169
-
reloader #77 Nézz körül a Neten. Használd a Goggle-t. -
reloader #76 HP stílusú könyv?
Kérlek egyet mond még.
Attól az még nem lesz cáfolat mert Te azt mondod rá. Igen, a Google keresés eredményeképpen valóban találtam olyan oldalt(megjegyzem nem mindhol), ahol ott volt az író neve is a rendező alatt.
Nincs szó fals érvekről. Egyszerűen fel kell nyitni a szemedet. Gyártás folyik HP tekintetében is. Most fogja az nő elkezdeni a 8. könyvet.
Megy a reklám ezerrel, vedd meg, a médiában megy a felhajtás, hozzák targoncán a könyvet.
Belétek dúlykolják, hogy jó. Fals érvekről szó sincs. Mit cáfoltál meg a google-on kívűl?
A kötelező olvasmányt is csak az ismertség kedvéért hoztam fel, nem ékes bizonyítékául annak, hogy attól mindenkinek bejön.
De minek is véditek azt ami szerintetek jó? Miért nem hagytok magamra, mivel Ti úgyis tudjátok, hogy jó?
A mai reklámipar ezen része is benneteket támaszt alá, akkor meg minek heveskedtek? Nehogy az legyen a vége, hogy kiderül, még saját magatoknak sem meritek bevallani, hogy divatból olvassátok.
Eddig tán 2 embert tudok méltó vitapartnernek tekinteni feltéve ha nem hazudnak, és akik leírták, hogy olvastak bizony Asimovot is sokat és Wells-t is. -
reloader #75 Komolyatalan. Valóban komolytalan vagy. Sértegetni ne sértegessél, mert attól még komolytalanabb leszel.
Mostmár annyi sületlenséget írtál, hogy egyszerűen nem fogok leállni veled vitatkozni arról, hogy Wells fokokkal nagyobb író Rowlingnál.
Nem kell ehhez külön műfajra szedni. Egyszerűen már a fogalmazásban is jobbat alkotott Wells.
Te nekem ajánlottál valamit, hát ajánlok én is. Menjél, olvasgasd majd a 8. Harry Pottert is, meg rohanj a moziba a Popcorn-ért, valszeg szürke kis életed kiszínesitéséhez ez is bőven elegendő.
Mondom , 40 év múlva meglátjuk kiről fognak még beszélni. Akkor meg minek járatod az újjacskáidat?
Egyébként folyamatosan ferdítesz, mert "egy szóval soha nem mondtam", hogy az a baj, hogy filmet csináltak Tolkien művéből.
-
Pash #74 'itt érdekes módon csak "jó fej" tanárok vannak'
Olvastad te egyáltalán a könyvet? Piton szerinted jó fej? Vagy Mógus? Esetleg az öreg pedellus akinek a neve nem jut eszembe? Meg a jósnő?
Gondolkodj mielőtt leírsz valamit. -
rgerg #73 "de ha lenne 3 évem, amikor csak ezzel tudnék foglalkozni, el tudnám olvasni az összes olyan művet, amiből a HP épül fel, s lenne időm átgondolni a dolgokat, akkor meg merem kockáztatni, hogy én is megírtam volna a Harry Potter-világot - vagy bárki, aki hasonló olvasottsággal bírna, s lenne annyi ideje átgondolni a struktúrát."
persze...és ha a nagyanyámnak asza lenne ő lene a nagyapám.
Tesókám...ezt így könnyű mondani...Innen,közülünk kb egyikünk se talált volna ki semmi újat.Se egy krumplipucolót,se a gombostűt...de ha nem mondják nekik hogy ne,akkor az 50% még mindig a gatyájába szarna.Ezek a lopkodásos vádak akkor már ott kezdődnek,hogy nem ő találta ki a betűt,hanem az első írástudótól lopta.
Lehet hogy sablonosnak tűnnek a sztorik..de mi magunk is azok vagyunk.Ha nem így lenne akkor nem lennének pszichológiai,szociólógiai és egyéb hasonló tudományos könyvek/tudományok.
-
Golyókapkodó #72 Írták itt egy páran, hogy könnyedén alkotnának hasonló történetet, sőt.
