104
  • droland
    #104
    Szerintem a Microsoft azért nem fizet, hogy az ilyen fórumok mint pl. ez, életben maradjon mindíg, örökre :)
  • BlackRose
    #103
    Nézd, nekem teljessen mindegy, de mit gondolsz, az állam (ez esetben az EU, de általában beszélek) monopóluma sokkal rombolobb egy társadalomra (és nem csak gazdasági szempontből) mint egy cég természetes monopóliuma (ugyanis itt nem olyan mesterséges monopóliumról beszélünk, hogy pl. az állam vagy valami hatalom korlátozza a versenyt, mint pl. telekommunikációs vagy villanyszállító stb. cégeknél amit mi itt megszoktunk). Az persze nem kétséges, hogy a monopólium nem a legjobb dolog, de egy nagyon komplex problematikával nézünk szemben aminek a felét sem értjük, és nem is fogjuk érteni egyhamar (itt általában az emberiségről beszélek, vagyis nem tudjuk még megérteni a gazdasági monopóliumok pontos helyét a rendszerben) ezért hajlamossak vagyunk leegyszerűsített modelek, magyarázatok alapján egyszerű és "holtbiztos" megoldásokat találni, vagyis az abszolút igazságot mondani a magunkénak, és ez soha nem vezet jó felé. Persze itt esetleg saját magamat cáfolom, mert ezt az állításomat kb. én is abszolút igazságként kezelem, de van egy nagy különbség, ugyanis a paradoxumok is a realításunk része, a másik dolog, meg, hogy ez nem egy akció része, henem egy felfedezés egy fejlődés útja. A kedves politikusok pedig konkrét lépéseket tesznek olyan írányokban amelyeknek következményeit nem tudják és esetleg csak nagyritkán de azt is kérdéses pontossággal feltételezik.
    Szóval egy cég monopóliuma lehet, hogy árt az adott gazdasági szférának de nem nagy kihatással van a társadalomra, míg az állam monopóliuma annál inkább. Mondtam már, hogy a demokrácia az amikor két farkas és egy bárány szavazni mennek, ki lesz ma ebédre... a szabadság meg az, ha a báránynak van lehetősége megvédeni magát az ellene irányuló lépésektől. De ez nem illeszkedik be az EU demokrácia modelbe (egyébként az USA-éban is csak részben, ott is van mit javítani), ugyanis itt a többség teljessen uralkodik, a 49%-ot mindég teljessen ki lehet semmizni. Ez persze a listaóás parlamenti pártképviselés problematikája, ahol a képviselők valójában a pártjukat és nem a választópolgárokat képviselik, az EU mint mégegy réteg a rendszerben ezt csak fokozza, ha pedig elképzeljük a valójában ellenzék nélküli megoldásokat (mint pl. jelenleg a Német nagykoalíció - szuperkereskedelmi politikai szar) akkor már komolyan felteszem a kérdést, hol van az egyensúly és valójában at állam monopóliumának igazi megtestesítése veszi kezdetét. Ugyanakkor ha figyelembe vesszük, hogy ez az állam manapság karrier-politikusokból áll amelyek valójában rövidtávra gondolkodnak és nincs valódi értékük amit elveszíthetnek és ami még fontosabb, ami alapján mérlegelni tudnák az emberek valódi értékeit (itt most nem vagyonról beszélek, de a pénz a vagyon az nagymértékben teszi lehetővé, hogy valódi értékeinket is megőrizzük - pl. a család a gyerek az valódi érték, és találd ki hol van ma a legtöbb ember család és gyerek nélkül, azt hiszem éppen az EU-ban), mert amikor az emberek pénzügyi értékei veszélyben forognak, nem tudják, hogy mi lesz vele, és még csökkenpben is vannak, akkor a valódi értékeket is visszafogják, nem vállalnak gyereket stb.) ezt még fokozza az a tény, hogy az emberek egyfajta futásba, versenybe kerülnek a meglevő anyagi értékekért, mert kevés új érték teremtődik az elhatalmasodott bürokrácia és tévessen túlregulált gazdaság és társadalmi élet miatt, és akkor ahelyett, hogy mindenki egy új kalácsot sütne, mivel tudatában van, hogy ez a művelet sikerességének esélye nagyon kicsi, inkább a már meglévő lassan öregedő és napról napra szárazabb kalácsból akarnak minnél nagyobb szeletet kaparintani.
    Szóval növekedés nélkül csak kihalás van, bár ezt súgja minden amit tudunk. Éngem az idegesít amikor valaki a tudásunk ellenére az ellenkezőt csinálja, mert nem alkalmazza a tudást, alapjában azért mert a tudás csak részletes választ tud adni, ezek az emberek pedig nem tűrik a részletes választ, mert az aláaknázza az abszolút igazságot amit annyira szorongatnak a kezükben és minden áron minden eszközzel meg akarják védeni. Ezért a "látszólag teszik a dolgukat", hát ez ugyan igaz, csak közelről sem vagyok biztos benne, hogy az amit tesznek a "dolguk" javít a helyzetünkön, előrébb hozza a társadalmat és okosabbá teszi az emberiséget. A valódi eredmények - munkanélküliség, versenyképesség visszaesése, népesedési problémák, stb. ezt csak bizonyítják. Élj és engedd a másikat élni, és ha veszélyeztetnek akkor védd meg magad (törvényessen).
  • NEXUS6
    #102
    Totálisan igazad van, hogy szükség van nagyokra és ez nem zárja ki a kicsik és közepesek létét, csak éppen a PC piac OS/irodai program csomag/böngésző stb. szegmensének 90%-át a M$ uralja egyedül (szal nem hogy közepesek, de kiocsik se nagyon vannak), éa ráadásul elég pofátlan mennyiségű profitot is kiszed a piacból, amit nem ide forgat vissza.

