59456
banner
  • longline
    én teljes mértékig hiszek neked. Csak amikor kinn jártam meglepődtem egy kicsit. ugyanis volt néhány körforgalom amiben alig tudtunk elfordúlni egy tartájos csőrös scaniaval
  • rinyavas
    Én ezt hallottam

Jön Az XXl!

A világ első tehergépkocsiját 1896-ban készítette a Daimler-Motoren-Gesellschaft, az akkoriban még a Stuttgart melletti, ma már a városhoz tartozó Cannstattban. A másfél tonnás, ló nélküli kocsit a hátsó tengely mögé épített kéthengeres, 4 lóerős teljesítményű Phönix motor hajtotta. A teherszállító járművek ereje, sebessége, biztonsága és kényelme azóta a sokszorosára nőtt, csakúgy, mint a közúti szállítás aránya, amely újabb forradalmi lépés előtt áll, hiszen a forgalom robbanásszerű fejlődésére lehet számítani. Szakértői tanulmányok szerint a következő tíz évben másfélszeresére nő a kamionokkal szállított áruk mennyisége, ez pedig nagyobb és hoszszabb szerelvények építését teszi szükségessé. A műszaki megoldásnál már csak a törvényi változtatások nehezebbek, hiszen több oldalról is támadják a tervezetet. A harmadik évezredben a megnövekedett igényeket már nem lehet a kamionok számának növelésével kielégíteni. A légi közlekedéshez hasonlóan közúton is nagyobb kapacitású járművekre van szükség. Az XXL méretűnek jelzett vontatmányok hossza 25,5 méter, összgördülő tömege pedig 60 tonna lenne. Az ellenzők tábora szerint a nehezebb kamionok tönkreteszik az utakat, a mamutok fejlesztését támogatók pedig azt bizonyítják, hogy a vontatmányok a jelenlegi öt helyett nyolc tengelyen gördülnének, így nem jut nagyobb terhelés az utakra, miközben 20 százalékkal kevesebb lenne az egy tonnakilométerre eső üzemanyag-fogyasztás, és ezzel arányosan a károsanyag-kibocsátás. A XXL modellek készek, menetrendszerű közlekedésüket már csak jogi sorompók akadályozzák, ám várhatóan ezek hamarosan felemelkednek, és elindulhatnak a kamionjumbók, amelyek már az újjáépülő selyemúton is közlekednek majd. A több mint tízezer kilométeres táv megtétele egyelőre még embert és gépet próbáló vállalkozás, ám az egykori karavánút kiépítése meggyorsítja a közlekedést Európa és Ázsia között. Az elmúlt negyedszázadban már többször is megpróbálták törvényi szabályozással tehermentesíteni a közutakat, ám korlátozó intézkedések ellenére is tovább nőtt a közúti szállítás részaránya, amely Európában már több mint 70 százalékos. A kevésbé rugalmas vasút miatt a személy- és áruforgalom a közútra terelődött, pedig a kormányzatok mindent megpróbáltak, hiszen az egyre gyorsabb tempójú autópálya-építések és -felújítások ellenére környezetvédelmi és közlekedésbiztonsági szempontból is kritikussá vált a közúti közlekedés állapota. Az utak védelmében először a nehéz teherautók tengelynyomását korlátozták, és a túlterhelt járművek vezetőit már évtizedek óta szigorúan büntetik. Közben a járművek és motorok fejlődésének köszönhetően nemcsak komfortjuk, hanem biztonságuk és sebességük is nőtt, ezért a következő lépcsőben környezetvédelmi és közlekedésbiztonsági megfontolásokból 90 km/órára maximálták a nehéz-teherautók tempóját. Ám hiába a jogi korlátozás: a találékony vezetők megtalálják a megfelelő szakembert az elektronikus határolók feloldására, sokan még a digitális menetíró, vagyis a tachográf manipulálásától sem riadnak vissza. A közelmúltban éppen ilyen tapasztalataikat ismertették osztrák rendőrök egy közlekedéstudományi konferencián, ahol külön kiemelték a magyarok leleményességét. Pedig kockáztatni veszélyes, hiszen egy fuvarozócég működéséhez nélkülözhetetlen okmányt, az Európai Unió országaiba szóló útvonalengedélyt vonhatják meg, a jármű forgalmi engedélyéről már nem is beszélve. Az egyre több országban bevezetett útdíjak miatt is egyre többször számíthatnak az autósok, különösen a kamionosok kényszerű megállásra, bár a műholdas és mikrohullámú rendszerekkel erre egyre kevesebbszer lenne szükség, ám a bliccelők és ügyeskedők miatt a hatóságok növelik az ellenőrzések számát és szigorát. A nehézteherautó-vezetők kötelező pihenőidejének betartatása mellett a munkaszüneti és ünnepnapokon bevezetett kamionstop is az áruk mozgását lassítja, ezért a szombati napokon is engedélyeznék a nehéz-teherautók közlekedését, a magyarázat szerint ez az intézkedés a közlekedés biztonságát növelné.

