20430
-
Yea, rly -
tomonor #14388 O rly... -
You need to play some EVE, young man! -
ÁMEN!!! -
tomonor #14385 ...És aztán jött Tomonor az armadájával, és Amaronak költöznie kellett... :D -
Egyetértek, bár élveztem a vitát. Személy szerint vágyaim a Terran Conflict-on túlra vezetnek, én ugyanis elsősorban egy nyitottabb és logikusabban felépített galaxist látnék szívesen,kvadránsokkal és szektorokkal, mint anno a Wing Commander sorozatban. Több gazdátlan,
nyílt területet, ahol szabad a vásár, mert senki sincs otthon (míg be nem telepszek
, mert akkor aztán!), idegesített néha az, hogy bárhová mész, ott már valaki lakik, hát mi ez a galaktikus nyüzsi?! Meg kell vennem ahhoz az egyetlenegy lehetséges szektort, hogy végre legyen otthonom? Valljuk be, a saját bázis nem volt rossz húzás, de végül is ki lett követelve, évek óta ment érte a könyörgés, de: miért csak az egyedi? Miért ne lehetne nekem saját kinézetű dokkom, raktáram, és kuplerájom? A Bala Gi csomag ugyan a játékosok kívánságaiból állt össze, de csak félsiker lett belőle, és mikor a TC-hez kérték a javaslatokat, a fent említett témák megint csak vezették a listát, tehát nem vagyok egyedül. Összegezve: mivel úgyis rés támadt, és becsatlakozott a jó öreg Naprendszer, legyen már eldugva néhány MINDENKI SZÁMÁRA UNKNOWN rendszer, netán néhol elhagyott ősi rombázisokkal, ott egyedi szajréval (pl. ancient ship), amikre rátalálva egyedien kiépíthető az Amaro Empire. Induljon a verseny tisztán, se xenon, se kalóz, se yaki vagy khaak ne legyen ott egy új játék indulásakor, és ha én jutok el először valahova, és időben beépítem, legyen az enyém azonnal, mindenféle licit nélkül, ismerje el az AI a fennhatóságomat. Uff.
-
antigua #14383 Hi !
-
tomonor #14382 mi nem elsők vagyunk hanem Ősök :DDDD -
antigua #14381 No problem !
Nem is rátok "Elsőkre" gondoltam, hogy fejtsék ki
ötleteiket e témában, hanem ránk "fiatal fajokra"
akik csak nem rég kezdtek el játszani, bele szeretni az
x világba, nekik milyen meglátásaik vannak.
-
Az 5.-hez (videók) annyit, hogy a videóbedokkolás a legxarabb dolog, amit valaha is kitaláltak.
A hibáit meg én is észreveszem, nem vagyok elvakult, de (jónéhány) amit te írsz, az nem hiba, mert NINCS IS BENNE (pl.bolgyóraszállás nem is hiba, és nincs benne).
3 évnyi X3 után és 5 évnyi X2 után nekem te ne mond, hogy nem játszom aktívan a game-el!
Meg lehetett volna oldani, kevesebb erőforrással. Ok. Akkor miért nincs még olyan játék a piacon, ami mindazt, amit írtál, képes lenne megcsinálni?
A legtöbb dolgot, amit felsoroltál, már 100000+1-szer megvitatták, és mindig kiderült, hogy halva született ötletek (ma).
Amúgy Tomonor #14367-es kommentjével értek egyet.
Ne, ezek után meg csit legyen mindenkinek (nekem is), szent a béke, X3 minden hibájával együtt a legfaszább. -
tomonor #14379 pff, ezt a témát akkor hoztam fel amikor először voltam SG-n, valahol a 10 000-ik hozzászólásnál vannak. Jó volt róla beszélni, ám mégegyszer nem akarom eljátszani, szal kimaradok belőle. >.< -
antigua #14378 x3 Gamerek !
Most,hogy ilyen szépen leosztottuk az észt egymásnak, nyissunk
egy másik vonala .Mondjuk ki mit szeretne látni a köv.x-világban,
(ötletek...stb, mivel lehetne szerintetek még jobbá gyúrni az x-világot ??? )
-
antigua #14377 Hi !
Ja, ja Kindered !!! -
Ace McCloud #14376 Igazad van antigua! Bocsi Vitez77, elragadtattam magam.. Ha most nem a DSO t nyomnám, a béke nevében kiírtanék két teljes xenon szektort.
Beküldeném a Freedom1, 2, 3, 4, 5, és 6 csatahajókat, majd szétnyomnám a xenonokat az otthonukban, mint a legyeket...

