Kvantumfizika

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

en.wikipedia.org/wiki/Standard_Model_(mathematical_formulation)#Free_fields
Az itt látható négy hullámegyenlet alapegyenlete ugyan az. Az eltérés köztük annyi, hogy a foton nincs csatolva a tömegtaghoz. De lehetne ugyan azt a formát is használni m=zero paraméterrel.
A maradék három egyenlet Klein-Gordon variáns.
A Dirac verzió bispinorral operál, amiben két spinor van, az egyik negatív energiával. Vagyis ez négy komponensű egyenlet, míg az eredeti Klein-Gordon az skalár / egy komponensű /
A Pauli és a Dirac mátrixokról egyszerűen leolvasható amit már idéztem. A jobb és a balkezes fermionokat cseréli egy olyan frekvenciával, ami a fermion tömegétől függ.
en.wikipedia.org/wiki/Spinors_in_three_dimensions
en.wikipedia.org/wiki/Gamma_matrices

I do not think soo

"óvodás matek"
Meg fogsz lepődni, hogy például a Klein-Gordon egyenlet milyen egyszerű dolgot ír le.

az a négyzet nem más, mint a
en.wikipedia.org/wiki/D'Alembert_operator
ami a
en.wikipedia.org/wiki/Laplace_operator
relativisztikus megfelelője "defined as the divergence of the gradient "
ami viszont a magja a közönséges hullámegyenletnek
en.wikipedia.org/wiki/Wave_equation
Sőt a divergencia / forráserősség / és a gradiens szinte csak vektor kivonás,
hiszen a gradiens az a deriválás általánosított formája.
Ennek a sok furcsa jelölésnek az alapja "óvodás matek".

I do not think soo

"In most theories of this state, it is supposed that vacancies, empty sites normally occupied by particles in an ideal crystal, exist even at absolute zero. These vacancies are caused by zero-point energy, which also causes them to move from site to site as waves. Because vacancies are bosons, "
Bizony a "Nagy Display" pixelhibás ... haha

I do not think soo

..arról nem is szólva, hogy a superfluid az merőben más, mint ahogyan te a folyadékot elképzeled.
en.wikipedia.org/wiki/Supersolid

I do not think soo

Hogyan működik a tudomány?
Feltételezzük, hogy a Higgs valamiféle szuperfolyadék, és az analógia alapján kiszámoljuk a tulajdonságait. Ha a következő felfedezett részecske tömege közel ennyi lesz, akkor biztosra veheted, hogy a Higgs-mező egyfajta superfluid.
M(H2)=325 GeV.
Higgs bosons in particle physics and in condensed matter
arxiv.org/pdf/1305.7219.pdf

I do not think soo

Thx a szerk gombot az SG-nek. 3 elírás is volt egyetlen hozzászólásomban lol

I do not think soo

Én tudom mi jár a fejedben. Hogyan lehetne igaz Eintein relativitása egy szilárd valamiben?
Nos ne felejtsük el, hogy az egész relativitás Lorentz egyenleteire épül.
Na és mi volt Lorentz első feltételezése? Helyesebben mit számolt ki?
Azt hogy az éter az egy iszonyatosan szilárd valaminek kellene lennie.
A Lorentz-modell és a speciális relativitás matematikailag ekvivalens . Azonos.
De az igazán érdekes, amit Eintein és Dirac mondott az éterről az utolsó eveikben.
"We may say that according to the general theory of relativity space is endowed with physical qualities; in this sense, therefore, there exists an aether. ."
"The modern concept of the vacuum of space, confirmed every day by experiment, is a relativistic ether. But we do not call it this because it is taboo."
"Thus with the new theory of electrodynamics we are rather forced to have an Aether"
en.wikipedia.org/wiki/Aether_theories
Persze ez az éter már nem olyan, mint amilyennek Lorentz elképzelte.
Ez már extradimenziós.
Utoljára szerkesztette: v3ctorsigma, 2017.04.23. 09:17:42

I do not think soo

www.youtube.com/watch?v=iMDTcMD6pOw

I do not think soo

A jövőben nem az fog számítani , mennyi fságot magoltál be, hanem hogy milyen hatékonyan tudod összeszedni az információt és azután azt feldolgozni.
Nem tetszik?

