114
  • lowdog
    #114
    nem nagyon tudok belekötni abba, amit írsz, egy másik szempont mint az enyém.

    én korábban azt írtam, hogy szerintem azért nem jó a párhuzam, mert olyan szempontból meg kell különböztetni őket, hogy a konzol célhardver, a mac pedig ugyanúgy általános mint az x86 pc. (csak emlékeztetőül :))

    eddig nem értettem, milyen szempontból gondolod, hogy hasonlóak, most már értem, és igazat kell adjak neked, ez valóban fontos szempontja az összehasonlításnak.

    a teljesítményről: az anandtech tesztje (szerintem) azért lényeges, mert megpróbálja kiszűrni a rendszer minden egyéb komponensét, és pusztán a processzorok teljesítményét meghatározni és összevetni. az eredmény a "hétköznapokban" nem igazán hasznosítható, de érdekes próbálkozás, és rávilágít pár olyan dologra, amit érdemes (lett) volna figyelembe venni a PPC fejlesztésénél.
    azért arra jó volt, hogy Ulkesh belátta, hogy nem abszolút veri a powermac a xenont, hanem abban amire ő használja, és neki ez számit... ez egy korrekt és érhető álláspont, úgyhogy haszna van a dolognak :)

    ettől függetlenül láttam már én is néhány olyan mac-x86 összehasonlítást, ami valóban csak "csúsztatás" volt :)

    további szép napot mindenkinek, lassan ez a hírtopik is elsüllyed :) most hogy már nincs vita...
  • pascal
    #113
    "köszönöm, már értem :)"

    Vélemény? :)


  • Yeti
    #112
    Nem olvastad el jól. OS X Servert futtattak a gépen.
  • lowdog
    #111
    köszönöm, már értem :)
  • pascal
    #110
    "kár, mert én tényleg kiváncsi lettem volna, hogy hogyan látod ezt a mac-konzol párhuzamot a koncepció terén!"

    Semmi komolyra nem kell gondolni: Mindkettő mögött 1 db nagy cég végig azon fáradozik, hogy terméke minél jobban a hétköznapok részévé váljon és kielégítse a felhasználók igényeit. A PC mögött nincs ilyen, izéé a Microsoft önkéntesen felvállalta, hogy a szotfver oldaláról megfogja dolgot, de szerintem ez hosszú távon nem tartható (ezért is kacsingat a nagytesó az Xbox meg a media centerek felé, megintcsak szerintem)
    Nagyjából ennyi mondanivalót sűrítettem 3 oldalnyi postba az elmúlt 2 napban :D

    Ja és erről a mac-pc teljesítménycsatáról kattanjatok már le. 2 különböző architektúra (még egy darabig, tudom) jelenleg mindkettő életképes és piacon van, objektív összehasonlítást végezni nehéz (lehetetlen?) a legtöbb próbálkozás komolytalan flamek alapját képzi.

    archkoven: nem tartom magam elfogultnak, és a füleim se süketek, de te részedről a legkomolyabb érv ellenem az volt, hogy nincs igazam :)
  • lowdog
    #109
    nagyon helyes :) majd figyellek :)
  • lowdog
    #108
    "ezt nem rólad írtam, hanem pascalról."
    jó csak mert az én hozzászólásomra volt hivatkozva :)

