169
-
Sith #126 Nem akarok beleszólni de itt kicsit vissza olvasva feltűnt hogy Wellshez viszonyítjátok a HP-t
ezt most komolyan gondoljátok?
kb olyan mintha a Vukot hasolitanátok a Schindler listájához
mind a kettő jó film a maga kategoriájában sőt valószinü hogy a Vuk-ot is látta jó pár felnőt azt viszont nehezen képzelem el hogy egy 9-10-11.. éves gyerek megnézni a Schindler listáját (valszeg nem is kéne neki)
nem egy kategória a kettő
enyi
-
kandeláber #124 Az Aranybogár nem is sci-fi. Egyébként én pl. 27 éves koromban olvastam először a HP-t, és képzeld, tetszett. Nem anyu vette mag :-) -
Pash #123 Megint magadból indulsz ki...Az hogy téged nem kötött le, az egy dolog. A többi sokezer olvasót viszont lekötötte...
Azért nem lehet a mesének tanúsága, mert tanulsága van...
És hadd ne soroljam a további hibákat... -
reloader #120 Ez a gond, hogy így kezded. Te nem olvastad. . .
Hidd el, Wells nagyon igényesen fogalmazott. Olvass tőle valamit és rá fogsz jönni. -
#119 A mesének legfeljebb tanulsága van, nem tanúsága. Öregem, te tuti, hogy nem rendelkezel érettségivel. -
#118 Ne haragudj, én nem olvastam a könyvet, és nem is akarom leszólni, de nekem a témából és a megfogalmazásból úgy tűnik, hogy az író nagyot akart f_ngani és besz_rt. Attól, hogy jelzők és szinesztéziák tömkelegét halmozza fel, nem biztos,hogy igényes a mű, sőt! Számomra pont ettől lesz giccses. De ez csak az én szerény véleményem. -
lovagregeny #117 Rengeteg a hozzászólás amelyeket inkább nem kezdek el végigolvasni. Engem az a nagy kérdés érdekelne mi lett a serleggel a filmben? Úgy emlékszem miután Harry túlélte a nagyúrral való találkozást és lehullt a lepel a csaló tanárról vége lett. Persze lehet kicsit ködösek az emlékezeteim de valami ilyesmi volt.. Nos? Valaki informáljon legyen szíves! -
reloader #116 Bevallom mindenkinek töredelmesen, hogy én elkezdtem a Főnix Rendjét olvasni. Szürke kis nap volt, bent a cégemnél, éjszakás műszakban, hát mondom, nosza. A 10. oldalig bírtam, de olyan szinten nem kötött le, hogy az már fáj(ugye?).
Egyet jegyezzél meg. A fiataloknak lehet a legtöbb mindent eladni. "Anyu, vedd meg!", Ennyi. -
reloader #115 Ki nevet ezen rajtad kívűl?
Viszont, ha kicsit többet olvasnál régi Sci-Fi-ket akkor köztük is találnál nem is kissé humoros műveket is, pl. a Csilagűzött Szerető, vagy az Istenek eledele(Wells), vagy Poe: Aranybogár.
Egyébiránt nem is kell a Sci-Fi-ig elmenni, elég egy Tanár Úr Kérem. Azon nevethetsz. -
reloader #114 Nem sorvasztja, bocsánat: rohasztja!
Nem kell tizenévesnek Asimovot olvasnia, tizenéves olvasson tanúságos meséket, de a HP-nek mi a tanúsága?
A fordítás egy hálátlan munka, hihetetlenül ismerned kell a nyelvet, mind a fordítandót, mind pedig amire fordítani akarod, és viszonylag kevés elismerés jár a fordítónak, pedig csodákat művelnek, de alapjaiban hogyne lehetne már összehasonlítani? A fordító magyarít, de nem másíthatja meg a mondatok mondanivalóját, értelmét, lényegét, érzelmi töltetét.
-
Komolytalan #113 Vmi Rejtő ponyva, amit tényleg csak azért rittyenytett össze az srác, hogy ki tudja váltani zaciból a kabátját, vagy legyen ebédje, vagy vmi ilyesmi. Nem is idézet, csak sacc/kb:
"Az asztalnál négy nemzet képviselte magát: egy amerikai gyalogos, egy francia őrvezető, egy angol géppuskás és egy orosz hússaláta."
De mondok másikat:
"- Pénzt vagy életet!
- Életet!"
