269
  • ubuntu
    Milyen irónikus ez a névválasztás, Vienna. Pont Bécs volt az a város, amely nemrég csatlakozott a Microsoft mentes városok egyre növekvő táborához. Saját Debian alapú Wienux-ra mingrálják a városi közigazgatásban használt számítógépeket Ms rendszerkről.

http://www.wien.gv.at/ma14/wienux.html
  • Equ
    "Arról, melyet a vírosik is használnak"

Arra gondolsz amikor felugrik egy ablak, hogy kártékony kód lehet, biztosan futtatni akarod? De kétségkivül elhiszem, hogy az ilyesmi neked sok bosszúságot okoz...
    Mintha kártékony kódot nem lehetne linux shellre írni...
    (vicces is lenne egy olyan értelmező környezet, amely alkalmatlan olyan kód implementálására amely fileokba ir.)

"vagy rról amit kihagynak a Vistából mert az MS befosott, hogy vírusokat fognak rá készíteni "

Úgy befosott, hogy nem törölte a projektet csak nem fog elkészülni a vista RTM verziójáig, de a megjelenése pillanatában már valószinűleg letölthető lesz...

Szintén ezt a lázálmodat erősíti, hogy innen a mai napig letölthető az aktuális változata: [URL=http://www.microsoft.com/downloads/details.aspx?FamilyID=E8E5203A-574C-4105-AF6B-B2FEF39ADF55&displaylang=en]Windows "Monad" Shell Beta 3 (for .NET Framework 2.0 RTM) x86[/URL]
  • ubuntu
    azaz
    USA windows rendszergazda évi 80e USD, unix/linux rendszergazda évi 120e USD
  • greywolf
    HIHI, TE MÉG NAGYOBB LÁMA VAGY MINT GONDOLTAM :)

tök jó a cikked, pozitívan nyilatkozik a linuxról

Microsoft CEO Steve Ballmer chuckles over Linux woes in the Munich rollout, according to the Toronto Star. Apparently, the rollout is turning out to be more expensive than anticipated (and Ballmer is gloating that the Linux TCO is higher).

I wonder what the specific problems in Munich are. Are they people problems, or software problems or both? If they’re software problems, then hopefully those problems are being addressed as part of Munich’s work, thus paving the way for other municipalities to roll out Linux.

Munich is a bit of a trailblazer here. They may have a higher initial TCO, but over time that should come down. The work done in Munich should reduce the TCO for others (and likewise as those others hit their stumbling blocks). Though that all sounds very communist, in the end it’s all about reducing a cost center.

Ballmer woes on Linux migration

Istenem ekkora egy lúzert :))
  • ubuntu
    Ha tudnád mekkorát tévedsz, USA windows rendszergazda évi 80e USD, unix/linux rendszergazda évi 12e USD. Több tudás igénye, kevesebb megfelelő! szakember, nagyobb fizetés.
    Equ hasonlítassz arra a Gyalog galoppos 'dicső' lovagara, aki miután kezét lábát elvesztette a párviadalban, hajlandó volt döntetlenről egyezkedni. Bárki visszaolvassa a linket vitát és kicsit is ért a témához egyből látja mekkora lámer vagy.
    Most jó szokásod szerint elővetted a többi nicketed hátha így majd úgy tűnik igazad van, ha már nevetséges érveid lealáztad magad.
    Equ BiroAndras FEtR és a többi egy lélekben lakozó csodálatos személyiség, ennyi szabadidővel érdekes egy 'rendszermérnöki' munkátok lehet. Ettől még a tanulás jobb befektetés lenne.
    Ha annyira gyönyörűen működik a win xp és a vista 200 és 500 Mhz-es régi gepeken, vajon miért is akarnak redmondban spec win xp kiadást régi számítógépekhez?
    http://www.sg.hu/cikkek/41251
  • greywolf
    "Nem, elismerem, hogy most nincs időm megkeresni neked azt a linket, ha belebotlik iderakom. Ez persze a tényeken nem változtat"

duma duma duma kamu kamu :)))
    Bár egy lámától mi mást várhatnánk ?:)

"gugliztam helyetted kicsit, sajna az eredeti cikkért fizetni kell, de itt egy válasz rá:"

Nézem...

"A wikin le van írva, be is idéztem..."

Forrás megjelölése? :)

"Nálatok az esetleges, véletlenszerű, találomra, vagy vaktában ugyan azt jelenti mint a struktúráltság és átláthatóság?"
    "Nem ugyanazt jelenti. "

Na, csak eljutottunk ide is :)
    Tudod ha egy rendszerről az terjed el, hogy a belső struktúrája véletlenszerű, az eddig elvégzett fejlesztésket meg ki kell dobni az nálam a NAGY GÁZ VAN szinonímája :)
  • greywolf
    "Te beszélsz, aki tegnap még azt hitte, hogy a winen a command.com-ot kell scriptelni"

Arról, melyet a vírosik is használnak, vagy rról amit kihagynak a Vistából mert az MS befosott, hogy vírusokat fognak rá készíteni ?:))
  • Equ
    "Ilyen jól lehet kereni a kattintgatással?:) - tisztelet a kivételnek-"

Te beszélsz, aki tegnap még azt hitte, hogy a winen a command.com-ot kell scriptelni és a több mint fél évtizedes valódi scripting technológiákról nem is hallottál?
  • Equ
    "Ezek szerint elismered, hogy mellébeszélsz, és nem tudod alátámastani amit mondasz "

Nem, elismerem, hogy most nincs időm megkeresni neked azt a linket, ha belebotlik iderakom. Ez persze a tényeken nem változtat, hogy elhieszed-e, az hidd el egy fikarnyit sem érdekel...

"Nosza, várom alinkeket:)"

gugliztam helyetted kicsit, sajna az eredeti cikkért fizetni kell, de itt egy válasz rá:

Ballmer chuckles over implementation troubles in Munich

"Elhiszem, ha látom leírva "

A wikin le van írva, be is idéztem...
    Ha nem tetszik, próbáld meg átiratni, ki ne hagyd az agymenésedet, hogy a nulláról irták és nem előző ms oprendszert kiegészítve, hagy röhögjön az egész világ

"Nálatok az esetleges, véletlenszerű, találomra, vagy vaktában ugyan azt jelenti mint a struktúráltság és átláthatóság?"

