104
  • Extraboy
    Hat akkor csak hasznald azokat, en milioszor jobban elvagyok a wines megfelelojukkel.
  • besetamas
    És melyik az a progi aminek nincs linuxos megfelelője?
    Mert én tudnék olyan linuxos progit aminek nincs windowsos párja.
    De hagyjuk, mert meddő a vita.
  • turul16
    "Cedega jo baratod lehet. Vigyazz ez fizetos!"
    Nem kell hozzá fizetős cedega sima wine is elég, ha jol emlékszem. Bár én gyakran tettem fel winex -et CVS -böl anno.
  • Extraboy
    Az osszes olyan program ami linuxon nem megy, had ne kezdjem sorolni, ugyis tudsz egy csomot magadtol.
  • nedudu
    "Egy total commander szintű alkalmazás (az mc meg se közelíti), főleg a többfüles, könyvjelzős felület miatt, de az FTP kezelése miatt is, illetve a csoportos fájlátnevezés funkció miatt, a fájlegyesítés, fájldarabolás és az összetett keresési lehetőségek miatt."

A total commander nem tud FTP over SSL-t, sem sftp-t, erre ott van a sokkal jobb filezilla, ha mar windowson akar az ember tenykedni es meg ingyenes is.
    Fajldarabolas, egyesites, kereses regota megoldott es egyszeru, max nem 1 feluleten van az egesz.
    Linux alatt gftp, xarchiver, beagle etc...

"Egy dreamweaver szintű web dizájn alkalmazásra, amiben vizuálisan és hatékonyan lehet sablonokat készítenem."

Kerd meg Adobe-t hogy portolja, bar meg egy normalis flash plugint se tudtak osszehozni. Amugy meg a legjobb webszerkeszto meg mindig a notepad ha hiszed, ha nem. Na jo legyen akkor putrawriter, magyar es ingyenes, persze ez is win alatt.
    Linux alatt bluefish, screem veri a mezonyt.

"- Egy PHP Edit szintű PHP-s fejlesztői környzetre (PHP debuggerrel, sintax highlightinggal, projekt kezeléssel, beépített FTP browser-rel, keyboard alias-okkal, egyebekkel - elég sok benne a hasznos fícsör)"

Lasd 1el fentebb.

"Egy ACDsee szintű, sebességű és funkcionalitású képnéző."

Gqview, eog es tarsai. Amugy meg az acdsee egy formedveny a kepnezok szegyene, eroforras es vinyozabalo szorny es fizetos! Akkor mar inkabb irfanview.

A tobbire nagy vonalakban:

Media: BMPx, Audacious, Mplayer, VLC, Xine
    IRC, Chat: xchat, gaim, kopete

CD iras: k3b, gnomebaker, bonfire, graveman, xcdroast.

Hasznalj teamspeak-et pl ha mar csevegni akarsz, a CS fut linux alatt a Cedega jo baratod lehet. Vigyazz ez fizetos!
  • besetamas
    SaS te hülye vagy!!!
    Mivel adott többet a windows?
    (Ok, lehet, hogy több rajta a játék, de pc nem arra való.)
    No halljam, mi az amit winnel lehet linuxal meg nem?
  • Extraboy
    Igazad van, akkor inkabb ugy mondom, hogy a Mac-et meg Win-t sokkal jobban szeretem.
  • Ch_Slater
    és azért miért kell rühellni a linux-ot mert egy másik oprendszer többet adott neked? akkor miért van bármiféle érzelmed is a linux iránt? nem rühellni kell hanem nem használni és kész. nem bántott az téged.
    érthetetlenek az ilyen kirohanások..
  • Morden23
    Az interneten való kereskedésen belül, valamint a letöltésnél is lehet "blokádot" tenni MS-re. Igaz, hogy magát a Netet nem uralja az EU, de a tagországokban szolgáltatást nyújtó multinacionális telekommunkiációs cégeknek be kell tartaniuk mind a nemzetközi (ha harmadik ország felé szól a balhé), mind a regionális, azaz esetünkben uniós törvényeket.

Kvázi az MS árulhat(na), de az internetszolgáltatód nem ad neki lehetőséget rá.