Szerintem meg ez a zseniális, hogy egy könyv első mondatán már röhögjön az ember, és utána ne akarja letenni. -
Pash #112 Reloder, te annyira szánalmas vagy, hogy az már fáj. Elsorvasztja a gyerekek agyát a HP???? Amikor olyan gyerekek olvassák el hatvanszor, akik egyébként kezükbe nem vettek egy könyvet sem? Legalább olvasnak valamit!! És ha rájönnek, hogy az olvasás jó dolog, később mást is elovasnak majd. Asimovot nem lehet rájuk tukmálni tizenkevés évesen, mert nem hiszem hogy érdekelné őket, főleg a lányokat.
Ne legyél már ennyire beszűkült!
A 78. hozzászólásodban meg a nyelvtant akartad összehasonlítani két nem magyarul írodott műnél... Maximum a fordítások minőségét lehetne összehasonlítani. Például hasonlítsd össze a Babó-t és a GyU-t. Mindkettő Tolkien, mégis az egyik sokkal gyerekesebben, meseszerűbben van megfogalmazva. Miért? Mert két eltérő ember fordította. Ennyi... -
Komolytalan #111 Ha olvasnál és nem csak írnál észrevehetted volna, hogy Tolkienről írtam, nem Rowlingról... Szóval olvass figyelmesen kisgyerek, csak utána jártasd a bagólesődet. -
BiroAndras #110 "Engem nem igazán tesz boldoggá hogy elrogaszkodhatok egy ilyen fantasy okosággal a valósgától."
Az, hogy neked nincs fantáziád, nem az író hibája. -
#109 Egy harmadosztályú szófosásra nem kiváncsiak tízmilliók. -
reloader #108 Nem baj, akinek kell a ZsupszKulcs, meg a Kviddics?:)))))))))))))) Az olvassa csak nyugodtan, majd meglátjuk a kisgyerekeknek ez mennyire fogja elrohasztani az agyát. -
reloader #107 Ez az egész HP egy tipikus beetetés.
"A Wbex híroldal oldal értesülései szerint Rowling azt tervezi, hogy Harry Potter számára ír még egy nyolcadik történetet is. Serkenj Hollywood, nincs mese, ha elkészül, a nyolcadik rész is a vászonra kívánkozik és - szokás szerint - grandiózus előkészületeket igényel majd."
Tessék, erről szól ez az egész. Pénzt lehúzni, mert a könyv már állítom a vászonra lesz kihegyezve és ez a 2. max. 3. könyvtől így is van.
Én itt megkérdőjelezek mindent. Megkérdőjelezem, a sztorit amit az állítólagos írnónőhöz költöttek, hogy úgy dobta ki a férje, meg a gyerekeinek írta meg minden, megkérdőjelezem, hogy egyáltalán egyedül írja, szóval mindent.
Túlságosan csöpögősre van ez az egész kihozva így az igazságtartalmában is erősen kételkedek.
Van akiket be lehet etetni ezzel, mert az emberek már lusták gondolkodni is, megvezsnek minden sz@rt ha elég jól reklámozzák őket.
Én még nem is azt mondom, hogy legyen valami mélyebb mondanivalója a könyvnek, mert mondjuk a Fizi Karcsi Kalandjai is jó volt anno, egy Tanát Úr Kérem-ről már ne is beszéljünk, de ott megvolt az igényes írás még. Nem silányult el egy ilyen harmadosztályú szófosássá.
-
vg #105 Jó film, de a szinkron szánalmas volt! -
reloader #102 Hajlandó vagy elfeljteni, hogy a WOTW még az első Holdraszállás előtt lett megírva.
Közönségreakció? Kiktől? Hülye vót aki megfilmesítette, mert egyébként csak nagyon nagy vonalakban követte az eredeti történetet.
Ne hülyéskedj, éppen a minap olvastam, hogy Rowling tervezi a 8. könyvet is, majd ha lesz időm megkeresem a honlapot, ahol ezt írták.
A rengeteg neked mióta egyenlő a párral? Van itt kb. 3 cím, de azt hiszem, mind régebben íródtak Rowling könyveinél, szóval nem nagyon tudsz meggyőzni arról, hogy bármivel is össze tudja ma egy 13 éves gyerek hasonlítani.
Persze Te azért vagy könnyebb helyzetben, mert kénytelen vagyok drasztikus állításokkal érvelni, amiből mindig kihúzod magad, mert ha csak találsz egy olyan könyvet is ami hasonlít a HP-re, Te visszatámadsz, hogy igenis volt.
