3993
Fizika 2006
  • Palinko
    Most olvastam el Brian Greene - Elegáns Univerzum című könyvét amiben főként a húrelméletről / M-elméletről volt szó. Nagyon tetszett, utána is jártam mikori a könyv és 2003-as, viszont még előbb íródott mert például emlegeti az ikertornyokat benne amik ugye 2001-ben megsemmisültek. Szóval az érdekelne, hogy milyen felfedezések voltak az elmúlt 16 évben amik kapcsolódnak az elmélethez? Biztos voltak fontos dolgok a könyv megírása óta, mert a könyvben az LHC-t is egy tervnek mondja még csak.
  • biomage
    a meleg és hideg az hullám?
  • shakwill
    Ha csak úgy nem?
    Letelik a szabadságom, oszt nem lesz időm itt gyilkolni a topikot...
  • fonak
    A fluxuskondenzátorod átütötte a téridőt, nagyobb méretben működő csillagkaput kaptál volna.
  • shakwill
    Még egyszer elgondolkoztam az üveglap deformálódásán és azt a valószínű magyarázatot találtam, hogy az erős nagyfrekis erőtér (kb. 5-10 Kv/cm) az üvegben lévő poláros szennyezést gerjeszthette meg, amitől a síküvegben meglévő jelentős mechanikai feszültség egy része kioldódott és ez eldeformálta az üveget. Ha forróvizet öntenék egy ablaküvegre, az valószínűleg szétrobbanna. Itt a célzottan ható csekély mennyiségű nagyfrekis energia mint egy elsütő billentyű működhetett. Egyébként HA5FLY kolléga nem véletlenül írja, hogy a kisebb átmérőjű hurkokat messze kell elhelyezni, mert olyan koncentrált térerőt hoznak létre, amely már ártalmas az egészségre. Lehet én is azért irkálok össze mindenféle hülyeséget, mert megsugaraztattam magam a 80 méteres hullámhosszal...
  • shakwill
    Éssel mondatot nem kezdünk... Basszus!
  • shakwill
    Ide linkelem HA5FLY kolléga weboldalát, aki induktív hurokkal csatolja be az energiát az antennába. És szakszerű, érzékletes leírást ad az antennáról. Az én antennám, csak egy sufnituning kísérlet volt a jól megépített antennákhoz képest...mindenesetre sikerült vele összeköttetéseket létrehozni. Alacsony hatásfoka miatt nem építettem meg a kiforrott változatot. Mindenesetre "szertári" kísérletnek érdekes és élvezetes volt.
    A link: http://www.ha5fly.hu/magneticloop
  • shakwill
    Még egy dolog, ami, ha nem helyesen vizsgáljuk, nagyon ingoványos területre vezethet. Én évtizedek óta rövidhullámú rádióamatőr vagyok a forrasztópákás fajtából.-Igaz, hogy néhány éve nem vagyok aktív az éterben... Viszont egyszer kísérleteztem a mágneses antennával. Ez nem nagy kunszt, mivel nem más, mint egy nagy keresztmetszetű csőből, vagy huzalból készült nagy átmérőjű egy menetes tekercs, ami ki van hangolva az adott frekvenciára. Úgy kell elképzelni, hogy készítsünk egy másfél méter átmérőjű kört, mondjuk két centi vastag rézcsőből. Ezt jól szigetelten állítsuk fel úgy, hogy a kör síkja függőleges legyen. (Így sugároz vízszintes irányba.) jelöljük fel a függőleges d átlót. az alsó jelölés lesz a talp pont . A fölső jelölénél elvágjuk a rézcsövet és közé kötünk egy nagyfeszültségű forgókondenzátort, amivel az így létrejött rezgőkört kihangoljuk az üzemi frekvenciára. Nagyon fontos a nagyfeszültségű kondi, mert a rezgőkörben a feszültség és áramtranszformációs tényező a körjósággal arányos, ezért az ohmos betáplálási paraméterek q szorosa jelentkezik, amely akár több tíz Kilovoltos reaktív feszültséget és áramot eredményez. Ideális rezgőkör esetén ez a kondin végtelen nagy feszültséget, a talppontban végtelenül nagy áramot eredményezne, ha nem lenne veszteségi csillapítás. A teljesítmény soha nem haladhatja meg a forrásteljesítményt, mert ezek reaktív értékek. a talppontra kell kötni a betáp koax kábel árnyékolását. A rádiótechnikában 50 Ohmos kábellel dolgozunk, tehát meg kell keresni a körön az 50 ohmos pontot, ami 3650 Mhz frekvencián kb. 15 centire van a talpponttól. Yaesu Ft 747 típ. adóvevőt használtam, aminek a bemenő egyenáramú teljesítménye max 250 Watt, a rádiófrekis kimenet pedig pedig 0 és max között szabályozható, ami max 100 wattot jelent. A maradék 150 wattal az adóvégfok fűti a szobát, hogy meg ne fázzunk... 15 wattnál többet nem tudtam ráadni a körre, mert az összes meglévő nagyfesz kondimat átütötte. Ezzel a teljesítménnyel el tudtam érni ukrajnát, illetve terjedéstől függően kb 1500 Km körzetben lévő amatőröket. Viszont baxott az ideg, hogy átüt a kondi, ezért üveglapokból és rézlemezekből eszkábáltam egy kondit, amivel nagy keservesen behangoltam a kört az üzemi frekire. Kb 35 Wattnál ez is átütött, de alatta, működött. Messzebbre nem tudtam elszólni vele, de órákig használtam, és arra lettem figyelmes, hogy az üveglapok (dielektrikum) kezdenek eldeformálódni, ami kb. 30 wattnál nagyon nem indokolt. Az antenna azért "mágneses" mert az elektromos komponenset belesűrítjük a kondenzátorba, így kifelé a mágneses komponens érvényesül. Néhány periódusnyi terjedés után, rekompenzálódik a klasszikus Maxwelli hullámalak. Erre az üveglap deformációra azóta sem tudok gombot varrni, de abban bizonyos vagyok, hogy semmi olyan nem történhetett, ami ellentmondana a jelenlegi fizikai ismereteinknek. Ha valaki gombot tudna varrni a jelenségre azt érdeklődve várnám...
  • overseer-7
    egely egy rohadt sarlatán..
    még annak is a szerencsétlenebbje..