    "Egyébként valóban félreértettem amit írtál mert nem tetted ki, hogy kinek szól."
    néha elfelejtem hogy megnyomtam-e a válasz gombot :)
  • archkoven
    #107
    Bocsáss meg lowdog, valóban nagyot hibáztam, a jövőben megpróbálom jóvátenni;)
  • archkoven
    #106
    "akkor van a hülyeségnek és az elfogultságnak olyan mértéke amire már az ember csak legyint és meg sem próbál meg érvelni mert előre tudja, hogy süket fülekre találna."
    -ezt nem rólad írtam, hanem pascalról.
    Egyébként valóban félreértettem amit írtál mert nem tetted ki, hogy kinek szól.
  • archkoven
    #105
    Ha vetted volna a fárdtságot kedves Ulkesh, hogy elolvasd a cikkel akkor láthattad volna, hogy itt nem a szerverként való használaton volt a hangsúly azt csak kiváncsiságból nézték meg, hogy szerverként mit tudna.
  • lowdog
    #104
    kivéve a mac minit :)
  • lowdog
    #103
    ja és egyébként nem szabad elfelejteni azt sem, hogy az opteronok néhol csúnyán rávertek a xenonokra, de ezt majd egy "intel vs. amd" flame keretében valahol bedobom :)
    (legalábbis ha jól emlékszem a tesztre, ha nem akkor bocs :))
  • lowdog
    #102
    úgy emlékszem, hogy a tesztben kiemelik, hogy a G5 nem szerver, de tesztelik szerverként is. emellett némely tesztben egy Xserve-t is mellé tesznek, illetve korábbi tesztből kapott eredményeit. szerintem a teszt korrekt, főleg, mivel a processzorok teljesítményét próbálják elkülöníteni a teljes rendszertől (ami nyilván nehéz feladat, az okok a cikkben részletesen fel vannak sorolva).

    nem azért hoztam fel ezt a tesztet, hogy vitatkozzunk rajta, csak azért, hogy lásd, vannak szempontok, amikben a xenonok pl otthagyják a mac-et. de ez persze lényegtelen a napi használat szempontjából, mert mindenki másra használja a gépét! csak ennyit akartam :)
  • lowdog
    #101
    hát mondjuk ezt nem nekem kellett volna írnod :)
    kérlek, olvasd el még egyszer a 88-as hozzászólásomat (majd utána a 89-est, mert elfelejtettem benyomni hogy a 82-esre megy, de aztán odaírtam), majd esetleg a 82-est.
    láthatod, hogy:
    Ulkesh azt mondta, powermacje kiröhögi a xenonokat.
    erre én, hogy óvatosan az ilyen kijelentésekkel (referenciaként az anandtechet szúrtam be).

    szal nem tudom, mi a problémád velem :)

    "Én is olvastam ezt a cikket az anantech-en pár hete és nekem rohadtul nem az jött le, hogy a Mac köröket verne a PC-re."
    nekem se :) ezért is hivatkoztam rá, és azt próbáltam alátámasztani vele, hogy nem röhögi ki a mac csak úgy a xenonokat (de azért van amiben jobb :))

    "Olvasd el a végén a konklúziót!"
    megtettem :)

    "Ha meg az a bajod, hogy nem érveltem az igazam mellett,"
    nem tudom, miből gondolod, hogy bármi bajom lenne...

    " akkor van a hülyeségnek és az elfogultságnak olyan mértéke amire már az ember csak legyint és meg sem próbál meg érvelni mert előre tudja, hogy süket fülekre találna."
    azért mielőtt ilyeneket reagálsz valakinek (pl. nekem), előtte nem ártana ha elolvasnád és megértenéd hogy miről írt az a valaki. mert tökre nem jogos, hogy így nekem támadsz ráadásul ilyen gyalázó dumával...

    szerintem ez tiszteletlenség részedről. még ha az ellenkező oldalon állnánk sem kellene így nekem támadnod! pláne így, hogy egyetértünk abban, hogy a mac nem mindenható! és nem most változott a véleményem hanem az eddigi hozzászólásaim is ezt tükrözték, csak félreértetted (úgy látom). szerintem egy bocsánatkérést megérdemelnék.

    remélem, most már érted, hogy mi (volt) az álláspontom, és hogy anandtech-re miért hivatkoztam!
  • lowdog
    #100
    "Ja és fátylat az egészre, ide úgyis csak flamelni járok :P "

    kár, mert én tényleg kiváncsi lettem volna, hogy hogyan látod ezt a mac-konzol párhuzamot a koncepció terén! ha gondolod írj egy kicsit privátban, mert ezt a fajta összehasonlítást nem igazán tudom megemészteni, és hátha közös nevezőre juthatunk. annyira úgysem kapcsolódik a topikhoz :)