    Lehet szídni az EU hívatalnokokat meg politikusokat, de nekik többek között az a dolguk hogy ezen a torz helyzeten változtassanak, és láthatólag teszik is a dolgukat.
  • BlackRose
    #101
    Nem vagyok liberális (Isten ments) libertáriánusokhoz közeli felfogásom van de nem vagyok abszolútista nem vagyok szélsőséges vagy kizárólagos és nem vagyok puritán sem. Szóval azt tartom jónak ami a legjobb eredményt produkálja. Ez közelről sem ideális és sok szempontból csiszolható, javítható, de nem szeretem ha a rossz felé megy. Egyetértek Karl Popper kijelentésével, miszerint van téves elmélet és nem teljes elmélet, és inkább a nem teljesset választom és próbálom csiszolni, teljesebbé tenni, minthogy a téves elméletek szerint dolgozzak. A szabad kapitalizmusnak és versenynek is nagyon sok hiányossága van, viszont nem tartom az embereket és az emberiséget elég okosnak és tapasztaltnak ebben a pontban, hogy ettől jobb mukát csináljon, inkább lassan kellene javítani ott ahol tudunk és ahol lehetőségeink vannak, nem pedig a téves uton járni. Ha valaki ki tudná számítani azt ami van és ami lesz akkor az nem ülne ott és számolna mint hivatalnok, hanem Bill Gates-t fosztaná meg a trontól, mert ha ki tudja valaki számolni, hogy mennyi szölőtőke kell az EU-ban és ezt jobban tudja mint a piac, akkor az milliárdos kellene, hogy legyen, nem pedig egy hülye hivatalnok-politikus. A világ az ember a rendszereknek alkalmazkodniuk kell a külvilághoz és a környezethez, különössen ha az nagyobb és hatalmasabb mint mi magunk, ha meg akarunk maradni. Olyan dolgokba belenyúlni ahol nem tudjuk, csak feltételezzük a következményeket, nagy kockázatnak kitenni mindenkit egyenessen baromság. Én inkább a tévedő természetnek és természetes folyamatoknak hiszek mint a mindenttudó embereknek. Nem arról van szó, hogy az a legjobb, hanem, hogy mibe nyúlhatunk bele úgy, hogy ne roszabbá tegyük a rendszert hanem lehetőleg jobbá. És most ki az a felnőtt ember aki azt elhiszi, hogy ez ami itt most véghezmegy jobbá teszi a rendszert, és itt nem csak rövidtávra, hanem hosszú távra is gondolkodok.

    És hidd el te sem azért jársz egy céghez, mert szereted azt amit csinálsz, hanem mert fizetésre van szükséged, és itt még nem is beszéltem a cégtulajdonosokról, azoknak meg álmukban sem az a legfontosabb, hogy te esetleg élvezed a munkádat, persze ha ezt is megkapják tőlled annak örülnek, de a profit az ami érdekli őket.
    A közgyűlés azt választja aki az érdekeit képviseli, én ebbe nem avatkoznák bele, ha azt akarják, hogy az igazgatótanács csökkentse a vagyonukat akkor az csakis az ő dolguk, különben mindenki képviselheti magát a kisebbség is, ezért találták ki a cumulative voting-ot.

    Végül is a szabadverseny nem azt jelenti, hogy minnél tübben legyenek a piacon, hanem, hogy minnél minőségesebb legyen a piac és hogy minnél nagyobb legyen. 1000 kiskalapács egészen fasza dolog, de nem tud beverni egy kurva nagy szöget, ide ugyanis egy nagykalapács kell. Az amcsi féle Rep. vs. Dem., Coca Cola vs. Pepsi, McDonalds vs. Burger King, Ford vs. GM, Microsoft vs. "különboző cégek, OS piacon kívül", NYSE vs. Nasdaq stb. egésszen megfelel a versenynek és melletük sok kis cég is megtalálja a helyét sőt még nyereségesebb is lehet a nagyoktól. Én ezt jobban el tudom fogadni. Végülis ha már nem egyezünk akkor miért nem inkább a sférában működő és érintett cégek (pl. ipari kamara stb.) dönt a dologról a bíróságokon meg lehetne vizsgálni, fellebezni stb. mi a fenének ide politikai pofák serege akik semmit az életben nem csináltak és most kiállnak oktatni valakit, hogy "every company in the EU bla bla bla" mintha a cégek az emberek alapjában bűnözők lennének, de ugye ezt most érezheted a Magyar kormány és politikusok felől is... "megszorítani a büdös adókerűlő bűnöző vállalkozó bandát". Nem vagyok anarhista és az államra szükség van, de nem többre és nem kevesebbre mint amennyire kell.
  • NEXUS6
    #100
    "Minden nagyon szép minden nagyon jó mindennel meg vagyok elégedve" ja és "ez a lehető világok legjobbika" legalább is ami az USÁt illeti.
    ;))))

    Miért gondolod, hogy az a rendszer ami kialakult nevezetesen ez a globalista monopol kapitalizmus olyan űber fasza lenne?
    Ha már olyan liberalista hívő vagy annak nem az felelne meg jobban, ha egy adott piacon viszonyéag sok cég verseng egymással és télleg az vezeti a piacot, amelyik alegjobb termékkel a legjobban kielégíti a fogyasztót?