-
Ace McCloud #14375 Nos, az elite túl egyszerú program volt ahhoz, hogy másképp jelenítsen meg egy dokkot (pl x3 trading station, itt sem forog a nyílás), ezért volt gond a forgó nyílás. Nyilván nem csinálnak majd ilyen hibát az űrhajózás fénykorában, de ki tudja. Mindenesetre balesetveszélyes, és nem felel meg az iso szabványoknak...
Magam is tisztában vagyok a fizika bizonyos törvényeivel, és ezeket hiányolom az x3 egyéb tárgyaitól, mint pl a csomagoktól, aszteroidáktól, elhagyott hajóktól, ha meglökjük őket...
Egy hajó azomban más kérdés, mivel saját meghajtásra alkalmas felszerelése van, ami ki tudja, hogy a jövőben miféle elven fog működni. A történetben, amibe belekezdtem az elv nagyjából azon alapul, hogy anyagot hoz létre a hajó reaktora az univerzum energiáiból, így megváltozik a tér állandósága, és ezért az aktív hajók folyamatos mozgásban vannak. Alap esetben nagyon picit, nanométereket mozdulnak el, egy pont körül, de más esetben haladásra bírják a járművet. Mivel a hajó bizonyos pontja, és az a körüli viszonylag kis térrész a meghajtott terület, így a hajó többi része, egybeépítve azzal követni kényszerül. Ez az oka, hogy a gyorsításhoz, lassításhoz időre van szükség egyáltalán, különben a test többi része az univerzum normális fizikájának megfelelően leszakadna erről a részről, és továbbhaladna, vagy egyhelyben maradna. Persze ez is csak egy elképzelés, de hát ki tudhatja.... -
Kindred Blades #14374 Miért kéne jobbat csinálnia?
Ez annyira elcsépelt és logikátlan érv, hogy az valami fantasztikus. Igazán eljuthatnánk egy békés utópiába, ahol nem ezzel jön a társaság fele. Vagy az a véleményed, hogy senkinek nem lehet véleménye, amíg nem dolgozott az adott téren? Leegyszerűsítve, amíg nem növesztek melleket és hordok parókát, nem mondhatom Kiszel Tündére, hogy ronda? -
SaGa #14373 Nem, a forgó dokk nem hiba, hanem a fizikai valóság. Ahogy a "végtelen sodródás és ellenkormányzás" is. A mozgó tárgyak az űrben úgy viselkednek a valóságban, csak a szimulátorok, a könnyebb kezelhetőség miatt elvetették ezt a fajta irányítást. Pedig annak is megvan a maga szépsége... -
tomonor #14372 ...vagy odaát :D -
antigua #14371 Vitéz77 vs. Ace
BÉKE ? TOLERANCIA ?
Inkább írtsuk a Xenonokat !
(bocs,hogy beleszólok, az igazság valahól megint csak
középpen van )
-
Ace McCloud #14370 Jah Saga!
Az Elitnek a forgó dokk volt a nagy hibája (szerintem).
Annyiszor kenődtem szét rajta, hogy felidézni sem tudom, míg végül ráéreztem a ritmusára, és csak néha rontottam el. Onnantól a Docking Computer haszontalan volt...
Viszont jó volt, hogy gyakran 2 db is keringett a bolygó körül, így ha jobbról nem jött, hát megtaláltam balról. -
Ace McCloud #14369 Le ne harapd már a fejem. Én nem programot írok, hanem használom. Attól hogy nem ez a foglalkozásom, még lehetnek követelményeim, aminek kielégítése a programozók dolga. Tudod, a kereslet - kínálat viszonya. Amennyiben nem így volna, még mindig valami ócska faltenisz programmal tolnánk :) ...
1. Eltér a véleményem, de majd alaposabban nézd meg. Mindenesetre ismét hangsúlyoznám, hogy ez az én véleményem, azaz "szerintem"
2. "Arénaszagú" Persze hogy az. Próbáltad már megkerülni mindegyik bolygót?? Meddig mentél a közponntól legtávolabb?? "Húztál" már le gyűrűt gyűrűs planétáról?? Amennyiben nem akarnák ennyire ránkerőltetni a bolygók abszolút közelségét, bármilyen messzire el lehetne menni annélkül, hogy különösebb programozási nehézségeket állítana a programozók elé. Csupán egy idő után a napba zuhannánk, egy bolygóra pottyannánk, vagy eltünnénk a csillagok között, ahonnan egy kapuugrással visszatérhetnénk. Jobb szerintem, mint a teleportálódás...
3. Valóban, ismerem én is a kapukeveredések történetét, de ezt máshogy oldottam volna meg. Illetve igényem volna egy más megoldásra. Nem szólnék semmit, ha egy harmadik térképet is elő lehetne hívni, ahol a galagszis részlet van, mivel hogy ez mégis csak egy űrben, egy galagszisban játszódó történet..