Harry Pottert olvasva végig deja vu érzése van az embernek. Minden részlet, hely, szörny stb. valahonnan ismerős. S ez így lehet igaz, mivel a HP egy innen-onnan összerakott, hogynemondjam összelopkodott történet és világ.
Elsőnek itt van az angolszász, viktoriánus korszak magániskoláinak hypolása, hogy az milyen jó is volt. Kiegészítve azzal, hogy itt érdekes módon csak "jó fej" tanárok vannak (ami régen azért nem volt nagyon jellemző). Emellett muszáj volt megreformálni a "tananyagot", valamint szereplők legyenek "lázadók", mert ez most a menő.
A cikkíró nagyon jó látta félmondatában, hogy az írónő csupán sablonokban képes gondolkodni, ha valós érzelmekről és a valós világról van szó. Ez kitűnik a könyvből.
Lehet, hogy megölnek sokan, de ha lenne 3 évem, amikor csak ezzel tudnék foglalkozni, el tudnám olvasni az összes olyan művet, amiből a HP épül fel, s lenne időm átgondolni a dolgokat, akkor meg merem kockáztatni, hogy én is megírtam volna a Harry Potter-világot - vagy bárki, aki hasonló olvasottsággal bírna, s lenne annyi ideje átgondolni a struktúrát.
Szerintem Harry Potter becsületes (?) iparosmunka, a sikerre kihegyezve. Lehet, hogy tudja, mi kell manapság a gyereknek ahhoz, hogy "be lehessen húzni a csőbe", de akkor se kellene az égig emelni; meg kell látni a hibáit. -
razsasc #71 A legjobb részeket egyszerűen kihagyták, vagy szart csináltak belőle! "A PÉNZ nem minden tehetség is kell(ne)" -
rgerg #70 Ez a beszólás akkora gáz,hogy szétveti a monitorom.Szóval akkor eljutottál kb az ajánlásig? Hm?Letetted,mert nem volt a könyvben elég kép és így nem tudod tartani a 30/nap sebességet?Ennél már csak az lett volna nagyobb gáz,ha azt mondod,hogy olvastad a herri pottert,de nem tetszett,mert az első sorban ültél és olvasás közben megfájdult a nyakad és el is szédültél,meg túl gyors volt a szöveg. -
chipie #69 No a film elég jó volt, bár a magyar szinkronhang néha tényleg zavaró volt. Főleg Emma Wattsonnál.
A Harry Potter eredetileg gyerekeknek, sőt az írónő lányának íródott. Ő pedig azóta idősebb lett, így a durvább részek is jobban bejönnek. De attól még gyerekkönyv, igaz néha már nem nekik való, de ez igaz a kötelező olvasmányok jó részére is. Lehet felnőtt fejjel nem szeretni, mint ahogy egy 8 éves se szereti a sört.
Tolkien mellett azért dolgoztak még páran fantasyban, mint Robert E. Howard a Conan és a Kull történetek írója is, vagy Jack Vance pl. . És a HP előtt is voltak ilyen történetek , mint pl. a Chrestomanchi krónika, ami ugyanúgy gyerek uyganúgy varázsló, csak ez jó időben , jó helyen volt, de ettől még se az se a HP nem lesz rosszabb. Ez van.
A GYU film előtt is volt azért 2 rajzfilm is, egy a Hobbitból egy pedig a GYU 1-2ből. Szóval az is jó volt.
Aki pedig nem szereti, mert 2 oldal/betű/sor után lerakja, hogy milyen gáz ez, az minek ír ide. Senki nem kiváncsi olyan véleményére, aki a megfelelő /jelen esetben a könyv, vagy legalább az előző filmek/ ismerete nélkül osztja az észt.
Tolkien pedig tényleg nagyot alkotott, de azért ott is vannak hiányosságok, pl.: szép és jó a kidolgozott világ, de egy csomó hely/népről csak említést tesz, és azokat ismerjük meg igazán, akikkel a Gyűrűháború idején a figurák találkoztak. Viszont a Szillmarillokat ha valaki becsülettel végig tudja olvasni, az előtt le a kalappal, az már szinte a történelemkönyv határát súrolja. No ott tényleg van majdnem részletes világkép. -
valaé valaé ná #68 Mondok Asimovtól űbergagyit: Űrvadász sorozat. Hat regény. Iszonyat gagyi.