Nem ugyanazt jelenti. De, ha te egy 50 millió soros BÁRMILYEN forráskód diagramjára azt mondod, hogy milyen átlátható és szép és nem egy összevisszaságnak tűnik, akkor hülye vagy...
    Azzal pedig, hogy te egy ilyenből le akarsz vonni következtetést a KÓDRA azzal újra a hozzá nem értésedet bizonyitod.
  • greywolf
    "Azért sajnos nem fizet, de hálistennek a ms rendszermérnökök ma a világ legjobban kereső informatikusai"

Ilyen jól lehet kereni a kattintgatással?:) - tisztelet a kivételnek-

Rohanok, veszek Dsigned for Vista egeret :)
  • greywolf
    Kár vitatkozni a tényekkel. Én saját kezüleg tettem 200MHz körüli gépekre XP-t, 128MB RAM-mal. Teljesen jól használhatók irodai célokra. Komolyabb munkára, netezésre már nem árt a több RAM, de egyébként nincs gond.

HIHI, ha szerinted a sebessége elfogadható, akkor csak használd őket :)

Kipróbáltad lámerkém?
    Én kipróbáltam a bétát. 500MHz celeron, 512MB RAM. És müxik gyönyörűen!!!

LámAndrás :)
    Office, word, outlook, explorer el lett indítva ?:)

Mellesleg éppen az MS-el vitatkoztok, ugyanis a MS szerint a Vistához "Modern Processor" kell

Szerinted a 600-as Cerka moden ?:))
  • greywolf
    "mondtam kiscsillag, ha lesz időm előszedem, a müncheni vmware-es vásárlások linkjét, addig javaslom a gugli használatát, elég sok linket kiad a témában, de most nincs időm keresgélni."

Jahh, csillagvirág:)
    Ezek szerint elismered, hogy mellébeszélsz, és nem tudod alátámastani amit mondasz ?:)

A Golem cik ügyében maradhatunk abban, nem értesz a dolgokhoz ?:)

"Ezen egyébként ballmer is kárörvendett kicsit"

Nosza, várom alinkeket:)
    Kérd meg Ballmert keresse meg neked :))))

"Ja, hogy ilyenkor már nem hiteles a wiki, csak te linuxról szóló statisztikáid linuxos lámaoldalakról, az aztán az objektiv..."

Ezt te találtad ki, én ilyet nem mondtam :)
    Pusztán érdelődök :)

"ezért nem irták ki a nevét. De tippeld meg vajon az xp utódját melyik ms-os szerver termékre"

Elhiszem, ha látom leírva :)

"Az eddigi elapján édesmindegy, hogy te egy kódra"

NEm kaptam választ a kérdésre :)
    Nálatok az esetleges, véletlenszerű, találomra, vagy vaktában ugyan azt jelenti mint a struktúráltság és átláthatóság? :)
  • BiroAndras
    "TÉNY: Eredeti XP követelmény MS szerint:
    -PC with 300 megahertz or higher processor clock speed recommended; 233 MHz minimum required
    -128 megabytes (MB) of RAM or higher recommended (64 MB minimum supported; may limit performance and some features)
    -1.5 gigabytes (GB) of available hard disk space*

VALÓSÁG: Gyakorlati tapsztalat (szerintem, érzésre een már jól fut, de ha más a véleményetek)
    -1,5 GHz proci
    -512 M RAM
    -10 G merevlemez"

Kár vitatkozni a tényekkel. Én saját kezüleg tettem 200MHz körüli gépekre XP-t, 128MB RAM-mal. Teljesen jól használhatók irodai célokra. Komolyabb munkára, netezésre már nem árt a több RAM, de egyébként nincs gond.

"TÉNY: Eredeti Vista követelmény:
    -CPU — PC systems should have a modern CPU.
    (ez kb. 3GHz, de annyira ciki hogy le sem merik írni:))
    — PC systems should have 512MB of memory or more.
    — PC systems should have a graphics processor that will support Windows Display Driver Model (WDDM).

VALÓSÁG: Ezek alapján várható:
    -Dual Core 3GHz CPU
    -1G RAM
    -SATA merevlemez, minimum 100G
    -256M VGA"

Kipróbáltad lámerkém?
    Én kipróbáltam a bétát. 500MHz celeron, 512MB RAM. És müxik gyönyörűen!!!
  • Equ
    "Ilyen jól fizeti a Microsoft a bér fórumozóit "

Azért sajnos nem fizet, de hálistennek a ms rendszermérnökök ma a világ legjobban kereső informatikusai...
  • greywolf
    pontosítok:

2003 harmadik negyedév
    MS értékesítés: 4,6 milliárd dollár (35% fejlődés)
    Linux értékesítés: 1,4 miliárd dollár (88% fejlődés)
  • greywolf
    "hogyan lehet, hogy a fasza Linux a felhasználóknak még ingyen sem kell,"

Nézegess statisztikákat, aztán majd rájössz :))

Lentebb találsz linket, pl a Linux halálhírést még korai kelteni, pl:
    203 harmadik negyedév
    MS értékesítés: 4,6 milliárd dollár (88% fejlődés)
    Linux értékesítés: 4 miliárd dollár (35% fejlődés)

amiből persze olyan ész embereknek mint te, rögtön az kövekezik, hogy a Linux nem kell a felhasználóknak :))

• Equ
    mondtam kiscsillag, ha lesz időm előszedem, a müncheni vmware-es vásárlások linkjét, addig javaslom a gugli használatát, elég sok linket kiad a témában, de most nincs időm keresgélni.

A pénz elfogyását nem úgy kell érteni, hogy emiatt megáll a projekt, mivel az ibm és a politika újabbat nyom bele, csak elismerték, hogy az általuk felmért (majd 1 évig csak tervezgettek) költségvetésből kifutottak, sokkal drágább lesz az átállás mint gondolták.

Ezen egyébként ballmer is kárörvendett kicsit kanadában, szintén guglit ajánlom, ha akarod megtalálod... (főleg, hogy anyázott is a sok linuxos lámer, hogy hogy mer röhögni münchen szenvedésén balmer)

"És ez az infó honnan származik ?:)
    Ugye a Vkipédiát bárki szerkesztheti, nem?"

Ja, hogy ilyenkor már nem hiteles a wiki, csak te linuxról szóló statisztikáid linuxos lámaoldalakról, az aztán az objektiv...

Csak sajnos a wiki-nél senkinek nem érdeke, hogy a win2003-at irják a vista alapjának.

"EZ VAJON MILELYEN WINDOWS? HA 2003) miért nem úgy írják, hogy 2003??? :)"

Sajnos ekkora hülyékre nem gondoltak mint te, ezért nem irták ki a nevét. De tippeld meg vajon az xp utódját melyik ms-os szerver termékre alapozhatták? NT 4? Windows 2000? Windows 2003?

Ráadásul édesmindegy, hogy melyikre alapozták, mert te azzal égetted itt le magad, hogy a nulláról irták meg... ehelyett már tereld a szót, hogy valamelyik szerver termékre, de nem is tudod melyikre. Tökmindegy, csúnyán megszivattad magad ebben a témában is.