az a baj a tudománnyal, hogy kezdünk a "rakomány kultusz tudomány" felé haladni..
    sok a tudományosnak beállított ..alaptalan fikció..
    brit tudósok.. meg a többi..
  • fonak
    Valaki az ottaniak között vicces kedvében volt, és nyírt magának Gordon Freeman-szakállat, ennyi.
  • shakwill
    Elárulom a titkot! Az egész egy nagy átbaszás. Az alagútdióda, a kapcsolótranzisztor, a shottky dióda, az egész kapcsolás értelmetlen és felesleges. Csak azért kellenek, mert tudományosan hangzik, meg annak látszik! Parasztvakítás az egész.-Akkor miért forog a motor??!! Mert beletettünk egy elemet, amit sorba kötöttünk a motorral. Elég egy hatvanötös szöggel összezárni a motor kimeneti kapcsait és elkezd forogni. A 12V-os elem forgatja. Ha ráteszed a "térenergiás generátort, akkor az áram áthalad a nagy tekercsen, meg a nyitóirányba bekötött shottky diódán és a motor elindul. A naiv álmélkodó pedig meg van győzve az ingyen energiáról...(nincs ingyen, mert a 12v-os távirányító elem drága)
    Ezzel a példával, csak azt akartam megvilágítani, hogy milyen könnyen átverhetőek vagyunk, ha tudományos halandzsával előadott maszlaggal etetnek minket. Az Egely "készülékei mind ilyenek.
  • overseer-7
    nyomd be ide a kapcsolási rajz képét.. ha lesz időm meg is is futtatom a szimulációját az LTspice ban
  • shakwill
    Rajzold le a kapcsolást és gondold át alaposan.
    Ha senki nem jön rá a kapcsolás működésére, akkor elszégyellem magam...
  • overseer-7
    csak nem a nagyfrekis rádio adásból csinál ez dc áramforrást?