Meg álalában a detektíves sztorijai, függetlenül attól, hogy hol játszódnak.
Amúgy szinte minden könyvét olvastam, úgy érzem kompetens vagyok a témában. Ifjabb koromban nagy kedvencem volt, amíg rá nem untam a sablonosságára. Többnyire szórakoztató, néha zseniális, néha meg lapos és ötlettelen.
Wells irodalmi értékébe inkább ne menjünk bele, mert legközelebb Karl Mayt fogok elemezni.
-
#67 az első 4-es sorozat bal alsó képe nincs is a filmben :P
legalábbis én nem láttam, de lehet hogy pont akkor mentem ki wc-re :P -
#66 hmm, hááát, megpróbálkozott vele, de nekem is jobban bejött az SW
de azért ez se volt semmi...
én láttam, és szerintem egész jó volt... -
#65 Ezt észrevettétek már?
Két év múlva nagyon értékes lesz, ha valaki lecsap rá :) -
winnie #64 A sznobizmusra büszke kéne lenni? :)
ehhm ezt én akartam. a sznobizmussal amúgy nincs is probléma, de aki hangoztatja, hogy milyen sznob - az az igazán necces. pláne, hogy a reklámokkal jön elő, holott, ha valaki, akkor [b]éppen ő az, aki a marketing miatt olvasta el a HP-t -
rage at work #63 Tolkien Gyűrűk Ura című könyvéből kb 80 milliót adtak el világszerte, még a film megjelenése előtt.
Akik szeretik a fantasyt, vagy a fantasyra épülő szerepjátékokat, sokat köszönhetnek neki
Sőt, nem csak neki, hanem Göncz Árpádnak is, a nagyszerű fordításért. -
#62 irodalmi szubkultúra
Szubkultúra az, amit CSAK néhány őrült olvas, és ismer, nem pedig az, amit mindenki :) -
#61 azt keresem, minden antikváriumban, és senki még csak nem is hallott róla.. aztán nemrég bementem WCre a Corvinban, és ott volt előttem az új kiadás. decemberben pedig a film. Nem vettem meg.
A sznobizmusra büszke kéne lenni? :) -
#60 Főgonosz, főjó. Ennyi. Ilyet minden tizedik másodpercben kitalálok.
Nosza!
Találj ki!
Azért majd légyszi néha hívj meg a batman-palotádba, amit a bevételből veszel :D -
#59 Ittvan mindegyikről egy kis írás:
Tolkien
Wells -
#58 Ha Rowling nem ragaszkodna hozzá, hogy a szigetországban forgassák a cuccot, akkor nem lenne gond, hogy a színészek kiöregednek a szerepükből, mert sokkal gyorsabban lehetne haladni.
Mert a hülye angol törvények szerint 18 alatt csak napi 4 és fél órát lehet dolgozni. -
#57 Én a című könyvet kölcsön kaptam egy oszt. társamtól olvastam belőle 2 oldalt aztán letettem és még azt is elfejtettem hogy nálam van persze később visszadtam :) A HP 1 film kizárólag azért teszett mert Tahi Tóth László szinkronizálta az egyik szereplőt :) HP2 ből meg láttam 15 percet és utána már fájt maga film és inkább otthagytam. Engem nem igazán tesz boldoggá hogy elrogaszkodhatok egy ilyen fantasy okosággal a valósgától. Leginkább csak történelem könyveket szoktam olvasni.
Egyedül a Star Treket szeretem :D -
winnie #56 Wells-et még a legdurvább kiritkus is elismeri, a világ egyik legjobb írójaként tartják számonű
forrás?