Wells ma is téma még elégszer, látod, most én is mondhatnám, hogy bizony azért mert nem beszélnek róla, rengetegen tudják, ki Ő, látod milyen egyszerűen visszatámadhatok én is ezzel?
Már a legelején megírtam, hogy nálam egy könyv akkor jó, ha jól meg is van írva és ha a története is jó. Igen, hát tudod minden író kezdi valahol, senki vagy csak nagyon kevesen írnak egyből jó sztorival és igényes fogalmazással is.
Én elviselek bármit, szeresse bárki, ez a vitasorozat a részemről a marketingeseknek szól inkább, meg azoknak akik esetleg úgy gondolják, hogy csodát alkotott. -
#101 Szerintem is ömlengős. Olvasson inkább Márait ,bár néha ő is az, de a Füveskönyben és az Ég és Földben röviden, érthetően és egyszerűen írja le a véleményét. De mint minden alkotás, ezek is szubjektívek. -
awender #100 Ha olyan sok könyvet olvastál, akkor igazán megtanulhattad volna, hogy az "útálom" az bizony nem hosszú ú, hanem csak rövid.
Az, hogy vkinek könyvtára van, nem jelenti azt, hogy művelt. A párna alá rakhatsz könyvet, de okosabb nem leszel tőle. -
rgerg #99 Ez olyan szép?agy igényes?Vagy milyen ez?Ez az az idézet amitől benedvesedsz? -
#98 Az Egri csillagok lehet, h nem a legjobb példa... Az nem tipikusan "gyerek"-regény. Mondjuk inkább a Pál utcai fiúk. Bár nekem az is tetszik. Az, h mennyire szól az olvasóhóz, az szintén túlságosan szubjektív. Bár, ha negyon akarjuk, akkor lehet átlagolni. Azt, h mennyire jó, azt valóban a nagyközönség összavazata mondja meg, és ezek szerint eléggé befutott film. De mindig lesznek olyan kivételek, mint te meg én, akik azt mondják, hogy számukra nincs mélyebb tartalma a filmnek/könyvenk, és mintha már kissé lerágott és ismerős lenne számunkra/számukra a történet. -
Koko02 #97 Hogy kell letölteni?????
-
#96 itt sokan vitatkoztok, hogy jó könyve e HP vagy a GYU...
GYU témában, ha jól tudom, ez az USA középiskoláiban vagy 30 (de lehet, h több) éve kötelező olvasmány. szal nem meglepő ha "egy-ketten" olvasták, már a múltban is
másik, a népszerűség, egy könyv nem attól jó, hogy népszerű. a 10 magyar Nagy könyvből legalább 6 nem egy nagy szám. legalábbis a mai fejemmel. de ez egyénenként eltérő. például 14 éves fejjel jó volt olvasni az Egri csillagokat, ma már annyira nem kötne le. (de mindenképp másokra figyelnék, mint akkor) vagy egy másik példa, az arabok közt meglehetősen népszerű olvasmány a Korán. ettől még nem biztos, hogy az a legjobb arab könyv, pedig k. népszerű.
egy könyv, szvsz., attól jó, hogy szól e az olvasójához. ez meg (egy idő után) két dolgon múlik. egyrészt az olvasó elég nyitott e és meglát e esetleg elvontabb tartalmakat is és akkor mondjuk egy gyerekeknek szánt könyv jó lehet idősebbeknek is. másrészt, hogy az író erre épített e, azaz úgy írta e meg a művét, hogy legyen benne mit találni. (most persze eltekintettem az olyan könyvektől, amik egy jól körülhatárolható korosztályt céloznak meg, pl. a Hófehérkétől, a Dragonlance sorozattól stb.)
szvsz., a HP írónője épített könyveibe (és a filmekbe is látható sokszor) olyan elemeket, melyek szólnak idősebbeknek is, viszont a cselekménye (én mondjuk csak az első kettőt láttam) az meglehetősen gyerekes... ez persze adódik a sok gyerekből is, meg, h főként nekik szántak még azok a részek
ha akarom persze megtudom tölteni a magam számára is tartalommal, deee pl. engem aligha az fog meg, amiről többségtek (de szinte úgy egyáltalán akárki is) beszélgetnétek, és valjuk meg nagyon havaz más storykra ezekben a rejtetettebb utalásaiban, legalábbis én olyan fenomenális újat nem tanultam belőle (pl. a Mátrix v. a Halhatatlanság halála elgondolkodtatóbb szvsz., vagy Huxleytól a Szép új világ is, de még lehetne jópárat), úgy mondanám, hogy kicsit lerágott csont az, ami a HP (legalábbis 1-2, ja igen, ezeket olvastam is) mélyebb tartalma... a felszíni cselekmény meg olyan 8-tól a max. 23-5 éves korosztálynak, egy afféle akciófilm -
laksai #95 kinek van meg a teljes harry4 film
-
IstvánTM #94 Szerintem jó volt, direkt megnéztem.. De többször nem venne rá senki, hogy újra megnézzem! :-) -
vikice #93 Akik olvasták a könyvet nem csalódtak a filmben?
