76
  • nemetho
    Ezért is nagyon fontos a MAC OSX, a PS3 - OpenGL, hogyha megjelenik egy új hardver pl egy processzor, akkor azt ki lehessen használni - amire minden operációs rendszer képes csak a windows nem.
  • nemetho
    OpenGL-el már régen játszhat az ember "64 biten" 64 bites rendszeren
  • turul16
    Kikérem az OpenGL nevében. GLSL nagyon ott van.
  • nemetho
    "az OpenGL meg sehol nincs a DX10-hez képest"
    Az OpenGL ugyanúgy tovább fejlődik mint a Directx és azt is meg lehet említeni, hogy OpenGL már rég a 3D-s kártyák előtt létezett
    "Csak, ha jol tudom a gonosz Vista-n véletlenül ,még nincs normális OpenGL -t támogató driver."
    a vista "3D"-s felülete miatt csak egy úgymond másodlagos lassab működésre lehet képes egy OpenGL-es játék és ennek az ilyen formában történő kivitelezése csakis a microsoft-on múlik!
  • turul16
    Belnding, Stencil, AA, Z kivéve minden featurét a külömböző vektor magok (népszerűbb nevén shader egységek) számolank benne. Az összes többi képességet szofveresen tudja vagy nem, a fenti 4 dolog meg már évek óta stabilan benne van a harverben.
  • BiroAndras
    "Miért annyira sürgős ez a vista elterjesztés?"

Eccerű : Akarnak lóvét, sokat és gyorsan.
  • BiroAndras
    "Ha játék fejlesztők szeretnénk egyszer pistára meg XP-re is fejleszteni, ez kiválló alkalom lenne OpenGL-ra váltásra."

A DX9 is vígan működik Vistán, az OpenGL meg sehol nincs a DX10-hez képest. Valószínűbb, hogy DX9-et és DX10-et is tudó motort fognak írni eleinte (persze DX9-es kártyákon nem minden fícsör lesz elérhető).

"Csak, ha jol tudom a gonosz Vista -n véletlenül ,még nincs normális OpenGL -t támogató driver."

1. A driver-t nem az MS írja, hanem a videokártya gyártók. ATI kártyákra legalábbis biztosan van WHQL driver (a 64-bites Vista mást nem is enged), aminek illene mindent tudnia (beleértve az OpenGL-t).
    2. A Vistában teljes képernyőn mennek az OpenGL progik mindenféle lassulás nélkül. Ablakos módban kicsit lassabban futnak, a DX-es Aero miatt.
  • BiroAndras
    "Az, hogy egy kártya melyik DX kategóriába tartozik azt driver dönti el, és közhidelemmel ellentétben, nem sok köze van a hardverhez."

Te tévedsz, és a közhiedelemnek van igaza. Igaz, a driver tudja a megfelelő fícsörök interfészét a DirectX felé, de ha nincs mögötte vas, akkor legfeljebb szoftveres emulációval mehet, aminek a sebessége a zéró környékén van. Szóval értelmetlen a hardver és a driver képességeit nem összehangolni.
  • HJPOWER
    Jó utat! ;) Csak kívánom, hogy legalább benzin pénzre jusson nekik :D
    Mi ez vándorcirkusz? :)))))))))))

• BiroAndras
    Nem értem miért vagytok kiakadva az agresszív reklámon. Talán már nem emlékeztek, hogy a 95-öt, és az XP-t is így nyomták?
    És pont abból látszik, hogy szükség van reklámra, hogy a júzerek nagy része (még az elvileg hozzáértők is) teljesen tájékozatlanok a Vista szolgáltatásait és gépigényét illetően.
  • turul16
    Az, hogy egy kártya melyik DX kategóriába tartozik azt driver dönti el, és közhidelemmel ellentétben, nem sok köze van a hardverhez.

Ha játék fejlesztők szeretnénk egyszer pistára meg XP-re is fejleszteni, ez kiválló alkalom lenne OpenGL-ra váltásra. Csak, ha jol tudom a gonosz Vista -n véletlenül ,még nincs normális OpenGL -t támogató driver.
  • halgatyó
    A cikkben található kép sajnos létező helyzetet mutat be. Arra sózzák rá az újabb és még rohadékabb terméküket, aki gondolkodás nélkül benyal mindent.