I do not think soo

Nagyon érdekes, ahogyan néhány fórumon a "hangadó" mag megmondja a tutit, hogy amit a wikiről idézek az nem úgy van.
Nagyon szórakoztatóak vagytok. LOL
Minden amit leírtam 95 százalékban idézet... Ennyit a fórumokról

I do not think soo

Söt vannak olyan elméletek, ahogy a Higgst tovább akarják bontani összetevőkre, mint ahogy a Cooper-pár is felbontható elektronokra. Bár a tetrahedron modell szerint / és még néhány arxiv cikk szerint/ nem bontható tovább a Higgs-mező.

"In particle physics, the top quark condensate theory (or top condensation) is an alternative to the Standard Model fundamental Higgs field, replaced by a composite field of the top quark and its antiquark. These are bound together by a new force, analogous to the binding of Cooper pairs in a BCS superconductor, or mesons in the strong interactions."
en.wikipedia.org/wiki/Top_quark_condensate
Az van ott amit mondtam? Igen. Akkor mi a problámád?

I do not think soo

Látni kell, hogy a Higgs-mező olyasmi mint az csatolt elektron-párok a szupravezetőben.
Tehát nem maga a háttérben levő "atomi-rács".
A Cooper-párok inkább Fermi-folyadéknak nevezhetőek. Erre a hasonlóságra épít a SVT
en.wikipedia.org/wiki/Superfluid_vacuum_theory

I do not think soo

Egyébként a Standard Modell tele van "óvodás" matekkal.
Például a SU(2) forgatási csoport 3 dimenziós. Hogy miért?
Mert ennyi darab gyenge bozon van.
Tudom mi a válaszod, a wikin ezt te nem látod leírva. Nos már mint mondtam, olvasgatni kellene a témában...
216 oldal
" Thus the strong force,which is endowed with eight-dimensional SU(3) symmetry, is mediated by
eight gluons; the field of the weak force, which is endowed with three-dimen-
sional SU(2) symmetry, is mediated by three particles, the W+ W–, and Z
bosons; and the electromagnetic field, which is endowed with one-dimensional
U(1) symmetry, is mediated by a single particle, the photon."

203 oldal
(The rule of thumb here is that any group SU(n) has a symmetry of dimension n^2 – 1.)
pdfs.semanticscholar.org/d5f3/4ab24a7825e8693cdbfce736ddbbedde1166.pdf

Utoljára szerkesztette: v3ctorsigma, 2017.04.23. 08:47:37

I do not think soo

sg.hu/forum/tema/1138140636

I do not think soo

"Throughout the original Marvel Comics Transformers series, there were references to similar concepts such as the "spark of life" or "life spark", while the animated series spoke of "cybernetic personalities" as the source of a Transformer's life, bestowed by the mega-computer Vector Sigma, and a central life-source called a "laser core"."
Spark (Transformers)
hmm érdekes egybeesés

I do not think soo

Tudod ki az a Vektor Sigma?
Segítek, transformers...
rakd össze, humanoid...

I do not think soo

", és fizikát nélkülözik"
Igan ugyan hogy mindent pontosan kiszámolta, de az kit érdekel.. LOLLOL

I do not think soo

Ha nem tetszik a "téridő atomjai" kifejezés, nyugodtan gondolt azt, hogy ez annak a kijelzőnek a pixelei, amit a Nagy Szimulátor használ.
Bár ez csak duma.. A fizika nyelve a matek. Márpedig az összes paramétert pontosan visszaadja a tetraheron modell.
Akár tetszik ez neked, akár nem.