Egyébként valamilyen szinten logikus lépés az EU-tól az egész MS botrány. Személy szerint jól megvagyok a Windows-al, az MS termékek (IE, WMP, számológép, pasiánsz) általi elnyomást sem érzem, de tény és való, hogy ha az EU kikényszeríti ezeket a változtatásokat Billéktől, akkor az európai piac kicsit fellélegzik, és el lehet kezdeni belépő szintű szoftvereket fejleszteni. Tudatos gazdasági változás, amely a távol-nyugattól való függetlenedést célozza. Ha így nézem, akkor igazából kétszer-háromszor meg is lengetném az EU-zászlót, mert ez jó dolog.
  • turul16
    "Egy total commander szintű alkalmazás (az mc meg se közelíti), főleg a többfüles, könyvjelzős felület miatt, de az FTP kezelése miatt is, illetve a csoportos fájlátnevezés funkció miatt, a fájlegyesítés, fájldarabolás és az összetett keresési lehetőségek miatt."
    krusader
    "- Egy dreamweaver szintű web dizájn alkalmazásra, amiben vizuálisan és hatékonyan lehet sablonokat készítenem." 5 éve nem láttam dreamwaver-t homesitot használtam winen, nvu ??
    "Egy ACDsee szintű, sebességű és funkcionalitású képnéző." én most a :gqview-et használom.

Korrekt felhasználói felülettel bíró médialejátszó filmekhez: mplayernek vannak skinjei linux altt. Totem is egész jó.
    "Scriptelhető és agyon kusztomizálható IRC kliens" xchat-2 ?
    CD író szoftwe: k3b
    Borland Delphi: kylix
    StarCraft, CS 1.5 elfut jól.
    Ventrilo nem tudom.
  • bakterrier
    különben is legális
  • bakterrier
    senkitől se:D
  • sonicXX
    Leginkább ezekre dologra lenne a meglévők mellé szükségem:
    - Egy total commander szintű alkalmazás (az mc meg se közelíti), főleg a többfüles, könyvjelzős felület miatt, de az FTP kezelése miatt is, illetve a csoportos fájlátnevezés funkció miatt, a fájlegyesítés, fájldarabolás és az összetett keresési lehetőségek miatt.
    - Egy dreamweaver szintű web dizájn alkalmazásra, amiben vizuálisan és hatékonyan lehet sablonokat készítenem.
    - Egy PHP Edit szintű PHP-s fejlesztői környzetre (PHP debuggerrel, sintax highlightinggal, projekt kezeléssel, beépített FTP browser-rel, keyboard alias-okkal, egyebekkel - elég sok benne a hasznos fícsör)
    - Egy ACDsee szintű, sebességű és funkcionalitású képnéző.

Emellett szinte elhanyagolhatóak az alábbiak, de az élet nem csak munka:
    - Korrekt felhasználói felülettel bíró médialejátszó filmekhez
    - WinAmp 5.x tudásszintű zenelejátszó
    - Scriptelhető és agyon kusztomizálható IRC kliens
    - MSN kliens ami legalább egy Messenger és MSGPlus tudásszintjét hozza a hasznos képességek területén (vidokonf nem érdekes, ami fontos az a hangulatjelek kezelése, a tabbed chat lehetőség, a timestamping, az egyedi hangjelzések felhasználói eseményekhez kötése, ilyesmik)
    - CD író szoftwer, CD meghajtó emu

Még így is nehéz lesz a helyzetem például a Borland Delphi miatt, de az mondjuk sokadlagos szempont.