    Ehelyett ugyan azt mondod, hogy persze te abszolút liberalista vagy de az amcsi rencer a legjobb.
    Csak hát az nem liberális!

    Én vitatkoznék a felfogásoddal: egy cégnél rengetegen dolgoznak, de az hogy a cég mennyire nyereséges és mennyi profitot termel valójában csak a pénzügyeseket érdekli.
    A többiek azért vannak ott mert azt csinálják amit szeretnek, meg amihez értenek.

    Ha van egy nem túl szelektív piac akkor egy cégnek csak arra kell vigyáznia, hogy túléljen, és hogy esetleg a stratégiai célkitűzéseket is megvalósítsák.
    De amint megjelennek olyan vadbarmok mint a M$ akik kakukk módjára kitúrnak mindenkit, abban a pillanatban a létezés érdemmé válik, amiben egyre kevesebben részesülnek.
    Az evolúció nem azért kreatív mert csak a legjobb maradhat (ami nem igaz), hanem mert mindíg van kelleő változatosság amiből lehet válogatni.

    Ez a különbség a liberális kapitalizmus, aminek elvileg te olyan nagy híve vagy és a monopolisztikus rendszerek között.
    Szerintem.

    Részvények: szal az igazgatótanácsnak van 13%-a, végül is nem sok, feltéve ha van valaki rajtuk kívül is aki legalább ennyivel rendelkezik, és határozott a M$ vezetéséhez képest alterbnatív elképzeléssel rendelkezik. Mert ha nincs ilyen akkor ez a 13% bőségesen elég, hogy azt csináljanak amit akarnak, és persze hogy mindíg őket vagy azt válasszon be a közgyőlés akit ők is akarnak, nem gondolod?
  • BlackRose
    #99
    Alapjában az USA-ban nincs olyan dolog, mint a Prinz Gábor eset (bár nem abból a szempontból, hogy eredmények nélkül került pozícióba), habár ott is van eset amikor cégvezetők (managerek) eredmény nélkül kerülnek pozícióba de ez végrehajtói pozíció nem pedig igazgatótanácsi. Pl. a HP volt Fiorinája akiről én kb. 2 nappal a kiválasztása után azt állítottam, hogy tönkre fogja tenni a HP-t, hát szerencsére még időben meg lett állítva... de vannak hasonló peldák még. Szóval a felülről irányított és politikailag (közvetlenül) befolyásolt gazdaságokban általában nagy az anomáliák lehetősége, vagyis mivel a valóság sokkal komplikáltabb mint amit a mi képsségeinkel fel tudunk fogni, meg tudunk érteni, az anomáliák megjelenésének esélye sokkal nagyobb mint a gyengén irányított piaci gazdaságban, persze ott is van esély, éppen ezért van az, hogy az USA-ban is van gyenge cégirányítás (már hogyne lenne), de kevesebb mint mondjuk Magyarországon. Pedig mi magyarok nem vagyunk hülyébbek az amcsiknál, sőt... a baj csak a rendszerünkben van, persze azért egyenessen mi vagyunk felelőssek. Szóval alapjában az a baj, hogy itt sokkal kevesebben veszik az életüket a saját kezükbe, megszokták az emberek, hogy majd a kormény, majd a hatóságok mindent megoldanak... és ez egyenessen oda vezet, hogy mindenki szökik azoktól a pozícióktól ahol tudás és munka kell az eredmények pedig bizonytalanok, és mindenki csak munkahelyet akar munkát viszont nem, a felelőséget meg csak akkor emlegetik amikor a fizetést kell bizonyítani...

    Ami a mobilitást illeti nem értettünk egyet, a gazdasági folyamat abból áll, hogy nem igen lehet utólérni vagy elkerülni azokat akik már régóta a játékban vannak, ezért felesleges, hogy "alapítsak repülőgyárat vagy olajipari céget" mert itt lehetetlen megmaradni, viszont bemehetek egy már meglévő céghez (pl. GE, Raytheon, ExxonMobil stb...) persze nem biztos, hogy egyből, de kisebb cégeknél elkezdheted és aztán idővel beverekedheted magad valami nagyobb céghez, és idővel lehetsz a Chairman is vagy a CEO vagy akár mindkettő. Vannak erre peldák, nézz utánna. A másik dolog, ha a cégalapítással képzeled el a világ meghódítását akkor az csak úgy elképzelhető, ha valami még nem létező új ágazatot találsz ki, vagy elsőnek szálsz be a játékbe, pl. Bill Gates estet a szoftveriparral, ami gyakorlatilag nem létezett előtte (a szoftver a hardvertól elkválaszthatatlan alapjában értéktelen dolog volt, vagyis az értéktelen alatt itt azt értem, hogy nem lehetett és nem is akarta senki értékesíteni), hasonló eset volt a történelem során az autóiparban Henry Ford és a többiek, vagy Edison stb. tehát ezek valami új területen alkottak, vagy Sam Walton amikor a nagyárúház láncot alapította, vagy a McDonald's esete, szóval elsőnek, másodiknak addig még az ágazat gyerekcipőben jár lehet cégalapítással uralkodni, de később már nem. De semmi oka nincs egy egyénnek, hogy ne legyen mobilitása, hiszen a gaudaság bővül, és a meglévő cégeknek szükségük van új erőkre, és egy rendszerben ahol a tőke megnövelése a fő cél alapjában a legjobban kapnak esélyt és azok akik a legkeményebben dolgoztak érte (persze van itt is kivétel, anomália stb.), míg abban a rendszerben ahol politikai meg hasonló szempontokból kapott valaki pozíciót ott az anomália vagyis a "kivétel" már a többséget jelenti és ott igazi mobilitás nem létezik, csak politikai vagy hasonló és ott a bürokrácia az egekbe emelkedik, a rendszer szinte önmagát paralizálja.

