114
  • Athlon64
    Lehet, hogy a Pandánál jobb is van de én már akcióba megvettem (2000HUF)az 1 éves regisztréciót és eddig nagyon jól megy a gépem és mások semjelesztek vírust!
  • FTeR
    ez érdekes gondolatvitel. amit felsoroltál az megoldható pcvel is. egy 20ezres ház már nagyjából tudja, egy 50ezres meg már világít is neked. és még mindig a mac ára alatt vagyunk.
    kb olyan a gondolatvitel, h vegyük a leggyengébb pc-t és nézzük meg, h a mac mennyivel jobb.
    pc-ben pont az a jó, h olyan házat szerzel hozzá amilyet akarsz. nyitható, csavrnélküli, átlátszó, világitó, folyadékhűtéses, élsimított csodád vagy egy 1 simát ami összetartja az alkatrészeket.

fix.tv-n a meciansba ott virúltak, h milyen jó beülről a mac mert a ház nem vágja szét a kezed stb. stb. nekem egy 15ezer forintos feelV házam van ás ugyan úgy nem vágja a kezed.
  • Robin Hood
    A sluszpoén meg az hogy hiába van / lesz linux konzolra, az a júzer akinek a windows túl bonyolult, túl sokat kell konfigurálni (biztonságos használathoz) rajta, pláne nem fog linuxozni konzolon.
  • Robin Hood
    Szerintem nem árt még a HijackThis, nagyon sokat tud segíteni ismeretlen falovak ellen.
  • Robin Hood
    Pandánál jobb a Kaspersky (meg a NOD32 is állítólag, de azt nem próbáltam), a Panda után talált 150 vírust, azóta nincs Panda nálam.
  • Athlon64
    Egy mai stabil és könnyen kezelhető PC-hez szerintem a következő kell:
    - WinXP
    - WinXP ServicePack 2
    - valamilyen virus írtó (én a pandát imádom mert automatikus teljesen)
    - ADAware
    - RegCleaner

És a rendszer karbantartó progik mellet még nagyon sok hasznos és INGYENES jogtiszta progi van amit a szofverbázisról vagy a honosító műhelyről le lehet tölteni: pl.
    - FlashGet v. Free Download Mananger
    - IrfanView
    - Open Office
    stb.

Amúgy kellene valakinek csinálni egy CD vagy DVD amin az ilyen hasznos és ingyenes progik lennének összegyűjtve PC-re.

Ettől függetlenűl nekem tetszik az Apple is, de én inkább a PC-t választom mert ugye a játék és amibe az kerűl!!!
    PC olcsóbb!

ui.: csak, hogy mennyire tetszik az Apple: az XP-m asztala teljesen icon mentes és az YZdock fut a képernyő tetején!

...egy AMD-s!

• lowdog
    persze tényleg megy a hypeolás az apple körül, de hát ez marketing, ezzel nincs mit tenni. az apple azt mondja, ő különleges, ms meg azt hogy a win stabil :)
  • lowdog
    "Póbálj meg legépelni egy levelet, vagy csak simán netezni a nappaliból."
    ez olyan dolog, hogy izlés kérdése... én szoktam, és szeretem így csinálni... :)

"A MacOS pedig lehet akámilyen jó is, ha nincs semmi olyan , amit win alatt ne lehetne megoldani"
    hát ja, de azért ez fordítva is ugyanennyire igaz...

"ahol a PC komparatív előnnyel rendelkezik a konzolokkal szemben pl. fps, stratégia és minden egérrel irányítható játék. Nem szabad elfelejteni, hogy a konzolok helye a nappali lesz."
    hm, a komparatív előny itt még relatívabb mert ez is izlés kérdése. lehet hogy te pl jobban szeretsz mondjuk warcraftozni a monitorodon, de szerintem jobb a feelingje ha a falra vetítem...