Ti nagyrészt egy reklám áldozatai vagytok.
ha ilyen csőbe nézve érvelsz, akkor szomorú lehet neked. poe is jó író, wells-nek is vannak könyvei (de sosem tartották őt íróilag jónak, csak történeteiben van ott). sznobhatás. wells-nél, poe-nál is vannak sokkal jobb írók, akiket hasonló kontextusba lehetne helyezni. wells és poe marketingje egyszerűen jobb náluk. ennyi.
viszont fura, hogy reklámról beszélsz. ez a tipikus csőlátás. ha valamit reklámoznak, akkor nem lehet jó? anno rowling könyve kevés példányban jelent meg, no reklámmal. elkapkodták. elkezdték reklámozni (de közel sem annyira, mint wells egyik sztorijából készített filmet.), még nagyobb siker - s így tovább. -
winnie #55 - Erről valami szakcikk, valami forrás?
van. írd be a google-ba. valóban csak a biblia előzi meg.
Erre reagáltam, hogy ez gyakorlatilag az egyetlen ilyen könyv ami ilyesféle világot ábrázol, tehát nincs konkurenciája. Persze, hogy minden gyerek ezt olvassa.
dőre dolog, ismét. rengeteg HP-típusú könyv van. rengeteg.
mindenesetre két cáfolat megvan, ki higgyen így tovább neked?:))
Asimov Alapítványa némely iskolában kötelező olvasmány:)
és? eta hoffmantól az arany virágcserép még több iskolában kötelező.
egy dolog, hogy nem tartod nagy írónak. nem is az, lehet. de hazugságokkal, fals adatokkal érvelni, azokból következtetéseket levonni és személyes kedvencekre hivatkozni (akiknek bírálatát nem fogadod el), tényleg csőlátás. -
rgerg #54 Asimovtól sablonos címet?Hmm...legyen mondjuk "A halál fuvallata".Akkora szar mint a Kavics az égben,vagy az Űr áramlatai.Az egyik kedvenc íróm,de nehogy azt higyjük má' hogy csak jókat írt.
Reloader fogadjunk hogy most éled a nagy "lázadok mindenki ellen"-korszakodat.Ez persze nem gond...kicsit hátrébb állok és hagyom hogy kitombold magad.Talán még egy pár csörgőt is bedobok a ringbe had' szórakozz velük.Jellemzően olyan srácnak látlak,aki a SW3 könyvalakja után még elolvasott 15 könyvet (tehát kb pont annyit amenynivel itt jaszkarizol) és aztán hátradőlt a székben,és felhúzta a "lakótelep legolvasottabb fickója" pólót és azóta mindenkit fikázol.
A másik meg az hogy bírom azt amikor azt mondja valaki,hogy "egyet sem láttam/olvastam,de nem is érdekel mert szar".Így nem lehet véleményt alkotni. -
Komolytalan #53 "Rejtő Jenő mint Wells kiritkusa? Ugye most viccelsz?:)"
Miért is viccelne? Nézz szét hányan olvasnak magyarországon Rejtőt, és hányan Wellst. Rejtő a maga területén zseniális volt, és ez a terület jóval többeket érdekel mint Asimov meg Wells.
"A mai napig filmesítik a történeteit(persze ez így már nagyon nem az igazi)."
Tolkiennel az volt a bajod hogy filmet csináltak a filmjéből, Wells emiatt isten. Ezt hívják kettős mércének?
"Wells-et még a legdurvább kiritkus is elismeri, a világ egyik legjobb írójaként tartják számon, de valóban ne zavarjon ez téged."
Ok, akkor olvassák a kritikusok, azoknak való:-P
"A reklám miatt vált híressé. Előtte volt egy szűk rajongó-tábora, mint ált. az olyan könyveknek melyek stílusát nem lehet mivel összemérni és ennyi."
Nem bírod felfogni hogy Tolkient kib...ott sokan olvastak már film előtt is? Csak azt nézd már meg hogy a neten hány Tolkien képet találsz (Tolkien adta a témát, XY festette a képet), amelyek évekkel a film előtt készültek. Biztos minden rajongója festőművész volt, azért van vagy 100 festő akinek a művészetét Tolkien inspirálta. Meg ők mentek el a moziba is, azért lett kasszasiker a film.