    Az MS pedig nem IT cég ebben igazad van, a HP és az IBM az. Az MS az SZOFTVERCÉG és minden cég pénz szempontjából működik, "the purpose and goal of any business is to make money .(PERIOD)" aki mást mond az nem tud semmit aki pedig mást akar egy cégtől az tönkreteszi a céget (feltételezve, hogy az akarata a cégre kikerülhetetlen, pl. Igatgató vagy hasonló a cégnél). Egy céget üzletembereknek kell vezetniük, a technikai dolgok azok technikai szakemberek kezében kell, hogy legyenek a pénzügyiek pedig pénzügyi szakiknak, a vezetés pedig üzletemberek kezében, a baj csak ott van ha felülről akarják a dolgokat irányítani, nem pedig alulról akkor a cég bajban lesz, de míg a vezetőség a többivel konzultálva felálítja a célt és ezt a célt a többiek elfogadják és szakszerűen végrehajtják addig nincs baj, a baj ott kezdődik amikor az üzletember átveszi a technikai dolgok fellett az irányítást. Szóval mint minden rendszerben az irányítás alulról kell mennyen nem pedig felülről, de ez túlságossan hosszú és off topic lenne itt most elmagyarázni.

    P.S. az MS 25 legnagyobb egyéni részvényesse tudomásom szerint 13.79% tart a kezében itt Bill, Ballmer is bent vannak. (ennek fele Bill kezében van - Mr Gates, whose 9.55 per cent stake in Microsoft is worth $22.5bn)

    http://www.microsoft.com/msft/reports/proxy2005.mspx

    szóval nem éppen úgy van ez sem ahogy első gondolatra tűnik.
  • Zenty
    #98
    vagyis az ms és a bizotság :D
  • Zenty
    #97
    Megkeresik a bíróságokat? Aha, szal akkor most jönnek a lefizetések..
    Pont erre várt a bizotság ,hogy annyira felhuza az ms-et ,hogy azzonali eljárásal nagy pénzt kapnak a postaládába , és 1 hónapra rá új hír jön a bizotság és az eu megegyezet mégis jók a dukumentumok....
    szánalom...
  • BiroAndras
    #96
    "Nézd meg kik vitték 40 évig az IT-t? Azok az emberek, akik ma is viszik, de a managerek, stratégiai tervezők, meg marketingosok teljesen a háttérbe szorítják öket: hackerek(!!!), programozók, rendszergazdák egyéb szakemberek. Ők végzik el az IT munka 99%-át, a M$ 1%-ot se. Még is az van ami SB száján kiesik, mindenkinek hozzájuk kell igazodni."

    Már nem azért, de az MS-nél is bőven vannak szakemberek. És azt se felejtsd el, hogy BG is programozó.
    Erről bővebben : My First BillG Review
  • BiroAndras
    #95
    "És az nem valódi mobilitás, hogy egy induló, a jövőben hatalmassá dúzzadó bizniszbe sikerül elsőként beszállnod, aztán visz magával a piac. De az idő múlásával nyílik az olló és nincs az az isten hogy azon a területen új indulóként a nulláról a csúcsra emelkedj."

    BG nem beszállt, hanem alapította az MS-t, és keményen dolgozott érte. Persze volt egy-két nem egészen etikus húzása is.
    Másrészt nagyot szakítani mindíg az új területeken lehet. Ma is lehet, csak meg kell keresni a réseket. Pl. a Google is ezt tette.
  • NEXUS6
    #94
    "Amiket leírtál most, az klassz, de nem értem, hogy az én következtetésemre (a They rule-on kívül) gyakorlatilag mire akartál reflektálni?

    Az, hogy mivel nekik kiterjedt kapcsoalti rendszereik vannak, máris nem egyebek magánsuliztatott, gazdag apusanyus kékvérű-palántáknál, vagy mi?"

    Igen, gyak erre akartam kilyukadni.
    Nézd meg kik vitték 40 évig az IT-t? Azok az emberek, akik ma is viszik, de a managerek, stratégiai tervezők, meg marketingosok teljesen a háttérbe szorítják öket: hackerek(!!!), programozók, rendszergazdák egyéb szakemberek. Ők végzik el az IT munka 99%-át, a M$ 1%-ot se. Még is az van ami SB száján kiesik, mindenkinek hozzájuk kell igazodni.

    Az M$ nem valódi IT cég, nem az IT szempontok szerint működik, hanem a pénz szempontjából, nem IT szakemberek vezetik, hanem üzletemberek.

    Na jól befloddoltam.
  • NEXUS6
    #93
    Na most akkor melyik országban nagyobb a mobilitás? Magyarosrszágon ahol Princz Gábornak ugyan úgy nincs felsőfokú végzettsége és bankvezető lehetett, vagy Amerikában, ahol BG végül is nem végezte el a Harwardot, de a világ legnagyobb értékű IT cégét hozta össsze?