"Hiába lehet egeret csatlakoztatni, az egérhez asztal kell."
    rutinos konzolellenes hozzászóló :) már tudja hogy lehet csatlakoztatni egeret, de van rá válasza :)
    komolyan: neked nincs asztalod a nappaliba? akkor mire rakod a kormányt? :)
  • archkoven
    Egyre nehezebb lesz megmagyarázni a mek-fanatikusoknak, hogy miért jobb a mac hardvere mint a pc-é miután az egyetlen különbség is megszűnik és már a processzor is ugyanaz lesz.
    Persze mindig vannak új próbálkozók:))))
  • lowdog
    "PC (...) Érteni kell hozzá különben megbosszulja magát. A Machez és a konzolokhoz nem kell érteni"
    szerintem az nem igaz, hogy a "pc"-hez érteni kell.
    ( ezt csak az mondja aki nem ért hozzá :) )
    bár nincs semmilyen jeles vizsgám vagy végzettségem, ami igazolná, hogy értek a "PC"-hez, de szerintem igen. ellenben sok olyat ismerek, akinek köze nincs a dologhoz, csak ott a gép azt használja. a pchez harveresen nem kell érteni, mert megveheted mint a macet előre összerakva, és a windowshoz sem kell értened, mert egyszerűen és könnyen használható, és ugyanúgy előretelepítve jön mint a MacOS-ek.
    de ami a lényeg: amiért azt mondják az emberek hogy jaj ehhez érteni kell ("pc"-hez, winhez), mert szarul működik ha nem figyel valaki a rendszerre. de ez nem a "pc" és nem is a win hibája, hanem a sok xar vírus, spyware satöbbi cuccok. ezekkel tele van minden olyan wines gép, aminek a tulaja nem ért hozzá. macos-en ugyanez lenne, ha elterjedtebb lenne. de egyszerűen alig vannak vírusok rá, meg olyan oldalak amik arra mennek rá hogy ráültessenek valami kémprogit...

"A PChez nem. Sokan azt hiszik de, ennek köszönhető az ahol ma tartunk."
    jó hát végül kénytelen vagyok belátni hogy azér kell hozzá kicsit érteni, de ez korántsem az architektúra, a koncepcó vagy az oprendszer miatt van, hanem a többi "kedves" embertárs miatt :) akik ezeket a "jóindulatú" programokat írják...

"Nézzetek szét, aki nem érti mire gondolok annak feleslges magyaráznom"
    miért, aki érti annak nem felesleges magyaráznod?
  • lowdog
    "Amúgy a mac sosem lesz PC, a mac is konzolkoncepciót követi, csak épp irodai/grafikai/DTP/stb munkára kihegyezve. És ennek így kéne működnie."
    a mac pedig pc, de amúgy értem mit mondasz :)
    szerintem hibás az elméleted a mac és a konzol közötti koncepcióbeli hasonlóságról. A konzolt nem az teszi konzollá, hogy fix a hardvere, hanem az, hogy célhardver. a pck lényege (és a mac is ide tartozik) hogy általánosak, vagyis gyakorlatilag bármilyen feladatot képesek ellátni. az egy jó dologk, hogy a teljesítmény úgy skálázható, hogy ha bizonyos területeken nagyobb sebesség kell, akkor néhány alkatrész cseréjével megtehető.
    A macek is beleillenek ebbe a koncepcióba: lehet bővíteni őket nyugodtan...
  • lowdog
    "3.A MacOS is csak 1 oprendszer, nem lehet mindenható az sem, valamennyire muszáj ahhoz is érteni."
    szerintem pont az a jó a Windowsban és az OSXben hogy bármelyik elé leülhetsz és akár telepítheted úgy is hogy még életedben nem láttad egyiket se...
    a win95 óta használom a windowst, és nincs vele gondom, elvan, néha kicsit karban tartom és kész. Mikor megvettem az iMac-et, és felraktam rá az OSX-et, ugyanúgy evidens és könnyű volt használni mint a wint (számomra még könnyebbnek tűnt a konfigurálás). nyilván hasznos volt a win tapasztalat hozzá, és ez fordítva is igaz...
    "Bár bevallom még soha nem használtam Mac-et, de nem hiszem, hogy sokkal jobban felhasználóbarát mint a win."
    ezzel én egyetértek
  • concrete
    igen kinyitottam :)))

hát igen pl, az egyedi asus, rd ramot támogató PIII alaplap, ahol a ram reg ecc samsung, a vinyo egy, csak negyed évvel késöbb kereskedelmi forgalomba kerülő IBM scsi vinyó, a videókártya elsa nvidia quadro, vagy matrox ...

