2417
megoldást keresek erre a problémára
  • lalakov
    Delila1, meg tudod azt mondani nekem, hogy az Excel 2013-ban hogyan lehet beállítani azt, hogy ha egy fájl makrót tartalmaz, akkor megnyitásnál rákérdezzen, hogy engedélyezem-e?
  • Delila1
    A szövegszűrésnél mód van a szövegrész keresésére. Ezt a "tartalmazza" menüpontban éred el, oda írd be az OS-t.
  • tuzko
    Javítanám a végét ,mert elírtam az azonosító nevét !
    VM helyett OS lenne a helyes
    "" Szűréssel csak a VM-es AZONOSÍTÓjú NEVeket listázom ki mert azokkal akarok csak dolgozni! " -->
    Szűréssel csak a OS-es AZONOSÍTÓjú NEVeket listázom ki mert azokkal akarok csak dolgozni!
    Előre is köszönöm a segítséget !
    Üdv Tűzkő!
  • tuzko

Hali ismét!
    Segítségedet akarom kérni a következő probléma megoldásában!
    Adott egy .xls ! Ebben leltári eszközök fülekben elrendezve felsorolva rögzítve(Minden fül tartalmas adatokkal)
    Egy fülből akarok lekérdezni adatokat!
    A fülben a következőképp vannak oszlopok felsorolva (minden oszlop szűrővel ellátva)

Tulajdonos Név Azonosító Telephely Raktár Típus Megnevezés Kerület Sorozatszám
    Ezekből ha jó az elgondolásom 2 oszloppal kellene dolgozzak!
    1. Név
    2. Azonosító
    Azonosítóban a következők vannak : OS;BIR;GEP;AL;PAL;PER;ERD
    Név oszlopban nevek vannak felsorolva a hozzájuk tartozó eszközökkel amiket az azonosító mező tartalmaz
    Pl: stb.
    .
    .
    .
    .
    AlmasiD-BIR
    AlmasiD-OS98
    AlmasiD-PAL
    AlmasiD-ERD
    HambalkoL-OS95
    HambalkoL-GEP
    HambalkoL-PER
    IlmaiN-OS20
    IlmaiN-AL
    IlmaiN-PER
    IsaszegiL-BIR
    IsaszegiL-OS20
    IsaszegiL-GEP
    IsaszegiL-ERD
    JantyikL-OS93
    JantyikL-BIR
    JantyikL-GEP
    JantyikL-AL
    JantyikL-ERD
    KissL-GEP
    KissL-OS98
    KissL-BIR
    KissL-ERD
    TothA-OS95
    TothA-PER
    TothA-BIR
    .
    .
    .
    stb.

Nem soroltam fel minden nevet mert az rengeteg lenne!

Szűréssel csak a VM-es AZONOSÍTÓjú NEVeket listázom ki mert azokkal akarok csak dolgozni! Összeszámoltatni,hogy mennyi van

Leszűrve nagyjából így néz ki !

AlmasiD-OS98
    HambalkoL-OS95
    IlmaiN-OS20
    IsaszegiL-OS20
    JantyikL-OS93
    KissL-OS98
    TothA-OS95

Összeszámoltatnám az OS93;OS95;OS98;OS20; -a végződésűeket kimutatásként!
    A megszámoltató képletem azokat is beleveszi amik a szűrésen kívül esnek ! Nekem csak azok kellenének amiket leszűrök!
    Remélem ismét érthetően írtam le és tudsz vmi támpontot esetleg segítséget nyújtani!
    Köszi előre is !
  • Delila1
    Örülök neki, szívesen. :)
  • tuzko
    Sikerült megoldani !Köszöntem gyors és pontos válaszadásodat !
    Üdv:Tűzkő
  • Delila1
    Vegyük, hogy az A oszlopban, egymás alatt vannak az elnevezések (Gizmo 2540mg ; Gizmo 5040 mg ; Gizmo 5025 mg ; Bio 4515 mg; Bio 105 mg ; Fizio 5020 mg).

Egy üres oszlopba (a példában legyen ez a C) írd be a képletet: =BAL(A1;SZÖVEG.KERES(" ";A1)-1).
    Ez "levágja" az arányokat. Ebben az oszlopban most lesz 3 db Gizmo, 2 db Bio, és egy db Fizio. Jelöld ki ezt a tartományt, Ctrl+c-vel másold, maradjon a kijelölés, majd jobb klikk, Irányított beillesztés, Értéket.