  • lowdog
    #99
    "Ha egy 3400+-os Athlon64-es konfigra perceket ra tud verni a Powermac PhotoShop-os munkaknal (tudod, en nem tesztprogramok alapjan velemenyezek, hanem a napi munkam alapjan), akkor engedtessen meg, hogy az legyen a velemenyem, hogy gyorsabb.. Nem is kicsivel.."
    ezt keszsegesen elhiszem (nekem elég az iMac-em teljesítménye is :))
    csak azért írtam az anandtech cikket, hogy olyan ne mondjuk mi, mac-esek itt a többieknek, ami nem igaz :)
    röviden csak azt akartam, hogy vannak dolgok amikben a Mac jobb, de azért el kell ismerni, hogy pl. a xenon ott tudja hagyni más dolgokban. ennyi :)
  • Ulkesh
    #98
    Kivancsi lennek az emlegetett teszt vegeredmenyre, ha egy Xserve-n futtatnak, amin az OSX Server verzioja fut..
    Mert ez igy csak csusztatas..
  • Ulkesh
    #97
    "Az érdekesebb részeket nagybetűvel kiemeltem.
    Nos így szólt a cikk, akkor most lehet folytatni a vitát a MAC lehengerő teljesítményéről,"

    Akkor olvas el megegyszer, meg azt is, amit irtam..
    En nem uzemeltetek SERVER-t itthon, a tesztelt G5 munkaallomas, es mint irtam, nem erdekel, hogy egy teszt milyen szamokat hoz ki, ha a napi munkamban a valo vilagban, nem az elmeleti szinten gyorsabbnak bizonyul..

    A fenti cikk egyebkent egy jo nagy atveres, ha mar tesztelni akartak, akkor miert nem az Apple valoban SERVER-nek keszult gepeit teszteltek????
    http://www.apple.com/xserve/
    http://www.apple.com/xserve/raid/

    "főleg annak tükrében, hogy az Apple épp a napokban hozta nyilvánosságra, hogy a jövőben nem kívánja alkalmazni az IBM processzorait."

    Mivel az IBM a Cell-re koncentralva nem kepes megfelelo utemben fejleszteni az aszatali procikat..
    Ez a lepes a jovo miatt tortent, nem azert, mert a mostani architectura lassu, vagy elavult lenne..
    Sok szempontbol ez visszalepest jelentene, ha most kene megtenniuk, de szerencsere 1-1,5 ev mulva lesznek meg az elso inteles gepek, addigra az intel utoleri es le is hagyja, a mostani PPC procik teljesitmenyet..
  • zoli_x
    #96
    naja de egy mezei mac kb 3x annyiba kerül mint egy mezei pc :)
  • archkoven
    #95
    Na jó ezt csak most olvastam. Akkor most bemásolom a cikk végén az összegzést angolul, nehogy az a vád érjen, hogy csúsztatok.

    íme:

    "First of all, the G5 NEEDS a lower latency access to the memory because right now, the integer performance of the G5 LEAVES A LOT TO BE DESIRED. The Opteron and Xeon have a BETTER integer engine, and especially the Pentium 4/Xeon has a BETTER Branch predictor too. The Opteron's memory subsystem RUNS CIRCLES around the G5's.

    Secondly, it is clear that the G5 FP performance, despite its access to 32 architectural registers, NEEDS GOOD OPTIMISATION. Only one of our flops tests was " Altivectorized", which means that the GCC compiler NEEDS TO IMPROVE quite a bit before it can turn those many open source programs into super fast applications on the Mac. In contrast, the Intel compiler can vectorize all 8 tests.