én arra gondoltam még egyszer.. hogy lehetne valahogy valahogyan elektromosságot generálni a légköri különböző magasságaiban lévő különböző potenciál különbségeiből..
    Ezért vannak a villámok is.

Valami léggömbbel fel lehetne húzni egy hosszú vezetéket olyan 20 km magasságba.. ott szétteríteni az antennát valahogy.. és a föld meg a 20 km magasságban lévő antenna között lenne valamennyi potenciál különbség.. azt lecsatolni és átalakítani dc, vagy ac jellé.. aztán mehetne betáplálásra a hálózatra
  • shakwill
    Íme az ingyen energiás motor vegyi képlete: Kettes rézdrótból készíts egy 100 mm átmérőjű 15 menetes tekercset. ebbe helyezz el keresztben egy 5 menetes 1-es rézdrótból készült másodikat. A két tekercs kezdőpontjait kössed össze és a közös pontot forrasszad egy nagyfrekis NPN kapcsoló tranzisztor emitterére. A kis tekercs végét egy nyitóirányba kötött alagútdiódán át kössed a bázisra. A nagy tekercs másik végét kössed a tranzisztor kollektorára. Ide forrassz még egy 820 pikofarádos 100 voltos kondenzátort, amelyre egy négyszáz milliméter hosszú kettes rézdrótot. Ez lesz a tércsatoló antenna. közvetlenül a kollektorra forrassz még egy nagyfrekis 1 amperos shottky diódát a katódjánál. vágjál le két darab 1-es mkh vezetéket vezetéket 800 mm hosszúra. Az egyik legyen kék a másik fekete. A szín csak azért kell, hogy mutassa a polaritást. A fekete lesz a plusz, a kék a mínusz. A vezetékekre forrassz krokodil csipeszeket.A feketét forrasszad a kollektoron lévő shottky dióda anódjára a másikat. A tranzisztor emitterén lévő "hideg" csomópontra. Ezzel kész a térenergia generátor. Végy egy 12-voltos villanymotort (kiszuperált floppy vagy dvd -ből)A villanymotorba bele kell szerelni egy 12 voltos miniatűr elemet, amelyet polaritás helyesen sorba kötsz belül a motorral.Összeszereled a motort. Ha a generátort polaritáshelyesen rákötöd a motorra, az működni fog. Keresel egy gazdag befektetőt, bemutatod neki a berendezést, és kérsz tőle húsz milliót a találmány további fejlesztésére. Műsoridőt kérsz az ezoterikus és ufós tévékben és megcsináltad a szerencsédet... Aki megfejti a készülék működését az megkapja a Nobel csontot...
  • number9
    https://en.wikipedia.org/wiki/Fifth_force
  • Palinko
    valaki tud ettől jobb leírást?

mert egyik híroldal sem hozta túl érthetően le. úgy sejtem kb miről lehet szó, de félre is érthetem simán. van olyan oldal ahol rendesen elmagyarázzák átlagember számára fogyaszthatóan is?
  • DantesHUN
    Az abszurd?

És ez?Na ki van a képen

Én azóta fosok...nem lesz jó vége ha ő ott van. Feszítővas, fegyverek bekészít, bármikor jöhet a világváge.
    Utoljára szerkesztette: DantesHUN, 2016.04.29. 20:22:19
  • Palinko
    Tényleg már, ez annyira abszurd
  • Sequoyah
    A fizikai reszebe nem mennek bele, mert nalam tanultabbak is tudnak ra valaszolni. De az egesznek a nyelvezete es stilusa sokkal inkabb emlekeztet az orokmozgos szabadalmakra, mint egy valodi, mukodo fizikai/mernoki alkotasra.
    Persze ettol meg lehet jo, de ez esetben nagyon mellelott a marketing reszevel...
  • Palinko
    én nem tudom elképzelni, hogy alacsony kompresszióval, pláne kompresszió nélkül hogyan lenne valamiben elég erő hogy meghajtson egy autót pl. mert ugye az égés ahogy kiterjed meghajtja a kart ami adja az erőt, ha kis helyről terjed nagyobb energiája lesz. egyszerű ez ha megtöltünk egy kis konzervdobost gázzal, vagy ugyanakkora mennyiségű gázt töltünk egy teszem azt bojlerbe, melyiknek fog lerepülni a teteje? persze hogy a konzervdoboznak, ott a kisebb felületre nagyobb nyomás jutott, ezért nem értem miért jó neki hogy nagyobb felületet használ és szerinte akkor is nagy nyomás lesz, mert a forgatónyomaték "nem rossz" sőt hihetetlenül jó. ok van egy kisebb égéstér meg egy nagyobb, de minek a nagyobb? miért nem inkább 2 kicsi.