I do not think soo

Miért nem jó a vákuumban levő Higgsre a "ferromagnetic phase transition"? Mivel ott nem elektromos töltés van hanem hipertöltés. De a folyamat ugyan az .
Utoljára szerkesztette: v3ctorsigma, 2017.04.22. 10:36:23

I do not think soo

Nem tudom hogy képzelet el azt, hogy a Higgs-mező oszillátorai hogyan kapcsolódnak a fermion mezők oszcillátoraihoz?
A W bozon / a gyenge kölcsönhatás/ miért nem kapcsolódik a eR jobbkezes elektronhoz?
Gondold tovább nyugodtan azt, hogy ez valamiféle misztikus dolog.
De szerintem inkább nézd meg, hogyan nevet rajtad MR Higgs... haha
meg én

I do not think soo

Szóval a fotonnak nincs köze a gyenge hipertöltéshez és a gyenge izospinhez?
Szóval a wiki hibás?

I do not think soo

"We begin with a generality—while a condensed matter system can produce objects that act as fractionally charged sources for the electric field, "
arxiv.org/pdf/1112.3793.pdf
arxiv.org/pdf/0710.5515.pdf

I do not think soo

Ez kell ide, Higgs cikk és tetrahedron van benne...
"Higgs transitions of spin ice"
arxiv.org/pdf/1106.6046.pdf

Már csak valami zaftos részlet kellene ami egyezik...

I do not think soo

" Second-order phase transitions are continuous in the first derivative (the order parameter, which is the first derivative of the free energy with respect to the external field, is continuous across the transition) but exhibit discontinuity in a second derivative of the free energy.<3> These include the ferromagnetic phase transition"
en.wikipedia.org/wiki/Phase_transition#Ehrenfest_classification
Az egy dolog, hogy kiollózom. De tudom mi hol van. Mert elolvastam...

I do not think soo

először is mit kell tudni
"In the Standard Model, the Higgs field is a scalar tachyonic field"
en.wikipedia.org/wiki/Higgs_boson#Properties_of_the_Higgs_field
" This process is known as tachyon condensation. A famous example is the condensation of the Higgs boson in the Standard Model of particle physics."
en.wikipedia.org/wiki/Tachyonic_field
"Tachyon condensation is closely related to second-order phase transitions."
en.wikipedia.org/wiki/Tachyon_condensation
Na és mi az a "second-order phase transitions"?

I do not think soo

Nyilván az Cooper-párok nem tetrahedron elrendezésűek.
Vajon létezik olyan jelenség, ami ilyen elrendezést hordoz és még valamiben hasonlítható is a vákuumhoz?

I do not think soo

en.wikipedia.org/wiki/Higgs_mechanism#The_photon_as_the_part_that_remains_massless
Itt egyetlen probléma van, én végigolvastam szinte az összes cikket, te meg félig sem érted azokat.
Ráadásul meg sem próbálod elolvasni végig.
De ha valami nem világos, majd mondod, én meg majd belinkelem a választ...

I do not think soo

Az is olvasható a cikkben, hogy a B0 a weak hypercharge hordozója, és a W0 a weak isospin hordozója.
Csakhogy a vákuum "kifagyott" és a szép szimmetria megsérült. Nincs többé olyan, hogy B0 és W0.
A B0 irányban egyetlen éle sem áll a tetrahedronnak. A kétféle Higgs együttesen hordozza a két töltést. És persze maradt még szabadsági fok, a W0-ból lett a W+ W- és a W semlehes bozonok.

I do not think soo

A gamma nem más, mint a foton jele
en.wikipedia.org/wiki/Weinberg_angle
"These values correspond to a Weinberg angle of ~30°."
Tehát a Z és a foton is a két töltés keveréke.
Hmm milyen érdekes, a Z vektor a tetrahedronban 30 fokban vágja a bázis háromszöget.
Ezek a véletlenek.