    Altivec or the velocity engine can make the G5 shine in workstation applications. A good example is Lightwave where the G5 takes on the best x86 competition in some situations, and REMAINS BEHIND in others.

    The future looks promising in the workstation market for Apple, as the G5 has a lot of UNUSED POTENTIAL and the increasing market share of the Power Mac should tempt developers to put a little more effort in Mac optimisation.

    The SERVER PERFORMANCE of the Apple platform is, however, CATASTROPHIC. When we asked Apple for a reaction, they told us that some database vendors, Sybase and Oracle, have found a way around the threading problems. We'll try Sybase later, but frankly, we are very sceptical. The whole "multi-threaded Mach microkernel trapped inside a monolithic FreeBSD cocoon with several threading wrappers and coarse-grained threading access to the kernel", with a "backwards compatibility" millstone around its neck sounds like a bad fusion recipe for performance.

    Workstation apps will hardly mind, but the performance of server applications depends greatly on the threading, signalling and locking engine. I am no operating system expert, but with the data that we have today, I think that a PowerPC optimised Linux such as Yellow Dog is a better idea for the Xserve than Mac OS X server."

    Az érdekesebb részeket nagybetűvel kiemeltem.
    Nos így szólt a cikk, akkor most lehet folytatni a vitát a MAC lehengerő teljesítményéről, főleg annak tükrében, hogy az Apple épp a napokban hozta nyilvánosságra, hogy a jövőben nem kívánja alkalmazni az IBM processzorait.
  • pascal
    #94
    "Ha meg az a bajod, hogy nem érveltem az igazam mellett, akkor van a hülyeségnek és az elfogultságnak olyan mértéke amire már az ember csak legyint és meg sem próbál meg érvelni mert előre tudja, hogy süket fülekre találna."

    ugye tudod, hogy ez demagógia? Azt hiszed, hogy igazad van, a másiknak nincs és nem is töröd magad, hogy változzas a dolgon hisz igazad van ;)


    Ja és fátylat az egészre, ide úgyis csak flamelni járok :P
  • archkoven
    #93
    Én is olvastam ezt a cikket az anantech-en pár hete és nekem rohadtul nem az jött le, hogy a Mac köröket verne a PC-re.

    Olvasd el a végén a konklúziót!

    Ha meg az a bajod, hogy nem érveltem az igazam mellett, akkor van a hülyeségnek és az elfogultságnak olyan mértéke amire már az ember csak legyint és meg sem próbál meg érvelni mert előre tudja, hogy süket fülekre találna.
  • pascal
    #92
    lowdog. Ja te legalább érdemben tudsz válaszolni. ÉS igen, kicsit átestem a ló túloldalára.
    Ennek (és minden apró bizonyítékotok) ellenére én továbbra is a nagyvonalakbanról beszélek: oké hogy gyorsabb a trabant de a nép hülyülésével (tendencia, a társdalom (az új generáció főleg) egyre hülyébb lesz) a kutyának nem fog kelleni inkább vesz egy audit + vmi kisautót a gyereknek.

    Ja és akik az árakkal dobálóznak: Adjátok össze Macel egyenteljesítményű pc árát azokkal a szoftverárakkal amik kellenek ahhoz, hogy a tudáa is Mac legyen. A warezt meg elítélem: lopás. Az más dolog, hogy magyarhonban megélni nem lehet, nemhogy félhavi fizetés árú játékokat vegyen az ember :(
  • Ulkesh
    #91
    "nem tudom, ezt olvastad-e. mert nekem nincs se Xeonom se PowerMac-em, ezért csak erre támaszkodva tudom mondani, hogy óvatosan az ilyen kiejelntésekkel..."

    Olvastam, valoban, szervernek gyengebb, de ha nem haragszotok, en munkaallomasnak hasznalom a gepem..

    "hót nem érdekel mit csinál az apple. de semmifélleképpen sem gyorsabb mint 1 pc, sőt pl csúcskategóriától igencsak elmarad."