Amit még fontos lenne tudnom hogy a wine hogy áll, példul van-e módom rá hogy gond nélkül stbailan játszak alóla StarCraft-ot, illetve nincs tapasztalatom arról hogy a Counter-Strike elfut-e Linux alatt, valamint a Ventrilo-nak van-e Linux platformra fordított változata, vagy bármi amivel fel lehet menni Ventrilo-s szobákra beszélni.
  • Extraboy
    Igazat adok, en is egyszeruen ruhellem a linuxot. Win milioszor tobbet adott idaig es most is tobbet ad nekem. Osszes rendszer kozul amugy a legjobban a linuxot utalom, amugy MS helyeben azt csinalnam, hogy egyszeruen kivonom europabol a dobozos verziokat, es neten meg lehet vasarolni. Akkor EU nem szolhat bele, hogy ki veszi meg online.
  • Max Damage
    Igazad van ebben, én is így vagyok a politikusokkal, ezért kezdtem így az előbb: "Amúgy nem azért, de 3 millióból meglehet öletni az egész EU bizottságot... Nemtom mit szórakoznak ezzel (...)" Igaz csak viccnek szántam, de annyi pénzből ez a valóság :) Arról nem beszélve hogy meg is érdemelnék, pont úgy mint gyak minden országban :)
  • Max Damage
    Van benne valami, tehát kellene 1 ellenőrző progi, de ebben a Win úgyis jó... A hazatelefonállós cuccaikban :D Aktiválós rendszer továbbfejlesztése gyak, és az összes letölthető verzió ilyen lenne... Mármint egyszerűen nem indulna el a Win köv alkalommal ha észreveszi h nem eredeti... Kész, és ezzel le is zárná... mert eredetinek kell, hogy legyen! És ezzel az otthoniakat is szivatná! Viszont ez a folyamat gyorsan lezárulna, és miután a Bizottság rájönne hogy mindenki kártérítést kér, akkor elengedné a büntetést és az MS visszajönne valszeg, vagy újra perelne, és a kártérítést követelné az MS-től a kártérítésért :P
  • BlackRose
    :) nem a büntetés miatt, azt baromságnak tartom, főleg, hogy ha a bíróság is úgy dönt akkor azt az MS az EU felhasználokkal fogja megfizettetni. :) azért mert kár, hogy az EU polgári (kontinentális) jogrendszerében nem létezik TRIAL BY JURY mert ha lenne, akkor választhatnának 50-50 arányban az MS éltetőkből és az MS gyűlölőkből, és ha a JURY egységes véleménye kellene, akkor soha nem lenne vége :)
    Persze, hogy az MS-nek a törvények szerint kell működnie, a baj csak ott van, hogy az EU törvények olyan kétértelműek (ezt nem én mondom, hanem elismert jogászok), hogy esetenként lehet jobbra is és balra is dönteni, és ezt még jobban megnagyítja a kontinentális rendszer az a tulajdonsága, hogy hasonló eseteknél nem alkalmazzák a múlt eseteinek végeredményét, mint pl. az USA jogrendszerében (Johnes v. USA vagy hasonló). Különben nem arról van szó, hogy 280 milla sok vagy kevés, hiszen az MS nyeresége kb. 7 milliárd USD évente, emelett kb. 38 milliárd USD készpénzük van (cash and cash equivalent) ami persze kevesebb az egy évvel ezelőtti 60+ milliárdtól, mert ugye 32 milliárdot kiosztottak osztaléknak a részvényesek között (igen a Billy a saját részét az alapítványába fizette ezt be, mig Randy nevű barátom akinek csupán 500 MS részvénye van (kb. 1500 USD osztalék) elment egy kis tengeri nyaralásra egy luxushajón - nem kell sajnálni ugyanis a pasi egy keményen dolgozó ember akinek még nincs saját lakása sem, csupán az USA fizetés elég, hogy egy részét befektesd és mivel ott nem a bankban tartják a pénzüket, hanem általában részvényekben... na erről van szó). Szóval a 280 milla az nem valami gond, de itt nem is erről van szó, itt arrol van szó, hogy az üzletbe keverték a politikát és még ha a Microsoft bűnös is (ezt ugyan én nem tudom), a politika bekeverése miatt én az ő oldalukon állok, ugyanis tele van már mindenem a politikusokk térnyerésével, egyszer már meg kell őket valakinek állítani, a hatóságok is tisztára politika lettek már semilyen jogi vagy igazságügyi alapok nem érvényessek a rühes politikusok mindent felzabálnak, elfoglalnak, aki 2 héttel ezelőtt lett hivatali politikus az többet volt már TV-n mint John Wayne, pedig az öreg cowboy majd 200 filmben játszott és kb. 60 év előnye volt... sőt többet látom őket mint a híradó bemondóját, pedig annak az a dolga, hogy a TV-n legyen... szóval elképesztően rühelem a tehetetlen, buta de peldátlanul pofátlan bagázst. Drukkoljunk a kisembernek és ha hiszitek ha nem az MS ebben az esetben a kisember, mégha nem is olyan pici, gyenge és jelentéktelen mint ahogy sokan gondolják.
  • Astera
    Nem az EU-tól félsz most sem az illegal Windows-od miatt, nem?
  • Astera
    Erről van szó.
    Ezt próbáltam a magam kezdetleges módján elmondani. :)
  • bakterrier
    hát ez nem lenne nagy megoldás nekik...
    ha kivonulnának a piacról, akkor az én illegálisan másolt windowsomat senki se kérhetné számon tőlem, háboríthatatlanul birtokolhatnám... meg a cégek is...max nem lenne magyar
  • turul16
    Szoval szerinted az EU kitalálta, hogy nem e-mail adóval lehet pénzt beszedni?
  • Max Damage
    Igen... Kb. 500-1500 Ft-al lesz drágább a Windows, Az Office csomagok valszeg sokkal többel :) Illetve, ezt megfogja fizetetni az MS, ha nem nyeri meg a fellebezést végül... De ez még nem most van szerencsére...
  • AgentKis
    "A legnagyobb napi bíróság ugyanis elméletileg akár a Microsoft napi forgalmának az öt százaléka is lehetett volna."