az valószínűleg mind szemét ;)

a hp pc és a hp munkaállomás nem ugyanaz

De hogy ne legyek annyira OFF, én szívesen használnék Mac OS-t, a win2000 ugyan atomstabil, de ööö
  • concrete
    ( "csavarok nélkül szerelhető ház, ahol van csavar ott mindenhol rugós alátét"

mielött belekötne valaki, a kártyákat ugye csavar nélkül nehéz rögzíteni :) )
  • concrete
    pl: heatpipe és belső légterelők, +hűtés a ramokon, passzív hűtésű vkártya, csavarok nélkül szerelhető ház, ahol van csavar ott mindenhol rugós alátét, 12 cm-es venti a házon ... ezeket 5 éve hol találtad meg egy mezei PC-n?

(itt a mezei felhasználó gépét értem, mert az hogy ráköltesz még x pénzt akkor megvásárolhatod ezeket, de egy kétköznapi pc-ben ilyenek nem voltak!)
  • BandiG
    Ha már így belekevertétek a linuxot: eléggé nyitott vagyok az új dolgokra, már többször megpróbáltam linuxot installálni a gépemre. A poén az, hogy programozó vagyok, már jópár programot is készítettem linux meg más oprendszerek alá, de egyik installálás után se sikerült használható eredményt kicsikarnom a linuxból cirka 1 hét alatt. Utoljára cirka 1 hónapja próbáltam meg és attól eltekintve, hogy a notim grafkártyájának a driverét gyakorlatilag át kellett írni, hogy az 1280*800-as felbontást be tudja állítani és hogy wlan driver egy prism kártyához nem létezett hozzá, ezért ndiswrapperral kellett wines driverrel szórakozni, ezeken felül az mpeg2 encoderes usb2-es tv tuneremhez se volt driver, csak olyan, amit usbdump alapján írtak amatőrök. Miután azt sikerült valahogy beüzemelnem, utána vettem észre, hogy tvt csak úgy tudok nézni vele, ha vagy command line-ból állítom a csatornát vagy egy olyan amatőr progival, ami meg egyébként a hangkártyámat nem szerette. És egyik se tudott olyan alap tv tuneres dolgokat, mint pause vagy előre-hátra tekerés. Úgyhogy ezek után jó pár elszart napot hátrahagyva a linux projectemet felfüggesztettem előreláthatólag még pár évre.
    És még nem is írtam a linuxról alkotott általános képemről. Ez ugyanis inkább a gumiszobába illik, esetleg a /dev/null-ra...
  • archkoven
    Nem vagyok egy linux szakértő, de azt sajnos már tapasztaltam, hogy a hálókártyákkal elég hadilábon áll, nekem például van egy kártyám amire még soha senki nem tudott linux alatt netet csinálni akármilyne linuxbuzi is próbálkozott vele. Annak ellenére nem lehetett működésre bírni, hogy a disztribúciók jelentős része felismeri, vagy ha nem, a driver listája tartalmazza és onnan elméletileg csak ki kellene választani.