Már az első részből kihagytak/átírtak részeket (ez az egyetlen HP film, amit eddig láttam), mi lett a sokkal hosszabb negyedikkel? -
#92 Hát.... ööö..... Én láttam. Kicsit "véresebb" lett, mint az előzőek. Nem volt rossz, de az tuti, h többször nem fogom megnézni. Kezd nagyon kiégetté válni a világa. Egyre gagyibb trükköket alkalmaznak, hogy lenyűgözzék a nézőket. ....Na de azért annyira nem rossz. Vannak ennél sokkal rosszabb filmek is, amik most jelentek meg, pl doom. -
winnie #91 HP stílusú könyv? Kérlek egyet mond még.
darren shan vérszipoly ciklusa. itthonról mondjuk böszörményi géza gergő és az álomfogók.
Attól az még nem lesz cáfolat mert Te azt mondod rá.
látod. csak az a baj, hogy te meg azt hiszed, hogy attól lesz cáfolat, hogy te azt mondod rá, hogy nem. (alapvetés, hogy ha valami sikeres, akkoör másolni fogják)
(a google csak példa volt, azért hozta fel ennyi mindenki, mert tudjuk, hogy a GYU mennyire olvasott könyv. te nem tudtad.)
tessék a példáim. most már kiderült, hogy a gyűrűk ura csacsiság után megint füllentéssel próbálsz érvelni. így nem sok értelme van.
Nincs szó fals érvekről. Egyszerűen fel kell nyitni a szemedet. Gyártás folyik HP tekintetében is. Most fogja az nő elkezdeni a 8. könyvet.
látod. ha utánanéznél a dolgoknak, akkor tudhatnád, hogy a HP sorozatak nincs és nem is lesz 8. része.
Megy a reklám ezerrel, vedd meg, a médiában megy a felhajtás, hozzák targoncán a könyvet.
persze. két dolog. most már hozzák targoncán, mivel az első sikeres volt, amit még nem hoztak targoncán. következmény volt, hogy a nép követelte a folytatást, amit targoncán kellett hozni. először volt a siker és utána a targonca.
de ami nekem a legfurább, próbálsz kapálózni, de épp te vagy az, aki a reklám hatására olvastad el.
Belétek dúlykolják, hogy jó. Fals érvekről szó sincs. Mit cáfoltál meg a google-on kívűl?
- hogy a gyűrűk ura nem a film után lett ismert
- hogy a hp-nak nem készül a 8. része
- hogy rengeteg hp-stílusú könyv van
- hogy van gyenge asimov-könyv
- hogy wells-t a legdurvább kritikus is elismeri.
De minek is véditek azt ami szerintetek jó? Miért nem hagytok magamra, mivel Ti úgyis tudjátok, hogy jó?
én nem védem, nem is mondtam, hogy jó. te vagy az, aki nem vagy képes elviselni, hogy az emberek szeretik és a maraketingre fogod az egészet.
azt kéne észrevenned, hogy te próbálsz folyamatosan védekezni
Eddig tán 2 embert tudok méltó vitapartnernek tekinteni feltéve ha nem hazudnak, és akik leírták, hogy olvastak bizony Asimovot is sokat és Wells-t is.
sznobéria felsőfokon, LOL. "csak azzal állok szóba, aki az én szintemen van"
Mondom , 40 év múlva meglátjuk kiről fognak még beszélni. Akkor meg minek járatod az újjacskáidat?
ha wells-ről már most sem beszélnek, akkor mi lesz vele 40 év múlva? wells mostanában csak akkor került szóba és kezdett el folyni abból a bizonyos csapból, amikor egy vállalkozó megfilmesítette az időgépet és most egy másik vállalkozó a war of the worlds-öt. ennyi.