"pontosítok, én egy jó kódra vay rendszertevr sem mondanám "

Az eddigi elapján édesmindegy, hogy te egy kódra mit mondasz... Te csak pipe-ozzál tovább lámerkém, az a "technológia" való neked.
  • greywolf
    "Én addig a sajátos keleteurópai stílusommal és állítólagos egyetem nélküli végzettségemmel megyek és megkeresem a havi béredet 1 óra alatt rendszermérnöki tevékenységge"

Ilyen jól fizeti a Microsoft a bér fórumozóit ?:))
  • archkoven
    Én már csak egyetlen egy dolgot nem értek:
    hogyan lehet, hogy a fasza Linux a felhasználóknak még ingyen sem kell, inkább fizetnek kemény pénzeket egy rakás szarért???
    És a helyzet egyáltalán nem úgy néz ki, hogy ez változni fog, bármivel is próbálod magadat hitegetni.
    Szóval az egész világ hülye, csak te nem?? Ez a te esetedben különösen valószerűtlenül hangzik.
  • Equ
    LOL, megjött az "analízis előadó úr" aki informatikai kérdésekben teszi közröhej tárgyává magát rendszeresen az sg-n...

Azt hittem a multkori után nem jösz megint égni... De látom érveid most sincsenek csak nyomod a begyöpösödött bullshitet.
    Csak nem kirugtak tanárkám, a fene nagy hozzá nem értéseddel? Vagy leépítés volt?

Na lökjél ma is egy kis linux pr rizsát, hagy röhögjünk. Én addig a sajátos keleteurópai stílusommal és állítólagos egyetem nélküli végzettségemmel megyek és megkeresem a havi béredet 1 óra alatt rendszermérnöki tevékenységgel..
  • greywolf
    "Szerencsére megvan az erdeti Golem cikk"
    "Szerencse, hogy a pcforum-os cikk, nem abból a pr rizsából készült, de ez téged ne zavarjon abban, hogy egyik szövegét keresd a másikban"

ISTENEM DE EGY HÜLYEGYEREK VAGY TE :))

Kukkantsd csak meg a PCforum-ot :
    Késik München Linuxra váltása
    szerző: Sting , idő: 2005.07.12. 11:15 , forrás: Golem (JÉÉÉÉ :))))

http://www.golem.de/0507/39137.html
    http://pcforum.hu/hirek/9708/Kesik+Munchen+Linuxra+valtasa.html

Nézzük a tartalmat :)

Im Moment liegen wir vier bis fünf Monate hinter dem ursprünglichen Zeitplan",
    Az eredeti tervekhez képest nem csak drágábbnak, de egyben hosszabbnak is ígérkező projekt már most 4-5 hónapos csúszásban van

Der stellvertretende Leiter des Projekts 'Linux in München' (LiMux), Florian Schießl, sagte Focus: "Die IT-Strukturen der Stadtverwaltung sind viel komplexer als erwartet."
    "A város vezetésének informatikai struktúrái bonyolultabbnak bizonyultak, mint azt korábban gondoltuk", indokolta nemes egyszerűséggel a már most is jelentős késést Florian Schießl, a Limux projekt vezetője

Fordítsam tovább is féleszűkém, vagy elolvasod végre magad :))
    Szóval akkor ezt megint megszívtad ?:) IGEN :))

MELLESLEG TOVÁBBRA SEM KAPAM VÁLASZT ARRA, HOGY HONNAN VESZED A MÜNCHENI LINUX MIGRÁCIÓ
    -PÉNZE IDŐKÖZBEN ELFOGYOTT,
    -BE KELLETT VÁSÁROLNIUK VMWARE LISZEKSZEKBŐL

Türelmesen várom a linkeket, te láma :)

"Ügyes fiú, megmagyaráztad magadnak miért működik a világ úgy ahogy..."
    IGEEN:) és emiatt fogják a userek szétszedni a Microsoftot :))

"Idézek wikipediaból: "

És ez az infó honnan származik ?:)
    Ugye a Vkipédiát bárki szerkesztheti, nem?

"Akarsz még égni lúzerkém? Akkor hajtogasd csak az butaságaidat, lassan azt se fogják elhinni neked amit kérdezel..."

Megint melébeszélsz, illetve össze-vissza makogsz :)
    A kérdésem (melyr továbbra sem kaptam kielégítő választ) továbbra is a következő:

Mr. Allchin had announced to hundreds of Windows engineers that they would "reset" Longhorn using a clean base of code that had been developed for a version of Windows on corporate server computers

EZ VAJON MILELYEN WINDOWS? HA 2003) miért nem úgy írják, hogy 2003??? :)

"Egy probléma van csak. Ők nem egy kódra mondták ezt a jelzőt, hanem egy 50 millió soros program diagramjára... Hát az tényleg úgy néz ki, mintha véletlenszerű vonalak lennének. Igaz ebből, a lámereken kivül senki nem von le következtetéseket a kód minésőgére vonatkozóan, mivel arra nem is"

pontosítok, én egy jó kódra vay rendszertevr sem mondanám hogy esetleges, véletlenszerű, találomra, vagy vaktában (már pedig a windows rendszertervére/kódjára az MS ezt mondta).

Lehet hogy nálad ezek mind a struktúráltság és átláthatóság szinonímái? ?:)
    Istenem, tényleg menj el köművesnek ::))
  • ubuntu
    Abban pedig ne is reménykedj, hogy a Microsoft magyarországnál bárki értékelni fogja a sajátos kelet-európai seggnyalós propagandatevékenységedet.
    Nekik képzett programozók kellenek csak.
    Jobban tennéd ha tanulásra fordítanád azt a jelentős mennyiségű időt amit itt fecsérelsz el teljesen feleslegesen.
  • ubuntu
    Látom a múltori totális leégésed után tartott szünet után ismét a régi vagy és ontod a másokat fikázó lamer ostobaságaidat. Jobb lett volna ha időközben programozói és matematikai tanulmányokkal foglalkoztál volna, persze ennyi idő nem elég egy diplomához, sőt még egy gyorstalpalóhoz sem elég :-)
    Felfedezték már az olcsó indiai informatikusokat nyugaton, meg vannak számlálva hozzád hasonló olcsó botcsinálta 'informatikusok' napjai, még magyarországon is. Ha lenne egyetemi programozói végzettséged nem állítanál ennyi sületlenséget. Jobb ha beülsz az iskolapadba vagy reményletenül lemaradsz, és akkor válthatsz 'szakmát'. Természetesen asztalosokra, kőművesekre mindig szükség lesz :D

http://www.sg.hu/cikkek/41210
  • Equ
    "A linkben világosan benne van, hogy egy alap változathoz tértek vissza, de hgy ez pontosan mi nem lehet tudni"

Hogy te pontosan nem tudod, az talán az eddigi fényében nem túl meglepő. Te szinte semmit nem tudsz az IT-ről, csak lázalmaiddal és csúnya beégéseiddel nevettetsz mineket pár napja...
  • Equ
    "Szerencsére megvan az erdeti Golem cikk"

Szerencse, hogy a pcforum-os cikk, nem abból a pr rizsából készült, de ez téged ne zavarjon abban, hogy egyik szövegét keresd a másikban

"Csak az hatóságlag szabályozott, és átlátható, a sw pedig nem"

Ügyes fiú, megmagyaráztad magadnak miért működik a világ úgy ahogy... Már, csak pármillió ilyen téveszméd lehet, pár évtized és azokra is rájössz magadtól

"Ha így vanm, miért nem így szerpel a cikkben "

Talán mert akkora hülye vagy, hogy még a google-t se tudod használni...