    Nos a vindóz egy kurva szót nem kérdez installáláskor, egyszerűen csak működik vele. A felhasználók használni akarják a gépüket és nem szenvedni vele. Ez a legtöbb embernek bőven elég ok arra, hogy messziről elkerüljön egy op-rendszert.
  • FTeR
    http://www.mac-sucks.com/switch_why.php
  • Yeti
    Azért még közel nem jár ott a Linux felhasználóbarátság tekintetében mint a win, bármit mondasz(és ezt most linux alatt írom, szóval tudom mit beszélek).
    Szóval én most épp Fedora-t használok, szeretem, meg minden, de ha nem informatikát tanulnék, és nem értenék azért valamennyire a linuxhoz, biztos, hogy nem tudtam volna ennyit kihozni a rendszerből. Igaz, hogy lassan már minden hardvereszközt felismer, meg nagyon sokmindent egyre könnyebb beállítani, de ennek ellenére vannak olyanok, amit egy először linuxot látó ember biztos nem tudna megcsinálni. Pl mai napig nem bírtam beállítani az érintőképernyőmet. Tudom, hogy a gyártó hibája, hogy nincs hozzá driver, de pl windoze magától is sikeresen tudja kezelni. Persze, az X configfájljába kézzel belenyúlva meg lehetne csinálni, de eddig nem hiányzott annyira, hogy eltöltsek ezzel 1 órát.
    Másik, elméletileg támogatja a kernel a suspendet, meg a hibernálást, de gyakorlatilag nem működik(a kdeben nincs is ezekhez opció, csak parancssorból lehet használni, ami nem túlzottan felhasználóbarát).
    WLan hoz nincs egy normálisan működő progi. Egyszer próbáltam, és nem sikerült egy titkosított hálózatra belépnem, pedig legalább 3 helyen meg lehet adni kulcsot, de mégsem használta.
    Még sorolhatnám, ezek azok a dolgok, amire mondtam, hogy elég szétszórt a rendszer még.
    Szóval azért van még hova fejlődni, ha azt akarják, hogy egy mezei júzer olyan könnyen tudja használni mint egy wint. Persze hozzá kell tenni, hogy a mindennapi feladatokra(szövegszerkesztés, brózolás, email...) már egy lámer is tudja használni. Szóval ha valakinek annyira kell, hogy legyen mivel netezni arra már most is tökéletes.
  • Robin Hood
    Ha már játékot is veszel hozzá, mindjárt sokkal drágább lesz. Persze itt lehet jönni azzal hogy konzolra is van warez, erre meg azt mondom hogy pc-ből is van lopott inygyért. :)
  • Robin Hood
    Nekem Dell és Compaq gépekkel van napi kapcsolatom, nem véletlenül nem szeretem. Te kinyitottad már a HP géped dobozát? Amikor olyan alkatrészt találsz benne aminek a gyártóját a google se ismeri, az azért elgondolkodtató...
  • Robin Hood
    Ha kínai vagy vietnami utánhamisított alkatrészt raksz a kocsidba csodálkozol ha 10 méter után bedöglik?

