itt sokan vitatkoztok, hogy jó könyve e HP vagy a GYU...
GYU témában, ha jól tudom, ez az USA középiskoláiban vagy 30 (de lehet, h több) éve kötelező olvasmány. szal nem meglepő ha "egy-ketten" olvasták, már a múltban is
másik, a népszerűség, egy könyv nem attól jó, hogy népszerű. a 10 magyar Nagy könyvből legalább 6 nem egy nagy szám. legalábbis a mai fejemmel. de ez egyénenként eltérő. például 14 éves fejjel jó volt olvasni az Egri csillagokat, ma már annyira nem kötne le. (de mindenképp másokra figyelnék, mint akkor) vagy egy másik példa, az arabok közt meglehetősen népszerű olvasmány a Korán. ettől még nem biztos, hogy az a legjobb arab könyv, pedig k. népszerű.
egy könyv, szvsz., attól jó, hogy szól e az olvasójához. ez meg (egy idő után) két dolgon múlik. egyrészt az olvasó elég nyitott e és meglát e esetleg elvontabb tartalmakat is és akkor mondjuk egy gyerekeknek szánt könyv jó lehet idősebbeknek is. másrészt, hogy az író erre épített e, azaz úgy írta e meg a művét, hogy legyen benne mit találni. (most persze eltekintettem az olyan könyvektől, amik egy jól körülhatárolható korosztályt céloznak meg, pl. a Hófehérkétől, a Dragonlance sorozattól stb.)
szvsz., a HP írónője épített könyveibe (és a filmekbe is látható sokszor) olyan elemeket, melyek szólnak idősebbeknek is, viszont a cselekménye (én mondjuk csak az első kettőt láttam) az meglehetősen gyerekes... ez persze adódik a sok gyerekből is, meg, h főként nekik szántak még azok a részek
ha akarom persze megtudom tölteni a magam számára is tartalommal, deee pl. engem aligha az fog meg, amiről többségtek (de szinte úgy egyáltalán akárki is) beszélgetnétek, és valjuk meg nagyon havaz más storykra ezekben a rejtetettebb utalásaiban, legalábbis én olyan fenomenális újat nem tanultam belőle (pl. a Mátrix v. a Halhatatlanság halála elgondolkodtatóbb szvsz., vagy Huxleytól a Szép új világ is, de még lehetne jópárat), úgy mondanám, hogy kicsit lerágott csont az, ami a HP (legalábbis 1-2, ja igen, ezeket olvastam is) mélyebb tartalma... a felszíni cselekmény meg olyan 8-tól a max. 23-5 éves korosztálynak, egy afféle akciófilm