5%-os Microsoft áremelés várható Ez semmi, mert a kaján 10% az energián 60% várható.

Vagy valaki azt hitte, hogy Billi fiú, vagy Balmi bácsi zsebpénze fogja fedezni a bírságot?
  • turul16
    Mond mik lennének azok ? És mit tudjanak ?
  • Max Damage
    Amúgy nem azért, de 3 millióból meglehet öletni az egész EU bizottságot... Nemtom mit szórakoznak ezzel, és még 3-ból az MS embereit lehet betenni a helyükre... Najó, de most komolyan...

Én sem fizetnék.. Egyszerűen kivonulnák az EU piacról, és neten elérhetővé tenném a szoftvert az amerikai törvények szerint... Igy nincs EU bizottság, nem szólhat bele! Amúgy meg az MS használhatná a tömeg erejét mert azzal hogy kivonul az EU piacról, kegyetlen nagy felháborodás kezdődne az EU bizottság ellen... (főleg cégek, akik megtérítést követelnének a bizottságtól az átállásokra, ugyanez az otthoni felhasználók körében, stb. - mert egyszerűen az átlag ember számára a Win-re szükség van, és bár a neten megveheti, de ő a géphez szeretné kapni, meg a boltban... ebből óriási kavarodás lenne, és ebből nem a bizottság jönne ki győztesen)... S ettől a pillanattól az Európai cégek többsége elvesztené a reklamálásukra a lehetőséget, ergo majdnemhogy tökéletes megoldás... s még fizetniük sem kell semmit, csak bejelenteni hogy oké, de akkor mi kivonulunk és kész... A többit gyak. elintézné a gazdaság :)

... szerintem!
  • turul16
    Egyébként már az lehet, ha egy jó féle luzer barát disztrót felteszel, még shellt se kell indítanod, ha csak olyasmi érdekel, mint internet (neptun(rdesktop),irc,web,p2p..stb),szövegszerkesztés, film lejátszás, kép/film/hang szerkesztés, CD/DVD irás..
    De ha netán gebasz van kellhet a shell, hogy elhárítsd, feltegyél valmi ritka hardware drivert stb.
  • sonicXX
    Én például egyelőre wint használok mert a szempontjaimnak egyelőre ez felel meg leginkább. Ettől függetlenül nem rajongok érte, az M$-ért meg egyáltalalán nem. Felhasználom. Nem több. Persze pár éve engem is elfogott a Linux-láz, és 2 évig használtam is win mellett, de letettem róla mert túl kényelmetlen volt és túl sokat kellett babrálni - igen, gyarló vagyok, ilyen az ember. Azóta egyelőre várakozó állásponton vagyok Linux kapcsán, de újra és egyreinkább érlelődik bennem a gondolat, hogy valamilyen formában (valszleg egy live OS formájában, vagy emu alatt) újra megnézem, hogy maga a rendszer és a szoftverbázisa ellépett-e abba az irányba, hogy nekem megérje a használata, és ne hátráltasson a munkám végzésében. Van pár GPL-es sw amit nagyon kedvelek, ilyen a GIMP például amit 5 éve használok már kb. Hiába van fent a Photoshop a gépemen, a desktopon már szinte porosodik az ikonja - hasztalan a számomra, mert egy jólbevált és általam kellően ismert sw-vel nem veheti fel a harcot a gépemen, valszleg purgálni is fogom mert csak a helyet zabálja a hd-ről. Igazából bajom nekem a Linux sw bázisával volt. Nem a méretéről beszélek, hanem a minőségéről. Ez alól például kivételt képezett már akkoriban is a GIMP, azóta is használom és ahol csak megfordulok és szóbakerül a grafikai téma, mindenkinek elmondom a (pozitív) véleményemet. Arra várok hogy lássam, a többi nekem fontos GPL-es cucc is legalább megközelítse a GIMP használhatóságát. Akkor váltani fogok. Gondolkodás nélkül és azonnal.
  • Marlosh
    Ez igy van sajnos:(
  • Praetor
    Annyira nem nagy a különbség, csak más a szint.

A GVH-nak a magyarországi versenyellenes magatartások megelőzése és szankcionálása a feladata, az Európai Bizottságnak többek között ez is, csak uniós szinten. Tehát több tagállamot érintő versenyjogi kérdésekben az EB vizsgálódik.
  • thunderb81
    Jahh és Én egyáltalán nem utálom a Windows tkülönben, csak a M$ marketinget.....
    A Winbe is vannak jó, kevésbé jó és borzasztó megoldások.(Hogy miböl mennyi azt mindenki döntse el maga :)
    Sajnos egy átlagembernek nem marad sok választása:Win, Linux, vagy Mac
    Ráadásul a Linux még mindig nem egy luzerbarát OS.
  • Praetor
    Számból vetted ki a szót.
  • thunderb81
    "Sajnos az emberektől nem veheted el a jogot, hogy igénytelenek legyenek."