4. Aha.. Vess egy pillantást az infinity megoldásaira. Nem csak világos, és sötét megoldások lehetnek egy átmenetnél, hanem a színek minden felállásaiban is. Ez különösen arra értendő, ha közel kerülsz egy bolygó atmoszférájához, és rálátsz oldalról. Gyenge az a kicsúcsosodó megoldás. Kicsit figyelhettek volna rá.
5. A DSO ban is meg tudták úgy oldani, hogy megkönnyebbülés legyen...
6. Amint lesz időm, élek a javaslatoddal. Engem már a Nexus is kielégített, bár ott sem volt über...
"Amúgy a legtöbb "hibaészrevételed" ellentétben áll azzal, amit mondtál a végén, vagyis hogy egy atomerőmű kell hozzá. Ha ezeket beletennénk, akkor a Nasa fölakasztaná magát szégyenében, hogy még ők sem tudnak vele játszani.
A többi meg egész egyszerűen értelmetlen, mivel ha az Elite-től kezdve valóban végigtoltál jó pár szimulátort (mint én), akkor tudhatnád, hogy (már bocs) baromságokat írtál. Nem tudom, mivel játszol, de az nem az X3 (a fentieket nem sértésnek szántam)."
A hibaészrevételeim mellett vannak pozitív észrevételeim is, amit később közöltem. Sajnos a két esemény között nem frissített a mozilla, így nem érzékeltem, hogy valaki írt ide, egybe meg túl hosszú lett volna a lista. Pont, mivel sok progival volt dolgom, így pontosan tudom, hogy mindez megoldható lett volna másképp, kevesebb erőforrás igénybevételével is, de persze neked erre úgy tűnik (még) nincs rálátásod. Mivel ÉN tényleg játszom az x3 al, és tudom, hogy mit írok, és emelett hiába szeretek valamit, ellenben veled, még a hibáit is képes vagyok észrevenni és felfogni. Így születhetett meg ez a hibalista, ami az én, de meglátásom szerint többek véleményét is tükrözi. Az ellentmondások akkor tűnnek el, ha melléolvasod majd a pozitív listát is. Ha mindenki olyan elvakult lenne a szeretett dolgokkal szemben mint te, akkor megállna a fejlődés, és senki nem akarna jobbá tenni semmit.
Már bocs, ezt nem sértésnek szántam, hanem azon remények között reszketve ütöttem be, hátha tovább lendít téged a fejlődésben..
Hehehe Ne szívd mellre, tényleg nem akartam a lelkedbe gázolni.. -
antigua #14368 Még mielőtt bárki is számon kérné rajtam, hogy érthetek egyet
Ace McCould-al az árnyékolást tekintve, hisz többször is azt írtam a játék grafikája gyünyürű.....Hát úgy hogy a felvetése helytálló, de engem egy cseppet sem zavar ( és azért nem olyan rossz az ) ettől függetlenül továbbra is fenntartom hogy a játék grafikája igen jó !
Ha valami biztosan jó ebben a játékban az a grafika !Én nem tudok szebben kivitelezett sci-fi kerskedős/szimulátoros játékról. ( igaz olyanról igen ahol az árnyékolás korektebb, de ott meg más a silány )
-
tomonor #14367 <_> ennyit nem fogok olvasni iskola után. Az X3 egyszerűen jó, és nincs értelme hibákat keresni benne, ugyanis 3 éves játék. Majd a Terran Conflict-ba... -
vecsi71 #14366 Na itt kapott hideget meleget a program.De hát semmi sem tökéletes mint az életben sem.Nekem egyetlen gondom van csak a játékkal,mégpedig az,hogy magyarul nem adták ki.De hát ez van.Mert hát azóta próbálkozom az angollal amióta ezzel a játékkal játszom.Megjegyzem minden más játékot le is töröltem a gépemről,miután csak ezzel játszom ha van időm.Az angol tudásom meg elég gyér Éppen ezért forditó programmal fordittatom le a szöveget.Közben meg tanulom lassacskán az angolt.Úgyhogy még nyelvtanulásra is rábirja az embert.Más ilyen programra nem emlékszem. -
Ace McCloud #14365 "Lehetett volna olyan az univerzum, hogy átrepülhetsz egyik szektorból a másikba,"
Áh! A csillagok méretei, és a megadott elérhető sebességek miatt ilyenre nem is számítottam, sőtt! Nem is tetszene.
"megkavarják a szektorok és ennek tudható be még néhány kifogásod. Itt egy-egy szektor nem egy-egy naprendszer, hanem sokszor csak egy bolygó melletti, elkülönült terület. Vannak olyan, szomszédos szektorok, amelyek ugyanazon bolygó más-más "oldalán" vannak. Az azonos csillagrendszerben lévő több szektor több esetben is előfordul. Amíg ezt nem fedeztem föl, engem is zavart néhány szektor kinézete..."