az a baj, hogy ismét a sznobizmusból adódóan csak azt tartod jó könyvnek, amit jól van megírva. hiba. olykor a történet is számít. wells-nek is voltak lehet, hogy jól mmegírt (már nem emlékszem), de nagyon gyenge történettel bíró könyvei. a war of the worlds film történetét bíráló közönségreakciókat meg most be sem idézem. -
Pash #90 Ha már a nyelvtant is iderángattad, akkor megjegyezném: 'Olvassál meg gondolkodjál(az ingyen van), aztán irogassál ilyen bődületes hülyeségeket.' helyesen: Olvass és gondolkodj (az ingyen van), aztán irogass ilyen bődületes hülyeségeket.
Neked nem tetszik Hp, te bajod. Másnak tetszik, az meg az ő baja.
Katona József is egyműves, ráadásul szvsz nem is valami nagy szám a Bánk Bán, mégis kötelező olvasmány.
Asimovnak valóban vannak nagyon jó könyvei, de ajánlanám, hogy olvasgass néhányat Stanislaw Lem műveiből, vagy Szergej Sznyegovtól az Istenembereket, hidd el tetszeni fog. Mondhatnám azt is, alapművek, mint a GyU.
Písz -
#89 "Ami nem jó, nem sikeres.Ami jó, sikeres.Minden más irigység."
azé ez nem pont így van. Sajnálatos módon győzikesót is 2 millióan nézik, mégis egy rakás, semmit nem érő szar. Szerintem nem jó.. :) -
#88 ha nem lenne jó író, nem keresné hülyére magát csak az írásból. -
#87 írói igényesség
MÁS célcsoport, MÁS igények.
Ez nem jelent semmit.
Az égvilágon semmit. -
#86 meg sznobizmus -
#85 Belétek dúlykolják, hogy jó.
Ami nem jó, nem sikeres.
Ami jó, sikeres.
Minden más irigység. -
#84 esz egy jó film nem-.- -
reloader #83 "...és a világ egyik legnagyobb írójának a munkásságára azt mondja hogy 10 perc alatt rittyent olyat"
Nah erre még reagálok. Te nagyon meg akarod itt viccelni az embereket. Ezen már sírva nevetek.
Ki a világ egyik legnagyobb írója? Már látom, kezdesz tudatosan hülye lenni. Olvassál meg gondolkodjál(az ingyen van), aztán irogassál ilyen bődületes hülyeségeket. -
reloader #79 Wells: Az időgép (részlet)
"Az időjáró(talán legjobb lesz ha így nevezzük), egy rejtélyes témát fejtegetett. Szürke szeme csillogott, szaporán pislogott, máskor sápadt arca nekipirult, vonásai megelevenedtek.
A tűz vidáman pattogott, és az ezüstliliomokból sugárzó lágy fehér fény átszűrődött a poharainkban felvillanó és szétpattanó buborékokon. Székeink - az időjáró szabadalmai - mintha nem is közönséges ülőhelyek lennének, szinte dédelgetően öleltek át."
Nah gyerünk, lehet jönni a nagypofájúaknak egy hasonlóan igényes HP részlettel. -
reloader #78 1945-től 86-ig az összes Magyarországon megjelent Sci-Fi könyv megvan édesapámnak, és nem 15 könyvet olvastam.
Most kegyetlenül mellétrafáltál, de ne aggódjál, lesz még nagyobb melléfogásod is az életben. Nem lakótelepen lakom.
Senki ellen nem lázadok. A sztárolást, főleg ha jogtalan útálom, és ennek hangot is adok, mert ez asszem nem az a téma, hogy "HP fanok ide!". Azt tiszteletben tartom, de manapság szokás a kiritkát egyből elnyomni, csak azért mert valakik be vannak hülyítve.
Semmivel sincs nagyobb létjogosultsága a Te véleményednek, mint az enyémnek.
Olvastam életelben elég könyvet ahhoz, hogy el tudjam dönteni, hogy ki jó író, műfajtól függeltenül.
De játszhatunk. Hozok neked egy Wells idézetet Te meg hozol egy HP-t és összehasonlítjuk, hogy nyelvtanilag illetve irodalmilag melyik vall jobb íróra és előre bocsájtom, ne gyere a sallanggos szöveggel, hogy "nem lehet összehasonlítani", mert bizony az írói igényesség, bármilyen témát dolgozzon fel az illettő és bármilyen műfajban bizony erősen mérvadó.