A jövőben (igazából már most is) az oprendszernek minimális user input után el kell tudni döntenie, hogy a világban hol találhatók olyan publikus adatok, melyek a user kérdésére megfelelő információkká válhatnak.
Ha ezt böngészővel teszi, tegye. a jövőben nem hiszem, hogy böngésző kell majd mindenhez, az csak egy közvetítő csatorna. A böngészőket egyébként részben a flash tartja életben, mert abban annyi mindent meg lehet valósítani. (Említhetnénk a javát, de én pl. java appleteknél nagyságrendekkel több gonddal találkoztam, mint flashnél.)
Vagy a távoli gépen fut majd a szoftver, vagy egy intelligens oprdsz. letölti azt, telepíti, természetesen ha megbízható a kód, amit ugye hardveresen is ellenőrizni fognak (trusted computer parts...). (Ma ilyen pl. a Windows Update)
Megfelelő infrastruktúrával az első inkább valószínű, de a második eset is elképzelhető: az ember csak beírja/bemondja/kattint/fejrándít/amit akartok: "Fradi székház", és bejön a Fradi komplexum, a BL-győztes csapattal. ;)
(Persze a Fradinak ehhez 1. csatlakoznia kell a megbízható szolgáltatók M$ által ellenőrzött táborához, 2. meg kell nyernie a BL-t. :) )
Adattárolásról is hasonló a jövőképem: minek tároljam otthon az adataimat, ha egy sokkal védettebb bankban megtehetem ugyanezt? Az otthoni vincseszter csak töredezik, meghal, ellopják, leesik róla a Windows ;) , stb.
Szóval amondó vagyok, ha a Flash meg akar felelni az elkövetkező 10 évnek (10 újabb verzió(?)), akkor hasonlókban kell gondolkodniuk, és ennek megfelelően lépniük.
(A legelső mondatomban írt problémára pl. kapásból egy Flash Search Center-t felállítanék, ami a Google-lal együttműködve Flash-es tartalmak keresőkben történő regisztrálásán ügyködik. Sőt, ellenkező irányban is: a találatokat a googleflash.com-on valamilyen fancy flash-sel, pl. 3D világban, relevancia szerint plazmafoltokban megjeleníteni, stb., stb..)