Idézek wikipediaból: "In August 2004, Microsoft announced that it was making changes to what was then only known as "Longhorn". Microsoft basically started development afresh, building on the Windows Server 2003 codebase."

Nulláról felépítve 1 év alatt, mi?
    Akarsz még égni lúzerkém? Akkor hajtogasd csak az butaságaidat, lassan azt se fogják elhinni neked amit kérdezel...

"de egy jó kódra eszembe nem jutna véletlenszerű vagy esetleges jelzőt akasztani "

Egy probléma van csak. Ők nem egy kódra mondták ezt a jelzőt, hanem egy 50 millió soros program diagramjára... Hát az tényleg úgy néz ki, mintha véletlenszerű vonalak lennének. Igaz ebből, a lámereken kivül senki nem von le következtetéseket a kód minésőgére vonatkozóan, mivel arra nem is lehet...
  • greywolf
    "mit fordítsak rajta? "

Pl a pontos jelentését :)

"Köze nincs a win struktúráltságához, persze ez kis ésszel is belátható. Ha a winnel lenne a gond, akkor az egészet kidobták volna és 0-ról irták volna meg (igen, ez amivel az előbb nagyon csúnyán beégetted magad).
    Ezzel szemben csak az új fejlesztéseket kezdték elölről, mert azok integrálása ütközött nehézségekbe..."

Ahham, de akkor valami mégsem stimmelt :)

Az pedig, hogy beégtem volna nevetséges :)
    A linkben világosan benne van, hogy egy alap változathoz tértek vissza, de hgy ez pontosan mi nem lehet tudni.

"ugye milyen egyszerű, ha az ember nem csak"

Háát, éppen ezért írok neked sok-sok linket, hogy okosodj :)
    Meg hogy kiderüljenek a hazugságaid :)
  • greywolf
    "Ez a cikk, az "állitólag rosszul állnak" kérdésedre ment válasznak, tisztán le van irva, hogy elúsztak a költésgvetéssel és több évnyi"

Szerencsére megvan az erdeti Golem cikk, és ismét csak kiderült, hogy össze-visza hazudozol.
    Egy szó sincs benne a költségekről, sem a VMWare-ról. Mellesleg, még a Magyar fordításban sincs szó arról, hogy elfogyott volna a pénz, szóval nevezhetlek ez után fizetett hazudozónak?

Münchens Umstellung auf Linux verzögert sich
    [11.07.2005, Original-Link: http://www.golem.de/0507/39137.html]

"lehet megvenni, akinek nagy szüksége van rá, az fizesse meg, mert ma már "különleges" dolog ilyet beszerezni."

Tudod, ez pont olyan dolog mint autót műszaki vizsga nélkül árulni. Megveheted, de nem mész vele semmire sem.
    Csak az hatóságlag szabályozott, és átlátható, a sw pedig nem

"Nocsak, mégsem nulláról irtak 50 millió sort 1 év alatt főlámer?"
    "(egyébként a 2003 servert takarja, ami szintén az xp kódja)"

Legfőbb lámer, ezt honnangondolod ?:)
    Ha így vanm, miért nem így szerpel a cikkben ?:)

"Már miért ne értenének? Ők felrajzolták az összekapcsolódási pontokat, te meg jó nagy lámerként kaotikusnak nevezted..."
    "De nyugodtan rakd ide be a linket, ahol valamelyikük kaotikusnak nevezte az ábrát."

Tudsz angolul féleszű ?:)
    A haphazard = véletlenszerű, találomra, esetleges :)

Tudod, én is elég sokat programoztam, de egy jó kódra eszembe nem jutna véletlenszerű vagy esetleges jelzőt akasztani :))
  • Equ
    mit fordítsak rajta? Egy 50 millió soros fejlett oprendszer rendszerdiagramja nagyon brutálisan néz ki felrajzolva. És?

"Illetve magyarázd meg, hogy ha olyan jól struktúrált windows, miért kellett az eddigi fejlesztésekt kidobni "

Köze nincs a win struktúráltságához, persze ez kis ésszel is belátható. Ha a winnel lenne a gond, akkor az egészet kidobták volna és 0-ról irták volna meg (igen, ez amivel az előbb nagyon csúnyán beégetted magad).
    Ezzel szemben csak az új fejlesztéseket kezdték elölről, mert azok integrálása ütközött nehézségekbe...

ugye milyen egyszerű, ha az ember nem csak linuxos agymosó pr rizsákat olvasgat, hanem valódi szakirodalmat?
  • greywolf
    200 voltam :)
  • greywolf
    "Laikusoknak durva, szakembereknek nem meglepő, hogy egy 50 millió soros kód gráfja, nem 3 vonalból áll egy A4-es kapon, mint mondjuk a linux összekapcsolhatósági ábárja... "

Légszi, légyszi, fordítsd ezt le nekem:)

Mr. Srivastava had his team draw up a map of how Windows' pieces fit together. It was 8 feet tall and 11 feet wide and looked like a haphazard train map with hundreds of tracks crisscrossing each other.

Illetve magyarázd meg, hogy ha olyan jól struktúrált windows, miért kellett az eddigi fejlesztésekt kidobni :)
  • Equ
    "Azért kicsit dúrva, nem ?:)"

Laikusoknak durva, szakembereknek nem meglepő, hogy egy 50 millió soros kód gráfja, nem 3 vonalból áll egy A4-es kapon, mint mondjuk a linux összekapcsolhatósági ábárja...

Mint mondtam, a win nem egy összehányt, egymáshoz kapcsolódi képtelen kódszgetek halmaza, mint a linux. Ezért is lehet annyi mindent olyan könnyen megcsinálni benne, ezért lehet scripekből távoli gépek objektumain keresztül akár excel grafikonokat készíteni stb-stb... De te csak pipeozzál szorgalmasan.
  • Equ
    "Ebben a cikkben hol látod, hogy bevásároltak VMWare-ból?"