a másik aggodalmam, hogy szerinte 10% fogyasztja a jelenlegi motroknak. namármost a mazda forgómotor technológiával mindig szinte dupla fogyasztást tudott produkálni a takarékos motrához képest. ok az wankel volt és nem ilyen, de már ott is problémák voltak, az illesztéseket nem tudták annyira jól megoldani hogy leszorítsák a fogyasztást, nyilván elhiszem, hogy ő a daráló mellett olyan pontos illesztéseket öntött és mart hogy ez a kérdés már megoldódott. az igaz, hogy a wankel sokkal nagyobb fordulatszámtartományban dolgozik, de attól még ott van ez a probléma szerintem. ráadásul a mazda motorját 25-30 ezer km után generálozni kellett amit csak japánban csináltak, nem adták ki a tecnhológiát, szóval bevitted a kocsid és vártál jó sokat. az is 2. vagy inkább 3. sportos autónak volt legjobb.

mindezeken kívül videóból úgy tűnik, hogy baromi hangos, egyenetlenül jár stb, mint valami csettegő, nem szívesen cserélném le a benzinmotor duruzsolását erre.

örülök hogy van ilyen feltaláló, meg jó hogy levédette, de kétlem, hogy 50 év múlva ezt látnánk minden autóban.
  • DantesHUN
    Baromság. Megoldja a klímát és Magyarország problémáit. Ahol ez szerepel, az mind baromság. Átverés kamu.
  • adamq01
    Mi véleményetek erről a magyar szabadalomrol?

http://nagyrotormotor.com/

https://www.google.com/patents/WO2015114403A1?cl=en
  • Sequoyah
    Tudjuk merni, igy jott ki a 38mm/ev, csak ugye ebbol nem latszik, hogy pontosan miert is. Univerzum szinten is csak azert tudjuk hogy mi, mert ilyen mertekben, ilyen formaban mas nem lehet. Hold-Fold viszonyben viszont sok mas is van e mellett, es ennek az eredojet latjuk.
    A hatasa modellezheto, es aztan a valosaggal osszevetheto.
  • Palinko
    most valszeg hülyeséget írok, mert úgy tűnik jobban utánajártál mint az én jelenlegi tudásom, de én úgy tudom naprendszeren belül mérni az univerzum tágulását nem lehet, mert nem csinál olyat, itt a gravitáció egybefogja a dolgokat, galaxysok között lenne értelme mérni.
  • Sequoyah
    Egy kerdes az univerzum tagulasarol, es hogyan hat ez szukebb kornyezetunkre.

Ugye a kozvelekedes az, hogy az univerzum tagulasa kis leptekben elhanyagolhato. De amikor elkezdtem szamolgatni, akkor kiderult, hogy annyira nem is elhanyagolhato.
    A hold-fold tavolsagra az jott ki, hogy az univerzum tagulasa miatt +28mm/ev sebesseggel tavolodnia kellene. A hold-fold tavolsag viszont a meresek szerint 38mm/ev-vel no evente!!! Teljesen ugyanaz a nagysagrend, szoval meg veletlenul sem elhanyagolhato. Ezt eddig az arapaly hatassal magyaraztak, de miert hagyunk figyelmen kivul, egy masik ugyanekkora hatast?
    Es a kerdes tobb problemat is felvet:
    - A tagulas nem egyenletes, es itt valamiert nem tagul?
    - Az arapaly hatas (amivel magyarazzak a hold tavolodasat) kisebb mint gondoltak?
    - Mas, eddig nem figyelembe vett hatas is van ezeken kivul ami a hold-fold tavolsagra hat?