"Egyet jegyezzzél meg. Ha elég sokáig súlykolják beléd, hogy valami jó, akkor neked is jó lesz, ha azt súlykolják, hogy sz@r, akkor utálni is fogod. Ti nagyrészt egy reklám áldozatai vagytok"
Neked még reklám se kell ehhez, a saját csőlátásod áldozata vagy.
"Visszakanyarodva a Gyűrűk Urához. Nem Tolkien írói tevékenyéségét becsmérlem, de azért, mert valaki megír egy sorozatot, attól - hangsúlyoznom kell még1x - nem lesz jó író."
Nem tök mind1, hogy 1 könyvét olvassa 100 milló ember, vagy 10 könyvét olvassa 10-10 millió? Egyébként ha tisztában volnál Tolkien munkásságával akkor tudnád, hogy nem egy könyvet írt, hanem egy világot épített fel, amit tök veletlenül papírra rögzített (mert nem tudta akkorban másra). Írt nyelvet (Assimov, Wells írt? Nem mert nem tudott). Írt egy teljes teremtéstörténetet, amit megintcsak népek szoktak, nem pedig írók. Hát istenem, ennyi fért az életébe - csak egy teljes rendszert dolgozott ki, nem 100-at. A Gilgamest se szokták lesz.rozni, pedig azt 1 nép írta, nem 1 ember.
"Mostmár odáig jutott a világ, hogyha van egy csúnyán sablonos történet, megspékelve egy 60 oldalas tájleírással plusz egy külön nyelvvel akkor már kijelenthetjük, hogy a mű írója jó író?"
Nem. Odajutott hogy jön egy porbafingó kis senki, aki lóf.szt se tett még le az asztalra irodalom területén, és a világ egyik legnagyobb írójának a munkásságára azt mondja hogy 10 perc alatt rittyent olyat. Hát ne pofázzál, rittyentsél, majd a te regényedből is filmet csinálnak, kaszálod a dollármilliókat, milliárdokat, és csinálhatsz a sok pénzből Asimov meg Wells reklámot:-P -
reloader #52 A gyerek a Dörmögő Dömötört is szereti. -
reloader #51 Az a gond, hogy valszeg itt sokaknak a HP a maximum, melyikőtök olvasott már Wells-t vagy Alan Poe-t?
Komolyan kérdem és tessék őszintén válaszolni, mert utána megkérdezem, hogy melyik művet és mi a tartalma. -
reloader #50 "a Gyűrük Ura a film _előtt_ is a világ legolvasottabb könyve volt."
- Erről valami szakcikk, valami forrás? -
reloader #49 Mondj Asimovtól egy sablonos ponyva címet.
Rejtő Jenő mint Wells kiritkusa? Ugye most viccelsz?:)
A mai napig filmesítik a történeteit(persze ez így már nagyon nem az igazi).
Wells-et még a legdurvább kiritkus is elismeri, a világ egyik legjobb írójaként tartják számon, de valóban ne zavarjon ez téged.
Edios:
A reklám miatt vált híressé. Előtte volt egy szűk rajongó-tábora, mint ált. az olyan könyveknek melyek stílusát nem lehet mivel összemérni és ennyi.
Egyet jegyezzzél meg. Ha elég sokáig súlykolják beléd, hogy valami jó, akkor neked is jó lesz, ha azt súlykolják, hogy sz@r, akkor utálni is fogod.
Ti nagyrészt egy reklám áldozatai vagytok.
Visszakanyarodva a Gyűrűk Urához. Nem Tolkien írói tevékenyéségét becsmérlem, de azért, mert valaki megír egy sorozatot, attól - hangsúlyoznom kell még1x - nem lesz jó író.
Mostmár odáig jutott a világ, hogyha van egy csúnyán sablonos történet, megspékelve egy 60 oldalas tájleírással plusz egy külön nyelvvel akkor már kijelenthetjük, hogy a mű írója jó író?
winnie: Tények nélkül ez simán tekinthetjük személyeskedésnek, csak annak meg nincs sok értelme. -
#48 a Gyűrük Ura a film _előtt_ is a világ legolvasottabb könyve volt.