    1. Nem vagyok Mac fanatikus, mert a Powermac mellett van ket PC-m is.
    2. Ha egy 3400+-os Athlon64-es konfigra perceket ra tud verni a Powermac PhotoShop-os munkaknal (tudod, en nem tesztprogramok alapjan velemenyezek, hanem a napi munkam alapjan), akkor engedtessen meg, hogy az legyen a velemenyem, hogy gyorsabb.. Nem is kicsivel..

    --

    Vicces dolog, hogy olyan emberkek mondanak sommas velemenyt, akik max foton lattak Mac-et..
    En mindket platformot hasznalom intenziven, pontosan tudom, hogy mirol beszelek. Ti meg max. csak olvastatok valahol valamit..
  • lowdog
    #90
    "Ha ezzel nem értesz egyet akkor vonj le egyet te is, de a demagóg igazam van és hülyevagy a fél képernyőnyi érveddel együtt hozzállást nem komálom. Cáfold meg! ÉN képes vagyok veszteni, ha bebizonyítod, hogy nincs igazam."

    a #16-ban ezt írta pascal. szerintem azért én pl többet válaszoltam az ő írásaira mint "demagóg igazam van és hülyevagy" érveket. de lehet hogy tévedek :)
  • lowdog
    #89
    bocs, a #82-re ment.
  • lowdog
    #88
    "A mostani PowerMac-em melle odarakhatod a Xeon-os PC-t es kirohogom, a pillanatnyilag otthon hasznalt P4-ed, vagy Athlon-od, meg csufosabban megbukna sebessegben"
    nem tudom, ezt olvastad-e. mert nekem nincs se Xeonom se PowerMac-em, ezért csak erre támaszkodva tudom mondani, hogy óvatosan az ilyen kiejelntésekkel... én is Mac tulaj vagyok, de azért meg kell próbálni objektívnek maradni!
  • FTeR
    #87
    hé! ez az én szövegem.
  • FTeR
    #86
    1. nem onnan vettem a következtetést. hót nem érdekel mit csinál az apple. de semmifélleképpen sem gyorsabb mint 1 pc, sőt pl csúcskategóriától igencsak elmarad.
    2. rossz a hasonlatod, úgyhogy ne erőltesd. hamár mindenképpen részekből összerakottat akarsz akkor vegyél példának 1 wrc-t.
  • archkoven
    #85
    Szerintem figyelmeztetés volt nekünk, hogy ne vitatkozzunk vele mert fegfertőz a hülyeségeivel.
  • archkoven
    #84
    "A mostani PowerMac-em melle odarakhatod a Xeon-os PC-t es kirohogom, a pillanatnyilag otthon hasznalt P4-ed, vagy Athlon-od, meg csufosabban megbukna sebessegben.."
    -ennyire elfogult és vak vajon hogy lehet valaki???
  • lowdog
    #83
    ez vajon kinek szólt? :)
  • Ulkesh
    #82
    "csak h az a trabant gyorsabb mint a te audid és fullextrásabb is..."

    Mitol lenne gyorsabb??

    Sokan tevedesben vannak..

    Az Apple nem azert valt Intelre, mert a mai modellek teljesitmenye elmarad a PC-k mogott, hanem mert nem lattak a jovobeni fejlodest.. Es ez foleg a notebook szegmenst erinti, mert az Apple nem volt hajlando meglepni azt, amit sok barkacsPC gyarto megtesz, hogy asztali processzort tegyen egy notebookba. Az IBM meg keptelen volt kifejleszteni egy megfeleloen kis fogyasztasu procit..

    A mostani PowerMac-em melle odarakhatod a Xeon-os PC-t es kirohogom, a pillanatnyilag otthon hasznalt P4-ed, vagy Athlon-od, meg csufosabban megbukna sebessegben..