Akkor egy számítógépnél miért igen?
  • Robin Hood
    Ugyanilyen jó lenne ha a windows fikázók is megnéznék a windowst RENDESEN, hátha még rendesen használni is megtanulnák, és nem lennének olyan elvakult "linuxrulezwindowssuxxmertmindenkiaztmondja" fanok.
  • testerlnx
    >"Bár bevallom még soha nem használtam Mac-et, de nem hiszem, hogy sokkal jobban felhasználóbarát mint"
    Szép dolog a hit, de azért vannak itt olyan emeberek akik meg már használták...
    >"2. Jöhet itt bárki linuxxal ha egyszerűen kész programozónak(nincs mindenkinek erre ideje) kell lenni hogy használni tudja valaki"
    LOL...

Jó lenne ha nyitottabbak lennének az emberek és megnéznének más megoldásokat is (RENEDESEN!!)...

Persze értem, hogy a legtöbb ember ha már megtanult vmit akkor nem szívesen vesz tudomást egy másik megoldásról, de akkor legalább ne mondjon róla semmit...
  • Vucli
    Tudom nem ide tartozik, de most néztem át a konzol játékok árait te jó ég! kinek van erre pénze? tényleg komoly keresettel kell rendelkeznie annak aki megengedheti magának:)
  • Vucli
    de egy uj konzol játék ára 14 000-17000 ig van és az uj generációval drágulás jön, azt hiszem ehhez nem kell kommentárt füzni...
  • Vucli
    Én egyébként szivesen vennék konzolt + játékokat rá ha lenne rá pénzem a pc m MELLÉ, de egyenlőre örülök ha kitudok fizetni néha néha egy teljes pc game árat vagy az épp aktuális mmorpg om havi díját:)
  • Yeti
    csak hogy ne értse senki félre:
    "hogy konzolon legalább 2x annyi a játék"
    Úgy értettem, hogy legalább 2x annyiba kerül egy játék.
  • Yeti
    "Tudod mennyi egy Mac Mini? Olcsóbb mint egy high-end PC :)"
    Azért elég messze van a high-end PC-től teljesítményben. Hasonló kategóriájú PCtől meg drágább. Annyiban igazad van, hogy munkára elég egy közepes kategóriájú gép, és mellé konzolon lehet játszani, és nagyjából ugyan ott vagy árban, de ne felejtsd el, hogy konzolon legalább 2x annyi a játék, és ott még warez sem olyan egyszerű(ahhoz hekkelni kell rendesen, márpedig az semmivel nem egyszerübb mintha PC-n játszanál).
    2.Khm, a felhasználóbarát koncepciónak pont az a lényege, hogy elrejtse a gép működését a júzer elől. Kicsit ellentmondásos vagy, a Macnél ennek örülsz, a win meg emiatt logikátlan? A winnel teljesen más problémák vannak, de hidd el, hogy logikus annak is a felépítése.
    3.A MacOS is csak 1 oprendszer, nem lehet mindenható az sem, valamennyire muszáj ahhoz is érteni. Bár bevallom még soha nem használtam Mac-et, de nem hiszem, hogy sokkal jobban felhasználóbarát mint a win.
  • billgates
    Pont azért marad a PC, mert nem a nappaliba való. Póbálj meg legépelni egy levelet, vagy csak simán netezni a nappaliból. (lásd a SetTopBox-ok bukását)
    A MacOS pedig lehet akámilyen jó is, ha nincs semmi olyan , amit win alatt ne lehetne megoldani. Természetesen van egy réteg akinek megéri a MacOS felhasználóbarátsága (vagy trendi akar lenn :), de az átlag felhasználó inkább megveszi a PC-t a jó öreg Win-nel fele annyiért. Ráaedásul a Mac is ugyanaz a toldozott rendszer.
    A PC-s játékgyártás meg szerintem nem fog eltűnni, talán inkább specializálódni fog olyan játékok irányába, ahol a PC komparatív előnnyel rendelkezik a konzolokkal szemben pl. fps, stratégia és minden egérrel irányítható játék. Nem szabad elfelejteni, hogy a konzolok helye a nappali lesz. Hiába lehet egeret csatlakoztatni, az egérhez asztal kell.
  • Yeti
    "2. Jöhet itt bárki linuxxal ha egyszerűen kész programozónak(nincs mindenkinek erre ideje) kell lenni hogy használni tudja valaki"
    Lassan szerencsére ez is változni fog. Azért programozónak nem kell lenni hozzá már most sem, de szerintem még 2-3(najó, legfeljebb 5) év és vindóz szinten lesz. Sajnos pont az a legnagyobb hátránya a linuxnak is ami az előnye, hogy nyíltforrású, és nagyon sokan fejlesztik, és nincs valaki, aki az egész rendszer fejlesztését irányítaná, így kicsit szétszórt az egész. Ráadásul sok-sok disztribúció sajnos nem minden esetben teljesen kompatibilis, és ezért (is) kell nagyon sok esetben trükközni.
  • pascal
    Tudod mennyi egy Mac Mini? Olcsóbb mint egy high-end PC :)