Még mindig marad a kijelölés, Adatok menü, Ismétlődések eltávolítása. Ennek hatására minden szerből 1 db marad a C oszlopban.
    A mellette lévő oszlopban add meg a függvényt, ami összeszámolja az egyes szerek előfordulását az A oszlopban:
    =DARABTELI(A:A;"*" & C1 & "*")
  • tuzko
    Sziasztok !
    Segítségetek szeretném kérni a következőben!
    Adott egy táblázat abban mg-i anyagok oszlopokban rögzítve kommersz fajtákhoz
    Adott egy oszlop amivel dolgozni szeretnék! Az oszlopból szeretném megszámoltatni ,hogy különböző csávázószerekből mennyi van!
    De a csávázószerek mellé az okosak felrögzítették az arányokat ami cirka 4500 cella ! Hogyan tudom megszámoltatni úgy , hogy az arányokat nem veszi figyelembe a képlet pl Gizmo 2540mg ; Gizmo 5040 mg ; Gizmo 5025 mg ; Bio 4515 mg; Bio 105 mg ; Fizio 5020 mg stb stb stb ---- Ami nekem kellene ezekből ,hogy Gizmo -ból mennyi van és majd ezek után a többi csávázószer típusból is ! De a Darabteli nem adja vissza úgy ,hogy csak a Gizmo kell mert cellában fel vannak tüntetve az arányok is (
    Remélem letudtam írni érthetően és tudtok vmi támpontot esetleg segítséget adni !
    Köszönöm előre is !
  • Delila1
    Esetleg elküldhetnéd a fájlt, privátban megadom a címet.
  • tmximus
    Megcsináltam a táblázatot úgy ahogy mondtad, de bármit csinálok az eredmény 0... hol lehet a hiba?
  • Delila1
    Jól érted, azóta biztosan kipróbáltad.
    A képeket sajnos nem lehet felnagyítani, a Windows beépített nagyítójával meg olvashatatlan.
  • tmximus

Tehát azt jól értem, hogy a hónapok helyett szó szerint az év összes napját írjam be a felső sorba és az alapján írjam át ezt a táblázatot? És akkor ha beírom (pontosabban egy legördülő menüből kiválasztom) a biztosítót és beírok mellé egy dátumot, amikor a szerződés le lett adva, akkor ennek a két értéknek a metszéspontját fogja kiadni?

Nagyon köszönöm az eddigi segítséget is :D
  • Delila1
    Szia!

Hagyj egy sort a lapon felül, ahol egy cellába bekéred a biztosító nevét (pl. érvényesítéssel), egy másikba a dátumot, majd ezeknek a metszetét íratod ki egy harmadikba az INDEX-HOL.VAN függvény-párossal.
    Mivel a nap is számít, a táblázat felső sorába az év napjait kellene bevinned a hónapok helyett.

Legyen a biztosító nevének kiválasztása pl. az B1 cellában, a napé a C1-ben, az eredmény a D1-ben, a táblázatod címsora a 3. sorban.
    Figyelj! A biztosító nevének bekérése nem azonos oszlopban van a táblázat biztosítóinak felsorolásával!

A D1 cella képlete =INDEX(tartomány; sor; oszlop)

A tartomány a teljes táblázatod címe, pl. A3:NB20
    A sort a biztosító neve alapján keressük ki: =hol.van(B1;A:A;0)
    Az oszlop kikeresése: =hol.van(C1; 3:3; 0)

A D1 cella teljes képlete: =index(A3:NB20; hol.van(B1;A:A;0); hol.van(C1; 3:3; 0))
  • tmximus
    SZiasztok! Egy olyan kérdésem lenne, hogy szeretnék csinálni egy kalkulátort, amivel jutalék kifizetést lehet kalkulálni. Elég bonyolult a dolog, mert van ~10 biztosító, ~10 különböző termék, és minden biztosító máskor számfejt. Ami nekem fontos lenne, hogy beírom, hogy pl 2016.09.14-én lett lezárva az x biztosító y terméke és a táblázat kikeresi nekem a nagy táblázatban (A' oszlop biztosító nevek, 1. sor: hónapok és van olyan biztosító ami egyszer, van amelyik meg kétszer zár) hogy ez melyik dátum előtti dátumnak felel meg, mert ha pl az y biztosító 2016.09.15-én zár és én 2 nappal előtte adtam le a szerződést, akkor a kalkulátor kidobja, hogy 2016.októberében kapom a fizut, ellenkező esetben csak novemberben. Ha erre tud nekem valaki valami hasznosat mondani, azt megköszönöm :D Elég sok kalkulátort csináltam már, de ez most kifogott rajtam :)
  • Delila1
    Szívesen.
    Hátha kedvet kapsz a makrókhoz, a saját függvényekhez.
  • zatroch
    Nahát:-) Sosem csináltam még makrót, köszi szépen a segítséget. Szépen leszedte a kiszerelést a terméknevekről, ezzel már tudok dolgozni. Még egyszer nagyon köszönöm a megoldást
  • norbre
    Sajnos ez sem jó, mert néha olvashatatlan lesz kinyomtatva az adat, így csak sortörés állítható be..
    Jobb híján széthuzogattam az oszlopszélességet, azt hiszem így marad amíg microsofték nem javítanak ezen a funkción.. azért köszi az ötletelést
  • Delila1
    Írtam ehhez egy függvényt.