    A fullextran nem tudom mire gondoltal..
    Egy Mac-et gyarilag olyan extrakkal kapod, amit a PC-dhez kulon kell megvenned, vagy ellopnod..

    Attol, hogy spoilert raksz a Trabantodra, az meg csak Trabant marad ;)
  • FTeR
    #81
    csak h az a trabant gyorsabb mint a te audid és fullextrásabb is...
  • Ulkesh
    #80
    A Windows es az OSX egyforman konnyen hasznalhato es kenyelmes rendszer.
    De a Windows az alapjainal el van rontva, mert mikor elkezdtek fejleszteni, akkor meg csak nem is gondoltak a biztonsagra. Ennek folyomanya, hogy egy frissen bebootolt XP-n mar helybol fut vagy 3-4 alkalmazas, ami kizarolag a biztonsaggal foglalkozik (virusirto, Anti Spyware, tuzfal) es eszi a gep teljesitmenyet, ezek es amiatt, hogy a rendszer folyamatos tamadasoknak van kiteve, eleg instabilla valhat a Windows.
    En csak fel orara kapcsoltam ki a tuzfalat es a virusirtot, mert a mobilom firmware-jenek frissitese on-line tortent es nem engedi ilyen alkalmazasok futasat, es fel ora mulva mar volt 2 virusom es 5 spyware-em, pedig csak a Sony Ericsson oldalan jartam az Internet Explorerrel....
    A hibas memoriakezeles mar csak hab a tortan (hiaba fut fagyas nelkul akar honapokig is el egy XP-s munkaallomas, ha 1-2 nap utan annyira elfregmentalodik a memoria, hogy a gep az eredeti sebessegenek 30-40%-ra lassul igy ujra kell inditan)..
    Ezek a hianyossagok nincsennek OSX alatt, de az is elmeny volt, hogy gigabyte-os allomanyok masolasa kozben is barmit csinalhatok, nem all meg az elet a rendszerben ugy, mint XP alatt.
    Lehet, hogy olcsobb a PC (brandnel ez nem igaz), biztos, hogy nincs minden jatek OSX-re kiadva, de munkara mindenkeppen elonyosebb, kevesebb bosszusaggal jaro rendszer..

    Nekem a ket rendszer osszehasonlitasa a Trabant vs. Audi parhuzamra hasonlit..
    A Trabanttal is lehet autozni es nagysagrendekkel olcsobb, sot hazilag is konnyen tudod szervizelni es minden autos boltban kaphatsz hozza alkatreszt.
    Az Audit nem szervizelheted otthon, minden sokkal dragabb hozza, sot nem is viheted akarhova szervizeltetni pedig a mukodesi elve ugyanaz, mint a Trabantnak, csak eppen fenyevekkel komfortosabb es biztos lehetsz benne, hogy egy hosszabb uton sem hagy cserben..
    En inkabb az Audit valasztanam..

    Ti a Trabantot..
  • pascal
    #79
    "Soha ne vitatkozz hülyékkel, mert leereszkedsz a
    szintjükre és megvernek rutinból."

  • lowdog
    #78
    "csak, hogy mennyire tetszik az Apple: az XP-m asztala teljesen icon mentes"

    éésakkóó holvana macintosh hd? ;)
  • alt3r3g0
    #77
    Az X360-ból volt kint végleges, vagy majdnem végleges néhány példányban (pl Ati stand), a Mac ház pedig abból adódik, hogy az Alpha devkiteket mikor kiszórták a fejlesztőknek még nem volt meg a gép design-ja! A szaksajtó kispályás mivoltát mutatja (persze ehhez kellett nagyfokú MS bénaság is), hogy ebből hírt csináltak!
  • FTeR
    #76
    " ... ezeket 5 éve hol találtad meg egy mezei PC-n?"

    hp, dell meg ezek hol jönnek a mezei pc-hez és pl egy drága mac hogy jön a többihez.
  • Yeti
    #75
    épp egy hp gépről beszélt...