A neten ha rakerestem mit irtam errol, csak terelest lattam, konkret valaszt nem.
  • BladeW
    Astrojant akarom!! :D
  • gforce9
    Csak igaza volt az öregnek :)
  • Sequoyah
    Na megtalaltak a gravitacios hullamokat:)
  • Balumann
    Ha még aktuális.
    Ide szerintem egyszerű áramosztó kell (ha jól értelmezem, az induktivitáson folyó áramot kell kiszámolnod), számlálóba a "nem keresett át" , nevezőbe az ágak összege.
    I'' = I * ( 1/jwC + R ) / ((1/jwC + R) + jwL )

De ezek a jelölések pl. nálunk kerülendőek voltak, főleg ez a vesszőzés, az alsó index sokkal átláthatóbb. Meg a csúcs jel is fölösleges szerintem, komplexre eleve csúcsfeszültséggel vagy árammal számolunk.
    Utoljára szerkesztette: Balumann, 2016.01.01. 20:14:29
  • Steel
    Hali,

ezek a négypólusok mindig a kimenő jel karakterisztikáját adják meg a hálózati elemek (tekercs, kondi, R) és a bemenő jel függvényében. Mindent a komplex számsíkon kell leképezni (kapacitív- és induktív-reaktancia).

Az általános képlet az A=Xki/Xbe, ahol "A" az erősítési tényező.
    Rendszerint a bemenő jel a négypólus bal oldala, kimenő a jobb.

Nálad ez pont fordítva van felrajzolva, ami kicsit összezavaró lehet. Ha jól értem az áramgenerátor a jelforrás, és felírtatok a tekercs áramára egy átviteli függvényt?
    Segítene, ha leírnád a teljes feladatot.

• strepsils
    Egyébként ez akkora szemétség ,az összes ilyen bigbangos indexes cikk szenzációhajhászként megjelenik de aki laikus a fizika mélyebb tudásában az kizárt hogy megértse miről van szó.

Te is a tipikus laikus olvasó banánhéjon csúsztál el . Nagyon nehéz lett volna úgy írni a cikket hogy az ősrobbanás során eltelt x idő mértéke a mai földi időnkhöz képest értelmezve van.

Egy sor kérdést megspóroltál volna . Eleve a fogalmakat sem érti senki ,innen erednek az "idő nincs is" meg az ősrobbanásban nem volt idő vagy nem úgy telt és egyéb gyerekes feltevések. Az idő fogalom a sebesség interpretációja és fordítva ezért lett leszögezve hogy nem lehet beszélni külön térről és időről csak egyben téridőről. Az energia-anyag =sebesség törvényszerűségből kiderült hogy nem létezhet végtelen sebesség mert az univerzumban nincs végtelen anyag tehát üzemanyag a gyorsításhoz . Ha elindulsz egy irányba akkor egy idő múlva visszaérkezel ugyan abba a pontba mivel az univerzum egy szingularitás magába zárul tehát nem végtelen.

De ha nincs végtelen sebesség akkor a sebesség paraméterünk véges lesz ,nevezzük el ezt határértéknek jelöljük 1 el . De ha a sebesség interpretálja az idő fogalmát és fordítva akkor ha a sebesség értéke 1 az idő értékének is valaminek lennie kell ,de vajon mi legyen hát legyen 0 okés de miért? Azért lesz 0 mert ezzel azt fejezzük ki hogy nem telik az idő .

Ha veszünk egy másik testet ami nem a határértékén mozog akkor az ő sebességszáma kissebb lessz mint 1 legyen mondjuk 0,1. Megint nem felejtettük el hogy a két fogalom egymás interpretációja tehát ez esetben az idő már gyorsabban telik azaz 0,9 az ő arányszáma.