Ez a cikk, az "állitólag rosszul állnak" kérdésedre ment válasznak, tisztán le van irva, hogy elúsztak a költésgvetéssel és több évnyi szerencsétlenkedés után egyetlen gépet sem sikerült még valóban linuxra állitsanak, csak ment a pr rizsa a linuxos agymosó rizsákban, hogy bezzeg münchen pikk-pakk kiváltotta a windows-t...

A vmware-est majd iderakom, ha megtalálom, németül volt, olyat ritkán olvasok...

"Hűű, de high tech :)"

Bizony-bizony, te csak passzolgassál stringeket 30 éves gagyi pipeokon és hirdesd milyen fejlett a linux, hagy röhögjünk még

"Akinek win98-at kínálnak ne vegye meg"

Kisfiam, neked tényleg kinában a helyed...
    Errefelé piacgazdaság van, annyiért adja a bolt amennyiért megveszik... Mivel a ms-tól már nem lehet megvenni, akinek nagy szüksége van rá, az fizesse meg, mert ma már "különleges" dolog ilyet beszerezni.

"Namost, hogy ez a "Windows for corporate server computers" mit takar az a nagy kérdés."

Nocsak, mégsem nulláról irtak 50 millió sort 1 év alatt főlámer?

(egyébként a 2003 servert takarja, ami szintén az xp kódja)

"Ahham, tehát a Microsoft megbízásából dolgozó emberek nem értenek a dolgokhoz "

Már miért ne értenének? Ők felrajzolták az összekapcsolódási pontokat, te meg jó nagy lámerként kaotikusnak nevezted...
    De nyugodtan rakd ide be a linket, ahol valamelyikük kaotikusnak nevezte az ábrát.
    Vagy csak megint kamuztál, nulla szakmai tudásoddal?
  • greywolf
    Azaz a windows belső struktúrája a Microsoft által felért szakértő szerint úgy néz ki mint egy 2.6*3.6 méteres véletlenszerűen felrajzot vasút térkép, melyen össze-vissza sinek futnak:

Mr. Srivastava had his team draw up a map of how Windows' pieces fit together. It was 8 feet tall and 11 feet wide and looked like a haphazard train map with hundreds of tracks crisscrossing each other.

Azért kicsit dúrva, nem ?:)
  • greywolf
    "különböző használhatatlan disztribek között kell"

Mondja ezt egy hozzá nem értő ?:)

"például most sem tudom, hogy ugyan hogy áll München linux migrálása (állítólag rosszul),"
    "Feltételeztem, hogy a google-t tudod használni..."

Ehhem, hülyegyerek :)
    Ebben a cikkben hol látod, hogy bevásároltak VMWare-ból? Úgy látom megint csak hazudtál :)

Mndenesetre a Golem aktuális cikkei szerint rendben halad dolog :)

LiMux: Münchner Linux-Projekt kommt voran
    [27.12.2005, Original-Link: http://www.golem.de/0512/42388.html]

Münchner Linux-Projekt soll wie geplant fertig
    werden
    [12.07.2005, Original-Link: http://www.golem.de/0507/39171.html]

A PC fórum által hivatkozott cikket nm talláltam meg a gólem en.
    És te?

"honnan szedes a 80%-os XP penetrációt."
    "Kaptál linket, grafikonokkal, igaz nem nagyon tudtad értelmezni..."

mivel NICS LEÍRVA, HOGY KÉSZÍTETTÉK ÉS HOGY VETTÉK FEL AZ ADATOKAT NEM LEHET ÉRTELMEZNI :)

"Pl amiket nem szokás stringkét passzolgatni, a user képe, tanusitványai stb-stb."

Hűű, de high tech :)
    Ennyi ?:)

"Hogy a cégek az általa már nem forgalmazott termékeket milyen áron adják? Nem. Semmi köze hozzá. Ő az emberekkel tudatta az ajánlott fogyasztói árat, hogy meddig érhető el a termék és kész. Hogy aztán 5-10 év múlva mit csinál a bolt a megmaradt készletével az az ő dolga."

Ezen vitatkozhatnánk, de akorrekt az lenne az MS részéről, hogy ha kiadna egy közlményt, pl:
    Akinek win98-at kínálnak ne vegye meg

"Látom továbbra sem fogod fel, hogy az ÚJ fejlesztéseket kezdék elölről, amit HOZZÁRAKTAK az xp-hez..."

A cikk vonatkozó része pontosan így szól:

On Aug. 27, 2004, Microsoft said it would ship Longhorn in the second half of 2006 -- at least a year late -- and that Mr. Gates's WinFS advance wouldn't be part of the system. The day before in Microsoft's auditorium, Mr. Allchin had announced to hundreds of Windows engineers that they would "reset" Longhorn using a clean base of code that had been developed for a version of Windows on corporate server computers.

Namost, hogy ez a "Windows for corporate server computers" mit takar az a nagy kérdés.

"Azaz a windows belső struktúrája jelenleg igen kaotkus "
    "Egy laikusnak kaotikus, egy szakembernek egy komoly rendszer,"

Ahham, tehát a Microsoft megbízásából dolgozó emberek nem értenek a dolgokhoz ?:)

A kedvdésrt bemásolom a cikk vonatkozó részét :))

In late 2003, Mr. Allchin called on the help of two men. The first was one of Microsoft's best-known "shippers," people known for their ability to turn around troubled software projects. Windows veteran Brian Valentine had a reputation for booming motivational speeches, beer bashes and stunts like showing up to work functions as Elvis, the Easter Bunny or even once a hula girl with a coconut bra.

The second man Mr. Allchin tapped was Amitabh Srivastava, now 49, a fellow purist among computer scientists. A newcomer to the Windows group, Mr. Srivastava had his team draw up a map of how Windows' pieces fit together. It was 8 feet tall and 11 feet wide and looked like a haphazard train map with hundreds of tracks crisscrossing each other.

Ugye Mr. Alchin a Microsoft Platform Products and Services Division társ igazgatója, Mr. Sirastava az ő felkérésére rajzlta meg windows belső struktúráját ábrázoló térképet.

Ezek szerint egyikük sem ért hozzá, vagy tényleg ezek a tények ?:)
  • Equ
    "Háát ez nevetséges "

A "választás szabadsága" lúzerkém, az előbb még ezzel jöttél, csak ott különböző használhatatlan disztribek között kell válogatni, win esetén meg jól specifikált funkcionalitás szerint...

Prsze szokás szerint itt is melléfogtál, mert xp-ből se 2 féle van, hanem 5, a szerverből meg 4...

"például most sem tudom, hogy ugyan hogy áll München linux migrálása (állítólag rosszul),"

Feltételeztem, hogy a google-t tudod használni...

Késik München Linuxra váltása

"honnan szedes a 80%-os XP penetrációt."

Kaptál linket, grafikonokkal, igaz nem nagyon tudtad értelmezni...