Ezzel a mondattal teljessen egyetértek!
    És szerintem a M$ ezt használja ki.
    "Hogy megkönnyitse az emberek életét" cimszó alatt becsempészi az Winfosba a saját fejlesztésü programjait "megölve" ezzel a kissebb (de általában jobban működő) programok alkotóit.
    És ha nekem egy olcsóbb Windows kéne mondjuk Media Player nélkül, mit tehetek? Semmit. Meg kell vennem a drágább verziót, és max letörölhetem a MP ikonját.

Nem tehetek róla én a KISS(Keep It Simple and Stupid) programokban hiszek.
    Ebben más a Linux a Windowstól.
    Ott, ha a Linuxot választom nem jelenti hogy mindig ott vigyorogjon a képembe a Linus Torvalds álltal fejlesztett médialejátszó. :)

Én igazán azt sem értettem hogy az Office csomagot mér engedhették egybevonni.
    Szivem szerint azt is külön vetettném megint.
    De ugy látszik a Real (Player) jobban lobbizik az EU-nál...
  • turul16
    "Próbáltam linux-ot is. De az nagy szar. Persze lehet szeretni azért, hogy véget nem érő bütykörészés van vele, hogy működjön, jobb, mint pár Windows platformos játék. És azok a kedves kernel fordítások! Lehet mondani (belekeverve mindent), hogy a linux stabilabb. Hát 5 perc alatt fagyott le SuSE 9 nálam. Öröm volt nézni. Ment is vissza a Windows."
    Ilyen alapon még mindig DOS-t használnék.
    linux nem windows alapján eltudod dönteni szerintem, hogy való neked a linux/bsd vagy nem.

SUSE valmiért nekem se jön be, olyan windows érzésem van amikor látom. (Egészen máskép is kell konfolni, mint a lent említetteket)

Ha csak ismerkedni akarsz a linuxal probáld ki pl. a legujabb Knoppix Live DVD-t. Ha megtetszik felteheted a winyóra is.
    Érdemes debian-t és slacware -t kiprobálni, ha fejlesztő vagy megprobálkozhatsz egy gentoo val is, de ott forráskódbol divat feltenni mindent (Az meg idő).

Nekem is fagyot már meg linux, de az utóbbi években, a vidkártya kimozdulása volt csak az oka (Azóta meghuztam a csavart :) ). (Régebben mindenféle test kerneleket tettem fel többek között, szarul konfoltam ilyesmi)
  • Marlosh
    egy apro kulonbseg azert van:) (GVH-EU)
  • sonicXX
    Íme, a törvény nem csak az M$-en működik: http://index.hu/gazdasag/magyar/mav060713/

Ennyi.
  • Astera
    Biztos hülye linux fan vagy pingvines pólóban.
    Bocs a többi pingvinestől.

És itt szabadulnak el az indulatok a MS és Linux tábor között. És nem bánom :)
  • Marlosh
  • sonicXX
    A M$-nek megkéne értenie, hogy ők az EU-ban nem itthon, hanem itt vannak csak. Ez nem a góbi sivatag ahol a természet szabja a törvényeket, itt emberek, nemzetek (köreműködése) által kiszabott törvények vannak, amiket ő is vagy betart, vagy ugyanúgy mint akármelyik európai cégnek, nekik is a bevételeik és a magatartásuk arányában büntetést kell fizetni, vagy ha arra sem hajlandóak el kell viselniük a nem (csak) pénzbeli egyéb szankciók bevezetésének következményeit.

Az EB-nek be kell bizonyítania, hogy az EU területén nem egy magát istennek képzelő buznyák amerikai cég hordja a nadrágot. Igenis helyeslem, ráfér a M$-re hogy megneveljék végre.
  • medawo
    Én itt a windows-ról beszéltem ha nem tűnt volna fel. És említettem, hogy megvagyok nélküle is mert szar. Ennyi.
  • Astera
    Mert te nem, mi?
    Az országban menniy is a magántulajdonban levő legális szoftverek aránya a kalózzal szemben?
    10-15%?
    Speciel nekem ezért nem eredeti, mert csak szívás van a regisztrációval, aktiválással. Szar az a rendszer. Nem azon a huszonikszezren múlik, mikor játékoknál törekszem az eredetikre.