, hogy egy sokkal egyszerűbben használható és nagyszerűbb dologról van szó (még akár beleszámítva azon problémákat is, melyek az elterjedtségének mértékéből adódhatnak vagy amiket néhány "windows hardver" okozhat)

A PS3 lehetőség arra, hogy ne olyan problémákkal teli és olyan hosszú ideig tartó legyen egy új architektúra bevezetése, mint amilyen volt és amilyen jelenleg is a DOS -> Windows ... vonalon (pl.: 16 bites DOS-ról 32 bitre váltás mely az átlag, otthoni felhasználóknak a Windows XP-vel teljesedett be vagy említhetném a mostani 32 bitről 64 bitre történő átállást és a windows bődületes kullogását - hányan használják már otthon a 64 bites gépüket a 64 bites operációs rendszerrel 64 bites játékokat nyúzva)

Ha egy játék nem feltétlenül csak windows-ra, tehát OpenGL-re is elkészül, akkor az működhet bármilyen operációs rendszeren és számítógép architektúrán.

A fejlődés lehetősége...

Kinek és miért lehet jó, ha egyféle ("torz") architektúra létezik egyféle ("gyenge elméjű, nehezen, problémásan fejlődő") operációs rendszerrel?
  • nemetho
    bocs a Linux-ot kifelejtettem a sorból