I do not think soo

", hogy cooper-párok adják a foton tömegét. "
en.wikipedia.org/wiki/Higgs_mechanism
Examples
"The Higgs mechanism occurs whenever a charged field has a vacuum expectation value. "
De, a foton azért nyer tömeget, mert a Cooper-pár 2xQ töltésú.
És meglepetés: A Higgs bozon ugyan így töltött de gyenge hipertöltése van.
És a Higgs BEC,

I do not think soo

Tehát ott jártunk, hogy a szupravezetőkben az elektromágneses erő rövid hatótávolságú lesz. A vákuumban nyilván nem az. Ha át akarjuk vinni a vákuumra ezt az elméletet, akkor kell egy másfajta töltés. Nos, pont van egy ilyen töltésünk, ami a vákuumban rövid hatótávolságú, és a hordozója tömeget nyert. Sőt egyszerre két ilyen töltésünk is van.
A weak hypercharge és a weak isospin. A egyenge hipertöltés és a gyenge izospin.
en.wikipedia.org/wiki/Weak_hypercharge
en.wikipedia.org/wiki/Weak_isospin
Ha a linkre klikkelünk, akkor már az is nyilvánvaló lesz, hogy a mi drága elektromos töltésünk valójában ennek a kettőnek a keveréke. Az a része a vektornak, ahol nem sérült a szimmetria.
en.wikipedia.org/wiki/Spontaneous_symmetry_breaking

I do not think soo

Ugye az idézetedben, sem a linkelt wikipédián nem azt írják, hogy cooper-párok adják a foton tömegét. Szóval ez így bulshit a részedről, és én úgy látom te érzel késztetést, hogy írj. Viszont magyarázataid még mindig hibásak, és fizikát nélkülözik. Egyszerűen csak összeollózó a wikiről jól hangzó idézeteket, és hozzászősz egy saját magyarázatot, aminek köze sincs a leírtakhoz. Legalábbis eddig ezt látom. Amúgy, egyszerűbb lenne egy kommentben leírni, és akkor nem kell "befejezni", nem is értem miért szeded szét a válaszodat ennyi kommentre? Ahelyett, hogy összeszednéd a gondolataidat és leírnád mit akarsz. Ez így jó szerinted?
Utoljára szerkesztette: Irasidus, 2017.04.22. 09:33:40

Na most akkor olvassuk el, honna ered a Higgs-mechanizmus.
"The mechanism was proposed in 1962 by Philip Warren Anderson,<2> following work in the late 1950s on symmetry breaking in superconductivity and a 1960 paper by Yoichiro Nambu that discussed its application within particle physics. "
en.wikipedia.org/wiki/Higgs_mechanism
A superconductivity nem más, mint a szupravezetés...

I do not think soo

Tudom, én is fórumoztam sokat anno, van egyfajta késztetése az embernek, hogy azonnal leírja a véleményét.
De most kis türelmet.

I do not think soo

Szerintem mindkettőnknek jobb lesz, ha megvárod míg befejezem.
Mert még elég sok részletet kell megismerned a teljes képhez.

I do not think soo

"The phenomena of superfluidity of a Bose gas and superconductivity of a strongly-correlated Fermi gas (a gas of Cooper pairs) are tightly connected to Bose–Einstein condensation."
en.wikipedia.org/wiki/Bose–Einstein_condensate#Superfluidity_of_BEC_and_Landau_criterion
Szóval a BEC az , amikor bozonok kondenzálódnak ki. Bizonyos értelemben ilyen a szupravezető Cooper-párokká kapcsolódott elektronjai. És bizony a Cooper-pár töltése az oka annak, hogy a foton tömeget nyer és rövid hatótávolságú lesz.
Azért írtam, hogy bizonyos értelemben, mert a megfeleltetés nem egyértelmű, mint azt a cikk végén olvashatjuk
en.wikipedia.org/wiki/Cooper_pair

I do not think soo

Én még mindig nem értem mire akarsz kilyukadni. A fotonnak nulla a nyugalmi tömege, mozgási tömege meg kiszámolható és megérthető a m=h*f/c^2 segítségével. Ennek a higgs-mezőhőz nem sok köze van, sőt kifejezetten nem lép kölcshatásba a higg-bozonnal, hiszen a Higgs vákuum értéke csak a Higgs mező azon komponensénél nem nulla, amelynek teljes elektromos töltése Q=Y+T3 ahol Y a hiperáram és T3 a z komponens SU(2)w gyenge izospin csoport, ami egyenlő nullával, azaz Y= pm1/2 és T3= mp1/2. Ezért az (h+v)A muA mu kifejezés együtthatója nulla. Szóval mit is akarsz mondani?
Utoljára szerkesztette: Irasidus, 2017.04.22. 09:24:04