Function kiszerelés(cella As Range)
    Dim b As Integer, f As Boolean

f = False
    For b = 1 To Len(cella)
    If IsNumeric(Mid(cella, b, 1)) Then
    f = True
    Exit For
    End If
    Next
    If f Then
    kiszerelés = Left(cella, b - 1)
    Else
    kiszerelés = cella
    End If

End Function

A füzetedben Alt+F11-re bejön a VB szerkesztő. Bal oldalon kiválasztod a füzetedet, majd Insert menü, Module. Jobb oldalon kapsz egy üres felületet, oda másold be a fenti makrót.

Vegyük, hogy a füzetedben az egyik lapon az A oszlopban vannak a megnevezések, és a B-ben a kiszerelések (már ahol külön vannak)
    Címsort feltételezve a C2 képlete legyen =kiszerelés(A2). Ez beírja a megnevezést addig, míg számot nem talál a karakterek között.
    A D2 képlete =HA(A2=C2;B2;JOBB(A2;HOSSZ(A2)-HOSSZ(C2))).
    A két képletet másold le a többi adatod mellé.

Érdemes a két oszlopot másolni, majd saját magára irányítottan, értékként beilleszteni. Ezután az A és B oszlop törölhető.
    Utoljára szerkesztette: Delila1, 2016.08.31. 16:42:01
  • zatroch
    Így néz ki a név kiszereléssel AEROVILL ORRGÉL 15 ML. Az azonosítás nem lehet maga a mértékegység? db,ml, l
  • Delila1
    Fix méretű oszlopok és sorok esetén a cellaformázásnál a "Lekicsinyítve, hogy beférjen" opciót bekapcsolva minden adatnál jó lesz a beállítás.
  • norbre
    Ahhoz hogy ez működjön, a kiszerelésre valamilyen egyértelmű azonosítás kell.. pl mindig " - " (szóköz kötőjel szóköz) van a megnevezés és a kiszerelés között?
  • zatroch
    Sziasztok! Egy kis segítséget szeretnék kérni.
    Van egy táblázatom amiben termékek szerepelnek Pl: ACUAISS HIALURONSAV HIDRATÁLÓ SZEMCSEPP - 15 ml Egyik oszlopban a név másikban a kiszerelés. Összefűz függvénnyel megoldható, hogy egymás mellé kerüljenek az adatok. Viszont van olyan amikor a termék neve mellett ott van a kiszerelés is, így ott ez a függvény nem használható. Meg lehet azt adni valahogy az excelben, hogy amikor a termék nevében szerepel a kiszerelés akkor ne használja az összefűz függvényt amikor nem szerepel akkor meg igen. Nem egyenként szeretném módosítani hanem tömegesen. Talán van valamilyen ha függvény meg valami ami figyeli a tartalmat. Előre is köszi a segítséget
  • norbre
    Ezt is próbáltam, de az a baj, hogy ez csak egy sablon, és mindig más adatok kerülnek bele, így az olvashatóság miatt változhat a sorok és oszlopok mérete :/
  • Delila1
    Normál nézetben látszanak a vízszintes és függőleges oldaltörések szaggatott vonalakkal. Addig szélesíts az oszlopokon, és magasíts a sorokon, míg kitöltik ezt a körülhatárolt rész.
  • norbre
    A rohadék azért csinálja mert be van állítva a "Fent ismétlődő sorok"-nál egy terület.. amint kiveszem máris jó!!
    Viszont nekem meg szükségem van erre az ismétlődésre.. tipp valakinek a megoldásra?
  • norbre
    Próbáltam de nem jó sajnos
    Átállítottam 100%-ra, "leokéztam", aztán visszaállítottam 1/1-re de ugyanez a helyzet
  • Roger6
    Ott az eredeti méret 83%-a nem játszhat bele esetleg? Próbáld átállítani másra, mondjuk pont 100-ra
  • norbre
    Sziasztok,

Nyomtatási problémám van.
    Be van állítva a nyomtatási terület, be van állítva, hogy 1 oldal széles/magas legyen, be vannak állítva a margók, mégsem tölti ki teljesen a margókig rendelkezésre álló területet.
    Tudja valaki, hogy ez miért van és hogy lehet ezen segíteni?

• Delila1
    Beviszed egy cellába az =CELLA("filenév") függvényt. Ennek az eredménye a füzet útvonala, a fájl neve kiterjesztéssel, és az aktuális lap neve, pl. C:\Mappanév\[Próba.xlsx]Munka1
    Ezt most csak azért írtam be, hogy a feltételes formázásnál innen tudjam másolni a függvény eredményét.

