-
Ace McCloud #14363 Ami (szerintem) pozitív vonása a játéknak!
A termék amit 2 - 3000 ft ért vásárolsz, manapság bőven megéri az árát (nocsak mit tesz a marketing költségeinek minimalizálása)
Gyönyörű.. Nem is gyönyörű, inkább csodálatos környezet. Szépen összehozott hátterek, bolygók, hajók, űrállomások, aszteroidák, és minden ami kell, csak azok a fránya piszkák ne lennének benne, amik a mozgást hivatottak érzékeltetni.
Nagyon okosan összehozott kereskedelmi, és szállítási háttér. A gyáraknak reális időbe telik, amíg elfogyasztják a felhalmozott készleteiket, és a kiürülő raktáraik függvényében változnak az áraik. Kár hogy a saját gyáraknál ezt nem lehet kieszközölni...
Mindegy hogy az x-univerzum mely pontjára ugrasz, mikor visszamész, (bárhol, bármely gyárhoz) reálisan tartja a készletfeldolgozási - és készletfelhalmozási ütemet.
Végre egy program, ahol a mellékszereplők nem kószálnak céltalanul össze-vissza, (mint a star trekben az enterprise legénysége), hanem adott céllal, adott útvonalon haladnak, és reagálnak a VÉLETLEN szerű eseményekre. Ha nem hiszed, telepits adv satokat, és kövesd nyomon bármelyiket. Gratula ezért a készítőknek!!!!!
Nem sok olyan űrszimmel játszottam, ahol az ember késztetést érez, hogy körberepüljön űrállomásokat, csatahajókat, vagy megálljon egy ponton, hogy csak gyönyörködjön a látványban. Ez a program pont ilyen, amiért szintén örök hála a készítőknek.
Nem sok olyan játékkal játszottam, amit egyszerűen nics erőm letörölni hoszabb időre a gépemről, mert a hiány újból feltelepítteti velem. A játék kihívás újra és újra, pedig higgyétek el, nálam igen magas a mérce.
Végre egy olyan játék, ahol nem én vagyok az űberkirályistencsászárschwarzeneggerstallone hajó tulajdonosa, amit senki, és semmi nem tud lenyomni. Sőt, mivel a hajóm általános jellemzőkkel rendelkezik, és a sz. gép vezérelt hajók első lövései rendszerint betalálnak, így még hátrányból is indulok csatakezdésnél, persze kivétel, ha keresem a bajt.
Nagyszerűen megalkotott csataelv, hogy több, erősebb a jobb. Hiába mész neki egy M1, M2, vagy M7 nek egy M4, M5 el, de még az M3-al is szinte lehetetlen kárt okozni bennük. Bizony csatahajó ellen csatahajó, vagy rengeteg vadász kell, a töbi smafu. Ennek köszönhető, hogy hatalmas hajó hadtestek vívnak sokszor látványos csatákat az amúgy is látványos háttér előtt. Egyszerűen ez nagyszerű!
Jól megalkotott, kidolgozott fegyverek, lövedékek, és fegyverrendszerek. Jó az elv, ami alapján beépülnek, jó az elv, ami alapján használjuk őket külömböző csatákban, és jók a véletlen események amik itt történnek (Ionfegyver "lepattanó" lövedéke a saját haderőt is sebzi, amit jól ellensúlyoztak a rövid hatótávval)
Mivel igen kidolgozottak a hajók, és a hajóelvek, így gyakorlatilag az ember rá van kényszerítve, de ha kényszerítve nem is, hiszen M4 el is lehet a végtelenségig flangálni, erős a késztetés hogy nagyobb hajót, később hajókat, majd szállítót, szállítókat, és csatahajókat vegyen.
Nem egysíkú a program, így kereskedhetsz, ha akarsz, vadászhatsz, és kereskedhetsz, de csak vadászhatsz is. Küldetésekből is fenntarthatod magad, de gyárrendszereket is kiépíthetsz, és ha már ezt teszed, miért ne készítenéd látványosra azokat?! Indithatsz univerzum-kereskedőket, stb. Rengeteg a lehetőséged, nagy a mozgástered. Nagyon pozitív vonás...
Jól megalkotott szabályokra épül a szállítás, és a harc (bár az utóbbinál nevetséges amikor egymást lövik az ellenségeim, mert közém és egy harmadik közé keveredett a második) Jó hogy nem olyan hülyeséggel fárasztanak, mint a DSO ban, hogy drónok hordják utánnam a cuccot, mindegy hogy mekkora ultragyors a hajtóművem.
Jól megoldott a célbefogó, és kijelző rendszer, részletesen beállítható sok dolog a hajón, bár ezek piszkálása nélkül is prímán el lehet boldogulni vele. Sajnos a menürendszer extrém mély kialakítását eredményezi, de megszokás után ez nem olyan zavaró, viszont sok kezdő elbátortalanodik tőle. Ellenben így lehet mit tanulni a játékból.
Tetszett, hogy az ostoba xenonok egymást lőtték nagy igyekezetükben, hogy engem leszedjenek. Ez olyan gépi butaság, ami sok kellemes órát, és sok creditet ajándékozott nekem. Akárcsak az Ut ban, itt is történik a játék szabadságából adódóan számos olyan megismételhetetlen, és poénos dolog, ami felértékeli a progit a szememben.
Jó a háttértörténet, és jók a mellékküldetések. Jó hogy nem kötelező semmit sem végigvinni, de a jutalmuk ösztönöz az elvégzésükre.
Jól moddolható, scriptelhető a dolog, habár amikor az ember agyonscripteli, rájön, hogy alapból talán izgisebb volt a játék. Mindenesetre a lehetőségek jóformán határtalanok.
Megvannak a megfelelő fokozatok a csóringer indulástól a rendszerúri pozíciókig, amik folyamatos érdeklődés lekötést, és intenzív figyelmet követelnek a játék számára. Amint lentebb már írtam, ez nálam 3 - 4 éve tart.
Összességében véve, szerintem ez egy nagyszerű játék, ötletesen kidolgozva, és hosszú ideig lekötni képes, bár számos feledhető hibával.
Hasonlóval még csak nem is találkoztam pc-n, és igazi izgalomban tart, mint annak idején az Elite 64. Bátran ajánlom mindenkinek, és aki már elkezdte, és feladni szándékszik, csak kis kitartást tudok javasolni, és az meghozza a gyümölcsét. A játékban nincs olyan dolog, amit kis ötletességgel meg ne lehetne oldani (PL hajófoglalásnál pajzslenntartás), ezért az eszünket is jócskán megdolgoztatja mind számolási, mind stratégiai, mint problémamegoldó téren. Sokat segít az angol nyelv elsajátításán, és sokat segít a megértésében is (kiemelik a lényegi információkat a szövegből, ezzen segítve, hogy el ne vesszünk a salangban, viszont terjedelmes mellékdumát is adnak, ha valakinek szórakozni támadna kedve ezzel is). Amint a kezünkbe szokik az adott mozgássorozat, a bonyolult menürendszer már nem is lesz olyan bonyolult...
Ezért kitartást, és jó játékot kívánok..
(Bakker ez az oldal az enyém lett)