Hidd el, mindenki örül, hogy Neked nincsenek szövegértési problémáid. Viszont úgy látszik, még mindig nem érted, mit kértem. Már kb. negyedszer vagy ötödször írod le, hogy a flash a legjobb/legnagyobb találmány (egyik), de még mindig nem tudtál egy értelmes indokot felmutatni. Mit gondolsz, fog menni?
Én nem szeretném, ha a készülő forráskódjaim, képeim a barátnőmről, és hasonló kényes, nem publikus adataim valahol a világon lennének tárolva, egy rendszerben, amiben nem bízhatok meg 100%-ig, mert nem látok bele a kódjába (sebezhetőségeibe), továbbá nem szeretném, hogy idegenek belenézhessenek az adataimba, akár ez alapján terroristának minősítsenek, mert történetesen megvan az Unknown Terrorist: Osama song egy illegális példánya mp3-ban.
A flash-t lehet keresőbaráttá tenni: kínálni mögé egy statikus, html tartalmat (már az is eredmény, ha csak az van benne leírva, hogy mire szolgál maga a flash-objektum az oldalon). Ez azért nem jelent akkora többletköltséget.
Az alapprobléma megoldatlan marad: az esetek döntő többségében olyan dolgokra használják a flash-t, amit sokkal barátságosabban meg lehetne oldani más technikákkal (AJAX pl), anélkül, hogy a dolog színvonala romlana. És ne mondjátok, hogy az AJAX nem kínál elég eszközt, mert a Google tele van GPL licenszű eszközökkel, amik megkönnyítik, sokszor drasztikusan lerövidítik a fejlesztési időt. Oké, videokonferenciát tényleg nem AJAX-szal áll neki írni az ember (de pl. AJAX-Flash kombóval sokkal szebb szerintem: síma szöveg - akár formázásokkal - mehet AJAX-on keresztül, a flash pedig csak a hanggal és videoval foglalkozik), de pl. operációs rendszer meg nem flash-ben kezdünk el írni. Sokkal normálisabb lenne a web, ha mindent arra használnánk, amire való. Azért mert atombombával meg lehet ölni egy csótányt (ha például ráesik az a nagy nehéz vacak, mégha nem is robban fel), még nem biztos, hogy érdemes azt használni.