Miért annyira sürgős ez a vista elterjesztés? Van egy tippem: bele lehet építve valami szoftveres disznóság, ami lehetővé teszi a felhasználó még szigorúbb ellenőrzését az internet felől.
  • nedudu
    Valóban régen árultál notit. A középkategóriát a 150-200e forint közötti notik teszik ki. Ettől fölfelé 300e körül már királygépeket kapsz. Az igazán exkluzív nevekért most is fizethetsz akár millát is.
  • avman
    és szerinted a laptop piac árai nem estek szépen lefele??? mellesleg a konzumer=fogyasztói. tehát itthon ez bizony azt jelenti, h belépőkategória és középkategória alja... 120+fa pézért már bizony lehet új notebook-ot venni. egy 250 HUF--os gép azen a piacon már meglehetősen "drágának" fullosbak stb-nek számít.
    ne keverjük már a szezont a fazonnal, mikor pl. egy 20" -is imac core2 duo2 400 körül van.
  • NEXUS6
    Alig várom, hogy a magyar tv csatornákon is megjelenjenek a hirdetések.

MEGAHYPERLOL

• craesh
    lofax picsa.
  • arty
    halogatom, amig lehet ... (értsd=dx10 game, ami NAGYON kellene)
  • Inquisitor
    Évek óta nem árulok notit, de már akkor is 350-400K volt a közép kategória ára.
    Egy aktuális fullos IBM gép (akkori legerősebb Radeon Mobility-vel, beépített TV-tunerrel, Firewire-el, 1600-as!!! 15" TFT-vel, stb.) meg olyan 1,2 millió + áfa volt. Nem is tudom árulták e itthon?
  • Inquisitor
    Tegnap órákat szívtam azzal, hogy XP-n akartam beállítani felbontást, ikonméretet, betüméretet egy ismerősnek, aki rosszul lát ... Bármikor odébb kattintasz, mindent visszaállít. Segédprogi nélkül le se lehet menteni, állítás közben a betüméretek nagyobb részét nem is látod mire állítja!
    Ugyan ez Vistában 4 féle képpen állítható, pl. egy vacak csúszkával százalékos értékben. Szóval én ilyen "apróságok" miatt is várom.

Notis hozzászóláshoz: A notik titka, tudni hol van hozzá driver, átlag nem a "gyártó" oldalán. A felsoroltak nagy részét meg szerintem igen is támogatja a Vista.
  • avman
    te Menedzserisztánban élsz, h neked ez a consumer kategória?
  • roliika
    Hmm..nagy példányszámban gyártott állítólag rossz minőségű, gyenge, nem igazán támogatott gép kategória. Kb mint az Alcatel telók. Sokan legagyizták, de hihetetlen élettartammal bírtak, és voltak szép okos és olcsó modelljeik is. Pl a 715-ös nekem nagyon bejött anno a könnyűfém tokozással és üzleti funkciókkal. :)
  • roliika
    Nem értek 1et a mondandód elejével. A végével igen. :) Elejével azért nem mert 160 ért is kapni olyat amiben 80-as vinyó van, ugye 120 körül van a max notiknál /enyémben is 80as van/, és dual layeres DVD író is van a 150es kategóriában, 200 fölöt meg giga ram is megszokott dolog,és ezek már nem olyan rossz gépek.

Support van itt is. 2 év garit kaptam, legális XP meg rakás DVD-s CD-s progi hozzá, van márka szervíz, gyors a gép, csendes...mi kell még? Jó persze a zsírúj játékok nem futnak rajta 800000*923435445 felbontásban de nem is azért vettem.
  • mikloss
    Mi az a konzumer?
  • virs lee
    Konzumerből is van k. drága, de még az átlag is 400k.

Konzumerben a videokártyáért meg a 1000000000 gigás vinyóért, dvd íróért fizeted a sok dellát, üzletiben meg a megbízhatóságért, szupportért, és az érvényesíthető szervízért. Az átlag noti mindegyikben 400k-nál kezdődik. Anyagból jóhogy a legszarabbat rakják mindegyik konzumerbe (még a Dell Inspiron is gagyi műanyag), itt a jelszó a spórolás. Komolyabb borítást csak üzletiben kapsz, viszont ott meg elfelejtheted a játékos videokártyát (nem ok nélkül: sok delejt zabál és nagyon melegszik). Illetve CAD-re tervezett biznisz notiban van komoly videokari is, de az 800k-ról indul, és az aksira az sincs jó hatással. Bár pixeleket vadászni se vonaton fog a dizájner, ott az nem szempont.
  • strogg
    Azon azért elgondolkodtam, hogy miért van szükség erre a vándor árus megoldásra. Bocs, körútra:) Mert állítólag tényleg akkor durranás, hogy kihagyhatatlan. Ha gyorsítani akarják a terjedést, az több kérdést felvet bennem. 1: mégsem olyan jó, mint mondják, és a sajtóban megjelent cikkek ezt állítájk többször. (nem estek hasra) 2: túl sokba kerülne kivárni, mire tényleg a legtöbb gép vista ready lesz, méghozzá maximálisan, ami években mérhető. Ez pedig magával hozza azt a kérdésemet, hogy miért van szükségük "gyorsan" pénzre?
    3: feltűnt, hogy egyre agresszívebben próbálják értékesíteni (elsózni?) a terméküket. Olyannyira, hogy egy asztalhoz űltek az oly nagyon köpködött (pfúj nyílt forrás, rákfene a linux, nem tényező a linux) linuxot értékesítő céggel, a novellel.
    Úgy érzem redmondban kezdik komolyan venni a nylt forrást.