"Node mégis, mik azok user a tulajdonságok,
    melyekhez objektumok kellene?"

Pl amiket nem szokás stringkét passzolgatni, a user képe, tanusitványai stb-stb.
    De mint mondtam, kulturált rendszerekben eleve könnyebben kezelhetőek objektumorientáltan olyan műveletek is, amikre amúgy rá lehet erőltetni a pipe-okat is. Attól még, hogy lynx-ben is lehet böngészni, még nem biztos, hogy az optimális...

"Halkan megkérdezem, hogy nem az MS dolga
    lenne felhívni az emberek figyelmét a dologra?"

Hogy a cégek az általa már nem forgalmazott termékeket milyen áron adják? Nem. Semmi köze hozzá. Ő az emberekkel tudatta az ajánlott fogyasztói árat, hogy meddig érhető el a termék és kész. Hogy aztán 5-10 év múlva mit csinál a bolt a megmaradt készletével az az ő dolga.

A mac-es "kritika" önmagáért beszél, nem is kommentálom...

"Figyu, van egy cikk, amiben azt rják, hogy kidobják a jelenlegi fejlesztéseket, mert annyira bonyolult, hogy nem bírnak megbírközni "

Látom továbbra sem fogod fel, hogy az ÚJ fejlesztéseket kezdék elölről, amit HOZZÁRAKTAK az xp-hez...
    De olyan hülye vagy, hogy ezt innentől rád is hagyom, hirdesd csak, hogy a ms 1 év alatt irt a nulláról egy 50 MILLIÓ soros oprendszert, aminek a felét se tudták a linuxosok 15 év alatt lefejleszteni... Ha ez igaz, akkor nagyon nagy szarban vannak a linuxosok.

"Azaz a windows belső struktúrája jelenleg igen kaotkus "

Egy laikusnak kaotikus, egy szakembernek egy komoly rendszer, amely nem önnálló, egymáshoz kapcsolódni képtelen összehányt kódok halmaza, mint a linux...

Persze amig te még pipe-okat használsz interprocess (hátmég remoting) kommuniációra és fel se fogod milyen az objektumorientáltság, addig nincs is értelme ilyesmiről beszélni.
  • greywolf
    Ez pedig számomra a legérdekesebb :))

The second man Mr. Allchin tapped was Amitabh Srivastava, now 49, a fellow purist among computer scientists. A newcomer to the Windows group, Mr. Srivastava had his team draw up a map of how Windows' pieces fit together. It was 8 feet tall and 11 feet wide and looked like a haphazard train map with hundreds of tracks crisscrossing each other.

Azaz a windows belső struktúrája jelenleg igen kaotkus :)
  • greywolf
    A LÉNYEG A LÉNYEG A LÉNYEG A LÉNYEG A LÉNYEG A LÉNYEG A LÉNYEG A LÉNYEG :)

link

REDMOND, Wash. -- Jim Allchin, a senior Microsoft Corp. executive, walked into Bill Gates's office here one day in July last year to deliver a bombshell about the next generation of Microsoft Windows.

"It's not going to work," Mr. Allchin says he told the Microsoft chairman. The new version, code-named Longhorn, was so complex its writers would never be able to make it run properly.
    [Jim Allchin]

The news got even worse: Longhorn was irredeemable because Microsoft engineers were building it just as they had always built software. Throughout its history, Microsoft had let thousands of programmers each produce their own piece of computer code, then stitched it together into one sprawling program. Now, Mr. Allchin argued, the jig was up. Microsoft needed to start over.

Mr. Gates resisted at first, pushing for Mr. Allchin's group to take more time until everything worked. Over the next few months, Mr. Allchin and his deputies would also face protests from programmers who complained he was trying to impose bureaucracy and rob Microsoft of its creativity.

"There was some angst by everybody," says Mr. Gates of the period. "It's obviously my role to ask people, 'Hey, let's not throw things out we shouldn't throw out. Let's keep things in that we can keep in.' "

Ultimately, Mr. Allchin's warning proved cathartic and led to what he and others call a transformation in Microsoft's most important product. A key reason: the growing threat from rivals such as Google Inc., Apple Computer Inc. and makers of the free Linux operating system. In recent years these companies have been dashing out some software innovations faster than Microsoft. Google has grown particularly effective at introducing new programs such as email and instant messaging over the Internet, watching how they perform and regularly replacing them with improved versions.

Microsoft's Windows can't entirely replicate that approach, since the software is by its nature a massive program overseeing all of a computer's functions. But Microsoft is now racing to move in that direction: developing a solid core for Windows onto which new features can be added one by one over time.
    [Slow Delivery]

As always, Microsoft's great fear is that it will lose its near-monopoly on computer operating systems and basic office software. In the short term, there is little danger of that. But the more Google and other software makers encroach on Microsoft's turf, the greater the chance that someday computer users will wake up and find Microsoft Windows superfluous.

"What happened when the American car companies failed to update their manufacturing lines? There was a more efficient way to bring cars to market for a lower price and they lost their market," says Microsoft Vice President Chris Jones. "We're in a little bit of a different industry but it's the same thing."

Microsoft's holy grail is a system that cranks out a new, generally bug-free version of basic Windows every few years, with frequent updates in between to add enhancements or match a competitor's offering.

The Longhorn crisis helps explain the sweeping restructuring that Microsoft Chief Executive Steve Ballmer announced this week to organize the company into three major business units. A key goal is to force Microsoft to be more nimble in producing and delivering software.

Mr. Allchin's reforms address a problem dating to Microsoft's beginnings. Old-school computer science called for methodical coding practices to ensure that the large computers used by banks, governments and scientists wouldn't break. But as personal computers took off in the 1980s, companies like Microsoft didn't have time for that. PC users wanted cool and useful features quickly. They tolerated -- or didn't notice -- the bugs riddling the software. Problems could always be patched over. With each patch and enhancement, it became harder to strap new features onto the software since new code could affect everything else in unpredictable ways.

The 53-year-old Mr. Allchin, who joined Microsoft in 1990 and is now co-head of the Platform Products and Services Division, says he always disdained the fast-and-loose culture of PC software. The holder of a doctorate in computer science, Mr. Allchin craved discipline in code writing. But in the booming 1990s, when it seemed Microsoft could do no wrong, there was little Mr. Allchin could do. As soon as Microsoft was done with one version it pushed on to the next. Mr. Allchin was haunted by what he calls his "little demons."

In 2001 Microsoft made a documentary film celebrating the creation of Windows XP, which remains the latest full update of Windows. When Mr. Allchin previewed the film, it confirmed some of his misgivings about the Windows culture. He saw the eleventh-hour heroics needed to finish the product and get it to customers. Mr. Allchin ordered the film to be burned.
    FROM THE ARCHIVE

When the Longhorn project to build an XP successor got started, teams of engineers set off to develop it as they always had. Mr. Gates was especially eager for them to add a fundamental change to Windows called WinFS that would let PC users search and organize information better. One goal was to let users scour their entire computer for work they had done on a subject without needing to go through every individual program or document.