OK felőlem maradhat a PC :) de akkor végre észhez kéne téríteni a népet:
    1. a linux egy logikus oprendszer és a windows nem az
    2. a win logikátlan és elrejti a gép működését a júzer elől.
    3. a PC a régi kor szülötte, és nem a nappaliba szánták. Érteni kell hozzá különben megbosszulja magát. A Machez és a konzolokhoz nem kell érteni azok szobadíszek és egy kenyérpiritó pilótavizsga is elég hozzájuk. A PChez nem. Sokan azt hiszik de, ennek köszönhető az ahol ma tartunk. Nézzetek szét, aki nem érti mire gondolok annak feleslges magyaráznom
  • Yeti
    Amíg teljesítményben az x86-os architektúra tudja tartani a lépést a többiekkel(márpedig nagyon úgy néz ki, hogy tudja, sőt), addig nem fog eltünni. Messze erre van a legtöbb szoftver, és messze ez a legelterjedtebb, hiába ősrégi, és toldozott-foltozott sz**. (Ez is többnyire azért van, mert kompatibilisnek kell maradnia magával, egyébként pont ez az erőssége is.) Mellesleg ez a legolcsóbb is, ami márpedig elég nagy előny tud lenni. Szóval azért ne legyél te ebben ilyen biztos.
  • Vucli
    A pc és windowsba pont az a jó hogy viszonylag kis tudással is rengeteg dolgot megtehet az ember,
    vagyis felhasználóbarát. Az egyes területek(játék , iroda ,zenehallgatás,stb.) szétválasztásval, leegyszerűsítésével és hogy mindegyikre külön gépet(mac+konzol) készitenének, pont ezt a szabadságot veszitenék el a felhasználók,2. a mai pc windows alá olyan széles a szoftver választék amit már nem lehet behozni
  • Vucli
    "Mac Mini + Konzol nem sokkal drágább mint egy Olyan PC ami jó a papának a mamának és kölöknek is" a Mac alpból drágább mint egy jó pc nem tudom hogy jöhet ki neked itt egy mac+konzol=egy jó pc.inkább mac+konzol=2*pc árba (konzol játékok ára magyarországon horribilisak 2*drágább mint egy pc s é, online móka még nagyon kezdetleges , mig pc n már természetes dolog).(Mióta uj vinyom van és ujra telepítettem) féléve egyszer sem fagyott ki a win xp m, nem tom egyesek mit csinálnak vele de valamit nagyon rosszul az biztos. 2. Jöhet itt bárki linuxxal ha egyszerűen kész programozónak(nincs mindenkinek erre ideje) kell lenni hogy használni tudja valaki + kevés progi = átlag usernek kuka.
  • pascal
    Szerintem még mindig nem érted mit akarok mondani.

Amit írsz az igaz. A PC jellegéből adódan képes nagyon gyors és megbízható és ezek mellett /relatíve/ olcsó lenni. Ez tökjó de a mai világban (és a holnapiban) el fog vérezni, mert az alapját már évek óta toldozott foldozott kvaáziszabványok alkotják, és a gyártók képtelenek szakítani a régi dolgokkal...
    OK ez már csak találgatás. Majd az idő ítélkezik, de ha a PC mint olyan eltűnik a színről akkor jusson eszedbe: én szóltam :)
  • archkoven
    Konkrétan miben hagyták le?
    Egy komolyabb PC messze veri bármelyik piacon lévő konzolt. Ne gyere a PS3-mal meg a xbox360-nal mert azokból még bemutatóverzió sem kétezik!
    Mac veri a PC-t? Ugyan miben? Teljesítményben? Abban ugyan nem. Programok számában? Sehol sincs. Megbízhatóságban? A pc is megbízható ha nem vagy hülye. Árban? Na, abban tényleg veri.
  • pascal
    Akkor elmondom mégegszer: a PC a Mac és a konzolok alapja majdnem ugyanaz, de legalábbis egyazon technológia alapján készülnek. Így a "mi a különbség" kérdés értelmetlen.

A koncepció az ami megkülönbözteti őket. Mert amit PCnek nevezünk abból ez hiányzik, te rakod össze, vagy egy nagy gyártó rakja össze de ettől még a LEGO jellege megmarad.

És ha koncepcióról van szó akkor a Mac és konzolok kicsit lehagyták a PCt.
  • archkoven
    Konkrétan mi a különbség az un. PC és a MAC között??
    A mac egy olyan fix hardverű pc amiről a gyártó el akarja hitetni az arra fogékonyakkal, hogy teljesen már mint a pc. Eddig csak a processzorban különböztek, de hamarosan abban sem fognak, tehát majd mesterségesen kell kreálni valamit az Apple-nek, hogy ne legyen kompatibilis a pc-vel ugyanis alapból az lenne. Egyedül a rá rakott op-rendszerben lesz különbség. Csak, hogy a pc-t sem az op-rendszere miatt nevezzük pc-nek, hanem a harvere miatt.
  • archkoven
    "a HP munkaállomásokat, amiket használok, igenis kib@szottul igényesen vannak összerakva. 5 éve futnak és 0 azaz 0 hardverprobléma volt velük. csak és kizárólag igény alkatrészek vannak benne, és olyan megoldások, amelyek a dzsunka pc kategóriában 2! évvel késöbb jelentek meg."

-jól van. Akkor most sorold azokat az igény alkatrészeket amik csak a HP-ben két évvel korábban benne voltak mint a "dzsunkában"!
    Valami azt súgja, hogy ez nem fog menni:))))