    Szerintem meg itt is ott is nagy a kupleráj, itt is ott is lehet a zavarosban halászni. És az nem valódi mobilitás, hogy egy induló, a jövőben hatalmassá dúzzadó bizniszbe sikerül elsőként beszállnod, aztán visz magával a piac. De az idő múlásával nyílik az olló és nincs az az isten hogy azon a területen új indulóként a nulláról a csúcsra emelkedj.
    "Mindenesetre nem igen van olyan mint itt, hogy 30-40 éves emberek gyakorlatilag semmi vagy kevés tapasztalattal milliárdokat kezeljenek holott tegnak még a milliót sem tudták elképzelni."
    Mer BG is nagypapa korába szerezte az első milliárdját!;)))

    Ha ilyen optimista vagy, miért nem mész amcsiba és alapítasz mondjuk egy olaj, atomipari, vagy repülőgép gyártó céget? ;)))
    De azért én fogadni mernék rá, hogy nem valószínű, hogy a csúcsra fogsz jutni, azzal a kiba nagy mobilitással.
  • NEXUS6
    #92
    ;))))
    Ez jó: "Ja és az igazgatótanácsot a részvényesek válastják meg, és ha te részvényes lennél akkor kit választanál? Érdekes, de sokan nem tudják, hogy pl. egy MS féle cég részvényeinek több mint a fele általában institutional investorok kezében vannak, vagyis Mutual Fund-ok, Pension Fundok stb amelyeket sokszor JPMorgan, Goldman Sachs, Morgan Stanley és hasonló cégek irányítanak és amelyeknek a céljuk, hogy az ugynevezett shareholder value növekedjen"

    Hát igen az ugyan lehetséges, hogy a részvényesek nagy része, monnyuk a fele kisrészvényes, vagy azokat képviselő cég, vagy valami bróker céget megbízó nyugdíj alap, de a másik fele meg mondjuk 10 másik ember kezében van, akiknek nagyrésze hogy hogynem vezetőségi tag, de legalább azzal kapcsolatban álló személy, pl BG maga!!!

    És nem is lenne ezzel semmi baj. Egy cég törekedjen a profit maximalizálásra, a hatékonyságra a vezetésben is.
    Csak éppen ha csak egyetlen cég van, akkor ezeknek az embereknek az érdeke szembekerül a világ másik részével, miközben őket senki nem képviseli az igazgató tanácsban, vagy a részvényesek taggyűlésén.

    És mint írtam azoknak az emberkéknek, akik más csúcs cégek mellett a M$-ben is érdekeltek ez az állapot tökéletesen megfelel, mindenki másnak nem, köztük neked sem -hacsak nem vagy érdekelt az M$-ben.

    És hogy ez így van nem csak hogy nem igazságos, de a trösztellenes törvények óte, nem is törvényes!!!
  • NEXUS6
    #91
    oops ez kimaradt! Én is észrevettem, hogy a Tey rule-t nem frissítik elég rendszeresen;)

    Ha stabil viszonylag régi múltra visszatekínrő jog/államrendekre vagyunk kíváncsiak, akkor arra Európában is van példa: Svájc vagy Izland. De szerintem egy dolog kora önmagában nem tisztelendő dolog, szal az biztos, hogy okos ember más hibájából tanul, szal nem kéne nekünk is még 10X végig menni ugyan azokon a hibákon, mint mások, pl Amcsi.
  • Morden23
    #90
    Nem ismerem a They rule oldalt, de ha valami fanatikus BG-imádókról lenne szó, akkor ajánlom figyelmedbe a drogos mozilátogató elméletét, miszerint akármilyen szar filmet csinálsz, lesz pár tucat drogos, aki művésznek tart.

    Gőzöm nincsen róla, hogy tulajdonképpen mit akarsz mondani. A Nokia pl. gumicsizmákkal bizniszelt először. Az ITT Nokia részleg is gondolom ismerős még azoknak, akik 15-nél idősebbek. Egy szó, mint száz, miért kéne fikáznom azért valakit, mert sok mézesbödönben tartja az ujjait? Tehát ennek még mindig semmi köze Bill Gates magánsulijához és gazdag őseihez.

    A meg, hogy mennyire minőségi vagy nem minőségi terméket adnak el, az tulajdonképpen kit érdekel? A mai világban nem a termékének minősége határozza meg egy cég profitját, azaz nem a leglényegesebb (ez egy sajnálatos tény, de ez van).

    Amiket leírtál most, az klassz, de nem értem, hogy az én következtetésemre (a They rule-on kívül) gyakorlatilag mire akartál reflektálni?