vagy
  • RaST
    A hollandoknál az indusztriánál nincs gond .. Elhiheted .. Nem viccből épitik ki ..
  • longline
    hello jó estét. hát azért a hollandoknál is akad szűk utca na meg körforgalom
  • RaST
    Úgy látom a hollandok is alkalmazzák ezt a road train féleséget ..
    Bár feléjük nincs is gond az ilyen hosszú szerelvényekkel ..

(Szerelvény+ Tandem)

• MBActros1848
    Jól van nem temetlek én el csak amugy is sz@r kedvem volt és itt kiborult a bili . Bocsi kicsit bolond vagyok mostanában. Na jól van elmentem csajozni
  • CB Dávid 18
    szevasz tesó. addigis jó nyarat kívánok neked a munka mellett.
  • Gerob
    Azé nem kell eltemetni!! Amikor este vagy reggel netezek egy minimálissat, akkor ide is lesek majd ám!! Csak nem biztos hogy írok, ha nem lesz normális kérdés vagy téma! Mert akkor minek, nem igaz??
  • MBActros1848
    Sajnálattal hallom a hírt tesókám! Remélem azért a nyár végén egyszer kétszer, egy kicsit dumálgatni. Ha netán van msned akkor elérhetsz itt: [email protected] . Ha majd jövöre már meglesz a jogsim akkor egyszer leruccanok hozzád a balatonra egy kicsit sörözgetni dumálgatni. Addig is VISZLÁT!
  • rinyavas
    Szia hiányozni fogsz! :)
  • CB Dávid 18
    MI A HELYZET?
  • Gerob
    SZEVASZTOK!!

OFF
    Lehet köszönni, csak ne egy külön hozzászólásként, de engem már nem izgat a dolog, meg különben is, nem megtiltottuk, hanem próbáltunk titeket megkérni arra, hogy normálissan szóljatok a Fórumban!! Én úgyis 1-2 napon belül kiszállok innen, megyek melózni, és őszintén megmondom, hogy nem fog hiányozni a bagázs, (2 ill. 3 kivétel van), de ha akarom, akkor majd velük felveszem a kapcsolatot. Ennyi, részemről lezárva.

További kellemes nyarat, jó utat azoknak, akik ruccannak EU fele kamionnal, vagy akármi mással, ha esetleg Siófokon jártok a Hajóállomás környékén, akkor a HARIBO standnál le lehet jelentkezni!! :)))))
    Nah császtok!

ON
  • rinyavas
    Ezt hallottátok???

Trakker és 4x4 Cargo tesztvezetéssel egybekötött bemutató!
    A FIAT Magyarország. Kft. Iveco divíziója tisztelettel meghívja Önöket 2005. június 28-án (kedden) megrendezésre kerülő Trakker és 4x4 Cargo tesztvezetéssel egybekötött dinamikus bemutatójára, ahol megtekinthetik és kipróbálhatják 4x4, 6x6, 6x4 és 8x4 hajtásképletű új modelleinket. A rendezvény 10 és 18 óra között folyamatosan zajlik, ahol az autózás mellett finom falatokkal várjuk Önöket.

Program:
    Europa Truck Trial magyarországi szervezői által kitűzött és pontozott pályán, valamint rakottan történő tesztvezetés.