Mr. Allchin says he soon saw his fears realized. In making large software programs engineers regularly bring together all the new unfinished features into a single "build," a sort of prototype used to test how the features work together. Ideally, engineers make a fresh build every night, fix any bugs and go back to refining their features the next day. But with 4,000 engineers writing code each day, testing the build became a Sisyphean task. When a bug popped up, trouble-shooters would often have to manually search through thousands of lines of code to find the problem.

Mr. Gates's WinFS project was so troublesome that engineers began talking about whether they could make the "pig fly." Images of pigs with wings started appearing in presentations and offices.

And Microsoft's culture was facing a new threat. The mass of patches and agglomerations that made up Windows turned it into an easy target for viruses and other Web-based attacks. Mr. Allchin had to divert top engineers into the effort to fix security problems in existing versions of Windows. "The ship was just crashing to the ground," Mr. Allchin says.

In late 2003, Mr. Allchin called on the help of two men. The first was one of Microsoft's best-known "shippers," people known for their ability to turn around troubled software projects. Windows veteran Brian Valentine had a reputation for booming motivational speeches, beer bashes and stunts like showing up to work functions as Elvis, the Easter Bunny or even once a hula girl with a coconut bra.

<B>The second man Mr. Allchin tapped was Amitabh Srivastava, now 49, a fellow purist among computer scientists. A newcomer to the Windows group, Mr. Srivastava had his team draw up a map of how Windows' pieces fit together. It was 8 feet tall and 11 feet wide and looked like a haphazard train map with hundreds of tracks crisscrossing each other.</B>
    [Amitabh Srivastava]

That was just the opposite of how Microsoft's new rivals worked. Google and others developed test versions of software and shipped them over the Internet. The best of the programs from rivals were like Lego blocks -- they had a single function and were designed to be connected onto a larger whole. Google and even Microsoft's own MSN online unit could quickly respond to changes in the way people used their PCs and the Web by adding incremental improvements.

In April 2004, Google, seemingly out of nowhere, introduced its Gmail service, competing with Microsoft's Hotmail program. Tiny Internet browser maker Mozilla Foundation beat Microsoft to market with browser features planned for Longhorn.

Most alarming: By July 2004, it became clear that Google was working on a "desktop search" tool for finding information on a PC -- offering some of the features that Mr. Gates's WinFS program was supposed to bring to Longhorn. Google, previously focused exclusively on the Internet, was now stepping onto Microsoft's turf as the creator of software inside the PC.

While Windows itself couldn't be a single module -- it had too many functions for that -- it could be designed so that Microsoft could easily plug in or pull out new features without disrupting the whole system. That was a cornerstone of a plan Messrs. Srivastava and Valentine proposed to their boss, Mr. Allchin. Microsoft would have to throw out years of computer code in Longhorn and start out with a fresh base. It would set up computers to automatically reject bug-laden code. The new Longhorn would have to be simple. It would leave bells and whistles for later -- including Mr. Gates's WinFS, Messrs. Srivastava and Allchin say.

Mr. Allchin signed on to the plan and broke the news to Messrs. Gates and Ballmer. Mr. Allchin remembers that Mr. Gates pushed him to keep going with the original version of Longhorn, saying if the software writers needed more time Microsoft could ship a scaled-down version in the interim. The executives agreed to reserve a final decision until Mr. Ballmer returned from a business trip, according to Mr. Allchin and Mr. Valentine, who was also present.

Over the next few weeks, Mr. Gates expressed frustration. At one meeting on Aug. 17, he berated Longhorn engineers for the mess, say people familiar with the meeting. (Mr. Gates says he doesn't remember it.) Afterward, Mr. Srivastava says he called his team together, acknowledging that he had underestimated the scope of the challenge they faced in fixing Longhorn, though he was heartened by the group's apparent willingness to change.

As Microsoft's chief software architect, Mr. Gates says that his role is "almost paradoxical" because he has to push for innovation while being the "ultimate realist" when problems arise on that quest. In this case, he says he and Mr. Ballmer needed to make sure that the recommendations from Mr. Allchin's group were sound.

On Aug. 27, 2004, Microsoft said it would ship Longhorn in the second half of 2006 -- at least a year late -- and that Mr. Gates's WinFS advance wouldn't be part of the system. The day before in Microsoft's auditorium, Mr. Allchin had announced to hundreds of Windows engineers that they would "reset" Longhorn using a clean base of code that had been developed for a version of Windows on corporate server computers.

As he started to learn more about Mr. Srivastava's broader plan, Mr. Gates was concerned that the unproven tools for keeping the Windows core clean would levy a "tax" on engineers -- in other words, that they would spend so much time trying to meet Mr. Srivastava's standards that they wouldn't be able to devise innovations for Windows users. At a meeting on Sept. 8, Mr. Srivastava's team was walking Mr. Gates through the plan when he challenged them. Why, he wondered, weren't the reformers asking the mass of Windows engineers for their view of the changes?

"It was all just, 'Hey, bless this process,' which I was unwilling to do," Mr. Gates says. "They're just talking about process and I'm frustrated we're not talking about how the teams are responding to it."

By late October, Mr. Srivastava's team was beginning to automate the testing that had historically been done by hand. If a feature had too many bugs, software "gates" rejected it from being used in Longhorn. If engineers had too many outstanding bugs they were tossed in "bug jail" and banned from writing new code. The goal, he says, was to get engineers to "do it right the first time."

Recognizing Mr. Gates's concerns over the impact on programmers, Mr. Srivastava hit on a plan to win their hearts and minds. On Nov. 5, he visited the computer-filled office of Dave Cutler, a revered elder statesman among Windows engineers and a stickler for good code writing. Would he publicly throw his weight behind the new approach? Mr. Srivastava asked.

On Dec. 1, Mr. Srivastava escorted Mr. Cutler to Microsoft's auditorium where the software guru told 1,000 engineers that he had used the tools to build Windows code that was nearly bug-free. That Mr. Cutler -- famous for never attending meetings -- would emerge to back Mr. Allchin's revolution helped persuade some engineers to drop their objections.

Others weren't so easily convinced. Responding to an attendee questioning the merits of the new regime, Mr. Valentine, the enforcer, shot back, "Is your code perfect? Are you perfect? If not, you should shut up and support this effort," according to one of his team members, G.S. Rana. (Mr. Valentine says he doesn't remember the remarks but doesn't dispute Mr. Rana's recollection.)