    Az, hogy mivel nekik kiterjedt kapcsoalti rendszereik vannak, máris nem egyebek magánsuliztatott, gazdag apusanyus kékvérű-palántáknál, vagy mi?
  • BlackRose
    #89
    Ja és Paccar... hát Kenworth, DAF, ... nem is olyan pici :)
    különben miért is kedvelem az USA rendszert, mert iszonyatossan nagy a mobilitás az osztályok között, nehéz felmenni de lehetséges, általában tanulás és kemény munka ide vezet, persze akinek a felmenői már felmentek azoknak könnyebb, de azoknak is kell Harvard vagy hasonló, csak nem kell nekik ösztöndíj vagy Sallie Mae..., könnyű leesni is itt viszont a felmenők sem segíthetnek...
    Mindenesetre nem igen van olyan mint itt, hogy 30-40 éves emberek gyakorlatilag semmi vagy kevés tapasztalattal milliárdokat kezeljenek holott tegnak még a milliót sem tudták elképzelni. Szóval én annak a híve vagyok, hogy mindenkinek meglegyen az esélye, de piszokul keményen kell megdolgoznia azért amit elért és ez a munka által összeszedett tapasztalatok nélkül ne lehessen neki felyebb mennie mint amennyire képes és amennyire tapasztalt. Szóval a Kóka és hasonló emberekkel nincs semmi bajom, de kérem túlzottan rövid a hátuk megett levő út és ez miatt az előttük levő útba botlanak szinte biztos, ne beszéljünk, hogy nincs is nekik megfelelő ismeretségi hálózatuk amely többnyire érdemszerinti hierarchiával lett kiépítve, magyarán mondva az USA-ban nem elég, hogy ismersz valakit, hanem az is fontos, hogy milyen vagy a szemében, milyen eredményeid vannak, hogy ismernek el... habár be kell vallanom az utobbi időben ott is kezdenek a dolgok utánnaengedni ezen a téren (pl. Katrina hurrikán esetében látni lehetett) de ez inkább politikai téren, gazdasági téren még mindég kőkemény a dolog.
  • BlackRose
    #88
    Ja és az igazgatótanácsot a részvényesek válastják meg, és ha te részvényes lennél akkor kit választanál? Érdekes, de sokan nem tudják, hogy pl. egy MS féle cég részvényeinek több mint a fele általában institutional investorok kezében vannak, vagyis Mutual Fund-ok, Pension Fundok stb amelyeket sokszor JPMorgan, Goldman Sachs, Morgan Stanley és hasonló cégek irányítanak és amelyeknek a céljuk, hogy az ugynevezett shareholder value növekedjen, és ez csak úgy érhető el, ha a cég pozitívan működik és növekszik, ez pedig mindenkinek jó, persze nekik jobb mint a kisembereknek, de azoknak is jó ha belegondolsz mi mindene van ma egy kisembernek amiről évtizedekkel ezelőtt nem is álmodhatott, akkor egyenessen láthatod, hogy a fejlődés mindenkinek jó, persze lehet, hogy nem igazságos a megosztás... de hát mi igazságos?
  • BlackRose
    #87
    Hehe elfelejtetted Helmut Panke-t a BMW AG-től és van egy JPMorgan Chase f@szi is a boardban...
    Különben az ég világon mi a gond itt, hogyan lenne együttműködés és tapasztalat, hogy ha csak akárki lenne az igazgatótanácsban. Habár vannak olyanok is akik elég lennt kezdték... persze el kell ismerni, hogy nem egy általánossan egyszerű dolog odáig jutni. Persze ez mind az én libertariánusi szabadpiaci szabadkapitalista felfogásom szemszögéből, ja és persze annak a tudatában, hogy lehet, hogy tévedek, de még eddig nem tapasztaltam erre irányuló bizonyítékokat, parsze sosem késő :)

    Ami pedig az USA jogrendszerét illeti, hát nem is mondtam, hogy tökéletes, mert közel sem olyan, de csiszoltabb az biztos, pl. Security Exchange Act of 1934 meg hasonló sőt vénebb és kicsiszolt törvények (persze ez statutary law ami inkább közelebb áll a kontinentális törvényekhez), de ilyent nehéz találni máshol... mindenesetre tanulni kellene egymástól nem pedig lesemmizni a másikét, gondolom, hogy van az USA-nak is mit ellesni az EU-ból és sokszor ezt teszi is, de az EU-nak a stabil kormányzás, jogrendszer terén azért szintén lenne mit tanulnia egy 220 éve működő és folyamatossan (nem kis kihivásokkal szembeszálló) de fennálló rendszertől.
  • kogasom
    #86
    Ollé, Window$ kereszteslovag ötösbe kapcsolt, és megint döngeti a linuxot, úgy, hogy a tudása ilyen téren arra is csak éppen elegendő, hogy megtalálja egy disztró oldalát. Fain.
  • dez
    #85
    Voltak próbálkozások. Pl. a BeOS. Sokkal jobb volt, mint a Windows, és sokkal felhasználóbarátabb volt, mint akkor a Linux. Csak nem támogatták a hw-gyártók, így a Be Inc.-nek kellett drivereket írni, így nem volt mindenhez. De leginkább talán az tett be nekik, hogy a MS megtiltotta a nagy pc-gyártóknak, hogy ezzel az OS-sel szállítsanak gépeket...
  • randomly
    #84
    Hali!

    Miért nem ír valaki konkurenciát neki?
    A win is a semmiből jött, néztünk is nagyokat a DOS után.
    És azóta semmi ...
    Bemegyek bótba azt csak win van.
    Linux az a modemet sem ismerte fel, úgy hogy internetre alkalmatlan, anélkül meg nem megy az üzlet.

    Kész passz nincs más napi 100ft -ért tanul a fene Linuxot telepíteni.

    Lámer vagyok azt kész.
    Megy az iroda a szőke nőkkel, én meg nyugodtan alszom Media Playerel és nélküle is.
    Sőt SkyPe nélkül is hardveres NeophoneX van ... nem kell szoftver bedug azt megy sima telefonnal.

    Dokumentáció az j lenne de mire mikor egy Excel makrót sem futtatunk mert a szőke nő inkább kopi-pastezik már ha azt is megtudja tanulni.

    rand
  • kbupdate
    #83
    Mi van tilos felszólalni? Mi ez diktatúra? Jogállamban élünk k életbe!
  • unranked
    #82
    Aki az EU ellen van, az nyugodtan költözhet: USA vagy Afrika. De Afrika nagyrésze fejlődő, szóval inkább az USA-ba menjenek az "eszesek", mert az visszafejldődő. Eurázsia a legjobb :)
  • kbupdate
    #81
    NA ÉS HA FIZET AZ MS AKKOR MINDEN OKÉ ÉS FOLYTATHATJA AZ "ILLEGÁLIS" TEVÉKENYSÉGET????
    :D:D

    Mekkora fax ez az EU!!! Látszik hogy a pénzre mennek csak, hogy SAJÁT zsebüket tömjék ott bent a bizottságban. Ugye a Premiumkbol, hogy mennyi pénzt "nyertek". ... gciek ...
  • NEXUS6
    #80
    Ismered a They rule oldalt?