Ugye spoiler , mert a Higgs-mechanizmus wiki bejegyzésből idézek.
"A superconductor expels all magnetic fields from its interior, a phenomenon known as the Meissner effect. This was mysterious for a long time, because it implies that electromagnetic forces somehow become short-range inside the superconductor."
en.wikipedia.org/wiki/Higgs_mechanism#Landau_model
Röviden a szupravezetőkben az elektromágneses erő valamiképpen rövid-hatótávolságú lesz.
en.wikipedia.org/wiki/Meissner_effect#Paradigm_for_the_Higgs_mechanism
Jó lenne rájönni hogyan teszi ezt. Szerencsénk van, mások már rájöttek erre.
A csoda neve BEC

I do not think soo

így van. A programozással bizonyos dolgokat sokkal könnyebb megérteni. Például amikor a Klein-Gordon egyenletet szimulálod, egy olyan hullámcsomagot fogsz látni, ami nem tud szétfolyni. Az ember alap hullámismeretekkel nem is gondolná, hogy így is viselkedhet egy hullám. Az ok pedig a két csatolt mező. Egymásra vannak kényszerítve, ami miatt másképp viselkednek.
Egyébként én C-nyelven keztem programozni, ezért is ilyen c / c++ katyvasz a program.

I do not think soo

Talán kezdjük ott, honnan ered a Higgs-mechanizmus és miért van rá szükség.
A részecskefizia alappillére a QFT a quantum field theory. It mezők gerjesztései a részecskék, melyeknek fénysebességgel kellene haladniuk.
"If the Higgs field did not exist, particles would not have the mass required to attract one another, and would float around freely at light speed."
simple.wikipedia.org/wiki/Higgs_field
en.wikipedia.org/wiki/Quantum_field_theory
/ Wiki linkeket azért adok, mert könnyebb utánna nézni annak amiről írok. Akit meg nem érdekel, az ne klikkeljen rá,
Semmi gond. /
Most keresni kellene egy olyan ismert jelenséget, ahol mondjuk a foton nyer tömeget...

I do not think soo

De azért megpróbálok nekd is több háttérinfót adni erről az egész értelmetlennek látszó dologról.

I do not think soo

Te elképesztően beképzelt és önelégült vagy! Ráadásul, fel sem fogod, hogy a másik mit ír. Itt nem erről van szó, de megragadtad az alkalmat, hogy kisiskolás tudásod úgy add elő, mintha értenél a dologhoz, és mintha az egy egyetemi értekezés lenne, miközben végtelenül gyerekes és primitív amit itt előadsz. Sajnos, láthatólag mindenben ilyen felületes, dilettáns vagy, és még a magyar nyelvel, fogalmazással is hadilábon állsz.
Utoljára szerkesztette: Irasidus, 2017.04.21. 22:41:12

#include <stdio.h>
#include <stdlib.h>
#include <string.h>
#include <math.h>

Ezek standard C++ könyvtárak.
A c++ nem nehéz nyelv..
Ezt mindenkinek érdemes megtanulnia ..aki valaha bekapcsolt egy számítógépet.
2 hét alatt megtanulható és begyakorolható programozási nyelv.

A programozás.. MA.. most és a jövőben nagyon fontos dolog lesz.
Egyszerűen nem lehet kikerülni a programozást ha most és a jövőben érvényre akarsz jutni.. ÉS.. ha fejlődni szeretnél.

..az a baj, hogy ha az embernek van valami jó ötlete..
ami egy elméleti koncepció.. és amit szeretne diszkrecionális hatókörben kifejleszteni.. ellenőrizni.
Nem lehetséges többé az, hogy egy kockás füzeten, ceruzával prezentálja azt.
Valamiféle programozási nyelvet MEG KELL tanulni és használni.
én is a C++ ot ajánlom.
Szerintem ez a legáltalánosabb megoldási készlet bármilyen elméleti matematikai problémára.