As engineers began cooperating and Mr. Srivastava's team worked overtime to refine the tools, the quality of the code flowing into Longhorn began to improve. The time to create a new "build" fell to just a few days, allowing a faster cycle of writing and testing new code. After the Windows group was able to install a workable version of the system on their PCs four days before Christmas, Mr. Srivastava says the group celebrated by not working over the holidays.

Not everything went so quickly, as engineers grappled with the challenge of making Longhorn more like Lego blocks. Microsoft missed its June deadline for the first "beta" or test version of Longhorn. On the Fourth of July Mr. Srivastava monitored the progress on his wireless laptop, set up next to his grill as he cooked veggie burgers and teriyaki chicken for family guests. Mr. Srivastava was so preoccupied with Longhorn that he inadvertently agreed to his wife's plan to remodel their bedroom. He recalls that when he protested, she joked, "You got the Windows job. I get this. It's a small price to pay."

On July 27, Microsoft shipped the beta of Longhorn -- now named Windows Vista -- to 500,000 customers for testing. Experience had told the Windows team to expect tens of thousands of reported problems from customers. Instead, there were a couple thousand problem reports, says Mr. Rana, the team member.

And last month, Microsoft delivered a test version of Mr. Gates's WinFS idea -- not as a part of Longhorn but as a planned add-on feature. Microsoft this month said it would issue monthly test versions of Windows Vista, a first for the company and a sign of the group's improved agility.

It could take years before Windows can be as flexible as Microsoft needs it to be to pump out new features quickly. But the cultural shift is in swing. Hours after showing off Windows Vista to software makers this month, Mr. Gates in an interview noted how Microsoft's Office group is now using some of Mr. Srivastava's tools to improve its code. "It's amazing the invention those guys have brought forward," he said. "I wish we'd done it earlier."

This week Mr. Allchin announced that as part of the restructuring he will retire next year after Windows Vista is in customers' hands. In a recent interview he said his demons aren't fully exorcised. "There're weaknesses in everything we're doing today," Mr. Allchin says. "But it's such a huge step up from where we were."
  • greywolf

"próbálj meg csak egy pillanatra logikusan gondolkozni, sorok száma (nyilván jóval nagyobb mint az xp-é, vagy 2000-é) rendszer bonyolultság"

Figyu, van egy cikk, amiben azt rják, hogy kidobják a jelenlegi fejlesztéseket, mert annyira bonyolult, hogy nem bírnak megbírközni vele.

Ráadásul most nézem, hogy ezek Vista Reset cikkek
    mind-mind vágottak, mert az eredetiben szerepl még egy olyan rész is, hogy flrajzolták a Wwindows alrendszerek egymással végzett kommunikációját és egy falnyi keresztbe kasul kötött ábra lett a végeredmény.

stb-stb kapcsán, aztán lásd be, hogy fizikai képtelenség lefejleszteni 0-ról egyetlen év alatt...

"Nem, azoknak akiket nem a Microsoft fizet le hogy hazudosszanak össze-vissza."
    "persze-persze, az egész világ hülye, csak te tudod jól... "

ÓÓ, de hogy is :)
    Csak tudod messziről látszik ki objektív és kit fizet a Microsoft :)
  • greywolf
    Bemásolok valamit Nektek :)
    cikk

Hello Vista!

Most pedig tekintsük át a 2006-ban megjelenő Windows Vista 9 editionjét!

- Windows Vista Starter Edition
    - Windows Vista Home Basic Edition
    - Windows Vista Home Basic Edition N
    - Windows Vista Home Premium Edition
    - Windows Vista Professional Edition
    - Windows Vista Professional Edition N
    - Windows Vista Small Business Edition
    - Windows Vista Enterprise Edition
    - Windows Vista Ultimate Edition

Ebben az ultimate editionben lesznek benne a csicsák + az átnevezett blogcasting funkcionalitás (a podcasting hát persze, hogy fos név nekik, lol). Az "N" betűsek azok, amik Media Center nélkül jönnek, mert Európában a versenyhivatal, vagy akármilyen törvényi szabályozás nem teszi lehetővé, hogy out-of-box benne legyen az MC. A starter edition a "fejlődő piacoknak" készülő változat, egyszerre három programot lehet futtatni benne - remek.

Szóval kilenc kiadás. A Microsoft nagy cég. Jönnek a mindenféle szakemberek, akiknek végzettségük van bizniszből és azt mondják: "Sávosan kell elkészítenünk a kiadásokat, hogy még több pénzt tudjunk realizálni. Nem kivitelezhető, hogy egy szerver és egy otthoni felhasználói verziót készítsünk, hiszen sokkal több értéket képvisel egy kiadás. Nem tehetjük meg, hogy az ultimate edition feature szettjét odaadjuk átlagosan kevesebb pénzért azoknak, akik igazából nem használják ki azokat."

Márpedig ez szerintem a totális buziság. Egy operációs rendszer kiadás van, a Windows Vista, annak szerver és workstation verziója. Akinek nem kell a kibaszott AERO, blogcasting, meg DVD másoló funkcionalitás, az ne használja. Olyan árat kell megállapítani rá, ami elbírja a fejlesztés költségét és profit elvárásokat, aztán abból kihozni a terméket. Én egy fogyasztótól nem várom el, hogy áttekintse mind a 9 verziót bemutató faszombuzi marketing kiadványt és megpróbálja eldönteni, hogy "Vajon a gyerekem miatt most Home-Professional vagy esetleg Ultimate kell nekem? Hogy dönteni tudjak meg kell mindent értenem, tisztában kell lennem a technológiával! Nosza, szánjunk rá egy üres délutánt!"

(NB: az autógyárak hasonlóan diverzifikálják a különféle autómárka kiadásokat. Pl a Focus Trend, Ghia meg mittomén milyen felszereltségre gondolok. Bár az is igaz, hogy ott sokkal egyszerűbb áttekinteni a helyzetet - szerintem.)

Túl nagy cég a Microsoft, túlságosan sok a department és a fejétől bűzlik a hal. Ez nem elfogult Macintosh elvakult kritika, az Apple-t ugyanígy, sőt, sokkal kritikusabban megmérem. Például ez a Quicktime PRO regisztrációs köcsögség kinek az ötlete volt? Megbasznám fasszal. Sőt, az iMovie nehézkes, már-már Microsoft Movie Maker szintre süllyedő hasznavehetetlen szoftverért ki a felelős? Na ugye.

Egy jobb világért, basszájba.
  • greywolf
    Kimaradt:

"Hogy a boltok az évek óta rohadó készletüket mennyiért adják az az ő dolguk. A ms már nem árul ilyen rendszereket."

Halkan megkérdezem, hogy nem az MS dolga
    lenne felhívni az emberek figyelmét a dologra?

A life cycle policy ott van az MS honlapján, de nem nagyon hirdetik.