Józan paraszti ésszel fogj egy mechanikus órát és nézd hogy mozognak a mutatói ,most gyorsulj 1 közelébe vagy akard azt átlépni ,ez esetben az univerzum összes anyagát el kéne égetnie az órának az óramutató további mozgatásához tehát nem tudsz időt mérni ezért áll meg az idő és lesz 0 míg a sebességed 1.

Ennek a jelenségnek semmi köze ahhoz hogy egy kiválasztott mértékrendszerben milyen számokkal fejezed ki a határértéket . a~300e km/s csak egy esetleges szám ebben a rendszerben és onnan ered hogy találtak egy részecskét ami a foton ami a határértékén képes haladni majd megmérték ebben az abszolút idős rendszerben és kijött ez a szám. Az érték ugyan állandó mert azt jelenti hogy 1 de lábban méterben nem ugyan az a szám.A frekvencia fogalom is abszolút idős tehát ugyan ezt a km/s értéket kapod mintha s/t alapon mérnéd meg egy foton útját két kapu közt.

Azt hogy a száguldó űrhajón nem érzékeljük az idő lassulását meg a városi pletykák közé tartozik ,soha sehol senki nem tudta még ezt vizsgálni sőt azt tudjuk hogy kábítószerekkel vagy hanghatásokkal könnyebb becsapni az időérzékelésünket pl mélyalvás. A időérzékelés nem egy rugó az agyban ami rezeg ide oda. Ez nem azt jelenti hogy a testi folyamatok ne lassulnának le mint az óramutató hiszen az anyag így egy fiatalabb test fog kiszállni ha visszajön a földre. A kérdés hogy a szerencsétlen utazó megéli a 10 000 évet fejben vagy neki is csak pár percnek tűnik .
  • kl24h
    Ez nem nehéz feladat, csak nem világosak a jelölések és nem értem pontosan miből mit kell kiszámítani.
    Utoljára szerkesztette: kl24h, 2015.12.21. 18:26:14
  • TT22
    Sziasztok, nem tudom mennyire lehet ilyen kérdést feltenni ebben a fórumban de lennel egy kis problémám hálózatszámítással kapcsolatban.

Itt van ez a feladat, ami zölddel van az a tanár javítása, hogy tudjam hogyan kell, de így se nagyon értem. Van itt valaki aki jobban ért ezekhez a szmításokhoz és tudna nekem segíteni? Nagyon megköszönném.
  • Sequoyah
    Egy koltoi kerdes akart lenni tolem, de a ettol fuggetlenul jol megfogtad a lenyeget, hasonlo valaszt kap az is aki azt kerdezi, miert pont annyi a fenysebesseg amennyi.
  • Irasidus
    A fénysebesség állandó érték, így fénysebesség mennyisége a választott mértékegységrendszertől függ. SI mértékegységben c=299792458 méter per másodpercben kifejezve, ami már önmagában önkényes értékeken alapul. Ez az érték egy természetes emberi konstrukció. Ezért szokás arányban kifejezni, vagyis geometrizált egységrendszerben akkor c=1 ami sokkal közelebb áll a valósághoz, mivel alapvető fizikai állandóként definiálják és nem mesterséges emberi konstrukciók (méter/sec). Hátránya ennek, hogy nem pontos, mivel csak megközelítőleg lehet alapvető állandókat mérni, ezért nem minden esetben praktikus a természeti állandóként 1 egységnek venni, de más esetben hasznosabb, és a megértést segíti. Én ebben, miért annyi valami, az antrópikus elvet és finomhangoltságot vélem felfedezni, ami százszor cáfolt dolog klik1 klik2. Hogy, hogyan kapjuk meg ezeket az értékeket, arra három példát is hoztam, lefordítva úgy, hogy fizika törvényei határozzák meg a fény sebességét, ezeket olvashatjátok a #3869 válaszomban. Az olyan kérdések, hogy miért annyi, meg tudományosan értelmetlen, lásd linkek.
  • kl24h
    A háromszög szögeinek összege pont 180 fok. Ez azért pont 180 fok, mert egy háromszög szögeinek összege pont egy félkör szögének felel meg és a matematikusok úgy egyeztek meg, hogy egy félkör szögének összege 180 fok legyen és egy teljes köré pedig 360 fok. Van akinek nem tetszik a fok és radiánt használ és akkor a háromszög szögeinek összege PI és egy teljes köré pedig 2*PI. Ha te úgy akarsz dolgozni hogy egy felköt szöge legyen 500 fok és egy teljes köré legyen 1000 fok, semmi probléma, de ez nem fogja befolyásolni a geometriát, fizikát, csak mint méretben kapsz mást, de ha átalakítod, akkor ugyanazt kapod mint más.
  • kl24h
    Tudtátok, hogy a mágneses kölcsönhatás, nem más mint egy elektrosztatikus kölcsönhatás?