Erre már én is gyanakodtam, de teljesen logikátlan. Mi értelme egy bolygó több pontjára kaput rakni?? Miért így jelölik az univerzumtérképen. A bizonytalanság ez esetben (is) az egyértelműség hiánya, ami ez esetben negatív tényező..
"Az térbeli mozgások fizikája azért lett ilyen (gyanítom) mert az Elite-ben használt, a valós fizikai modellre hasonlító kormányzás esetén még annyian se játszanának az X univerzumban, mint így. Azért az Elite kézi dokkolását a forgó orbitális állomásra, nem mindenki képes hosszan elviselni. Vagy azzal az irányítással csatázni, bányászni... Én is jobban szeretném azt, de az elterjedt űrszimulációk sajna ezt, a légköri repülésben megszokott irányítást és fizikát alkalmazzák, ezt kell elfogadni..."
A hajó térbeli mozgásával ki vagyok békülve, mert hajtóművekkel rendelkezik, és a végtelen sodródás, és ellenkormányozás nagyon idegesítő (lásd Elite pc-s verzió, vagy infinity csataszimulátor előzetes) Ellenben a hajtómű nélküli egyéb tárgyak fizikája nagyon gagyi.. -
Ace McCloud #14364 Igen! -
Ace McCloud #14363 Ami (szerintem) pozitív vonása a játéknak!
A termék amit 2 - 3000 ft ért vásárolsz, manapság bőven megéri az árát (nocsak mit tesz a marketing költségeinek minimalizálása)
Gyönyörű.. Nem is gyönyörű, inkább csodálatos környezet. Szépen összehozott hátterek, bolygók, hajók, űrállomások, aszteroidák, és minden ami kell, csak azok a fránya piszkák ne lennének benne, amik a mozgást hivatottak érzékeltetni.
Nagyon okosan összehozott kereskedelmi, és szállítási háttér. A gyáraknak reális időbe telik, amíg elfogyasztják a felhalmozott készleteiket, és a kiürülő raktáraik függvényében változnak az áraik. Kár hogy a saját gyáraknál ezt nem lehet kieszközölni...
Mindegy hogy az x-univerzum mely pontjára ugrasz, mikor visszamész, (bárhol, bármely gyárhoz) reálisan tartja a készletfeldolgozási - és készletfelhalmozási ütemet.
Végre egy program, ahol a mellékszereplők nem kószálnak céltalanul össze-vissza, (mint a star trekben az enterprise legénysége), hanem adott céllal, adott útvonalon haladnak, és reagálnak a VÉLETLEN szerű eseményekre. Ha nem hiszed, telepits adv satokat, és kövesd nyomon bármelyiket. Gratula ezért a készítőknek!!!!!
Nem sok olyan űrszimmel játszottam, ahol az ember késztetést érez, hogy körberepüljön űrállomásokat, csatahajókat, vagy megálljon egy ponton, hogy csak gyönyörködjön a látványban. Ez a program pont ilyen, amiért szintén örök hála a készítőknek.
Nem sok olyan játékkal játszottam, amit egyszerűen nics erőm letörölni hoszabb időre a gépemről, mert a hiány újból feltelepítteti velem. A játék kihívás újra és újra, pedig higgyétek el, nálam igen magas a mérce.
Végre egy olyan játék, ahol nem én vagyok az űberkirályistencsászárschwarzeneggerstallone hajó tulajdonosa, amit senki, és semmi nem tud lenyomni. Sőt, mivel a hajóm általános jellemzőkkel rendelkezik, és a sz. gép vezérelt hajók első lövései rendszerint betalálnak, így még hátrányból is indulok csatakezdésnél, persze kivétel, ha keresem a bajt.
Nagyszerűen megalkotott csataelv, hogy több, erősebb a jobb. Hiába mész neki egy M1, M2, vagy M7 nek egy M4, M5 el, de még az M3-al is szinte lehetetlen kárt okozni bennük. Bizony csatahajó ellen csatahajó, vagy rengeteg vadász kell, a töbi smafu. Ennek köszönhető, hogy hatalmas hajó hadtestek vívnak sokszor látványos csatákat az amúgy is látványos háttér előtt. Egyszerűen ez nagyszerű!
Jól megalkotott, kidolgozott fegyverek, lövedékek, és fegyverrendszerek. Jó az elv, ami alapján beépülnek, jó az elv, ami alapján használjuk őket külömböző csatákban, és jók a véletlen események amik itt történnek (Ionfegyver "lepattanó" lövedéke a saját haderőt is sebzi, amit jól ellensúlyoztak a rövid hatótávval)
Mivel igen kidolgozottak a hajók, és a hajóelvek, így gyakorlatilag az ember rá van kényszerítve, de ha kényszerítve nem is, hiszen M4 el is lehet a végtelenségig flangálni, erős a késztetés hogy nagyobb hajót, később hajókat, majd szállítót, szállítókat, és csatahajókat vegyen.
