BlackRose#101
Nem vagyok liberális (Isten ments) libertáriánusokhoz közeli felfogásom van de nem vagyok abszolútista nem vagyok szélsőséges vagy kizárólagos és nem vagyok puritán sem. Szóval azt tartom jónak ami a legjobb eredményt produkálja. Ez közelről sem ideális és sok szempontból csiszolható, javítható, de nem szeretem ha a rossz felé megy. Egyetértek Karl Popper kijelentésével, miszerint van téves elmélet és nem teljes elmélet, és inkább a nem teljesset választom és próbálom csiszolni, teljesebbé tenni, minthogy a téves elméletek szerint dolgozzak. A szabad kapitalizmusnak és versenynek is nagyon sok hiányossága van, viszont nem tartom az embereket és az emberiséget elég okosnak és tapasztaltnak ebben a pontban, hogy ettől jobb mukát csináljon, inkább lassan kellene javítani ott ahol tudunk és ahol lehetőségeink vannak, nem pedig a téves uton járni. Ha valaki ki tudná számítani azt ami van és ami lesz akkor az nem ülne ott és számolna mint hivatalnok, hanem Bill Gates-t fosztaná meg a trontól, mert ha ki tudja valaki számolni, hogy mennyi szölőtőke kell az EU-ban és ezt jobban tudja mint a piac, akkor az milliárdos kellene, hogy legyen, nem pedig egy hülye hivatalnok-politikus. A világ az ember a rendszereknek alkalmazkodniuk kell a külvilághoz és a környezethez, különössen ha az nagyobb és hatalmasabb mint mi magunk, ha meg akarunk maradni. Olyan dolgokba belenyúlni ahol nem tudjuk, csak feltételezzük a következményeket, nagy kockázatnak kitenni mindenkit egyenessen baromság. Én inkább a tévedő természetnek és természetes folyamatoknak hiszek mint a mindenttudó embereknek. Nem arról van szó, hogy az a legjobb, hanem, hogy mibe nyúlhatunk bele úgy, hogy ne roszabbá tegyük a rendszert hanem lehetőleg jobbá. És most ki az a felnőtt ember aki azt elhiszi, hogy ez ami itt most véghezmegy jobbá teszi a rendszert, és itt nem csak rövidtávra, hanem hosszú távra is gondolkodok.
És hidd el te sem azért jársz egy céghez, mert szereted azt amit csinálsz, hanem mert fizetésre van szükséged, és itt még nem is beszéltem a cégtulajdonosokról, azoknak meg álmukban sem az a legfontosabb, hogy te esetleg élvezed a munkádat, persze ha ezt is megkapják tőlled annak örülnek, de a profit az ami érdekli őket.
A közgyűlés azt választja aki az érdekeit képviseli, én ebbe nem avatkoznák bele, ha azt akarják, hogy az igazgatótanács csökkentse a vagyonukat akkor az csakis az ő dolguk, különben mindenki képviselheti magát a kisebbség is, ezért találták ki a cumulative voting-ot.
Végül is a szabadverseny nem azt jelenti, hogy minnél tübben legyenek a piacon, hanem, hogy minnél minőségesebb legyen a piac és hogy minnél nagyobb legyen. 1000 kiskalapács egészen fasza dolog, de nem tud beverni egy kurva nagy szöget, ide ugyanis egy nagykalapács kell. Az amcsi féle Rep. vs. Dem., Coca Cola vs. Pepsi, McDonalds vs. Burger King, Ford vs. GM, Microsoft vs. "különboző cégek, OS piacon kívül", NYSE vs. Nasdaq stb. egésszen megfelel a versenynek és melletük sok kis cég is megtalálja a helyét sőt még nyereségesebb is lehet a nagyoktól. Én ezt jobban el tudom fogadni. Végülis ha már nem egyezünk akkor miért nem inkább a sférában működő és érintett cégek (pl. ipari kamara stb.) dönt a dologról a bíróságokon meg lehetne vizsgálni, fellebezni stb. mi a fenének ide politikai pofák serege akik semmit az életben nem csináltak és most kiállnak oktatni valakit, hogy "every company in the EU bla bla bla" mintha a cégek az emberek alapjában bűnözők lennének, de ugye ezt most érezheted a Magyar kormány és politikusok felől is... "megszorítani a büdös adókerűlő bűnöző vállalkozó bandát". Nem vagyok anarhista és az államra szükség van, de nem többre és nem kevesebbre mint amennyire kell.