Hogy a fénysebesség miért annyi amennyi, erre nem tud senki sem választ adni. Einstein a relativitáselméletében ezt a sebességet mint egy természetes állandónak vezeti be és persze hogy ha a fényre alkalmazzuk a képletet, akkor a fénysebesség pont meg fog egyezni ezzel az álladóval.
  • Irasidus
    Alapvető fogalmi tévedésekben vagy. A képlet: a fizikai törvényszerűségek feltárása, tényszerűségek kifejezése, aminek levezetése és eredménye van. A fénysebesség mint fizikai állandónak a matematikai levezetése csak is a törvényszerűségek feltárása, megértése után lehetséges. Hiszen ha lenne ott egy olyan állandó ami befolyásolja a fénysebességet vagy a fény sebességét akkor a levezetés és mért eredmény nem egyezne! Márpedig egyezik, ezt magad is kiszámolhatod! A képlet amit belinkeltem pontosan feltárja ezt a törvényszerűséget, (és én nem dicsekednék azzal, hogy nem értem, mert ciki) de több oldalról is megközelíthetjük (most, hogy tudom már mit szeretnél):

- A fényt, három jellemző mennyiség, a hullámhossz (λ), a terjedési sebesség (c) és a frekvencia (f) közötti kapcsolatot a c=λ*f összefüggés határozza meg. A fény sebessége állandó érték, vagyis a hullámhossz és a frekvencia fordítottan arányosak és egyértelműen jellemzik az elektromágneses sugárzást! Ezt magad is kiszámolhatod, vegyél egy tetszőleges sugárzást mérd meg a frekvenciáját és hullámhosszát, szorozd össze és mindig ugyanaz az eredmény jön ki!
    - Vagy másképpen megközelítve, a kvantummechanika szerint egy kvantum energiája a frekvencia (v) és a Planck-állandónak a szorzata. Ha a frekvenciát a hullámhossz és a fény sebessége (c) segítségével kifejezzük, láthatjuk, hogy egy kvantum energiája (q) fordítottan arányos a hullámhosszával (λ). Q= (h*c)/λ
    - Vagy ahogy kezdtem, fizikai szimmetria szerint, ami azt jelenti, hogy az egyenlet alakja és a benne szereplő konstansok invariánsak a csoport elemei, mint transzformációk hatására. Vagyis jelen esetben a hullámok fázisebessége alapján, és a hullám körfrekvenciája (ω) osztva hullámszámvektorral (k). Vfázis=ω/k =c. Azért ezzel kezdtem mert ezt a legegyszerűbb szerintem megérteni, mert hullámokról mindenki tanult valamit, de persze lehet tévedek...

Mellesleg ez egy elég súlyos logikai bukfenc: "mindig lesz benne legalább egy fizikai állandó, melyet nem tudunk jelenleg", hiszen honnan tudod, hogy _mindig_ lesz benne? Nyilván sehonnan, ez blöff, hasráütés, vagy egyszerűen csak észre sem vetted mit írsz.
    Utoljára szerkesztette: Irasidus, 2015.12.19. 11:43:50
  • Sequoyah
    Melyik ismeretlen fizikai allando mondja meg, hogy a Pi erteke pont 3.14 legyen? Vagy hogy a szogek osszege pont 180fok legyen?