Az hogy én gyilkolok, többet ér ezer imánál.

Látom...
Te komolyan veszed a dolgot.
Nem merek kritizálni, véleményt alkotni még.

Előbb szeretném megérteni mindazt amit becsatoltál.
Kevés az időm, az a baj, amit rád szánhatok.
De ígéretesnek tartom az érdeklődésedet.
Ne hagyd abba amit csinálsz.
veled vagyok..

Az hogy én gyilkolok, többet ér ezer imánál.

Magyarázatot miért nem fűzöl a programodhoz? Mondatok és idézetek lógnak a levegőben, és kódsorok futtatnak valamit, amit így ebben a formában senki nem ért meg. Gondolom nem az volt a cél, hogy senki ne értsen meg? Szeretnék egy kicsit többet tudni arról, hogy tulajdonképpen mi ez az egész, valami újfajta performance, vagy esetleg van komolyabb mondanivalód is? Mert persze, a wikipédia szép és jó, meg Einstein is nagyon cuki dolgokat mondott, meg az is tetszett, hogy aki nem érti a magyarázatod nélküli programodat, és egymondatosaidat, az ne foglalkozzon fizikával. Ok, értem, én fizika alatt egészen mást értek, mint szófosást. Mármint ezt most ne vedd magadra, mert nyilván van mondanivalód is, és bizonyára van fizikai alapja is, nem csak idézetek, és programkódok? Tényég érdekel! Szóval kifejtenéd?
Utoljára szerkesztette: Irasidus, 2017.04.21. 14:52:59

majd még visszatérek..xD

I do not think soo

Ja a membrán a tetrahedron oldalai. Ha ezek rezegnek, akkor olyan részecskékről beszélünk, amelyek quarkokat tartalmaznak.
..és nem én vagyok Garai. Őt csak a megoldás után találtam meg.

I do not think soo

Egyébként
Dobálj egy dobozba bele golyókat. Milyen struktúra szerint fognak elrendeződni?

I do not think soo

Hogy mi ez?
A téridő extradimenziós "atom"-rácsa.
Fay Dowker Public Lecture - Spacetime Atoms and the Unity of Physics (Perimeter Public Lecture)
www.youtube.com/watch?v=VhHE86d-Th8
Ugyanis te hiheted azt, hogy minden tudós másról beszél. Vagy akár azt is , hogy nem is tudják miről beszélnek.
Einstein az idő dimenziót "térszerűsítette". Az idő egy negyedik térdimenzió. Akinek ez nem tetszik, az ne foglalkozzon fizikával.
Olyasmi mint Lorentz étere de mégsem az..
"Albert Einstein in 1920: "We may say that according to the general theory of relativity space is endowed with physical qualities; in this sense, therefore, there exists an Aether."
Paul Dirac wrote in 1951:
"Thus with the new theory of electrodynamics we are rather forced to have an Aether".
en.wikipedia.org/wiki/Aether_theories#Conjectures_and_proposals
Vagy nevezhetjük "feltekeredett dimenzió"-nak is. A név csak duma. A quantum fizikát olyan hullámegyenletek írják le, amelyekben a téridőt quantum harmonikus oszcillátorok töltik ki.
Ugyan a mainstream fizika ezeket nem tartja létező entitásoknak, de ez már újra csak filozófia. Mert hogyan hoz létre interferenciát egy nemlétező valami.
Sehogy.

I do not think soo

Sokan nem tudják, hogy valójában két Higgs-mező létezik. Vagyis négy mivel mindkettő duplázódik.
És ebből kettő elektromos töltéssel rendelkezik, pont ahogy a tetrahedron model kiadta. Hiszen valójában dupla tetrahedronról beszélünk.
en.wikipedia.org/wiki/Standard_Model_(mathematical_formulation)#The_Higgs_mechanism

I do not think soo