    Ajánlom figyelmedbe!
    Az Apple vezetősége érdekes módon viszonylag elszigetelt kapcsolatokkal rendelkezik a többi nagyvállalat felé, ő rájuk lehet azt mondani, hogy zéró segítség, nemi szerencse és jó adag tehetség amivel nyomulnak. (Bár az utóbbi mintha kopóban lenne;)

    Ellenben nézd meg az M$ igazgató tanácsát, mindenki még jó pár más üzletben is érdekelt, a gyapottermesztéstől, a repülőgyártáson keresztül a gumiarábikum csapolásig.
    Kellogs-General Mills élelmiszer (legbombább üzlet az emberek mindíg esznek, pláne amerikában)
    Merc-gyógyszer (ez még bombább, betegember mindíg lesz)
    Safeco-biztosítás (na ez meg pláne)
    Washington Mutual - a pénz maga (banki szolgáltatások)
    General Electric - a világ egyik legnagyobb ipari vállalata
    Northrop Gruman - ooops ez meg egy kiba nagy fegyvergyár
    American Airlines - na ez sem a Malév
    Host Mariott - hotellánc
    Paccar- valami kamion gyár sose hallottam, biztos olyan jelentéktelen mint a többi!;)

    Szal, ha a M$-el újjat húzol olyan emberekkel húzol újjat akik ezekben a cégekben is vezetőként dolgoznak, és aki ezeknek az embereknek a barátja, annak nem kell semmihez sem értenie, simán megél abból, ha csak ezek a cégek fogpiszkálót rendelnek tőle, nem hogy jó drága szoftvert!
    Így aztán BG és SB a microsoft azon kissebbségben levő vezetőségi tagjai lehetnek, akiknek nincs más cégnél vezető beosztásuk -hívatalosan, monnyuk úgy: a munkájuk a hobbijuk!;) (Jó nekik)

    Asszem ez egy tipikus primitív érvelés volt, nem gondolod?;)))

    Amúgy mint látod te tévedsz, a M$ gyártotta szoftverek minőségének az égadta világon semmi köze a cég üzleti sikeréhez.
  • Morden23
    #79
    Ezt a hülyeséget. Ki tartja példaképnek Bill Gates-t?

    Amúgy rossz az érvelésed.

    Magánsuli, harvard, híres apu, még híresebb nagyapu, akármi.
    Tipikus primitív szokás, hogy ha valaki gazdag, és szart sem csinál, akkor arra azt mondják, hogy tróger újgazdag barom, minden kis "gazdagkölyöknek" annyi esze van, mint egy péklapátnak.
    Ellenben ha ugyanez a kölyök elér valamit (nem is kicsi valamit), akkor meg pont azért érte el, mert gazdag kölyök.

    Tehát az üzleti sikereknek semmi köze a gazdagsághoz, kivéve, ha sikeres vagy az üzletben. Az igen!
  • sonicXX
    #78
    Ezt megmagyaráznád?
  • nedudu
    #77
    Azert remelem, hogy a neked szukseges szoftvereket mind eredetiben megvetted, mert kulonben az egesz ertelmetlen. Mert akkor igazan nincs is ra szukseged :-)
  • Egerwin
    #76
    Teljes mértékben igazad van
  • NEXUS6
    #75
    Helóka!;)

    "a baj csak ott van, hogy az EU törvények olyan kétértelműek (ezt nem én mondom, hanem elismert jogászok), hogy esetenként lehet jobbra is és balra is dönteni, és ezt még jobban megnagyítja a kontinentális rendszer az a tulajdonsága, hogy hasonló eseteknél nem alkalmazzák a múlt eseteinek végeredményét, mint pl. az USA jogrendszerében (Johnes v. USA vagy hasonló). "
    Gondolom ezt azért írod, mert az USA jogrendszere meg teljesen egységes, akár minden államban.;)
    Lehet, hogy a bíróság nem ugyan úgy dönt két esetben, de az amcsiba is csak akkor, ha a bíróság precedensnek fogja fel azt amit a védő felhoz, mert ha az ügyésznek ad igazat, akkor meg más precedens alapján teljesen máshogy dönt. Márpedeig kismillió precedens létezik, azokat aztán böngészheted, márpedig a mai világban meg exponenciálisan emelkedik az esetek száma, nálunk viszont van néhány tv könyv azt kész, még ha kétértelműek is.

    "nem a büntetés miatt, azt baromságnak tartom, főleg, hogy ha a bíróság is úgy dönt akkor azt az MS az EU felhasználokkal fogja megfizettetni."
    Ha meg lenne legalább egy versenytársa akkor viszont nem merné, nehogy vásárlókat veszítsen. Szerintem addig fogják szopatni, ha az amcsi bíróság nem hajlandó feldarabolni az egész monstrumot, amig egyszerüen annyira le nem gyengítik a pozícióit, hogy valaki be tudjon törni a piacra.

