F.A.Q

WAREZ-RULEZ ügyeket privátban intézzétek! Frissített FAQ!
  • Ace McCloud
    Sziasztok!
    Antigua elindított egy elég príma lavinát ezen a fórumon. Megjegyezném, kiválló ötlet volt, mert csak csodálkozom, hogy alig egy nap leforgása alatt szinte vissza kellett lapoznom...

Mivel ez egy meglehetősen jó téma, így veszem a bátorságot, és magam is megosztom veletek a játék(ok)ról alkotott véleményem. Mint ismerhetitek, írásaim elég terjengőssek így röviden összefoglalnám az elején, megkímélve a "hamariakat" az időpocsékolástól.

Régi (c64) motoros lévén az Elittel kezdtem, majd a freespacekon, a nexuson, és sok másik scifi játékon keresztül jutottam az x3 ig. Az x2, majd az x3 játékok 3 - 4 éve vannak folyamatosan rajta a háttértárolómon, több mint két évig szinte más programról sem vettem tudomást. Jelenleg a Darkstar One -t kóstolgatom, de nem olyan ízletes, mint az x3, így már alig bírom kivárni, hogy vége legyen a dso nak, és újra az x3 rabolja kevéske időmet. Ezzel szerintem nagyjából össze is foglaltam, hogy mi a véleményem az x3 Reunionról.

Kifejtés!
    Persze a játék telve van hibákkam, de ne feledjük el, hogy sok esetben a hibák teszik különlegessé az alkotást! Bizonyos esetekben a hibákból eredő történések adnak olyan élményt, és emlékeket, amellyeket utánna hiába keresünk a következő generációk játékaiban. Csak hogy néhány példával éljek az AVP (Alijenverzusprédátor első része) amit ha megpróbálunk végigjátszani, akkor véres, kigúvadt szemek, ritkuló frizura, és (a wanted című pocsék filmből vett hülyeség) 400 as pulzusszám lesz az eredmény, mivel a pályák közben nem tudunk menteni. A játékélmény szerintem mégis olyan óriási, ami egyedivé teszi a programot pont ezen hibájából. De ott van az Unreal Tournament (1) aminél egy-egy meccs végén már azt sem tudom hogy a szitukból adodó poénok miatt, vagy a stressz okozta merevgörcsöktől fetrengek a földön. Az x3 sincs ezzel másként. Azon hiba, hogy bizonyos feltételek teljesülése következtében a szállítóim szétkenődnek a platformon, arra ösztönöz, hogy olyan gyár-komplexumokat építsek ki, amik önellátóak, és a készterméket idegen szállítók vásárolják a gyáramból. Ennek következménye, hogy igen körültekintően kell elhelyeznem a gyárat, ami -lássuk be - életszagúvá teszi a dolgot. Esetleg a dokkolóplatformot kell úgy elhelyezni, hogy ne gyilkolják le magukat a gépeim. Persze aszteroidán is szétcsapódhatnak, ami váratlan veszteség, de ettől szintén kicsit reálisabbnak tűnik a játék. Csak hogy ne kreáljak a sz@rból is várat, leírom tételesen a hibákat, és a pozitív tapasztalataimat.

Hibák (szerintem)

Árnyék effektusok silánysága

Arénaszagú játéktér (távoli bolygókat - holdakat sosem fogunk elérni, közeli bolygóktól sosem tudunk jelentősen eltávolodni, elindulunk a központtól egy irányba, az ellentétes irnyba kerülünk, és közelítünk a központhoz egy idő után, mint egy ócsha horrorfilmben)

Sehol ilyen rosz galagszis elrendezéssel, térképpel még nem találkoztam. Messziről bűzlik, hogy a sztorit állították ehhez a hibához, és nem a térképet igazították a történethez. Igaz legalább valamilyen szinten térbe igyekeztek rendezni, de nem sok sikerrel, és ráadásul arénává silányít egy amúgy egész türhető szabad mozgással kialakított játékot.

Amikor lelövünk fegyvereket, rakományokat egy hajóból, annak minden eleme szépen csomagolva, konténerbe kerül, mintha csak ajándékba kapnánk (pfuj)

A karosszériák találat esetén nem sérülnek láthatóan(senki se akarja beadni nekem hogy akkora meló lenne ezt rendezni, mivel egy kevesebb mint 800 kb os programban több autómodellen, térbeli akadályokkal kialakított pályán ezt megoldották)

Pajzseffektek túlnyomó hiánya (mégis látható egy kicsit, ha kapu mögül próbálnak kiszedni minket, és a véletlen úgy hozza)

A fizika ekkora hiányosságai (a térhajtómű elméleti elve alapján nem kell lassulással, és gyorsulással akkora távon számolni, de mert a hajószerkezetnek is van egy terhelhetőségi tartománya, egy csekéllyel igen, így ez helyén is lenne, azért a csomagok, tárgyak, aszteroidák fizikai mozgásai nevetségesek, és ennek helyrehozása sem lehet akkora energiabefektetés manapság)

A bolygók fény-árnyék átmenete, valamint a bolygó légkörének megvalósítása is szánalmas.

A planéták egymáshoz viszonyítot távolság képe (mint a haegemoniában), szintén sírásra ingerlő.

Az MI stratégiák félkészek, a történések alap szinten ostobák, és érthetetlenek, valamint jelentéktelenek. Persze - persze "Javítsd scriptel" de ez akkoris gáz...

Az összepárosított rendszereknél a háttér legalább egyes elemei között lehetnének eggyezőségek...

Nem hiszem el, hogy mindegyik űrszimulátor játékban, parányi elemek segítsével kell érzékeltetni a haladást. Ettől zokogni tudnék. Kicsit megoldhatnák újszerúbben, erre még ötleteim is lennének.

Nagyon hiányoznak az ionviharok - villámok.

Több videobejátszást rakhattak volna bele, mint pl az automata dokkolásnál, a féregjáratban haladásnál, az utolsó ellenfél lelövésénél.

Bolygóraszállás hiánya (de ezt már kitárgyaltuk, és nem is ide tartozik, ezért inkább csak megjegyzés)

Kormányflották, védelmi, összevont flották hiánya (habár még ez is épphogy elviselhető módon meg van oldva)

Űrállomások, és nagyhajók mérete (szerintem nagyon picik, de ha kiszállsz űrruhában, és megközelíted, furcsán megnőlnek).

Kevéssé alakíthatóak a hajók azaz nem érvényesíthető jóformán semmi optikai tuning, amibe a fegyverberakások láthatóságát is értem.

Jobban tetszettek a belső dokkolási megoldások...

Nevetségesnek tartom a rakéták hatásfokát. Ez szinte teljesen fölöslegessé vált dolog lett, ehhez képest minden hajó rakterében van belőllük.

Irgalmatlan erőforrásigény (manapság a programíró programok már így dolgoznak, ugyan szerintem van összejátszás a programgyártók, és a hardvergyártók között is. Nesze neked összeesküvés-elmélet)

És utolsó sorban, a már oly sokat hangoztatott gyalázatos menürendszer. Mintha a winf.s könyvtárszerkezete lenne, vagy hasonló. Menü a menüben, és az is lent egy menüben, ami szintén egy menübe ágyazva.

Dióhélyban ennyit a rosszról.