A lapod celláira feltételes formázást adsz: =CELLA("filenév")<>"C:\Mappanév\[Próba.xlsx]Munka1" és beállítod a piros hátteret. A cellába írt függvényt törölheted.
  • bpr27
    Érdeklődnék, hogy exbeleben, hogy lehet megoldani hogyha valaki kimásolja az eredeti munkalapot akkor a másolaton szereplő cellák színé is megváltozzon. PL. a táblázatomnak a cellák színe most zöld azt szeretném elérni hogyha áthelyezés vagy másolással új munkafüzetre parancsal valami átmásolja a munka 1 munkalapomat akkor a cella színe legyen piros a másolton. Ja és fontos, hogy ne makróval legyen megoldva.
    Előre is köszi a segítséget
  • Delila1
    "Most jelöld ki azokat az oszlopokat, ahova írhat a felhasználó. Cellaformázás, Védelem fül. Vedd ki a pipát a Zárolt négyzet elől."

Ezt írtam a 2222-esben. Tehát a teljes oszlopok védelmét vedd le a lap védelme előtt.
  • Atika :o)
    Még egy kérdés ha lezárom a lapot akkor nem enged új sort berakni, hiába van kiválasztva a lezárásnál, hogy mi legyen engedélyezve.
    Hello, köszi szépen. A lezárás az világos volt eddig is, csak az új sor berakását nem tudtam.
  • Delila1
    A meglévő adataidat alakítsd táblázattá (a táblában állva Beszúrás | Táblázatok | Táblázat).
    Az A3 képlete legyen =A2, ugyanígy a D3 és F3 is hivatkozzon a fölötte lévő cellára.
    Add meg a színeket.
    A táblázattá alakítás azt teszi, hogy újabb sor bevitele esetén az új sor örökli a fölötte lévő sor képleteit, formátumait.

Most jelöld ki azokat az oszlopokat, ahova írhat a felhasználó. Cellaformázás, Védelem fül. Vedd ki a pipát a Zárolt négyzet elől. A 3 oszlopod maradjon zárolt. A védelem akkor lép életbe, mikor levéded a lapot.
    Lapfülön jobb klikk, Lapvédelem. Ott érdemes kivenni a pipát a Zárolt cellák kijelölése négyzet elől, hogy a zároltakra rá se tudjanak klikkelni.
    Jelszót is adhatsz, ami a lapvédelem feloldásához kell majd, anélkül bárki feloldhatja.
    Ok :) Szóval van egy sorom

Ami kékkel van az állandó szeretném ha minden sorba ugyan az lenne es persze ne legyen módosítható. Ami üres oda lehet csak írni. Amit szeretnék, hogy ha valaki hozzáad + sort akkor az a + sor ugyan úgy nezzen ki mint a képen latható masodik sor. Ezt meg lehet oldani excelben, vagy csak másolással oldható meg? A sor hozzáadásnál arra gondolok mikor jobb eger gombal a sor elején lévo számra kattintva kivalasztom az insert-et. Remélem, hogy már érthetőbben fogalmaztam :)

Köszönöm a segítséget.
  • Delila1
    Ugorj neki újra a feladat megfogalmazásának, mert nem világos, mit szeretnél. Valószínű, hogy más sem érti, azért nem kapsz választ.
    Használd a pont és vessző billentyűket. Ezekkel sem kerül többe a leírás, viszont növelik az érthetőséget.
    Utoljára szerkesztette: Delila1, 2016.08.17. 14:21:00
  • Delila1
    Nézd meg a Szövegből oszlopok menüpontot, az segíthet.
  • Roger6
    Tiszteletem az excel isteneknek!

Kérdéssel fordulnék hozzátok. Van egy szép táblázatom nagyjából 1.200 cikkel. Van ebben egy termék, valamint az, hogy mennyi a termék darabsúlya. Ez a szám azonban egy cellában van a termék nevével. Hogy tudnám egy külön oszlopba tenni a darabsúlyokat? 2007-es excel van csak a cégnél legálisan, szóval ezzel tudok operálni. A táblázat nagyjából így néz ki:

Hello, excelben olyat meg tudok oldani, hogy van egy sorom amiben ki vannak toltve oszlopok ezeket le szeretnem zarni es nyitva maradnak csak az editalhato oszlopok ez eddig ok amit viszont szeretnek, hogy ha valaki hozzaad + egy sort akkor a fix oszlopok ott is ottlegyenek szoval ne egy ures sor keruljon oda. Eleve mar sort nem enged berakni ha le van zarva a sheet. Koszi
  • lalakov
    Köszönöm.