én nem szeretem a hp-t, viszont kolléganő gyerekei szerették, legalábbis addig a részig, amíg nem paráztatták őket (most volt vmelyik a tv-ben), ott féltáv után fölmenekültek az emeletre. (9 és 12 éves skacok) :) -
valaé valaé ná #47 Huhú, azért Asimovval nem példálóztam volna, mert tudott Ő olyan ultragagyi sablonos ponyvát is írni, hogy az már szégyen. Nem is keveset írt ilyesmit.
H.G. Wellset pedig csak az menti, hogy megelőzte a korát a témáival, irói munkásságával kapcsolatban Rejtő Jenőnek kell, hogy igazat adjak. -
winnie #46 Tolkien? Sehol nem volt a Gyűrük Ura mielőtt megfilmesítették volna.
ez szerintem is a nap mondata a baromság kategóriában...:) -
#45 Elég érdekes dolog azt állítani,h a Gyűrűk Ura könyv nem volt sehol a film megjelenése előtt. Sztem (mint ahogy vki más is említette már ezt előttem) alapmű.
Egyedi,részletesen kidolgozott világa van, külön történelemmel és saját nyelvvel is,ami ha nem tévedek nem sok történetnek volt eddig.(A belőle készült film pedig tartja a színvonalat)
Én spec nagyon szeretem a HP-t, főleg a Rowling által megteremtett világ miatt, szerintem elképesztően jól el van találva,és a filmek ezt csak fokozzák. Bár az első két film egy kicsit "ovis" lett,a harmadik szerencsére már komolyodott elég sokat,a negyedik (nemrég jöttem a moziból) viszont már komoly hangvételű (úgyértem,h úgy komoly,amennyire egy ilyen mese komoly lehet)..
Fölösleges leszólni a HPt, nem véletlenül lesz egy könyv ennyire híres,sikeres van benne valami ami megfogja a legtöbb embert. Nem olyan alapmű, mint a Gyűrűk Ura (egyébként elképesztően hasonlít rá szerintem,Rowlingnak valószínüleg az egyik kedvenc könyve lehet a GYU!) de könnyedebb olvasmánynak kitűnő! -
#44 én most néztem meg moziban és kurvajó volt:) -
Pukkár #43 Igen. Valószinű az MI-6 csinált sztárt Rowlingból. Minden gyerekhez odamentek pisztolyt nyomtak a fejükhöz és megfenyegették őket hogy olvassák.
Én rengeteg könyvet olvasok (minden félét Robin Cook, Stephen King, krimik pl A Fantom (ami később a Bourne rejtély c. filmként vált ismerttét, bár szerintem az új verziónak csak a teljesen alapsztoriban van köze a könyvhöz) és mégis ugyanúgy tetszenek a HP könyvek, izgalmaska, pörgősek nem vontatottak.
A filmet szombaton nézem meg addig nem mondok róla semmit, bár ha olyan lesz, mint a 3 rész megbánom azt az 1000 Ft-t amit a jegyre kiadtam:D -
#42 Ez a tetszik-nemtetszik egy szubjektív dolog. Nekem tetszik a HP, számomra letehetetlen volt. Az meg egy másik kérdés hogy nemnagyon tudok mondani hirtelen olyan könyvet amiből sikerült jó filmet csinálni. Egyszerűen lehetetlen (ez megint csak az én szerény véleményem) -
#41 én megnéztem, mert akkor voltam középiskolás.
de eszembe sem volt őrjöngeni.....
-
Skyper #40 amire az sg azt monta h hiresek,, 1nek se hallottam még a nevét:))) -
#39 Egyátálán nem szar... ha megnéznéd egyből megváltozna a véleményed...
A felhajtás tényleg túlzás...de a Star Wars-nál ugyanez volt.. csak ott a felnöttek örjöngtek :D -
reloader #38 És ezekről az írókról, kevés kivétellel nem azért nem hallottatok, mert rosszakat alkottak volna, hanem azért mert szerencsétlen korszakban írtak, amikor itt és a közelben még dúlt a kommunizmus, és veszélyes elemeknek tekintették őket, mert az álmodozást veszélyesnek ítélték az akkori hatalmak, és bizony páran még így is átmentődtek a mi korunkba is.