    "mig Randy nevű barátom akinek csupán 500 MS részvénye van (kb. 1500 USD osztalék) elment egy kis tengeri nyaralásra egy luxushajón - nem kell sajnálni ugyanis a pasi egy keményen dolgozó ember akinek még nincs saját lakása sem,"
    És akkor most sírjunk?;)
    Ez a gyurcsány épp most borult be az agyába, a benzin az egekben -de az amcsi benzin még mindíg 3-4X olcsóbb mint itt- ja és nekem sincs lakásom, pedig azért vénségemre végighajtaják velem a 8 órát -legalább is megpróbálják;)))

    Politikusok? Hmmm
    Bilgécc egyik felmenője valami szenátor vgy mi volt, a másik a nemzeti bank helyettes igazgatója, apja híres jogász stb! Magániskolába járt meg a Harvardra.
    Ugye a nép egyszerű fia, aki a semmiből kűzdötte fel magát, tisztán a képességeire tehetségére és kitartására hagyatkozva.;)))
    Magyarországon kb a Kóka a megfelelője.
    M$ fanok ez a ti példaképetek!

    Van még kérdés?;)))
  • sonicXX
    #74
    Majd visszanézek rá később
  • sonicXX
    #73
    Köszi. Hihetetlen szerencsémnek köszönhetően épp maintenence mode-ban van az oldal :D
  • sonicXX
    #72
    Oké, de a kérdés nem úgy szólt, hogy "nedudu, neked milyen szoftverekre van szükséged?", hanem úgy, hogy nekem milyenekre vannak szükségeim. Az, hogy Te használsz FTP over SSL-t, csak egy dolog ;). Ilyen szempontból (gyk.: az enyéből) pedig turul16 válasza teljesen korrekt volt. A hajam az égnek állt mindig is attól, amikor valaki megpróbálta megmagyarázni, hogy én hülye vagyok, mert nem azokat az sw-ket használom mint ő. Ez egy ilyen világ: mindenkinek másra van szüksége. Nekem például nem szempont az FTP over SSL, sem a szöveges felület, mert a webfejlesztéshez eddig nekem nem kellett, de még ha kellene se lenne gond, mert a PHP Edit viszont támogatja (ellenben a notepad-el, ami nem).
  • turul16
    #71
    qaunta se rosz.

    sourceforgen -nem árt szét nézni (Már, ha opensource kell)
  • nedudu
    #70
    Nekem napi szinten szukseges az FTP over SSL, es ezt nem tudja, az hogy te nem hasznalod/tad csak egy dolog.
  • NEXUS6
    #69
    "Én igazán azt sem értettem hogy az Office csomagot mér engedhették egybevonni."

    ;)
    Elkéstél, kb 10 éve volt ilyen per (és talán az se az első trösztellenes per volt az M$ ellen) de azóta, már annyira kipusztultak az üzleti ellenfelek, hogy talán már a bíróság által megítélt kompenzációt se volt aki felvegye.

    Én nem szídom, a mai winek, olyanok amilyenek, nem rosszak. De a M$ olyankor erősödött meg és szorított ki mást a piacról, amikor a mindenki más jobb volt!!!! (És mikor ugyan úgy szopatták -látszólag- a bíróságon mint most.
  • sonicXX
    #68
    Ja mégvalami, valami fél éve próbálgattam bluefisht, screem-et régebben még linux-on, de igazából mikor láttam, nyomába se ért a PHP Edit 2.x-nek. Igazából utóbbit kimondottan a debuggere miatt kedtem el használni, később pedig mint céleszközt, mert korábban PHP-s fejlesztésre is a DW-t használtam (illete beugró jellegű munkáknál amik nem használnak sablonokat, még mindig inkább DW-t használok a vizualitása miatt), de se a screem, se a bluefish nem rendelkezik vizuális fejlesztői felülettel. A PHP Editet még lehet ma se használnám, csak a DW-t, ha annó nem lett volna tele a hócipőm a böszme méretével és a lassúságával, de a lényeg, hogy egyelőre minden PHP-s fejlesztőeszköz közül a PHP Edit tűnt a leginkább céleszköznek, mert olyan eszközökkel rendelkezik, amik egy nem "hello world" vagy "hogyan rakjunk fel péhápényúkot 2 perc alatt" típusú munkánál rengeteget segít a fejlesztésben.
  • sonicXX
    #67
    - FTP: nem használok FTP over SSL-t, az életbe nem volt rá szükségem.
    - notepad vs fejlesztőeszköz: próbáltál már UTP kábelt a fogaiddal csupaszolni, majd a puszta kezeddel rárakni a csatlakozót - és próbáltad már ezt 200 kábellel? Kb ugyanaz. Ja igen: és maradj versenyképes azokkal szemben, akik erre (botrányos módon) UTP fogót használnak.

    Többi tippet köszi. Szakmai vitába ne menjünk bele, a kérdésem nem erre vonatkozott.

    ---
    turul16: A Krusader szimpatikus, mikor legutoljára láttam még nagyon gyerekcipőben járt :)

    Köszi a többit is. Egyedül az nvu-t nézve nem találtam sokcsomó dolgot, amit a DW csípőből tud, már így amennyit az a 2 db screenshot elmondott róla.

    Köszi mégegyszer mindenkinek.
  • besetamas
    #66
    Figy!
    Nekem volt win-em! Most linuxom van.
    Nem hiszem, hogy te valaha is kipróbáltad, vagy ha ki is akkor max 1 hétig. Ránéztél és otthagytad, mert meg sem ismerted, de szerinted már szar...
    De én tudom, hogy nem jobbak a win-es progik. És azt is, hogy megállás nélkül crackelnem kellett őket. Ha az ami ingyen van, és több szempontból jobb is, nem kell, akkor maradj a windowsnál, mint a iqbajnok amerikaiak. Az való nektek.
    Windows!!!
  • turul16
    #65
    És menyit fizetél értük ? Ha nem vagyok indiszkrét. Vagy te shareware, idegesítő feliratokat máskép tünteted el ?