Nem egysíkú a program, így kereskedhetsz, ha akarsz, vadászhatsz, és kereskedhetsz, de csak vadászhatsz is. Küldetésekből is fenntarthatod magad, de gyárrendszereket is kiépíthetsz, és ha már ezt teszed, miért ne készítenéd látványosra azokat?! Indithatsz univerzum-kereskedőket, stb. Rengeteg a lehetőséged, nagy a mozgástered. Nagyon pozitív vonás...
Jól megalkotott szabályokra épül a szállítás, és a harc (bár az utóbbinál nevetséges amikor egymást lövik az ellenségeim, mert közém és egy harmadik közé keveredett a második) Jó hogy nem olyan hülyeséggel fárasztanak, mint a DSO ban, hogy drónok hordják utánnam a cuccot, mindegy hogy mekkora ultragyors a hajtóművem.
Jól megoldott a célbefogó, és kijelző rendszer, részletesen beállítható sok dolog a hajón, bár ezek piszkálása nélkül is prímán el lehet boldogulni vele. Sajnos a menürendszer extrém mély kialakítását eredményezi, de megszokás után ez nem olyan zavaró, viszont sok kezdő elbátortalanodik tőle. Ellenben így lehet mit tanulni a játékból.
Tetszett, hogy az ostoba xenonok egymást lőtték nagy igyekezetükben, hogy engem leszedjenek. Ez olyan gépi butaság, ami sok kellemes órát, és sok creditet ajándékozott nekem. Akárcsak az Ut ban, itt is történik a játék szabadságából adódóan számos olyan megismételhetetlen, és poénos dolog, ami felértékeli a progit a szememben.
Jó a háttértörténet, és jók a mellékküldetések. Jó hogy nem kötelező semmit sem végigvinni, de a jutalmuk ösztönöz az elvégzésükre.
Jól moddolható, scriptelhető a dolog, habár amikor az ember agyonscripteli, rájön, hogy alapból talán izgisebb volt a játék. Mindenesetre a lehetőségek jóformán határtalanok.
Megvannak a megfelelő fokozatok a csóringer indulástól a rendszerúri pozíciókig, amik folyamatos érdeklődés lekötést, és intenzív figyelmet követelnek a játék számára. Amint lentebb már írtam, ez nálam 3 - 4 éve tart.
Összességében véve, szerintem ez egy nagyszerű játék, ötletesen kidolgozva, és hosszú ideig lekötni képes, bár számos feledhető hibával.
Hasonlóval még csak nem is találkoztam pc-n, és igazi izgalomban tart, mint annak idején az Elite 64. Bátran ajánlom mindenkinek, és aki már elkezdte, és feladni szándékszik, csak kis kitartást tudok javasolni, és az meghozza a gyümölcsét. A játékban nincs olyan dolog, amit kis ötletességgel meg ne lehetne oldani (PL hajófoglalásnál pajzslenntartás), ezért az eszünket is jócskán megdolgoztatja mind számolási, mind stratégiai, mint problémamegoldó téren. Sokat segít az angol nyelv elsajátításán, és sokat segít a megértésében is (kiemelik a lényegi információkat a szövegből, ezzen segítve, hogy el ne vesszünk a salangban, viszont terjedelmes mellékdumát is adnak, ha valakinek szórakozni támadna kedve ezzel is). Amint a kezünkbe szokik az adott mozgássorozat, a bonyolult menürendszer már nem is lesz olyan bonyolult...
Ezért kitartást, és jó játékot kívánok..
(Bakker ez az oldal az enyém lett) -
antigua #14362 Ace McCould !
Na ez korekt !!!!
(nem is szeretnék se elvenni se hozzátenni emmit ! )

-
antigua #14361 BÉKE !
SaGa:
Elgondolkodtató amit írtál !!!
Lehet, hogy az én szemléletemmel volt a gond a scriptekkel
kapcsolatban ?!Hmmm. Tényleg én javításoknak fogtam fel őket
mivel az engem idegesítő hiányosságokat, ill. dolgokat próbáltam áthidalni velük .
Na ez az írás kegy kicsit #14355 más megközelítési módba helyezte
nálam az x3-at !( ajánlatos másoknak is elgondolkodni rajta )
-
Na, akkor az ellenvélemény:
Alap ellenérvem: csinálj jobbat!
Bővítve:
1. Árnyékokkal nincs kölünösebb gond (azt elmondhatnád, hogy hol silányak, mert szerintem jók)
2. "Arénaszagú": Próbáltad már megkerülni az egyik bolygót? Mert meglehet! Az viszont való igaz, hogy Three Worlds legtávolabbi bolygóját nem érhetjük el, mert "visszateleportálódunk".