Helyszín:
    Kistarcsa környéki sóderbánya.

Jelentkezés és regisztráció:
    06-80-IVECO1-es zöldszámon (06-80-483261) munkanapokon 900 és 1800 óra között.

Üdvözlettel:
    IVECO Magyarország

Én csak azt tudom mondani, hogy no komment!!! :)
    Az http://tir.gportal.hu oldalamról van!!! :)
  • CB Dávid 18
    szevasztok
  • rinyavas
    ?

• rinyavas
    Ezen se látszik sokminden!!??

• rinyavas
    Ezen a képen sz-rse látszik! :(

• rinyavas
    Sziasztok!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Én amikor deköszönök akkor azután már itt vagyok és netezés közben a fél szemem a fórumon van tehát ha pl érkezik egy volvo és köszön akkor vissza köszönök, hogy tudja, hogy itt vagyok és tudjak kérdezni vagy ő tudjon kérdezni tőlem.
    Igaz 1-kor felteszi a kérdést és 7-kor ugyis kap rá választ de mégis..........

MB: az lkw-infot nézted már????
    vagy a keresőket vagy a scania honlapot????
  • MBActros1848
    Hello srácok! Gerob hadjad Kögelt hadd feszkozon az apjával, szerintem nem igazán képvisel egy súlycsoportot itt bárkivel is a gyerek. Kérni szeretnék egy szivességet töletek fiúk, A szivesség csak annyi lenne hogy ha netán valaki talál a lb 141-es scaniaról képet az kérem rajka már be, leginkább olyan képek érdekelnének amin a pótkerék tartó látszik, mivel azt nem tartalmazta a kit, és nekem kell meg csinálni. Amúgy ha minden jól megy akkor már szombaton vagy vasárnap megcsodálhatjátok a KING OF THE ROAD-ot. Előre is köszönöm szépen a segítséget.
  • Magnumrolcsi
    Nem köszönök mert nem szabad.RAST megtiltotta.
  • Magnumrolcsi
    mizújs van kollégák?
  • kögel
    He neked mibajod van miért vagy ilyen agresszív kismalac??
    Mi??
  • kis krisztian
    majd holnap dumcsizuk megyek aluszni
  • kis krisztian
    Egy kicsit gyengus a 440es ACTRoS de egész jól birta a drágám.
  • Raho
    Okés, majd megyek.
  • kis krisztian
    CSináltam neked egy pár gb képet majd gyere le meg nézzni
  • kis krisztian
    Elég huzos!!!! sokk volt ez a3 honap az utakon
  • Raho
    Ja itt, rakjál be képeket, milyen volt spanyol???
  • kis krisztian
    szva kicsi raho itt vagy ma?
  • Gerob
    ÉÉÉSSS?????

Én meg idén nyáron sem megyek sehova, nah???
    pénteken kezdem a melót a hajóállomáson, idén sem megyek sehova, mert nem kapok annyi szabad időt, higy beleférjen 1-2 hetes kamionozás!! Most jóóó????
  • Gerob
    Már akartam szólni ismét, kezdi felb*szni az agyam a dolog. Vaze mi értelme van annak, hogy megjössz 1-kor a suliból, köszönsz, és fél 7-kor visszaülsz, akkor szólsz, hogy nincs itt senki?? A Fórum nem CHAT, ahol rögtön jön a válasz!!!!! Ezt nem lehet felfogni???????

L-Á-M-Á-K!!!!!!
  • MBActros1848
    És akkor mi van? Én meg lehet a jövöhéten uncsi tesommal, de szerintem senkit sem érdekel.
  • kögel
    Hétfőn megyek faterommal!
    Állítólag szombaton hazajön!
  • kögel
    Nem. büntipontjaim voltak!
  • rinyavas
    Már kezdtem aggódni! :)
  • RaST
    Ha emlékezetem nem csal, már meg lettetek kérve, hogy sok köcsög köszönéssel ne basszátok szét a topicot ..
  • CB Dávid 18
    mi a helyzet srácok??
  • Magnumrolcsi
    hali
  • rinyavas
    Sziasztok
  • CB Dávid 18
    szevasztok