Ez most köpködésnek számít?
  • strogg
    Nem jövök köpködni :)))))
  • roliika
    Hm. A Consumer kategoriából nem a 240 az olcsó. Mellesleg az összeset kb 1 helyen gyártják, csak más márkanév alatt. Ha valaki kiad érte 450-et szíve joga. :D Max van benne 1 cserélhető videó kari. De ez tényleg a max. Anyagminőségben nagy eltérés nincs. Siemenst vettem, de az alkatrészek nagyrésze Intel, Samsung, LG...márkanév alatt fut. De ez a Vista kész matrica, ez az amin ki vagyok akadva.
  • scorpeeon
    Szervezzenek csak körutakat nyugodtan. Az, hogy 800 dollárért adják, alapból nevetséges, az árából kb vehetsz egy PS3-at és az x360-at egyszerre... Az meg, hogy körutakra van szükség, meg aljas módszerekkel akarják kierőszakolni a váltást (xp-re nem lesz DX10), már jelent valamit. John Carmack is megmondta, hogy az xp tökéletes játékplatform lenne, a DX10 szempontjából SEMMI szükség nincs vistára...
  • virs lee
    240k az pont az olcsóbbik fajta. Az átlagár 450k, a drága noti 800-1000k-t jelent.

Ha FuSu / Acer / Asus kategória, akkor ne is csodálkozz a driver problémákon. Ezek olcsó kategóriás notik, és hát az idő és pénzigényes háttértámogatáson lehet a legtöbbet spórolni.
  • eax
    Mi a fene az a "digitalis letoltes"? Van analog is? :)
  • egyember1
    Szeretettel ajanlom mindenkinek olvasara a kovetkezo esszet.
    jo hosszu, de erdemes elolvasni. (angol tudas sem art)

http://www.cs.auckland.ac.nz/~pgut001/pubs/vista_cost.txt

jo napot!
  • roliika
    Na ja. Notebookokról meg ne is beszéljünk... Vettem 1-et amolyan közép kategóriásat, dupla magos /Centrino Duo/ 240-ért, vagyis nem az olcsóbbik fajtákból való. Vista hogy is hívjákot...ami ellenőrzi mennyire fogja szeretni ezt a Vista lefuttattam. Nah az alap menne is rajta aero nélkül és 1 kupac driwer problémával. A procit, Wlant, IntelGMA chipet, tapipadot, Satás vinyót nem támogatja.

De itt virít a gépen a Windows Vista Capable matrica...ezt azt jelenti, hogy képes futtatni, vagyis jó esetben, ha kék az ég és csiripelnek a madarak, akár el is indul! :D

SOHA nem teszem ezt a szutykot a gépemre! Nincs semmilyen olyan szolgáltatása ami tudnék használni és érdemes lenne. Pedig programozgatok...jahh programozás. Csak akadály lenne, mert leginkább a .NET-es környezeteket szereti a Vista, na azt meg nem vagyok hajlandó használni.
  • Theodora
    Microsoft World-Wide hány licensz-t is jelent?
  • mikloss
    Népszerűsíthetik bármennyire ha olyan a gépigénye ami a mai átlagos-olcsó gépeken esetleg 3 éves konfigokon akadozik.
  • wanek
    Miért is kell ennyire népszerűsíteni? Hát nem azt olvashattuk, hogy a pista nagyon jól fogy? Vagy ez csak nagy halandzsa volt?
    Persze, nagy halandzsa volt. Nincs az a hülye cég, amelyik bevallaná, ha nem fogy a terméke. Sőt, akár saját maga is felvásárolja kezdetben, csak hogy a statisztikák és az eladási mutatók jók legyenek. Aztán azokat persze jól el lehet majd megint adni. Ez is a reklámozás egy formája, csak nem nagyon szoktak beszélni róla. Az usa-ban különösen nyerő ez a taktika, mert ott a megvezetett vásárló azt veszi, amiből a legtöbbet veszik. Így lett sikeres az ipod is...
  • Mo.Organ
    Linux Fanok megint lehet jönni köpködni.