3. Galaxiselrendezés: az Universe Map elrendezése alapján mondod ezt? Az X világa nem egy galaxis, annak csupán részei. 2 szektor lehet egyazon csillagködben, vagy akár a világ másik végén is. Ezzel az a kérdés is meg van válaszolva, hogy néhol miért nincs "folyamatosság".
4. Bolygók fény-árnyék átmenete: nincs vele semmi gond. Légkör: szintúgy semmi gond.
5. Videó az utolsó ellenfél lelövésénél/dokkolásnál? A legtöbben a hajunkat tépnénk.
6. Valós fizika? Töltsd le a Babylon5: I've found her-t, és megtudod, milyen.
Amúgy a legtöbb "hibaészrevételed" ellentétben áll azzal, amit mondtál a végén, vagyis hogy egy atomerőmű kell hozzá. Ha ezeket beletennénk, akkor a Nasa fölakasztaná magát szégyenében, hogy még ők sem tudnak vele játszani.
A többi meg egész egyszerűen értelmetlen, mivel ha az Elite-től kezdve valóban végigtoltál jó pár szimulátort (mint én), akkor tudhatnád, hogy (már bocs) baromságokat írtál. Nem tudom, mivel játszol, de az nem az X3 (a fentieket nem sértésnek szántam). -
SaGa #14359 Csak az "aréna szerűséghez" egy kis megjegyzés.
Lehetett volna olyan az univerzum, hogy átrepülhetsz egyik szektorból a másikba, de akkor az életed szétunnád, mire újra lakott területre érsz (anno, még Enterprise-ra volt egy űrsikló szimulátor, ami valós időben játszható felszállást, repülést, feladatvégzést és leszállást is tudott. A valós idejű felszállás úgy kezdődött, hogy a trailerre rakott siklót és hordozóját kiszállították a kilövő állványhoz. Néhány óra alatt, merthogy nagy és nehéz. Szerencsére volt időgyorsítás...)
Aki Elite-tel kezdte, azt kissé megkavarják a szektorok és ennek tudható be még néhány kifogásod. Itt egy-egy szektor nem egy-egy naprendszer, hanem sokszor csak egy bolygó melletti, elkülönült terület. Vannak olyan, szomszédos szektorok, amelyek ugyanazon bolygó más-más "oldalán" vannak. Az azonos csillagrendszerben lévő több szektor több esetben is előfordul. Amíg ezt nem fedeztem föl, engem is zavart néhány szektor kinézete...
Persze megoldható a dolog másképp is, de így sem rossz...
Az űrállomások és hajók mérete közötti aránytévesztés engem is zavar néha. Eleve a távolság és sebesség jelzés km-ben, elrugaszkodik kissé a valóságtól, jobb lett volna egy olyan egység, ami nem hasonlít az ismert földi mértékegységekhez.
Az térbeli mozgások fizikája azért lett ilyen (gyanítom) mert az Elite-ben használt, a valós fizikai modellre hasonlító kormányzás esetén még annyian se játszanának az X univerzumban, mint így. Azért az Elite kézi dokkolását a forgó orbitális állomásra, nem mindenki képes hosszan elviselni. Vagy azzal az irányítással csatázni, bányászni... Én is jobban szeretném azt, de az elterjedt űrszimulációk sajna ezt, a légköri repülésben megszokott irányítást és fizikát alkalmazzák, ezt kell elfogadni... -
Még mielőtt elkezdenék értelmes dolgokat írni, megkérdezem: a hibákat az X3-ról írtad? (kimaradt 1 hét nekem) -
Ace McCloud #14357 Sziasztok!
Antigua elindított egy elég príma lavinát ezen a fórumon. Megjegyezném, kiválló ötlet volt, mert csak csodálkozom, hogy alig egy nap leforgása alatt szinte vissza kellett lapoznom...
Mivel ez egy meglehetősen jó téma, így veszem a bátorságot, és magam is megosztom veletek a játék(ok)ról alkotott véleményem. Mint ismerhetitek, írásaim elég terjengőssek így röviden összefoglalnám az elején, megkímélve a "hamariakat" az időpocsékolástól.
Régi (c64) motoros lévén az Elittel kezdtem, majd a freespacekon, a nexuson, és sok másik scifi játékon keresztül jutottam az x3 ig. Az x2, majd az x3 játékok 3 - 4 éve vannak folyamatosan rajta a háttértárolómon, több mint két évig szinte más programról sem vettem tudomást. Jelenleg a Darkstar One -t kóstolgatom, de nem olyan ízletes, mint az x3, így már alig bírom kivárni, hogy vége legyen a dso nak, és újra az x3 rabolja kevéske időmet. Ezzel szerintem nagyjából össze is foglaltam, hogy mi a véleményem az x3 Reunionról.
Kifejtés!
Persze a játék telve van hibákkam, de ne feledjük el, hogy sok esetben a hibák teszik különlegessé az alkotást! Bizonyos esetekben a hibákból eredő történések adnak olyan élményt, és emlékeket, amellyeket utánna hiába keresünk a következő generációk játékaiban. Csak hogy néhány példával éljek az AVP (Alijenverzusprédátor első része) amit ha megpróbálunk végigjátszani, akkor véres, kigúvadt szemek, ritkuló frizura, és (a wanted című pocsék filmből vett hülyeség) 400 as pulzusszám lesz az eredmény, mivel a pályák közben nem tudunk menteni. A játékélmény szerintem mégis olyan óriási, ami egyedivé teszi a programot pont ezen hibájából. De ott van az Unreal Tournament (1) aminél egy-egy meccs végén már azt sem tudom hogy a szitukból adodó poénok miatt, vagy a stressz okozta merevgörcsöktől fetrengek a földön. Az x3 sincs ezzel másként. Azon hiba, hogy bizonyos feltételek teljesülése következtében a szállítóim szétkenődnek a platformon, arra ösztönöz, hogy olyan gyár-komplexumokat építsek ki, amik önellátóak, és a készterméket idegen szállítók vásárolják a gyáramból. Ennek következménye, hogy igen körültekintően kell elhelyeznem a gyárat, ami -lássuk be - életszagúvá teszi a dolgot. Esetleg a dokkolóplatformot kell úgy elhelyezni, hogy ne gyilkolják le magukat a gépeim. Persze aszteroidán is szétcsapódhatnak, ami váratlan veszteség, de ettől szintén kicsit reálisabbnak tűnik a játék. Csak hogy ne kreáljak a sz@rból is várat, leírom tételesen a hibákat, és a pozitív tapasztalataimat.
Hibák (szerintem)
Árnyék effektusok silánysága
Arénaszagú játéktér (távoli bolygókat - holdakat sosem fogunk elérni, közeli bolygóktól sosem tudunk jelentősen eltávolodni, elindulunk a központtól egy irányba, az ellentétes irnyba kerülünk, és közelítünk a központhoz egy idő után, mint egy ócsha horrorfilmben)
Sehol ilyen rosz galagszis elrendezéssel, térképpel még nem találkoztam. Messziről bűzlik, hogy a sztorit állították ehhez a hibához, és nem a térképet igazították a történethez. Igaz legalább valamilyen szinten térbe igyekeztek rendezni, de nem sok sikerrel, és ráadásul arénává silányít egy amúgy egész türhető szabad mozgással kialakított játékot.
Amikor lelövünk fegyvereket, rakományokat egy hajóból, annak minden eleme szépen csomagolva, konténerbe kerül, mintha csak ajándékba kapnánk (pfuj)
A karosszériák találat esetén nem sérülnek láthatóan(senki se akarja beadni nekem hogy akkora meló lenne ezt rendezni, mivel egy kevesebb mint 800 kb os programban több autómodellen, térbeli akadályokkal kialakított pályán ezt megoldották)
Pajzseffektek túlnyomó hiánya (mégis látható egy kicsit, ha kapu mögül próbálnak kiszedni minket, és a véletlen úgy hozza)
A fizika ekkora hiányosságai (a térhajtómű elméleti elve alapján nem kell lassulással, és gyorsulással akkora távon számolni, de mert a hajószerkezetnek is van egy terhelhetőségi tartománya, egy csekéllyel igen, így ez helyén is lenne, azért a csomagok, tárgyak, aszteroidák fizikai mozgásai nevetségesek, és ennek helyrehozása sem lehet akkora energiabefektetés manapság)
A bolygók fény-árnyék átmenete, valamint a bolygó légkörének megvalósítása is szánalmas.
A planéták egymáshoz viszonyítot távolság képe (mint a haegemoniában), szintén sírásra ingerlő.
Az MI stratégiák félkészek, a történések alap szinten ostobák, és érthetetlenek, valamint jelentéktelenek. Persze - persze "Javítsd scriptel" de ez akkoris gáz...
Az összepárosított rendszereknél a háttér legalább egyes elemei között lehetnének eggyezőségek...
Nem hiszem el, hogy mindegyik űrszimulátor játékban, parányi elemek segítsével kell érzékeltetni a haladást. Ettől zokogni tudnék. Kicsit megoldhatnák újszerúbben, erre még ötleteim is lennének.
Nagyon hiányoznak az ionviharok - villámok.
Több videobejátszást rakhattak volna bele, mint pl az automata dokkolásnál, a féregjáratban haladásnál, az utolsó ellenfél lelövésénél.
Bolygóraszállás hiánya (de ezt már kitárgyaltuk, és nem is ide tartozik, ezért inkább csak megjegyzés)
Kormányflották, védelmi, összevont flották hiánya (habár még ez is épphogy elviselhető módon meg van oldva)
Űrállomások, és nagyhajók mérete (szerintem nagyon picik, de ha kiszállsz űrruhában, és megközelíted, furcsán megnőlnek).
Kevéssé alakíthatóak a hajók azaz nem érvényesíthető jóformán semmi optikai tuning, amibe a fegyverberakások láthatóságát is értem.
Jobban tetszettek a belső dokkolási megoldások...
Nevetségesnek tartom a rakéták hatásfokát. Ez szinte teljesen fölöslegessé vált dolog lett, ehhez képest minden hajó rakterében van belőllük.
Irgalmatlan erőforrásigény (manapság a programíró programok már így dolgoznak, ugyan szerintem van összejátszás a programgyártók, és a hardvergyártók között is. Nesze neked összeesküvés-elmélet)
És utolsó sorban, a már oly sokat hangoztatott gyalázatos menürendszer. Mintha a winf.s könyvtárszerkezete lenne, vagy hasonló. Menü a menüben, és az is lent egy menüben, ami szintén egy menübe ágyazva.
Dióhélyban ennyit a rosszról. -
Bonczi #14356 én szeretem,játszok is vele sokat....más nem érdekel :D -
SaGa #14355 Csak úgy megjegyezném: a scriptelhető, modolható játékok élnek a legtovább. Talán nem véletlenül.
A modokat, scripteket nem javításként, hanem az élmény fokozásaként érdemes felfogni.
Van egy jó alapkoncepció, sokan használják, és kiderül, annyira jó, hogy mindenki szeretné valamennyire a saját képére alakítani.
Megszületnek a modok, script csomagok, amelyekkel ki-ki olyanná alakítja a világot, amilyenre akarja, ami a legjobban megfelel a saját stílusának. Van aki könnyíti, van aki nehezíti. Gyanítom, nincs két egyforma, pontosan ugyanazokat a modokat, scripteket futtató X2 (ehhez is volt már scriptek, ha jól emlékszem), X3, Morrowind, Oblivion. stb... -
bentorrents #14354 jha, látom begőzöltek a kollégák. én scriptek nélkül játszottam ezidáig (..1,5 éve biztos nyomom) és bizton állíthatom, hogy az x2-höz képest egy inteligens rendszer. anno közvetlenül onnan nyergeltem át és a komplexumok összekötése megváltás volt. a kereskedelemben csak azt a véleményt tudom osztani, hogy zárt komplexumok kiépítése a legkifizetődőbb, aztán a végtermék értékesítése. a hagyományos hajók beállítása a gyárakhoz, sosem volt megbízható.
persze a scriptek sokat segítenek, de meg lehet nélkülük is lenni. az xtm-ről már nem tudom elmondani ugyanezt: az nagyon sokat dobott a játékon! egyébként, te is tudod, hogy nem kötelező kereskedni, meg lehet másképp is élni az univerzumban:-). én legutóbb egy fél évre tettem félre a játékot, de azután ismét előkerült...és lám még mindig vannak benne újdonságok...és így válik az ember x-univerzum függővé -
Minden nap, minden órában, minden percben adnak el szrt a világon mindenhol.
Nem bűn eladni (ha nem lopott és vannak rá engedélyek).
Nem kell megvenni!
X3-mal én nem bántam meg. Ezt nagyon jól kitalálták.
Kíváncsi vagyok, mi vár a TC-ben! -
SaGa #14352 Na jól kiszúrtam magammal. Még mindig érnek mglepik, pedig pár éve nyúzom már az X univerzumot...
A már említett Xenon J. miután kinyírt, visszatöltöttem, megint át abba a szektorba (közben kilőtte az ott található military shipyardot, meg egy XXL-es SPP-t lehet "salvage-olni"), óvatos közelítés, hagyom, hogy a split flotta tegye a dolgát. szépen ráóvakodtam a J hátára, és adtam neki az ágyuimmal. Meg is lett az eredménye, kapom a hálálkodó üzenetet a splitektől. És ekkor jutott eszembe, hogy bekapcsoltam a "közeli hajórobbanás okozzon sérülést" effektet. Na pucolás... 4 km-re jártam a kilőtt roncstól, mire robbant, de elvitte a fél hajómat így is.... Affene... -
antigua #14351 KoRon !
Van egy klassz húga is 21éves, és facér, de nagy zsivány
a csajszi ám !!! -
antigua #14350 KoRon !
Van egy klasz huga is 21éves, és facér, de nagy zsivány
a csajszi ám !!!